Het electorale gat op rechts

Wat gaan de ‘kiezers zonder partij’ doen?

Foto:

De voormalige centrumpartijen laten een forse ruk naar links zien. En links wordt nog linkser. FVD en PVV zitten gevangen in een cordon sanitaire. Er bestaat een aanzienlijke groep kiezers zonder partij. Zijn er na de verkiezingen van maart 2021 kansen voor een realo-rechtse coalitie? De race is nog niet gelopen, stelt Johannes Vervloed.

Electoraal gat

Tussen de VVD/CDA en FvD/PVV zit een enorm electoraal gat. We hebben dat vorig jaar gezien bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in. Het FvD werd de grootste partij, omdat de partij onderwerpen aan de orde stelde die vele mensen aanspraken: geen uitverkoop aan de EU, beëindiging van het open grenzen-beleid en stoppen met de klimaathysterie. FvD is op het politieke toneel omgerekend naar Tweede Kamerzetels virtueel teruggezakt van 27 naar 10, maar de drie genoemde onderwerpen staan nog steeds in de belangstelling. Een (nieuwe) partij die deze potentiële kiezers, de ‘kiezers zonder partij’, weet te mobiliseren kan in theorie rekenen op 27 – 10 = 17 zetels!

 

Ruk naar links

Bij de afgelopen Algemene Beschouwingen hebben we een duidelijke ruk naar links gezien. Zelfs de voormalige liberale VVD pleitte bij monde van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff voor “eerlijke handel, sterke overheid, minder afhankelijkheid”, oftewel protectionisme en een almachtige overheid. Zelfs gaan de voormalige liberalen mee met de roep vanuit de linkse Tweede Kamerbankjes voor minder marktwerking.

Als we daarbij optellen de klimaatambitie (55% CO2-reductie in 2030), de 750.000 niet-westerse immigranten onder tien jaar Rutte en de Nederlandse instemming met het 750 miljard euro kostende EU-herstelfonds, dan is er van een conservatief-liberaal beleid, zoals we dat van de VVD onder Bolkestein kenden, geen sprake meer. Het is duidelijk dat de VVD het electorale gat op rechts niet gaat vullen. Zeker niet nu de partij het goed doet in de peilingen en geen reden ziet om het roer om te gooien.

Van het CDA hoeven we evenmin een minder links beleid te verwachten. In WNL op Zondag pleitte fractievoorzitter Pieter Heerma voor de terugkeer naar een corporatistisch model, beproefd in confessionele kringen tijdens de zuilenstructuur van de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog. Marktwerking heeft volgens de CDA-voorman de beloften niet waargemaakt.

Kortom, het wordt druk op links. Ook D66 wil de strijd met de linkse partijen aangaan. In het zojuist uitgebrachte concept-partijprogramma wordt gepleit voor een hoger minimumloon, gratis kinderopvang, een ruimhartiger asielbeleid en hogere belastingen voor de rijken.

 

Kiezers zonder partij

FvD en de PVV gaan, naar ik verwacht, het electorale gat op rechts evenmin vullen. Zij houden vast aan een Nexit. Alleen, de meerderheid van de Nederlanders wil geen Nexit. Minder EU: ja, een transferunie: nee, maar geen Alleingang. Als handelsland zijn we te afhankelijk van de interne markt.

Een verbod op moskeeën en de Koran, zoals de PVV voorstelt, willen de meeste mensen ook niet. Wel een rem op de ongecontroleerde immigratie van illegale economische migranten, maar niet een totale stop. Onvervulbare vacatures moeten worden vervuld. Geen ongenode, maar wel genode economische migranten, met andere woorden.

Als moslims zich netjes houden aan de wet is er in de ogen van de meeste Nederlanders geen probleem. Integratieprogramma’s en in het bijzonder de Nederlandse taal leren moeten wel verplicht zijn, maar discriminatie van een gehele bevolkingsgroep wil een meerderheid niet.

Alléén op het derde onderwerp waar de belangstelling van de ‘kiezers zonder partij’ naar uitgaat, het klimaatbeleid, is er weinig verschil met de standpunten van FvD en PVV. Op kernenergie in plaats van zonneweiden, windmolens en biomassa kan men elkaar vinden.

 

Rechts

Kernenergie is overigens niet alleen een onderwerp waar FvD, PVV en de ‘kiezers zonder partij’ elkaar vinden. Ook middenpartijen VVD en CDA lijken in te zien, dat zonder kernenergie de doelstellingen van Parijs niet worden gehaald. Een recente motie over onderzoek naar de mogelijkheden van kernenergie werd niet alleen door FvD en PVV, maar ook door VVD en CDA aangenomen.

Het zou zelfs een onderwerp kunnen zijn, waarop de middenpartijen en het rechtse blok, dat nu nog in een de facto cordon sanitaire zit, een mogelijke realo-rechtse coalitie kunnen vormen. De tijd lijkt te kort voor een nieuwe politieke partij tussen VVD/CDA en FvD/PVV in. De twee Henken hebben daartoe nog een poging ondernomen met hun Partij van de Toekomst, maar de combinatie van ex-Forum Otten en ex-50plus Krol slaat niet aan bij de Nederlandse kiezer. In de peilingen staat de Partij van de Toekomst al weken op nul zetels.

 

Realo-rechts

Een doorbreking van het cordon sanitaire lijkt niet waarschijnlijk in het huidige tijdsgewricht, maar wellicht heeft Rutte te vroeg gepiekt, zoals collega columnist Jan Gajentaan onlangs opmerkte. In dat geval zou de VVD wel eens gedwongen kunnen worden om het roer alsnog om te gooien en in plaats van over links over rechts te gaan regeren. Het benodigde aantal zetels voor een dergelijke combinatie is er al, 83 van de 150 in de Tweede Kamer en 40 van de 75 in de Eerste.

Het is een combinatie die Maurice de Hond in zijn laatste ‘peiling van de week’ niet noemt. Wel voorziet de Hond een moeizame kabinetsformatie.

 

Maar tussen nu en maart volgend jaar kan nog van alles gebeuren. De kiezersgunst is volatiel en onverwachte gebeurtenissen kunnen een enorme electorale impact hebben. Zo kan de verwachte Tweede Kamer-enquête over het gevoerde coronabeleid desastreus uitpakken voor het kabinet. Een herverkiezing van Trump kan ook de Nederlandse kiezers aan het denken zetten. Wie weet wat er nog meer in de schoot van de toekomst verborgen ligt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach toch, daar gaan we weer. Wat is nu het struikelblok? FvD en PVV willen uit de EU. FvD en PVV begrijpen dat je uit de EU moet stappen als je geen transferunie wilt, als je controle wilt hebben over migratiestromen, als je geen klimaathysterie wilt. Zogenaamd realo-rechts, wat beter naivo-rechts genoemd kan worden, meent dat de EU een blanko entiteit is die door de Nederlandse overheid naar believen ingekleurd kan worden. Heeft de schrijver de State of the European Union van mevrouw von der Leyen gevolgd? een ronkend verhaal over Europese solidariteit, migratie als Europese essentie en noodzakelijke klimaatdoelstellingen. Meent realo-rechts nu werkelijk dat deze agenda een discussiestuk is? Weet realo-rechts niet dat er draaiboeken klaar liggen om deze agenda uit te voeren. Hoe naief is realo-rechts over de globalistische agenda die nu al decennia lang wordt uitgevoerd?

Natuurlijk willen ook FvD en PVV handel drijven, niet alleen met andere EU landen maar met de hele wereld en, laten we wel wezen, de groei zit niet in de EU maar in Azie. Als de EU zich wil afsluiten van die grote wereld door zich af te sluiten middels een cordon van handelsbeperkingen, dan zal vooral de EU daaronder lijden. Nigel Farage had gelijk toen hij zei dat er in Nederland nooit een echt debat over de EU is gevoerd, wat in het VK voor de brexit wel gedaan is. Misschien moet dat debat dan maar hier op Opiniez.com gevoerd worden.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Mee eens, Youp. En vergeet de factor pluche niet. Ik vermoed dat de VVD nog steeds de grootste blijft, maar geen enkele partij zal uitsluiten om maar te kunnen regeren.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Sterke reactie op een matig artikel!

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik durf een voorspelling aan:
Eind januari 2021 blaaskaakt Rutte dat de testcapaciteit op orde is en voldoende medische mondkapjes. Het aantal besmettingen weliswaar gestegen maar ziekenhuis- en I.C. opnames beheersbaar en acceptabel. Tijd voor versoepeling. Geen restricties meer op scholen, horeca en openbaar vervoer. Bescherming van ouderen d.m.v. strenge richtlijnen in verzorgings tehuizen. Mondkapjes aldaar en in ziekenhuizen verplicht. Intussen is de Jonge gestruikeld over zijn beleid en schoenen: VVD naar +/- 45 zetels en CDA gedecimeerd. VVD krijgt een grote stem om nieuw kabinet vorm te geven. Rutte heeft weer zijn kunstjes geflikt over de hoofden van naïeve burgers en bewijst hierme zijn uiterst bedenkelijke politieke karakter.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Dat zou zomaar kunnen. En niet alleen dat. Naast de verwachting dat de regeringspartijen zullen proberen om de coronacrisis in een compliment voor hun eigen bestuur te draaien, zal Mark Rutte wel vervangen worden door Klaas Winterslaap die een campagne gaat voeren vol ferme uitspraken. Precies die uitspraken die mensen als meneer Vervloed (de schrijver van dit artikel), of Jan Gajentaan (de schrijver van andere artikelen van dezelfde strekking), en met hen zonder twijfel vele, vele anderen, graag willen horen.

En daar gaan ze intrappen en weer VVD gaan stemmen. Ze gaan er intrappen omdat ze de VVD toch nog steeds een fatsoenlijke partij vinden met goede mensen die misschien even een verkeerde afslag genomen heeft waar ze beter op kunnen terugkomen. Ze gaan er daarnaast ook intrappen omdat ze onvoldoende urgentie voelen. Plat gezegd: ze worden nog niet economisch, migratoir of klimaathysterisch op hun bek geslagen. Dat zal op enig moment wel gaan gebeuren, maar dan zitten we inmiddels in een hele andere situatie.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Hallo Youp.
Goede argumenten. Sta ik helemaal achter. VVD is voor mij dus geen optie meer.

Twan
Twan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Dat is te laat. De Carnaval gaat niet door en de verkiezingen zijn vrij snel na de Carnaval. Ik hoop dat de mensen in het zuiden niet vergeten aan wie ze dat te danken hebben.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Twan

Stel Twan…zomaar een gedachte: rond de 11e van de 11e laat Rutte weten dat IC en ziekenhuisopnames aanvaardbaar zijn en groepsbijeenkomsten al worden versoepeld. Brabanders zijn inventief en de Carnavals verenigingen kunnen snel schakelen. Mocht daarna carnaval doorgaan is Rutte de held.

Marjan Waldorp
Marjan Waldorp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik erger mij groen en geel zoals hier columnisten als Jan Gajentaan en Johannes Vervloed praten over Henk Otten als een acceptabel politicus om een of ander gat op rechts te vullen.

Een penningmeester, die de kas leegrooft en de zakken van zichzelf en zijn vriendjes vult, is geen acceptabel politicus!

Nee, ik weet het. Otten is niet veroordeeld en heeft geen strafblad. FVD is zo verstandig geweest geen rechtszaak tegen Otten te beginnen. Dat zou alle aandacht naar een jarenlange rechtszaak hebben weggezogen. Einde FVD als politieke partij en de media maar smullen. Maar doe hier niet zo hypocriet! We weten toch allemaal wat er gebeurd is! Nee, echt treurig, deze normvervaging hier op Opiniez! Over wegkijken gesproken!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is simpel er valt niets te kiezen voor de rechtse kiezer. De zogenaamde rechtse partijen zijn op niveau PvdA gekomen en de linkse partijen doen zo ongeveer Lenin na. Wij hebben vrije verkiezingen en daardoor mogen wij ons een democratie noemen. Maar het is een schijndemocratie want al voor de verkiezingen kiezen de partijen zelf hum maatjes en sluiten ongemakkelijke partijen uit. En de kiezer denkt(althans sommige nog) dat zij wat in te brengen hebben. Straks regeren misschien 5 of 6 partijen waarvan zeker drie niets gewonnen hebben en staan de winnaars aan de kant. Net als bij de gemeenteverkiezingen het met de FVD is gegaan. Met D66 en GL gaan wij rechtsreeks naar de hel en met de rest worden wij naar de hel geholpen. Partijen in de oppositie doen zoals gebruikelijk na een beetje geblaf met de regering mee en plaatsen nog een kritische noot naar de partijen die zij uitgesloten hebben. Toch maar stemmen, oké, maar weet dat de kaarten nu al geschud zijn en alles gaat zoals gepland door, misschien nog sneller dan nu. Op naar de 18 miljoen divers gekleurde inwoners!

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Ni28
h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja NI2, ik denk dat u gelijk hebt wat betreft de ontwikkelingen. Het volk wordt – zoals Wilders dat noemt- gepiepeld. Niet alleen op economisch en welvaartsgebied, maar ook in het mens zijn. Je mag elkaar niet meer voelen, of zelfs maar aanraken uit angst om ziek te worden. Families worden uit elkaar gerukt, verenigingen op elk gebied kapot gemaakt. Je mag niet meer zingen of of anderszins blij en vrolijk zijn en mocht je eens hoesten of niezen, dat wordt als misdadig of besmettelijk beschouwd. Corona is een longziekte, maar alles wat je doet om die schoon te houden, is verboden, zoals hoesten, niezen en zingen, om over mondkapjes dragen onder gezonde omstandigheden maar te zwijgen. Angst wordt er aangejaagd op het hoogste niveau en dat is een slecht raadgever. Intussen verrijken de aanjagers er van zich meer en meer. Zo wordt het volk naar de hel gejaagd, waar ze naar mijn overtuiging onaangenaam verrast zullen worden. Ik weet in Wie ik geloof en ben niet bang, maar wel bezorgd voor ons nageslacht.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Zo hebben wij allemaal een eigen mening gestaafd door eigen ervaringen en gevoelens. Ik probeer zelf zo veel mogelijk de politiek en gezondheid te scheiden maar het is waar dat de politiek zelf dat vaak niet doet. Wij moeten uit het oog niet verliezen dat een epidemie diep in onze menselijke eigenschappen ingrijpt door vervelende maatregelen te moeten nemen. Ik kan er niet tegen wanneer de politiek voor eigen gewin gaat liegen over de werking van medische hulpmiddelen alleen omdat men niet voor voorraden zorgde. Alle virologen in dienst deden eigenlijk mee op een onafhankelijke na die zich dat kon daardoor permitteren. Een epidemie wordt gevoed juist door alles wat wij met elkaar doen en zeker door de enorme massa mensen die op een kluitje leven. Ik ben geen gelovig mens maar ik denk dat de enorme linkse afdruk die onze levens bepaalt ons in een hel doet belanden. Zeker als wat nu nog voor rechtsdenkend gaat zo constructief met links gaat meewerken zoals nu gebeurd. Links wil van deze crisis profiteren en dat proberen zij niet eens te verbergen.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Vervolg reactie op Ni28.
Ik ontken niet, dat er een ernstige vorm van griep is en zal zeker nier niet beweren, dat we maar allemaal dicht op een kluitje moeten gaan staan en Jan en Alleman aflebberen. Maar dat deed ik al niet.
Het gaat mij om de mentaliteit, dat bepaalde welgestelden zich ten koste van de massa op een onbehoorlijke manier verrijken. Wie in evolutie geloofd en de mens als een dier beschouwt, zal toch minstens verbaasd moeten staan, dat die mens als enige zichzelf en andere soortgenoten vernietigt, ja ook onder het mom van religie, wat een mensenproduct is. Daarom geloof ik vast in een Schepper, die Zijn schepsel een keuze laat. Het afwijzen ervan is volgens mij daarom de oorzaak van deze tijdsontwikkeling. Misschien het overwegen waard om eens over na te denken, maar het moet natuurlijk niet.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

U hebt helemaal gelijk als u het over de mentaliteit gaat. Wie rijk is regelt en laat de minder bedeelden voor opdraaien zonder dat ie zelf ergens last van heeft. Dat zien wij op alle fronten maar uiteindelijk worden zij ook geraakt al duurt dit meestal te lang. Ik sta persoonlijk voor de evolutie die niet zegt dat de sterkste overleeft maar diegene die zich weet aan te passen. Daar schuilt in groot verschil waar de mensen foutief denken. Mensen doen rare dingen en vooral uit hebzucht wat de diersoorten wel missen terwijl zij ook niet bepaald vriendelijk met elkaar omgaan. En religie is ook een mensen product en daardoor in mijn ogen niet foutloos. Ik vraag mij weleens af wat zou de mens verzinnen als de religie er niet was. In mijn ogen gaat het altijd om macht met of zonder misbruik van religie.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wij zijn het op heel veel punten met elkaar eens. Ieder vanuit onze eigen overtuiging zien we dat machtsmisbruik in de meeste gevallen de boosdoener is. Dat daarvoor geen middel geschuwd wordt is heel erg en moet daarom zeker ontmaskerd worden. Je vindt het helaas overal terug, want er zijn maar weinigen die de weelde kunnen dragen. Dank voor uw reactie.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Inderdaad, het draait telkens om de machtsmisbruik als gevolg van hebzucht. Daar is de mens uniek in. Daar kon de evolutie nog de religie niets aan doen. Jammer.
Ik dank u ook voor uw reactie.

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links of rechts, alleen de burgers van dit land kunnen dit bepalen door hun stem bij komende verkiezingen. Is er de wens voor een rechts beleid dan moeten de burgers wel heel massaal kiezen voor de partijen die nu worden buitengesloten.
Doet men dat niet dan gaat de dictatuur van links gewoon door. Ik vrees dat gezien de peilingen dit het geval zal zijn

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Nederland zien we een concentratie van politieke partijen aan de linkerkant van het politieke toneel, iets dat overigens ook in een aantal andere landen in Europa het geval is. Maar in die landen heeft dat vaak te maken met de associatie WO II en rechts. Nederland volgt al sinds 1715 een compromis politiek, die er uit bestaat dat het beurtelings aanklampt bij Frankrijk, Engeland of Duitsland.
De compromispolitiek werkte goed zolang het zich binnen Europa afspeelde, omdat de belangen, cultuur en wereldbeeld grotendeels overeenstemden.
Echter: sinds 1945 hebben we te maken met een geheel andere situatie. We zijn door artikelen in de grondwet onderworpen aan de regels van de EU, die geleid wordt door ultralinkse groepen en een christen-democratische Volkspartij die altijd graag meedoet met de ultralinkse groepen. Deze ultralinkse groepen hebben maar een doel: het importeren van zoveel mogelijk migranten om het globalisme (lees: socialisme) op te leggen aan de Europeanen door middel van strategieën (mensenrechten, klimaat, armoede) die door de burger niet direct als politiek worden herkend.
De traditionele compromisbereidheid van de Nederlandse burger en de verkapte strategie van de Opperste EU-Sovjet vormen een dodelijke combinatie en dat hebben veruit de meeste Nederlanders nog niet in de gaten.

Bennie
Bennie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Als je via de inheemse kiezers geen meerderheid kan verkrijgen, dan importeer je toch nieuwe?.
Die geef je vervolgens een gratis huis en inkomen en hup daar ga je.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als moslims zich netjes houden aan de wet is er in de ogen van de meeste Nederlanders geen probleem. Integratieprogramma’s en in het bijzonder de Nederlandse taal leren moeten wel verplicht zijn, maar discriminatie van een gehele bevolkingsgroep wil een meerderheid niet. Dit is de stelling van Johannes Vervloed.

Maar het enorme criminaliteitsprobleem komt hoofdzakelijk WEL uit 1 groep. En zolang dit niet bespreekbaar is, worden te problemen al maar groter.
Vervloed kijkt dus OOK weg.

hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er kan inderdaad van alles gebeuren. Velen uit het MKB zien hun winst in rook opgaan. Zij gaan waarschijnlijk op zoek naar een andere partij. En ik denk dat veel christenen teleurgesteld zijn in de CU. Dus, de uitslag zal verrassend zijn. Het zou zomaar kunnen dat we moeten inzien dat de linkse politiek teruggebracht wordt naar de helft van de stemmen. We hadden de verkiezing van Trump niet zien aankomen. Noch dat de Britten uit de EU stapten.
Wat betreft de EU; inmiddels gaan steeds meer mensen inzien dat de Eu een geldverslindend gedrocht geworden is.

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Minder EU is geen bestaande smaak helaas.
Het is of eruit of meedoen met dat idiote circus, meer smaken zijn er niet en wanneer je dit niet (wil) inzien dan is de EU precies wat u verdient.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verplaats je in de kiezer. Nòg een rechtse partij. Waarom zal dan wel de oplossing brengen? Dan toch maar op VVD stemmen, die presenteren toch aardige ideeën.

Voordat het halve reaguurdersleger over mij heenvalt: de gemiddelde kiezer is minder met de materie bezig dan de lezers alhier en meer gefixeerd op de uitspraak van het moment.
Waar Rutte dan ook telkens mee wegkomt.
Wat je van hem vindt, hij speelt het spel behendiger dan Wilders en Baudet.
Domme mensen verketteren Rutte daarvoor, slimme mensen kopiëren zijn spel.

Wilders lijkt me de laatste tijd iets gematigder van toon te zijn en de PVV groeit in de peilingen. In verkiezingstijd moet je benadrukken wat jouw potentiële kiezers willen horen en wat je verder vindt gaat naar de achtergrond.
Wat niet inhoudt, dat je daarmee je beginselen moet verloochenen, zoals de VVD dat doet.
Als Baudet zich minder grillig gedraagt en de confrontatie verruilt voor een pragmatischer opstelling kan hij volgens mij nog aardig boven die 10 virtuele zetels uitstijgen. Een paar goede verkooptrainingen (verkopen is degelijk wel een vak) zouden de performance van Baudet goed doen en daarmee de aantrekkelijkheid van FvD.

Mijn advies: houdt het bij die 2 partijen en zorg dat je de prestaties van die partijen verbetert. Wilders lijkt dat in te zien, nou Baudet nog.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De moslims zullen zich helemaal niet netjes aan de Nederlandse wet houden, zoals zij zich niet gebonden achten aan wat dan ook dat door de mens bedacht is en dus geen deel is van de islamitische doctrine die een kopie is van het origineel bij Allah in de hemel. Bewoners van een praktisch postchristelijke en half-atheistische samenleving begrijpen daar waarschijnlijk niets van, maar voor de moslim is het een uitgemaakte zaak dat de Nederlandse samenleving met alle middelen mogelijk – massa-immigratie, ketting-migratie, grote gezinnen, intimidatie, infiltratie, criminaliteit, zware georganiseerde criminaliteit en uiteraard geregeld flink wat terreur – een shariastaat moet worden. Maar goed, het Nederlandse volk is zich hiervan nauwelijks bewust, want in de grote media heeft men het er nooit over en ook niet op de universiteiten en in het onderwijs in het algemeen. Bovendien is er een gigantische linkse kerk islamknuffelindustrie die ons verzekert dat de islam de religie van de vrede is en dat Mohammed een voorbeeld is van hoogstaande morele superioriteit, en tegen zoveel georganiseerde newspeak is de gangbare normaalburger helemaal niet opgewassen om daar eens kritisch doorheen te prikken. Dus waarschijnlijk krijgen we politiek gezien nog veel meer van hetzelfde in de komende jaren, en zal de islam gestaag toenemen en meer macht krijgen. En je moet je dan niet verbazen als ze van de moskee uit zo af en toe een lastige spreker onthoofden, gewoon om eens te sonderen of er nog iets van verzet te verwachten is.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Een verbod op moskeeën en de Koran, zoals de PVV voorstelt, willen de meeste mensen ook niet.  “
Ik weet niet waar Vervloed deze bewering op baseert – een onderzoek of opiniepeiling – maar ik trek dit in twijfel. Uit de laatste verkenning van het SCP blijkt dat 62 % van de mensen islam als een bedreiging ziet en dat 77 % zich zorgen maakt over de groeiende tegenstellingen tussen groepen (SCP Rapport Denkend aan Nederland, juni 2019, H 6, p. 17).
Als een zo groot percentage van de kiezers zich zo grote zorgen maakt over een probleem, dan kan dat politiek de vorm krijgen van een verbod – bijvoorbeeld op het bouwen van (nieuwe) moskeeën, zoals in Slowakije en Zwitserland (deels) is gebeurd. Als 62 % iets een bedreiging vindt, dan is dat ernstig en een verbod dient om een bedreiging tegen te gaan.
De logica van zelfbeschikking leidt volgens mij tot de conclusie dat de meerderheid van de mensen wel degelijk een soort verbod wil, maar dat niet als zodanig uiten om de bekende redenen.

Trinco
Trinco
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kom nou Vervloed, dit kabinet heeft de zorg, het onderwijs, de boeren, de bouw, de grondverzet, de horeca tegen zich in het harnas gejaagd, de Groningers die nog geen cent schadevergoeding hebben gekregen voor hun vernielde huizen, plattelanders die hun weidse uitzicht ineens kwijt zijn aan windmolens en zonneparken, enz. BLM, KOZP Gele Hesjes, Marokkaanse terreurjongeren en criminele nieuwkomers, worden door dit kabinet de hand boven het hoofd gehouden, er is gewoon gelogen over mondkapjes, het geld dat we hier nodig hebben gaat naar Zuid-Europa met tientallen miljarden en Grapperhaus blijft gewoon zitten waar ie zit na de knuffel-rel.
PVV en FVD gaan klinkende overwinningen behalen, ook als kiezers het niet met alle punten eens zijn.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat grappig dat je nog denkt dat je met stemmen invloed kunt uitoefenen op themas die er echt toe doen. Wij zijn daar bewust op buiten spel gezet.
De werkelijke macht in Nederland ligt niet bij het volk, of zelfs de regering.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Het is triest, maar je hebt helemaal gelijk. De politiek heeft maling aan de wil van het volk en kan zich dat veroorloven, omdat het volk liever denkt dat het beter is om conflicten te vermijden dan uit te komen voor de eigen mening. Dit laatste is een rationalisering in de vorm van vermijdgedrag.
Zelfs in het stemhokje, zelfs als niemand over de schouder meekijkt, durven ze al niet meer hun echte mening te uiten.

Twan
Twan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alleen, de meerderheid van de Nederlanders wil geen Nexit. Minder EU: ja, een transferunie: nee, maar geen Alleingang. Als handelsland zijn we te afhankelijk van de interne markt.
– – – – –
De Nederlander kan willen wat ze willen tot ze een ons wegen. De opties die Nederland wil zijn niet mogelijk binnen de EU.

Dan houdt het toch op?
NEXIT.

theoprinse
theoprinse
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vervloed stelt de drie grote issues nl
1. de Eu en Euro, pretentie van een grootmacht maar een reus op lemen voeten met name omdat de verschillende geopolitieke belangen van Frankrijk die van Duitsland overheersen en de totalisering van het Europese BNP (20.000 miljard/jaar) dus geen betekenis heeft.
2. de islam, immigratie en goedkope arbeidskrachten die een soort matroesjka vormen en de jihad met de samenwerking van de sunni islam, Israel en de VS tegen Iran voor het westen geluwd lijkt.
3. de mondiale anarcho-primitivisme milieu waanzin. Een industrie van 300 miljard per jaar.

Vanuit de grote Europese ondernemingen bezien zijn alle drie velden economisch complementair.
Het nationalisme van de PVV en FvD loopt stuk op de tegenstelling tussen organisch versus staatsnationalisme.
Zo is de Zwarte Pieten flauwekul geinstigeerd door Martin Bosma versus Bert Koenders en Navanethem “Navi” Pillay.

Peter Pastojevski
Peter Pastojevski
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima analyse. FvD had die ruimte op rechts kunnen vullen, maar heeft zich naar de zijlijn gemanoeuvreerd. Ik ben lid/donateur geworden van FvD op grond van het partijprogramma en de betrokkenheid van personen die mij vertrouwen gaven, o.a. P.Cliteur. Inmiddels zijn er diverse personele wijzigingen geweest en maakt de hr Cliteur terugtrekkende bewegingen. Waar ik wel mee word geconfronteerd zijn de strapatsen van Thierry Baudet.
Uiteraard vier ik volgend jaar uitbundig mee bij een mooie verkiezingsuitslag, je bent tenslotte lid/donateur of niet, maar hoge verwachtingen heb ik niet, in ieder geval minder dan bij een realo-rechtse coalitie. Toch nog eens Syp Wynia polsen.

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x