De EU federaliseert vrolijk verder

Een stap verder naar volledige politieke en fiscale unie

Titelfoto: Europese Raad 21 juli 2020.Foto: copyright Europese Unie.

Natuurlijk, er zijn altijd lichtpuntjes aan te wijzen. Ook bij de laatste Eurotop over EU-begroting en herstelfonds. Mark Rutte, die bij eerdere toppen erg gedienstig was ten opzichte van Angela Merkel, nam met bravoure de rol van dwarsligger op zich: EU-Gipfel-Rebell, zo schreven de Duitse media.

De Verstandige Vier (Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden) werkten goed samen en kregen steun van Finland. De subsidies werden tenminste gekoppeld aan hervormingen.

Dat neemt niet weg dat er bij deze Eurotop toch weer grote stappen zijn gezet richting federalisering. Een enorm bedrag van 750 miljard euro, waarvan 390 miljard aan giften, wordt gemeenschappelijk gefinancierd. De facto eurobonds dus.

Wat betreft het deel van de giften, lijkt het erop dat Nederland aanspraak kan maken op circa 5 tot 6 miljard euro, maar op zal draaien voor minstens 15 tot 25 miljard van de lasten. Dat weegt niet op tegen de korting op de vaste bijdrage en de uitbreiding van de douane-inkomsten die Rutte heeft bedongen. De volgende generatie mag boeten voor het falen van de huidige. Een uitholling van het budgetrecht.

 

Macron krijgt zijn zin

Dat het in wezen helemaal niet om coronahulp gaat, maar om een stap richting federalisering, blijkt wel uit de triomfantelijke tweet van president Macron, ook al moest deze behoorlijk wat concessies doen aan Rutte & Kurz. Macron geeft aan dat hij al drie jaar werkt aan dit plan, met kanselier Merkel. Dat heeft dus weinig met het coronavirus van doen.

 

Europese belastingen

Een ander, niet onbelangrijk, aspect dat OpinieZ-collega George van Bergen ook al aanstipte, is dat er nu ook EU-belastingen geheven zullen worden. Genoeg om de Franse oppositieleidster Marine Le Pen in de gordijnen te jagen, want zij heeft weliswaar afgezien van de Frexit, maar blijft wars van de EU als Europese superstaat.

 

Keynesiaanse financiering

Natuurlijk, op het moment dat de Europese Commissie voor honderden miljarden euro’s overal projecten gaat financieren en gaten in begrotingen zal dichten, zal dit voor een jaar of twee wel tot een kleine economische opleving leiden, of in ieder geval ervoor zorgen dat de economische dip door de coronacrisis wat minder diep zal zijn. Maar is dit de moeite waard om weer grote stappen richting federalisering te zetten, zonder democratisch draagvlak? Hadden die financiering en de verantwoordelijkheid ervoor niet ook langs nationale lijnen gekund? Prof. Lex Hoogduin meent van wel.

Dat zo’n periode van massale maar niet doelgerichte of productiviteitsverhogende investeringen geen blijvend effect heeft, weten we nog uit de jaren 2002 – 2007. Door de impliciete dekking van de toen nieuwe euro konden de Zuid-Europese landen naar hartenlust lenen. Spanje werd volgebouwd met huizen en overal verschenen wegen, viaducten en vliegvelden waar nooit een vliegtuig is geland. Maar toen het sprookje uit was bleek al dat geld verdampt en de deelnemende landen van de eurozone alleen maar verder uit elkaar gegroeid te zijn.

 

Federaal Europa

We kunnen dus vaststellen dat het akkoord van de EU-top van afgelopen weekend de opmaat vormt tot een federaal Europa. Het woord eurobonds is vermeden, maar het recovery fund van 750 miljard euro is niets anders. Ook de EU-belastingen zijn een belangrijke stap in de richting van een volledige politieke en fiscale unie (dus transferunie).

Maar wat is het democratisch draagvlak hiervoor? Net als bij het klimaatakkoord in de nationale politiek worden er vérstrekkende besluiten genomen over de hoofden van de bevolking, zonder dat dit aan de orde is geweest tijdens de verkiezingen. Om nog maar niet te spreken van het referendum van 2005, toen de Nederlandse bevolking zich uitsprak tegen een Europese Grondwet, ergo tegen een federaal Europa.

 

Hervormingen

Daarom is het goed dat Rutte en Kurz bij de Eurotop de eis hebben gesteld dat de giften en leningen alleen vrij zullen worden gegeven als landen de noodzakelijke hervormingen uitvoeren. Ook al schijnt de procedure die daarvoor is afgesproken boterzacht te zijn. Maar als Italië en/of Frankrijk straks blijven weigeren te hervormen, moeten de regeringsleiders van de Verstandige Vijf (Finland meegeteld) elkaar nog maar eens diep in de ogen kijken. Vooral Rutte en Kurz, als premiers van belangrijke euro-landen.

 

Euro-exit-scenario

Wellicht doet zich later nog een moment voor waarop Nederland, Oostenrijk en Finland zullen besluiten de eurozone te verlaten en weer een eigen munt in te voeren (die Denemarken en Zweden nog hebben). Onderhandeld zal dan moeten worden dat ze wel in de EU//interne markt blijven. Maar gaan we op de huidige weg voort, dan zal Nederland een provincie worden van een federale EU, waar bureaucraten in Brussel met de regeringsleiders van Frankrijk en Duitsland de belangrijkste opbrengsten verdelen. Zij zullen ook bepalen wie de zwaarste lasten moet dragen.

Een andere optie zou zijn dat Duitsland weer bij zinnen komt en landen die weigeren te hervormen en hun schulden niet meer kunnen betalen, dwingt de eurozone al dan niet tijdelijk te verlaten om orde op zaken te stellen. Maar onder kanselier Merkel zie ik dat niet gebeuren.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Had Baudet daar niet ooit een boek over geschreven, hoe de EU stap voor stap naar een superstaat gaat? Elke blunder die de EU begaat leidt tot EU-maatregelen; die tot nieuwe EU-blunders leiden; die weer nieuwe EU-maatregelen vereisen; etc.
Terwijl het plebs “Boer zoekt Vrouw” kijkt en denkt dat “Buitenhof” iets met kwaliteitsjournalistiek van doen heeft, slaapwandelt West Europa stiekem naar de afgrond.

Er had geen eurocent naar dit zoveelste EU-fonds mogen gaan, om heel veel redenen.
De belangrijkste is dat deze bedragen niet eens bestaan; er staat geen goud of productie tegenover. Dit geld wordt virtueel “gecreëerd” en vervolgens van bank naar bank geschoven door op “enter” te klikken. Allemaal om de op omvallen staande Deutsche Bank te redden.
Er zal echter geen cent aan corona besteed worden; net zo min als er destijds geld naar de Grieken is gegaan. D.

En dan het immorele aspect.
Altijd-al-nettobetaler Nederland is relatief zwaar getroffen door corona, maar zal grof betalen aan netto-ontvangers die nauwelijks getroffen zijn, zoals Hongarije.
Italië heeft de grootste goudvoorraad van Europa (3e van de wereld), maar Nederland moet nu de Italiaanse economie redden.
Nederlandse huishoudens hebben relatief hoge schulden en lage koopkracht door torenhoge belastingen, en dat geld gaat naar grijze economieën waar de schulden van huishoudens veel lager zijn, en de koopkracht hoger.
Bezopen.

Jacoba
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ik ben behoorlijk op de hoogte wat er speelt. We worden allemaal in de maling genomen. We gaan als het zo doorgaat met ze allen naar de Philistijnen. Maar noem me geen pleps, omdat ik ook toevallig Boer zoekt vrouw kijk.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jacoba

Kijk Jacoba, als Arie met plebs die groep bedoelt, die ook nog kijkt naar
bv de uitzendingen van de Post code angstclub, snap ik zijn stukje helemaal.
Een paar maanden geleden, was een mondkapje schijnveiligheid, vlgs de Rutte vriendjes en nu krijg je een bekeuring en een strafblad als je er geen een gebruik.

Slaap verder Nederland, slaap verder Nederland de overheid is kei verrot.
RUTTUP EN NEXIT?

Arie
Arie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jacoba

@jacoba,

Dat woord “plebs” was niet beledigend bedoeld naar elke individuele BzV-kijker. Ik kijk zelf graag Family Guy en dat verandert ook niks aan genoemde problematiek. Mijn punt was dat brood en spelen ons afleiden van wat de politiek uitvreet.
Sterker nog ik ben vooral boos op de MSM die het volk dom houden. Ik werk hard en heb eigenlijk ook geen tijd en zin om me bezig te houden met politiek. Er zijn mensen die goed betaald worden om dat uit te pluizen, zoals journalisten; maar die laten het dus afweten.

Eindconclusie is echter wel dat we zappend ten onder gaan als we niet wakker worden, en ingrijpen. West Europa staat niet voor een enkel groot probleem, maar voor een clusterbom; vergrijzing, massa-immigratie, islamisering, EU-dictatuur, euro en ECB-beleid, onhaalbare en onbetaalbare energietransitie, universiteiten en media die raciale bloedwraak prediken (“identity politics”), etc.

Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Over belastingen gesproken. De eerste belastingen zullen geheven worden op plastic. Dus een grotere productie van plastic staat op stapel. Hoe meer plastic hoe meer belastinginkomsten. Welke producten moet ik straks nog meer met mes en schaar openen voordat ik kan consumeren? En de papieren rietjes van Frans Timmermans dan, waar hij zo trots op was. En hoe zit het met de rampzalige plastic soep? Ik ben benieuwd wat de milieu-activisten hiermee, of liever gezegd hiertegen zullen doen. Of krijgen zij, zoals gebruikelijk, ook een deel van de buit en houden wijselijk hun mond?

karton
karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals Jan Gajentaan al zegt : “Rutte speelde een rol”. Hij ziet de verkiezingen naderen en houdt rekening mee. Een dag na de overeenkomst werd meteen al bekend gemaakt dat de pensioenen dienen te worden verlaagd; ik verwacht dat binnenkort de belastingverhogingen ons om de oren zullen vliegen. Een “geweldige” prestatie van deze “staatsman” c.q. “De vernieler des vaderlands”.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Inderdaad karton.

Rutte is met overmacht, het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
Leugens en bedrog, plus zijn Cordon Sanitair, zijn zijn handelsmerk.
RUTTUP en NEXIT.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien worden meer mensen wakker als er een aanslag-4000 p.j.-op hun portemonnee wordt gedaan. Hopelijk voor de verkiezingen.

Ik kan dat zelfvoldane hoofd van rutte niet meer zien zonder te kotsen. Dit moordverdrag helpt mensen over het randje.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een kolos als de EU kan nooit democratisch werken. Het is de duo Duitsland met Frankrijk die over alles beslist. Protest van kleine landen blijft er een voor de bühne. De grote landen houden zich al langer niet aan regels en zullen het ook nooit doen daar de controle er op zwak is en de Europese commissie beslist. Merkel wil de politiek verlaten pas als de federatie in beton gegoten is. Deze enorme gezamenlijke schuld is de eerste pilaar. De gezamenlijke belastingen en pensioenen zullen snel volgen. Het is nu al praktisch onmogelijk om de unie te verlaten. De landen zijn gegijzeld door enorme kostenpost. Johnson kan lachen, hij is op het nippertje ontsnapt.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28.
Johnson kan inderdaad lachen, héél hard lachen en een lange neus trekken naar de EUSSR.
Ik denk wel eens, héél stiekem : “Was ik maar Brit !”
Keer op keer wordt Rutte in de NL-media afgeschilderd als een “staatsman”, hij kan daar niet bij in de schaduw staan ! Een échte staatsman had de belangen van zijn bevolking behartigd en desnoods zijn “veto” uitgesproken, maar daartoe mist hij de moed. Eenvoudig gezegd : een heel laf weekdier, deze Rutte.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Het ergste is dat er nog zoveel mensen in die “staatsman” geloven. Je vraagt je af wanneer pas de ogen open gaan.

Wim
Wim
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU is voor ons hotel California geworden. You can check in every time you like, but you can never leave…

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De msm laat het lijken alsof Rutte een goed resultaat behaald heeft.

Slaap maar lekker door Piet en Truus Modaal. De regering weet wat goed voor u is.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zover ik heb begrepen heeft Angela Merkel een draai gemaakt, waarschijnlijk toen haar werd ingefluisterd hoe o.a. Deutsche Bank er voor staat..
Het is een fors lijk dat uit de kast dreigt te vallen, maar zolang de mensen niet door hebben hoe het stelsel in elkaar steekt blijven de lijken in de kast. Dat het niet zonder gevaar is om de lijken verborgen te houden zal wel een keertje blijken.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vanaf gister zijn de Europese schulden gezamenlijk. De transferunie is sinds gister een feit, dank je wel Rutte! De schulden van de Europese unie zullen vanaf nu alleen maar groter worden. volgens mij is het slimmer zelf grote schulden te gaan maken.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Top ontmoeting heet het daar in Brussel, maar eigenlijk is het tob ontmoeting want het ging echt nergens over. In gewoon Nederlands ging het erover hoe fraude te plegen zonder daarvoor bestraft te worden. We zien weer duidelijk hoe de Fransen de boel naar hun hand gaan zetten zonder tegenspraak van de Duitsers, want die krijgen de volgende tob ontmoeting hun zin, net als Rutte dat nu voor de buhne kreeg en met wat kleingeld triomf viert bij thuiskomst en de msm het op de staats radio en TV rond bazuint.

Als het zo noodzakelijk is voor de zuidelijke landen dat zij geld krijgen wat in het noorden wordt opgebracht, hoe kan het dan dat dag na het accoord er in Italie nieuwe partij wordt opgericht die net als vele Nederlanders uit de EU willen. Wij willen eruit omdat we zelfstandiger zijn zonder Brussel en hebben geld uit Brussel helemaal niet nodig!

Grote spelbreker waren de Belgen, die hoor je nu weer niet, dat komt omdat ze toch eigenlijk de Fransen steun, joost mag weten wat die Belgen zien in Macron en diens beleid. We kennen Nexit maar hoe staat het daarmee eigenlijk? Nexit is prima plan als dat doorgang vindt en zijn er al meer landen die eruit willen zoals de Engelsen deden? Duitsland? Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Finland. Eigenlijk zijn dat ook de landen die qua mentaliteit het beste passen bij Nederland.

Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

“Als het zo noodzakelijk is voor de zuidelijke landen dat zij geld krijgen wat in het noorden wordt opgebracht”

De nieuwe slavernij.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Ja eigenlijk zou je dat ook kunnen zeggen inderdaad!

Joey France
Joey France
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

@Erik: ik heb een Belgisch paspoort maar ben Vlaming. Veel Vlamingen moeten van de huidige EU niet hebben, evenmin van de Fransdolle Belgische regering en minachten de pretentieuze plastieken Napoleon Macron. De dag van Nexit vraag ik asiel aan in Nederland maar ik geef u op een blaadje, Nexit is niet voor binnenkort, hoe graag ik mij ook zou vergissen.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joey France

Vlaming wat kun je als nederlander in godsnaam tegen de vlamingen hebben! Meer dan welkom in Nederland graag zelfs!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze zin in het stuk van Gajentaan is essentieel: “Dat zo’n periode van massale maar niet doelgerichte of productiviteitsverhogende investeringen geen blijvend effect heeft, weten we nog uit de jaren 2002 – 2007.” Na aloop is het geld op en hebben de zogenaamde ‘investeringen’ geen blijvend effect gehad. Macron doet alsof alleen Frankrijk de rol van tegenwicht voor Duitsland kan vormen. Dat is slechts fictie, een narratief om een hefboom te creeren en Napoleonnetje te spelen. Merkel heeft ongetwijfeld haar (Duitse) redenen om in dat verhaal mee te gaan. Maar de Nederlandse belastingbetaler zit met de gebakken peren. Weer meer soevereiniteit en ruim 20 miljard door de WC gespoeld.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En zo zwemmen we steeds verder de EU fuik in.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Your Empire Needs You”…

Darth Vader

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang we in de unie zitten zal er stukje bij beetje meer van ons worden afgepakt.
Men doet alsof de EU voordelig is voor ons, maar wanneer je de voors en tegens optelt, zie je dat het netto negatief is. Daarom spiegelt men ons nu voor dat dit de enige optie is omdat andere opties allemaal leiden tot dood en verderf.

En naast de EU moeten we nog op de hoede zijn voor de andere intranationale instanties. Men is nu versneld bezig met machtsconsolidatie. Hoe meer macht zich boven onze hoofden verzameld, hoe minder rechten en vrijheid wij zullen hebben.

Karel J.A.M. Want
Karel J.A.M. Want
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Machtsverschuiving
Hoewel Rutte nu kan claimen alles eruit te hebben gehaald en dat ‘de Nederlandse belangen goed zijn gewaarborgd’ heeft de strategie van neezegger de Nederlandse reputatie onherroepelijke schade berokkend. Los van de tekortkomingen in de analyse ten aanzien van de politiek-economische situatie in landen als Spanje en Italië waar de laatste weken op is gewezen, heeft het kabinet gevaarlijk spel gespeeld. De Nederlandse positie in Europa is aanmerkelijk verzwakt. Zeker in het licht van dat andere spook dat door Europa waart: de brexit.

Nu het Verenigd Koninkrijk sinds dit jaar geen zeggenschap meer heeft in de Europese Unie, heeft zich een significante machtsverschuiving voorgedaan. Een voorstel van de Europese Commissie wordt aangenomen door de Raad van de Europese Unie bij instemming van 15 van de 27 van de lidstaten als die samen minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

Hoewel de meerjarenbegroting en het beleid omtrent gevoelige thema’s met unanimiteit worden afgehandeld, wordt zo’n ‘gekwalificeerde meerderheidsbeslissing’ (QMV) gebruikt voor 80 procent van alle Europese wetgeving. Denk hierbij aan visserij, asielbeleid of milieuwetgeving. Zo’n QMV kan geblokkeerd worden door een blokkeringsminderheid. Deze moet uit minimaal vier staten bestaan die samen 35 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. Een coalitie van landen kan dus eigenlijk pas een vuist maken wanneer ze over zo’n blokkeringsminderheid beschikken.

Karel J.A.M. Want
Karel J.A.M. Want
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vrekkige minderheid
Met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk wordt het vormen van zo’n coalitie voor Nederland aanzienlijk moeilijker. De coalitie van vier zuinige/vrekkige landen Nederland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk omvat nog geen 10 procent van de Europese bevolking. Zelfs wanneer ze Duitsland en Finland meekrijgen gaat het om nog geen 30 procent.

Deze coalitie zal niet in staat zijn EU-wet­geving te blokkeren, in tegenstelling tot een coalitie van bijvoorbeeld Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal (samen 41 procent). Mocht Nederland een rol van betekenis willen blijven spelen binnen Europa, dan zal het Frankrijk en Duitsland te vriend moeten houden.

Op de proef gesteld
Juist het geduld van Frankrijk en Duitsland is onnodig lang op de proef gesteld tijdens deze top. De zuinige/vrekkige vier, onder aanvoering van Nederland, hebben de onderhandelingen onwenselijk lang gedwarsboomd.

De botheid en diplomatieke onhandigheid van Rutte en Wopke Hoekstra konden al niet op sympathie rekenen bij de zuidelijke lidstaten, maar hun halsstarrigheid zal Nederland door de Fransen en Duitsers niet in dank afgenomen zijn. Veel lidstaten zullen minder geneigd zijn Nederlandse belangen te steunen of met Nederland coalities te vormen. Een kapitaal verlies, vooral nu een belangrijke partner, het Verenigd Koninkrijk, uit de Unie is gestapt.

Vee
Vee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Karel J.A.M. Want

Dus voor het sinds de oprichting van de eu de grootste netto betaler zijn per hoofd worden we nu geboycot door die ondankbare honden (vergeef me deze door boosheid ingegeven uitdrukking}. Dus nu m9gen we nig minder voordeel van ons lidmaatschap verwachten en dat vind u wel prima? Lijkt me dus een uitgesproken moment om die hypocriete zakkenvullers de rug toe te keren. Kijken wie er dan aan het kortste eind trekt. Mooie opening ook om mooie overeekomsten met UK te sluiten.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Karel J.A.M. Want

“Mocht Nederland een rol van betekenis willen blijven spelen binnen Europa, dan zal het Frankrijk en Duitsland te vriend moeten houden.”

Vriendschap kan niet van een kant komen. Het gaat om een eerlijke positie van Nederland binnen een toekomstige federatie en het blijkt steeds vaker en duidelijker dat die rol of positie niet haalbaar is. Juist deze constatering of angst maakt de keuze voor NEXIT noodzakelijk anders worden wij een soort Catalonië van die EU federatie.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Karel J.A.M. Want

@Karel,

Grappig dat de nettobetalers steeds “vrekkig” genoemd worden.

Maar goed. Dus jij zou het niet erg vinden om elke week met het voetbalteam uit eten te gaan, en elke week de rekening voor alle spelers te moeten betalen?
Ook die ene reservebankzitter die steeds de duurste gerechten uitkiest en bovendien met gemak 220 euro aan wijn wegwerkt?
En dat al jarenlang?
Want eisen dat kosten eerlijk verdeeld worden is “botheid en diplomatieke onhandigheid”?

Ik geloof je gewoon niet.
Bovendien; verbrand zoveel van jouw geld als je wil verbranden, maar val mijn portemonnee daar niet mee lastig.

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x