Overheid promoot diversiteit, maar poetst Friese identiteit weg

Hoe inclusief is de Nederlandse samenleving?

Foto:

Nederland wil een inclusieve samenleving zijn. Diverse gemeentehuizen hebben daarom aparte toiletten voor transgenders. Er zijn inmiddels ook genderneutrale verkeersborden. Als iemand zich naar uitlaat over homo’s, dan gaat de regenboogvlag uit. De overheid vaart mee tijdens de Pride en menig gemeente beschikt over een Gaybrapad.

De NS wil transgenders niet op de tenen staan en is gestopt met “dames en heren”. Diverse musea hanteren bij de aanschaf van kunstwerken quota voor vrouwen en minderheden. Elk tv-programma met te weinig ‘mensen van kleur’ wordt aan de schandpaal genageld. Reclamefoto’s tonen vaak biculturele stellen. Zwarte Piet verdwijnt. Onze taal wordt gezuiverd van woorden als blank, neger en slaaf. Tal van organisaties hebben een Chief Diversity Officer.

Minister Van Engelshoven kondigde vorig jaar aan de Canon van Nederland te herzien, zodat er nog meer aandacht komt voor slavernij en de duistere kanten van de geschiedenis. Amsterdam is alvast (selectief) begonnen bordjes te plaatsen bij straatnamen die verwijzen naar een mogelijk dubieus verleden.

 

Onderdrukker

Of je als groep beschermingswaardig bent, hangt af van door wie je wordt ‘onderdrukt’ en vooral van hoe ‘zielig’ – of in de woorden van de beschermers ‘kwetsbaar’ – je wordt gevonden. Iemand die zelf tot een zielige groep behoort, kan geen onderdrukker zijn. Zie de grooming gangs in Engeland.

De rol van onderdrukker past alleen blanke, heteroseksuele mannen. Zij kunnen dus ook niet tot een kwetsbare minderheid behoren. Zij zijn immers degenen die macht hebben en die (kunnen) misbruiken.

 

‘Kwetsbare groepen’

Aantallen maken niet uit voor de vraag of je bescherming behoeft, want in Nederland zijn naar schatting (afhankelijk van de definitie) 100.000 transgenders, mensen die zich niet identificeren met het geslacht waarmee ze zijn geboren. Religie is ook geen criterium, want christenen en Joden zijn blijkbaar geen minderheden die bescherming nodig hebben; islamieten wel. Ook allochtoon of autochtoon maakt niet uit, want tot de tweede groep behoren tal van knuffelminderheden.

Volgens hun beschermers worden kwetsbare groepen geconfronteerd met discriminatie: achterstelling op het gebied van werk en beloning, maatschappelijke participatie, onderwijs, bestuursfuncties etc. Gediscrimineerd worden is echter niet hetzelfde als zielig worden gevonden.

Niet óf iemand wel of niet wordt gediscrimineerd bepaalt de woede hierover, maar tot welke groep degenen behoren die (denken) hiermee te maken hebben.

 

Blokkeerfriezen

Jenny Douwes wilde tijdens het hoger beroep van het proces tegen de Blokkeerfriezen in het Fries haar verhaal doen bij het Gerechtshof in Leeuwarden. De enige tolk bleek met vakantie; diens vervanger bakte er niet veel van. Vrijwel niemand viel over deze schending van haar rechten. Sinds Kneppelfreed bestaat het recht om in het Fries het woord te voeren bij rechtbank en gerechtshof in Leeuwarden. Aan dit wettelijk recht zijn wel allerlei onnodig beperkende voorwaarden verbonden. Dat maakt dat veel mensen ervan afzien en men dus makkelijk toe kan met één tolk.

Tijdens het proces maakten twitteraars zich druk over het tolken. Alle Friezen hebben toch Nederlands geleerd? Zeker, maar als Rosa Parks ten tijde van de rassenscheiding in de VS achterin de bus had plaatsgenomen in het voor negroes bestemde gedeelte, dan was zij ook op haar bestemming gekomen. In Fryslân vormen Friestaligen de meerderheid, maar opereert de overheid meestal eentalig Nederlands. Wie de website van de provincie of een willekeurige gemeente bezoekt, ziet dat slechts een paar pagina’s plichtmatig naar het Fries zijn vertaald.

 

Weggepoetst

De Friese taal wordt weggepoetst. Zo meldt Drachten-Smallingerland al jaren dat men ‘bezig is’ de website ook in het Fries aan te bieden. In die gemeente levert de Fryske Nasjonale Party nog wel een halve wethouder. De FNP zit zelfs in het provinciebestuur, maar laat zien dat taal en cultuur bij een linkse partij niet in goede handen zijn. In treinen en op stations in Fryslân toont de NS zich niet zo ruimdenkend als met transgenders en weigert men omroepberichten in het (naast Nederlands) Fries uit te spreken.

Terwijl jonge hoogopgeleide Friezen nog steeds wegtrekken, bezetten tweederangsbestuurders van elders de bestuursbaantjes. Zij zijn vaak niet bereid de taal te leren en zijn hiertoe ook niet verplicht. Uitzondering is huidig commissaris van de koning Arno Brok (VVD), die als eerste (!) Commissaris van de Koning zijn installatietoespraak volledig in het Fries hield.

 

Volkstaal

Het Fries wordt door bijna een half miljoen mensen gesproken. Vanouds als taal van het volk; de ‘bovenlaag’ spreekt Nederlands. Illustratief hiervoor is dat het geslacht Van Haersma Buma al generaties lang bestuurders levert in Fryslân, maar de huidige burgemeester van Leeuwarden spreekt geen Fries. Wat betreft het aanleren van de Friese taal is het nogal triest gesteld. Liefst zeventig procent van de scholen heeft een ontheffing van de wettelijke plicht tot het geven van een paar uurtjes Friese les per week. Eén van de belangrijkste redenen is dat docenten geen Fries spreken of verstaan. Dat vinden zij en de schoolbestuurders niet nodig.

 

Papiamento

Nu zou het kunnen dat de overheid alleen het Nederlands wil gebruiken en daarom in al haar uitingen consequent eentalig Nederlands is. De websites van de rijksoverheid bieden echter op hun homepage de mogelijkheid om door te klikken naar Papiamento en Papiamentu. Talen die op de BES-eilanden worden gesproken door een handjevol mensen, die meestal ook het Nederlands beheersen. En ook verder is er voor deze groep aan aandacht geen gebrek: horden ambtenaren reizen elk jaar (vaak businessclass) af naar het Caraïbisch gebied, waarmee miljoenen euro’s zijn gemoeid.

 

Veelkleurig

De overheid geeft in vele talen informatie: webpagina’s van de politie zijn beschikbaar in Duits, Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Italiaans, Pools en Turks. De rijksoverheid maakt echter nooit gebruik van het Fries. Toevoeging van het woord “plysje” op politie-uniformen om het Fries zichtbaarder te maken in de Friese openbare ruimte gaat het Rijk al te ver. In de Canon van Nederland is er geen verwijzing naar Fryslân. Over de taal, cultuur en specifieke evenementen en gebruiken geen woord. Dat geldt ook voor de oostelijke en zuidelijke provincies. Uiteraard is er wel een veelkleurig venster.

Wel is er de tenenkrommende manier waarop o.a. de nationale media menen te moeten omgaan met regionale tradities en gebruiken, niet alleen Friese. Het is voor hen folklore die de achterlijkheid bevestigt. Dat Friezen stug zijn, wordt telkens weer herhaald. De progressieve Randstedelijke elite loopt gelukkig zelf allang niet meer op klompen.

Tolken

Bij de berechting van de stalbezetters werd vorig jaar op kosten van de belastingbetaler een groot aantal tolken opgetrommeld om naar o.a. het Duits, Engels, Pools en ook het Fins te vertalen. De houding van de Brabantse rechter had er wellicht mee te maken: die vond de doeleinden van de actievoerders ‘niet onsympathiek’. De bezetters kregen elk een boete van driehonderd euro. Ongeveer evenveel als de verkeersboete voor het overschrijden van een doorgetrokken streep. Dit terwijl ze zich tien uur lang hebben vergrepen aan iemands eigendommen, met flink wat schade tot gevolg, en de eigenaar en diens personeel hebben bedreigd. Eigendom en huisvrede zijn net als demonstreren een grondrecht, maar daarover geen filmpje van het OM.

 

Achtergesteld

Elke volgens linkse activisten ‘achtergestelde’ groep of minderheid die aandacht vraagt, krijgt aandacht, geld en eigen beleid. Omwille van inclusiviteit en diversiteit passen overheid, media en tal van organisaties hun publieke uitingen aan. Het toont de overbodigheid van al dit emancipatie- en voorkeursbeleid aan, want als het voor de ene minderheid blijkbaar niet nodig is, waarom dan wel voor de andere?

Trekken we het vraagstuk breder, dan rijst de vraag waarom mensen in de eerste plaats worden aangesproken als lid van een groep en niet als individu? Grondrechten zijn in Nederland primair geformuleerd voor individuen.

 

Ringeloren

Het voorgaande toont ook aan dat je taal en cultuur niet kunt overlaten aan de traditionele partijen. Die verkwanselen meteen hun standpunten als ze worden beschuldigd van racisme en discriminatie. Een bepaalde (vaak hoofdstedelijke) ‘elite’ omarmt liever talen en culturen die als kosmopolitisch worden gezien, dan zich in te zetten voor het behoud van het eigene. Dat zien we in Leeuwarden en ook in Amsterdam (Engels) en in Brussel (Frans).

Zowel voor de Friezen als voor alle andere Nederlanders is het wenselijk dat zij zich niet langer laten ringeloren door een minderheid die met inzet van publieke middelen hen een andere manier van leven en denken probeert op te dringen, omdat de huidige ‘niet meer van deze tijd’ zou zijn.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Eddie
Eddie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben weliswaar Rotterdammer, toch 100 % eens. Hoe er met het Fries en Friesland wordt omgegaan, is het voorland van Nederland, ben ik bang. En vergis je niet, veel Nederlanders zijn óók trots op het unieke, eigene van Friesland.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Den Haag” zit met de handen in ’t haar, ze weten het niet meer !!
Boeren boos, zorgpersoneel boos, onderwijzers boos, politieagenten boos, ouderen boos, kortom iedere Nederlander is boos op Rutte en consorten omdat die zooi ons eens zo mooie en rijke landje naar de knoppen heeft geholpen. Nu is weer bekend geworden dat de club die de aardgasschade in Groningen moet regelen één hele grote chaos is ! In dít NL dat overal mee voorop loopt in de (derde-)wereld, volgens “Den Haag”.
Afstraffen die zooi bij de komende verkiezingen en dan ook nog graag een NEXIT !!!!!

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Linkse mensen hebben geen binding met natie, geloof of familie: ze zien zichzelf alleen als individuen, die geen enkele overtuiging hebben. Op politiek gebied leidt dit tot een dubbele moraal.
Wat met de Friezen gebeurt, gebeurt overal in Europa. Bijvoorbeeld de huidige afscheidingsbeweging in Catalonië zijn links, maar profileren zich als nationalistisch om de afscheiding van Spanje te bereiken. Daarna willen ze meteen weer opgaan in de EU. Nationalisme is bij linkse mensen alleen een trein naar de macht, want eigenlijk hebben ze een diepe afkeer van alles wat met overtuiging te maken heeft. Dit toont aan dat de bron van socialisme bestaat uit afgunst: wat ze zelf niet hebben, dat mag een ander ook niet hebben.
Dit maakt dat de linksmens overal ‘onderdrukkende structuren’ ziet en zichzelf opwerpt als wereldverbeteraar, die opkomt voor ‘verdrukte’ minderheden. Dan ontstaat inconsequente politiek, zoals: nieuwkomers moeten integreren, maar de aanpassing moet ook weer van twee kanten komen. Autochtonen moeten met hun tijd meegaan en begrijpen dat alles verandert, maar van migranten vinden we het mooi als ze hun ‘roots’ cultiveren, hoewel we dan later weer het heel triest vinden als ze zich ‘verdeeld’ voelen over twee culturen. Dit is een werkwijze die bewust wordt gehanteerd om beide partijen te gebruiken voor het eigen gewin.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Deels eens, maar het probleem is niet dat linkse mensen geen overtuiging hebben. Ze zijn juist extreem overtuigd van hun religieus-linkse gelijk. Vandaar dat ze feiten, cijfers en logica altijd principieel afwijzen.

Het linkse dogma dat mannen en vrouwen niet gelijkwaardig zijn (haram=islamofoob), maar wel 100% gelijk (biologie=racisme) is pure religie.
Dat geldt voor zo’n beetje alle linkse dogma’s; van blanke erfzondes, black supremacism en islamisering tot EU en klimaatkalifaat; en Rob Jettes “stikstof is een verstikkende deken”.

Allemaal totale onzin die alleen maar verdedigd kan worden door alle kritiek monddood te maken. Dus dat is wat we de afgelopen decennia voortdurend hebben zien gebeuren.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is een optie voor Friesland : Frexit…

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Lijkt me zeer haalbaar in combinatie met een GREXIT en een DREXIT.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, alle kleur van onze cultuur moet gewist worden. En vermengd tot een ondefinieerbare kleur grijs. Want:stel je voor dat onderscheid krijgt. Maar een palet met allerlei kleuren is juist het mooist.
Nu goed nieuws: in heel de EU gaat de bevolking mopperen. Wij/zij pikken het niet meer. We willen gewoon weer nederlander, duitser, fransman zijn.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

@ Hesa.
We zullen het zien bij de komende verkiezingen.
De gehele EU-bevolking moppert, met u eens, maar een heel groot deel van die EU-bevolking stemt vervolgens wéér op de partij waarop zij lopen te mopperen. Niet te bevatten.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het internationale “socialisme” is het rot dat ons land, onze cultuur, en ons volk langzaam van binnen uit op vreet.
Met “socialisme” tussen aanhalingstekens omdat deze kwaadaardige ideologie niets maar dan ook helemaal niets met het woord sociaal te maken heeft.
Het steelt van de werkenden en geeft aan de asocialen, het beschermt de criminelen en vertrapt hun slachtoffers, het spuugt op onze beschaving en verheerlijkt de barbarij, het haat de autochtone Nederlander en diens cultuur tot op het bot.
Misschien een goed idee dus om eens te stoppen met te stemmen op de partijen die dit nationale “socialisme” propageren en faciliteren.
Tot die eersten behoren linkse partijen als de PvdA, Groen Links, en D66.
Tot die tweede behoren globalistische partijen als het CDA en de VVD.
Samen slopen deze partijen alles waar onze voorouders zich kapot voor gewerkt hebben, en voor gestorven zijn.
Stop deze land en volksverraders, deze asociale criminelen, stem ze weg voor het te laat is.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wouter,
Het kan nog veel gekker.
Ik kreeg deze week een enquête van het bekende cameramerk Canon over mijn voorkeuren voor hun producten. Prima natuurlijk, maar aan het einde vraagt men om je personalia met als eerste je geslacht. Drie mogelijkheden en dit is echt waar, ik heb een printschreen bewaard:
Keuze 1: Vrouw
Keuze 2: Mens
Keuze 3: Zeg ik liever niet.

Dus een vrouw is geen mens, een man bestaat niet en bij de derde durf je niet uit de kast te komen.
Of je stamt nog van Adam en Eva af als mens, die een man of vrouw is, maar dat zal binnenkort wel verboden worden.
Nog een andere. Deze week werd bekend, dat criminelen hun illegale wapens ongestraft mogen inleveren. Ze worden dan door de politie anoniem in burger opgehaald voor bescherming van de privacy.
Maar van onze gehandicapte zoon, waren de adresgegevens niet goed vermeld in het gemeentelijk systeem, hoewel we dat wel schriftelijk bevestigd hebben gekregen. Op een avond staat de recherche met politie en brandweer bij een willekeurig familielid voor de deur en de hele woonwijk stond op de kop. Argument: biologische ouders deugen nooit, dus daar gaan we niet langs. Lang leve Nederland, waar de overheid duizenden gehandicapten en hun ouders als oud vuil behandeld.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Ik heb contact met Canon gehad en zij gaan dit intern grondig uitzoeken. Had nooit mogen gebeuren. Ook bestaat mogelijkheid, dat enquête door kwaadwilligen is gemanipuleerd.
Hierbij dus word mijn bericht aangaande Canon terug getrokken.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Het ergste is dat bedrijven en instanties voor honderd procent meedoen met deze politieke/activistische idioterie en zo de samenleving beïnvloeden met deze propaganda want er zijn genoeg mensen die zich laten dirigeren door gebrek aan eigen ideeën. Waar de domheid heerst daar is het gevaarlijk, zeg ik dan.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp de verwarring. “Inclusief” zet je op het verkeerde been. Ze zou denken inderdaad dat dit ook voor Friesland geldt.
Maar deze mantra komt uit het radicaal intersectioneel feminisme, wat zelf weer een tak is van het marxisme. Het achterliggende doel is om de “mannelijke witte hierarchie” aan te vallen en af te breken. Wanneer wij inclusief horen dan denken we dat het gaat om het betrekken van vrouwen, buitenlanders, mensen met een identiteit die niet overeenkomt met hun biologische realiteit, mensen met andere waarden en normensystemen, etc, bij onze maatschappij.
Vanuit dat perspectief bekeken zou het logisch zijn om ook aandacht voor Fries te hebben. Maar dat is niet waar het om gaat. Dit is marxisme. Het gaat om het coordineren van mensen in groepen om met de geconcentreerde macht van de groepen dat wat normaal wordt gevonden door de overgrote meerderheid van de bevolking aan te vallen en af te breken. Een ontwortelde en onzekere bevolking is rijp voor manipulatie en heeft weinig weerstand tegen overheersing.
De meeste mensen die echter met “inclusiviteit” bezig zijn beseffen zich dat totaal niet. Die geloven in het meer oppervlakkige positieve perspectief en staan er werkelijk met goede bedoelingen in. Desalnietemin helpen zij mee om de ideologie van radicaal intersectioneel feminisme te wortelen en aan macht te winnen. Jammer genoeg gaat dit over de hoofden van de meesten heen, inclusief bestuurders en intellectuelen, waardoor tegenwoordig alles op zn kop lijkt te staan. Maar die ontworteling van het normaal is dus het doel. Overigens wordt dit bewust gepushed door slechts een heel klein groepje radicalen. Probleem is dat de meeste mensen steeds weer in de PR van marxisme trappen.

Cees Dekker
Cees Dekker
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Interessant stuk. Duidelijke uitleg hoe een elitaire randstedelijke elite enerzijds minachting toont naar een autochtone groepering, de Friezen, en anderzijds alle empathie toont naar anderkleurige/andergenderzijnde bevolkingsgroepen. Niet vreemd, wetend dat ruim 60% van de leden van de rechterlijke macht D66-GL angehaucht zijn. Heb ik ergens gelezen, weet niet meer waar. Ik verkeer enkele maanden per jaar in Friesland, met veel plezier, versta Fries en spreek het een heel klein beetje.
Geregeld gaan we dan even kijken bij Rode Klif, waar het monument staat ter nagedachtenis aan de Slag bij Warns. In 1345 versloegen de Friezen daar de legers van Graaf Willem IV van Holland en Henegouwen, enkele honderden Hollanders, waaronder ook de Graaf, sneuvelden daarbij. Een evidente Friesche victorie, natuurlijk al wel heel lang geleden. Het monument bestaat uit een grote steen, met daarop de tekst “Leaver dea as slaef”. Vertaling lijkt me niet nodig, zelfs elitaire Hollanders zullen dit wel begrijpen.
Iets van die onverzettelijkheid is in de Friesche genen gebleven, zoals onder andere wel is gebleken met de Blokkeerfriezen.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schrijver stelt: “Het voorgaande toont ook aan dat je taal en cultuur niet kunt overlaten aan de traditionele partijen. ”
Traditionele partijen bestaan al sinds jaren 1970 niet meer in Nederland, afgezien dan van de SGP. Alle partijen zijn in meer of mindere mate links-progressief-transnationaal-EU gericht, pro-migratie. Het zijn dus eigenlijk allemaal socialistische partijen. Ze verschillen onderling alleen in de manier waarop ze dat uitdrukken, de snelheid waarmee ze sociale experimenten willen doorvoeren, en de specifieke zwaartepunten door middel waarvan ze de samenleving willen omtoveren in hun ideale droombeeld. GL en PvdA onderscheiden zich bijv. van D66 door veel ‘solidariteit’ en ‘milieu’. D66 legt zwaartepunt op onderwijs en infrastructuur en ziet menselijke organen als onderling uitwisselbare schroefjes en moertjes. CU gebruikt ‘samen’ en ‘aandacht’. Achter dit scherm van woorden gaat echter steeds dezelfde ideologie schuil. Voor ’traditionele partijen’ kun je beter schrijven ‘kartelpartijen’ of ‘regeringspartijen’, want deze partijen bestaan alleen maar omdat ze nu eenmaal in de regering zitten of hebben gezeten en daarmee zichzelf een podium hebben verschaft. Al deze partijen hebben aan taal en cultuur geen enkele boodschap, want die dingen zijn allemaal hinderpalen bij het nastreven van hun transnationale ambities.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk. Helemaal mee eens.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De linkse elite spuugt op autochtone Hollanders en Brabanders, dus ook op autochtone Friezen. Volstrekt logisch. Ik ben wel blij dat de Friezen zich veel minder laten ringeloren dan Hollanders.

Ieder weldenkend mens ziet dat autochtonen op allerlei manieren worden achtergesteld, in heel West Europa. De voorbeelden in de column zijn slechts een sneeuwvlok op de ijsberg.
Het draait om verdeel en heers.
Enerzijds worden immigranten opgehitst tegen autochtonen (“allemaal racisten”), anderzijds worden allochtone haatclubjes zoals kozp en nwsb gesubsidieerd en gepromoot.

Natuurlijk kan dat nooit goed gaan. Dat is ook niet de bedoeling.
Doel van het cultuurmarxisme was West Europa ten onder te laten gaan, oa aan sektarisch geweld. Dat lijkt te gaan lukken, alleen een enorme electorale ruk naar rechts kan dat nog voorkomen. Waarbij men beseffe dat VVD en CDA net zo goed medeplichtig zijn.

Het is nog niet te laat, en in heel West Europa schrikken mensen wakker. Maar we moeten wel opschieten. Want het is veel makkelijker een beschaving te verdedigen, dan te herbouwen.
En een beschaving vernietigen is het allermakkelijkst.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gemeenschappelijke identiteit zoals die zich ontwikkeld heeft in de Westerse geschiedenis heeft ruimte gemaakt voor de individuele identiteit met de bijbehorende rechten (vrijheden) en plichten (inschikkelijkheid, maar ook “mienskip’). Een dergelijk langdurig historisch proces heeft zich in niet-westerse gemeenschappen niet voltrokken. Door diversiteit te bevorderen wordt er een bovenmatig beroep gedaan op de inschikkelijkheid waardoor de vrijheden en de historische grondslagen van de Westerse wereld onder druk komen te staan. De kracht van de Westerse samenleving is in belangrijke mate gebaseerd op waardering voor individuele inspanningen met alle gevolgen voor wetenschap, godsdienst, tolerantie, industrie, handel, kunst, literatuur, gezondheidszorg en welvaart. De diversiteitsbevorderaars en -genieters hebben daar geen enkel besef of respect voor. Vanuit een eigenaardig soort gelijkheidsdenken en totaal gebrek aan historische besef worden de unieke kenmerken van de huidige situatie als onbetekenend terzijde geschoven ten gunste van een schetsmatig, divers utopia. Niemand bestrijdt dat een zekere interculturele dynamiek interessant, nuttig, ja zelfs belangrijk is. Maar er worden de afgelopen decennia duidelijk grenzen overschreden. Lees bijv. Inventing the Individual: The Origins of Western Liberalism van Larry Siedentop. Heel verhelderend is ook Dark Agenda: The War to Destroy Christian America van David Horowitz. In zijn serie Zo moeilijk is het allemaal niet. In zijn recente serie God, Jesus, Trump tilt Tijs van der Brink een tipje van de sluier op, maar om de Amerikaanse problematiek echt te begrijpen is Horowitz heel handig.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De afname van het gebruik van de Friese taal is deels het gevolg van Friese ouders zelf.
Met name in de jaren zeventig gingen Friese ouders tegen hun kinderen geen fries meer spreken. Want ja ze moesten later accentloos Nederlands spreken.
Een deel van de Friezen schaamden zich voor hun accent wat toch hoorbaar is in het Nederlands.
De randstad was een soort Utopia voor veel jeugd destijds daar kon je jezelf ontplooien.
Dit is nu wel voorbij. Als de mogelijkheid er is zal de jeugd met Friese wortels (geen import dus) nu grotendeels kiezen foar de Fryske grûn.
En er zijn nu meer ontwikkelings mogelijkheden in het noorden. Komt ook nog bij dat de randstad minder aantrekkelijk geworden is.
Hoe dat komt laat ik in het midden.
Feit is helaas wel dat Friese taal grotendeels verloren is.
Laat het een les zijn voor Nederland. Ook waarden en normen die eenmaal weg zijn komen zelden terug.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

geboren en getogen in de greidhoeke , was ik getuige van linkse mensen als Fedde Schurer die het Fries wilden plaatsen boven het Nederlands. Toen al : welk Fries , het mijne ? , dat wat gesproken wordt rond Dokkum of Heerenveen enz.. Fries was de taal van het platteland en verder was er een scala aan dialekten-nederlands in de steden. Op het platteland heb je weinig woorden nodig , kwamen we van de HBS fietsend naar het dorp dan switchen we snel over van Nederlands naar Fries om niet uit de toon te vallen. Is het Fries van nu geschikt voor de moderne technische, juridische, economisce wereld ? Ik meen van niet. In schoenen 2 maten te klein lopen.
Hoor ik heden ten dage Fries praten dan hoor ik vooral verfriesde woorden en van de oorspronkelijke Friese woorden een slechte en onjuiste uitspraak , men spreekt ‘frie-es’ en geen ‘friesK’.
Op de lagere school leerde de master ons : wij Friezen knielen alleen voor God. Over gezet in gedrag : heb geen autoriteitsangst.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit geldt voor zowat alle aanwezige dialecten en talen in Nederland, of ze nu erkend zijn of niet.

Pensionista
Pensionista
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het nadeel van de taal die de Friesche academie in 1968 herschreef is dat de oudere generatie friezen deze niet kan verstaan of schrijven, de groep die de toegevoegde grammatica en woorden beheerst is klein.
De taal is nu een belemmering geworden bij vervolgstudie buiten Friesland.
Als Nederlander naar Friesland verhuizen is een vreemde ervaring er is een klein deel van de bevolking die de Nederlandse taal niet wenst te spreken en verlangt dat men de taal leert spreken.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x