Poetin verlegt Russische handel van Westen naar China
Koele calculatie als gevolg van sancties

Foto:
Ook al heeft Poetin zich verrekend in de oorlog tegen Oekraïne, zijn streven om een regionale grootmacht te worden en zich af te keren van het westerse handels- en betalingssysteem wordt door de westerse sancties versneld. Samen met China werkt Rusland aan een eigen economische ruimte met andere valuta als tegenhanger van de dollareconomie. Wie zullen hun bondgenoten worden, vraagt Johannes Vervloed zich af.
Het is nog maar de vraag of Rusland op de knieën wordt gekregen met de westerse sancties. Ik heb sterk het vermoeden dat de sancties voor Poetin niet als een verrassing komen. Ze zijn ingecalculeerd. Hij ziet de oorlog in Oekraïne als een noodzakelijke stap om de afhankelijkheid van het Westen te beëindigen. Door de sancties wordt de Russische economie gedwongen op eigen benen te staan.
Alternatieve economische ruimte
Samen met China wil Poetin een alternatieve economische ruimte inrichten. Een ruimte die gevrijwaard is van de door hem verachte woke-ideeën en westerse decadentie. Bufferzones als Belarus en een neutraal Oekraïne zijn wat hem betreft nodig om de conservatieve waarden van het Grote Russische Rijk te verdedigen en westerse invloeden buiten de deur te houden.
Hoewel hij zich wat snelheid betreft duidelijk heeft verrekend en wellicht water bij de wijn zal moeten doen vanwege de enorme tegenstand van de Oekraïense bevolking, zal het oostelijk deel, de Donbass, met twee onafhankelijke republiekjes (Donetsk en Luhansk) als de gewenste buffer kunnen functioneren.
Eigen handelssysteem
De sancties versnellen een proces dat eerder is ingezet. Rusland en in mindere mate ook China keren zich af van het westerse multilaterale handels- en financiële systeem. Zij werken steeds meer met bilaterale handelsafspraken en hebben sinds een paar jaar een eigen SWIFT-systeem, het SPFS, alsmede een Mir-bankkaartbetalingssysteem – gekoppeld aan het Chinese Union Pay-systeem – , te gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen en overboekingen.
#sancties
Disabling SWIFT is no longer considered a large — scale threat.
Russia has its own system SPFS, as well as its own Mir bank card payment system (interfaced with the Chinese Union Pay system), to be used for cross-border payments and transfers. https://t.co/sPkjWbfewc— Johannes Vervloed (@Diplo_JV) March 13, 2022
De twee autoritaire grootmachten willen af van de wereldwijde dollar-dominantie. Geleidelijk bouwen ze daarom hun dollarreserves af en hun goudvoorraad op. De oorlog in Oekraïne is de ultieme incentive om dit proces door te zetten en te versnellen. De sancties laten het Russische bedrijfsleven en het Russische bankwezen geen andere keus. De economie zal door een diep dal gaan, maar uiteindelijk zal – zo is Poetins calculatie – de economie opveren en zelf de producten en diensten voortbrengen, die nu nog uit het Westen worden geïmporteerd.
Gevolg van sancties
Eén positieve ervaring is al opgedaan. Toen het Westen sancties oplegde vanwege de annexatie van de Krim in 2014, beantwoordde Rusland die met tegensancties. Groente en fruit mochten niet langer uit het buitenland komen. Met als resultaat dat Rusland nu (bijna) autarkisch is geworden voor deze producten, zonder hongersnood en met een eigen redelijk succesvolle technologische ontwikkeling. Ten tweede lijkt eveneens ingecalculeerd dat de sancties als een boemerang zullen terugslaan op het Westen en op Europa in het bijzonder. Vanuit de gedachte ‘gedeelde smart is halve smart’. Als Rusland door een moeilijke periode moet, dan moet hetzelfde gelden voor het Westen.
Hoe de sancties op Rusland als een boomerang terugslaan, op Europa. https://t.co/0VeXNZ4udQ
— Johannes Vervloed (@Diplo_JV) March 13, 2022
Alliantie
Voortekenen van het opknippen van de wereldeconomie in een dollar-gedomineerde economie en een alternatieve Russisch/Chinese economische ruimte waren er voldoende. Zo bevestigden Poetin en Xi Jinping tijdens de afgelopen Olympische Spelen in Beijing het vriendschapsverdrag tussen China en Rusland – noemden het zelfs een ‘alliantie’ – en sloten zij een omvangrijk gascontract, inclusief de aanleg van een nieuwe pijplijn tussen de twee landen. Er waren zelfs geruchten dat Poetin van Xi het groene licht kreeg voor een inval in Oekraïne, op voorwaarde dat hij zou wachten tot de Spelen over waren.
Alliantie Rusland – China https://t.co/gDq2dWYRro
— Johannes Vervloed (@Diplo_JV) March 16, 2022
Lange termijndenken
Het initiatief voor meer onafhankelijkheid van de westerse ‘dollar’-economie kwam niet alleen van Rusland. Ook China heeft zich behalve lippendienst weinig gelegen laten liggen aan het westerse multilaterale handelssysteem. We herinneren ons dat Trump de chicanes van China op een gegeven moment welletjes vond en een handelsoorlog met China ontketende. Daarnaast is China al jaren bezig de eigen valuta, de Renminbi, op te waarderen tot een internationale reservevaluta. De Renminbi is nog niet ‘convertibel’, maar dat is slechts een kwestie van tijd.
En tijd heeft men in China genoeg. Chinezen denken long-term. Legendarisch zijn de woorden van Zhou Enlai, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken onder Mao. Toen hem tijdens een staatsbanket, vanwege het baanbrekende bezoek van de Amerikaanse president Richard Nixon aan China, gevraagd werd wat volgens hem de betekenis was van de Franse Revolutie, antwoordde hij bedachtzaam: “It’s too early to tell.”
Strijd om bondgenoten
Een open vraag is wat de landen in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika doen. Blijven zij in de westerse economie of gaan zij mee – volmondig of mondjesmaat – in de alternatieve economische ruimte, met een ander betalingssysteem en in andere valuta dan de dollar?
Een eerste indicatie is al afgegeven door Modi, de president van India. Hij wil koste wat het kost zijn neutrale positie handhaven, een positie die India sinds 1961 inneemt als prominent lid van de NGB (Niet Gebonden Landen)-groep.
Een tweede indicatie is af te lezen aan het recente stemgedrag in de Algemene Vergadering van de VN. Eritrea, Belarus, Syrië, Noord-Korea en uiteraard Rusland zelf stemden tegen de resolutie, waarin het land veroordeeld werd voor de inval in Oekraïne. Opvallend is dat een groot aantal landen in Afrika zich onthield van stemming of zelfs verstek liet gaan. Blijkbaar wil men geen (definitieve) breuk met Rusland.
Invloedssferen
Evenals tijdens de Koude Oorlog zullen de grootmachten – thans drie, toen twee – strijden om invloedssferen en proberen bondgenoten aan zich te binden. China heeft zijn Road & Belt project, Rusland zal zich manifesteren als een regionale grootmacht (de voormalige Sovjetrepublieken, Syrië, India, maar wellicht ook Afrikaanse landen, Cuba en Venezuela) en de VS zal vooral de concurrentie met China aangaan in Azië.
De EU zal volgens de Europese federalisten mee willen spelen, maar zal het op eigen kracht moeten afleggen tegen de echte grootmachten. Verstandiger is samen op te trekken met de VS, tenslotte onze belangrijkste bondgenoot en andere democratische landen, zowel op veiligheidsgebied als aangaande gedeelde normen en waarden. Een aanzet daartoe werd al gegeven tijdens de laatste G7-top.
Over de auteur

Recent gepubliceerd
EU16 september 2023Machtsbeluste EU in ons land geen verkiezingsthema, in Polen wel
Politiek Nederland1 september 2023Wordt het nog wat met een realo-rechts kabinet?
Kolonialisme12 augustus 2023Staatsgreep in Niger wijst op tanende invloed Westen
EU17 juli 2023Wat gaat Spanje doen als tijdelijk EU-voorzitter?
Met het binnenhalen van half Afrika,en het door Brussel veroorzaakte oorlogsgeweld graven ze hier hun eigen graf, geen land in Europa die het zelf op orde heeft of weet wat ze moeten doen ,volgen een stelletje politieke figuren zoals een volgevreten Timmermans of een als mislukte politica als von der Leyen die als minister van defensie faalde in Duitsland en door Merkel werd neergezet als president in Brussel ,opvolgster van drankorgel Juncker ,alle voor de buhne netjes ,maar erachter feestgangers en een geldverslindend project waarvan niemand ook maar iets van zou missen als het opgeheven werd ,behalve dan degene die de maandelijkse toelage toegeschoven krijgt ,dit is voor China en Rusland geen partij ,die denken veel verder ,en wat de media ook iedereen maar probeerd wijs te maken ,over sancties en boycot,er zijn vele wegen die naar rome leiden,alles wat nodig is krijgen ze daar ook met een omweg misschien ,de leveringen hier stagneren net zo ,en de Euro gaat naar beneden ,maar wijzen naar de roebel is makkelijker, en alles de schuld geven aan Rusland ook, voor dat daar de narigheid uitbrak ,was het hier al jaren aan de gang ,men zocht alleen nog een dader .Die heet Putin .
Inderdaad Peter wij hebben de lasten, de gelukszoekers en China heeft de lusten de bodemschatten van Afrika.
Chinezen zijn niet dom zij hebben de macht.
Wij zijn dom, wij hebben de Timmerfransen.
ja, ik vrees dat dit wel zo is.
“Verstandiger is samen op te trekken met de VS, tenslotte onze belangrijkste bondgenoot en andere democratische landen”
En dit zouden we eens moeten bespreken. Wat goed is voor de VS is niet noodzakelijkerwijs goed voor Europa. Waarom überhaupt kiezen? Omdat de Amerikanen dat leuk vinden zodat hun positie versterkt vis-à-vis Ruschina. De VS zijn een grootmacht aan het einde van haar latijn. Ze hebben alle kenmerken ervan: sterke interne morele verdeeldheid, twijfel en kritiek op hun culturele en economische moraal, imperial overstretch, een te groot financieel systeem, een munt die waarde verliest, en na talloze meer en minder geslaagde pogingen tot regime change, autoriteitsverlies. Je hoeft ze niet bij het afval te zetten, maar het lijkt me onverstandig je op voorhand aan hen te committeren, zeker wanneer iedereen weet, en door cijfers bewezen kan zien, dat de toekomst in het Oosten ligt. Je moet streven naar een goede band met de nieuwe machten. Vandaar dat het gewroet in de Oekraïne door de EU en de massale haatcampagne tegen Poetin zo onverstandig is. Het maakt ook de agenda van het Westen nogal ondoorzichtig. Wat verwachten we daar eigenlijk van? En wie formuleert dat beleid eigenlijk. Niemand gelooft dat het van Joe Biden komt. Van wie dan? De zogenaamde deep state? Via het WEF van de globalisten? De EU lijkt hun schoothondje al te zijn. Wie is hier eigenlijk onze bondgenoot?
Het is wel steeds vermoeiend om aan te geven waarom de bezetting van Oekraïne niet zo snel gaat .Men wil (nog niet) burgers en de infrastructuur zoveel mogelijk beschermen ,aan de Amerikaanse en NAVO methode van gooi maar plat is men nog niet toe. Europa had met Rusland een goede band moeten opbouwen de Amerikanen kleden je uit en slepen je de ene oorlog na de ander in. Ook de situatie in de Oekraïne komt voorledig op het bordje van Amerika. Nogmaals er is meer dan het westen en de haat tegen de oorlogsmachine Amerika is best groot in de wereld. Amerika is niet meer de kapitein op het wereldschip en de EU is niet meer dan een dekzwabber.. Met de EU mag je alzo niet meer het woord democratie in de mond nemen als je de normen en waarden van Brussel niet wil dan krijg je als EU land sancties (Polen Hongarije). Het was juist Amerika die van de Oekraïne geen democratisch land maakte met hun gesteuk en corruptie en het land en de bevolking misbruikte om Rusland dwars te zitten en te bedreigen
China, India en Rusland snappen het helemaal, China heeft in Afrika en in Zuid Amerika diepte investeringen gedaan en ook grote delen van Europa, via hun internet bemoeienissen onder controle.
Noord Amerika, Canada, Australië en Europa zijn de verliezers op het wereldtoneel.
Hoogmoed komt voor de val.!
Overigens maakt China zich niet erg populair in die landen en heeft China ook te maken met de interne spanningen in die landen. Het is nog maar de vraag of China langdurige banden met die landen kan onderhouden. China heeft hier totaal geen ervaring mee.
De populariteit van bv Nederland komt door de honingpot.
En voor de rest hoor je alleen maar, dat sommige Nederlanders nederig hun Excuses aanbieden en een grote zak met belastinggeld, aan de vroegere overzeese gebiedsdelen.
De algemene werkwijze van het westen in betrekking tot andere culturen is altijd geweest: (1) handel drijven, zodat ze vanzelf het westerse model overnemen; (2) indien nodig en mogelijk, militair ingrijpen.
Al heel vaak is gebleken dat (1) niet het gewenste resultaat oplevert, omdat de belangen van die landen vitaal anders zijn; daarnaast dat (2) niet mogelijk is, omdat het land te machtig is (Rusland en China).
In werkelijkheid hebben deze twee landen goed verdiend aan de uitvoer naar Europa en zijn nu in staat om meer macht uit te oefenen dan voorheen.
Aan het moralistische gemekker van de EU over mensenrechten en democratie hebben die landen geen boodschap. Het is goed dat nu duidelijk boven water komt dat de politiek van de EU volledig mislukt is op alle gebieden: mensenrechten en handel.
De EU heeft zich alleen maar afhankelijk gemaakt zonder dat er iets tegenover staat. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat wij domme leiders kiezen die zich laten leiden door illusies en niet door de werkelijke machtsverhoudingen, niet door de werkelijke belangen van de kiezers.
Het lijkt mij niet zo verstandig om als EU met de Amerikanen op te trekken. Het is beter om de EU te saneren. Wat neerkomt op het opheffen daarvan. Als de hoogste baas van de EU een volstrekt incompetente, doorregen idioot is, moet je je serieus afvragen of die gesticht wel geschikt is om op het wereldtoneel te opereren.
Beter is het om een Noordelijk Europees blok te vormen, dat wel competentie heeft op het wereldtoneel. Dan kunnen we Clubmed als een combinatie van lagelonenlanden als productiecentrum laten functioneren.
(herstel van) Voldoende werkgelegenheid in Europa en de Chinezen gaan een toontje lager zingen zodra de klandizie stopt. Zeker als de Amerikanen op een zelfde idee komen.
Dat neemt ook een aantal spanningen op het wereldtoneel weg.
Helemaal eens. Landen die op elkaar lijken met elkaar laten samenwerken, het prutje aan rijke, corrupte en arme landen is onhoudbaar.
Het bevriezen van de Rusische Central Bank tegoeden door het westen betekent effectief het einde van Bretton Woods II fiat systeem.
Het vertrouwen is geschonden en de FED kan zijn fiat systeem niet meer “reguleren”. Het bijprinten van bankbiljetten zonder onderliggende waarde (arbeid, producten, services, Proof-of-Work) gaat net zo lang goed als dat gewone mensen er vertrouwen in blijven houden. En dat punt is nu voor voornamelijk niet westerse landen gepasseerd.
Het bevriezen van persoonlijke accounts in Canada tijdens de trucker-protesten of in beslag nemen van de complete balans van de Afghaanse bank ( in feite geld van gewone burgers) was nog tot daar aan toe. Maar om de central banktegoeden van een nucleare natie even te bevriezen is een denkfout.
Deze denkfout zal andere naties doen twijfelen of ze nog wel US staatsobligaties moeten bezitten want ze kunnen elk moment bevroren worden. Dit zijn twijfels die naties zullen dwingen in de toekomst bepaalde (andere) keuzes te gaan maken.
Werd tijdens Bretton Woods II de petrodollar grotendeels ondersteunt door het bezit van Amerikaanse staatobligaties (die nu blijken niet zo “secure” te zijn), in Bretton Woods III zal geld worden gedekt door goud of ondere grondstoffen. En als de oorlog in de Oekraine en de nasleep daarvan (jaren) voorbij is, zal “geld” niet meer echt hetzelfde zijn.
Bitcoin (als het dan nog bestaat, ik denk het wel) zal hier waarschijnlijk van profiteren.
Twee boeven zijn een alliantie aan het smeden terwijl zijn nog nooit van onderlinge hartelijke verhoudingen konden spreken. Nu zij een gemeenschappelijke vijand hebben gevonden lijken zij tot elkaar komen. Alleen heeft Rusland nog altijd meer last van het Westen dan China zelf en het is de vraag hoe lang deze vriendschap zal duren. Ik denk dat de ‘vriendelijke’ Xi Jinping nog slimmer is dan een boze Poetin. Toch zal het Westen meer moeten doen om haar positie niet te verliezen. Het Westen zal haar decadente heden moeten aanpakken door het doorgeslagen activistische onzin moeten verlaten en zich concentreren op het aansterken van eigen economie en nationale gevoel. De migratie stromen maken het Westen en zeker de EU heel kwetsbaar. De aanstaande Aziatische alliantie heeft in Europa al diverse vijfde colonne ’s opgebouwd en dat gaat zich wreken.
Het kleine landje Nederland heeft het in de 17e en 18e eeuw gepresteerd om een wereldmacht te zijn. Weten wij het nog? De Nederlanders waren de eerste buitenlanders die een handelsbetrekking mochten onderhouden op een schiereiland in Japan. De rest van de ‘Europeanen’ werden eenvoudig van hun hoofd verlost.
Het zou buitengewoon verstandig zijn weer een eigen koers te varen in de deze eeuw: NEXIT ! Onafhankelijk, niet alleen van de VS!
Niet als schijndemocratie, maar als Republiek de Nederlanden en niet alleen als voorbeeld voor de rest van Noord Europa maar in een handelsblok MET Noord Europa. Een samenwerkingsverband vergelijkbaar met de Hanze.
Uiteraard niet als weemoedige terugblik naar ‘vroeger” maar als een sterk eensgezind blok in het heden.
Nederland Handelsland? Nederland Kennisland? BS!
Zelfvoorzienend, wij weten (nog net) hoe het moet en we kunnen het nog steeds.
‘Chop Chop’, nu en zonder uitstel doen!
Daarvoor is het wel noodzakelijk om de huidige club spierballentaal hanterende elite met hun luie …… uit hun zadels te wippen. Niet alleen in Nederland.
Zoals wij nu bezig zijn duurt het geen 10 jaar meer en is het exit Europa, totale ineenstorting.
Niet te verwarren met de EU in Brussel, die club red het niet eens zo lang meer.
Ah, je wilt een andere unie dan de EU en je denkt dat het dan plotseling beter bestuurd gaat worden. Ik vermoed dat je je daarin vergist. Je krijgt namelijk exact dezelfde politici als nu. Dezelfde die nu in de EU zitten, dezelfde die Nederland in de EU gebracht hebben en dezelfde die hun oren laten hangen naar het WEF. Als je wat anders wilt zul je de politieke elite moeten vervangen en waarschijnlijk grote schoonmaak houden op alle ministeries. Het blijkt buitengewoon moeilijk tot onmogelijk te zijn om de heersende politieke elite weg te stemmen: misschien omdat het te weinig mensen interesseert, misschien omdat verkiezingen niet helemaal rechtmatig verlopen, misschien omdat veel mensen eigenlijk vinden dat het heel behoorlijk gaat. Ik vrees dat het een kansloos traject wordt.
Ben het helemaal met je eens, vandaar dit zinnetje:
“Daarvoor is het wel noodzakelijk om de huidige club spierballentaal hanterende elite met hun luie …… uit hun zadels te wippen. Niet alleen in Nederland”.
Overheen gelezen?
Met de EU wil men gelijkheid tussen de landen scheppen. Uiteindelijk is iedereen arm net zoals het de communistische sovjet blok vergaan is. Het huidige beeld laat zien dat het die kant op gaat. Het wordt niet beter, beter is al geweest.
Door de houding van het Westen zal China de lachende derde zijn, China wordt door de sancties op Rusland rijker en invloedrijker. Daarnaast zorgt het Westen hiervoor dat Rusland gedwongen een soort van Noord-Korea gaat worden. En de producten gaan straks van Rusland via China naar het Westen en worden daardoor voor het Westen ook duurder. Een land als Nederland breekt haar bedrijvigheid af en stuurt de boeren de laan uit, waarmee we steeds afhankelijker worden van landen als China. Trump zag dat goed, maar de socialisten / democraten hebben geen boodschap aan een goed draaiende economie.
Op dit moment gaat het niet zo goed met China. Ze hebben de economie nog niet bepaald onder de knie en op dit ogenblik zijn er weer lock downs omdat er corona uitbraken zijn. Ook de onvrijheid van de bevolking is een probleem.
China is nog niet bepaald een lachende derde vooraleer ze dit opgelost hebben
Dan moet je, maar eens naar het economisch nieuws kijken over China. Hun economisch groei voor 2022 wordt geschat op ruim 5%, terwijl dat de jaren daarvoor ruim 6% was. Ze zijn dus hooguit 1% gezakt. Nu Rusland veel meer gaat samenwerken met China, gaan ze die 1% makkelijk weer inhalen. En die paar lockdowns in dat enorme land stelt weinig voor en die zijn van voorbijgaande aard.
De onvrijheid van de bevolking is voor de Chinezen geen enkel probleem, dat past gewoon in hun cultuur. Jij kijkt met een westers oog naar China, je moet kijken hoe het overgrote deel van de Chinezen er zelf naar kijken.
Volgens mij staan de aandelen markten daar op een historisch dieptepunt.
Sorry, maar dan weet jij het verschil niet tussen de reële economie en de virtuele economie.
Hier een definitie: De reële economie is de term voor alle tastbare economische bedrijvigheid en geldhandel buiten de beurs. De beurs is namelijk de virtuele economie, een handel in aandelen en vele andere financiële producten die zich afspeelt via de beursschermen. De koersen van aandelen kunnen volstrekt afwijken van de werkelijke waarde van bedrijven, zowel in positieve als negatieve zin.
Wat corona betreft zou ik dit filmpje bekijken als ik u was.
https://youtu.be/o6Ez2oH9wY4
Als eerste bedankt voor het filmpje, ik zal het op twitter zetten.
Wat ik zie, is een land dat volledig doorslaat met betrekking tot covid om deze virus het land uit te krijgen wat nooit, maar dan ook nooit zal lukken.
Daarnaast is Omikron niet gevaarlijker dan influenza (griep), dr. Campbell op YouTube noemt Omikron zelfs het beste vaccin tegen covid. Dit omdat je eigen immuunsysteem daar zeer goed mee om kan gaan en je daarna immuun bent voor allerlei covid varianten. Of Omikron de influenza zal verdringen is niet helemaal zeker, zegt ook dr. Campbell.
Duitsland is aan het debatteren om vaccins voor covid verplicht te gaan stellen. Ook zij slaan door en zien Omikron als een gevaar en niet als een zegen. Domme tot zeer domme en angstige politici heb je helaas overal.
Maar met betrekking tot de economie kan China dit wel aan. Het wordt pas spannend als veel mensen omvallen door de bijwerkingen op lange termijn van de vaccins. Professor Piere Capel denkt dat dit nog wel een groot probleem kan worden. https://www.bitchute.com/video/m5BTkDD9dJfH/
” Een land als Nederland breekt haar bedrijvigheid af en stuurt de boeren de laan uit, waarmee we steeds afhankelijker worden van landen als China. ”
China is al vele jaren een netto voedselimporteur, met name van soja. Dus als het op voedsel aankomt, is China afhankelijk van het buitenland, bijvoorbeeld melkpoeder importeren ze vanuit Nederland.
Wel is het zo dat China de voedselimporten makkelijk kan betalen omdat Europa zoveel producten in China koopt en dus voor liquiditeit zorgt.
Soja komt uit aziatische buurlanden.
Melkpoeder importeren ze uit Nederland omdat ze hun eigen melkpoeder fabricage niet vertrouwen.
De Nederlandse boeren en daarmee vooral de koeien sturen we de laan uit, dat betekent ook minder melkpoeder en dus minder export van melkpoeder.
China zal dan weer moeten terugvallen op haar eigen fabricage of het importeren uit een ander land dan Nederland bijvoorbeeld Duitsland en zodra dat gebeurd zien we China niet zo gauw meer terug en dus verliest Nederland, alweer.
Goed artikel. Na de Brexit (begin ondergang EU) kreeg de Britse militaire kringen weer zelfbeschikking buiten Berlijn en Parijs. Engeland staat aan de top van de westerse geopolitiek en wil een zwakke EU waar Engeland de leiding over heeft. Zo pushed Engeland de EU reactionairen zoals von der Leyen, Timmermans, Samsom, Verhofstadt de EU met een annexionistische, expansionistische politiek voor zich uit tegen Rusland. President Putin heeft op Telegram gezegd dat Pipo Zelensky Nato lidmaatschap wilde aanvragen, weer een atoomwapen nastreefde en de Donbas wilde uitroeien. Daarop besloot Rusland in te grijpen. Saudi Arabië heeft reeds aangekondigd de Yuan als betaalmiddel te aanvaarden voor S-A olie (als signaal aan de US Rino’s om het Iran atoombom verdrag niet te ratificeren. Als Trump weer President is verscheurt hij het weer). Dit is nl. het einde van de US dollar als reservemunt. Opa Biden heeft al een waiver gegeven voor Russische nucleaire onderdelen aan Iran. Putin heeft al gezegd de atoombom deal direct te ondertekenen (om Obama Biden de Oekraïne aan Rusland te laten. Maar dat is niet zo’n sterke dreiging als die van S-A. Het gaat dus niet meer om de VS en Rusland maar om de Great Game van Engeland om Rusland. https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Great_Game
‘President Putin heeft op Telegram gezegd dat Pipo Zelensky Nato lidmaatschap wilde aanvragen, weer een atoomwapen nastreefde en de Donbas wilde uitroeien’.
En dat gelooft u? Overigens zou ik eerder onze Rutte Pipo noemen dan Zelensky. Het zijn beide van oorsprong komedianten alleen is Zelensky tenminste professioneel.