Het Brexit-experiment

Weten we nog wat controle over eigen land betekent?

Alweer vierenhalf jaar geleden stemde een kleine meerderheid van de Britten voor het verlaten van de Europese Unie. In tegenstelling tot Ruttiaanse gewoonten heeft de Britse regering woord gehouden. Uiteindelijk moest er een Boris Johnson aan te pas komen om de klus te klaren. Brexit is het meest interessante experiment voor Europa na de val van het IJzeren Gordijn. Tot vrees van de elite misschien wel een best practice die andere EU-lidstaten kan inspireren, vindt Robert Raupach.

Doemscenario’s

Daags na bekendmaking van de referendumuitslag begon, naar goed links gebruik, het optekenen van allerlei doemscenarios in de media. Er is geen draaiboek voor een noviteit, dus het gevoel van onzekerheid en de zorg voor het onbekende zijn begrijpelijk. Maar nog voordat onderhandelaars met hun gebruikelijke spelletje begonnen werden beelden van lege supermarktschappen, een tekort aan levensreddende medicijnen, massaal vertrekkende multinationals en uitgehongerde werkeloze mensen die de koude en natte nachten op straat moesten doorbrengen geschetst. Maar gelukkig was daar altijd nog Rob Jetten, die de Britten een hart onder de riem kwam steken.

 

Take back control

Sinds enkele dagen is het dan zover en er liggen zowaar nog aardbeien in de schappen van Britse supermarkten. De slogan uit de koker van Brexit-strateeg Dominic Cummings is werkelijkheid geworden. Het British Empire, dat ooit een kwart van de wereldbevolking en het landoppervlak van de wereld omvatte, was verworden tot één van de toen nog achtentwintig landen van een ondemocratisch monster. Britten zullen nooit slaven zijn, is een regel uit het onofficiële volkslied Rule Brittania van de Britten. Nu is het te zwaar aangezet om zich slaaf van de Europese Unie te noemen, maar in essentie heeft men zich bevrijd van de Brusselse ketenen en kan men weer zelf beslissen over eigen wel en wee.

 

EU grote afwezige

Waar was de EU in de grootste crisis sinds WOII? Er was geen gecoördineerde aanpak, nauwelijks communicatie en lidstaten namen allemaal eigen maatregelen, die soms tegengesteld aan elkaar waren. Hoewel, er zijn twee wapenfeiten van de EU. Ten eerste is daar het optuigen van het corona-steunfonds, dat vooral wordt leeggeroofd door de usual suspects en wordt besteed aan alles behalve gezondheidszorg. En ten tweede is daar de gezamenlijke aankoop van vaccins.

Toen Nederland zelf vaccins begon in te kopen kreeg het een tik op de vingers en nam de EU de contracten over. Uiteraard vond Hugo dat een prima idee. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk, dankzij haar zelfbeschikking en snelle doortastende handelen, twee goedgekeurde vaccins beschikbaar en meer dan één miljoen inwoners ingeënt. Meer dan de rest van alle EU-lidstaten bij elkaar. Er schijnt zelfs nog een land te zijn dat pas gisteren is begonnen met vaccineren.

 

Vrijheid of economie?

Nagenoeg alle argumenten van Brexit-tegenstanders komen neer op economische motieven. Maar het is soevereiniteit waar een traditiegetrouw volk als de Britten naar hunkert en geen EU-regels die boven eigen wetten gaan. De Britten hoeven zich er ook geen zorgen meer over te maken dat hun pensioenpotjes naar Athene of Madrid gaan, ze EU-belastingen moeten gaan afdragen of worden meegetrokken in een onafwendbaar lijkende verdere financiële integratie tussen EU-landen.

Nu er een deal is en de scheiding is voltrokken, is er in ieder geval een element verdwenen waar de financiële markt een bloedhekel aan heeft: onzekerheid. Misschien is niet alles op deze aardbol te meten in economische termen en vindt het Britse volk hun soevereiniteit belangrijker dan een procentpunt financiële groei extra. Of zijn wij als EU-onderdanen al zodanig verpest dat we het vanzelfsprekend vinden om delen van onze vrijheid op te geven voor een paar extra euro’s?

 

Nettobetaler

Tijdens de Brexit-campagne waren er twee bepalende themas. Het eerste was (wederom) een financieel motief. Net als Nederland bevond het VK zich in de minderheidspositie van nettobetaler aan de Brusselse portemonnee. Sinds 2012 bedroeg de netto-afdracht net iets minder dan zon tien miljard euro per jaar. De eyecatcher van de Leave-campagne was een rode bus met daarop slogans over wat er met al dat geld gedaan zou kunnen worden als het in eigen zak zou blijven. Ook al bleek dat bedrag achteraf niet helemaal accuraat, de kern van de boodschap blijft overeind. In een tijd van voorspelde (!) economische rampspoed kan Johnson in ieder geval al een fors bedrag in eigen land houden om te investeren in de eigen economie.

 

Immigratie

Het tweede doorslaggevende thema dat het Leave-kamp aan de overwinning hielp, was immigratie. Sinds in de jaren 90 de interne EU-markt voltooid werd met de vier vrijheden van vrij verkeer van goederen, diensten, personen en geld, liep het netto migratiesaldo van het VK enorm op. Kende het land in de jaren 1992 en 1993 nog een klein negatief saldo, het klom in de jaren daarna op naar een plus van 140.000 in 1998 tot het voorlopige hoogtepunt van 329.000 in 2015. Koren op de molen van Leave in de aanloop naar het referendum in de zomer van 2016.

De jaren daarna nam het saldo iets af, maar bleef het op een hoog niveau met 270.000 in 2019. Van alle niet in het VK geboren inwoners nemen Polen met 14,5% en Roemenen met 7,2% de eerste twee plekken (figuur 5) voor hun rekening. Wie in de laatste jaren een Londense horecagelegenheid of winkel heeft bezocht kan dit nauwelijks ontgaan zijn.

 

Illegalen

Naast de uit de hand gelopen gecontroleerdeimmigratie kampt het VK met een grote populatie aan illegale immigranten. Hun aantal wordt door PEW-Research geschat op 800.000 tot 1,2 miljoen mensen. Dat het VK een trekpleister voor deze groep vormt blijkt uit het feit, dat de groep illegalen op het Britse eiland circa een kwart van alle illegale immigranten in de Europese Unie uitmaakt.

 

De Tens of thousandsbelofte

Een destijds nog jonge en dynamische – toentertijd overigens in de rol van oppositieleider – David Cameron introduceerde en beloofde een immigratietarget van enkele tienduizenden mensen. Immigratie was een essentieel thema in zijn verkiezingscampagne in 2010, waarin ook hij van mening was dat de druk op de Britse sociale voorzieningen te groot zou worden als de toestroom niet beteugeld werd. De werkelijkheid bleek echter hardnekkiger en de target werd geen enkel jaar gehaald. Brexit is mede het gevolg van niet nagekomen beloftes van de politieke elite.

 

Controle over eigen grens

Naar Australisch voorbeeld heeft het VK op 1 januari een puntensysteem voor immigratie ingevoerd. Het is toch niet onlogisch dat een land zelf kan en mag bepalen voor welk (specialistisch) werk men mensen uit het buitenland toelaat? Werk is hier trouwens het sleutelwoord. Behalve voor werk of studie komt men in principe het land niet meer in, wat de toestroom van gelukszoekers onmiddellijk doet stoppen.

Bovendien hoeven we niet naar Birmingham, Manchester of Londen te reizen om te zien wat ongebreidelde immigratie doet met het sociale weefsel van een samenleving. Een blik op Amsterdam, Den Haag of Rotterdam volstaat, waar inmiddels meer dan de helft van de inwoners een migratieachtergrond heeft. Waar de EU al jaren faalt in het controleren van de eigen buitengrenzen kan het Verenigd Koninkrijk nu zelf beslissen wie men en in welke mate toestaat om het land binnen te komen. Take back control in optima forma.

 

Place your bets

Ik waag me niet aan een voorspelling over hoe het Verenigd Koninkrijk er over vijf jaar voor zal staan. Maar ik vertrouw ook de voorspellingen van dezelfde mensen en instituten, die een economische ramp en een kernoorlog voorspelden toen Trump in 2016 aan de macht kwam, niet. Maar ik heb wel een vermoeden. Er zijn naast het VK nog 167 andere landen op deze wereld die geen onderdeel uitmaken van de EU. Vrijheid en zelfstandigheid zijn een groot goed, wat wij te gemakkelijk hebben ingeleverd bij de Brusselse balie.

Zijn wij niet diegenen die in een bubbel zitten en te weinig oog en begrip hebben voor de moedige beslissing van het Britse volk? Ik vermoed dat alle bangmakerij en doemdenken wederom overtrokken zijn en de Britten hun weg zullen vinden in dit nieuwe hoofdstuk. Maar ik denk ook dat deze wake-up call door de EU-elite genegeerd wordt en zij blijven volharden in het met oogkleppen op doorlopen op hun doodlopende pad.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meteen na het referendum over de Brexit lieten de media in Nederland alleen maar tegenstanders aan het woord. Steeds weer werd benadrukt hoe jammer ze het vonden en hoe vreselijk het was en hoe bang ze waren voor de toekomst.
Eenzijdig, oppervlakkig en tenenkrommend.
Ook werd steeds weer benadrukt dat het slecht zou zijn voor de economie van het VK (zonder enige uitleg te geven uiteraard, want uitleg zou botsen met framing). Net alsof het VK alleen handel drijft met de EU.
De koersdaling van het Pond werd voorgesteld met ‘I told you so’ terwijl een koersdaling juist goed is voor handel en export, beide zijn van cruciaal belang voor het VK. De meeste lidstaten van de EU zijn van ondergeschikt belang voor het VK doordat ze niet aan zee liggen of een relatief kleine markt bieden.
Ook de grensformaliteiten werden steeds weer opgevoerd, terwijl Noorwegen en Zwitserland ook vrij verkeer hebben, zonder lidstaat te zijn.
Kortom: de MSM zijn gewoon een politiek instrument.
De Britten hebben gewoon de juiste conclusie getrokken: de EU is geen geschikte organisatie om sociale en economische belangen te behartigen op basis van vrijwillige samenwerking.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Inderdaad André, zeker je laatste drie regels zijn 100% waarheid.
Rutte heeft Nederland incl bevolking ook weggegeven aan de EU.
NEXIT zo snel mogelijk.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De essentie van dit artikel kan op alle maatschappelijke vraagstukken op onze aardkloot worden gelegd. Bijvoorbeeld klimaatverandering, racisme, immigratie enz.
De MSM wordt betaald door de overheid (indirect door de belastingbetalers) en ja wie betaald bepaald. Zowel de MSM als de rechtstaat wordt aangestuurd door de politiek die weer aangestuurd wordt door de grootverdieners. Helaas kom ik weer tot de uitspraak ‘money rules the World’.

Linda
Linda
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU heeft het de Britten van begin af aan moeilijk gemaakt. Dit werd naar mijn idee alleen maar gedaan om andere lidstaten af te schrikken om ook te vertrekken uit de EU. Het begin zal lastig zijn, maar waarschijnlijk een van de beste beslissingen in Engelands recente geschiedenis.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Linda

Helemaal waar wat je zegt: de EU is alleen maar bezig geweest met destructieve onderhandelingen en geloof maar dat elk toekomstig goed nieuws uit het VK wordt verzwegen of “aangepast”; er zouden eens meer landen op het idee komen uit de EU te stappen, dat moet je toch niet willen…..

Ad van Ekeren
Ad van Ekeren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima verwoord.! Nog aan toe te voegen dat de UK inmiddels al 62 handelsverdragen heeft getekrnd. Niet meer garant staat voor de coronaramp miljarden voor het zuiden en niet meebetaald aan het stokpaardje van Timmermans “ the green deal” Zal nog best aanloopproblemen geven maar idd zeggen even iets inleveren voor onze vrijheid nemen we op de koop toe.. met de juiste elextronische documenten van uit de UK naar Hoek van Holland met een half uurtje uit de haven. Calais een ander verhaal maar dat komt door het getreiter van de Fransen die bewust de zaak traineren.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ad van Ekeren

en niet meebetaald aan het stokpaardje van Timmermans “ the green deal”

U vergist zich hier schromelijk..
Ik zie een BJ inmiddels een hele links agenda op dit punt voeren.
Net als in de cojona pandemie..

Willem
Willem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed en helder verwoord

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In de eerste plaats zou ik er als Engeland bepaald niet trots op zijn om een vaccin geïnfecteerd te hebben waar nog steeds veel te weinig over bekend is.

Verder hoop ik dat Engeland snel een deal met de VS (Trump) kan afsluiten, er lijken daarvoor in ieder geval nog twee weken mogelijk. De ‘Deep State’ zal er alles aan doen om het Engeland onmogelijk te maken een economie buiten de EU op te bouwen.
Als ik de macht zie die deze ‘Deep State’ overduidelijk, over de ruggengraat van de eigen bevolking heeft kunnen misbruiken, dan wordt ik eerlijk gezegd wel huiverig voor Engeland. Engeland kan het niet alleen doen. Wij moeten hier ook in opstand komen. Lees en lees, zorg dat je goed geïnformeerd bent. Opiniez is een fijn medium maar er zijn er veel meer die verdieping geven. Zorg dat je op de hoogte bent!!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Elvi
Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Vandaar ook het offensief, dat door de media en aanverwant is ingezet.
Nl. het monddood maken van het alternatieve geluid..
Sociale media (Hoi Zuckerberg) bepalen wat u nog wel of niet mag lezen..

En dat alles onder het mom van fake news of het ‘aanzetten tot geweld”.
De zelfde regels en verboden gelden natuurlijk niet als je ‘woke’ bent. (hoi Akwasi)

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als er ook maar 1 ding het gelijk van de UK bewijst is het wel de Corona. Wat Robert ook schrijft het is bagger in Brussel, en de luitjes in Den Haag volgen als een stel slaven. De Duitsers hebben dus ook op eigen gelegenheid vaccins besteld, en die werden daar door Brussel op aangesproken. Onze vaccins blijkt dus ook constant over gelogen te worden. Of je nu wel of niet injectie wil maakt even niet uit, maar het MOET er wel zijn, en onze Hugo heeft beloofd dat het er zal zijn, maar blijkt dus alweer achterhaald te zijn dat het NIET kan. Dus dat belooft wat voor het volgende corona debat met onze Hugo en Tamara, of zullen ze dan al opgestapt zijn vanwege de ontstane druk.

Er blijft geen spaan heel van wat de anti brexeteers zeiden en voor waarschuwden, en we zagen hetzelfde met Donald Trump, keer op keer msm negatief klopt niet en daarin dan ook nog volharden terwijl dus keer op keer bleek dat ze ongelijk hadden. En dan heb je Amerika studie gedaan, kraam je dus regelrechte onzin uit in de mainstream media. Namen zijn er te over die zgn alles weten wat de VS betreft, en heerlijk als ze met hangende pootjes hun ongelijk moeten toegeven!

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zwitserland en Noorwegen zijn ook geen lid van de EU en doen het economisch echt niet slecht. Ik ben er vanaf dag 1 van overtuigd geweest dat het VK uiteindelijk beter af is buiten de EU dan erin. Ze hebben ook nog het Gemenebest om handel mee te drijven. Het is in mijn ogen diep triest dat onze soevereiniteit en vrijheid zo bevochten in 1945, nu door onze politici zonder slag of stoot wordt ingeleverd bij Bonn en Parijs.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Net zoals elke bezetting zal ook het dictaat uit Brussel zijn einde kennen. Hoe meer dictaat hoe eerder valt de unie uit elkaar. Brexit zal daar mogelijk wel aan bijdragen waar gezien de omstandigheden in Europa men van het val van de IJzeren gordijn niets geleerd heeft.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat mij betreft kan het einde van de EU in zijn huidige vorm niet snel genoeg komen! Maar ik ben bang dat we eerst op de bodem van de afgrond moeten zitten en zover is het nog niet, dus het integreren gaat nog wel een tijdje door.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

Het akkefietje met de Sovjet unie heeft 40 jaar geduurd en van nul begonnen. Hoe lang kan deze het uithouden? Het dictaat komt van Berlijn en Parijs zoals al eerder geprobeerd.

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links heeft haar onderbuik tot ratio verheven, want hoe kan iemand twijfelen aan het walhalla dat zij de burger wil opdringen. En de neoliberalen vinden alles prima, zolang het verdienmodel bediend wordt. Het monsterverbond tussen de opportunistische neoliberalen, de politieke arbeidersélite, de linkse Eurofielen en de klimaathysterici (die met zgn. klimaatdoelen een worst wordt voorgehouden) is schrijnend, omdat het enige bindmiddel een federale en centralistische EU blijkt te zijn waarin elk van de partijen denken hun eigen doelen te kunnen behalen. De verliezer is uiteindelijk de burger die vermalen zal worden in een bureaucratisch en afstandelijk centralistische regering die slecht het algemeen breed, lees economisch neoliberaal belang, dient. Het doel van de EU is immers in de nabije toekomst een belangrijke rol te spelen een op economisch mondiaal niveau met machtsblokken die gezien hun geschiedenis weinig hebben met sociale wetgeving, arbeidswetten en bescherming van de kwetsbare burger. De productiekosten, inclusief arbeidskosten, zijn zoveel lager dat -wil je economisch willen concurreren- die kosten verminderd moeten worden. Daarvoor moet de eigen geschiedenis van de individuele landen uitgewist worden: grenzen weg, nationalisme uitroeien, soevereiniteit inleveren, immigratie uitbreiden, de gutmensch uithangen en daarbij vooral de tegenstanders betitelen als enge nationalisten, extreemrechts, fascisten, racisten, xenofoben, islamofoben. En de MSM/ social media laten zich voor het karretje spannen, want hun belangen lopen synchroon met het neoliberale gedachtegoed; dus framen en censureren is een uitstekend middel om tegenstanders te elimineren.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Siep

En de MSM/ social media laten zich voor het karretje spannen,

Daar maakt u toch echt een vergissing..
De MSM/ social media zijn juist de gene, die de neoliberalen voor HUN karretje spannen..
Kijk maar eens wat er gebeurt, als je het lef hebt als winkelier, om bv zwarte pieten in je etalage te tonen..

Eng, heel eng..

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor de EU is geen enkele kritiek een wakeup call, maar een aanval die moet worden afgeslagen door nog harder op de EU koers te gaan zitten.

Er zijn goede (geopolitieke) redenen om voor een verenigd EU land te zijn, maar dat dit gepaard gaat met verlies van vrijheid, soevereiniteit, burgerlijke inspraak en welvaart, dat maakt dat het nettoresultaat negatief is en het een slecht project is.

Maar dat krijg je als je een ‘regering’ maakt van een overlegclub. Niet “by the people for the people” maar “by bureaucrats for bureaucrats”. Is per definitie niet in het belang van burgers.

Maarja mensen die doordenken over dit soort zaken zijn in de minderheid, dus deze weg van teloorgang zal moeilijk om te buigen zijn.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Uiteindelijk, ben ik er van overtuigd dat de wal het schip keert..
En dan kon nog wel eens blijken dat die minderheid helemaal niet de minderheid is..
Maar daarvoor moet wel eerst de msn/sociale media monopolie worden doorbroken..

Ron
Ron
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig artikel, de spijker op zijn kop. Binnenkort verkiezingen, “ik zou zeggen nexit”.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het feit dat GB onder de Conservatives nog dwazere klimaatplannen heeft dan de EU geeft te denken.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Er zijn mensen die denken dat ‘van het gas af’, windmolens, zonnepanelen, hout stoken en auto’s op batterijen heel verstandig is, en/of er zijn mensen die denken dat de dwaasheid van de EU alles slaat wat GB bedenkt.
?

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Je mag geen hout meer stoken want slecht voor het milieu snap dat nou eens 🙂 Gisteren stond er alweer een stuk over hout stoken, (Rotterdam) want er is te weinig wind en hele wijk heeft er dan last van.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Ik krijg de indruk, dat uw bijdrage niet goed wordt begrepen..

Want ja, u heeft een punt dat u aanhaalt, dat BJ en zijn Conservatives juist heel erg op deze weg willen inzetten.
Dat doen ze ook al inmiddels met het paniekvirus..

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jemaintiendrai

Het zou aardig zijn als mensen die het ergens niet mee eens zijn een tekstje zouden plaatsen…

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x