Hoe conservatief is Wopke Hoekstra eigenlijk?

Kritisch over de EU, maar weinig tegenspel

Titelfoto: Wopke Hoekstra op Ecofin-vergadering (september 2020) . Publicatie in overeenstemming met regels copyright Europese Unie.

Wopke Hoekstra heeft het CDA-partijleiderschap aanvaard. Als je sommige commentatoren mag geloven, heeft de rechtervleugel van het CDA het daarmee gewonnen van de linkervleugel. De naar links afgedreven VVD kan nu eindelijk conservatief tegenspel krijgen. Ook zou een meer realistisch EU-beleid mogelijk worden, tegen de Ever Closer Union, doorgeslagen klimaatplannen en vastgelopen immigratiebeleid. Kortom: de vooruitzichten voor een realo-rechtse koers worden beter. Johannes Vervloed heeft er zijn bedenkingen bij.

 

Ik vraag me af of dat conservatieve imago van Wopke Hoekstra wel reëel is. Hoekstra heeft zich tot nu toe laten kennen vooral in woorden kritisch te zijn over de verdere Europese integratie. Toch is hij telkenmale overstag gegaan in de Eurogroep en werkte hij mee aan de totstandkoming van de transferunie, waarbij het Noorden betaalt voor de problemen van het Zuiden. Het is de vraag wat de werkelijke opvattingen van Hoekstra zijn over de Ever Closer Union. Gaan we een andere Wopke ontmoeten dan we tot nu toe hebben gezien, een rechts-conservatieve Wopke die doet wat hij zegt, zoals hij vorig jaar in zijn HJ Schoo-lezing (strenger immigratie- en integratiebeleid) en zijn Humboldt-rede (minder Europese superstaat, meer samenwerking) al in het vooruitzicht stelde?

 

Paleisrevolutie

Het terugtreden van Hugo de Jonge als lijsttrekker van het CDA is voor velen een opluchting. Na de omstreden lijsttrekkersverkiezing raakte de partij in de opiniepeilingen in een vrije val. Niet alleen het blunderende coronabeleid met telkens achter de feiten aanlopen (te laat met mondkapjes, te laat met testen en nu ook weer te laat met vaccins) was daaraan debet, maar ook zijn stijl van optreden. Zijn geen tegenspraak duldende houding viel bij menigeen in het kabinet en de Tweede Kamer slecht.

De opluchting sloeg in de partij om in een juichstemming toen bekend werd wie De Jonge gaat opvolgen. Van Wopke Hoekstra wordt niet minder dan een wonder verwacht. De Reddende Engel die het CDA een grote zetelwinst zal bezorgen en zelfs als premierskandidaat kan worden beschouwd! CDA-historicus Pieter Gerrit Kroeger voorspelde het al in zijn recente boek, Tand des tijds; op de één of andere wijze slaagt het CDA er altijd weer in om terug te keren in het centrum van de macht.

 

Rechtervleugel

Maar ook buiten het CDA zijn de lofbetuigingen niet van de lucht. Hoekstra zou een einde kunnen maken aan de linkse koers die het kabinet Rutte III ingeslagen is. Hij behoort tenslotte tot de rechtervleugel van het CDA, met als vaste adviseurs Hans Hillen, Jack de Vries en Jeroen de Graaf. Ook zou hij aantrekkingskracht uitoefenen op de verweesde kiezers op rechts, die Baudet heeft achtergelaten.

Waarop is deze aanname gebaseerd? Wat heeft Hoekstra tot nu toe laten zien dat een dergelijke verwachting rechtvaardigt? Als we naar zijn HJ Schoo-lezing uit 2019 en zijn Humboldt-rede van afgelopen mei in Berlijn kijken, dan ontstaat inderdaad een beeld van een EU-kritische politicus, die de buitengrenzen dicht wil, niet meer geld naar de EU wil sluizen, geen transferunie wil, alleen noodhulp en de lidstaten oproept zich aan het Stabiliteitspact te houden, te hervormen en schulden af te bouwen.

 

Akkoord

Bezien we echter zijn daden, zijn optreden in bijvoorbeeld het gezelschap van de ministers van Financiën van de eurozone, de Eurogroep, dan zien we een hele andere Wopke Hoekstra. Iemand die na ferme woorden toch steeds weer akkoord gaat met maatregelen die langzaam maar zeker een permanente overdracht van middelen van Noord naar Zuid inhouden. De EU als transferunie. Dat bleek het afgelopen jaar in de discussie over de ‘Corona-bonds‘ en het Corona-herstelfonds

 

Hoekstra-effect?

Aan de andere kant verdient Hoekstra het voordeel van de twijfel. Als partijleider zal hij bijvoorbeeld meer ruimte voor een eigen inbreng krijgen. Nu moet hij als minister van Financiën vooral het kabinetsbeleid uitvoeren. In een sterkere positie als aanvoerder van het CDA zal hij meer zijn stempel kunnen drukken op het regeringsbeleid en wellicht waarmaken wat hij in zijn redevoeringen betoogde.

Een ander effect van Hoekstra als partijleider van het CDA kan ook zijn dat na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 het de facto cordon sanitaire tegen PVV en FvD (en eventuele nieuwkomers op rechts zoals Code Oranje en de nieuwe combinatie van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga) kan worden opengebroken. Als deze partijen het relatief goed doen bij de verkiezingen en het ‘electorale gat op rechtsweten te vullen, komen er misschien zelfs mogelijkheden voor een realo-rechtse combinatie van VVD, CDA en een of meer van deze partijen. Het Hoekstra-effect kan een andere coalitie opleveren dan het alom verwachte linkse kabinet Rutte IV. Als je kijkt naar de recente peilingen is zo’n realo-rechts kabinet in ieder geval theoretisch al geruime tijd mogelijk.

 

Het is kort dag tot maart. Maar dramatische gebeurtenissen – events, zoals de Amerkanen dat noemen – kunnen de verkiezingen sterk beïnvloeden. We hebben dat gezien aan de vooravond van de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer; denk aan de ruzie tussen Rutte en Erdogan en het gedoe over de Turkse minister die niet welkom was in ons land, toch kwam en netjes door de politie begeleid het land weer verliet. De VVD wist door alle ophef de ‘premierbonus’ binnen te halen en steeg van 24 zetels in de peilingen naar 31 zetels in de verkiezingsuitslag, net genoeg om de grootste partij te blijven en een regering te kunnen vormen.

Een paleisrevolutie binnen het CDA is natuurlijk niet zo’n dramatisch event en een premierbonus is evenmin aan de orde, maar een sterker CDA onder een krachtige leider zal in ieder geval de coalitievorming beïnvloeden. De hamvraag is of Hoekstra het CDA een meer conservatieve koers kan laten inslaan, vooropgesteld dat hij de partij naar substantiële zetelwinst kan leiden en dat hij de hem toegedichte rechtse signatuur ook daadwerkelijk bezit. In dat geval is de komst van een Vivaldi-regering zoals in Belgie – een links kabinet Rutte IV met zeven partijen, waaronder de PvdA en GroenLinks – nog zeker geen uitgemaakte zaak.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees Rooke
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kan mij wel vinden in deze analyse. Het CDA wordt nu niet opeens een conservatieve partij, wat het nooit geweest is. Wel zal Hoekstra voor minstens 5 maar mogelijk meer zetels winst in de peilingen zorgen. Dat zou de VVD kunnen raken. En dan zou zo maar de PVV de grootste partij kunnen worden, met als gevolg paniek bij het links-liberale midden.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Rooke

De PVV als grootste partij zou mooi zijn. Maar ik geloof niet dat dat automatisch zal leiden naar een rechts kabinet. Een meerderheid behalen met partijen die met de PVV willen regeren zal moeilijk worden.
Ik ben bang dat het juist zal leiden tot een Vivaldi-coaltie met kleine linkse partijen. Zo lang het cordon sanitaire stand houdt blijft rechts in het nadeel.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door De Dertiende
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Inderdaad De Dertiende.

Rutte heeft de democratie in Nederland om zeep geholpen, met zijn leugens en het Cordon-Sanitair.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Rooke

Hoe vaak is dit nu al gebeurd bij vorige regeringen? Steeds weer blijkt dat zodra het CDA in de regering zit ze onderweg zoveel concessies doen aan links dat het verschil geen effect uitoefent op het uiteindelijke resultaat. Elke afwijking van het linkse programma op gebied van energietransitie, immigratie of corona wordt bestraft. Het zou heel bijzonder zijn als Hoekstra zich daar kan onderscheiden.
Het naar voren schuiven van de ‘conservatieve’ Hoekstra is gewoon een strategische zet om het verlies in maart a.s. te beperken, de ‘conservatieve’ stemmers binnenboord te houden – zodat de politiek lekker door kan gaan met hetzelfde spelletje als voorheen. Wie hier elke keer in tuint, heeft het spel van links nog niet door.

Anders geformuleerd: toon mij één voorbeeld in de recente geschiedenis dat het CDA niet alleen met woorden, maar ook met politieke daden een conservatief resultaat heeft behaald in een van de volgende gebieden: EU, immigratie, enzovoort. Veel sterkte met het zoeken…

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Andre
Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Rooke

” Het CDA wordt nu niet opeens een conservatieve partij, wat het nooit geweest is. ”
Dat is het zeker al sinds Lubbers niet meer.
Maar het kan nog erger: de vraag is gerechtvaardigd of het CDA nog wel een christelijke partij is.
In de EU hebben ze samen met de linkse partijen ingestemd met een plan om 34 miljoen migranten verder te integreren en STEMRECHT te geven. Deze migranten zijn uiteraard overwegend moslims (migranten van binnen de EU keren overwegend weer terug naar het land van herkomst na verloop van tijd).
Verder was Manfred Weber (leider van de Europese Christendemocraten) fel gekant tegen de anti-migratie politiek van Hongarije en Polen. Christelijke landen.
Dat vind ik een heel bijzondere manier van belangenbehartiging.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Linkse Rutte Kartel, bezit vlgs de MdeH peiling 69 zetels.
Een verlies tov 2017 van 7 zetels.

Deze Hoekstra, heeft dezelfde slappe washand ruggengraat als Rutte, veel beloftes maar weinig van die beloftes worden uitgevoerd, de EU is het beste voorbeeld van hoe hij omgaat, met de belastingcenten van de Nederlandse burgers.

Mijn vertrouwen in deze Hoekstra is nihil.

NEXIT is op alle gebied de redding van Nederland.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Precies. Hij heeft veel van Rutte geleerd.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeldzaam kernachtig artikel. Dat er kansen zijn voor Hoekstra om het conservatieve gezicht van het CDA meer te benadrukken, dat is zeker. Dit hangt binnenlands af van de mate waarin mensen zich realiseren dat het huidige beleid een groot luchtkasteel is (zowel op gebied van migratie, energie als corona) en alleen bedoeld om de geldstromen op gang te brengen.
Ik zie echter ook donkere wolken hangen en dan vooral deze twee:
1) Frankrijk en Duitsland voeren een extreem-linkse koers. Deze twee landen bepalen de richting van de EU en ik zie nog geen signalen dat een kentering nabij is.
2) Vorige ‘conservatieve’ regeringen van Nederland waren altijd heel makkelijk in het geven van concessies aan de linkse partijen. De psychologie hiervan is simpel: toegeven aan de druk van links kost niks (immigranten worden betaald uit de algemene middelen), maar levert wel positief imago op en linkse vrienden op in politiek en media (mensenrechten, humaan beleid). Al te vaak is gebleken dat de rechten van migranten altijd voorrang krijgen boven de rechten van Nederlanders, ook als het gaat om economische migranten of om overplaatsing binnen de EU.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eerst maar eens afwachten wat Wopke doet met zijn verworven leiderschap, de komende maanden zijn cruciaal.

Een Vivaldi-regering zou een regerechte ramp zijn voor dit land. Een coalitie van zoveel partijen staat continu onder spanning door conflicterende belangen en fundamentele verschillen. Een regering van maximaal 3 partijen (die het in grote lijnen met elkaar eens zijn) zou het beste zijn.

In dat opzicht zijn de kleine christelijke partijen trouwens niet altijd de beste coalitiepartners. Beslissingen over zaken waar zij mordicus tegen zijn worden vaak een heet hangijzer om de nek van de regering, met interne strijd tot gevolg. Verder op de spits gedreven door de MSM natuurlijk.

Thijs de Jong
Thijs de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

De grootste partijen moeten samen een regering vormen en dan maar wat water bij de wijn doen. 5 kleintjes is nooit democratisch.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs de Jong

Dat zou het mooiste zijn. Maar in ons versplinterde politieke landschap, waarin rechtse partijen regelmatig buiten spel worden gezet tijdens de formatie (of schade oplopen door aanvallen vanuit links en de MSM), kan ik alleen maar hopen op een goede uitkomst van de verkiezingen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De huidige linkse trend is moeilijk te stoppen omdat een rechtse toon je snel doet achter de zijlijn te belanden. Je wordt bedolven door hysterische linkse gebulder waar ook de VVD is al aan bezweken.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het is ook afhankelijk hoe sterk de linker vleugel in de partij is. Bij de VVD hebben wij al gezien dat deze GL niet uitsluit maar wel de PVV. Nog even en kan de VVD met een linkse partij fuseren. Zal de CDA dit weten te keren met haar koers die zoals bekend van wind afhankelijk is of zullen zij het weten te doorbreken? Mijn kristallen bol laat voorlopig geen opgetrokken mist zien.

Bennie
Bennie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Toch staan de 4 linkse partijen maar op 46 zetels bij de Hond, maar hun invloed in de Maatschappij is veel groter door hun agressieve modus operandi en hun dominante positie op cruciale posten in de samenleving.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bennie

Goed opgemerkt van u. Wij kunnen rustig zeggen dat Links overheerst op alle sleutelposities beginnend met de media, scholen, bibliotheken en praktisch alle instanties. Het weghalen van boeken uit bibliotheken is echt niet begonnen naar aanleiding van protesten van burgers tegen Zwarte Piet maar als onderdeel van de constante hersenspoeling. En mensen vinden het prima zo want zij hebben het nog goed. Wat vroeger rechts van het midden was schuift ook naar links dus hebben de linkse partijen niet eens de meerderheid nodig.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Cda verandert niets. Ze blijven gewoon de vvd steunen.
Vraagje: hebben ooit stelling genomen tegen links?, nee dus.

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat je over het hoofd ziet dat de EU bepaalt en wij betalen. Rutte loopt er als een loopjongen achteraan en onderkent en steunt de hele EU agenda (immigratie, Co2, stikstof, need I go on?). Wopke gaat daar niets aan veranderen, waarvan je hier al voorbeelden hebt geschreven. Het is allemaal voor de bühne.

Als je alleen al ziet hoe er met Corona wordt omgegaan, of liever gezegd, hoe deze wordt ingezet om de bevolking te bedwingen, dan weet je dat Wopke de nieuwe speler in het veld is om ervoor te zorgen dat de PVV en vooral FvD niet te groot worden en beheersbaar blijven. Slimme zet toch?
Kan iemand mij trouwens vertellen waar Omzigt is gebleven?? Was hij niet de aangewezen persoon om de Jonge op te volgen? Hoezo hebben ze niet opnieuw verkiezingen gehouden??
Omdat ze dat niet goed uitkomt!!

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wobke Hoestra is een van de weinige leden in het kabinet die WEL respect verdient en ook zeker wel daden doet die er toe doen. Je leest over Hoestra geen negatieve stukjes in de kranten en hij is onbesproken, en laat zich gelden als econoom en vecht ook voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ga ik op Hoekstra stemmen nou nee, maar mijn respect heeft hij wel.

Een van de eerste vragen die gesteld zal worden is of Hoekstra eventueel wil samenwerken met de PVV of andere partij op de rechterflank. Partij als FvD blijft wel bestaan met Baudet, maar die wordt verzwolgen als er straks nog minstens 2 andere partijen op rechts bijkomen. Er is al Code Oranje, en er is een partij in oprichting met Joost Eeerdmans en Annabel Nanninga.

Dat Hoekstra het nu moet gaan doen voor het CDA, getuigd van slecht inzicht in het bestuur van het CDA. Hugo de Jonge gebruikt corona als excuus om zijn lijsttrekkerschap neer te leggen. Als je de regels volgt dan zou Omtzicht de nieuwe lijsttrekker moeten zijn omdat hij nipt tweede werd afgelopen zomer in een discutabel verlopen lijsttrekkers verkiezing!

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Ik moet helaas de hoop op ‘de eventuele samenwerking met PVV of een andere partij op de rechterflank’ doorprikken.
Hoekstra heeft in 2017 gestemd tegen samenwerking met de PVV.
Bij de formatie van de Provinciale Staten in N-Brabant in mei 2020 zei hij:
„het CDA niet kan regeren met partijen die de democratie en de rechtsstaat niet respecteren”.
Bron: DL nieuws, 20 mei 2020.
Dat zijn stevige woorden. En dan weet je ook meteen dat de democratie en de rechtsstaat bij Hoekstra een heel specifieke invulling krijgen.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dank voor je reactie Andre! Ik wist niet dat Hoekstra tegen de PVV gestemd had, maar na de verkiezingen kan dat natuurlijk anders komen te liggen. En we zijn nu natuurlijk wel drie jaar verder, en binnen de PVV ben ik het ook niet altijd met iedereen eens. Een type als Martin Bosman is de redelijkheid zelve en die zegt het ook in normale bewoordingen, zeker niet zoals Beaudet het zegt.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Daar ben ik het helemaal mee eens. Pieter Omtzigt werd uiteindelijk door bijna de helft van de CDA leden gekozen en wordt nu gepasseerd. Dat zal het CDA geen goed doen, want ook veel “niet CDA’ers” hebben vertrouwen in Omtzigt. Hij is het soort betrouwbare politicus wat bijna uitgestorven lijkt. Dat wil men kennelijk niet inzien bij het CDA. Dom!!

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Omtzicht is een vechter! Je leest nergens van Omtzicht dat hij niet de lijsttrekker wil zijn. Hoekstra is gevraagd om nieuwe leider te worden, dat klopt ook van geen kant, maar komt omdat er binnen het CDA types zijn die niemand lust zoals we wel weten Bruma Hirshbalin

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

´ Je leest over Hoestra geen negatieve stukjes in de kranten´. Ga eens echt nieuws bekijken i.p.v. msm.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Ik zie graag ander nieuws dan MSM, en ik kijk dus al jaren niet naar dat geleuter op de NPO, als je wat sites kunt noemen lees ik dat graag van je Joost.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik denk wel dat het CDA er met Wopke Hoekstra op vooruit is gegaan, maar of het genoeg is? Ik stem niet op het CDA ook al vind ik Hoekstra wel een leuke, intelligente man. De linkse CDA ers heb ik helemaal niks mee. Dat is een wegkijk kliek net als de andere linksdenkers. Daar gaan we het ravijn mee in als ze geen tegengas krijgen.
Op ‘rechts’ is er dan nu alleen de PVV…. Hoewel ik dat niet rechts noem, maar gewoon realo midden.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Marien
Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat in mijn optiek spannender wordt is hoe de economie zich ontwikkelt. De nieuwe lockdown gaat de economie zoveel schade toebrengen, dat we spekkoper zijn als we er slechts met een forse recessie vanaf komen. Vaak is er 1 oorzaak en komen alle aspecten van een financieel wanbeleid samen. Nou, dan zit je in de EU wel “goed”.

Afgelopen vrijdag was ik in Aken. De drukte op straat was vergelijkbaar met die van een maandagochtend en waar Duitse winkeliers in januari aan hun “winterschlussverkauf” (uitverkoop) beginnen bieden kledingzaken nu al tot 50% korting. 2 weken voor de kerst.
In al die jaren nooit eerder gezien en de enige verklaring daarvoor is dat die winkeliers de wanhoop nabij zijn. Met de nieuwe lockdown die in Duitsland is ingegaan gaat die crisis dus ook Duitsland vol treffen.

De vraag wordt of de EU die crisis gaat overleven. Griekenland is weer terug bij af. Veel zuidelijke landen zijn technisch failliet en de nettobetalers krijgen hun royale subsidies voor clubmed in een zware crisis niet meer aan hun bevolkingen verkocht. Er zal zelfs geen geld meer zijn. Om te zwijgen over reddingsacties van deplorabele banken.
Deze crisis kon wel eens heel wat in werking zetten.

Kan er na tk 2021 een linkse coalitie ontstaan, zoals we die nu hebben. Maar voor linkse hobby’s gaat geen ruimte meer zijn. Sterker nog, dar moet juist enorm gesneden worden. Dus binnen een paar maanden na het uitbreken van die crisis klapt zo een coalitie uit elkaar.

Dus als er na tk 2021 al geen rechtse coalitie komt, zal die binnen afzienbare tijd zijn.
En de meest effectieve zal die zijn van PVV, VVD en CDA. Of ze het nou leuk vinden of niet.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als Ik even terug denk aan wat het CDA aan politiek bedrijven heeft gepresteerd dan kan Ik niks anders bedenken dan het waaien met elke wind mee om ook een aantal zetels binnen te halen om op het pluche plaats te kunnen nemen.
Een CDA da zich vandaag verkoopt als rechts van het midden draait net zo makkelijk weer tot links van het midden als dat weer een zeteltje meer op levert.
Kijk even naar de huichelaarij ten aanzien van de Jonge.
Deze miskleun en niks kunner heeft het CDA een hoop zetels gekost en toen kwam hij met het verhaal dat het te veel was om partijleider te zijn en tegelijk corona minister.
Hij gaf het partijleiderschap echt niet op omdat dat vanuit het CDA zelf zo is opgedrongen moeten wij dus geloven.
Zouden ze gezegd hebben we gaan de Jonge lozen want deze brokkenpiloot kost te veel zetels dan was het geloofwaardig geweest.
CDA was niks is niks en wordt ook nooit niks, dat is de enige conclusie die Ik kan trekken bij de naam CDA

Michiel de Pooter
Michiel de Pooter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoekstra moet gewoon goed rechts houden tot aan de verkiezingen. Dan zou hij zomaar het bordje van de VVD leeg kunnen eten en de verweesde conservatieven van Forum binnen kunnen lepelen. Slapend rijk.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heb zo mijn twijfels. Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het CDA “haantje op de toren” blijft helaas eeuwig draaien

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x