Elon Musk gaat all-in op Twitter
Bevrijdt de Techno King de sociale media van censuur?

Titelfoto: Elon Musk door Steve Jurvetson, CC BY 2.0.
Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk probeert het meningen- en nieuwsplatform Twitter over te nemen. Net als velen met een afwijkende mening, whatever that might be eigenlijk, juichen we alleen al bij het idee. Na de overname moet het bedrijf snel van de beurs af en teruggegeven worden aan de mensen. Wordt Twitter daarmee een bastion van vrijheid van meningsuiting in het digitale domein, vraagt Robert Raupach zich af.
Elon Musk, voornamelijk bekend van matig geproduceerde grondstof verslindende powerbanks op wielen en het afschieten van raketten richting de atmosfeer, heeft zich de afgelopen weken voorgenomen om Twitter te bevrijden van de censuur van (recent afgetreden) Twitterboss Jack Dorsey (@jack). De in Zuid-Afrika geboren ondernemer en zelfbenoemde techno-king mag zich inmiddels de rijkste persoon ter wereld noemen. Trouwens, in tegenstelling tot wat velen denken is Musk niet de oprichter van bewierookt automerk Tesla. Hij voegde zich pas een jaar later bij de initiële oprichters – uiteraard met een flinke zak geld – en maakte de afspraak zich ook medeoprichter te mogen noemen. Afijn, tot zover de off-topic toevoegingen, laat ik ter zake komen.
Overname in sneltreinvaart
De gebeurtenissen rondom de overnamepoging volgden elkaar in snel tempo op. Op 25 maart plaatste Musk een tweet inclusief poll op Twitter met de vraag aan zijn meer dan tachtig miljoen volgers: “Vrijheid van meningsuiting is essentieel voor een functionerende democratie. Geloof jij dat Twitter zich strikt aan dit principe houdt?” Hij tweette bovendien de toevoeging: “De gevolgen van deze poll zullen belangrijk zijn. Stem bewust.” Een paar dagen later was duidelijk wat de gevolgen zouden zijn.
Free speech is essential to a functioning democracy.
Do you believe Twitter rigorously adheres to this principle?
— Elon Musk (@elonmusk) March 25, 2022
Musk kocht voor bijna drie miljard dollar aan aandelen in het platform en werd daarmee in één klap de grootste aandeelhouder. Het weigeren van een zetel in het bestuur van Twitter was een teken aan de wand voor de nieuwe CEO Parag Agrawal en de overige bestuursleden. Eind vorige week viel het gevreesde vijandige overnamebod van Musk dan ook op de deurmat. Voor maar liefst drieënveertig miljard dollar wil hij het social media platform van de beurs halen en transformeren tot een privébedrijf.
Breaking News: Twitter rebuffed Elon Musk’s takeover bid with a so-called poison pill that would flood the market with new shares if he buys 15% of its stock. Musk currently owns more than 9%. https://t.co/x8IsysIFp0
— The New York Times (@nytimes) April 15, 2022
Free speech terugkopen
De financiële inspanningen die de tech celebrity wil plegen zijn erop gericht om Twitter tot een platform voor het vrije woord voor de hele wereld te maken. Musk vindt dat vrije meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een goed werkende democratie. En wie kan het daarmee oneens zijn? Nou, heel wat mensen. Maar daar kom ik later nog wel op terug. Musk heeft duidelijk gemaakt dat hij tegen big tech-censuur is, waarbij momenteel een te klein clubje mensen te veel macht heeft over wat er online te zeggen, zien en horen is.
Elon snapt wat velen in ons land niet snappen, hell, velen waaronder journalisten en talkshow hosts en -gasten noemen Twitter zelfs geregeld een open riool. Twitter is misschien wel het belangrijkste meningenforum ter wereld. Niet omdat Twitter het grootste social media platform is, dat is het bij lange na niet namelijk, maar omdat hier de meningen van de elite worden uitgebroed, rondgepompt en afgedwongen. Dat is waarom vrije meningsuiting op Twitter ertoe doet.
Redder-syndroom
Maar wat zegt het eigenlijk als we een soms nogal ongeleid projectiel als Musk nodig hebben om ons te bevrijden van online censuur? Hebben we dan niet allang een veel groter probleem? Namelijk het eerder genoemde monopolie op de ‘juiste’ mening, waarbij een handvol bedrijven bepalen wat deugt en wat niet en daarin gesteund worden door de politieke elites in westerse landen. Het feit dat de rijkste man op aarde gewoon met zijn portemonnee – of Bitcoin wallet – kan zwaaien en het online discours wil beïnvloeden toont aan, dat er een fundamenteel probleem ten grondslag ligt aan hoe sociale media momenteel zijn georganiseerd.
De tijd dat er alleen wat schattige kinderfoto’s werden geplaatst of meisjes hun Primark-aankopen showden in video’s die eeuwig leken te duren, is allang voorbij. Voor velen, en met name de jongere generaties of de mensen die alternatieve nieuwsbronnen zoeken, zijn social media inmiddels dé centrale informatiemedia.
Tart het neoliberalisme
Propaganda en censuur vormen de basis van het neoliberalisme, dat Musk met zijn actie uitdaagt. Hij gebruikt zijn rijkdom om wereldburgers vrijuit te laten spreken. Is het niet verontrustend dat we deze kerel nodig hebben om aan te tonen dat het westerse democratische systeem niet meer werkt? Natuurlijk wel! Maar wie moet het anders doen op dit moment? Grote mediaoutlets als CNN en The Washington Post aan de overkant van de plas en dichter bij huis het NRC, Trouw en anderen zijn druk bezig ons de juiste meningen door de strot te drukken en zijn als de dood dat een andere superrijke hun bubbel komt doorprikken.
Onder de nieuwe zelfbenoemde voorvechter van vrije meningsuiting zal Twitter hopelijk stoppen met het censureren van degenen aan de rechterkant of het bannen van hen die zich niet conformeren aan de grillen van de blauwe-vinkjes-linksmensen. De bottom line is simpel voor mij: meer meningen zijn altijd een goede zaak. Twitter handelt al veel te lang als een politieke organisatie met een hoofdkantoor in Pyongyang, met als meest in het oog springende voorbeeld de uitschakeling van de president van de Verenigde Staten.
Hypocrisie
Naast andere mediamagnaten is ook de US-overheid niet blij met Musks move. De eerste intimidatiepoging is al ingezet. Beurswaakhond SEC en het OM hebben een gezamenlijk onderzoek ingesteld naar een aantal ‘regulatoire problemen’, waarbij vooral Tesla betrokken schijnt te zijn. Wat een toevallige timing. Met andere woorden: U wilt de mensen vrijheid van meningsuiting geven? Prima, dan zullen wij uw bedrijf eens goed onder de loep nemen. Dat is gedrag dat we wellicht van China of Rusland gewend zijn.
BREAKING: As @elonmusk offers to buy the rest of @Twitter a legal source tells @FoxBusiness @SECGov and @TheJusticeDept have launched what he described as a "joint investigation" into a myriad of Musk regulatory issues primarily involving @Tesla https://t.co/TDFLED1XuI
— Charles Gasparino (@CGasparino) April 14, 2022
Censuur
Maar helemaal bont maakte The Washington Post het. Zoals u wellicht weet is Jeff Bezos – de op één na rijkste persoon ter wereld – eigenaar van die krant. Deze krant wist te melden bang te zijn voor de impact op de samenleving en politiek als Musk Twitter overneemt. Opiniemaker Boot: “Als de democratie wil overleven, hebben we meer contentmoderatie nodig, niet minder.” Dus: om de democratie te laten overleven hebben we meer censuur nodig, minder mensen die praten en hun mening voorzichtig uiten, als dat al mag. Welke democratie en vrijheid van meningsuiting bedoelen die mensen dan nog?
I am concerned about what Elon Musk’s takeover bid means not just for Twitter but for our democracy. Anyone who thinks the problem with social media is too much content moderation, rather than too little, should not own one of the most powerful platforms. https://t.co/NyDMBSu5TX
— Max Boot 🇺🇦 (@MaxBoot) April 14, 2022
Wolf in schaapskleren?
Met een enkele transactie heeft Musk zijn invloed gekocht op wat hij eens een ‘de facto digitaal openbaar dorpsplein’ noemde, waar iedereen moet kunnen zeggen wat hem goeddunkt. Maar wat gaat hij doen als de overname lukt en Twitter een privébedrijf wordt? Zal hij zich committeren aan normen van openbare transparantie over hoe hij het platform zal beïnvloeden? We weten het simpelweg nog niet. En zonder verantwoording af te hoeven leggen aan andere aandeelhouders hoeft Musk ons zijn plannen en spelregels ook niet te verklappen. Het overnamebod laat zien hoe superrijken de wereld zien, namelijk dat letterlijk alles te koop is. Zelfs vrijheid van meningsuiting dus.
Realiseert hij zich dat hij als eventuele toekomstige eigenaar en multimiljardair altijd de luidste stem in de kamer zal hebben? Zelfs voordat hij de grootste aandeelhouder van Twitter werd was hij behoorlijk aanwezig op het medium en bezit één van de meest gevolgde accounts. Hij geniet een bijna mythische status als tech-genius bij vele fans. Musk heeft invloed gekocht op een belangrijke, gedeelde online ruimte – wat hij een “de facto openbaar dorpsplein” noemde – wat betekent dat zolang je Twitter blijft gebruiken, je op een of andere manier naar hem moet luisteren. Is dat democratie in optima forma?
Kaartenhuis
Jeff Bezos met zijn krant, Zuckerberg als de grote baas van Facebook, Instagram, Whatsapp en de twee Google-boys zijn een soort oligarchen, om maar even in de huidige tijdsgeest te blijven. Zij zijn okay; het is prima dat zij wél hun eigen mediaplatformen gebruiken om meningen te sturen, te controleren en te dansen naar de pijpen van de mensen die aan de goede kant van de geschiedenis staan? Het Politburo van Silicon Valley gedraagt zich als een stel regelrechte activisten. Elon Musk heeft genoeg gezien én hij heeft het geld er iets aan te doen.
Als de vrijheid van meningsuiting zelfs maar op één groot social media platform wordt hersteld, stort de rest vanzelf in en rest hen geen andere keuze om dan hetzelfde te doen.
Over de auteur

- Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.
Recent gepubliceerd
Klimaat en Milieu2023.04.13Ik houd van benzineauto’s, vlees en verre vakanties. Nou èn?
Politiek Nederland2023.02.26Weglopen, wegpesten en wegblijven
Linkse politiek2023.01.10Reclameverbod Noord-Holland beschouwt burger als dom, zielig en onmondig
Rechtsstaat2022.11.26Schijnheiligheid viert hoogtij in de kwestie Qatar
Elon Musk is iemand met visie, die niet roept maar gewoon DOET! Bouwde eigenhandig een mega imperium op en hij gaat echt niet wachten als hij iets echt wil. Tesla zijn auto merk is zeer gewild! Model is zonder twijfel best mooi, maar niet altijd even betrouwbaar door de accu’s. Joe Biden nodigde de Amerikaanse auto industrie uit, maar vergaat Tesla. Texas is ZEER gelukkig met Elon die in deze staat mega werkgever is geworden en er onlangs Giga factory opende waar per jaar een miljoen Tesla’s van de band zullen rollen. Ook in Texas vindt je SpaceX gericht op het bouwen van raketten die de grootste ter wereld zijn ooit gemaakt. Wachten is op toestemming om vanuit Texas de raketten te lanceren. En binnen 2 jaar staat er een mega complex voor de moderne ruimtevaart. Dan heeft hij nog The Boring Company welke tunnels graaft, maar echter vele malen goedkoper dan onze randstadrail tunnels. En hij heeft Neuralinq welke werkt aan een Chip zodat mensen met een dwarslaesie weer kunnen lopen. En als laatste dan nu weer een eigen Twitter bedrijf, zodat de mening die niet overal even welkom is toch gelezen en gehoord kan worden. Eerste gebruiker zal Trump dan wel zijn, zodat hij het nieuwe twitter ook gelijk kan inzetten voor de opkomende verkiezingen!
Interessant artikel met veel open vragen. De belangrijkste is natuurlijk, hoe betrouwbaar is Musk? In het schimmige wereldtoneel van nu is dat vrijwel onmogelijk te verklaren.
Als voorbeeld wil ik geven de omverwerping van het Tsarendom in Rusland. Heel eerlijk moeten we daarbij wel aangeven, dat de laatste Tsaar Peter de Tweede niet de slechtste was, maar meer een goedmoedige sukkel, ongeveer zoals de ons wel bekende W. A. die volgens zijn echtgenote ‘een beetje dom’ was. Het Tsarendom werd omver geworpen, maar wat kreeg het volk er voor terug? Een zootje misdadige bolsjewieken en daarmee belandden ze van de regen in de drup.
Als de kwaliteit van Musk’s beloften is als z’n Tesla’s, dan is mijn conclusie snel getrokken.
Op dit moment geef ik hem het voordeel van de twijfel, daar heeft hij wel recht op, vind ik.
Ik vrees dat de meeste mensen nog steeds hun nieuws uit NOS, nu.nl, kranten en aanverwante bronnen halen. Twitter is niet echt een geschikt medium voor diepgang, achtergronden, argumenten en goed onderbouwde conclusies.
Bovendien gebruiken veel mensen de media alleen om te weten welke mening ze moeten hebben in het openbaar, niet als basis voor het vormen van een eigen mening.
Dus ik denk dat er weinig zal veranderen.
Kranten zijn vrijwel allemaal failliet en worden met belastinggeld of door een ‘liberal’ weldoener overeind gehouden. Jongeren kijken weinig TV. Blijft over de 55+ gemeenschap en zelfs daarvan beginnen velen de propaganda te doorzien. Ikzelf haal mijn nieuws al meer dan 20 jaar exclusief uit online bronnen en ik ben beter geïnformeerd dan ooit. Ofschoon ik inderdaad weinig op Twitter te vinden ben. De sociale media zijn wel het snelste.
Ach een vrije geest kun je niet ‘gevangen’ nemen of ‘opsluiten’. Veel mensen denken dat ze vrij zijn maar laten zich opsluiten door ja door wie eigenlijk? Wel dat doen ze zelf, ze zijn bang om buiten de groep komen te staan. Ze zijn bang hun mening te uiten want stel je voor dat… Ik ken maar heel erg weinig mensen die een vrije geest (durven) zijn. Al bezit je al het geld van de wereld een vrije geest is niet te koop dat ben je of ben je niet simpel zat. Ik ben nog liever straatarm en een vrije geest dan de rijkste man van de wereld die denkt dat hij een vrije geest is maar in werkelijkheid niet veel meer dan een slaafje is van zijn eigen domheid.
Elon Musk zet zijn grootste wapen (zijn geld) in om zijn principe (het vrije woord) te kopen. De tegenstanders van Musk (de mondiale indoctrinatie-maffia) zet haar sterkste wapens (zwart maken en cancelen) in om Musk tegen te houden. Het is altijd precies diezelfde tegenreactie die we zien. Ook bij Marine Le Pen (zou Europees geld verduisterd hebben) en vele anderen.
We kunnen dus rustig stellen dat als je ziet dat iemand beschuldigd en gecanceld wordt, diegene zich de toorn van de mondiale elite/maffia op de hals heeft gehaald. M.a.w. alle mensen in het verdomhoekje zijn daar door dezelfde groep neergezet. “Put all the deplorables in one basket.”
Het zou ontzettend naïef zijn om te denken dat Musk met zijn actie iets wezenlijk kan veranderen. Als het hem lukt om Twitter te kopen en in te richten zoals hij dat wil, dan komt Twitter in datzelfde verdomhoekje.
Musk heeft al gehoord dat hij maximaal naar ik meen 15% van de aandelen Twitter mag bezitten, en dat was van Twitter al een noodgreep. Stel dat hij die 15% inderdaad verkrijgt, en daar naast nog een eigen snaveltjes dienst opricht dan is dat op zich best een goed ding!
Het gevaar schuilt hem in de innige samenwerking tussen de MSM en de Amerikaanse overheid. Het onderzoek naar Tesla is maar het begin.
Voor de Democraten is censuur, naast verkiezingsfraude, van groot belang om hun machtspositie te behouden.
Als Musk Twitter daadwerkelijk overneemt komt de overheid geheid met wetgeving om het platform de mond te snoeren. Twitter verplaatsen naar het buitenland zal niet werken. De EU heeft als laten zien dat je ISP kunt verplichten bepaalde sites te blokkeren.
Gewoon meer van hetzelfde.
Geert Wilders geblokkeerd door Twitter. Elon Musk, koop het en maakt het vrij van censuur!
Ook Trump wou een eigen media platform lanceren om de censuur. Kennelijk voel Elon Musk het ook als hij Twitter wil overnemen. Maar hoe onafhankelijk kun je het houden als je van alle kanten wordt bestrijden door invloedrijke mensen die het niet leuk vinden. Alle media platforms zijn ooit met eigen aantrekkelijke kenmerken begonnen maar de tijd zet toch eigen stempel op. Ik ben nu pas een paar dagen op Twitter als niet actieve lid gewoon om te ervaren wat mensen te zeggen hebben. De boosheid in Nederland is groter en breder dan ik tot nu toe heb ervaren. Je zou bijna denken wie is hier nog tevreden? Twitter als een soort digitale Malieveld die in werkelijkheid nog altijd leeg staat. Kennelijk is ook de digitale boosheid minder bedreigend gezien wat de regering nog altijd doet.
Het gros der rijken op deze aardkloot is rijk geworden door andermans noeste arbeid.
De man die ALLEEN door het bezorgen van de ochtendkrant rijk geworden is, bestaat niet.