Rampscenario bij linksig Rutte IV-kabinet

Dogma van de “sterke overheid” voorspelt niet veel goeds

 

De hoofdopdracht voor het nieuwe kabinet – daar zijn vriend en vijand het over eens – is Nederland uit de coronacrisis leiden. Een links georiënteerd kabinet zal de overheid daarbij een grote sturende rol toekennen. Een middenpartijenkabinet zou eerder inzetten op de private sector. Maar het aantal coalitiemogelijkheden is beperkt en de vorming van een niet-linkse coalitie is onwaarschijnlijk. Johannes Vervloed voorziet dat Rutte-IV niet het beleid zal voeren dat Nederland nodig heeft.

De kabinetsformatie lijkt eindelijk van start te gaan. Na twee megadebatten in de Tweede Kamer over de vertrouwenskwestie, herstel van het dualisme en een andere bestuurscultuur zal binnenkort een informateur worden benoemd. Hij of zij zal naar alle waarschijnlijkheid de door Tjeenk Willink geformuleerde driefasen-opdracht krijgen om 1) de belangrijkste problemen te benoemen, 2) oplossingsrichtingen daarvoor te vinden en 3) partijen te identificeren die gezamenlijk op deze wijze de benoemde problemen willen oplossen.

De kern van het kabinet moet worden gevormd door VVD, CDA en D66. Het op te stellen regeerakkoord moet op hoofdlijnen zijn en mag niet worden dichtgetimmerd. Alle partijen, dus ook de oppositiepartijen, moeten hun inbreng kunnen leveren.

 

Fase 1

Een duidelijke opdracht, maar op het eerste gezicht niet makkelijk uit te voeren. Alleen al het benoemen van problemen. Neem klimaat en stikstof. Niet iedereen is het erover eens dat er echt een klimaat- en stikstofprobleem is, laat staan dat er consensus bestaat over de aanpak. Wel of niet van het gas af? Biomassa? Kernenergie? Moeten de bouw en de maximum snelheid beperkt om diversiteit van flora in een aantal Natura2000-gebieden te bevorderen? En dan hebben we het nog niet over de (mijns inziens) echt grote problemen, zoals het risico dat Nederland een transferunie wordt ingerommeld en daardoor de pinautomaat van de Europese Unie wordt.

 

En wat te denken van het immigratiedebat? Is Nederland vol of kunnen er gerust nog een paar miljoen bij? Komt er eindelijk een bevolkingsbeleid en een gecontroleerd immigratiebeleid à la Australië en Canada, of laten we de grens open staan en zien we wel waar het schip strandt?

Allemaal existentiële vragen waarbij het moeilijk is daar een consensus over te vinden. Ik vrees echter dat met het hoofdlijnenargument in de hand deze vragen niet of nauwelijks aan de orde zullen komen. Er is immers al een klimaatakkoord, de Europese Habitat-richtlijn is al – weliswaar met het nodige kunst- en vliegwerk – in Nederlands beleid omgezet, en wat EU en immigratie betreft kan volgens goed gebruik rustig worden afgewacht met welke voorstellen ‘Brussel’ komt.

 

Fase 2

Waar waarschijnlijk ook snel overeenstemming over komt is het te voeren economische beleid, dat Nederland uit de crisis moet leiden. Zelfs de voorheen liberale VVD vindt dat de overheid een cruciale rol dient te spelen bij het weer aanzwengelen van de economie. Het Wiebes/Hoekstra investeringsfonds staat klaar, lenen op de kapitaalmarkt is goedkoop en de traditionele calvinistische begrotingsdiscipline is even on hold gezet. Het laatste overigens niet alleen in Nederland, maar in de gehele EU. Het SGP (Stabiliteits- en Groeipact) is voor de duur van de crisis buiten werking gesteld.

De groei uit de crisis moet van overheidsinvesteringen komen, is de consensus binnen het “motorblok”. De overheid moet net als na de oorlog de regie nemen. Vertrouwen in de private sector, die deze rol eveneens zou kunnen vervullen, is er niet. Multinationals zijn verdacht, strijken sociaal ongewenst grote bonussen op en betalen onvoldoende belasting. Er worden geen tranen gelaten over hun vertrek naar het buitenland. Het succesvolle hoofdkantorenbeleid is van de baan. Geloof in het MKB wordt weliswaar met de mond beleden, maar in substantiële belasting- en lastenverlaging en vermindering van regeldruk is niet voorzien.

 

New Deal

Het ter beschikking komende geld om uit de crisis te komen wordt – zo is inmiddels wel duidelijk – aangewend voor een soort New Deal en gaat niet naar belastingverlaging. Verlekkerd wordt gekeken naar de biljardeninjectie van Biden in de VS- economie. Ook daar is het de overheid die de regie neemt en bestaat er geen vertrouwen dat het bedrijfsleven het land uit de crisis helpt. In het Biden-plan is geen belastingverlaging voor het bedrijfsleven opgenomen. Integendeel, de belastingen worden zelfs verhoogd.

 

Bedrijfsleven komt er bekaaid af

Het Nederlandse bedrijfsleven wordt wel gewezen op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. De productie moet duurzamer worden en werknemers moeten meer op hun waarde worden geschat, in zowel beloning als secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat laatste begrijp ik. Het is belang toekennen aan alle stakeholders van een bedrijf, niet alleen aan de aandeelhouders. Het is ook een lange termijnvisie, in tegenstelling tot het Amerikaanse afrekenen op kwartaalprestaties.

Wat ik echter niet begrijp is dat enerzijds maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt gevraagd, maar anderzijds het bedrijfsleven de ruimte niet wordt geboden om voldoende rendement te behalen om dezelfde maatschappelijke verantwoordelijkheid waar te kunnen maken. Simpel gezegd, zonder over voldoende middelen te beschikken kunnen werknemers niet beter worden betaald, kan er niet duurzamer, lees: duurder, geproduceerd worden en kan gemeenschapszin van het bedrijfsleven geen handen en voeten worden gegeven.

 

Belangrijker nog: het bedrijfsleven kan niet investeren om Nederland uit de crisis te helpen als het daartoe de middelen niet heeft. Ik schreef hier eerder over.

 

Rampscenario

Wat er onder Rutte-IV gaat gebeuren – vrees ik – is dat het bedrijfsleven door de overheid wordt weggeconcurreerd. Marktdenken en privatisering lijken vieze woorden te zijn geworden. Een links Rutte IV-kabinet zal privatiseringen terugdraaien, minder markt in de zorg toelaten en overheidsorganisaties een nog grotere macht geven dan ze nu al hebben. Terwijl de uitvoeringsorganisaties van de overheid, zoals het UVW en de Belastingdienst, de afgelopen tijd nu niet bepaald de schoonheidsprijs hebben verdiend.

De overheid gaat op de stoel van de ondernemer zitten, met alle ellende die dat gaat veroorzaken van dien. Logge bureaucratie komt in de plaats van mean and lean, de lijfspreuk van de private sector. Het rendement van de voorgenomen overheidsinvesteringen zal, zoals gebruikelijk, laag zijn en vaak zelfs negatief.

 

Middenschool

De maatschappij zal er niet beter van worden. Met het te verwachten economische beleid van Rutte IV zal Nederland z’n positie in de wereld zien afnemen. Minder export, minder multinationals/hoofdkantoren, minder toeleveringsbedrijven en minder innovatie, met een lager nationaal inkomen als gevolg. Voegen we hier nog de aanstaande verarming van het onderwijs aan toe, de door de linkse partijen beoogde driejarige brugklas (overeenkomens met de door de PvdA al decennia gepromote middenschool) en het rampenscenario is compleet.

Het is een somber beeld, maar de informateur zal voor het te voeren economische beleid geen grote beren op de weg vinden en kan snel tot een consensus komen.

 

Fase 3

Na de eerste twee fases van de opdracht aan de informateur komt de derde fase in beeld, de vorming van een coalitie. Deze lijkt ingewikkelder. Volgens een recente peiling van Maurice de Hond is het zelfs een onontwarbare knoop.

Maar ook hier geldt dat schijn bedriegt. Het enige dat eigenlijk moet gebeuren is één of twee partijen vinden die het motorblok van VVD, D66 en CDA aan een meerderheid in de Tweede Kamer en liefst ook in de Eerste Kamer helpen. De Hond geeft daarvoor een aantal opties.

 

PvdA

Mijn sterke vermoeden is dat de PvdA als nummer 1 op het verlanglijstje staat. Het is niet voor niets dat een PvdA’er, Tjeenk Willink, het voorbereidende werk mocht doen. Probleempje is nog wel dat de PvdA tot nu toe heeft gezegd alleen in een kabinet te willen met nog een andere linkse partij. GroenLinks heeft in de persoon van Jesse Klaver al z’n hand opgestoken. De partij wil (deze keer!) regeringsverantwoordelijkheid dragen en is naar eigen zeggen bereid concessies te doen. De VVD wil liever alleen met de PvdA, maar zal op een gegeven moment eieren voor z’n geld moeten kiezen. Met zowel de PvdA als GroenLinks heeft de coalitie ook in de Eerste Kamer een meerderheid. Een teken aan de wand is al de aangenomen motie Ploumen/Klaver.

Andere opties hebben weinig kans van slagen. De CU heeft zichzelf buiten spel gezet, de SP wil niet met Rutte, JA21 is voor D66 niet acceptabel, Volt is naast D66 voor de VVD teveel van het goede en de cordon sanitaire-partijen FvD en PVV komen niet eens in beeld.

 

Tot elkaar veroordeeld

Er staat veel druk op het formatieproces en onder druk – zo luidt het gezegde – wordt alles vloeibaar. Het land moet immers geregeerd en uit de crisis geleid worden. Een demissionair kabinet kan dat niet doen. Het vertrouwen in Rutte is op het Binnenhof danig aangetast, maar na het debat over het (opzettelijk?) uitlekken van kabinetsnotulen blijken Kaag en Hoekstra in dezelfde categorie te vallen.

De drie motorblokpartijen zijn dan ook tot elkaar veroordeeld. Het is nodig dat Nederland zo snel mogelijk een nieuw kabinet krijgt. Maar we moeten nog zien wat er nog over is van de door Tjeenk Willink benadrukte sense of urgence. Helaas zal het nieuwe kabinet niet het beleid voeren dat het land nodig heeft om op een efficiënte manier uit de crisis te komen en de echte, existentiële problemen op te lossen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heeft Rutte dat in de tien jaar dat hij er zit wel gedaan dan .
De man heeft het land naar de afgrond geholpen.
Ons verkocht aan Brussel.
Dat ding hoorde achter slot en grendel sleutel ver in zee gooien .
Niks gedaan voor de burger.
Het is tijd om op te stappen nieuwe verkiezingen uit schrijven.
Deze man mag nooit meer in de politiek verschijnen .
Het nieuwe normaal bij deze partij is liegen en de boel verdraaien.
Daar doet cda d66 gl PvdA aan mee .
Deze partijen zijn de judas in de politiek.
Politiek is verrot zoals Pieter Omtzigt al zij met andere woorden.
Maar gaan gewoon vrolijk verder of er niks gebeurt is
In het buitenland wordt al geschreven over de liegende mp die gewoon blijft zitten
Grote schande voor de Nederlandse geschiedenis .
En burgers die met dat ding zit opgescheept .
Het is een dictator die gewoon niet wil wijken.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Kees
Bert Panhuise
Bert Panhuise
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Rutte helpt ons land inderdaad naar de afgrond. Ik las in het artikel ook het volgende: “het risico dat Nederland een transferunie wordt ingerommeld”.. Maar Rutte heeft ons al deze transferunie in gemanipuleerd op 21 juli 2020.. Zie video:

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

zou nog te hopen zijn dat dhr Omtzigt uit het CDA gaat en een eigen middenpartij gaat oprichten en dat hij Wybren van Haga daar b.v ook bij uitnodigt. en nog wat mensen uit middengroepen. Ronald Plasterk (zoals hij nu is, dan) en b.v een Jacques Monasch die bij de PvdA er uit ging en een eigen partij wilde, maar wat niet niet lukte. Men moet van het links rechts denken af bij het vormen van een mooie middenpartij, maar het moet frisser en het moet in het belang van de Nederlanders zijn dat zo’n partij een programma samenstelt van DESKUNDIGE mensen op de ministeries.

Rob
Rob
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kort samengevat, Nederland wordt pinautomaat, komen nog een paar miljoen gelukzoekers bij, klimaat wordt geregeerd door klimaat paus Franske, bedrijfsleven wordt aan banden gelegd, onder aan de streep verkwanselen Nederland

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We hoeven alleen maar terug te kijken hoe alles eruit gaat zien,het rampenplan wordt voortgezet,schijnbaar is heel Nederland het er mee eens ,en ben ik een doemdenker,maar denk eerder dat ik de tijd ver vooruit ben ,en leef tussen een giga massa imbecielen .

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wat er onder Rutte-IV gaat gebeuren – vrees ik – is dat het bedrijfsleven door de overheid wordt weggeconcurreerd. ”
Dit is nog mild uitgedrukt: het bedrijfsleven wordt bezit van de overheid. Normaal gesproken noemen we dat nationalisering, maar omdat de Nederlandse overheid niet het hele volk vertegenwoordigt, maar slechts een elite en de trendvolgers van de elite, is wat hier gebeurt eigenlijk een soort vijandige overname.
Veel bedrijven zijn door leningen bezit van de staat geworden. Bovendien wordt hen voorgeschreven ‘duurzaam’ te produceren. Energie wordt duurder en dus ook de kostprijs van alle producten. Er is niet meer dan voorheen te besteden, dus er gaat krimp en deflatie optreden.
Dat leidt ertoe dat nog meer bedrijven in de knel komen, moeten ‘lenen’ van de overheid, die vervolgens nog meer constraints oplegt omtrent de productiewijze, hetgeen weer leidt tot nog meer krimp en deflatie, enzovoort.
Het geld lenen van de kapitaalmarkt is een soort Ponzi-schema, omdat er afnemende productiviteit tegenover staat. Er zal een punt komen dat er krapte ontstaat en dan stort het hele bouwwerk ineen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, communisme in moderne vorm. We zijn ‘horigen’.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De kiezer is uit de vizier de formatie zooi is begonnen. De misbaksel die er uit komt zal nieuwe ellende brengen met de oudgediende en onbetrouwbare premier die van plan is om beter te gaan liegen. Leugen 2.0 in de maak.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laat ze maar formeren met groen links en pvda, des te sneller zal het kabinet vallen, en komen er nieuwe verkiezingen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Ik hoop het van ganser harte.

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze kunnen beter een oorlogskabinet samenstellen want ook hier beginnen hooggeplaatste militairen net als in Frankrijk te protesteren tegen het constant verlagen van het defensie-budget en zijn van mening dat zij hun taken niet meer naar behoren kunnen uitvoeren. Ik denk dat we een hete zomer tegemoet gaan.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan van Droffelaar

Hete zomer? Dat zal dan echt aan de temperatuur liggen.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan van Droffelaar

Een Kolonelsbewind is voldoende.

Rien E
Rien E
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan van Droffelaar

Van de hooggeplaatste militairen hier ten lande heb ik geen hoge verwachting, die hebben net zo’n rubberen ruggegraat als rutte (verdient geen hoofdletter). De Fransen daarentegen zouden, net als in 1789, wel een voorname rol kunnen spelen en hopelijk doen ze dat ook.

P.
P.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Denk dat wat deze auteur schrijft vrijwel zeker de politieke lijn van het volgende kabinet zal worden.
Als dat zo is, en als dat kabinet de 4 jaar volmaakt, dan is NL volledig veranderd in een DDR-achtige staat. Geleide economie, bureaucratische meerjarenplannen (lees: theoretische fantasieën die de burger aan de bedelstaf brengen en tot wanhoop brengen), en als er niets gebeurd bij de media een cancelculture die ‘Das Leben der Anderen’ zal nabootsen.
Ik wil hier graag weg.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

Eens, maar een alternatief is nog niet eens zo makkelijk..

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zal allemaal veel makkelijker worden als Rutte en Kaag zich terugtreken in hetzelfde landsbelang, waar over ze het altijd zo graag hebben.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Zelfs de voorheen liberale VVD vindt dat de overheid een cruciale rol dient te spelen bij het weer aanzwengelen van de economie. ”

Een overheid kan een economie helemaal niet aanzwengelen. Een overheid kan wel een economie kapotmaken. Daar zijn voorbeelden genoeg van. Recent wereldwijd met Covid19 bv. Nu zijn er ook genoeg voorbeelden van sterk groeiende economieën. Maar dat komt nooit door aanzwengelactiviteiten van de overheid, wel door terugtreding ervan. Dit roept fantasieeën op van sprookjes economieën als je de overheid helemaal zou afschaffen.

Rien E
Rien E
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Daar dacht Keynes volgens mij toch ietsje anders over, maar deze is heden ten dage niet zo populair meer, heb ik begrepen

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rien E

Dat klopt. Echter, als een overheid een economie wel kan stimuleren, waarom doe je dat niet de hele tijd? Waarom is er nog armoede in de wereld? Waarom zijn we niet allemaal miljonair. Even de economie stimuleren en hupsakee. Iets klopt er niet met de aanname.

Rien E
Rien E
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Continue stimuleren maakt volgens mij geen deel uit van de Keynes theorie en lijkt me eerlijk gezegd ook ongezond.

theoprinse
theoprinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nieuwe verkiezingen en Rutte verder onder druk te verdwijnen en VVD stoppen met cordon sanitaire PVV en FvD

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het toekomstige Noord Korea aan de Noordzee is alles mogelijk, als de club van Opa Bernhard zijn zin maar krijgt.

De kiezers op het Linkse Rutte Kartel, moeten maar zich een af gaan vragen, durf ik over een paar jaar mijn kinderen en of kleinkinderen nog onder de ogen te komen, als Nederland is verworden tot een dictatuur, onder steunt door het leger en de politie en de spertijd gewoon goed is geworden.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er ontstaat inmiddels een rampscenario bij vrijwel alles waar de overheid met zijn tentakels aan zit. Waar de overheid verschijnt verdwijnt concurrentie en vrije mark en blijft er louter afhankelijkheid over als de rook is opgetrokken.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

nee, we kunnen er zeker van zijn dat Rutte 4 niet het beleid zal voeren dat NL nodig heeft. ……… Ze zijn al een jaar of 10 destructief bezig voor het grootste deel van de Nederlanders, dus dat ze tot inkeer komen en hun incompetentie gaan inzien, lijkt me inderdaad niet te gaan gebeuren.
HEEL spijtig wel.

roderick balt
roderick balt
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig!

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De kiezer krijgt wat hij/zij/het wil.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb niet het gehele artikel gelezen ,de reden is dat er zelfs op Opiniez.com al wordt uitgegaan van een Rutte-IV kabinet..

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

Grof gezegd Aljosja, Rutte lacht zijn pl……tje uit zijn boks (broek).

J-P
J-P
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als men eerst Rutte het premier schap afneemt zal men veel eerder een kabinet hebben dan wanneer hij blijft zitten.. Hij is diegene die alles ophoudt.

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen