De vrije val van Sigrid Kaag en D66

Op het hoge paard de ondergang tegemoet

Van het ‘nieuwe leiderschap’ van Sigrid Kaag is na de affaire Van Drimmelen niets meer over en Hare Hooghartigheid is keihard van haar high horse gedonderd. Maar deze kwestie – door Kaag graag bagatelliserend ‘casus’ genoemd – staat niet op zichzelf, denk aan Alexander Pechtold, Sjoerd Sjoersma en Sydney Smeets. Er is sprake van een structureel moreel probleem. Hoe zal de D66-Reset eruit gaan zien? Je moet altijd en overal jezelf kunnen zijn, preekt D66, maar het zou voor Nederland en de partij beter zijn als D66’ers dat juist wat minder doen, schrijft Robert Rapauch.

Vorige week donderdag schreef OpinieZ-collega Ines van Bokhoven al een vlammend stuk over de morele val van Sigrid Kaag en de MeToo-zaak rondom partijprominent Van Drimmelen. Het laatste nieuws is vanzelfsprekend altijd wat het meest vers in het geheugen zal liggen en verdringt regelmatig eerdere – en soms minstens net zo grote – issues naar de achtergrond. Zo ook in dit geval. Deze ‘casus’, zoals Hare Hooghartigheid Sigrid het grensoverschrijdende gedrag van haar collega steevast bagatelliserend noemt, staat niet op zichzelf. Er wordt nu weliswaar een handvol gevallen uitgelicht, maar in het rapport wordt van nog tenminste negentien andere meldingen gesproken. Het aan het licht gekomen schandaal is dus zeker geen eenmalig voorval te noemen.

 

Marketingtruc

Zoals in de inleiding al genoemd wisten wij natuurlijk vanaf begin af aan dat het zogenaamde ‘nieuwe leiderschap’ van D66 niet meer was dan een lege huls. Zoals het Friesch Dagblad het deze week omschreef had ik het zelf niet treffender gekund: “D66 is geen partij van moreel leiderschap. De spindoctors hadden alleen door dat de kiezers moreel leiderschap wilden.” De verkiezingscampagne van vorig jaar was er één uit het marketingboekje. Vertel precies het verhaal dat mensen willen horen en druk middels een overmachtig mediabudget de concurrentie uit de markt. Het leverde D66 exact op wat men beoogde: een daverende verkiezingswinst inclusief een gestaged dansje op tafel als hoogtepunt van de marketingcampagne. Het lullige is alleen dat de kiezer bij aankoop de kleine letters over het hoofd heeft gezien: geen garantie en ruilen is niet mogelijk.

 

Get off your high horse lady

Haast dagelijks worden wij op tv, online of in print geconfronteerd met de hemeltergende arrogantie en morele verhevenheid van Kaag of één van de andere predikers, zoals Paternotte, Ollongren of Sjoerdsma. Dankzij zulke mensen ga je zelfs Rob Jetten langzamerhand een sympathieke jongen vinden. Van “Wie zijn toch die mensen?” tot “Wilders is de woordvoerder van het Kremlin” weet D66 ons dagelijks te vertellen wie er goed en fout zijn en wat goed en fout is. Gelukkig maar, straks zouden we nog een eigen mening gaan vormen, the horror. Nog geen jaar later is Kaag inclusief haar gevolg wel heel erg hard van haar high horse gedonderd. De manier waarop zij afgelopen donderdag tijdens de persconferentie de media te woord stond was het moment, dat ook voor de laatste aanhanger de façade afgebrokkeld moet zijn. Als zélfs de jou goedgezinde en honing om de mond smerende journalisten kritische vragen stellen en geïrriteerd reageren op je beschuldigingen (“Enkel ophef om de ophef”), dan weet je dat je dagen geteld zijn, Sigrid. Zelfs oud-voorzitter Spierings steekt de hand in eigen boezem en betuigt spijt voor de tekortkomingen rondom de onderzoeken en handelwijze van het bestuur destijds.

 

Penthouse Pechtold

De voorganger van Kaag, tussenpaus Jetten maar even buiten beschouwing latend, was nou ook niet bepaald een voorbeeld van een zuivere moraal. Al deed hij ons vaak anders geloven, vooral in zijn vingertje heffende akkefietjes met Geert Wilders in de Tweede Kamer. Daarnaast was hij er uiterst bedreven in om zijn escapades uit de grote media te houden. Niet in alle gevallen lukte dat, maar dankzij de hem en zijn partij goedgezinde MSM heeft hij er nooit om moeten aftreden of andere consequenties trekken. Denk ik tegenwoordig terug aan Pechtold, dan schieten mij vooral twee zaken te binnen.

Enerzijds is dat ‘Penthouse-gate’ waarbij hij ‘vergat’ te melden dat hij een appartement cadeau had gekregen van een Canadese ambassadeur. Ach, kan iedereen gebeuren toch? Zo’n alledaags cadeau opgeven kun je zomaar vergeten. Anderzijds – en bovenal – moet ik bij Pechtold denken aan zijn ‘casus’ met een voormalig D66-raadslid uit Meppel. Zonder te ver in te gaan op privézaken – want wie zonder zonde is werpe de eerste steen – maar ook rondom hem speelde er een relatiekwestie met een raadslid van de partij in het noorden van het land.

 

Roddeltante Sjoerdsma

Een tweede pedant en niet uit de media weg te slaan personage is Sjoerdsma. Hij maakte in de eindfase van de formatie zelf een behoorlijke uitglijder, toen hij formateur Johan Remkes van dronkenschap beschuldigde tijdens de formatiegesprekken. Hij was destijds niet zomaar een D66-roeptoeteraar, maar campagneleider én vicefractievoorzitter. Voor een partij, die maar al te vaak het vingertje heft om te vermanen dat het toch ‘vooral over de inhoud moet gaan’, was dit wel een hele lage en laffe streek.

Het bijzondere aan de roddels die Sjoerdsma de wereld in slingerde was, dat hij zelf nooit tijdens die gesprekken aanwezig bleek te zijn. Kaag en Jetten waren dat wel. Dus óf Sjoerdsma lulde maar wat óf hij gaf enkel weer wat de beleving van de altijd zo correcte Kaag (ahum) of Jetten was. Een fijne geruststelling wel dat het er op de burelen van D66 net zo toe gaat als op het gemiddelde kantoor wat roddel en achterklap betreft. Sjoerdsma moest tijdens het verdelen van het pluche wel op het strafbankje plaatsnemen van mama Sigrid, want de nummer twee moest het na de coalitievorming ‘gewoon’ blijven doen met een ordinaire Kamerzetel.

 

Zedenmeester Smeets

Toen hij nog voor Spong Advocaten werkte was hij al chronisch irritatie-opwekkend mediageil, maar luttele weken nadat hij als Kamerlid was geïnstalleerd kon Sydney Smeets in april 2021 zijn spullen alweer inpakken, nadat bekend was geworden dat hij grensoverschrijdende berichten naar minderjarige jongens (tot wel vijftien jaar jong) had gestuurd. Het saillante is dat Smeets zich als Kamerlid juist zou inzetten voor LHBT [vul overige relevante letters zelf even aan] + rechten. Nog meer in het oog springt het feit dat hij bij het kantoor van Spong mede gespecialiseerd was in zedenrecht.

Hij wist dus precies hoever hij kon gaan om net in het grijze gebied te opereren en geen strafrechtelijke grens te overschrijden. Moreel gezien echter is de D66’er die grens al vanaf het eerste schunnige bericht naar een tienerjongen mijlenver over gegaan.

 

The Great D66-Reset

Alom is de verwachting dat Kaag volhardend op haar plek blijft zitten. Jezelf in het zwaard werpen voor één of andere stagiaire of kantoormedewerkster? Kom op zeg, Nederland heeft haar toch nodig! Wat zeg ik, de wereld heeft Kaag nodig! Dat principes soms moeten wijken voor het grotere doel moeten we toch wel kunnen begrijpen? Alle gekheid op een stokje; dit zal waarschijnlijk overwaaien en het gezegde “Men dronk een glas, men deed een plas, en alles bleef zoals het was” zal opgeld doen.

De kiezer heeft zijn oordeel in ieder geval geveld. In de laatste peiling van Een Vandaag is Kaags partij bijna gehalveerd vergeleken met de TK-verkiezingen een jaar geleden. Van de 24 zetels zijn er virtueel nu nog maar 14 over. De bubbel is gebarsten, het morele heiligdom is afgeserveerd. D66 is in die laatste stemmingsbarometer zelfs weer voorbijgestreefd door de, in hun ogen, vermaledijde PVV.

Op de website van de partij staat een lange lijst standpunten, waaronder ‘Vrij zijn’. Mijn oog viel direct op deze zin aldaar: “In Nederland moet je altijd en overal jezelf kunnen zijn”.

Het zou voor de partij én voor Nederland juist goed zijn als D66’ers wat minder zichzelf zouden zijn.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tegen de tijd dat we weer naar de stemhokjes mogen, is men de hele ophef vergeten, en zijn die D’66ers allang en breed weer begonnen met deugen en anderen de maat nemen..Bulken de talkshows op de NPO’66 weer uit van dat deugvolk dat volop reclame mag maken voor zichzelf. En daar betalen we allemaal aan mee, en dat begint me meer en meer tegen te staan..

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

Helaas geloof ik u meer dan mijzelf met mijn wanhopige wens.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

Met al dat soort ophef is het vooral handig om te kijken wat er in die tijd is gedaan dat achter al die publiciteit verborgen bleef. Timing is alles.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als Kaag politiek instinct zou hebben, dan had ze zich onmiddellijk opgeworpen als verdediger van de vrouwen in kwestie. Als ze moreel instinct zou hebben, dan zou ze hebben begrepen dat bestuur van D66 en D66 in de regering weliswaar formeel gescheiden zijn in bestuurlijke kwesties – maar niet in morele.
Als.
Maar dat had ze niet.
Daarom zit ze ook bij D66.
Want D66 is de ‘van alles wat’ partij: een beetje sociaal (om zich te onderscheiden van PvdA), een beetje liberaal (zich onderscheiden van VVD) en een beetje groen (zich onderscheiden van GrL).
Het is een beetje een laffe, smakeloze, richtingloze partij die vooral mooie praatjes de wereld ingooit zoals wat Kaag uitsprak op Internationale Vrouwendag (21 maart 2021):
“Laat je niet klein maken. Droom groot. Sta op. Ontdek wie je bent, wat je kan en wat je wilt zijn. Heb lef en grijp je kansen. Hou nooit je mond. Laat je stem klinken. Wij zijn met velen.”
De ‘bedrimmelde’ vrouwen stonden op en deden hun beklag bij de leiding van D66. En wat deden die ermee?
In de doofpot. Nieuw leiderschap…oude werkwijze…

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Datgene waar niet over gesproken werd, zal door veel mensen niet vergeten worden.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Moraal en D66 past net zo goed als alcoholverslaving en de blauwe knoop.
Inderdaad het zijn vijanden van elkaar. Dat kenmerkt D66.
Of moet ik nog duidelijker zijn: echt tegenover onecht.
Zelfs haar naam Kaag is niet echt.
Een griezel is het…

Thomas
Thomas
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

D66 is in zoverre geen richtingloze partij dat ze, als geen ander, keihard werken om onze nationale soevereiniteit in recordtempo uit het raam te gooien, ten gunste van de onverkozen bureaucraten in Brussel. In overeenstemming met de hetzerij van hun fractievoorzitter aldaar, Verhofstadt.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Mee eens. Het woord ‘richtingloze’ in mijn tekst verwijst naar het ontbreken van een ideologische of levensbeschouwelijke richting bij D66, zoals sociaal-democratie, liberalisme, christendom, enzovoort. D66 is een kunstmatig in elkaar gefabriekt iets, werd al in de jaren 1970 de ‘marketingpartij’ genoemd en dient vooral om mensen die elders in de samenleving niets bereiken, in de politiek aan een baantje te helpen.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Volledig mee eens, Andre.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Kaag is sluw, maar niet slim.

P.
P.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

D66 is niet van alles wat, maar van alles NIETS. De morele leegte is juist de reden dat daar zoveel mis gaat. Het is een opgeruimd (ontdaan van elke – met name christelijke – moraal) en léég huis. Ronddwalende geesten nemen daar graag hun intrek. (Lukas 11:24)

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal roomser als de Paus, maar zelf geen haar beter, voor de buhne iedere vertellen wat mag en moet ,Halsema komt met 1 bier voor ieder op Koningsdag ,en gaan geheid boetes schrijven,dus wordt het tijd dat Willie,Prins Pils zelf in de stad komt want die spuugt er niet in ,oude mensen worden onschuldig in elkaar geslagen bij een vreedzame protestmars, Kaag is verworden tot een plaag,en ook niet meer geloofwaardig,dit zal haar blijven achtervolgen ,Rutte liegt alles aan elkaar ,en vergeet de belangrijke zaken ,Verkiezingsuitslagen onbetrouwbaar,de hele politiek is een grote mesthoop ,elke dag debatten ,lullen over alles ,met als uitkomst plas,was en hoge kosten .

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het maakt niks uit. Er zijn twee partijen: de globalisten en de populisten. Beleid wordt al tijden niet meer in NL geformuleerd maar elders, bij supranationale organisaties als de EU, het WEF, WHO of een van de talloze andere globalistische entiteiten. Misschien blijkt mevrouw Kaag niet langer houdbaar te zijn en wordt ze vervangen door een andere globalist. Mag ook een VVD-er, CDA-er of Groenlinkser zijn. Het maakt niet uit. Net zoals het niet uitmaakt wanneer Theresa May door Boris Johnson vervangen wordt of mutti Merkel door Olaf Scholz. Het zal een ander praathoofd zijn wat de meest recente maatregelen mag oplezen, voldynamisch de camera inkijken en zeggen: ik heb er vertrouwen in.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“In Nederland moet je altijd en overal jezelf kunnen zijn”. Het is bijna lachwekkend. D66, de cancelpartij bij uitstek, de club van wanstaltige praktijken, heeft dit dus hoog in het vaandel. Terwijl ze iedereen met een andere mening dat “jezelf kunnen zijn” liefst zouden willen ontnemen?

Maar ze vonden blijkbaar wel dat Frans van D. altijd en overal zichzelf moest kunnen zijn. “Wees je stalkerige zelf, wij steunen jou!” Totdat de details uit het achtergehouden rapport via de media uit de beerput kwamen opborrelen. Toen bleek dat de hoofdrolspelers elkaar, als altijd, de hand boven het hoofd hebben gehouden. En opperhoofd Sigrid K. liet wederom aan de hele wereld zien hoe elitair, harteloos, immoreel en volkomen losgeslagen van de realiteit ze is.

Dat er volgens de peiling nog een miljoen (14 keer pakweg 70k) D66-fans over zouden zijn is een grove belediging voor de slachtoffers van Frans van D. en consorten.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In het kartel begeleidt de blinde de lamme. Het hele spul is zwaar over datum en dan moeten de echte uitdagingen nog komen.

Wel opmerkelijk dat die lui van de -what’s in a name- “Christen”unie in de coalitie zo ongeveer aan alles de steun blijven geven aan wat God en de Bijbel toch ondubbelzinnig verboden hebben. Volgens de Bijbel kan je de 10 geboden samenvatten als: 1e gebod: Dien God met heel je kracht en heel je ziel. En het 2e gebod: “Hebt uw naasten lief als uzelf”.
Nou, als je deelneemt aan dat kartel kan je dat 2e gebod wel afdrukken op toiletpapier. Maar die “Christen”unie-onmensen hechten meer waarde aan die paar resterende jaartjes op het pluche dan aan het 2e gebod.
Dààr heeft God een extra warme plaats voor in de hel.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

ja, uw analyse van de CU deel ik wel. Maar die partij bestaat ook uit hypocrieten. Seegers voorop.

P.
P.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat is de meest voor de hand liggende conclusie: ze zijn hypocriet. Maar ik denk dat u toch nog even wat beter moet kijken. Segers is oprecht, hij is er de man niet naar om spelletjes te spelen.
Helaas maakt dat de zaak niet minder ernstig. Uit welbegrepen verantwoordelijkheidsgevoel het kwaad geen kwaad meer noemen – dat kan natuurlijk niet.
Ik vraag mij steeds vaker af of christelijke partijen wel bestaansrecht hebben. Politiek is een heel vuil spel. Zodra je mee-regeert, ga je hoe dan ook vuile handen maken. De CU probeert haar partijtje mee te blazen, maar op strategisch niveau faalt ze jammerlijk. Op concreet niveau behaalt ze wel resultaten, maar dit gaat vaak ten koste van haar imago en de idealen van de ‘gemiddelde’ christen worden zelden of nooit gehaald. Dat kost stemmen.
Het is dé reden dat Jesse Klaver telkens wegloopt bij de formatie. Omdat hij dan vanuit de bankjes zijn kiezers kan blijven bedriegen met zijn onhaalbare utopie. Daadwerkelijk meeregeren zou die utopie aan scherven slaan.
De CU probeert wel mee te regeren én de kiezers te blijven bedienen in hun wensdenken. Met bidden kom je een heel eind, maar uiteindelijk werkt die combi gewoon niet, en dat blijkt, o.a. uit het twittergedrag van Segers: wél boos worden als zijn partijgenoot bagger over zich heen krijgt op Twitter, maar NIETS zeggen van Kaag / D66 / Pechtold. Wél verontwaardigd twitteren over Derksen, maar als hij zelf aan tafel zit en een dikke kale kerel uit de krochten van de Nederlandse Geheime Dienst zegt dat Baudet in oorlogstijd opgehangen zou worden begrijpend knikken.
Dat begrijpen de christenen niet. En terecht.

Rob
Rob
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

vanaf dag 1 : wolf in schaapskleren, niet te vertrouwen

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Niets blijft zoals het is.
Ook voor Kaag.

mark
mark
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

is Kaag een buitenechtelijk kind van Bernard v Lippen B.feld?

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  mark

Ze praat net zo bekakt als Bea.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Einde van D66 zou moi zijn nog voordat Nederland City werkelijkheid wordt.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Maakt echt niet uit. Ze worden gewoon vervangen door andere griezels en het programma EU, WEF gaat uitgerold worden. Wanneer het gezonde verstand niet meer gebruikt wordt is dit helaas ons lot.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Slechte reclame is ook reclame, want bekend maakt bemind.
Dus… misschien wordt het eens tijd om inhoudelijk de aandacht te richten op stemgedrag en standpunten van minder aandacht-trekkerige volksvertegenwoordigers.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als er naast Groen Links nog 1 partij is die me tegen staat en in mijn ogen absoluut OOK niet deugt, dan is dat D66 wel. Hypocrisie ten top. Net als bij GL.
Ik snap niet dat er mensen zijn die hier intrappen en die geassocieerd willen worden met een vreselijk mens als die Kaag. Dat Kaag geval. Wat een mislukte vrouw is dat.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ok ik ga het er even over hebben! We zitten met Frans van Drimmelen. die er dus ook verantwoordelijk voor is dat heel het land zit opgescheept met Sigrid Kaag. En nee ik vertik het om met afkortingen te werken voor Daders met hoofdletter. Sigrid Kaag is dus iemand die het gedrag van Frans van Drimmelen goedkeurt en ook van de andere leden uit de fractie van de tweede kamer en anderen uit haar partij zoals Alexander Pechtold en vast nog wel stel meer die de penthouse van Alexander hebben gebruikt voor slecht gedrag wat ik dan grensoverschrijdend moet noemen, maar eigenlijk gewoon crimineel gedrag is. Waar ik WEL een afkorting gebruik is voor de naam van de slachtoffers zoals M W. En de onzin van Sigrid geloof ik totaal niet en zij zelf zet zich nu neer als een slachtoffer mede door de jet lag en het berichten van de media die op de rechterzijde nog bij lange na niet haar het vuur na aan de schenen legt! Of denkt u nu dat de telegraaf rechts is, bij lange na niet! Dat is een fabeltjes krant op rechts.

D-66 denkt nog steeds dat u een koortje uit de deur kunt hangen, en ook dat jij met gemak je eigen vrouw/man kunt aanbieden aan eerste de beste verkrachter want dat gedrag keur je als D-66’er gewoon goed.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe dan ook, Kaag heeft nog steeds een positie in de huidige regering als tweede man na Rutte.
Ergens in mei gaan Rutte en Kaag gesprekken houden met de oppositie over de voorjaarsnota. Er schijnen wat probleempjes te zijn.
Ik wil dat mens nog wel eens in gesprek zien over harde onderwerpen. Denk niet dat ze daar met haar instelling iets van gaat bakken.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas is ze niet van de juiste hoogte gevallen.
Want ze zit er nog steeds en lacht net als de Narcist Rutte alles weg

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat die Sjoerdsma iets over Remkes zei, terwijl hij er zelf niet bij is geweest, lijkt erg op het verhaal van Halbe Zijlstra met het verhaal van Jeroen van der Veer over de uitspraken van Poetin zgn in zijn ‘dachsja’. Dat was ook een indirect verhaal omdat van der Veer het niet wilde vertellen vanwege olie belangen……. Zijlstra moest er om vertrekken. Sjoerdsma niet.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Doofpot ’66

Andrew Lance
Andrew Lance
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We zijn gewoon 500 jaar terug in de tijd.
Toen kon de elite zich alles veroorloven zonder vrees voor repressailles.
En dat gebeurt nu weer opnieuw.
Het OM, de rechters, aanklagers, noem het maar op, hebben zich toegeëigend wat in een democratie gewoon verboden is en zijn eigenlijk onaantastbaar en kunnen niet veroordeeld worden. Een schoolvoorbeeld is de ‘zaak’ Wilders.

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x