Chaos en polarisatie in coronatijd

Hoe zit het nou met die tweede golf?

Titelfoto: Amsterdam, Linnaeusstraat door Huub Zeeman, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND 2.0.

De ‘intelligente lockdown’ in ons land loopt aan alle kanten averij op. Het aantal positief getesten stijgt alarmerend. Studenten en horeca liggen onder vuur, maar snotterende kinderen mogen weer naar school – een versoepeling. Wie begrijpt dit nog? De meningen over Rutte’s coronabeleid vliegen alle kanten op. En zo ontstaan er groepen die corona een hoax noemen. Anderen voelen zich onveilig en moeten zich beschermen: polarisatie ten top. 

Persconferentie

Steeds meer mensen testen positief op corona. Daardoor zag Rutte zich genoodzaakt om afgelopen vrijdag weer een persconferentie te geven. Alleen was het gissen naar de daden van de overheid. Ja, in de risicogebieden gaat de horeca twee uur vroeger dicht, dat zal vast een hoop schelen. Verder kregen vooral burgers er van langs, in het bijzonder jongeren.

Hou je aan de regels en voel weer de urgentie net als in maart, was Rutte’s boodschap. Van het kabinet mochten alle snotterende kinderen onder de dertien daarentegen weer onbekommerd naar school, want het effect van de verspreiding van corona door deze groep was te verwaarlozen, zo hadden ‘de deskundigen’ vastgesteld. Dezelfde deskundigen die het dragen van mondkapjes in verpleegtehuizen niet nodig vonden, maar daar onlangs stilletjes op terugkwamen zonder deze fout (eentje in een lange reeks) openlijk toe te geven.

 

Verzet en wantrouwen

In dit voorjaar werden we overvallen door corona. We weten allemaal nog wat er toen gebeurde: het aantal besmettingen nam razendsnel toe, de IC’s liepen vol en de reguliere zorg stokte, waarna er een lockdown werd ingesteld. Die nog steeds gedeeltelijk van kracht is na een aantal versoepelingen.

Inmiddels heeft iedereen schoon genoeg van alle beperkende maatregelen en wordt betwist of die nog wel nodig zijn. Hoezo zou er een tweede golf komen, vragen velen zich af. Niets van te bekennen. En elke dagkoers die hun gelijk bevestigt wordt triomfantelijk ontvangen, om vervolgens bij een stijging er het zwijgen toe te doen. Of de cijfers te betwijfelen: als je meer test vind je ook meer besmettingen, nietwaar?

Wat betekent trouwens een positieve test: niet dat je ziek bent, toch? En corona is een gewone griep, geloven velen. Niets bijzonders; leer er maar mee te leven. En kijk: aan het eind van de zomer neemt de griep ook weer toe, dus is het heel normaal als corona dat ook doet.

 

Griep

Maar voor ‘de griep’ bestaan inmiddels vaccins, ook al is de effectiviteit daarvan beperkt: 40%. Voor corona hebben we (nog) niets. Als er een vaccin komt duurt het nog wel even voordat de kinderziektes eruit zijn en iedereen erover kan beschikken. Het zal ook nog wel even duren, na pas een half jaar ervaring met dit virus, voordat er echt goed zicht is op de schade die Covid19 aanricht. Die is ernstiger dan bij de griep, zo laat het zich aanzien: tien tot twintig keer dodelijker. Langzamerhand komen ook meer gegevens beschikbaar over langdurige en wellicht blijvende gezondheidsschade. Gezondheidsschade die ernstig is. Epidemiologe Nisreen Alwan waarschuwt jonge gezonde mensen voor een kans van 1 op 10 om langdurige klachten op te lopen na Covid19. Overdreven?

 

Politiestaat of ‘normaal’?

Veel kritische burgers haten de ondemocratisch opgelegde maatregelen en vrezen in een politiestaat terecht te komen. Niet ondenkbaar nu er een ‘totalitaire’ coronawet op stapel staat. Ondernemers willen weer aan de slag om van dit jaar nog iets te maken en een faillissement te vermijden. Dus gebruiken deze groepen zoveel mogelijk feiten en cijfers om hun pleidooien kracht bij te zetten om terug te gaan naar ‘normaal’: weg met alle beperkingen!

 

Tja, wie zou dat nu niet willen, gewoon weer normaal? Een lockdown, in welke vorm dan ook, levert een onnatuurlijke, onhoudbare en schadelijke toestand op. Zo’n ingrijpende maatregel moet tijdelijk zijn om een poosje met grof geschut het virus terug te kunnen dringen. Ondertussen zou je voorbereidingen moeten treffen voor na de lockdown, om het virus onder controle te houden en de verspreiding te beperken.

 

Meer besmettingen

Helaas is dat niet gebeurd, en begint de situatie nu weer verontrustend veel op die in het voorjaar te lijken. Met ook alweer een toenemend aantal besmettingen in verpleegtehuizen. Het enige verschil is dat de ziekenhuis- en IC-opnames achterblijven, maar voor hoelang? Komt dat wellicht omdat de nieuwe coronapatiënten jong zijn en er inmiddels ook betere behandelingen zijn uitgevonden? Ook in de ziekenhuizen is alweer een stijging zichtbaar, zij het beperkt, net als in het UK en in Frankrijk. Want jongeren besmetten tenslotte ook de ouderen.

Testen, testen en nog eens testen was na de eerste golf het recept, nadat dat toen al snel was mislukt. En bron- en contactonderzoek goed regelen om de verspreiding van Covid19 te bewaken, want ook dat lukte toen niet. Nu, een paar maanden later, blijkt dat bron- en contactonderzoek al weer vastgelopen. Wel zijn we een coronamelder-app rijker, staat leuk, big tech, maar als je te weinig test noch voldoende getest kan worden: wat heeft die dan te melden?

 

Mislukken

Hoe laat je het bron- en contactonderzoek al bij voorbaat mislukken? Door onredelijk hoge opleidingseisen te stellen en weinig te betalen. Hoe laat je grootschalig testen al bij voorbaat mislukken? Door de testcapaciteit te beperken tot daarvoor aangewezen kleine laboratoria en daarna te gaan schelden op ‘prettesters’ die de schaarse capaciteit in beslag nemen. Toch luidde de oproep: “Laat je testen, ook bij milde klachten.” En als mensen dat dan doen wordt hen verweten dat degenen met ernstige klachten daar nu de dupe van zijn. In Nederland kun je je bijna nergens nog redelijk snel laten testen. Steeds meer schoolbesturen treffen daarom zelf hun maatregelen: sneltesten aanschaffen. Kost wat, maar veel goedkoper dan op voorhand een vervanger betalen en de officiële testuitslag afwachten.

 

Weinig geleerd

Als je dit alles zo overdenkt rijzen er heel veel vragen. Er lijkt weinig geleerd te zijn van de eerste golf en weer wordt er van alles beloofd maar niet waargemaakt. Bestuurlijke incompetentie en een stroperige bureaucratie? Het zal wel, maar ook dat had al van de eerste golf geleerd moeten zijn.

Al met al lijkt de wil te ontbreken om corona effectief te lijf te gaan. Bij onduidelijk beleid en gammele uitvoering is het dan ook niet zo gek dat de meningen over corona, al of niet gekoppeld aan complottheorieën, alle kanten op vliegen. Over onduidelijk en tegenstrijdig beleid valt ook niet ‘helder te communiceren’, zoals dat in het jargon heet. En zo ontstaat er chaos en polarisatie. Waarbij degenen die met testen en bron- en contactonderzoek het virus terug willen dringen (containment) wordt verweten dat ze zich onnodig bang laten maken en dat de samenleving toch niet eindeloos op slot kan – iets wat zij overigens niet bepleiten. En degenen die op goede gronden de overheidspropaganda en -cijfers betwisten al snel voor complotwappie worden uitgemaakt. Het theater is compleet.

 

Valse tegenstellingen

De tegenstelling tussen ‘de samenleving eindeloos op slot’ enerzijds en ‘alle beperkingen weg en terug naar normaal’ is een valse tegenstelling, en beide scenario’s leveren enorme schade op. Het was toch veel beter geweest om goed in de gaten te houden waar het virus zit en hoe het zich ontwikkelt, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om daarmee het virus echt onder controle te houden? Dus test, test, test en bron- en contactonderzoek, gekoppeld aan zelfisolatie voor besmette mensen. Maar zoals journalist en columnist  Kustaw Bessems al in juli sarcastisch in de Volkskrant schreef: “Nederland is helemaal klaar om te laat in te grijpen. De verantwoordelijken gaan hierbij niet over één nacht ijs. Te laat optreden vergt gedegen voorbereiding en lastige besluiten.”

 

Groepsimmuniteit

Misschien gokt onze overheid nog steeds op groepsimmuniteit, zoals ze in Zweden uitproberen. Maar inmiddels zou van Zweden toch ook moeten zijn geleerd dat deze strategie tot nu toe maar weinig heeft opgeleverd. Het doel was om de economische schade te beperken, maar hun BNP is toch met 8% afgenomen. Want ook de Zweden zijn minder gaan reizen en winkelen en thuis gaan werken. Met een rondwarend nieuw virus voelt immers niemand zich veilig. De Zweedse Virpi Flyg is zelfs met haar gezin naar Finland verhuisd, omdat kinderen op de scholen in Zweden niet wordt getest, contacten niet worden nagegaan en over besmettingen niet wordt gerapporteerd.

Tweede golf

Het lijkt er sterk op dat ons een tweede coronagolf te wachten staat, of kan iemand een reden noemen waarom dat ons bespaard zal blijven? Het Verenigd Koninkrijk, eveneens kampend met vastgelopen tests en oplopende besmettingen, gooit het roer om: massaal testen. Laboratoriumtesten, maar vooral sneltesten met 10 miljoen per dag (bevolking 57 miljoen). Daar wordt £ 100 miljard voor vrij gemaakt en dat levert de economie waarschijnlijk veel meer op dan het kost. Want pas als mensen zich veilig voelen kan de economie weer floreren. En wij ook.

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
52 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben bang dat schrijfster zich heeft laten leiden door de informatie van RIVM en de MSM. Gebrekkige kennis van epidemiologie, virologie en immunologie springen in het oog. Kennelijk in de haast geschreven.
OK, het is dan ook maar een opinie. Opinie’s missen in het algemeen elke wetenschappelijke onderbouwing. Ook hier. Een gemiste kans.
De schade van Sars-Cov2 laat zich vooral zien in de economische ramp, niet in dodental, dat de gemiddelde griepepidemie niet overstijgt. Die cijfers zijn allemaal openbaar.
Waar schrijfster wel de vinger op legt, is de wanstaltige beleid van de overheid. Een amateur uit de laagste klasse zou zich daarvoor schamen, maar ja we worden nu eenmaal geregeerd door amateuristische querulanten.

logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

De schrijver vraagt of er een tweede golf komt of niet. Dat antwoord is dood simpel, getuige de huidige cijfers lijkt het daar niet op. We testen met een dubieuze test maar de actuele bezetting door corona patiënten op de I.C is verwaarloosbaar. Ik ben het dus met Maarten eens dat de auteur zijn hoofd behoorlijk heeft laten hangen naar de zogenaamde experts die ook bij de mexicaanse griep ernaast zaten . 20 miljoen vaccins ter waarde van 144 miljoen euro vernietigd. Of de aanpak van SARS dito met een sterretje.

Waarom stellen we niet eerlijk de vraag , kunnen we een virus bestrijden met een vaccin ter voorkoming van een uitbraak. Als dit waar zou zijn hadden we influenza al jaren geleden in de tang genomen. Influenza kost de samenleving MINIMAAL tussen de 2 en 4 miljard euro jaar na jaar.

Dus ook hier heeft Maarten volmondig gelijk. Het beleid van de overheid is ongekend amateuristisch en lijkt op een portie paniekvoetbal tegen een te grote tegenstander. Corona is makker dan het laatste influenza virus

Thomas
Thomas
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Er is inderdaad niets wat op een tweede golf wijst.
Bekijk eerst de grafiek (op de Netherlands-pagina van de bekende website) van het aantal nieuwe gevallen per dag. Dan zie je dat dit begin juli dicht bij nul lag en daarna is gestegen, sinds een dag of tien zelfs naar een niveau dat boven maart/april uitstijgt. Als je je tot deze grafiek beperkt, lijkt er alle reden te zijn voor de paniek die ons wordt aangepraat.
Maar kijk je naar de grafiek eronder, het totale aantal doden, dan zie je dat dit totaal sinds juni nog maar heel langzaam stijgt. Een derde grafiek, aantal doden per dag, laat zien dat dit aantal al sinds medio juni 0-5 per dag bedraagt. Er is dus geen dwingend verband meer vast te stellen tussen het aantal geconstateerde besmettingen en het aantal doden. Het is niet duidelijk waar een tweede golf opeens vandaan zou moeten komen.
Mogelijke verklaringen: 1) er wordt nu op grote schaal getest, waardoor een groot aantal besmette maar niet-zieke mensen boven de radar komt, 2) de risicogroepen worden nu beter beschermd dan in de periode tot en met mei.

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Ik lees tussen de regels dat ze zelfs zich bang heeft laten maken. Er is weinig terug te vinden van de -filerende – scherpte van voorgaande stukken van mevrouw van Hees.
Waar ze volkomen mis gaat is op kennis, zelfs van het feit dat de gehanteerde test voor 90% ‘fout’ is. Daar bedoel ik mee dat 90% van de positieve uitkomsten gebaseerd zijn op ‘ een corona achtig virus restant ‘ . Dat kan komen van een griepje of verkoudheid in de 9 maanden voor de test.
Door véél te testen [ maximaal ], krijgen we enorm veel ‘positieve’ uitomsten en lijkt het dat er een ‘golf’ aankomt. In feite komt er helemaal niets aan : dat blijkt haarfijn uit de gegevens van EUROMOMO [ https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/ ].

Jammer dat mevrouw van Hees de – propaganda – psychologie niet doorziet. Als artsen in heel europa roepen ‘er-is-geen-golf’ , net als de ziekenhuizen in Nederland zélf.. … dan is er dus geen golf.

Als er plotseling honderden/duizenden mensen in de straat neervallen of acuut moeten worden opgenomen, en de sterftecijfers vliegen door het dak, dán is er wat
aan de hand. De WHO heeft de omschrijving van ‘pandemie’ aangepast enkele jaren terug. Volgens de regels van voordien, is dit géén pandemie.

Er is een patroon te herkennen : klimaat hysterie [ Soros sponsort Tunberg ], daarna BLM [ Soros sponsort BLM ], vervolgens Antifa [ Soros sponsort Antifa ], dan zou er toch een alarmbel moeten gaan rinkelen bij de meeste mensen ? Niet dus…

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

aanvulling :
Een FPR (false positive rate) van 0,8 procent terwijl de prevalentie van het virus zo laag is, betekent dat de test in minstens 91 procent van de ‘coronagevallen’ een fout-positieve uitslag geeft.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

“maar ja we worden nu eenmaal geregeerd door amateuristische querulanten.”

Het hangt er maar net vanaf wat de doelstelling is. Als het gaat om verstandig virus beleid maken ze weinig indruk. Als het daarentegen de bedoeling is de samenleving zo lang mogelijk in lockdown te houden, mensen onder de duim te houden, de economie in de problemen brengen, dan slagen ze daar wonderwel in. Dit allemaal met als doel de samenleving principieel te veranderen conform de 17 SDG van de VN. De WHO heeft recent gezegd dat ook een vaccin onvoldoende zal zijn om terug te keren naar normaal, want er komt geen terugkeer naar normaal. Het is dat waarheen er nu gemanaged wordt. Je vraagt je af hoe ze het volhouden, non-stop al die leugens op elkaar stapelen.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Het doel van deze crisis is mensen te onderwerpen en te testen of ze gehoorzamen. Als er geen tegenkracht komt dan is er gewoon groen licht om verder te gaan.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Wat vind u dat er moet gebeuren? Leg het even uit s.v.p. Elke advies kan een goede zijn.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Voorlopige conclusie: Drie mensen zijn niet bereid om een uitleg te geven.

Isabel
Isabel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Internationale wetten en verdragen hebben in Nederland voorrang op onze eigen grondwet, dat is een GROOT ZWAK PUNT IN ONS RECHTSYSTEEM. Baudet en Wilders zijn zich hiervan bewust maar de kartelpartijen vinden het prima. Rutte wil liever allerlei supranationale organisaties zoals VN, WHO, World Economic Forum(Davos) en de EU te vriend houden, dan onze grondrechten en soevereiniteit te verdedigen.

De NOODWET past helemaal in het straatje van globalisten die de natiestaten willen afschaffen en de burgers BANG EN KNEEDBAAR willen krijgen en houden zoals; AlQak-Kaag, Timmermans, Bill Gates en nuttige machtswellustelingen zoals Tedros, Merkel, Macron, von der Leyen, Rutte, de Jonge, Grapperhaus en Ollongren.

STEM MASSAAL FVD EN PVV

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Juist omdat PVV en FVD al hoog in de peilingen staan, zal deze regering nooit toegeven dat ze de Corona verkeerd hebben aangepakt. Ze zullen de Corona als levensgevaarlijk blijven bestempelen om bij de komende verkiezingen zichzelf te presenteren als het kabinet dat het volk door deze gevaarlijke crisis heen heeft gesleept. Hoeveel Corona-patienten ken je? Ik ken er zegge en schrijve één!! En die is maanden geleden al genezen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Dat anderen onze land regeren is een absolute zwaktebod. Nederland maakt zich groot maar alleen binnen de perken opgelegd door anderen beginnend door de VN. Wie de crisis nu direct misbruikt is de EU top met von der Leyen, de makkelijke hoofd met welke de echte bazen draaien, en wij volgen als brave schaapjes omdat wij niets te vertellen hebben. Elke crisis en dus ook deze is een kans voor Brussel om nieuwe richtlijnen op te zetten. Een crisis is een goede voedingstof voor de EU top in Berlijn en Parijs.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Corona leugen suddert gewoon door, natuurlijk is er iets, griep is ook iets.
Maar dit doorzichtige geklungel, kost mensen levens en niet zoals Rutte ons wil laten geloven aan Corona, maar door de Corona hype, die personen met de zogenaamde onderliggende ziektes, die al Maanden geen aandacht krijgen.
En het voorval, met de verstrekking van bescherming’s middelen in de verzorgingshuizen.

Het RIVM heeft bewust de boel belazert.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wederom een ‘waar verhaal’! In deze aflevering wordt ons nu heel scherp duidelijk gemaakt wat er echt aan de hand is en dat blijkt mede weergaloos goed uit het emotionele betoog van Isa Kriens! Dit is precies wat er echt gebeurt. Het gaat onze elite helemaal niet om Corona maar om de Noodwet! Voor een noodwet heb je een noodsituatie nodig en die wordt nu ‘in stand gehouden’ met slechte statistieken en halve waarheden. Ik zeg hierbij niet dat moedwillig de ziekte in stand wordt gehouden maar het bestrijden heeft duidelijk geen prioriteit. Van effectieve bestrijding kan pas sprake zijn wanneer de politiek zich op de achtergrond stelt en dat een onafhankelijk team van medici met de vereiste maatregelen komen, slechts bekrachtigd door de politiek want in de politiek is men absoluut niet deskundig, dat blijkt dagelijks. Ons inmiddels overbekende RIVM is, evenals alle andere overheidsinstellingen, een politieke orgaan waar (ex)politici de scepter zwaaien. Deze instellingen, zoals o.a. het CBS, CPB, RIVM e.d, zouden losgekoppeld moeten worden van de politiek en onafhankelijk moeten zijn, dus alleen vakmensen en geen politici. Zo kun je slagvaardig optreden!

Willy
Willy
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Hopelijk houdt Isa haar baan

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Willy, vrees van niet. Heel ons ambtenarenleger is doordrenkt met links gedachtegoed, in de trant van: ‘meer overheid en meer EU’. Zelf nadenken wordt niet getolereerd, zoals bleek aan het begin van haar betoog. Ik schrok me te pletter toen ik hoorde dat we bijna 1.000.000 ambtenaren hebben!! Als we nu zien welke puinhoop ons ambtenaren apparaat is, niets is op orde, alles is kapot bezuinigd en handhaving geschiedt alleen als het geld oplevert. Belastingen en heffingen vliegen omhoog enz, enz! Dit moet stoppen want het is niet meer op te brengen door werkenden met hun 0-uren contractjes.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

In Costa Rica had men binnen twee dagen na de eerste besmetting een vliegtuig vol mondkapjes uit China, terwijl Nederland een maand bezig was om ze te verkrijgen. Bewuste opzet om zoveel mogelijk bejaarden te laten verdwijnen?

Jop N. Roggeveen
Jop N. Roggeveen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Te beginnen waar is de P.C.R.-test bewezen en volkomen onbetrouwbaarheid gebleven, waar de regering niet eens een onderzoek naar wil doen. Dit is de bron van alle ellende!
Onafhankelijk O.K., maar dan ook helemaal onafhankelijk van “subsidie” van/combinaties met big-pharma en andere private-foundations etc. en verplicht onafhankelijk dagelijks toezicht.
En waar zijn de hydroxychloroquine en andere bewezen behandelingen in dit artikel?

Marjanne Volkert
Marjanne Volkert
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een covid19 sitcom geworden, waarvan het draaiboek allang zoek is geraakt. Het gaat alle kanten op afhankelijk van hetgeen individuele bewindvoerders hopen te bereiken voor eigen populariteit of duister eigen gewin.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tjonge, waar blijft de echte informatie. Corona is allang weg.de besmettingenkomt door de onbetrouwbare testresultaten. De overheid wil niet eens een onafhankelijk onderzoek naar de Pcr .testen. Omdat de waarheid dan aan het licht komt.
Matig artikel.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Wilt u meer weten over ‘hoe het echt zit met Corona’, vraag het aan een medicus! Politici zijn nooit te vertrouwen, al zijn ze nog zo stellig en overtuigd van hun gelijk. Op internet staan enkele zeer wetenswaardige video’s van hoogleraar immunologie Pierre Cartel. U zult versteld staan wat we aankunnen, mits we gezond leven en gezond zijn. Zeer informatief en prettig gebracht, met talloze beelden, grafiekjes en met humor. Echt een aanrader! Helaas is niet iedereen gezond en sterk, ook daarover bericht hij, maar daar zijn meer medicijnen en behandelingen voor om deze mensen bij te staan. Maar ja, als de overheid dat verbiedt, ja dan vallen er slachtoffers.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn gezondheid is mijn verantwoordelijkheid. Mijn gezondheid is geen overheidstaak. Het is de taak van de overheid mijn rechten te beschermen en laten ze daar nu in tekortschieten. Als het virus er eenmaal is, kun je daar weinig tot niets tegen doen. Of het nu een relatief onschuldig virus is of de zwarte builenpest in het kwadraat. Dat maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Het enige wat een lockdown, in welke mate van intelligentie dan ook, tracht te bereiken is de verspreiding van het virus vertragen zodat het medische systeem niet overbelast raakt. Misschien dat dit enigermate gelukt is, misschien ook niet. Er zijn data-analisten die zeggen dat het weinig tot niets heeft uitgemaakt. Vervolgens is er nog de vraag of de gemaakte kosten opwegen tegen de baten en dan moeten we denk ik concluderen: nee, dat is niet het geval. Er heeft een overreactie plaatsgevonden, misschien dat daar een agenda achter zit, dat weten we niet. Maar nu is het wel mooi geweest met de bangmakerij.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De beste levensles kreeg ik niet van een sociaal psycholoog maar tijdens een anti slipcursus. Het geval wil namelijk dat we meestal met open ogen onze dood tegemoet rijden. Onze ogen zien het gevaar en onbewust sturen de handen ons naar de dood toe.
Hoewel ik vermoed dat er ook in Zweden nog wel een tweede golf aan zal komen doen ze het op dit moment goed. Daarnaast hebben ze daar ook een eerlijk verhaal, in den beginne had men de risicogroepen beter moeten beschermen. Had men dat gedaan dan was de beeldvorming nu heel anders geweest.
De tweede keuze is meestal het gevolg van de eerste. Erkennen dat we Zweden moeten volgen is erkennen dat de eerste keuze niet zo goed was, dus blijven we maar doorgaan met het maken van verkeerde keuzes. Mevrouw, u wilt niet weten hoe ik van binnen kook, is daar een therapietje voor?

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, het Verenigd Koninkrijk kan wel 100 miljard vrijmaken, die hoeven straks niet meer in de bodemloze put van de E.U. te storten. Als Sinterklaas Rutte die 80 mijard die hij zo royaal van onze belastingcenten in Zuid-europa rondstrooid nou ook eens gebruikte om hier het virus uit te bannen dan waren die halfgebakken maatregelen waar onze overheid zelf niet eens in geloofd { toch, Grapperhaus?} niet meer nodig.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alles was volgens mij beter geweest dan het zogenaamde beleid van deze regering. Dhr. Baudet wordt eind januari nog hatelijk uitgelachen omdat de man vragen stelt over een mogelijk gevaarlijk virus. Inmiddels is dhr. Rutte op het schild gehesen als redder terwijl er toch zowat ontelbare fouten en fatale missers zijn geweest. En wat deed deze regering? Zich verschuilen achter zogenaamd deskundigen die elke keer weer helaas voor de verkeerde afslag kiezen. Men wil nu natuurlijk zo snel mogelijk een vaccin ontwikkelen. Ja ja, feit is dat het nog nimmer gelukt is een goed werkend corona vaccin te ontwikkelen. En nu gaat het om een nieuwe variant en dan zal het wel even lukken?

https://www.ahealthylife.nl/vitamine-d-effectief-tegen-corona-volgens-spaans-onderzoek/
Welja, het is dus kennelijk mogelijk in een welliswaar beperkt onderzoek om het virus effectief te bestrijden met een erg simpele therapie tegen verwaarloosbare kosten. De vraag vanuit het team artsen om deze therapie op grote schaal te onderzoeken wordt natuurlijk snel aangegrepen om dat ook te doen? Ik lees er nergens ook maar iets over, terwijl de firmas die vaccins ontwikkelen sprongen maken op de beurs. Maar zich vooral ook inspannen om er voor te zorgen dat bij schade die firmas in elk geval niet verantwoordelijk zijn?
Als er mij iets duidelijk is geworden dan is het wel dat de bevolking angst wordt aangepraat en dat het reguliere veld weer eens protocollair handelt zonder ook maar eens over de schutting te willen kijken. Iedereen die het ook maar waagt om de reguliere behandelvormen kritisch te beschouwen wordt hatelijk uitgelachen.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Vraagje: als vitamine D zo’n probaar middel is, hoe komt het dan dat Spanje het meest getroffen Covid19-land is?

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Is zonlicht dan het enige wat nodig is om voldoende vitamine D aan te maken?
Uit onderzoek blijkt dat het een zeer interessante aanvulling kan zijn op een therapie. Mij lijkt het dus voor de hand liggen om meer onderzoek te doen naar het effect van vitamine D als aanvulling.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Mee eens, Rienus, maar ik dacht nog niet eens aan de hoeveelheid zon in Spanje. Mijn gedachten gingen uit naar het gemak waarmee je, overal in Europa en naar ik denk ook in Spanje, vitamine D tabletten kunt kopen. Ook wordt het toegevoegd in bv. margarine. Ik vroeg mij af waarom het juist Spanje is, dat zo hard is getroffen en of daar dan minder vitamine D als aanvulling wordt gegeven of wordt aangemaakt in het lichaam. Ik ben héél benieuwd waar dit onderzoek naar toegaat en ben, met u, van mening dat elke aanwijzing, hoe klein ook, het waard is om nader onderzocht te worden.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Bedenk Willemijn dat niet iedere vorm die je in een winkel koopt goed opneembaar is. Komt nog bij dat zowel de lever als de nieren ook nog een belangrijke rol spelen in de vorming van vitamine D.
Ik heb me er niet ten diepste in verdiept, maar het zou ook kunnen dat de groep van het onderzoek bestaat uit ouderen. Veel ouderen krijgen diverse medicijnen die inclusief bijwerkingen kunnen zorgen dat vitamines minder goed worden opgenomen. In ieder geval vond ik je vraag enorm goed en ook ik heb me dat wel afgevraagd.
Wat ik dus opmerkelijk zou vinden is als over een paar jaar blijkt dat dit onderzoek ergens in lades ligt te verstoffen en er niets mee gedaan is. Tenzij de urgentie die toch uit dit dossier blijkt niet serieus is?

MVBERG
MVBERG
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

4 maanden echte Lockdown, nauwelijks buiten, afname weerstand + de angst voor het virus dat werd en wordt hier in Spanje wel heel nadrukkelijk ingeprent. De angststress helpt het lichaam niet een virus te verslaan. Zelfs in de buitenlucht een mondkapje verplicht. Gezonde zeelucht of berglucht inademen is daarmee verboden.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  MVBERG

Ik leef met u mee MVBERG, zó streng en zó weinig resultaat. Ik woon in Duitsland, in de Eifel en ook wij dragen al maanden een mondkapje. Maar niet in de buitenlucht en wij hoeven ook niet in huis te blijven. Wel houdt iedereen rekening met elkaar en wordt over het algemeen goed rekening met elkaar gehouden. In ons gebied is er geen of nauwelijks besmetting, daarom gaan we ook niet naar de grote steden en ligt de sport en het sociale leven plat. Ik heb nog geen seconde angst gevoeld vanwege het virus, maar ben en blijf héél voorzichtig. Dat beschouw ik als gezond verstand. Veel sterkte en blijf gezond!

MVBERG
MVBERG
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

De strenge Lockdown. ‘Stay at home’ 2 maanden strikt en daarna 2 maanden timeslots, terwijl het lichaam juist vitamine D nodig heeft. De verplichte mondkapjes ook in de buitenlucht lijkt mij ook niet gezondheid bevorderend. De angst zit diep bij de mensen in Spanje, deze stress dat doet m.i. veel met het afweersysteem. De epidemie wordt uitgerekt daar waar de Zweedse aanpak veel efficiënter blijkt. In Zweden geen angst en naar langzaam duidelijk wordt herdimmunity.

Harry Bongers
Harry Bongers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geen aflevering van OpinieZ gaat aan mij voorbij!

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien zullen we eindelijk eens moeten leren en beseffen dat absolute veiligheid en zekerheid niet bestaat. Net een interview bekeken met Andrew Neil en Anders Tegnell Waarschijnlijk was/is groep immuniteit min of meer toch het doel in Zweden, echter dat zou uitgelegd kunnen worden als een “offer” te moeten brengen. Het artikel vond ik niet echt getuigen van diepgravende journalistiek, maar dat is natuurlijk een persoonlijke mening.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle organismen in de wereld zijn gericht op reproductie, ook virussen. Verder bestaan van alle organismen sterke en zwakke exemplaren. De sterke corona-virussen doden hun gastheer en reproduceren daardoor minder dan de zwakke exemplaren, die hun gastheer niet doden maar daardoor reproductief sucersvoller zijn dan de sterkere vrussen. Er zullen dus steeds meer mildere virusexemplaren rondwaren. Waardoor sterfte door het virus uitdooft. Spaanse griep, miljoenen doden, geen vaccin, geen medicijnen, destijds slechtere gezondheidzorg en sowieso slechtere gezondheid door armoede en onwetendheid. Toch na 1919 geen noemenswaardige doden meer, exit Spaanse griep. Net als bij andere, latere epidemieën. Wat we aan maatregelen treffen, heeft weinig invloed maar economisch funeste gevolgen. Inmiddels zijn velen allang besmet, zonder symptomen dus weet men het niet eens. Maar de mensen moeten bang blijven, want makkelijker hanteerbaar en die noodwet is natuurlijk prachtig om van alles door te drukken wat het lastige volk niet wil.
Laat u niet bang maken, gebruik uw gezonde verstand en blijf kritisch.

Wolverine
Wolverine
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bovendien, waar zijn de griepdoden nu? vergelijk die eens met de ‘covid-19’ besmettingen?

Martine
Martine
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Alma ik zou u adviseren om café Weltschmerz eens te bezoeken en dan afleveringen op te zoeken die de PCR testen betreffen.. Dit is een psychologische aanval op de kinderen. I rest my case. Verschrikkelijk.

Wolverine
Wolverine
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dan mag de PCR test wel degelijk eerst aangepast of vervangen worden… De Nederlandstalige arts afkomstig uit Duitsland zei het treffend.
De PCR test is niet goed. als je positief getest bent is dat voor de (R)overheid al een besmetting terwijl dan nog MOET blijken of je het virus wel echt hebt… of een ongevaarlijk deeltje ervan.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het mooie is dat je de VN plannen gewoon kunt volgen. Een tweede golf of niet. Als we inderdaad de VN agenda volgen dan is de volgende stap: voedseltekorten. Ja, door covid19 gaan we allemaal honger krijgen en de boeren hebben het gedaan. Flinke delen land moeten worden terug gegeven aan de natuur. Daar kun je als boer subsidie voor krijgen als je meewerkt en we gaan binnenskamers geproduceerd voedsel eten, insecten misschien ook wel. Landbouw zal in de toekomst slechts bestaan als een hobby voor de puissant rijken. En we gaan CO2 belasting betalen. Zo ziet de toekomst er voor ons uit, georchestreerd door de globalistische technocraten. the Ice Age Farmer legt het voor je uit.

Daniel Rose
Daniel Rose
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

– 2,0 mtr afstand in het VK
– 1,5 mtr afstand in Nederland
– 1,0 mtr afstand in Frankrijk

I rest my case.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sorry Alma, ik lees uw artikelen graag maar dit artikel staat vol van beweringen die totaal niet kloppen en u ook niet zou optikken als u even logisch nadenkt.
Bijv. 10 tot 20x dodelijker dan griep ???? En volgens velen ook zeer besmettelijk. Zou dan volgens die 10-20x dodelijker de wereldbevolking al niet gedecimeerd moeten zijn?
Jamaar dat komt door de lockdowns….stierenpoep.
Een virus is al wijd verspreid voordat er ook maar een dokter wakker wordt, want het lampje dat er iets zou kunnen zijn gaat pas branden als er meerdere patienten met dezelfde onverklaarbare symptomen bij 1 arts komen en dan ben je altijd al te laat om het in te dammen ( pas in mei kwam er een italiaanse arts naar voren die al in november meerdere patienten met een dubbele longonsteking had gehad, acties werden pas maanden later genomen en niet doordat die arts aan het belletje had getrokken )

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De RIVM “experts” die, vanaf het begin, met al hun “mededelingen” constant fout zaten, Rutte en de Jonge die staan te liegen tijdens de persconferenties, een morbide obesitas voorzitter van de veiligheidsregio’s die ons verteld hoe we gezond moeten leven, een zwalkende/falende overheid, de veelal tegenstrijdige plaatselijke noodverordeningen, een dictatoriale Noodwet, de Corona app, het Corona Dashboard, het “bescherm de kwetsbaren” beleid dat compleet averechts gewerkt heeft…

Op z’n oer-nederlands… wat een soep zooitje!

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

citaat: “Helaas is dat niet gebeurd, en begint de situatie nu weer verontrustend veel op die in het voorjaar te lijken. Met ook alweer een toenemend aantal besmettingen in verpleegtehuizen. Het enige verschil is dat de ziekenhuis- en IC-opnames achterblijven, maar voor hoelang?”

BANGMAKERIJ. Immers, in het voorjaar is amper getest. RIVM kwaakte over ziekenhuisopnames, patiënten op de ic en overlijdens. Maar hoe die getallen zich verhielden tot het aantal besmettingen hebben we niet gemeten.
En nu kwaakt men over het verontrustend hoge aantallen -nu wel- gemeten besmettingen.
Hier worden appelen met peren vergeleken.

Al ontstaat nu -sinds er gemeten wordt- wel het beeld dat het aantal ziekenhuisopnames t.o.v. het aantal besmettingen veel lager is dan eerder aangenomen.
Het werkelijke verschil is dat er in het voorjaar veel te weinig getest is. Er is dus geen vergelijk te maken met de eerste golf. Afgaande op de huidige cijfers kan het aantal besmettingen in het voorjaar wel eens veel groter zijn geweest dan tot nu toe is aangenomen.

Als je de besmettingskaart van RIVM erbij pakt zie je ook dat de 2e golf vooral een verschuiving oplevert van het zuiden dat in het voorjaar aan de beurt was, naar het westen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Ter aanvulling. Het beleid is, dat je je mag laten testen als je klachten hebt. Dusss, in de afgelopen week hebben 192255 mensen -met klachten- zich laten testen en daarvan waren er 11679 besmet. Alleen, omdat mensen zonder klachten, die ook besmet zijn buiten beeld blijven ontstaat er een vertekend beeld, dat de zaak vele malen erger doet lijken dan die in wezen is. De vraag is wat een grotere kans biedt. Deelname aan de staatsloterij en 1 miljoen € winnen, of besmet worden met het virus en daadwerkelijk op de ic terecht komen.

Uitgaande van een mens met een acceptabele gezondheid dan. Maar dat hoort het representatieve beeld te vormen.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

https://www.youtube.com/watch?v=qu52_C2IVX4
Dhr. Rutte kan niet aangeven hoe ernstig het feitelijk is maar praat zichzelf klem met vage aannames. Dhr. Baudet stelt een vraag en het wordt snel duidelijk dat het beleid feitelijk nergens op slaat. Het lijkt er sterk op dat dhr. Rutte staat te verdedigen dat de aarde plat is, maar iedereen die daar kritische vragen over wil stellen is niet goed bij zijn/haar hoofd.
Onbegrijpelijk dat wij nu allemaal gedwongen moeten aanvaarden dat wereldwijd men tot de conclusie is gekomen dat paniek de beste oplossing is.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En als ik nou eens stel dat onze regering geen oplossing wenst voor deze pandemie? Zolang iedereen “corona – kijkt” heeft men geen aandacht voor andere zaken. Anders zou het amateurisme wat u uit onderstaande link kunt lezen toch niet bestaan?

https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10421540/vws-wees-zeer-recent-nog-test-aanbod-fenelab-af

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De corona virus en economie is een ongelukkige combinatie. Het niet bestrijden van de pandemie kost menselijke slachtoffers en totale bestrijding draait de economie haar nek om wat uiteindelijk ook mensenlevens kost. De combinatie van medische wetenschap en politiek is ook ongelukkig. Mondkapjes zouden helemaal niet helpen, maar zoals ik al van begin af aan opmerkte was de hoofdoorzaak het tekort aan medische middelen. Liegen over de reden is een politieke doodzonde net als van de hoofd IC een uitspraak afdwingen over het positieve aantal IC bedden. De politiek is de baas van het wetenschap geworden. Ook de landen waar het aanvankelijk beter ging zijn nu de slachtoffer van de versoepelingen. Toeval of kwestie van tijd? De onbekende vijand maakt van het strijd er tegen meer een armengezwaai dan gerichte tik. De reacties op de maatregelen zijn begrijpelijk en in de zin van wie het meest treft die roept het hardst ook logisch. Waar ik geen begrip op kan brengen zijn de groepen die het een hoax noemen en een complot van de politiek. Het laatste is wel reëler want een crisis brengt altijd mogelijkheden en daarop moet je zeker voorbereid zijn. De linkse groeperingen zouden bij de totale verval van de economie kans ruiken om hun eigen stelsel in te voeren, het socialisme. Zij verzwaren de situatie ook door steun te geven aan bedenkelijke groeperingen en het promootten van migratie. Hun tegenwerking in de zaak van uitgeprocedeerde migranten door oneindige beroepingsmogelijkheden te creëren spreekt boekdelen. En onze regering volgt het of laat zich regeren door hun of de VN. Is de wereld nu in handen van virussen gevallen? Daar lijkt het op en het is niet verwonderlijk met de enorme overbevolking van de aarde. De virussen zijn daar een antwoord op. Een wake up call!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Toeval of kwestie van tijd? Dit slaat op het feit dat er oplopende besmettingen zijn zonder dat wij het effect in de ziekenhuizen zien. Waarschijnlijk zijn de beter tegen het virus bestaande groepen aangetast of is het toeval of kwestie van tijd. Dat het virus in zijn sterkte aan afnemen is meer een wens dan een feit.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

In verlenging vallen de meeste goals.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

11:11 ! Leuk!

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28.
Ik maak er 12 : 11 van !!!!

R. Zwart
R. Zwart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Over het Duitse onderzoek naar de besmettelijkheid bij kinderen. Dit zijn de feiten:

Het rapport suggereerde dat kinderen net zo veel coronavirus in hun neus en keel kunnen hebben als volwassenen. Daarom moesten de Duitse scholen dicht blijven. Toen ik het narekende bleek dat de kinderen gemiddeld vijf keer zo weinig virus hadden als de volwassenen. Volgens de statistische analyses lag het juiste antwoord echter ergens tussen twintig keer minder virus en evenveel virus. De onderzoekers benadrukten ‘evenveel’ en dat kwam in de krant. Het onderzoek is nog niet verschenen in een wetenschappelijk tijdschrift.

52
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x