Misleiding rond ‘annexatie’ van delen Judea en Samaria

Titelfoto: Betlehem door Dennis Jarvis , gepubliceerd onder CC BY-SA 2.0.

Israël wil de inwoners van Judea en Samaria na een halve eeuw dezelfde rechtspositie geven als de overige Israëliërs genieten. Nu valt het gebied ten noorden, zuiden en oosten van Jeruzalem (vaak ten onrechte aangeduid als de “West Bank”) nog onder militair recht. Die ongelijkheid ontstond na de Zesdaagse Oorlog, waarin Israël een einde maakte aan de bezetting van dat deel van Israël door Jordanië.

Na het uitroepen van de staat Israël in 1948 vielen de Arabische staten het land binnen om de Joodse staat onmogelijk te maken en de Israëlieten te verdrijven, maar dat mislukte. De Volkerenbond had in 1922 bepaald dat Joods Palestina from the river to the sea aan de Israëlieten en boven de rivier aan de Hasjemieten (Transjordanië) zou worden toebedeeld. Het land werd in tweeën geknipt. Zo verloren de Israëlieten twee derde van hun grondgebied maar behielden hun geboortegrond: Judea – waar de benaming ‘Jood’ vandaan komt – en Samaria.

Foto: Judea en Samaria door Tubs, gepubliceerd onder CC BY-SA 3.0.

 

Landsdelen

Na het uitroepen van de staat Israël in 1948 (drie jaar na de Shoa) werden de Joden direct verdreven uit alle omringende Arabische landen, om daar met achterlating van hun bezittingen nooit meer terug te keren. Transjordanië veroverde tijdens die onafhankelijkheidsoorlog Judea en Samaria en hield deze landsdelen tot 1967 bezet. Zoals bekend heroverde Israël dit gebied tijdens de Zesdaagse Oorlog en in 1994 gaf Jordanië het officieel terug. De Arabieren die daar woonden kregen echter niet automatisch de Israëlische nationaliteit en verloren ook de Jordaanse nationaliteit. Sinds 1969, toen Fatah infiltreerde, noemen deze verstoten Arabieren zich ‘Palestijnen’.

 

Oorlogen

De wereld had eerst toegekeken hoe daags na de uitroeping van de staat Israël het land zich verdedigde tegen de enorme legers van de Arabieren. Vervolgens zat de wereld op haar handen toen hetzelfde in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog en in 1973 bij de Jom Kippoer Oorlog weer gebeurde. Tegen alle verwachtingen in is het landje als enige in de regio tot bloei gekomen en ontwikkelde het zich tot een westerse democratie temidden van theocratische dictaturen. Bovendien genoten de Arabisch-Israëlische burgers dezelfde rechten en vrijheden als de Joodse inwoners en heerst er vrijheid van godsdienst. Een doorn in het oog van de omringende despoten, maar militair konden ze er niets tegen beginnen.

 

Giftige VN-resoluties

Aanvankelijk ontstonden er in de zestiger jaren terreurbewegingen, zoals Fatah en de PLO, die vliegtuigkapingen en bomaanslagen over de hele wereld pleegden, waarna met oliedollars en de afhankelijkheid van olie de internationale gremia werden ‘gekocht’ om tegen de Joodse staat te ageren. Een juridische jihad. En de laatste jaren is daar cyberoorlogsvoering aan toegevoegd. Zo raakte het Verdrag van de Volkerenbond steeds verder in de vergetelheid en werd het onder giftige VN-resoluties bedolven.

 

Annexatie?

Vandaag de dag heerst daarom het ingestoken idee-fixe van de Arabische vervalsingen in plaats van de feitelijke historie. Maar daar zitten natuurlijk een laag welwillend geloof en politieke motivatie onder. Het hele begrip ‘annexatie’, zoals men elkaar napraat, is aantoonbaar onjuist. Annexatie door een staat kan alleen plaatsvinden als dat het innemen van grondgebied van een andere staat betreft. Daarvan is geen enkele sprake, maar u ziet het begrip overal gebezigd.

 

VS-plan

Het vergif van het delegitimeren van Israël is goed gemengd. Het resulteert er bij ons in dat – zelfs na de officiële erkenning van Jeruzalem – wij er geen ambassade zullen heropenen. De EU wil niets weten van het Marshallplan voor de Palestijnen dat de huidige VS-regering heeft neergelegd, want het houdt vast aan de perfide antisemitische wens van de Palestijnen om Joods land te veroveren, zoals van meet af aan de jihadistische opdracht was.

Het Peace to Prosperity-plan van de VS vraagt Israël opnieuw land af te staan aan Arabieren, zoals ze eerder deden met Gaza. Zeventig procent van Judea en Samaria, inclusief veel archeologische vindplaatsen van Joodse geschiedenis, vervalt daarin aan de Arabieren. Desondanks stemt Israël ermee in. Geen Arabier of Jood hoeft te verhuizen als de definitieve grens (het betreft nu nog bestandslijnen uit de Zesdaagse Oorlog) definitief wordt, zo vermeldt het VS-initiatief. De wereld negeert het, maar de cartografen onder leiding van de VS en Israël zijn al op de grond.

 

Deugsteun

Ons huidige regeerakkoord spreekt nog van een ’terugtrekking van Israël tot de grenzen van 1967′ terwijl die juridisch domweg niet bestaan. Een motie van de SP die om ‘maatregelen’ vraagt als Israël ‘Palestijns grondgebied’ annexeert haalde vlak voor het reces een meerderheid. Na bovenstaande snapt de lezer dat dit – een Kamermotie kost € 7.500.- – weggegooid geld is. Maar niet in de ogen van de Kamermeerderheid die daags erna een initiatiefnota antisemitisme besprak. Zelfs GroenLinks, dat al jaren voor een Israël-boycot pleit, was aanwezig om hun deugsteun te betuigen. En ja, de in onderstaande video bedoelde fractievoorzitters betreffen in ieder geval ook die van GroenLinks.

 

Juridische jihad

De druk op Israël wordt vanuit de hele wereld opgevoerd en het is dus politiek redelijk veilig je daarachter te verschuilen met de aantoonbaar foute motieven ingegeven door jarenlange juridische jihad tegen de Joodse staat. Dat de democratische rechten straks ook zullen gelden voor de Israëliërs in Judea en Samaria, net zoals in de rest van Israël, vindt de EU geen goed idee. Het staat een tweestatenoplossing in de weg zoals zij die zich voorstellen.

De $ 50 miljard voor die concreet door de VS ingekleurde staat komt dan ook niet uit de EU, maar uit de VS en de Arabische landen zelf. De laatsten hebben belang bij handels- en diplomatieke betrekkingen met het welvarende Israël en zien de archaïsche dwangneurose bij hun Palestijnse broeders niet meer zitten. Zeker nu de wereld fossiele brandstof grotendeels vaarwel zegt en er andere winden over de wereld waaien, willen ze meezeilen op de golven van de vooruitgang. Dat heeft het VS-Midden-Oosten-Team, dat onafgebroken onder leiding van Jared Kushner aan de plannen gewerkt heeft, bereikt en staat nu onomkeerbaar in de boeken.

 

Poppenkast

De PLO kwam vlak voor de uiterste datum 1 juli met een poging alsnog aan tafel te gaan, maar de voorwaarden daarvoor wilden ze niet aanvaarden. De erkenning van de Joodse staat en het ontwapenen willen en kunnen ze niet. Daarmee implodeert hun sprookje en zal de hele poppenkast in de vergetelheid verdwijnen. Maar “wij” – de EU en de Nederlandse regering – blijven ‘de Palestijnse zaak’ tegen Israël steunen. Ook al zijn we zwaar afhankelijk van Israëlische uitvindingen op het gebied van cyber security, inlichtingen, medicijnen en technologie. Ook al hebben we bergen boter op ons historische hoofd als het de Shoa betreft: we hebben er niets van geleerd.

 

Bedreiging

Nog altijd schijnt een Joodse staat, hoe klein ook, een bedreiging voor de wereldvrede te zijn. Niet alleen stemt ons land in de VN mee met tirannieke dictaturen als Iran, het heeft daar zelfs een militair attaché gestationeerd. Een veilige grens voor de Joodse staat is na een halve eeuw uiteindelijk tot stand gekomen door een POTUS, die ook nog eens een einde maakte aan de Arabische- en EU-wens om Jeruzalem op te delen. Daarmee maakte Donald Trump een einde aan één van de meest pijnlijke hatelijkheden tegen het Joodse volk, de miskenning van het hart van hun bestaan: de Tempelberg.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is tegenwoordig nogal beschamend om Nederlander en tegen mijn wil, inwoner van een EU land te zijn.
De Westerse landen hebben een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van Israël. Zij hebben ingestemd met het vormen van de staat Israël. Zoiets verplicht!!!
De VN is tegenwoordig slechts door dictatoriale moslimleiders en mensen haters bevolkt.
Inderdaad men heeft niks geleerd van het verleden.

pascal
pascal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Niks geleerd? Nou ja wel hoor: de eeuwig schuldige jood die geen recht heeft op een eigen staat, en met hun emigratie uit Europa hun eigen lot wilden tekenen; daar houdt onze politieke kaste niet van, zelfbeschikking.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom zou de EU een democratie in het Midden-Oosten steunen als die zelf steeds minder democratisch aan het worden is?

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Precies wij burgers hebben niet eens de mogelijkheid om een zegje hierover te doen. Partijen als SP die niets met democratie hebben gezien hun verleden, Groenlinks een partij die nu in 2020 nog altijd bloed aan hun handen hebben na 2002 als het om democratie gaat, de hele linkse kliek in de tweede kamer heeft niets met democratie en zeggingschap van eigen burgers. Het is een goed teken dat die hele corrupte EU buitenspel gezet wordt hierin. Daarom zijn ze ook niet blij met zo iemand als Trump die niets heeft met die corrupte malloten in de EU. Je zou je als Ned onderhand gaan schamen dat je weet dat je eigen regering schijnbaar niets geleerd heeft van het verleden, en zich als bruinhemden gedragen binnen de EU.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Ik geloof dat het die linksgroene Wassink uit Amsterdam zei, dat democratie niet zelf het doel is. Precies volgens de linkse leer die democratie alleen als werkwoord gebruikt in haar enige doel, de linkse dictatuur. Officieel heette dat dictatuur van het proletariaat maar die kan je vergeten, dat zijn de nuttige idioten voor de linkse dictatoriale machthebbers.

hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik was vorig jaar voor de tweede keer in Israel. En ik schaamde mij dood voor de anti-israel stemming die tegenwoordig in Nederland heerst. De eeuwige “tweestaten”” gezeur waar zelfs een christelijke partij als de CU voor staat. Een Stef Blok die denkt de oplossing te vinden voor dit probleem. Hoe decadent, hoe hoogmoedig. Dan hadden we ook nog een Denk-gek die met een palestijse vlag ging zwaaien in Jeruzalem. Ik heb mij nog nooit zo beschaamd gevoeld naar een land toe. En het doet mij als pro Israel mens verdriet dat een volk zo gedemoniseerd wordt; alleen maar omdat ze joden zijn.
Overigens; een topartikel

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eens. Maar wie de geschiedenis (her)schrijft, dicteert het heden en de toekomst. Wat dat betreft doen Rutte en zijn trawanten niet onder voor Stalin en alle andere Orwelliaanse dicators in de wereld (zo’n 70 procent van de VN schat ik, inclusief alle Islamitische landen).

Martine
Martine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is een schande wat betreft hun houding en acties betreft het Midden-Oosten en de Islam. Alles duid op een niet kernachtig en logisch besef van de realiteit en waar bemoeien ze zich mee. Israël zou een voorbeeld moeten zijn met hoe ze omgaan met islamitisch geweld, dat nooit tot een oplossing zal komen omdat het niet in hun aard zit en veroveren altijd een onderdeel zal zijn. Deze islamitische cultuur komt naar Europa en dan te bedenken dat Sigrid Kaag zich verkiesbaar gaat stellen en de eerste vrouwelijke premier wil worden.

Jos
Jos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens. Ik ervaar een toenemende afkeer van al die linkse lieden, opgezwollen van deugdzaamheid, die vervolgens zonder echt iets van de situatie af te weten het Palestijnse narratief verkondigen. Schreeuwers. Trouwens Palestijnen als zodanig bestaan helemaal niet. Door Arafat met behulp van de KGB in de zestiger jaren gemunt. Slim, dat wel. Onderzoek heeft afdoende aangetoond dat de Filistijnen zeevaarders waren, waarschijnlijk omgeving Kreta. Zij staren je schaapachtig aan als je zegt dat er al een zogenaamde Palestijnse staat bestaat, namelijk Jordanie. Nota bene ruim twee derde van het oorspronkelijke mandaat gebied. Over bevoordeling gesproken. Datzelfde Jordanie dat de uit Israel gevluchte Arabieren als tweederangs burgers behandelt. Idem dito trouwens in de omringende Arabische landen. De gemiddelde Arabier heeft het nog altijd veel beter in Israel dan elders. Twintig zogenaamde Palestijnen in de Knesset, waar vindt je Joden in een Arabisch Parlement? De gemene zaak van Links met alles wat Islam gerelateerd is bedreigt niet alleen Israel maar ons allemaal. Nu maar hopen dat Sigrid Kaag minister President wordt. Dan komt alles weer goed. Bah!

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Ernst.

Zeker de opmerkingen, over de verdwenen Nederlandse DEMOCRATIE.

Eric
Eric
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

He he, eindelijk eens een artikel uit de andere hoek! De Nederlandse regering bestaat uit ondeskundigen, daarom ook zitten we nu met Denk, en straks ook nog een anti Israël partij Nida. Israël hoe klein ook is op het wereldtoneel een land om rekening mee te houden. Het bestaat uit een bevolking van immigranten uit vele delen van de wereld, en daar waar Joodse mensen in verdrukking komen gaat Israël deze mensen zelf ophalen en thuis brengen.

Wat ik in Nederland maar niet begrijp is dat Joodse mensen stug blijven stemmen op een partij als de PvdA of andere rode partij die juist van Israël af willen of op z’n minst boycotten. Menig Joodse Nederlander zoals bijvoorbeeld Job Cohen is lid van die partij, in de media Shula Rijksman bij de NPO als baas, en niet te vergeten Frits Barend en zijn dochter.

We zitten nu met het racisme gedoe, hoe de gekleurde mens wordt onderdrukt en nog tig van andere zaken die hen zgn slachtoffer maken, maar je hoort niemand over hoe erg het is om Joods te zijn en met een keppeltje op door grote stad te lopen en wordt bedolven onder K woorden en sis geluiden en bewaking voor de synagoge!

Hans
Hans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas begin je fout. In 1922 werd het hele Britse mandaatgebied toegewezen aan de Joden (incl Gaza en Golan, en nog steeds het enige rechtsgeldige besluit over dat gebied). Dat deel te oosten van de rivier heette toen Transjordanië. Toen Churchill tot uitvoering van het mandaat overging gaf hij echter (illegaal) Transjordanië aan de bevriende Abdoellah. Pas op 25 mei 1946 werd Transjordanië onafhankelijk als het Hasjemitisch Koninkrijk, het huidige Jordanië. Daarmee verloren de Joden in 1 keer 2/3 van het aan hun toegewezen gebied.

Het is beschamend hoe de Wereld de rechten en veiligheid van de enige democratie en rechtsstaat in het Middenoosten verkwanselt.

Corski
Corski
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zal mij niet verbazen als iemand er straks achter komt dat verkiezingsuitslagen in Nederland al sinds de jaren ’70 worden gemanipuleerd. Over en iedereen die ik spreek is tegen het meeste van wat deze regering allemaal bepaald en wat de EU ons oplegd. En als blijkt, ik mag het ergens toch echt niet hopen, dat dit waar blijkt te zijn, wat dan? Zijn we dan de EU en al die idiote verdragen ingerommeld door een groepje aristocraten die het allemaal beter weten? Bestaat democratie al heel lang niet meer in Nederland en hebben al die partijen die het voor het zeggen hebben in Nederland een gemeenschappelijke agenda? Je gaat het bijna denken.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Corski
Bosgeus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Antisemieten die beweren dat antisemitisme verwerpelijk is.

Ik kan die gedachtegang van de SP en CU niet echt volgen. Wat zou er toch achter zitten? Gidi Marsuszower zegt, dat ze het goed bedoelen. Wat zou dat betekenen, goed bedoelen? Bedoelden de SS-er in Auswitsch het ook goed, omdat ze geloofden in een Joodse samenzwering? Goed doen en goed bedoelen zijn evident verre van hetzelfde.

Ik maak onderscheid tussen twee soorten antisemieten: De levensgevaarlijke geavanceerde intellectuelen die pamfletten als de Ouderen van Zion opstelden, en de bruikbare dwazen die zulks lezen en vervolgens geloven. Of, zoals in dit artikel, de Arabieren die propaganda tegen Israël opzetten, bruikbare dwazen die deze propaganda letterlijk geloven en opvolgen.

Bruikbare dwazen met Kamerzetels 😩

Richard
Richard
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Internationaal recht is het geloof in goden. Dit laat maar weer eens zien hoe volhardend zelfs de atheïst vroom in zijn goden blijft geloven. Mensen zijn zich maar slecht bewust van het gegeven dat we in imaginaire ordes leven waar we waarheid en recht aan afmeten, waarin we menen het gelijk naar onze kant te kunnen trekken. De nationale staat is een fictie, een waanvoorstelling dat ons in de behoefte vervuld om ergens bij te horen, een fictie dat ons zelfs identiteit verleent. En het is waar, van de socialist mag en jood geen jood zijn, maar moet het via insluitingspolitiek behoren tot de grote wereldkudde van de socialistische heilstaat. Zo zullen de orthodoxe moslims hier eens het licht zien en hun weg vinden naar de socialistische heilsstaat. Geef ze tijd, eens zullen ze tot het inzicht komen en zullen we allemaal één en gelijk zijn. Allemaal grijze muis.

De Indonesische cultuur is vrijwel verdwenen, de Surinaamse cultuur is in Nederland vrijwel verdwenen, of je moet in Sylvana Simons nog iets Surinaams terug kunnen herkennen. Met recht kun je vaststellen dat het socialisme het meest effectief is met het afrekenen van de multiculturele samenleving, daarom schurkt het ook zo lekker aan tegen de islam, de hele mensheid onder één God, de hele mensheid één en gelijk. De jood onderscheid zich in één ding van het christelijke en islamitische ideaal, die van de uitverkorene. Welk een instinctieve gruwel zal de socialist overvallen? Met de zeis weer gelijk maken die handel!

Het zal nog lang duren voordat de mens voordat de mens boven zichzelf uitstijgt. God is dood? Was dat maar zo.

Meir Salomon
Meir Salomon
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer goed geschreven

Richelmo Esposito
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben in Europa inderdaad kilo’s boter op ons hoofd. Onze politieke leiders zijn laf en hypocriet. Zij laten Israël vallen omdat ze bang zijn voor de onrust die het binnen hun landsgrenzen zou geven als ze onomwonden hun steun zouden uitspreken voor de Joodse natie Staat. Misschien ook omdat een aantal van hen in hun hart niet veranderd zijn en nog net zo denken als hun politieke “voorvaderen”uit de periode 1933 – 1945. Ik ben het volkomen eens met de juridisch juiste uitleg in dit mooi geschreven artikel.

Alice
Alice
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een goed artikel en weer wordt Trump genegeerd of belachelijk gemaakt met zijn besluit. Raar dat de CU het heeft over het Recht op land. Toen Mugabe het land van de blanke boeren afpakte, was iedereen stum. Ook Rhodesie werd aangewezen door de VN als gevaar voor de wereldvrede en nu staat Israël alleen. Beide zijn kleine landen. Nederland is geen democratie meer maar de meeste mensen hebben dit niet door. Israël is een dapper landje, omringt door vijanden dus hebben zij niet nog meer betweters nodig uit Nederland.

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer heldere een goede artikel. Geeft aan hoe slecht NL en de EU bezig is en denkt goed te zijn. Dank Ernst

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x