Anderhalve meter-samenleving is onwerkbaar en onnodig

Het ‘nieuwe normaal’ zal van korte duur zijn

Foto:

De anderhalve meter-maatschappij wordt ons door overheid en MSM voorgehouden alsof er geen andere keus is. Wen er maar aan, is de boodschap van de regering en het RIVM. Maar mensen zijn geen solitaire wezens, we zijn sociale dieren. Die anderhalve meter-samenleving gaat niet werken. We zien het nu al.

De lockdown is nog niet opgeheven of men doet al of de coronacrisis voorbij is. Bovendien is het niet nodig. Het coronavirus bestrijd je op een heel andere manier dan met de regel “hou anderhalve meter afstand”. Dit advies geldt sinds de invoering van de ‘intelligente lockdown’. Het schijnt dat alleen op die wijze het virus onder controle kan worden gehouden. De meeste Nederlanders – op een enkele coronahoester na – volgen het advies op. Winkels, het OV, looproutes, inmiddels wordt en is alles aan de anderhalve meter-regel aangepast.

Nu de lockdown geleidelijk aan wordt opgeheven zien we een verschuiving optreden. Het adagium van anderhalve meter geldt onverkort, maar niet iedereen houdt zich er meer aan. Zeker in de grote steden gedragen veel mensen zich alsof de coronacrisis voorbij is. Er heerst een gevoel van opluchting, van bevrijding. Eindelijk mogen we weer ….
Grote groepen mensen, vooral jongeren, nemen spontaan hun vroegere leven weer op. Doen hun boodschappen in drukke winkelstraten, gaan met hordes naar het strand, (contact)sporten weer en zitten gezellig bij elkaar in het park.

 

Verantwoordelijk

Maar ja, dat was niet de bedoeling. Zowel de lockdown als de exit-strategie waren niet voor niets van de kwalificatie ‘intelligent’ voorzien. Nederlanders laten zich niet voorschrijven wat wel en niet te doen, zijn zelf verantwoordelijk genoeg, was de gedachte. Die gedachte is denk ik wel correct, maar Nederlanders zijn behalve verantwoordelijk ook zelfstandige denkers. De anderhalve meter-samenleving wordt dan ook niet overal voor zoete koek geslikt. Niet alleen het afstand houden staat ter discussie. Ook wordt het risico om het coronavirus in de buitenlucht op te lopen als gering ingeschat.

De belangrijkste kritiek op het RIVM-advies betreft het besmettingsrisico in afgesloten ruimtes. Het gaat in binnenruimtes niet zozeer om afstand bewaren, maar vooral om goede ventilatie en hoge luchtvochtigheid. Zonder ventilatie blijven de aerosols, de virusdeeltjes, rondzweven en besmetten ze de personen die zich in de gesloten ruimte bevinden.

 

Maurice de Hond

In Nederland levert opiniepeiler Maurice de Hond forse kritiek op het eenzijdige anderhalve meter-beleid van het RIVM. Hij heeft vergelijkende studies en statistisch materiaal vanuit de hele wereld verzameld en komt op basis daarvan tot de conclusie dat buitenshuis de anderhalve meter-regel niet nodig is. Binnenshuis zou de regel eigenlijk zelfs moeten worden vervangen door het advies goed te ventileren en te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid.

Het meest saillante voorbeeld van een hoog risico op besmetting betreft de vleesindustrie. Daar werken mensen aan de lopende band, vlak naast elkaar in een koude, niet goed geventileerde omgeving. Door de kou is de luchtvochtigheid laag en blijven de aerosols rondzweven. Er zijn al diverse haarden van besmetting in de vleesindustrie aangetroffen.

 

Ventilatie

De implicaties van de boodschap van De Hond zijn enorm. Op de terrassen van de horeca, in de parken, op het strand of waar dan ook in de buitenlucht kan de anderhalve meter afstand gewoon vervallen. Gebruik wel je gezonde verstand. Ga nog niet meteen met iedereen knuffelen, handen schudden en de typisch Nederlandse drie-kus uitdelen, maar gedraag je verder hetzelfde als vóór de coronacrisis.

Binnen is het een ander verhaal. Daar is de anderhalve meter ook niet echt relevant, maar enige afstand is nog steeds wel aan te bevelen. Veel belangrijker is echter dat er in fabrieken, op kantoren, in verpleeghuizen, sportscholen en dergelijke goed wordt geventileerd en de luchtvochtigheid hoog wordt gehouden.

Als aan die voorwaarden wordt voldaan kunnen volgens De Hond fabrieken weer gewoon draaien, kantoren weer bemenst, sport weer beoefend en hoeven ouderen en zieken in verpleeghuizen niet meer bang te zijn dat hun laatste uur heeft geslagen. Ook kan er weer gevlogen worden. Als de cabines goed geventileerd worden en de aerosols er met speciale HEPA-filters uit worden gehaald, is het risico van besmetting minimaal. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben dergelijke filters al geïnstalleerd.

 

Testen

Een laatste voorwaarde – en niet de onbelangrijkste – is ‘testen, isoleren en contactonderzoek’. Zolang er nog geen vaccin of afdoend geneesmiddel op de markt is, is dit cruciaal. In Nederland lijkt het erop dat we eindelijk zover zijn dat dit op grote schaal kan geschieden. Per 1 juni kan iedereen zich laten testen – er is een landelijk telefoonnummer beschikbaar gesteld – en de GGD zou inmiddels voldoende capaciteit hebben opgebouwd om contactonderzoek te verrichten. Op deze wijze kunnen plaatselijke uitbraken van het virus snel onder controle worden gebracht.

 

Economisch herstel

Als de anderhalve meter-samenleving – die door de MSM en het kabinet al direct tot het ‘nieuwe normaal’ is omgedoopt – niet hoeft te worden ingevoerd, is het ook afgelopen met allerlei onheilsvoorspellingen. Die komen niet meer uit. Een lange recessieperiode met desastreuze economische gevolgen als veelvoudige faillissementen en massaontslagen hoeft niet meer op te treden. Zelfs is het mogelijk dat met de aanpak van De Hond de economie ook weer snel herstelt in de vorm van een V Shape. Dat de sterke krimp van de economie, zoals we die momenteel zien, gevolgd wordt door een even steile groei.

Op de beurzen wordt al een voorschot genomen op dit scenario. Elk goed nieuws over een mogelijk vaccin of behandeling tegen corona veroorzaakt onmiddellijk een koopgolf van aandelen. Terwijl je zou verwachten dat de aandelenbeurzen met alle doemscenario’s in een droevige mineurstemming zouden verkeren. Ook andere indicatoren zijn inmiddels weer positief. Zo is het ondernemersvertrouwen in Duitsland al weer boven de vijftig, wat wil zeggen dat steeds meer ondernemers denken dat de economie weer snel gaat groeien.

 

V-Shape

Wel denk ik dat de economische groei minder uitbundig zal zijn dan de voorspelde V shape. De reden is de deglobalisering als gevolg van de coronacrisis en de machtsstrijd tussen de VS en China. Ook zal groei niet overal even groot zijn. Zo zullen landen die voorop lopen met een exit-strategie eerder het pad van hernieuwde economisch groei opgaan dan de meer voorzichtige en zullen open en dynamische economieën sneller de draad weer weten op te pakken dan gesloten en bureaucratische. De VS, Duitsland en Nederland zullen, met andere woorden, snel recupereren. Frankrijk, Italië en Spanje zullen meer tijd nodig hebben.

Het ‘nieuwe normaal’ zal van korte duur zijn. Gelukkig maar.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het OMT en RIVM advies luidde dat rijschoolhouders hun werk weer konden hervatten, mits de ramen dichtbleven en de airco uitgeschakeld. Moeten we dan echt alle andere waanzinadviezen ook nog opvolgen? Met z’n tweeën de straat op dicht naast elkaar, zonder familie te zijn mag niet ivm besmettingsgevaar. Er wordt gelukkig niet op gehandhaafd, maar eigenlijk is het een misdrijf om verliefd te zijn! Nu ben ik van huis uit aardig plichtsgetrouw, maar dit is dermate lachwekkend allemaal, dat ik me afvraag, of onze bewindslieden zelf niet lijden aan een vreemd onbekend virus, dat grijze hersencelletjes vernietigd. Thuis blijven omdat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, geen contact omdat je een geestelijke anderstand hebt enz. Anderen beperken in hun broodwinning, zelf heel veel minder werken, maar niets financieel inleveren. Hoe lang nog accepteert Nederland dit gedoe van een regering volkomen van het padje is? Dat deze leiders hun verstand niet meer gebruiken, betekent niet, dat de bevolking dat ook niet doet.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heer Vervloed, dank voor uw visie die ik volledig deel.
Er schuilt echter een aanzienlijk probleem: Veel mensen die ik spreek werd een enorme angst aangepraat. De maatregelen door het kabinet genomen worden breed gedragen. Rutte heeft het goed gedaan, zo meent men. Als hij niets had gedaan zou het aantal doden en besmettingen enorm zijn. En dat is precies wat Rutte met zijn “deskundigen” voor elkaar heeft gekregen: zetelwinst!
Het probleem had al na een maand opgelost kunnen zijn. Na aanvankelijke paniek zag het kabinet (lees VVD) de politieke winst aan komen waaien. Onkunde omgetoverd in winst. Knap werk!!

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gauw vervangen, die regering en media.
Slechte mensen zoals Oosterhuis krijgen een podium van de corrupte media.
Als er een nieuwe regering komt, moet de media ook een heuse verandering ondergaan.
Nu versterken de twee nog elkaar nog, volgend jaar gaat dat veranderen.
En een Nexit, voordat Nederland blut is.

Alex Delarge
Alex Delarge
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben Ab Oosterhuis moe.

Sola Scriptura
Sola Scriptura
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alex Delarge

Is het niet Ab Osterhaus?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sola Scriptura

Huub Oosterhuis en Ab Osterhaus. Minder verwarrend als je het naast elkaar zet.

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We hoeven Maurice de Hond natuurlijk niet op z’n woord te geloven, maar inmiddels adviseren ook instituten als het CPB om op te houden met “het nieuwe normaal”. Het is niet normaal en dat wordt het niet ook. En het is ook nog eens beroerd Nederlands.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Interessant is de strijd tussen Maurice de Hond en de pers. Journalisten blijken een enorme terughoudendheid te vertonen om zijn inzichten te delen. Ook vanmorgen op Radio 1 waren twee vrouwelijke journalisten te horen die betoogden dat De Hond misschien een goede statisticus is, maar dat hij zich verre dient te houden van virologische of epidemiologische conclusies. Met geen woord werd gesproken over het feit dat De Hond zijn inzichten gecorroboreerd ziet door vooraanstaande virologen in binnen- en buitenland. Best gek. De Hond’s conclusie is duidelijk: er is tot oktober 2020 geen gevaar voor sterke verspreiding. Daarna zal superverspreiding effectief moeten worden tegengegaan door maatregelen in de vorm van ventilatie en luchtvochtigheidsbeheersing in scholen, moskeeen, slachterijen, voetbalstadia, zorginstellingen en wat dies meer zij. Voor zover dat niet kan zal met track en trace en isolatie gewerkt moeten worden. Dat vereist een gigantische inspanning en moet eerst in kaart gebracht worden, anders wordt het weer planning op basis van drijfzand. Ben benieuwd of men vervolgens gaat proberen daar nog een klimaatvriendelijke draai aan te geven. Binnen bepaalde grenzen lijkt dat wel mogelijk. Probeer daarbij wel voldoende afstand te bewaren tot lieden met een GL/D66 achtergrond.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

De voorgestelde ideeen over ventilatie en luchtvochtigheidsbeheersing zijn wat je maatregelen tot corona-proofing van de samenleving zou kunnen noemen. Voordeel is dat we dan ook gelijk de volgende virusaanval uit China beter kunnen weerstaan.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

t De Hond misschien een goede statisticus is, maar dat hij zich verre dient te houden van virologische of epidemiologische conclusies”

Dit soort reacties toont maar weer eens dat mediamensen geen verstand van statistiek hebben.

Het verloop van virussen wordt gemodelleerd, daar zijn specialisten voor, en op basis van de R0 is dat een vrij eenvoudig rekensommetje. De verspreiding van een virus over een populatie is geen virologische kwestie maar een statistische, waarbij de kennis van het virus (bijv hoe lang het UV straling overleeft) alleen maar dient als uitgangspunt.

Norbert Douque
Norbert Douque
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helder artikel, deel de opinie volledig

H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk is Rutte voorstander van die 1,5 meter maatschappij.

Stel je voor dat je elke keer als je Merkel ontmoet, haar volop moet kussen.

hansie
hansie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stuk behalve “bemenst” Doe normaal doe niet mee aan die linkse “correctheid”

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kernachtig artikel.

Uit alle rapporten blijkt dat er globaal drie factoren van belang zijn voor de verspreiding van het virus:

  • veel mensen dicht op elkaar aanwezig
  • in een ruimte
  • gedurende langere tijd

Als aan die drie voorwaarden voldaan wordt, dan is het riskant, mits er een coronaverspreider in de groep is. Ventilatie is dan noodzakelijk.

In alle andere gevallen is het risico zeer laag tot afwezig, met name buiten omdat UV straling elk virus binnen 20 tot 30 minuten doodt. Dus ook de reinigingsmaatregelen in winkels en supermarkten blijken overbodig, want men verblijft daar relatief korte tijd en gaat dan weer naar buiten.

Ook de reisbeperkingen in Frankrijk (niet het departement verlaten, niet meer dan 100 km van huis) zijn onzinnig. Volgens mij zijn die maatregelen verzonnen om het gedrag van mensen te sturen in de richting van minder CO2 uitstoot, want met corona heeft het niets te maken.

Hoe dan ook op dit moment hebben al minstens 2 miljoen Nederlanders een corona infectie zonder symptomen gehad en bij een R0 van 10 dagen betekent dit dat over een maand heel Nederland aan de beurt is geweest.

Richard Rijsdijk
Richard Rijsdijk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het ‘nieuwe normaal’ en de ‘intelligente’ lockdown doen mij erg denken aan het sprookje van de Nieuwe Kleren van de Keizer. In het kort. Een erg verwende keizer kleedt zich elke dag met wat anders tot zijn kleermakers niets meer kunnen verzinnen. Dan komen er een paar oplichters die beweren dat ze iets volkomen nieuws kunnen maken. De keizer stemt in en na een paar dagen geheimzinnig gedoe is het nieuwe gewaad klaar en kleden ze de keizer. Deze staat echter naakt. De oplichters vertellen erbij dat alleen heel slimme mensen het kunnen zien. De keizer wil niet voor dom aangezien worden en prijst de oplichters met hun vakmanschap. En de hele hofhouding wenst ook niet voor dom uitgemaakt te worden en vallen de keizer in alle toonaarden bij. IJdel als hij doet de keizer een wandeling door de hoofdstad. Alle burgers staan langs de kant van de weg en niemand durft iets te zeggen. Tot een klein jochie roept: ‘Mama, de keizer loopt in zijn blote piemel’.

En zo is het met die ‘intelligente’ lockdown ook. Wanneer je het oneens bent, bestempel je jezelf als ‘dom’. Het is de zoveelste vorm van politiek correcte normoplegging.

De spindoctor die het verzonnen heeft, is goed in zijn vak. Jammer dat hij zijn talenten op deze manier inzet. Er zijn zoveel lofwaardiger doelen om je voor in te zetten.

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Het ‘nieuwe normaal’ zal van korte duur zijn. Gelukkig maar.”

Nu dat valt te bezien. Gaan we weer verder als vanouds zonder de echte problemen van onze economieën te zien ( heeft ook niets met 1,5 meter te maken) dan zullen we straks weer worden overvallen door de volgende crisis. Leercurve van mensdom is nul. Het zal een ander normaal moeten worden zonder dat men weet hoe dat er uit zal zien.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Het is onmogelijk ons voor te bereiden op alle crisissen. Maar een volgende ‘corona’ crisis lijkt toch wel tot de mogelijkheden te behoren. En daar kunnen we ons op voorbereiden. Nu kwam het uit een lab in Wuhan, maar de volgende keer misschien uit een lab in Pyongyang of Teheran.Ze hebben nu gezien wat de gevolgen zijn. De leercurve van het mensdom is niet geheel nul. Democratie, Verlichting, wetenschap, onderwijs, belang van handel, tolerantie, noodzaak tot samenwerking, maar niet tegen elke prijs, zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Maar misschien heeft u het over het mensdom als geheel, de mensheid. Dan hebben we het over de wereldwijde, effectieve uitoefening van bestuursmacht. Op dat punt zijn we nog niet ver en het wordt wel urgent. Dat maakt het ook beklemmend. We willen geen totalitaire oplossingen want die doen de andere leerpunten teniet. Interessant vraagstuk. Dat wel. Gaan we in de nasleep van de coronacrisis niet oplossen.

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ik doel niet op crises als Corona maar op de crisis van het einde van onze economische systemen. Deze crisis zal de moeder der crises zijn vrees ik.

logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook bij dit onderwerp is er zoveel angst gezaaid door de roverheid dat je even tot rust moest komen om alle “adviezen ” te laten bezinken en te analyseren. Corona was natuurlijk een schrik en men dacht dit in eerste instantie met draconische maatregelen te kunnen reguleren. Nu we weer met beide beentjes op aarde staan zou je de legitieme vraag moeten stellen wat nog in tact moet blijven van de noodmaatregelen. Gelet op de open grenzen , vliegtuigen weer in de lucht en mensen terug naar het werk zou je de noodmaatregelen direct moeten intrekken omdat er geen draagvlak meer voor is. Onze roverheid is slechts doende om de noodmaatregelen om te zetten in wetgeving. We zijn verworden tot Korea aan de Noordzee

Henk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe je ook wendt of keert, we hebben te maken met een nieuw virus én met 17 miljoen meningen en argumenten.

Mijn voorstel in deze is:

1 probeer een beetje afstand te houden,
2 hoest in je elleboog,
3 draag een mondkapje daar waar JIJ het nodig vindt,
4 was je handen regelmatig,
5 zorg voor voldoende ventilatie,
6 hou rekening met je medelander met verhoogd risico

Zo moeilijk kan het toch niet zijn? 😉

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen