Zwevende kiezers in een zompig moeras

Weinig inzicht in onderwerpen die kiezer belangrijk vindt

Verkiezingen 2021 campagne zwevende kiezers stemmen alma van hees opiniez

Titelfoto: Campagne VOLT door Gerard Stolk, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Er zweven opnieuw héél véél kiezers en dat ligt natuurlijk aan henzelf. We hebben de keus uit 37 partijen. Schieten we daar ook maar iets mee op? De belangrijkste verkiezingsthema’s komen niet aan bod, want zijn taboe verklaard. En de stemmen van de lager opgeleide kiezers tellen sowieso niet mee bij de bepaling van het beleid, zo blijkt uit onderzoek. Dit schreeuwt om verandering: een verkiezing over wat Nederlanders echt willen, vindt Alma van Hees.

De komende verkiezingen tellen weer heel veel zwevende kiezers: mensen die nog niet weten op welke partij te stemmen. Meer dan de helft zelfs. Zwevende kiezers. Dat is niet goed, vinden de politici van de gevestigde partijen. Je moet niet zweven maar landen en een keus maken. Waarom doe je dat niet? Je moet je burgerplicht serieus nemen. Je moet je verdiepen in de politiek en bepalen waar je voor staat. En weet je het nog steeds niet? Dan ligt dat aan jou.

Zwevende kiezers zijn fout.

Maar in feite zijn politieke partijen die zoveel kiezers tot zweven bewegen fout. Want dat zweven heeft een reden. Namelijk dat je bent afgeknapt op de partij waar je eerder op stemde, en nu op zoek moet naar een alternatief. Wat heb je eigenlijk aan partijen die steeds minder kiezers aan zich weten te binden? Dat is een brevet van onvermogen voor de gevestigde partijen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds nieuwe bijkomen. We kunnen al uit 37 partijen kiezen. Wat een weelde. Voor elk wat wils…

 

Woorden

Het vervelende is alleen dat nieuwe partijen onontkoombaar vooral uit woorden bestaan, maar nog niet uit daden. Het lastige is ook dat, als het er heel veel zijn, ze zich moeten zien te onderscheiden van hun concurrenten. Dat betekent dat ze verschillen moeten benadrukken in plaats van overeenkomsten, en die verschillen zelfs uitvergroten. Dan gaat het al snel niet meer over een grote lijn, maar over details.

Heel Nederlands, met zijn enorme verscheidenheid aan stichtingen en verenigingen die allemaal net weer iets anders behartigen, maar in politieke zin – het algemene belang nastreven in plaats van je op allerlei kleinigheden te richten – schiet dat niet erg op. Het belooft vooral veel gezeur en gezever in plaats van samenwerking. En veel werk voor zwevende kiezers om die rimram aan partijprogramma’s te lezen en de verschillen en overeenkomsten te ontdekken.

 

Worsteling

Ondanks die royale keus uit 37 partijen worstelen veel zwevers met het bepalen van hun stem, vooral als je echt weloverwogen je stem wilt uitbrengen. Zo deed Repel, columniste voor Saltmines, onlangs openhartig en gewetensvol verslag van haar twijfels en overwegingen.

 

Sprookjes

Het is niet makkelijk op ‘rechts’ na de perikelen met het Forum, waarop velen hun hoop hadden gevestigd. Wat nu? Ook de VVD is voor menig VVD’er te ‘links’ en naar verwachting blijft dat zo, omdat Rutte samenwerking met rechts (PVV en FvD) uitsluit en dus onvermijdelijk concessies aan links moet blijven doen om samenwerking met hen mogelijk te (blijven) maken. Dat maakt trouwens ook dat Rutte permanent sprookjes moet vertellen. Hij debiteert rechtse VVD-verhalen en belooft van alles aan zijn kiezers die hij niet wil verliezen, wetend dat hij dat niet waar kan maken in de samenwerking met links. Zijn staat van dienst bewijst dat.

 

Tobben op links

Maar op ‘links’ is het ook tobben. Zo is Jesse Klaver van GroenLinks overtuigend afgegaan met zijn verdediging van zijn nieuwe kandidate Kauthar Bouchallikht die banden heeft met de Moslimbroederschap. Marcel van Roosmalen deed er bij de Nieuws BV op NPO1 nog een schepje bovenop. Ze is zo’n mooie persoonlijkheid, en je kunt iemand toch niet achtervolgen met haar verleden? Dat zei Jesse, trouwhartig in de camera blikkend. Maar ze jokt of zwijgt over haar verleden, en doet geen kond van haar ontwikkeling naar een ‘echte’ GroenLinkser. Ook de steun van GroenLinks voor de gehate biomassacentrales brak hem op. “Biomassa is het Waterloo van GroenLinks,” schreef Ronald Plasterk in de Telegraaf.

 

Vraagtekens

Het parachuteren van de elitaire Sigrid Kaag als toekomstig minister-president voor alle Nederlanders, ja, álle Nederlanders met haar ‘wie zijn die mensen’ over negentig procent, staat volgens de recente Peilingwijzer van de NOS vooralsnog niet op winst. En zo zijn er ook heel wat linkse mensen die hun vraagtekens plaatsen bij ons ‘klimaatbeleid’, die niet alleen de biomassacentrales liever vandaag dan morgen zien verdwijnen, maar ook de windmolens en zonnepanelen die de natuur en ons landschap verwoesten, niet duurzaam zijn en ‘het klimaatprobleem’ niet oplossen. Op wie moeten zij stemmen?

Ons politieke landschap is geen overzichtelijk landschap meer, maar eerder een zompig moeras. Met krijsende kikkers en giftige walmen. Een gebied waarin je voeten wegzinken en je tenslotte naar beneden wordt getrokken. Want op welke partij je ook stemt, aan vrijwel elke keus zitten forse haken en ogen. Of graten, zoals Repel ze noemt. Krijg je ze doorgeslikt? Of niet, en stem je dus niet of blanco?

 

Thema’s taboe

Wat ook niet helpt is dat belangrijke thema’s taboe zijn in deze verkiezingen. Zo is ‘immigratie’ geen thema, ook al is er net een rapport uitgebracht van dr. Jan van de Beek over de kosten en baten van immigratie. Die kosten zijn niet mals. Over de periode 2015-2019 zijn ze ruim twee maal hoger dan de berekende kosten voor de vergrijzing. En de totale netto kosten over de jaren 1995-2019 bedragen € 400 miljard, evenveel als alle Nederlandse aardgasbaten. Bij ongewijzigd beleid betekent dit het einde van onze verzorgingsstaat. Toch hebben de MSM en de politici het er niet over.

Ook de EU is een verboden thema, evenals het klimaatbeleid en het stikstofbeleid en zo is er nog wel meer.

 

Hoger opgeleiden

Als je dan ook nog bedenkt dat al jaren de hoger opgeleiden de dienst uitmaken bij de keuzes voor beleid. Zij, overwegend links getint en eurofiel, zijn helemaal niet van plan om deze onderwerpen aan de orde te stellen. Bang als ze zijn dat dan zal blijken dat ‘het volk’ hun meningen niet deelt.

Uit het onderzoek van Wouter Schakel en Daphne van der Pas: “Als opleidingsgroepen gelijk werden vertegenwoordigd zou Nederland er heel anders uitzien. Om een paar voorbeelden te noemen: sociale voorzieningen zouden worden uitgebreid, de verschillen tussen rijk en arm zouden kleiner zijn, immigratie zou meer worden beperkt, criminaliteit zou harder worden bestraft en Europese integratie zou worden teruggeschroefd.” Deze conclusie is onrustbarend. En deze situatie is onacceptabel: blijkbaar tellen heel veel stemmen – die van de lager opgeleiden – niet mee.

 

Indoctrinatie

Voeg daar nog de eindeloze indoctrinatie van onze MSM aan toe, tot vervelens toe helemaal verliefd op Kaag en ons onafgebroken een linksige eenheidsworst verkopend, ondertussen politieke tegenstanders demoniserend. Zoals donderdagavond bij Jinek Thierry Baudet overkwam. Dit alles schreeuwt om verandering. Want niemand kan, het voorgaande in ogenschouw nemend, nog met droge ogen beweren dat onze democratie goed functioneert. Kan de kiezer het tij keren en luid en duidelijk laten weten dat hij of zij hier genoeg van heeft? Afwachten maar ….

 

Eerst de onderwerpen

Misschien helpt het om van de kiezers te vernemen hoe ze eigenlijk over allerlei ónderwerpen denken. Dit even los van personen en partijen. Gewoon hun mening over belangrijke zaken, net als in een referendum. Alleen dan nu niet over één onderwerp, maar over een lijst, inclusief alles wat taboe is verklaard. Een soort schaduwverkiezing houden. Op die manier kom je echt te weten wat de Nederlanders willen. En die uitslag leg je voor aan de politici met de mededeling: “Dít willen we. En zoeken jullie maar uit wie voor de uitvoering daarvan wil tekenen. Als het maar gebeurt.”

Een omgekeerde volgorde, onderwerpen voorop en dan pas de rest. Geen moeizame en onnavolgbare uitruil tussen partijen die elkaar moeten verleiden tot samenwerking. Geen baasjes en koehandel in achterkamertjes, met de kiezer die tenslotte het nakijken heeft. Die uitslag van zo’n schaduwverkiezing kan direct het regeerprogramma zijn, klaar. Want dat wil Nederland.

Nee, dat gaat niet gebeuren natuurlijk. Zo werkt het politieke systeem niet. Toch zou het winst zijn als zo’n schaduwverkiezing op onderwerp zou worden ondernomen. Wie durft? Als onze democratie goed functioneert, zou de uitslag daarvan zijn weerslag moeten hebben in de verkiezingsuitslag en later in het regeerakkoord. En als dat niet zo is, is een groot democratisch probleem zichtbaar geworden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
47 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Uri van As
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Reacties worden gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd. Reacties die de regels schenden worden verwijderd. Bij herhaalde overtredingen of structureel pestgedrag volgt een ban.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is eigenlijk heel simpel volgens mij…………

In een maatschappij waar de politici écht naar de burgers zouden luisteren zouden niet zoveel politieke partijen aan de verkiezingen meedoen.

In een maatschappij waar de politici écht naar de burgers zouden luisteren daar zou het Museumplein en het Malieveld niet volstaan met demonstranten die al helemaal niet elkaar geramd worden door een totaal van God los geslagen politieapparaat.

In een maatschappij waar de politici écht naar de burgers zouden luisteren daar zou niet zoveel ongelijkheid heersen.

In een maatschappij waar de politici écht naar de burgers zouden luisteren horen geen voedselbanken thuis.

In een maatschappij waar de politici écht naar de burgers zouden luisteren daar zouden geen werkenden armen zijn.

In een maatschappij waar de politici écht naar de burgers zouden luisteren daar betaal je niet de helft van je salaris aan huur.

In een maatschappij waar de politici écht naar de burgers zouden luisteren daar ach laat ook maar ik kan nog wel vele honderden van dit soort aanklachten opschrijven.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Het is cynisch, maar ouden van dagen worden het ziekenhuis ingeslagen door ME’ ers en politie die ze een levenlang hebben gefinancierd. Gisteren trok ik het even niet meer en heb een tijdje gejankt bij Hocus Pocus van Focus, de variant bij Glennis Pips toen ze een nummer van meer dan zes minuten in vier minuten molesten stoppen. Nederlanders konden dat. En kijk nu wat we ervan gemaakt hebben. Nederland Is met Rutte IV reddeloos verloren. Hij kan zijn afbraakwerk afmaken. Overigens staat Rutte op de schouders van zijn voorgangers, de afgelopen dertig jaar.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Klopt als een bus! Ik had gisteren toevallig ook Hocus Pocus opstaan in de auto, grappig.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Toen was geluk nog echt heel gewoon..zulke muziek hoor je niet veel meer helaas…

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Daan ik als oudere Nederlander zie Nederland steeds verder afglijden naar een politiestaat, een staat waar een andere mening zonder enige vorm van communicatie opzij wordt gezet.
Kijk naar de invloed van de rechterlijke macht en het gezag, nu blijkt dat gewoon 1,3 foto’s van personen in het bezit zijn van de politie.
Als ik het goed begrijp is het DNA van iedere op Corona getest persoon ook bekend.
Wat volgt ?.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

ja, Daan, daar heb je helemaal gelijk in. Dit is wel ongeveer hoe het zit.
Maar al die kleine minipartijtjes is natuurlijk ook een HEEL kwalijk fenomeen.
Maar evengoed. De kieslijst zoals die wordt samengesteld van alle partijen dmv vriendjes politiek is natuurlijk OOK te gek voor woorden.
Dat er op de 1e 20 plaatsen van de VVD die pretendeert, een ondernemerspartij te zijn, geen enkele ondernemer staat, is veel zeggend.
D66 kan ik ook niet blij mee zijn. Die waren nog een BEETJE geloofwaardig toen mw Borst als arts de partij leidde, dan weet je nog dat zij ERGENS voor stond waar ze met ‘gewone’ mensen te maken had.
Maar ook wij als burgers zelf, zouden ook MOETEN gaan stemmen. Dat iemand niet gaat stemmen of blanco gaat stemmen vind ik enorm kwalijk. ALS iedereen zou stemmen zou je ook een betere beeld krijgen. Als de laag geschoolden allemaal uit laksheid thuis blijven en de fanatieke groen linksers wel gaan stemmen, dan verwijt ik de lakse laag geschoolden dat ze een GL en D66 zoveel kansen geven daardoor om een onbetaalbaar klimaatprogramma er door te jassen. De laagste betaalden gaan er maar van uit dat ze overal mee verzorgd worden en dat alles door anderen betaald worden. Maar kennelijk is die groep dan zo dom of op zichzelf gericht dat ze dus de middenklasse benadelen met hun lakse stemgedrag (het wegblijven)

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou, er zijn velen met mij die weten op wie ze moeten stemmen. Ik ga voor Fvd., omdat de lockdown per ditect moet stoppen. Dan kunnen we weer alle stukken bij elkaar rapen en gaan bouwen.
Er is een ding waar ik echt bang voor ben, is de verkiezingsfraude. Kaag wilde dat jonge gezonde mensen op de laatste dag gaan stemmen. Waarom?? Misschien om stembiljetten toe te voegen, zodat het net lijkt of ze op d66 stemmen?

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

De stembusfraude is al aan de gang en is gisteren zelfs op camera vastgelegd en uitgezonden door de NOS. Stembureau medewerkers die ongeldige poststemmen open maken om ze weer geldig te maken. En stapels ongeldige stemmen worden nu al apart gehouden in de hoop dat ze straks toch mee mogen tellen. Dat dit nu al openlijk plaatsvindt en dat bijna iedereen de schouders ophaalt is bizar.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door De Dertiende
De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Laatste nieuws: Ollongren heeft de procedure voor brief stemmen aangepast. Eerst een ingewikkelde en onduidelijke instructie geven, dan kijken hoe fout het gaat, en dan gewoon de regels aanpassen. Glijdende schaal?

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Trump snapte het helemaal onzichtbare poststemmen die gewoon worden gemanipuleerd voor haar / hun eigen gewin.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

nou begrijp ik uit andere reacties van oudere stemmers wel dat de instructies voor het briefstemmen wel HEEL duidelijk waren. Echt stap voor stap en dat die mensen niet snappen dat anderen er in slagen om het nog verkeerd te doen. Dus veel mensen zijn kennelijk niet slim genoeg.

Anna
Anna
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Nederlanders zijn niet zo snel, in Italie stemmen ze al eeuwen uit het buitenland met tien envelopjes in andere envelopjes, en dat zijn oudjes hoor. Je hoort het ook aan de journaals hier, zo KINDERLIJK, zo TRAAG, met die rare KLEM tonen. Valt buitenlanders hier altijd op. Wel slim in zaken doen, maar een gebrekkig intellect. Het gros dan. Wil niemand beledigen. Elk volk heeft zijn voor- en zijn nadeeltjes. Nederlanders hebben weinig fantasie ( daarom vertrouwen ze altijd blindelings hun regering en instituties en het achterlijke journaal. In andere landen zijn we al eeuwen gewend om alles te wantrouwen aen altijd te vragen : ‘hoezo?’. Komt niet meer goed. Zolang ze nog voor een koning en een koningin zijn ( die eigenlijk een prinses hoort te zijn, haha ook zoiets achterlijks , niemand die vraagt “hoezo KONINGIN? “, zolang dat bestaat, is de massa nog te dom. Maar gelukkig zijn er ook vrijdenkers zoals hier.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

ik vond gisteren Baudet in de ‘Hofkar’ wel grappig en hij verwoordde voor mijn gevoel wel goed wat hij wil, maar hij gaat wel snel zitten mokken. Rutger zei het al. Dan gaat hij uit het raam zitten staren. DAT is wel zijn valkuil. Hij zou beter wel inhoudelijke richting moeten aangeven binnen de partij, maar hij zou beter Haga op 1 moeten zetten en ook het woord moeten laten doen. Die man kan zich beter beheersen. Thierry is wel ook de man van de ideeen, en het enthousiasme, maar moeilijke gesprekken en reacties naar buiten toe moet hij aan Haga overlaten.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Marien
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klopt, Alma, maar die onderwerpen worden juist buiten beeld gehouden omdat ze te pijnlijk zijn: immigratie, islam, integratie.
Want die onderwerpen zijn allemaal vastgeklonken aan het globalistische streven van de kartelpartijen. Daarop is hun samenwerking gebaseerd, hun vriendschap met Brussel, hun toekomstige internationale banen.
De echte onderwerpen mogen niet besproken worden, dus gaat het om de kruimels, de bijzaken die moeten verhullen waar het echt om gaat. En ze komen er mee weg omdat de gemiddelde Nederlander zelf precies zo leeft: hij concentreert zich op de dagelijkse dingetjes om zich af te sluiten voor de echte problemen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De twijfelende kiezers, moeten het Linkse Rutte Kartel eens goed tegen het licht houden.
Kijk gewoon eens naar het gebeuren op het Malieveld, van afgelopen weekend, een Romeo die gewoon een vrouw zonder pardon voor een rijdende auto smijt.
Politie agenten die weerloze op de grond liggende personen, gewoon op hun schedel blijven slaan.
Honden die worden misbruikt, om mensen te verwonden
Rutte die gewoon een vaccin laat gebruiken, wat zeer onprettige bijwerkingen heeft.
Het vaccinatie program, wat gewoon een grote kolere zooi is, 50 tot 100 Km rijden vanaf je woonplaats, is geen uitzondering en dat 2 keer per gezinslid, want saampjes is niet mogelijk.
Het per post stemmen is ook al weer een totale mislukking en zeer fraude gevoelig.

Nee Rutte is er alleen voor zich zelf en de rest van Nederland kijk zelf maar wat ze doen.

Ruttup en snel.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Rutte ‘er is structurele discriminatie in Nederland’. Hij heeft gelijk. ME en politie slaan blanke mannen en vrouwen in elkaar. Heb geen hoofddoekje nog een man in een jurk met gek petje gezien in Ámsterdam of Den Haag. Een paar jaar geleden werd een IS-parade niet uiteen geslagen…..

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima overzicht, echter voor mij is het helemaal niet moeilijk om te kiezen en ben daarom ook niet licht in m’n hoofd zodat ik zweef. Persoonlijk sluit ik het hele kartel uit! Reden: hun prestaties waren uitsluitend bedrog en verkeerde beslissingen gebaseerd op ‘links aangestuurde wetenschap op basis van aannamen en onderbuik gevoelens’! Elke waarheid was altijd taboe en is dat nog! Dit heeft nu toch echt wel genoeg irrationele toestanden opgeleverd zoals een land vol gek makende gehaktmolens die alleen maar geld kosten, zonneweiden die ons hele E-net opblazen, biomassa verbranding, onrendabele E-cars en een totaal overbevolkt land waar de autochtone starters een kans van nul hebben op een woning. En wat te denken van de talloze daklozen en voedselbanken! Denk dat men het in de crisis van de jaren ’30 de zaken nog beter voor elkaar had. Toen zorgde de overheid voor de mensen, nu loopt de overheid hard weg, geld gaat het land uit naar de EU en de VN. Ook naar de WHO, u weet wel die club van ene mr. Gates die nu nog rijker wordt. De stadsbesturen zoeken het verder maar uit.
Laat al die kleine en nieuwe partijen maar komen, allemaal, want dan verplaatst het debat zich van het geheimzinnige Torentje, waar geen notulen worden gemaakt, naar de Tweede Kamer waar het debat hoort en waar iedereen vrij is om te stemmen zoals hij/zij de kiezer beloofde. Laat dat regeerakkoord verder maar zitten, dat geeft alleen maar scheve toestanden, zoals uitsluitingen en bovendien duurt het veel te lang. Er zijn problemen genoeg en voer nu de wil van het volk uit en niet dat van de elite!!
Dus zij die iets anders willen dan dit drama, maak uw keus, er is genoeg om te kiezen!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De burgerplicht om te gaan stemmen zou moeten beantwoord worden door de kiezer te respecteren. Dat is precies wat ontbreekt want een dag na de verkiezingen is de kiezer niet meer belangrijk. De formatie die volgt maakt de kiezer in wezen helemaal overbodig want de politici willen hun van tevoren bedachte doel bereiken. De kiezer maakt het hun hoogstens wat moeilijker zodat de formatie langer duurt maar dat is ook alles. Er zijn steeds meer partijen omdat de kiezer steeds minder tevreden wordt met de oude partijen die hun ideologieën verkwanselen alleen om te kunnen meeregeren. Representatieve democratie in deze vorm heeft afgedaan want deze vertegenwoordigd de burger niet meer. Dat er in coalities niet alle beloftes uitkomen is nog te begrijpen maar dat van elke regeringspartij alleen het slechtste overblijft niet. En de taboe sfeer voor vele onderwerpen maakt het niet geloofwaardiger. Nobele doelen lanceren zonder te vertellen wat het de mensen gaat kosten is oneerlijk en de goedgelovige burger onwaardig net als het van tevoren angsten zaaien om die doelen te bereiken.

Els
Els
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“En de stemmen van de lager opgeleide kiezers tellen sowieso niet mee bij de bepaling van het beleid..”
Ik hoop niet dat met deze kiezers de aanhangers van de PVV bedoeld worden. Zoals de NPO gewoon is om altijd op te komen draven met PVV-kiezers uit achterstandswijken, de zogenaamde “tokkies”, wanneer ook de stem van de PVV achterban gehoord mág worden. Ik heb een HBO-opleiding en ben al jaren fervent aanhanger van Geert Wilders.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

ja, ik heb een MBO baan in de zorg en ik stem ook op Wilders. Ben zeker geen tokkie 🙂

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

vind ik zelf dan, he ?

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Ikzelf ben begonnen op het gymnasium en langzaam afgegleden naar havo/vwo 🙂
Dus ben ook laagopgeleid, wel dubbel modaal salaris, gewoon hard werken.
Ben ik nu dus een tokkie volgens de npo omdat ik al 3 keer wilders heb aangekruist?
Framing is waar ze goed gedeien de npo, triest dat mijn belastinggeld naar die onzin gaat.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zwevende kiezers zijn het directe gevolg van het beleid van de afgelopen decennia. Helaas durven veel van hen niet tegen het kartel te stemmen, uit angst dat het alternatief nog slechter blijkt. Wat ook niet meehelpt is dat alles is geregisseerd, het hele circus. Vanaf de aanloop via campagne naar verkiezingen en via coalitievorming naar kabinet. De media is ook geregisseerd. Alles helpt mee om de gewenste verkiezingsuitslag te bewerkstelligen. Zodat ze weer lekker snel door kunnen gaan met het afstaan van soevereiniteit en het afbreken van het laatste beetje van dit ooit zo prachtige Nederland.

Ik ben een Nederlander, ik woon in Nederland, ik werk en betaal voor Nederland. Maar dankzij de falende politiek ben ik een vreemde in eigen land geworden. Ik hoop dat het tij over 4 jaar keert.

AMF Smit
AMF Smit
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De belangrijkste verkiezingsthema’s (migratie, klimaatpaniek, de EU-transferunie, de onbetrouwbare overheid en de onhoudbare euro) komen niet aan bod, want zijn taboe verklaard. Dat mogen alweer geen thema’s zijn bij de verkiezingen. Ongelooflijk dat ze dat voor elkaar hebben gekregen.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  AMF Smit

Dat zijn de thema’s van de partijen die buiten het cordon sanitaire vallen. Zowel het kartel als de media willen die partijen natuurlijk geen podium geven uit angst voor een verschuiving van politieke macht. Alles is geregisseerd.

Wat een bende. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Inderdaad alles is geregisseerd en de touwtjes worden achter de schermen goed vastgehouden.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat immigratie ons afgelopen 25 jaar ruim 400 miljard (!) euro heeft gekost had wekenlang voorpaginanieuws moeten zijn. Maar het onderwerp werd vrijwel genegeerd door de MSM. Ik weet zeker dat de meeste Nederlanders dit belangrijke nieuws gemist hebben.

Je hebt natuurlijk niks aan vrije verkiezingen als je stelselmatig onjuist of onvolledig geïnformeerd wordt. Massa immigratie kost ons elk jaar meer dan defensie, en we krijgen daar criminaliteit en extremisme voor terug. Maar de politiek neuzelt over “diversiteit” en hoe belangrijk het is om een vrouw als premier te hebben.

Op NPO’66 wordt 24/7 onbeschaamd reclame gemaakt voor Kaag, omdat zij antisemitische terroristen niet laat vallen; maar er mee trouwt. “Wie zijn toch al die mensen die terrorisme afwijzen” vroeg ze zich verbaasd af toen ze hoorde over het succes van FvD, in een NPO’66 reclamespot van 76 minuten.

Hoeveel mensen weten dat een warmtepomp +/- 50.000 euro per huishouden kost?
Dat biomassa 2 keer zo vervuilend is als kolen, en 3 keer zo vervuilend als gas?
Dat Rutte stapels blanco cheques heeft uitgeschreven aan Zuid Europa?
Dat er geen enkel bewijs is voor “institutioneel racisme”?
Maar dat alle kartelpartijen die leugen belonen met miljoenen euro’s per leugenaar?

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja, dat men dat rapport van dr van de Beek lijkt te negeren bij de pers is HEEL eng en HEEL veelzeggend. Voor mij 3 dubbel reden om in elk geval te gaan stemmen op Wilders. Jammer dat ik maar 1 stem heb.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja, en dan ook nog dat geneuzel dat er meer ‘diversiteit’ in de Kamer moet. Nou, het land is al divers genoeg. Daar komen ook veel zo niet de meeste problemen door.

johan
johan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ondanks dat er politici zijn die een redelijke lange neus hebben kijkt het merendeel niet al te ver vooruit oftewel voorbij hun/haar neus, want dan zouden ze een toekomst zien waarin niet de kleur groen van GL maar de groene kleur van een een bepaalde religie het palet gaat overheersen na eerst een periode van waterig rood..

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is Kaag nou wel of niet moslima? Zo meteen hebben we een minister van Buitenlandse Zaken die strak de grenzen openhoudt voor nog meer islam. Gaan we toch onafwendbaar richting een shariastaat.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Kaag vertelt graag dat ze katholiek is om iedere vorm van discussie over moslimsschap voor te zijn. Maar ik heb mijn twijfels.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel belangrijk is dat mensen kijken naar het stemgedrag van de afgelopen 4 jaar, in plaats van de stemwijzers die uitgaan van de programma’s.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weet je de verkiezingsfraude is op de eerste dag al aanwezig en zichtbaar.
Het poststemmen gaat worden misbruikt, dus had Trump toch gelijk.
En de vrouwelijke pion van Bilderberg (Ollongren), zakt wederom door het ijs, deze vrouw is nergens geschikt voor.

Stembiljetten die drie volle dagen beschikbaar zijn VRAGEN om fraude.
Kijk maar naar het stemmen voor de EU die waren 4 dagen beschikbaar en ineens was de PvdA de grootste.

Bezoeker
Bezoeker
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Misschien helpt het om van de kiezers te vernemen hoe ze eigenlijk over allerlei ónderwerpen denken. Dit even los van personen en partijen. Gewoon hun mening over belangrijke zaken, net als in een referendum. Alleen dan nu niet over één onderwerp, maar over een lijst, inclusief alles wat taboe is verklaard”

Dit is precies niet de bedoeling van degenen die de touwtjes in handen hebben. Er is allang een plan uitgestippeld en hier mag niet van afgeweken worden. De rest van de verkiezingen is voor de buhne.

peter klein
peter klein
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En wat we dan moeten stemmen? Ik had het niet verwacht maar ik zag in Wybren van Haga de ideale klassieke goedwillende politicus https://www.youtube.com/watch?v=Ws6UqDvGxAE waar we allen naar snakken. Maar hij kan het nooit redden in zijn eentje. Tegen de WEF en Rockefeller wereldelite.
Maar het is een eerste zet.

De echte zegen moet van boven komen: de #DrainTheSwamp, met tribunalen die de zeer corrupte en criminele wereldelite gaan berechten.
Reiner Fuellmich is die al aan het voorbereiden voor de corona scamdemic https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/297626
Benieuwd wanneer vanuit Amerika de grote Drain gaat komen, want de elite, de globalisten, is wereldwijd verknoopt en heeft elkaar met Demmink/Epstein-en-ergere blackmail in de greep

/2

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wel een goed voorstel. De bevolking bepaalt de onderwerpen die voor hen belangrijk zijn om over gehoord (lees: gestemd) te worden.
Als het huidige kabinet met nieuwe poppetjes weer doorgaat, dan verandert er NIETS maar dan mogen diegenen die er op hebben gestemd of die NIET hebben gestemd, nooit meer klagen.

peter klein
peter klein
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

u schrijft het: “Nee, dat gaat niet gebeuren natuurlijk. Zo werkt het politieke systeem niet. ”

Democratie is er voor de vorm. Een methode van machtswisseling.
Soms wordt het Atheense model aangehaald, als oorsprong en ideaal. Maar als iets duidelijk is, dan is het dat de Atheense elite ook een bloedhekel had om de macht te delen met de gewone man. Zie wat wiki zegt over de antidemocratische jurist Antiphon, en wat over de tijd van de dertig tirannen.. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dertig_Tirannen_(Grieken)

De elite heeft denk ik nooit echt de macht willen delen met het volk.
En de tijd van nu lijkt erg op het beeld dat George Orwell schetst in zijn 1984.
Bij publicatie gesteld als afschrikwekkend voorbeeld, of als inkijk in het sowjetsysteem. Later lees je dan weer dat ie werkte op een brits ministerie, dat ie opschreef wat ie daar zag en hoorde. En weer later dat Orwell bekend was met de ideeën in de vrijmetselarij.
Geen doemsbeeld dan, maar een voorspelling..

Want kijk je naar wat nu aan de hand is, lijkt dat de uitvoering te zijn van de plannen van het WEF Build Back Better https://intelligence.weforum.org/topics/a1G0X000006O6EHUA0?tab=publications en van Rockefeller’s Lockstep https://principia-scientific.com/2010-rockefellers-operation-lockstep-predicted-2020-lockdown/
Alles samen te vatten met VN’s Agenda2030
Met zulke autoriteiten en jarenlang voorbereide plannen is het niet gek dat politici op de één of andere manier (..) worden gedwongen daarin mee te gaan.
Wat we nu zien.

/1

Cees
Cees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter klein

Uw reactie is verwijderd. Gebruik van ongeldige e-mail-accounts is niet toegestaan. Controleer uw ingevoerde e-mailadres. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

peter klein
peter klein
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cees

jammer, was zo’n mooie reactie

trackback

[…] Alma van Hees Alma van Hees Er zweven opnieuw héél véél kiezers en dat ligt natuurlijk aan henzelf. We […]

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Traditionele partijen lopen leeg omdat hun achterban, babyboomers, uitsterft. Ze spreken jongeren (45-) amper aan en zijn vervreemd van de werkelijkheid. Daarnaast viert individualisme hoogtij. Dat zien we terug in alle kleine partijtjes. Geen saamhorigheid maar ieder voor zich.
Ik denk dat we deels in een transitie zitten en dat het systeem deels gewoon stuk is.
Veel zwevende kiezers horen daarbij.

Alleen is er dit.
Die lockdowns berokkennen de economie een enorme schade. En dat gaat dit jaar nog wel door. Ergens volgend jaar slaat dat om in een negatief sentiment uitmondend in een forse economische crisis.
Vanwege geen rente is “iedereen” in aandelen gevlucht en die zijn inmiddels overgewaardeerd. Een harde correctie op de aandelenmarkt is onvermijdelijk en zo een economische crisis is daarvoor een goed moment.

Zo’n crisis gaat een roedel van 6 partij(tjes) niet overleven. Meteen wordt pijnlijk duidelijk dat linkse hobby’s als massa-immigratie, energietransitie, doorgeschoten antiracisme en EU luxeproducten zijn, die we ons niet meer kunnen veroorloven. En je moet ineens committeren aan ingrijpende, impopulaire maatregelen.
De kartelpartijen worden overwegend bezet door lichtgewichten, die deze taak niet aankunnen.

Dat kon wel eens het moment van nationale bezinning worden. En bij voldoende verdeeldheid in de samenleving kan dat ook enorm ontsporen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik las vanochtend dat de VVD inlevert in de peilingen. Hoeraa!
Die verloren stemmen zouden naar D66.
Shit!
Van de regen in de drup of is het van de drup in de regen?

Bosgeus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er waren slechts 2 partijen die de lockdowns wilden stoppen, FvD en Lijst 30.
De rest van de partijen waren het overwegen niet waard.

Niet dat het wat uitmaakte, want de uitslag stond al vast dankzij moderne verkiezingssoftware.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Erg goed artikel. Dank Alma van Hees!
Goed plan ook om eens aan de kiezer zélf te vragen wat zij nu eigenlijk verwachten en hoe zij Nederland willen zien.
Nu al te laat maar over 4 jaar dan maar!
Tot dan is het “graten slikken”!! Dat was trouwens ook een goed artikel .

Sterkte iedereen die nog zweeft, ik heb maandag al gestemd. Op Fleur Agema! Ik dacht toch nog maar eens op een vrouw stemmen, maar dan wél op een goeie!!
Leyten kwam ook in aanmerking maar die zit bij de verkeerde partij, net als Omtzigt, hehaas!

Feniks
Feniks
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat niet over partijprogramma’s.
Het gaat over WAT de partijen de afgelopen jaren DAADWERKELIJK hebben gestemd op de moties die zijn gedaan.

Als je dat hebt gevolgd is stemmen een fluitje van een cent omdat je exact weet waar elke partij ECHT voor staat.
Makkelijker kunnen we het niet ontmaskeren.

47
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen