De mediamantra’s van de Coronacrisis

Trump heeft het weer eens gedaan

Foto:

Vrijdag 27 maart. Op nos.nl en in het NOS-journaal was er een item over een teddyberenjacht. Omdat kinderen nu veel thuis zijn en weinig omgang hebben met speelkameraadjes is het idee, dat zij in de buurt naar beren in raamkozijnen gaan zoeken. Op zich sympathiek, maar ik kreeg onmiddellijk de associatie met teddyberen die neergelegd werden na diverse aanslagen in Europa, zoals in Parijs en Brussel.

Net zoals ik door de oproep van Klaver van GroenLinks, om tijdens onze thuisisolatie een kaars voor het raam te zetten, aan de windlichtjes op deze plekken des onheils moest denken. Maandagavond bij Jinek werden wij getroost met een Corona-lied, zoals we na aanslagen aan een vertolking van Imagine gewend zijn geraakt.  

 

Mantra’s

Weken lang werd ons verteld dat het Corona-virus niet naar Europa zou komen, dat het voor mensen niet besmettelijk zou zijn, enzovoorts. Tot het wel besmettelijk bleek te zijn. Inmiddels telt ons land ruim elfhonderd doden en in Spanje en Italië zijn de cijfers nog vele malen hoger.

Ook dit riep bij mij herinneringen op, bijvoorbeeld aan de tweet van D66-Europarlementariër Judith Sargentini, die later benoemd zou worden tot vicevoorzitter van de bijzondere parlementscommissie voor terrorisme. Zij tweette dat het onzin en hysterie was dat IS’ers via vluchtelingenbootjes Europa in zouden komen. Tot het wel zo bleek te zijn en er doden vielen.

Sowieso natuurlijk met het hele mantra dat de islam niets met terrorisme te maken heeft, moslims zelf de ergste slachtoffers zijn, enfin, u kent het wel. En net als nu bij het Corona-virus kunnen wij, oog in oog met zulke omvangrijke problemen, kennelijk niets beters verzinnen dan teddyberen neerzetten, kaarsjes branden en een liedje zingen.

Wij zouden onze politici, bestuurders en wetenschappers eens ernstig aan de tand moeten voelen over hun gebrek aan inschattingsvermogen, plan van aanpak, eenduidigheid en eensgezindheid in tijden van crises. Te gemakkelijk laten wij ze keer op keer er mee wegkomen.

Uiteraard begint dit bij goede, kritische journalistiek, maar de media volgen in tijden van crisis hun eigen mantra: “Orange Man Bad”. Trump als mikpunt van spot, onder meer vanwege zijn rossige haarkleur.

 

Smalend

Een kleine bloemlezing langs de velden. Bij Jinek afgelopen vrijdag was Jort Kelder, vriend van de premier, te gast. Er wordt aan tafel smalend gesproken over de premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson, die het Corona-virus heeft opgelopen. Kelder zegt: “Engeland heeft een andere politiek gehad, namelijk immuniteit kweken.” Goh, waar ken ik dat toch van? Rutte verklaarde later dat groepsimmuniteit toch niet het doel was, maar op z’n minst is er nogal wat onduidelijkheid over deze term ontstaan. Kelder vervolgt: “Iedereen loopt een beetje achter de feiten aan, maar hij (Johnson) is bijna even erg als Trump.”

Vreemd, want op 16 maart jl. kondigde Trump striktere maatregelen aan, eerder dan Rutte deed op 23 maart. Opmerkelijk genoeg noemde Kelder zelf op 7 maart de aandacht voor het Corona-virus nog hysterie, weer hetzelfde woord.

 

New York

Oxiris Barbot, de Health Commissioner van New York, die zichzelf op Twitter de ‘dokter van de stad’ noemt, tweette in februari nog dat iedereen gewoon naar de vieringen van het Chinese nieuwjaar kon gaan en zijn plannen niet hoefde te wijzigen ‘vanwege misinformatie over het #coronavirus.’

https://twitter.com/jetpack/status/124274390970527747

 

Pas op 21 maart, dus na de oproep van Trump op 16 maart, riep Barbot iedereen in haar stad op thuis te blijven. Voor die tijd hield zij vol dat het virus ‘most likely’ verspreid werd onder mensen die met elkaar samenwonen, maar niet gauw in ‘every day’ contact. De burgemeester van de stad, De Blasio, is begin maart ook nog niet gealarmeerd en zegt dat het onwaarschijnlijk is dat mensen onder de vijftig het virus oplopen. In lijn met wat aanvankelijk ook hier gesuggereerd werd, namelijk dat het virus voor jonge mensen niet gevaarlijk zou zijn. We weten inmiddels beter, maar waarom alleen aandacht voor de inschattingsfouten van Trump, wanneer in Nederlandse media druk gespeculeerd wordt over het grote aantal besmettingen in New York?

 

China

China beschuldigde de VS ervan paniek en angst te zaaien over het Corona-virus. Een official van de Chinese overheid beschuldigde vervolgens het Amerikaanse leger ervan het virus verspreid te hebben in China. Iets waar China overigens later toch weer afstand van nam. De media smullen ervan, maar de echte vragen worden niet gesteld. Zoals: waarom hield China het nieuws over het virus eerst stil, en hoe zit het met onze afhankelijkheid van China op economisch en industrieel gebied?

In Trouw verscheen een artikel over het reisverbod van Trump, dat tot enorme verliezen zou gaan leiden. Maar de vakbond van het cabine- en grondpersoneel liet in het half acht-journaal van RTL op vrijdag 27 januari weten, dat zij het vliegen, vooral naar New York, onveilig vinden en willen dat de vluchten stoppen.

 

Kritiek EU

Dit stukje uit het artikel in Trouw is overigens helemaal hilarisch:

“Kritiek van EU-leiders op ‘eenzijdig’ besluit

EU-voorzitters Ursula von der Leyen (Europese Commissie) en Charles Michel (Europese Raad) bekritiseerden Trumps besluit in een korte gezamenlijke verklaring. ‘Dit is een wereldwijde crisis, niet beperkt tot welk continent dan ook, en vereist eerder samenwerking dan unilaterale actie. De Europese Unie keurt het af dat het Amerikaanse besluit tot een reisverbod eenzijdig en zonder overleg is genomen.’”

Dat is dezelfde EU waarvan de lidstaten zelf allemaal een verschillende aanpak hebben. Zelfs Sophie In het Veld (D66) beklaagt zich in een tweet over dit gebrek aan eensgezindheid binnen de EU.

 

Prediking

Ik kan nog wel even zo doorgaan, maar de strekking is duidelijk. Men is ook tijdens deze pandemie maar met één ding bezig en dat is de eigen ideologische prediking.

Hoe is het überhaupt mogelijk dat in een land als Nederland, waar oudere mensen telefoontjes krijgen van de huisarts of ze wel op de IC behandeld willen worden, waar een tekort dreigt aan IC-bedden en mondkapjes voor zorgpersoneel, wij kennelijk tijd over hebben om anderen de maat te nemen? De bestelde mondkapjes uit China bleken overigens ook nog eens ondeugdelijk.

 

Arrogantie

Rutte, die nota bene tot voor kort er net zo naast zat als Trump, Johnson en anderen. Rutte, die zelf, na zijn opdracht aan ons om vooral geen handen te schudden, iemand de hand schudde op 9 maart jl. Maar Heerschop, Jinek en Kelder moeten hoofdschuddend lachen om de ‘trots’ van Johnson dat hij wel handen schudde. Het beleid van de Nederlandse regering, dat op veel kritiek uit binnen- en buitenland kan rekenen, lijkt vergeten bij de Nederlandse media, die Rutte en zijn aanpak bejubelen.

De arrogantie, het Trump-bashen, het wijzende vingertje, je druk maken om dingen die er nu werkelijk niet toe doen, zoals D66-senator Petra Stienen die tijdens een pandemie gendergelijkheid aan de kaak meent te moeten stellen.

 

Parabel

Blind voor de realiteit, verslaafd aan stemmingmakerij en goedkope rituelen. Nieuwe wijn in oude zakken is een parabel uit de Bijbel (Mattheus 9:14-17), waarin Christus zegt dat niemand nieuwe wijn in oude zakken doet, omdat de zak dan scheurt en de wijn verspild wordt.

Kennelijk zijn onze politici, bestuurders en journalisten dit vergeten en kunnen zij niet van oude gebruiken of inzichten afstappen, omschakelen en iets anders doen, omdat de situatie dat van ons vraagt. En zoals deze parabel al voorspelt: dan kan de zak scheuren en er veel wijn worden verspild.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel.
Vroeger dacht ik nog dat ons kabinet en alle EU regeringsleiders er voor de bevolking was. Dat zullen alle vorige kabinetten wel geweest zijn. Maar het EU gedrocht is verworden tot een geldverslinder. Deze mensen waaien mee met elke emotiewind, dat alle kanten op gaat. Het geld waar jaren voor gespaard is wordt met bakken over de grens gegooid. En in projecten gestopt waar niemand wat mee heeft.

Ik hoop daarom van harte, dat er na de verkiezingen 2021,mensen in het kabinet komen die weer op een nuchtere manier, alles kunnen regelen. En dat er wat meer stabiliteit komt.
Op z’n hollands gezegd: dit kabinet is twee keer niks…

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Sonja een heleboel woorden voor een simpele conclusie, de burgers in de Westerse wereld worden al jaren bedondert, we hebben een periode aan de zoete suikerspin mogen likken en nu wordt het weer de dubbel zure augurk.

We moeten weer terug in de oude bedstee en weer met het riekje op de schouder de polder in, om bij de herenboer (voor weinig) aardappels te rooien.

Leugenaar Rutte gaf het al aan, het wordt niet meer zo als voor de Corona hype.

wim van rooy
wim van rooy
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Van hetzelfde laken een pak in België, waar griepcommissaris Van Ranst (een ultralinkse twitteraar) aanvankelijk zei dat Noord- Italië wel oké was om naartoe te gaan, maar later – nadat de coronamiserie in dat land al vele slachtoffers eiste – dan weer stellig het omgekeerde kon beweren. Het navrante is, dat zulke voorlichters en politici, van welke signatuur ook, steevast wegkomen met hun praatjes. Nooit is iemand van die elites verantwoordelijk. Elke dag immers zien we Van Ranst op het scherm de minister van volksgezondheid uit de wind zetten. Want die is zo mogelijk nog hallucinanter.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  wim van rooy

Inderdaad Wim.

De Rutte die in Nederland betrapt is op het ontwijken van de waarheid en zich vaak dingen niet meer weet te herinneren, is simpelweg een loopjongen van de club van Opa Bernhard.
Deze Rutte gaat voorlopig van mijn belastinggeld, 1 Miljard Euro overmaken naar zijn Zuidelijke vriendjes.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja, ben er ook bang voor. Nou zijn heel veel mensen wel HEEL consumptief en egocentrisch. hoef alleen op mijn werk maar om me heen te kijken hoe vaak en hoever collega’s op vakantie gaan. Of ze verdienen een stuk meer dan ik zonder dat ik het in de gaten heb, dat kan ook 😆
misschien komt het om dat ik wat ouder ben dat ik ook heel tevreden thuis kan zijn en al een dagje fietsen in NL een heel feest vind. Maar mensen gaan op dure zomervakanties, voor en najaarstripjes, wintersport en als het kan nog 1 of 2 stedentripjes in een weekend. Dat vind ik dus wel bizar.
mijn partner zegt dan, ‘die mensen zijn niet meer tevreden met gewoon thuis zijn en moeten kennelijk vertier elders halen’.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

er moet nog een tussenweg zijn tussen naar de herenboer gaan met het riekje op de schouder en -tig x per jaar op vakantie.
Ik vind het zelf niet heel lastig om sober te leven, maar het leven in NL is al dermate duur dat daar niet heel veel voor nodig is. Ik moet er bij zeggen dat ik maar parttime werk dus deel van mijn ‘luxe’ zit in vrije tijd.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Never waste a good crisis. Velen zullen pogen na de crisis hun regels aan de bevolking op te leggen.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eerst weken lang volhouden dat er niets aan de hand is en vervolgens zeer strenge maatregelen afkondigen. De MSM volgen gehoorzaam en stellen geen vragen. MSM rationaliseren alles onder ‘voortschrijdend inzicht’ en zo meer. Deze absurde gang van zaken is onlogisch.
Bovendien is in de meeste Oost-Europese landen al na enkele besmettingen tot lockdown overgegaan, zodat de uitbreiding van de ziekte in een vroeg stadium werd gesmoord. De ziekenhuizen daar hebben geen problemen met de aantallen. Het lijkt wel alsof dit een oefening is om te kijken hoe volgzaam de bevolking is, met als onafhankelijke variabele de overbelaste gezondheidszorg die elke dag vele uren zendtijd mag vullen met details en mededelingen waar de gewone burger geen boodschap aan heeft. In welke volgende situatie kan dit scenario ook dienen? Zal wel iets met klimaat of migranten te doen hebben.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Inderdaad André.

Nederland op zijn smalst, een deel van de Ahoy voor tonnen ombouwen als nood opvang.

En 20 Km verder staat het deels leeg Bronovo ziekenhuis, waar vlgs een arts per direct patiënten kunnen worden verpleegt.

Wie verdient er Miljoenen Euro’s aan deze Corona hype.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

opvallend dat de vraag waarom Nderland in vergelijking met omringende landen zo weinig IC-bedden heeft, en welke partijen die hebben wegbezuinigd zou door een kritische pers zeker en vast worden gesteld, het journaille in Nederland functioneert vooral als slippendrager van Rutte

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Kees Tummers@ In Nederland gaat men meer op kwaliteit van het leven dan de duur zelf. Je belandt dan sneller bij de palliatieve zorg en op die manier heb je ook minder IC’s nodig. Totdat een epidemie opkomt dagen. Is dat goed of slecht, vraag mij niet. Ik ben benieuwd of al die bijgekomen IC bedden ook na de corona crisis blijven of niet? Leert men van of blijft ie zuinig?

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

in andere landen liggen mensen wellicht ook op de ic na een grote operatie. in perifere ziekenhuizen ook. ik werk in academisch ziekenhuis, maar daar komen grote ingrepen gewoon terug op de verpleegafdeling. Alleen medische indicatie die vooraf bekend is, wordt bij grote ingreep een ic plek gereserveerd. mogelijk komen de mensen die bij ons in de academische ziekenhuizen naar de verpleegafdeling gaan in b.v duitsland en belgie de 1e week op de ic te liggen voor eerste bewaking. En dat ze daarom meer bedden hebben. Ik weet het niet hoor.

Joey France
Joey France
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat is de reden waarom bijkomende IC bedden niet in leegstaande hospitalen maar in beursgebouwen e.d. worden ingericht. In hospitalen zouden ze kunnen blijven en dus moeten die dan heropend worden, in het Ahoy kunnen ze natuurlijk niet blijven…

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De Oost-Europese landen hebben sneller op ingespeld en hebben nu minder slachtoffers. Het tekort aan mondkapjes hebben zij ingehaald door veel zelf te produceren. Nu kan een kritiek plaats vinden op de kwaliteit maar aangezien het mondkapje vooral dient om een ander niet te besmetten is de werking voldoende. En de cijfers zeggen genoeg. Zij hebben het beter aangepakt al is ook daar het einde niet in zicht en het kan nog alle kanten opgaan.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Men gaat telkens uit van de goedheid van de mens en het zou tijd worden om dit eens om te keren.
Bekende Nederlanders zouden moeten ophouden met hun “geleerde” onzin te ventileren.In plaats van Trump en Johnson te aanvallen zou men zich beter zorgen kunnen maken over de Chinese invasie die nu in Europa gaande is om ons te helpen tegen iets wat zij zelf veroorzaakt hebben in ieder geval door de infectie twee maanden lang te verzwijgen. Dat geeft te denken. Bestaat er echt een doctor Fu-Manchu en dat dit een uit de hand gelopen zaak is? Daar zal de toekomst mogelijk antwoorden op geven maar intussen is er een liefde offensief bezig in Italië maar ook b.v. Tsjechië wiens president gek op China is. China koopt de Westers wereld net als zij de ontwikkelingslanden in hun macht hebben terwijl het Westen alleen maar geld in bodemloze putten blijft strooien. Het Westen is zwak en een makkelijke prooi voor welke vijand dan ook. Nederland maakt weer een financiële knieval voor de Italianen en de Chinezen lachen zich rot met die paar Europese miljarden weggegooid geld.En intussen gaan onze BN-er’s maar door met kritiek op twee
schaarse politici want dat is met zo slappe EU veel makkelijker. Zij verwoorden echt deze EU al kletsen zij vooral voor zichzelf. Intussen komen er nog steeds vliegtuigen uit geïnfecteerde gebieden op Schiphol. De regering maakt zich zorgen over toeristen uit ander landen i.v.m. de voorjaarsvakantie, hoezo? De Ahoj in Rotterdam mist inkomsten van het Eurovisiesongfestival dus mogen zij nu voor veel geld de hal als ziekenhuis inrichten terwijl er lege ziekenhuizen staan die je maar hoeft op te poetsen. Het geld moet het altijd winnen van de gezondheid. En die heeft al veel ingeleverd tijdens de periode Rutte.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En dan vergeet ik de onzinnige regel waar “niets aan te doen” is dat kerkelijke diensten t/m 30 personen mogen. Waarom mogen deze mensen een risico voor de anderen vormen? Ik zou zeggen als deze mensen ziek worden dan moeten zij de overbelaste ziekenhuizen maar ook niet aanspreken maar hulp bij God zoeken. Beseffen deze mensen niet dat zij ook voor andere gevaarlijk kunnen zijn? Wat egoïstisch,ongelooflijk!

Jan
Jan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De kerken zijn uitzichzelf al over gegaan tot diensten online met vaak veel minder dan tien mensen, dat u dat even weet

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

wel schandalig dat leegstaande ziekenhuizen niet eerst gevuld en bemand worden. veel betere infrastructuur en veel goedkoper.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De Eurovisiesongfestival is natuurlijk een behoorlijke financiële strop. En de marktwerking heeft de ziekenhuizen de kop gekost. Geld is vele malen belangrijker dan gezondheid. En de vergrijzingsprobleem is ook een doorn in het oog van de regeerders al worden zij ook oud.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte die met z’n optreden een aantal zetels afsnoept van PVV en FvD die door een groot deel van de pers worden neergezet als partijen die zich onvoldoende solidair opstellen. Toen Baudet eind jan. een debat over de gevaren van corona voor Nederland wilde kreeg die geen steun van andere partijen. Rutte en Co die de crisis gebruiken om met -wat Baudet terecht de kartelpartijen noemt- straks aan de macht te blijven, zie het inlijven van PvdA-er van Rijn, m.b.v de MSM als slippendrager maakt die een goede kans. Alleen als er straks een onvoldoende aantal iC-bedden is, gaat het journaille wellicht de vraag stellen waarom Nederland vergeleken met andere landen per hoofd van de bevolking zo weinig IC-bedden heeft, en wie die heeft wegbezuinigd.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

ja, maar kijk ik wel doorheen.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om de huidige situatie te vergelijken met die van de griepgolf in 2018 het volgende.
Het blijkt dat in februari 2018 enkele duizenden mensen in het ziekenhuis werden opgenomen om dezelfde redenen als nu met corona gebeurt. In totaal werden er 16.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis volgens het RIVM:
(https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/griepinbeeld.pdf)
Er stierven 9500 mensen aan griep.
Het aantal cumulatieve ziekenhuis opnames is nu ruim 5000, wat betekent min de doden en genezen personen betekent dat er op dit moment ongeveer 3000 mensen vanwege corona in het ziekenhuis zitten (bron RIVM).
(https://www.rivm.nl/actuele-informatie-over-coronavirus)
Het verschil tussen corona en griep is vooral dat griep zich over een veel langere periode afspeelt, een griepgolf duurt 15 tot 20 weken (zie grafiek in artikel AD).
(https://www.ad.nl/binnenland/ziekenhuizen-puilen-uit-van-de-grieppatienten~ab5eb9e0/)
Ook toen lagen de ziekenhuizen vol. Het Jeroen Bosch ziekenhuis kondigde een opnamestop af.
De verschillen met gewone griep lijken veel geringer dan in de beeldvorming wordt geschetst.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Waarom staat deze wijsheid niet in de Telegraaf of het AD of Trouw.?

Waarom komt dit niet op de NPO zenders, of RTL of SBS. ?

Is het dan toch waarheid dat deze Corona een gespeelde hype is, met mensen als een speelbal.?
.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ik las dit gisteren ook ergens.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je ziet dat onze democratie en vrijheid meer en meer ingeperkt wordt. De MSM is niet meer de tweede macht dat onze overheid kritisch en met gezond wantrouwen moet volgen en bevragen. De twee machten zijn, zoals in andere dictaturen nu samengesmolten tot een machtstelsel. De VVD zegt liberaal te zijn dat in eerste instantie voor vrijheid staat, dat is allang niet meer zo. VVD, D66, GL zijn verworden tot de ergste dictatoriale partijen ooit.

Als mensen in 2021 niet wakker worden en kiest voor FvD of PVV dan is het zeer snel gedaan met ons land. Dan krijgen we wat Hitler zich altijd gewenst heeft, een groot socialistisch EU. Dat is ook wat Rutte laatst aangaf hij is voor een socialistisch land.

Hij zegt tegen het socialisme te zijn, maar zoals mensen onderhand in de gaten moeten hebben spreekt hij met dubbele tong. Hij zit op het pad van Hitler.

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x