Vrouw zijn is geen gevoel

Aanpassing Transgenderwet heeft bizarre maatschappelijke gevolgen

‘Zelfidentificatie’ is het sleutelwoord in de aanpassing van de Transgenderwet, die eind deze maand door de Tweede Kamer wordt besproken. Voortaan geldt: als je je als biologische man een vrouw voelt, bén je ook een vrouw, met alle bijbehorende rechten. En omgekeerd. Uit de ervaringen in het buitenland weten we tot welke grote problemen dit leidt en hoe bedreigend deze ontwikkeling voor vrouwen en meisjes is. Maar een brede maatschappelijke discussie blijft uit, vooral omdat politici er liever het zwijgen toe doen, schrijft Alma van Hees.

Het is er langzaam ingeslopen, het idee dat je van geslacht kunt veranderen. Enthousiast gepromoot door de medische industrie, die inmiddels tot heel wat in staat is. Alles is maakbaar, baarden en borsten, een mannelijker of juist vrouwelijker gezicht of postuur en nagebootste geslachtsorganen van de andere sekse.

 

Uitkomst

Voor sommige mensen bieden deze mogelijkheden een uitkomst, diep ongelukkig als ze zijn met hun geboortegeslacht en ervan overtuigd dat ze in het ‘verkeerde lichaam’ zijn geboren. En ze zijn zielsblij met hun nieuwe uiterlijk waar ze zo hun best voor hebben gedaan, dat als het geslacht oogt wat ze zo hartstochtelijk wensten. Daar kan iedereen alleen maar positief over zijn. Je moet de vrijheid hebben om jezelf te zijn, je te kleden zoals je wilt en je te presenteren of om te vormen naar eigen wens. Als dat dan betekent dat je, als man, je liever als vrouw wil laten zien en als een vrouw wil leven: no problem, en ook omgekeerd niet. Ga je gang. Leven en laten leven. Geen probleem, toch?

 

Problemen

In de huidige discussie over de voorgestelde aanpassing van de Transgenderwet, waarover eind september in de Tweede Kamer zal worden gesproken, wordt door transgenderactivisten steeds beweerd dat er geen enkel probleem bestaat met transgenders, noch met de wetswijzigingen. Ook vestigen ze er de aandacht op dat ‘de transgenders’ allang bestaan, al lang onder ons zijn en nooit voor problemen hebben gezorgd. Waar zeuren al die ’transfobe’ critici dan toch over? De activisten hebben voor een deel gelijk. Transgenders bevinden zich al sinds mensenheugenis onder ons. Maar ze vielen niet zo op, net zoals meestal ook hun bedoeling was. Ze vertoonden en gedroegen zich als het andere geslacht om ook als zodanig geaccepteerd te worden. Dat lukte meestal en dat leidde zelden tot problemen.

 

Luidruchtig

Dat is nu wel anders, want er is een hele nieuwe generatie transgenders opgestaan. Een luidruchtige en vaak agressieve groep transvrouwen – voorheen man – die op hoge toon allerlei ‘rechten’ (eigenlijk voorrechten) opeist en strijdt voor ‘de erkenning van hun bestaan‘. Het begon in 2014 met de aanpassing van de toentertijd geldende wet, die vereiste dat je een medische geslachtsverandering moest ondergaan alvorens een aanvraag voor een andere geslachtsidentiteit gehonoreerd werd. Dergelijke ingrepen maken iemand onvruchtbaar, want de geslachtsorganen worden verwijderd. Dit kan niet, deze ‘dwang’, zei de transgenderlobby. Dat staat haaks op onze mensenrechten. Wie kan nu van je eisen dat je jezelf onvruchtbaar moet laten maken om een V of een M in je paspoort te bemachtigen?

Dat argument viel in goede aarde en de medische transitie-eis verdween in 2014. Ook al vroegen critici zich af waarom je, als je jezelf een vrouw voelt, je mannelijke geslachtsorganen nog in ere wilt houden? Of omgekeerd? Wat is dat vrouw of man zijn dan feitelijk nog, behalve een subjectief ervaren gevoel? Kun je een vrouw zijn met een penis? Helaas heeft die discussie nooit plaatsgevonden, maar was het opkomen voor een ‘gemarginaliseerde en kwetsbare groep’ de leidraad.

 

Deskundigenverklaring

De gevolgen van die wijziging in 2014, dat een medische transitie niet meer nodig was en het volstond om een deskundigenverklaring te verkrijgen die bevestigt dat je weloverwogen van ‘geslacht’ wil veranderen, worden langzaam zichtbaar. Zo neemt het aantal transvrouwen toe, voorheen man en qua klokkenspel nog steeds voor 80% een man, die toegang eisen tot vrouwenruimtes en dat ook verkregen, want ze stonden in hun recht. Zo werd in Engeland zichtbaar dat de misdaadstatistieken vervuilden, waarin opeens ‘vrouwen’ opdoken voor seksuele misdrijven die alleen maar door mannen kunnen worden gepleegd. Werden in de VS transvrouwen in vrouwengevangenissen geplaatst waar ze vrouwen verkrachtten. En waren er opeens transvrouwen in de vrouwensport die, met hun mannelijke lichaam, alle vrouwen moeiteloos een kopje kleiner maakten. Tenslotte groeit het aantal pubermeisjes dat liever een jongen wil zijn in Nederland gestaag. Mede dankzij de TikTok-reclame. Je doet echt niet meer mee als je geen trans bent.

Nu staat de volgende wetswijziging op de agenda. Want die deskundigenverklaring is beledigend, vinden de transmensen. Wie o wie kan voor jou bepalen of je je een man of een vrouw voelt? Dat kun je alleen zelf. Dus daarom moet met deze wetsaanpassing ‘zelfidentificatie’ worden ingevoerd.

 

Gevoelens als basis

Ze hebben helemaal gelijk: niemand kan bepalen hoe je je voelt, alleen jijzelf. De vraag is echter of jouw hoogst individuele gevoel over je ‘gender’, een onwetenschappelijk en subjectief begrip, de realiteit van je geslacht moet gaan vervangen. In onze persoonsregistratie gaat het tot nu toe om harde feiten: wanneer ben je geboren en waar, hoe lang ben je en wat is je geboortegeslacht? Dat laatste wordt nu ‘gender’, waarvan al eindeloos veel varianten bestaan, want de een voelt zich net weer iets anders dan de ander. En dat ook veranderlijk is. In de aanpassing van de Transgenderwet wordt daar ook in voorzien: je mag terug veranderen als het je niet bevalt. Wat betekent onze registratie dan nog als we veranderlijke ‘gevoelens’ gaan vastleggen?

Er is inmiddels een merkwaardige groep transvrouwen, voorheen mannen, opgedoken. Ze lijken in geen enkel opzicht op een vrouw en leven rare fantasieën uit.

 

Extreem

Dit zijn natuurlijke extreme voorbeelden. Maar ze vertellen ons wel iets. Over hun dwaze overtuiging nu echt een vrouw te zijn. En over hun psychische hang-ups om zich als een klein meisje voor te doen. Extreme voorbeelden, die ook extreem beledigend voor vrouwen zijn. Deze creeps verdienen de identiteit ‘vrouw’ niet. En je wilt hen als vrouw ook echt niet in de dames-wc’s of sportkleedkamers tegenkomen. Maar straks kun je ze de toegang niet meer weigeren, want ze identificeren zich als vrouw en hebben een V in hun paspoort staan.

 

Voorland

Engeland is ons voorland, want daar is al langer ervaring met zelfidentificatie opgedaan.  Maar ook hier hebben we al een transvrouw die voor ophef zorgde in een kleedkamer voor vrouwen. En een 31-jarige transvrouw die het liefste meedoet in een team van vijftienjarige meisjes. Vroeger, voor de wetswijziging van 2014 waarbij de medische transitie-eis verviel, was het echt anders. Deze transvrouw van toen werd onlangs door Maaike van Charante voor OpinieZ geïnterviewd en vertelde dat ze er niet over zou peinzen om mee te doen in de vrouwensport. Noch zich te vertonen in vrouwenruimtes voor haar medische transitie.

Er zijn ook transgenders die de voorgestelde wetswijzigingen afkeuren. Net zoals er transvrouwen zijn die zeggen: ik ben geen vrouw. Zij houden de biologie in ere en de wetenschap, net als deze moleculair geneticus.

 

Nieuwe vrouwen

Maar nu zijn er nieuwe ‘vrouwen’ die heel hoog van de toren blazen, net alsof ze een man zijn. Die bij de keuze tussen een zwemgelegenheid voor vrouwen, mannen of gemengd erop staan die voor vrouwen te kiezen, want ze zijn nu toch een ‘vrouw’? Die onmiddellijk agressief gaan schelden tegen vrouwen die hun vrouwenrechten verdedigen, en daarmee feilloos aantonen dat ze nog steeds een man zijn.

Wat bezielt deze nieuwe groep transvrouwen? Wat willen ze nu eigenlijk? Niet veel goeds, als je naar de voormannen, pardon, voortransvrouwen kijkt. Het enige wat ze lijken te willen is bevestigd te worden in hun zelfbedachte vrouw zijn, zonder ook maar een seconde rekening te houden met de grenzen van vrouwen. Bij heel wat uitingen spat de vrouwenhaat er vanaf. En wij vrouwen moeten hen verwelkomen en omarmen, want anders zijn we transfoob of een TERF (Trans Exclusionary Radical Feminist).

 

Definitie

Het is de hoogste tijd om eindelijk eens een breed maatschappelijk en politiek debat te voeren over de vraag wat de definitie van een vrouw is. Een vraag waarop de transvrouwen en hun aanhang nog steeds geen antwoord hebben kunnen geven, want ‘een gevoel’ volstaat echt niet. Maar tot op heden beperken politici, zoals deze Wieke Paulusma (D66), zich ertoe om kritiek op de aanpassingen in de transgenderwet emotioneel af te wijzen, data ‘vooringenomenheid’ te noemen en op redelijke vragen geen antwoord te geven.

Het is ook de hoogste tijd om alle dringende vragen van de stichting Voorzij – de enige (!) feministische groep die bij dit thema al tijden voor de rechten van vrouwen opkomt – over deze aanpassingen in de Transgenderwet eens te beantwoorden.  En kunnen we, in afwachting daarvan, afspreken dat vrouwen bepalen wie ze in hun vrouwendomeinen willen toelaten? Het is toch hun zaak? Welbeschouwd is het eigenlijk te absurd voor woorden dat vrouwen opnieuw voor deze basale rechten moeten vechten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Allereerst diepe buiging voor de moed en sublieme verwoording van de schrijfster.
1) de overheid heeft niets te maken met wat individu x of y ‘voelt’. De overheid heeft alleen te maken met feiten, zoals XY en YY. Straks zijn er mensen die zich 10 jaar jonger voelen dan wat in hun paspoort staat of die voelen dat ze eigenlijk al 65 zijn, gaat de overheid dan hun geboortedatum aanpassen of eerder Aow uitkeren?
2) ‘Zelfidentificatie’ is een subjectief criterium en mogelijk pathologisch. Psychologische behandeling is goedkoper dan de hele samenleving veranderen
3) Dat feministen – extreemlinkse types die de samenleving gaten – dit transgender gedoe steunen, is niet verbazingwekkend. Het is typisch links om persoonlijk falen te projecteren op anderen , d.w.z. de samenleving. Psychologen weten daar wel raad mee. Iedereen is a priori verantwoordelijk voor zijn eigen leven.

Alysa
Alysa
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat doe je dan met (extreem-linkse) psychologen?

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Alysa

Ik doe helemaal niets met extreem-linkse psychologen. Extreem-linkse psychologen hanteren meestal nog de freudiaanse schema’s die door de rest van de psychologie wereld al lang zijn verlaten. Dus van die mensen hoeven we niets te verwachten dan de bekende cliche’s: dat het allemaal de schuld is van de samenleving.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het wordt steeds moeilijker voor een normale mens te leven in deze open psychiatrische inrichting.

H.J.
H.J.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik ben vandaag aan het plukken van de kleipeertjes begonnen.
En nu met de koffie zit mijn vrouw naar RTL 4 te kijken, koffie ochtend 4 vrouwen die al een half uur over niets praten, knap hoor.?

karton
karton
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@ H..J.
Een half uur over niets praten ? Is niks bijzonders H..J.
In de 2de Kamer kunnen ze dat dááááágen volhouden !

H.J.
H.J.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  karton

Inderdaad karton, maar als ik dat uitzet, krijg ik geen onenigheid met mijn vrouw.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Stel je voor dat zij wel een onderwerp hadden. Met niets kan ook niets mis gaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toegeven aan je fantasieën is een van de domste dingen die je kunt doen.
Je fantasie gaat je leven bepalen. Je wordt je fantasie.
Je identiteit is een fantasie.

Die mensen weten niet waar ze gaan eindigen.

Alysa
Alysa
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Perhaps in Phantasyland!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Alysa

Het idee dat mannen en vrouwen niet bestaan, maar een maakbare werkelijkheid.
Het feit dat man of vrouw een gevoel is en niet meer dan dat.
Dan eindig je in een nogal verschrikkelijke werkelijkheid.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Gilead. Een dystopisch fundamentalistisch ‘bestuur’.

HenryN
HenryN
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Alma het heeft echt geen zin om die muts Pualisma vragn te stellen. Het is een niets voorstellend mens die overal tegen is. Ze is verpleegkundige!! daar is op zich niets mis mee maar ze had nooit in de politiek moeten gaan.Daar heeft ze niets te zoeken en ze heeft nog niets bereikt. Ze is zelfs tegen een debat over de Oversterfte en dat is dan een verpleegkundige!!! dan mag je je juist afvragen hoe dat nu komt . Voor de rest ben ik het helemaal met U eens .Deze wereld is een totaal gekkenhuis geworden

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

We leven in een fantasie wereld, een Disneyland. Een wereld waar echte problemen weggemoffeld worden. In een fantasie bestaan alleen gefantaseerde problemen.
Het is wachten op de problemen, die we niet kunnen bedenken. waar we om vragen en die we niet zien aankomen.

pedro dos
pedro dos
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Idd te gek voor woorden. Het past helemaal in de “sign of the times” om je zelf bijzonder, uniek en speciaal te voelen, hoe unieker, hoe bijzonderder, hoe specialer, hoe beter…en dat dan uitventen in de sociale media…persoonlijk walg ik er van, maar ik heb altijd de gedachte in ere gehouden dat zolang men zich gedraagt en anderen niet lastig valt en zaken ongevraagd opdringt, wij, en ik dus, kunnen en moeten tolereren dat er mensen zijn die zich zo in het leven plaatsen. Het zij zo. Maar zoals zo vaak ook in andere kwesties, is het transgenderverhaal compleet doorgeschoten en eigenlijk nauwelijks nog serieus te nemen. Jammer voor de “echte” transgenders die er m.i. wel onder moeten lijden. Elk “nadeel heb zijn voordeel” , want naar blijkt uit een ingezonden stuk uit een regionale krant uit het Noorden des lands, kan het je voelen alsof je in een verkeerd lichaam zit, ook financieel voordeel opleveren, tenminste als we nu maar even voor lief nemen dat we dit “in een verkeerd lichaam zitten” gemakshalve ook tot het dierenrijk uitbreiden. Een baasje van een Newfoundlander tekende bij de gemeente bezwaar aan tegen het feit dat hij voor zijn hond hondenbelasting diende te betalen, terwijl zijn grote hond toch echt het gevoel had een Shetlandpony te zijn en voor Shetlandpony’s geen (honden)belasting betaald hoeft te worden…Hoe de gemeente het bezwaar uiteindelijk heeft beoordeeld, is mij helaas onbekend, misschien wel afgewezen met als reden “dergelijke verzinsels naar het rijk der fabelen te verwijzen”…?

Alysa
Alysa
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Misschien zijn dat wél diergelijke verzinsels!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als je je geslacht gevoelsmatig kunt veranderen, dan moet je je leeftijd ook gevoelsmatig kunnen veranderen. Eigenlijk voel ik me 20 jaar jonger.
Morgen naar het gemeentehuis en mijn leeftijd 20 jaar naar beneden bijstellen.
Als het kan met je geslacht, moet dit ook kunnen.

Jan Smelik
Jan Smelik
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Of juist je leeftijd omhoog. Gezond fit en veertig zijn maar je 67 voelen. Dan kun je met AOW op zak een lekker leventje leiden. Energie genoeg om er iets bij te verdienen.

Kees
Kees
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Verschrikkelijk, deze maatschappelijke ontwikkelingen. Er zijn helaas geesteszieke mannen, die transvrouw willen worden, met alle vrouwenrechten van dien.
Erger nog is dat veel politici, zoals Wieke Paulusma en Sigrid Kaag dit “normaal” gedrag vinden en eisen dat wij dat maar accepteren. De cancelcultuur op sociale media en universiteiten, en EU-wetgeving en – gedram maakt dit mogelijk. Het verbaast mij dat niet alle vrouwen hier tegen in geweer komen.

Thomas
Thomas
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Honderd procent eens met dit artikel, nadrukkelijk ook met het gedeelte waarin mw. Van Hees stelt dat we het mensen bij wie seksedysforie is vastgesteld niet moeilijker moeten maken dan ze het al hebben. Niet eens dus met de hardliners die vinden dat we die mensen niet tegemoet moeten komen door hun nieuwe naam en nieuwe voornaamwoorden te gebruiken. Niemand wordt daar slechter van, voor mij valt het onder elementaire naastenliefde.
Heel anders is het gesteld met mijn houding tegenover zogenaamde transactivisten die bewust problemen scheppen die er niet waren, problemen zoals hierboven door mw. Van Hees nog eens samengevat. Ik denk dat deze activisten een verborgen agenda hebben die weinig met het welzijn van transmensen te maken heeft.

Marc
Marc
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Ik zie niet in wat het toekennen van, uiteindelijk verzonnen, voornaamwoorden met naastenliefde te maken heeft. Integendeel, het verduistert alleen maar de realiteit.

Thomas
Thomas
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Ik doel uitsluitend op hij/hem of zij/haar, niet op de bedenksels van de activisten.

Marc
Marc
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rest mij nog om nogmaals op te merken dat, of het nu over transgenderisme, oorlog, economie, klimaatmaatregelen, open grenzen-beleid of wat dies meer zij gaat, we worden geregeerd door radicale revolutionairen: het politieke midden van voorheen is van identiteit veranderd en is niet langer meer gematigd of ‘het midden’ te noemen.

Daarnaast blijkt nu overduidelijk dat Nederland geen democratie is, en feitelijk nooit is geweest: het heeft decennialang de schijn van democratie gehad omdat er altijd drie grote partijen waren die na verkiezingen wisselende coalities aangingen. Dit verhulde echter het feit dat Nederland geen democratie was/ is.
Voeg daaraan toe het afstaan van soevereiniteit aan een clubje onverkozen raddraaiers in Brussel, en de chaos is compleet!

Bernardo A.
Bernardo A.
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn optiek is het simpel, als je je niet thuis voelt in het geslacht van je geboorte, moet je daarmee leren leven, of je geslacht laten wijzigen. Schijnt tegenwoordig goed mogelijk te zijn.
En verder moet je er geen circus van maken.

Ik vraag me af, of dit hele transgender-circus + letterbakgeneratie op zichzelf staande ontwikkelingen zijn, of dat het eerder uitingen zijn van een totale maatschappelijke debilisering van een generatie niet niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk van God los is.

VajrapaniX
VajrapaniX
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zo zeg, sommige van die ‘girl dick’ links doen wel heel erg aan ‘silence of the lambs’ denken.
Ik heb het met je te doen als je in die situatie zit maar mijn alarm belletjes gaan af.
Gevaar!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Om met Henk de Verschrikkelijke te spreken: alles wordt ‘veracceptabeld”.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Nee, de waanzin wordt ‘veracceptabeld”.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ja, precies ook dat. We zitten al middenin allerlei waanzin en dat wordt veracceptabeld. Dat is niet alleen van toepassing op de gender- en letterbakhysterie, maar bv ook op het contraproductieve EU-beleid, de macht van NGO’s, massa-immigratie, oorlogshitserij, links geweld, cancelgeweld, noem maar op.

Marc
Marc
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Geslachtsverandering’ is per saldo onmogelijk: zo’n ‘arts’ ‘creëert’ je namelijk iets wat eerder niet bestond. De facto vernietigt deze echter een reproductie-factor.

Het probleem is niet zozeer de subjectieve keuze van een man of vrouw zich om te (willen) vormen naar de gestalte van een opposite sekse.
Het probleem is al die artsen die, puur omdat het vaktechnisch mogelijk is, zich bezig houden met het vernietigen van reproductie-factoren. Daarin vertonen ze louter overeenkomsten met al die nazi-artsen van voorheen: vernietiging.

Evenzo vertonen al die politici die zich bezighouden met wetgeving om die ‘geslachtsverandering’ (alweer tussen aanhalingstekens, want het blijft een onmogelijkheid!) louter overeenkomsten met al die nazi-politici die medische experimenten en navenante holocaust-achtige maatregelen een juridische status (ik bedoel hier nadrukkelijk niet ‘juridische basis’) meegaven waarmee toen al, net zoals heden ten dage het geval is, identiteiten van bovenaf vastgesteld werden.

Alysa
Alysa
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen dient zich, éérst én vooral, hoe dan ook, aan de wet te houden!

Marc
Marc
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Alysa

Laat ik het daar nou voor de volle honderd procent mee oneens zijn, Alysa.

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x