Dodelijke dilemma’s in coronatijden

Overheid is de controle kwijt

Foto:

Er bestaan geen ‘lockdown-fanatici’: iedereen haat lockdowns. Maar als de overheid de controle over Covid19 heeft verloren, kun je er dan aan ontkomen om de samenleving gedeeltelijk op slot te doen? Of moet dat vanwege de grote schade daarvan achterwege blijven? En hoe gaat het momenteel in China? Alma van Hees over keuzes maken in zaken van leven en dood.

Het is weer zover: het aantal mensen dat positief test op Covid-19 stijgt al tijden en er is een tweede coronagolf gaande. De ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten nauwelijks meer aan. Ondertussen zit de thuiszorg voor de kwetsbaren onder ons ook met de handen in het haar, en wordt de reguliere zorg noodgedwongen beperkt.

 

Golfontkenners

Toch zijn er nog steeds hele volksstammen die beweren dat er van een tweede golf geen sprake is en daar allerlei grafiekjes voor opvoeren. De PCR-test klopt niet, we hebben een hoax, een casedemic. Mensen die zich afvragen waar dan nu alle doden blijven: de aantallen zijn toch veel lager dan in het voorjaar? Die zich druk maken over het dragen van een mondkapje. “Ik ben toch geen schaap?”

Is het niet erg voor jongeren dat ze nu zo in hun bewegingsvrijheid worden beperkt en hun sociale contacten missen? Wat gaat dat niet voor trauma’s opleveren? Een ‘verloren’ generatie. Mensen die waarschuwingen over long-covid opvatten als angst aanjagen: het leven is toch vol risico’s? “Stel je niet zo aan, corona is gewoon een zware griep, niets bijzonders.”

 

Maatschappelijke schade

Als je wat beter kijkt naar de groepen die zo fel protesteren tegen lockdowns of alles wat daar maar op lijkt, zijn het – begrijpelijk – veelal diegenen die zwaar getroffen worden door de beperkende maatregelen: middenstanders, de horeca, de festivals en theaters, de hele uitgaansbranche en nog veel meer. Geen beperkingen want anders overleven we niet! Ze hebben gelijk: er zijn al talloze faillissementen. Lockdowns verwoesten de economie.

Daarnaast zijn er groepen die vooral oog hebben voor de maatschappelijke schade die lockdowns aan de samenleving toebrengen. Deze tellen vaak veel medici. Hoeveel levensjaren gaan verloren vanwege uitgestelde zorg, depressies en zelfmoorden? Mede veroorzaakt door economische ellende. Misschien wel meer levensjaren verloren dan gewonnen door lockdowns, en ook zij slepen rekensommen aan om hun gelijk te bewijzen.

 

Dwang en controle

En dan hebben we nog de mensen die de overheid al lang niet meer vertrouwen, vaak met goede redenen, dus geen enkel bericht van die kant aannemen. En in de maatregelen alleen maar een volgende stap van de regering zien om totale dwang en controle uit te kunnen oefenen over hun onderdanen. Waarbij het aanjagen van angst een effectieve strategie is.

Al deze argumenten klinken logisch. Het sluiten van (delen van) de samenleving levert grote economische schade op, dat staat vast. Kinderen die niet naar school kunnen, jongeren die alleen maar via internet contacten kunnen onderhouden: natuurlijk is dat slecht. En onze overheid is al jaren bezig met dwang en controle: je moet van alles. Van kort douchen tot vegetariër worden en een warmtepomp aanschaffen. Afwijkende denkbeelden zijn niet meer toegestaan. We moeten gehoorzame robots worden.

Het vervelende is alleen dat we met al deze tegenwerpingen in de praktijk bitter weinig opschieten.

 

Overbelaste zorg

Want wat je ook roept of vindt: de zorg raakt overbelast, net zoals in het voorjaar. Dat schept een acuut probleem. De reguliere zorg wordt alweer afgeschaald en dat gaat extra slachtoffers opleveren. Wat te doen? De coronapatiënten op de stoep van het ziekenhuis laten liggen? Snel even nieuwe onderkomens voor hen inrichten? Maar hét knelpunt is gebrek aan personeel en daarvan trek je niet zomaar een blik open. Zeker niet als een aanzienlijk deel van hen nu ook uitvalt vanwege corona of wachten op testresultaten.

 

Gerichte bescherming

Ondertussen kun je wel dromen over allerlei mogelijke nieuwe maatregelen die soelaas zouden kunnen bieden om de kwetsbaren beter te beschermen, zoals Rutte altijd vroom zegt. Zodat de schade meevalt en er minder mensen een beroep op ziekenhuiszorg of IC moeten doen. Focused protection heet dat in goed Nederlands, gerichte bescherming.

Maar op dit moment is de meest basale bescherming voor zorgpersoneel al wéér niet op orde, terwijl zij in de voorhoede moeten opereren. En ook in de verpleegtehuizen gaat het weer mis. Blijkbaar is onze overheid niet eens in staat om zoiets simpels goed te regelen, en dat is de huidige werkelijkheid. Nieuwe maatregelen zijn een vergezicht in deze situatie. En dan nog: hoe bescherm je je oma als die inwoont in het gezin? En hoe kunnen kwetsbare mensen de dans ontspringen als ze gewoon hun werk moeten doen in onveilige werkomgevingen?

 

Groepsimmuniteit

Hopen op groepsimmuniteit is ook een optie, alhoewel dat nog steeds nergens is bereikt, noch bewezen is dát dat bereikt kan worden. Bovendien: hoe lang duurt het bereiken van groepsimmuniteit? De pleitbezorgers daarvan hullen zich in vaagheden, schrijft The New York Times op 19 oktober. Maar wie weet…. Inmiddels is nu naar schatting al 40% van de inwoners van Amsterdam besmet, dus nog maar even en dan is daar groepsimmuniteit, als dat bestaat. Hoewel in Manaus in Brazilië al een groter deel van de bevolking besmet is geraakt, namelijk 40-60%, en toch stijgt nu weer het aantal positief getesten.

 

Incompetentie

Kan iemand in onze huidige situatie iets anders bedenken dan een lockdown? Zit er iets anders op om de sociale contacten te beperken? Je kunt eindeloos schelden op zo’n lockdown, maar moet je eigenlijk niet schelden op de totale incompetentie van onze regering om dit afschuwelijke virus in te dammen en daarmee lockdowns te voorkomen?

 

Het zijn niet de lockdowns die zoveel schade aanrichten. Het is het virus, dat tot lockdowns dwingt als eerder genomen maatregelen ontoereikend bleken. Een veelvoud aan studies heeft aangetoond dat aan het begin van de pandemie mensen zélf begonnen met onderling afstand houden en ‘riskante’ plaatsen vermijden, al voor lockdowns werden ingesteld.

Het restaurantbezoek in de VS stortte niet in na de lockdown, maar al ervoor. Logisch, want wie heeft er nog zin in gezellig uit eten gaan als je daar mogelijk een besmetting oploopt? Je wacht niet op overheidsingrijpen maar trekt zelf je conclusies.

 

Faillisementen

Nu de lockdowns in de VS in september opgeheven werden hoopte Warner Bros weer volle bioscoopzalen te trekken met de verwachte kasknaller Tenet van Christopher Nolan en vertoonde de film op 3000 schermen. Nu zouden mensen toch wel weer de bioscoop durven te bezoeken? Helaas, de resultaten vielen zo tegen dat de studio’s in Hollywood besloten dat het geen zin had om dit jaar nog grote films uit te brengen. Ook de sportscholen daar hebben 70% van hun vroegere klanten nog niet teruggezien, dus blijft het faillissementen regenen.

Het Amerikaans magazine Medium meldt dat angst van consumenten over de al maar voortdurende verspreiding van de pandemie het herstel tegenhoudt en onmogelijk maakt om terug te keren naar business as usual.

 

Consuminderen

Als mensen zich niet veilig voelen gaan ze niet de deur uit en consumeren ze minder. “It’s the virus stupid”schreven economen van ABN AMRO na onderzoek naar pintransacties in Nederland sinds het voorjaar. Als er veel besmettingen in een dorp of stad zijn, passen mensen hun gedrag ook aan zónder dat de overheid ingrijpt. Andere economen vallen hen bij.

We leven in een nare werkelijkheid met een hardnekkig virus dat we nog maar nauwelijks kennen en waarvan we de gevaren en de gevolgen onderschatten. We moeten maar met het virus zien te leven, lijkt het adagium.

 

Chinese aanpak

China is vanaf het begin af aan al helemaal niet van plan geweest om ‘met corona te leven’. Zij stelden en stellen alles in het werk om dit virus met wortel en tak uit te roeien. Zo werden er onlangs twaalf (!) nieuwe besmettingen geconstateerd in Qingdao, waarna direct besloten werd om alle negen miljoen inwoners daar in één week tijd te gaan testen. Voor ons en voor alle westerse landen is zo’n inspanning ongekend en ondenkbaar, want niet te realiseren, zeker niet bij de huidige problematische stand van zaken.

De Chinese aanpak zet je wel aan het denken. Zij geloven dus absoluut niet in de mogelijkheid dat je een soort groepsimmuniteit kunt bereiken. Waarom niet? Wat weten zij wat wij niet weten? Terwijl het virus uit hun land afkomstig is en zij daar al het langst onderzoek naar hebben gedaan. Is Covid19 toch een man made virus, een gepland biowapen zoals deze Chinese wetenschapster stelt die in het Wuhan-laboratorium heeft gewerkt? Of is dat weer een zoveelste complottheorie?

 

Glimlach

In elk geval gaat het heel goed met China na Covid19. Weliswaar moeten uit het buitenland terugkerende Chinezen twee weken in quarantaine. En zijn de luxe winkels met westerse artikelen, zoals Zwitserse horloges en dure kleding, nog leeg vanwege stokkende aanvoer uit Europa. Dat heeft overigens weer als voordeel dat al het geld aan binnenlandse producten wordt besteed: goed voor de economie. China spint garen bij de onmacht van de vrije westerse wereld om corona effectief te lijf te gaan.

Vanuit hun totalitair geregeerde staat zien ze de zwakte van het vrije Westen – discussies, onenigheid, polarisatie – met een glimlach aan. Evenals de economische schade en de aanslag op de geestelijke en materiële volksgezondheid. Bingo! Nog even en ze kopen alle bedrijven in dit vrije, maar straks failliete Westen op.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
43 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben geen tekort gehad aan bedden. Twee ziekenhuisafdelingen zijn uit de grond gestampt maar nooit gebruikt. De zg besmettingen lopen op omdat alle mensen die een test doen, geschaard worden onder besmettingen.
De overheid wordt oprecht gewantrouwd, omdat ze liegen en gaan voor het grote geld.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

ja, mee eens.

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als sociaal psychologe zou u kunnen weten wat angst met mensen doet. U hebt het over golfontkenners, maar gaat er niet op in. Kun je met ± 25 doden met corona van een tweede golf spreken, terwijl er normaal 420 mensen per dag overlijden? De verwarring van positief getesten met besmettingen is een angstaanjager. Weet u van de longschade van de griepgolf van 2016 bijv.? Kent u de krantekoppen over seizoensgriep 2016? Ik citeer: overbelasting ziekenhuizen, opnamestop Gelre ziekenhuis, steeds meer slachtoffers, beddentekort, afzeggen operaties, noodplan in Frankrijk, enz. Wat is er nu anders? Als u zegt dat niet de lockdowns zoveel schade aanrichten maar het virus, dan kan ik u niet meer volgen. De maatregelen zijn disproportioneel, de angstaanjagerij in de berichtgeving is disproportioneel, het aantal doden bedraagt tweederde van dat van seizoensgriep 2018, de roep om maatregelen is ‘syndromatisch’. Daar komt de angst in beeld. Waarom grijpt de overheid dáár niet in?
Een kleine tip. Ga naar de site van het World Economic Forum en lees wat er staat onder „You’ll own nothing and you’ll be happy about it.” En onder de Great Reset Covid-19. En onder de 4e industriële revolutie, met o.m. het Internet of Bodies. En over identiteit en vrijheid. Over plannen die al jaren worden voorbereid. Vervolgens zal het weinig moeite kosten om namen van de vele bekende deelnemers aan dit multimiljardairs- en machthebbersfeestje te vinden. Waaronder ook Rutte en Timmermans. En dan openbaren de lijnen zich vanzelf – naar WHO, farmaceuten en nog andere charitatieve personen en instellingen. Ik wens u informatieve uurtjes!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans H

goede reactie.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De meest rake constatering van u is wel het afgeschaalde zorgpersoneel. Een vriendin van ons (manager verzorgingshuis) stelt: ik kan geen personeel krijgen. Niemand solliciteert op advertenties. Er is niet alleen in gesneden; het werd ook nog eens oninteressant gemaakt vanwege de lage salariëring.
Met uw constatering dat China het failliete westen kan opkopen, mist u iets. China zit al heel dik in West Europa. Wist u b.v. dat het Kruidvat al tientalle jaren eigendom van AS Watson is? U gelooft toch niet dat ze bewust hun eigen negotie om zeep willen helpen met deze vermeende strategie. Fabeltjes. We hebben, zoals u terecht stelt te maken met een falend politiek systeem. In 2015 stelde de VN en WHO de norm van pandemie naar beneden. +/- 190 landen conformeerden zich aan internationale samenwerking. Daar zitten we nu middenin. Een internationaal politiek probleem. Als de politiek A zegt, volgt daarna het hele alfabet. Wij zijn nu pas bij B en als ze niet wakker worden, gaat dit grapje nog heel lang duren.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De schrijfster schetst het dilemma heel goed, maar deels wel met de verkeerde argumenten.
Een paar voorbeelden:
1) In Nederland is de bezettingsgraad van ziekenhuisbedden rond de 60 %, terwijl die in de rest van Europa rond de 80 % ligt. Dat betekent dat er theoretisch ongeveer 10.000 bedden beschikbaar zouden zijn voor covid patienten, maar ja dan is er het personeelsprobleem. Is wegbezuinigd.
2) In Duitsland zijn er duizenden bedden beschikbaar. Dus hup in de ambulance of bus en de Duitsers lossen het op. Is pijnlijk, maar beter dan niets.
3) Testen van de hele bevolking van Nederland is wel degelijk mogelijk. In Slowakije heeft men besloten om de hele bevolking (6 miljoen mensen) te gaan testen in drie dagen tijd met 6000 meetposten. Het leger helpt. 20 % van de bevolking heeft geen zin om er aan mee te werken.
4) Volgens een onderzoek van de Univ. van Edinburgh over 131 landen was de maatregel om mondkapjes te dragen de minst effectieve van alle onderzochte maatregelen, was goed voor ca. 3 % van vermindering van besmetting. Gepubliceerd in de Lancet.
5) Mondkapjes zijn uitgeprobeerd in Frankrijk, Spanje, Hongarije en het hielp niets. Deze landen hebben nu sterk stijgend aantal besmettingen. Waarom vragen mensen om mondkapjes? Antwoord: omdat je dan zichtbaar iets hebt gedaan, je hebt deugpunten verzameld omdat je laat zien dat je je aanpast.
6) Of het echt zo goed gaat in China met Covid, waag ik te betwijfelen. China hield in april op met het doorgeven van de aantallen slachtoffers. Ik denk dat we onderscheid moeten maken tussen de werkelijkheid, gebaseerd op de logica dat elk virus zich onstuitbaar verspreid, en de fictie die de Chinese Communistische Partij prettig vindt om te communiceren.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, mee eens.

Twan
Twan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Waarom zouden de Duitsers ons moeten helpen?
Nederlanders hebben zelf op die zorgslopers gestemd. laat ze nu maar lekker dood gaan. Wie zijn billen brand …

En laten we niet vergeten dat het kabinat al sinds mei waarschuwde voor de tweede golf, mwa golfje, en dat ze helemaal niets hebben gedaan om de capaciteit te verhogen.

Wat ze wel hebben gedaan is onbetrouwbare PCR tests introduceren waardoor grote aantallen zorgpersoneel onterecht thuis zit.

Maar de mensen blijven vertrouwen hebben in Hugo de Clown en Pinokkio Rutte.

laat ze daar maar voor boeten.

Azijnseikert
Azijnseikert
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nog niet zo lang geleden sloten we het Slotervaart ziekenhuis. En de zorg kan het niet meer aan. Gommers is bang dat IC personeel zich verveelt. https://m.youtube.com/watch?v=v3Hx5pvlQBs Nee, ik werk in de zorg. Maar ik zou niet op het idee komen om kroegen te sluiten om de zorg te ontlasten.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sharon Dijksma moet zichzelf schamen, De PvdA heeft de gezondheidszorg samen met de VVD gesloopt. Linkse krokodillentranen.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Maar hét knelpunt is gebrek aan personeel en daarvan trek je niet zomaar een blik open. ”

De mensen die vanwege reorganisaties ontslagen zijn, ga je weer opnieuw aannemen. Je betaalt ze een lap meer. Net als het reguliere personeel. Dat kan best omdat je dan geen miljarden bedrijfssteun hoeft te geven. Zo nodig koop je ze weg uit andere landen alsof het beroemde voetballers zijn. De zorg opschalen is niet alleen de meest logische maatregel, het is tevens de goedkoopste.

Waarom gebeurt dit niet? Zoals altijd zijn er twee mogelijkheden: ofwel onze bestuurders zijn allemaal volslagen incompetente uilskuikens, of er wordt een andere agenda uitgerold. Nu heb ik geen bijzonder hoge pet op van onze bestuurlijke elite, maar zo dom zijn ze nu ook weer niet. Bovendien zie je hetzelfde gebeuren in de landen om ons heen ex Zweden waar ze blijkbaar een paar e-mails gemist hebben. Bovendien, als onze bestuurders en de bestuurders in alle westerse landen zo griezelig nutteloos zijn, dan hebben we veel grotere problemen. Nee, het meest waarschijnlijke scenario is dat hier een begin gemaakt wordt met de zogenaamde big reset waar ze bij het World Economic forum zo graag over praten en waar alle westerse regeringen zich volledig aan gecommiteerd hebben.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Hallo Youp en Hans H.
Ik heb jullie bevindingen niet gecontroleerd, maar mijn gevoel zegt dat jullie gelijk hebben. Kun je me wat info over sites en You Tube filmpjes sturen?
Ik zou daar graag zelf in willen spitten.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Hallo Ben,

Ik stuur even geen links want dat zit de rest van de dag in het spamfilter. De dagelijkse show van Robert Jensen is vanaf het begin heel kritisch over Cojona, zoals hij het noemt. Karel Beckman van ’the friendly society’ (website) heeft een aantal goede overzichtsartikels geschreven. Ook op cafe Weltschmerz zijn nogal wat interviews te vinden die buiten de gebaande, overheidsgecontroleerde paden gaan. Als je dieper wilt gaan in een eventuele samenzwering van hogerhand verwijs ik je naar het Corbett report op Youtube. Wordt druk voor je jongen.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

👍😅

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Zelfde reactie als Youp. Teveel om op te noemen. Twee goeie inleiders zijn The Freedom Articles (over medische nanotechniek plus analyse) en Newsbreak 18 Confirmed Covid 19 „Training & Simulation Exercise” van journaliste Ramola D (nee, ik ook niet) die subliem uitlegt hoe de machtige Global Preparedness Monitoring Board (Sigrid Kaag in de Board) samen met de International Health Regulations 2005 naar een wereldmachtsblok leiden. Prachtige analyse aan de hand van „A World at Risk” (GPMB zelf)Verder natuurlijk wat BMGF-informatie uit kranten, van eigen sites, enz. Leerzame informatie uit de eerste hand. En het WEF. Volg de lijnen. Ja, het wordt druk voor je.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Veel conclusies en overheidsbeleid zijn niet logisch, covid is bijvoorbeeld niet noemenswaardig dodelijk t.o.v. andere influenza maar we zitten wel met een noodwet? Dit maakt mij extreem achterdochtig. Naar mijn mening zou iemand met gezond verstand gealarmeerd moeten zijn en alle reden om zeer alert alles te volgen. Ik vind dit heel bedreigend.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel, de reactie van Sharon Dijksma is beschamend, zij en haar collega Asscher zijn mede schuldig dat de zorg is uitgekleed…..en dan China….ik heb ( tot 10 jaar geleden) voor een groot Chinees coglomeraat gewerkt, een oud collega van mij vertelde een paar weken geleden dat er in zijn stad (bijna) geen corona gevallen meer zijn…..ze noemen het (volgens hem) nu gewoon influenza…..

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Oeps…

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Inderdaad zeer beschamend van Sharon Dijksma. Geeft hiermee aan hoe het met haar geweten en empathisch vermogen gesteld.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Is

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Spaanse vitamine D onderzoek is ook interessant omdat kennelijk een vitamine D tekort het riscio op complicaties sterk vergroot. De belasting van de zorg zou een stuk minder zwaar of zelfs uiterst beheersbaar worden bij een gerichte vitamine D strategie (bijv. op vitamine D-arme vrouwen van turkse en marokkaanse origine) in combinatie met een iets betere bescherming van mensen boven de 70 of 80. Dat zou wel een keuze voor groepsimmuniteit behelzen. Uiteindelijk loopt het daar naar het schijnt toch op uit, dus waarom uitstellen?

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door BegrensEuropa!
Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Plus Zink.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dan nog een laatste reactie op de kop van dit artikel: “overheid is de controle kwijt”. Dit suggereert dat de overheid op enig moment de controle had. Laat ik nou in de veronderstelling leven dat de overheid nog geen moment vanaf Jan. 2020 controle over Covid19 heeft gehad. Moet ik een longread plaatsen met feiten? Niet nodig toch?

Twan
Twan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kan iemand iets anders bedenken dan een lockdown?

Ja.

Geen lockdown. Lekker laten gebeuren. Ouder mensen moeten tenslotte ergens aan dood gaan. SARS-Cov2 is gewoon een griepvariant.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Twan

Twan, ik ben 74, dus risicogroep en ben het volledig met je eens.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Twan

Ik ben 71 en ben het met u eens.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik word zo moe van deze leuterpraat. Met excuus aan de auteur, niet persoonlijk bedoeld.

Een lockdown helpt totaal niet. Frankrijk heeft met een zware lockdown het land wekenlang platgelegd in het voorjaar. En hielp dat? Nee dus, want per vandaag gaat die lockdown wederom van start omdat het aantal besmettingen weer uit de hand is gelopen.
Zou het in China dan wel werken? Ik heb een donkerzwart vermoeden dat daar een discrepantie bestaat tussen de opgaven en de realiteit. Waarschijnlijk noemen de Sjinezen het nu gewoon griep. De mortaliteit van corona en griep zijn vrijwel gelijk.

Maar goed. Die lockdown. Dat wordt een kat en muisspel, waarmee we tot eind 2021 zoet zijn. Want na de 2e golf komt er toch weer een 3e en dat net zolang totdat er groepsimmuniteit aanwezig is.

Angst is -ook op Opiniez- een slechte raadgever. Griep is niet onschuldiger dan covid, het leidt tot een forse oversterfte. Vergelijkbaar met covid. Laat het uitwoeden, des te sneller zijn we er vanaf.

Tot slot.
In 2010 waren er op de ic’s 1900 bedden. Daarvan zijn er 800 wegbezuinigd en dat is precies het probleem. Als het partijkartel dat voor deze onverantwoordelijke bezuiniging niet totaal wordt weggestemd bij de tk 2021 verdient het Nederlandse volk ook niet beter dan de narigheid die nu uit covid voortvloeit.

& over tot de orde van de dag.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alma van Hees

Beste mevrouw van Hees,
Bedankt voor uw reactie. Dit onderwerp gaat, zoals u laat blijken, over de meest ingrijpende fase van de Nederlandse bevolking sinds de 2e wereldoorlog. U en wij maken ons zorgen hoe dit verder gaat. Een deel van uw lezers blijken goed geïnformeerd en kunnen zeker het niveau van een falende minister aan. We mogen ons terecht zorgen maken over de kwaliteit van ons bestuur. Het is dapper en tegelijk interessant dat u daartoe de aanzet heeft gegeven. Dank.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alma van Hees

Het is prettig dat de reacties een discussie vormen en geen ruzie. OpinieZ is dus ook goed in het aantrekken van serieuze lezers.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zowel de golf onkenners, maatschappelijke schade claimers als de dwang en controle mensen hebben zeer terecht kritiek op het beleid. Daarnaast heb je ook nog de groep mensen die terecht vraagtekens zet bij de effectiviteit van bepaalde maatregelen zoals de mondkapjesplicht.

Dat er, zoals bij elke griepepidemie overigens, sprake is van een overbelasting van de zorg zal ik niet ontkennen. Dat je zoveel bezuinigt op de zorg dat je een jaarlijks terugkerend fenomeen telkens leidt tot overbelasting is zorgelijk. De overbelasting wordt echter wel versterkt door onbetrouwbare testen waardoor veel zorgmedewerkers in quarantaine zitten.

Eén voordeel: de andere virussen die griepachtige symptomen veroorzaken zijn door SARS-CoV-2 volledig verdwenen.

Jan van Eerd
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volstrekt oneens; maar dat mag best hè. U duikt in de voors-en tegens van een -strikt genomen-verdwaasde polemiek. Als ik- vanuit de plek van de Muppets, waar ik graag verkeer en de film aanschouw reflecteer- dan zie ik een “return to the planet of te apes”.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte wacht af met strengere maatregelen, waar wacht hij op? Zijn moedertje Merkel geeft een voorbeeld die hij nu niet volgt, hoezo? De Duitsers namen strengen maatregelen nu om de Kerstviering straks veilig te stellen want de Kerstviering voor de Duitsers heel belangrijk is. Maar wat heeft Rutte met de Kerst? Waarschijnlijk niets en hoe zit dat met de gemiddelde Nederlander, gaat ie de Kerst missen? Nee, want die maatregelen schuiven nu juist richting de Kerst. Rutte zijn populariteit stijgt door corona aanpak, kunnen wij lezen. Hoe meer corona hoe meer Rutte, beide stijgen zij in cijfers. De kiezer lijkt te genieten dus mist waarschijnlijk deze de Kerst ook niet, concludeer ik dan. Door de uitstel van de maatregelen zal het een trieste Kerst worden voor de liefhebbers maar dat is vast niet erg. De welkome bijkomstigheid is een mooie knipoog naar de moslims toe, die wij graag te vriend willen houden. Toch?

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind dat de schrijfster, net als de meeste media Essentiële thema’s niet in perspectief plaatst en daar heb ik juist zo’n behoefte aan. Ik zal een voorbeeld noemen: dit artikel loopt blind aan achter het ‘’feit’’ dat het helemaal fout gaat in de zorg, in België zijn 15% van hun IC-bedden gereserveerd voor covid en komen ze daar boven dan kunnen ze de zorg niet meer aan??? Vervolgens schreeuwt de media moord en brand omdat welgeteld één IC afdeling (in Brussel) boven dit getal uitkomt terwijl in veel andere ziekenhuizen 0% COVID patiënten op de IC liggen (situatie vorige week woensdag). Dit ziekenhuis had 12 IC bedden voor COVID patiënten, als je vervolgens vice premier Wilmes op de IC afdeling gaat leggen omdat zij inderdaad besmet is en d’r niet zo lekker voelde ben je een probleem aan het creëren i.p.v. oplossen, we weten inmiddels dat het virus niet noemenswaardig dodelijk is, zeker niet voor een slanke vrouw van 45 jaar.

erik
erik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste mevr. van Hees,
Vreemd dat u als sociaal-psychologe zo’n paniek-stuk schrijft. Bent u zelf zo bang?
Ook vreemd waarom het goedwerkend geneesmiddel HCQ in combinatie met zink niet genoemd wordt.
Vreemd dat er geen kritiek is op het beleid van de Jonge(mooie schoentjes) en het rivm, namelijk op het feit dat ze dr. Elens, die dat middel toegepast heeft voordat ze het verboden, een kwakzalver durven noemen terwijl bewezen is dat dat middel –in de 1e lijns zorg toegepast!– er voor zal zorgen dat de mensen thuis in 4 dgn. genezen en dat dus de ziekenhuizen niet meer overbelast worden.
Lees: zelfzorgcovid19.nl dan wordt u wijzer!
Gr.
Erik.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk zal de overheid nooit toegeven dat ze fout na fout opgestapeld hebben, zo werkt de politiek nou eenmaal. Maar in die maanden dat ze alles goed onder controlle hadden kunnen hebben is van hun uit weinig verbeterd, dat merken ze nu wel weer. In mijn ogen en volgens mij hoef je daar geen specialist voor te zijn, is het beste een volledige maar korte lockdown het beste middel, zodat we in ieder geval de maand December kunnen zien of het allemaal geholpen heeft .Nu is en blijft het dweilen met een druppelende kraan open.

Dave
Dave
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als de overheid zich eens meer zou inspannen om de mensen die werkelijk positief testen op corona in isolatie te plaatsen zodat zij geen anderen kunnen besmetten. Als het allemaal op vrijwillige basis is, ook het niet in quarantaine plaatsen van reizigers uit het buitenland, heeft het hele beleid weinig nut. Waarom moet een heel land of hele sectoren op slot vanwege enkele tienduizenden of honderdduizend besmette personen? het is eigenlijk te gek voor woorden. Het is juist de taak van de overheid om de infectieziekte in te dammen, zoals ze in zuidoost Azië doen. Hogere boetes uitschrijven voor het overtreden van quarantaineregels zouden mijns inziens daar een goede bijdrage aan kunnen leveren.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een epidemie brengt veel ellende niet alleen aan levens maar kan de samenleving ook kapot maken. Ik ben niet eens zo bang voor het virus zelf als voor het gedrag van de mensen. Wij krijgen nu ook nog een griepgolf over ons heen en nu horen wij al dat er misschien niet genoeg griepvaccinaties zullen zijn. Al die mensen die tot nu toe door een goede reden, neem ik aan, hebben dexe vaccinatie geweigerd komen nu in paniek masaal de griepprik halen.
Wat was hun goede reden van vroeger om het niet te doen eigenlijk? Door het systeem hebben huisartsen nu minder
vaccinaties in huis dat zij nodig zullen hebben en dus zullen keuzes gemaakt moeten worden waardoor degene die
altijd braaf de prik nam nu misschien bekaaid af komt. Weiger liever degene die het nooit nodig dacht te hebben en de prik ook afwees als gevaar voor zijn/haar leven maar zo zou het weer niet gaan. En zo maken mensen een potje van en zo ontstaan tekorten. Straks met de coronaprik zal het weer zo gaan of zijn mensen al bang genoeg gemaakt?
Het bagatelliseren van het virusgevaar en roepen om vrijheid gaat mij te ver en ondanks dat ik mij realiseer dat je elke ellende kan misbruiken maar ik denk daar in dit stadium niet over. Er worden fouten gemaakt door mensen en ook door degenen die deze ellende moeten bestrijden. Vooral door gebrek aan kennis maar ook doordat de politieke spelletjes ook nu moeten doorgaan zeker met
de verkiezingen voor de boeg. Mensen paaien met uitstel van maatregelen die toch komen om zich intussen geliefd te maken. Elke uitstel maakt het helaas nog erger terwijl een gedeeltelijke lockdown is praktisch net zo erg als een hele lockdown. Wij houden niet van revoluties en evolutie gaat erg traag. Wij mogen hopen op een wetenschappelijke wonder die op tijd komt.

Dolph
Dolph
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alma van Hees schetst de dilemma’s. Een lock down komt er misschien weer aan. Toch is er volgens mij een middel dat nog veel beter werkt. Nu eindelijk een keer echt goede mondkapjes zorgvuldig gebruiken. Je kan het virus de baas door niet meer te bewegen (= lock down). Je kan het ook de baas door het niet meer te laten ontsnappen uit besmette kelen. Goede mondkapjes goed dragen. Zo simpel als wat. Niet leuk maar wel effectief. Dat middel wordt tot mijn grote verbijstering nog steeds over het hoofd gezien en niet gebruikt. Uit een test van mondkapjes door het TV programma Kassa komt het model van de Rijksoverheid het slechtste uit de bus, maar de meeste andere mondkapjes doen ook niet wat ze zouden moeten doen.
Het moet notabene een consumenten programma als Kassa zijn die de TH Delft de opdracht geeft ze een keer te gaan testen. Hulde voor Kassa. Maar schande voor het RIVM. De buitenlandse collega’s van Jaap van Dissel, maar ook zijn voorganger Roel Coutinho spraken keer op keer: ga ze gebruiken.
Een van de rijkste landen ter wereld met vele technische kennis in huis zou toch in staat moeten zijn om een goed mondkapje te ontwikkelen. Een goed werkzaam mondkapje had veel ellende kunnen voorkomen. Helaas; we hebben de tijd niet gebruikt. Met als gevolg dat de ziekenhuizen weer vol lopen en dat we de economie nog verder de vernieling in helpen en een nieuwe lock down nog maar een kwestie van tijd is. Ik vrees dat de mondkapjes pas bij de derde golf – volgend jaar om deze tijd – zo goed zijn geworden dat ze optimaal gaan helpen.
Voor nu: draag in ieder geval de mondkapjes die nog een beetje positief uit de test van Kassa zijn gekomen.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dolph

Ik woon in Duitsland en de mondkapjes zijn hier al zó normaal! Vanaf maart dragen we ze en de protesten concentreren zich in de grote steden. Met als gevolg dat daar natuurlijk de meeste besmettingen zijn. Met het dragen van het masker ben je je continue bewust van het feit dat je tracht voor jezelf, maar óók voor je medemens, zoveel mogelijk het risico van besmetting te verkleinen. Daardoor ben je je ook steeds bewust van het feit dat je afstand moet houden en waar ik woon, gaat dat prima. Ik heb de uitzending van Kassa ook gezien. Ik heb al meer dan 100 mondkapjes genaaid, het patroon is beschikbaar gesteld door de deelstaat Rheinland-Pfalz en komt aardig in de buurt bij wat Kassa als positief beoordeelde. Ik verkoop ze niet, ik heb materiaal genoeg en wat ik niet heb koop ik wel. Ik geef ze aan mensen die zelf niet kunnen naaien en in deze sombere tijd wel eens iets anders willen dan die saaie witte, blauwe of zwarte lapjes (óf de kant-en-klaar maskers te duur vinden).
Dus Dolph, u begrijpt dat ik uw reactie van harte ondersteun.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dolph

@Dolph
“Een lock down komt er misschien weer aan. Toch is er volgens mij een middel dat nog veel beter werkt”
Dit is onderzocht door de universiteit van Edinburg in 131 landen: het mondkapje is nu juist de maatregel die het minst heeft bijgedragen aan het verminderen van het aantal besmettingen. De meest effectieve maatregelen waren:
1.Het verbieden van massabijeenkomsten, zoals voetbalwedstrijden muziekconcerten;
2.Het sluiten van scholen ;
3.Het aanmoedigen van telewerken en sluiten van bedrijven.
Deze drie maatregelen waren goed voor ongeveer 75 % vermindering.
Ook lockdown is zeer schadelijk omdat mensen er inactief door worden, het afweersysteem doordoor al achteruitgaat en dat wordt versterkt door psychologische factoren als somberheid en lusteloosheid, gebrek aan vooruitzicht op het doen van leuke dingen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

U pleit voor harde maatregelen en dat doe ik ook. De basis van epidemiebestrijding is de quarantaine voor besmette mensen en afzondering(afstand houden) als preventieve maatregel waar de mondkapje een deel van is. Met de drie maatregelen die u noemt ben ik dan ook eens. De totale lockdown is nog effectiever voor de virus bestrijding maar heeft grote consequenties voor de samenleving want de mens is een sociale dier. Maar de vraag is dan wat doe je na de lockdown als er nog steeds geen bestrijdingsmiddel. Een totale lockdown kan onmogelijk eindeloos volgehouden worden. En behoorlijke dilemma dus want het virus verdwijnt niet zomaar uit zichzelf gezien als voorbeeld de griepvirus. Ik denk dat de corona dezelfde toekomst tegemoet gaat als een blijvende kwaal die elke jaar een aanpassing van de toekomstige vaccin nodig zal hebben.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dolph

Als men veronderstelt dat slechts het dragen en juist gebruik van goede mondkapjes het probleem zou oplossen, dan lijkt me dat een zeer simplistische voorstelling van zaken. Alle commentaren hierboven lezen zou al helpen om een beter inzicht te krijgen. In Denemarken is men daar, net zoals in Duitsland, zeer gedisciplineerd in.
Maar kijk naar het dodental per 1000 inwoners en vergelijk. Dat zegt voldoende.

43
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x