Politieke midden moet opnieuw worden uitgevonden

De redelijkheid moet weer terugkomen

Titelfoto: Screenshot beeldmateriaal Tweede Kamer. Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

Stel, je bent een realistische, verstandige burger. Je neigt naar centrum-rechts, of misschien naar centrum-links. Je bent wel goed, maar niet gek. Je bent niet voor een Nexit, maar de federale EU van Guy Verhofstadt’s natte dromen gaat je veel te ver.

Je maakt je best zorgen over opwarming van de aarde maar duizenden miljarden euro’s ophoesten voor verouderde wind- en zonne-energie om Timmerman’s megalomane ambities te bevredigen, lijkt je geen fijn plan.

Op wie moet je dan in vredesnaam stemmen?

 

Polarisatie

Eén van de vervelende bijverschijnselen van de steeds maar toenemende polarisatie enerzijds en het zielloze, technocratische pro-EU beleid van de gevestigde partijen anderzijds, is dat het pragmatische politieke midden als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen. Óf je doet mee met de kartelpartijen en dan komt er, ondanks alle mooie woorden, toch steeds weer méér EU in plaats van minder. Óf je doet niet meer mee, maar dan zit je in het kamp van Geert en Thierry. En moet je mee doen met de Nexit-ideologie, als je erbij wilt horen.

Nuance lijkt te verdwijnen in dit geweld.

Ik ben waarschijnlijk niet de enige die zich onprettig voelt bij die polarisatie, bij dat steeds maar geforceerd worden tot het ene uiterste, of het andere. Er zijn dagen dat ik me net zo erger aan de hyperbolen van Geert Wilders of Thierry Baudet als over de megalomane kretologie van een Guy Verhofstadt of een Frans Timmermans.

Is dit dan nog het enige, dat op het menu staat? Leven we in een bipolaire wereld? Met hoeveel zijn we eigenlijk nog, de verstandige burgers van het voormalige realistische politieke midden?

 

EU hervormen

Afgelopen zomer schreef ik samen met prof. Lex Hoogduin en OpinieZ-collega Johannes Vervloed een driedelig artikel over een realistische, verstandige koers voor Nederland in de EU. Zie hiervoor deel 1deel 2  en deel 3 . Hierin betoogden wij dat Nederland zich enerzijds moet inzetten voor een EU waarin op een aantal punten doorgepakt wordt (denk aan betere bewaking van de EU-buitengrens of het voltooien van de interne markt). Maar daar moet tegenover staan dat een aantal taken teruggaan naar de natiestaten. Zoals bijvoorbeeld de bevoegdheid over immigratie.

Een decentrale opzet van de EU dus. Ook waarschuwden we voor het uitlopen van de muntunie op een transferunie en deden een aantal voorstellen om binnen de muntunie tot meer monetaire flexibiliteit te komen. Zoals een tijdelijke euro-holiday voor zwakke landen.

 

Opt-outs: het Deense model

Aangezien wij ook wel beseffen dat Nederland alleen niet bij machte is de EU in een bepaalde richting te hervormen, zeker niet zolang het duo Merkel & Macron op een heel ander pad marcheert, hebben Hoogduin, Vervloed en ik gepleit voor het Deense model van opt-outs. Dat houdt in dat Nederland niet meer volledig meedoet op sommige terreinen. Bijvoorbeeld op het vlak van door de EU afgedwongen massale asielopvang van mensen die beter in de eigen regio opgevangen kunnen worden.

In het publieke debat vinden we meer mensen die voor deze denkrichting pleiten. Bijvoorbeeld, aan de rechterkant van het politieke spectrum, Syp Wynia. Ere wie ere toe komt: Syp pleit al zeker tien jaar voor het navolgen van het Deense model.

 

Maar ook ter linkerzijde vinden we in het debat wel stemmen, die hier goed bij aansluiten. Bijvoorbeeld Jacques Monasch, die met zijn helaas niet doorgebroken partij Nieuwe Wegen pleitte voor een decentrale opzet van de EU, op intergouvernementele basis. Dus geen federale visioenen. Je kunt ook denken aan sociaal-democraat Paul Scheffer en zijn pleidooi voor beter gecontroleerde immigratie, via een Canadees immigratiemodel waarbij het parlement duidelijke grenzen stelt aan zowel arbeidsmigratie als onze humanitaire verplichting jegens vluchtelingen. Of denk aan PvdA-coryfee Ronald Plasterk, met zijn realisme als het over (EU-)klimaatbeleid gaat.

 

Verstandige geluiden

Ze zijn er dus wel, die verstandige politieke geluiden. Zowel ter linker- als ter rechterzijde. Als een echo uit een ver verleden, toen er nog met enig verstand werd geregeerd uit het politieke midden. Toen we kennelijk nog in staat waren om bijvoorbeeld de massa-immigratie nog enigszins in goede banen te leiden. Onder Rutte is dat niet meer het geval: het migratiesaldo onder Rutte is vijf keer zo hoog als onder Balkenende. De praatjes van de VVD over een strenger immigratiebeleid, die we nu weer horen in de aanloop naar de verkiezingen van 2021, komen dan ook ongeloofwaardig over.

 

Helaas horen we deze verstandige geluiden steeds minder in de politieke arena zelf. De gevestigde partijen lijken hun lot volledig verbonden te hebben aan het meemarcheren in de EU onder leiding van Merkel & Macron. Ze weten niets anders te bedenken dan hun lastenverhogende beleid voort te zetten en hebben geen enkele greep op de institutionele rot die met de dag manifester wordt; de politisering van instituties en rechters. Aan de andere kant lijkt het erop dat Baudet en Wilders elkaar willen overbieden in flinkheid en met het EU-badwater ook het kind zullen weggooien. De interne markt bijvoorbeeld, waar Nederland veel profijt van heeft.

 

Pessimisme

Ik word met de dag pessimistischer over het terugkeren van the voice of reason in de politieke arena. Misschien is het tijd dat verstandige, realistische burgers, zowel van links als rechts, de handen ineenslaan om onze politieke kaste op de één of andere manier tot de orde te roepen. Zij worden weliswaar erg goed betaald, maar zijn telkens weer niet in staat om te leveren.

Het politieke midden moet opnieuw uitgevonden worden.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geloof niet meer in een politiek midden.
Zoals we nu al jaren zien dat wij al burger kunnen kiezen uit een keur aan politieke smaken, tenminste dat wordt ons verteld, maar wat we zien is dat na de verkiezingen deze gevestigde orde in wisselende samenstelling samenklontert om weer vier jaar beleid van de Europese Unie uit te voeren.
In feite heb je als burger nauwelijks keuze en politiek gezien ligt de macht al niet eens meer in ons eigen parlement omdat alle bewindslieden gewoon stromannen van de Europese Unie zijn.

Daarom zal dit nieuwe midden er nooit komen. Want zodra ze dit midden verovert hebben zal enkel het globalistische Europese beleid uitgevoerd worden en zit de burger wéér met vier jaar ellende.

Als er daadwerkelijk iets gedaan zou worden voor ONS land dan moet je dus af van politici die niet ongezien alle macht overdragen aan de EU.

Dan blijft er maar één keuze over, stemmen op anti globalistische partijen.

De verkiezingen komen er aan…

Hoort u de grote leugenaars van de gevestigde orde al weer wauwelen?
Minder Europa, gecontroleerde migratie, beter onderwijs, meer woningen…

Trap er niet meer in mensen, onze overheid zit er niet meer voor U.
Ze zitten er voor de Europese Unie die maar op een ding uit is uw geld en de macht over u.

Uw wel en wee worden door ongekozen leiders bepaald en de huidige gekozen kabinetten voerden het uit.

Stem dus de volgende keer op een anti globalistische partij, een partij die géén Europese Unie wil, een partij die er voor ons land is.

De opbouw van ons democratische land begint bij het overboord gooien van die megalomane Europese Unie.

En zodra we weer een zelfstandig land zijn waar WIJ het voor het zeggen hebben kun je een keer beginnen met een verstandige middenpartij.

NEXIT

Leonardo
Leonardo
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Volstrekt met u eens. Huidig establishment gaat niet meer anders regeren. Dat hadden ze in IJsland goed door. Bij deelname aan de EU zou een flink percentage van de beroepsbevolking EU-functionaris worden op een totaal van 300.000 inwoners. Funest voor de integriteit en onafhankelijkheid van het land. Dat de boel bij elkaar houden, dat elitair polderen leidt tot slappe compromissen en uiteindelijk uitwassen van collaboratie en multicul terreur. Juist in landen waar het af en toe polariseert ontwikkelt de samenleving zich. Wij zakken alleen maar af in een verdere vazalstatus. Een goede Jacobijnse terreur zou wonderen doen in Nederland.

Johnny Jense
Johnny Jense
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU veranderen vanuit de EU zit er niet meer in. Alles is al weggegeven met dat ‘verdrag’ van Lissabon. Daarom is er nog maar één mogelijkheid over: eruit en opnieuw beginnen met een nieuwe EEG, bijvoorbeeld samen met GB. Die EU zal binnen afzienbare tijd vanzelf imploderen.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johnny Jense

Opnieuw beginnen is de geschiedenis herhalen. Nee, gewoon eigen baas in een voor de rest verenigd Europa.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Elke partij heeft wel een coryfee die af en toe hele zinnige dingen zegt. Denk aan Omtzigt (CDA), Bolkestein (VVD), Plasterk (PvdA).

Het gaat mij echter niet om de poppetjes, maar om het grote plaatje. Ik kan echt geen één slechte inbreng van Omtzigt opnoemen; maar tijdens stemmingen in de tweede kamer stemt hij altijd met zijn eigen partij mee. In de Armeense kwestie bijvoorbeeld, nota bene mede door hem op de kaart gezet, stemde hij uiteindelijk tegen erkenning van die genocide.
Omdat het kartel voor gaat.

Daar hebben we dus precies niks aan, als het er op aan komt.
Zolang die paar redelijk denkende mensen geen eigen middenpartijtje oprichten is PVV of FvD de enige optie voor een beter Nederland. En een beter Europa, zonder EU, mèt Europese samenwerking.

En nog even over “middenpartijen”. VVD-er van Riessen riep op tot het “mollen en laten verdwijnen” van Wilders, en “deportatie van zijn achterban die niet in onze nieuwe samenleving thuishoort”.
Niemand in het zogenaamde politieke midden heeft daar afstand van genomen. Ook soortgelijke uitlatingen van oa Ollongren en Pechtold vond iedereen wel best.

Als het “politieke midden” zo ongeveer dezelfde idealen en methoden bejubelt als Pol Pot ben ik er wel klaar mee.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ZEER mee eens.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De reden waarom er geen politiek midden meer is, ligt voor de hand: er is geen politiek rechts meer. Echte conservatieven zijn weggevaagd door de golven van Keynesiaanse economie en de opmars der techniek, die meer binnen het bereik van de massa hebben gebracht dan elke andere uitvinding van voor 1945. Dit is een feit en feiten hebben gevolgen, heeft de minister-president van Spanje ooit gezegd.
Het politieke toneel is verdeeld tussen globalisten en realisten, tussen migrationalisten en soevereinisten. Want ook in de migratie heeft de economie en de techniek (vliegtuig) de verhoudingen op zijn kop gezet. In de oude verhoudingen van rond 1950 kon een EU meer eenheid betekenen omdat de internationale krachten geheel anders waren dan nu het geval was. In de huidige wereld is de EU in zijn huidige opzet niet werkbaar omdat de regels ervan zijn verzonnen voor die wereld van 1950. De leiders kunnen of willen dat niet inzien. Hiervoor is maar een praktische oplossing: weg met de EU en terug naar de EEG. Deze oplossing biedt de voordelen van samenwerking en overleg, zonder de totalitaire bureaucratie en de tegenstrijdige ambities van de EU. De EEG werd geleid door de Raad van Ministers en is daarmee ook nog een democratisch lichaam. Want elke minister vertegenwoordigd zijn land met een gekozen regering. Dat heeft prima gewerkt veertig jaar lang tot 1993, toen de EU werd ingesteld.

Benedict Broere
Benedict Broere
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie enigszins de internet-samizdat volgt, die raakt er al snel van overtuigd dat we toegaan naar een wereld van toenemende armoede, onvrijheid en oorlog met de islam. Ook zal de EU waarschijnlijk uit elkaar vallen, puur omdat de waanzin ervan onleefbaar wordt en men teruggrijpt op het vertrouwde van de eigen natie. De EU blijkt meer en meer een krankzinnig project, dat volhardend werkelijkheid negeert, en dat aldus uitermate destructief uitpakt voor de samenlevingen die zij zegt te vertegenwoordigen. Na Brexit zal je zien dat er nog veel meer komt aan exit. Zeker als de EU er blijk van geeft gewoon door te gaan met de middelvinger-politiek jegens de Europese burger. Het zou mooi zijn als de politiek meer luistert naar wetenschappers en meer alert is wat betreft wetenschappelijke inzichten. Antropogene CO2 klimaatopwarming is zeer dubieus, de islam als religie van de vrede is nog veel meer dubieus, en massa-immigratie vanuit moderniteit-vijandige culturen is een sociaal experiment doorgevoerd door psychopaten. Redelijkheid meldt zich meestal pas dan als de catastrofe heeft plaats gevonden, als men bij de nog smeulende puinhopen tot bezinning komt. Mijn verwachting is dat de huidig heersende politiek met de ogen dicht en doof voor alle waarschuwingen, de catastrofe tegemoet gaat, realiseert, bewerkstelligt, faciliteert, oproept.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nigel Farage legt goed uit waarom Brexit. De EU wil een federale staat worden. Alle nationale vlaggen zijn er nu verboden. Bij zijn afscheidsspeech mocht Farage zelfs de Engelse vlag niet meer tonen en werd daardoor de mond gesnoerd. De EU is niet ondemocratisch maar anti-democratisch, zegt Farage. Hij kan het weten. De Federatie zal en moet er doorheen geramd worden van de EU leiders. Onbegrijpelijk dat Jan Gajentaan nog hoop koestert op een of andere hervorming ten goede van de EU. De enige hoop is na Brexit: Nexit en vervolgens opheffing EU. Alleen de partijen die dat willen, vind ik geloofwaardig.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik moet kiezen tussen de standpunten van dit of rechts, kies ik rechts. Het uitzuigen van burgers ben ik spuugzat.
Dit is een doodsteek voor ons. Meer mensen failliet en meer afhankelijk van voedselbanken.
Zodat een kleine elite hun luxeleventje kunnen behouden.
En we hoeven helemaal niet bang te zijn dat de partijen Wilders en Baudet extreem worden. Onthoud dat ze moeten blijven samenwerken met andere partijen.

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

En wat doet rechts voor mensen die bij de voedselbank lopen? Het is inderdaad een probleem dat links zich tegenwoordig meer bezig houdt met klimaat en identiteitspolitiek dan met de zorgen van de mensen aan de onderkant van de samenleving, maar juist daar hoor ik Baudet of Wilders nooit over. De enige partij die nog voor die mensen opkomt is de SP en juist die partij is de laatste tijd onzichtbaar.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@Frans B,

Welke onderkant? We hebben er twee.

Laagopgeleide mensen die willen werken zijn gebaat bij lage belastingen en lage sociale premies, zodat ze meer te besteden hebben. Daar profiteert trouwens de hele economie van. Voor die groep komt de PVV wel degelijk op.

Helaas heeft links ook een onderkant gecreëerd van gesubsidieerde bankzitters. Waarvan een relatief groot deel bovendien actief is in allerlei vormen van criminaliteit; of zich laat subsidiëren als knokploeg tegen de oppositie; of tegen de Nederlandse samenleving als geheel. Denk aan de kraakbeweging, antifa, kozp, etc. Tientallen miljarden aan uitkeringen en toeslagen verdwenen naar het buitenland, en de overheid doet nog steeds niks tegen allerlei fraudes. Dat kost de samenleving een ongekend vermogen.

Ons sociale stelsel wordt onbetaalbaar, en alle belastingen accijnzen en taxen eveneens. En het is toch echt de linkse kerk die al decennialang de werkende onderklasse zwaarder belast, om de bankzittende onderklasse te ondersteunen. Hele beroepsgroepen van sociaal werkers met bijbehorende managementslagen ondersteunen de bankzitters met van alles en nog wat…
Wat Jan met de pet gewoon zelf moet doen.

Alleen flink snijden in de overheidsuitgaven kan die vicieuze cirkel doorbreken. En dat is “rechts” beleid.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ZEER mee eens.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Uw grote voorbeelden lijken Stalin, Rusland 1945 – 1989 en communistische dictaturen te zijn? In een andere reactie heb ik al voorbeelden gegeven van regimes die de SP bewondert, daar behoren ook oa Venezuela en Cuba bij. De SP: grote overheid, voor iedereen een eigen vangnet, niemand verontwoordelijk voor eigen daden. De SP bewonderde het Oostblok regime terwijl Polen, DDR, Tsjechoslowakije en Hongarije al te gelukkig zijn dat juk te hebben afgeworpen.
Tevens lijkt u uw mening als ‘feit’ te zien.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Reactie gericht aan Frans B

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

hebben nog niet de kans gehad. Links voert al decennia een boventoon. De VVD is onder Rutte zeker geen rechtse partij.

Mike
Mike
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De VVD is al minimaal 20 jaar geen rechtse partij meer. Enkel.omdat ze rechts lullen maakt ze niet rechts, het beleid is keihard links. En het zijn nog altijd de daden die bepalen wat je bent en niet wat je zegt.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

De PVV is – immigratie en klimaat uitgezonderd – net zo links als de SP. U heeft u duidelijk niet verdiept in de standpunten.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Jammer dat u steeds een serie kreten plaatst en daarna heel misschien een vraag beantwoord die in uw straatje past. Alles wat niet in uw straatje past negeert u. Heel veel dank.

Mike Brandenburg
Mike Brandenburg
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Met een beetje mazzel gaat rechts terugdraaien wat links heeft ingevoerd en opgelegd, gaat rechts in uitgaven en uitkeringen/toeslagen verlagen, alsmede de belast gen, waardoor producten en energie weer betaalbaar worden en men meer van het salaris overhoud. Het is vam de gekke dat Nederland bruto een van de hoogste salarissen heeft, maar door extreem hoge belastingen al 19 jaar binnen de EUSSR jaarlijks koopkracht inlevert en netto in verhouding Het minst hebben te besteden. Die Voedselbanken bestonden voor de EU en het linkse beleid niet. Nu 20 jaar later vragen hoe rechts dat haat oplossen, simpel, linksbeleid terugdraaien.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Media als OpinieZ ontwikkelen zich erg goed. Ik wil aanvullen dat er zich ruim voor rutte een elite heeft ontwikkeld die volledig teert op ‘publieke middelen’. Onder rutte en ism rutte heeft rutte en zijn vriendjes multinationals zich daarbij aangesloten en rutte heeft een weg gevonden de VVD fractie af te dwingen mee te marcheren.
Gelijktijdig hebben WELdenkende sites (oa OpinieZ) een analyse gemaakt van het linkse front, GL, PvdA, SP, D66, en nog enkele. De 4 genoemde partijen lijken zich nadrukkelijk anti-semitisch en pro islam dictatoren op te stellen, de SP gaat zelfs zover Nrd-Korea en Iran goede regimes te vinden.
DE SP toont een overduidelijke DESinteresse in de onderlaag, en lijkt uitsluitend voor de buhne zo nu en dan ook ‘voedselbank’ mee te pikken. DE SP weigert al jaren te erkennen dat de islam immigratiie onze samenleving volledig ontwricht. GL, PvdA, SP, en D66 stimuleren dagelijks polarisatie.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Jan, je krijgt duidelijk maar geen genoeg van je luchtfietserij.
Die “middenweg” van jou is een afslag die we al minstens tien jaar geleden gemist hebben.
En aan de horizon doemt een splitsing op, waarbij de ene richting naar de socialistische heilstaat leid, en de andere naar de vrijheid, meer keuzes zijn er niet meer.
Verder kom je dan, zoals gewoonlijk, weer met dat volslagen uitgewoonde “interne markt” argument van de EU op de proppen, en dat onderbouw je dan met, werkelijk ongelofelijk, een link naar een “press release” van de “BertelsmannStiftung”, wat een bekend doorgeefluik is van globalist George Soros.
Die interne markt van Europa was voor het bestaan van de EU al prima geregeld beste Jan, en die gaat ook na het verscheiden van de EU ongetwijfeld weer prima geregeld worden.
De realiteit is dat de EU ons mooie Europa geen welvaart en veiligheid brengt maar linkse dictatuur en algemene achteruitgang.
Het enige wat je met stukjes zoals de jouwe bereikt is dat de twijfelaars toch maar weer op het partijkartel gaan stemmen, en al doende de ondergang weer een stukje dichterbij brengen.
Als dat je bedoeling is moet je vooral zo doorgaan, als dat niet de bedoeling is kun je beter eens uit een ander vaatje gaan tappen.

Cees Dekker
Cees Dekker
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan, misschien heb je voor een heel groot deel wel gelijk. Maar we zijn nu zo ver doorgeschoten met o.a. de immigratie van kanslozen, die maar blijft doorgaan. Met het monetaire beleid van de EU, waardoor onze pensioenen elk jaar een beetje verdampen. Met de klimaatwaanzin, waarbij ook nog eens de reële optie van kernenergie wordt weggeveegd. En vanavond konden we lezen dat, wat velen natuurlijk al wel vermoedden, de rechterlijke macht nagenoeg geheel in handen is van D66 en GL. Ik zou graag willen dat een redelijk midden het land zou besturen. Maar daarvoor is het denk ik al te laat. De enige hoop voor een goede toekomst voor Nederland en de Nederlanders in de komende decennia is, denk ik, een machtswisseling, waarbij conservatief-rechts de touwtjes stevig in handen krijgt. Dus PVV, FVD, SGP, mogelijk aangevuld met VVD en CDA. Om dit mogelijk te maken, moet eerst nog wel de realiteitszin doorbreken bij veel mensen die nu nog denken dat de zoetgevooisde praatjes van VVD Rutte, Beckers) en CDA (De Jonge) wel voldoende zullen zijn. Dat zijn ze namelijk niet.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cees Dekker

Eens

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Door het gepolder van politieke partijen is er geen echte oppositie in de Tweede kamer. De meeste partijen willen zich niet vuil maken voor hun eventuele deelname in een volgende regering. De partijen die dat wel doen zullen geboycot worden tenzij een ervan meer dan 50% stemmen haalt wat niet gaat gebeuren zelfs als ik meedoe. Er valt in werkelijkheid dus niets meer te kiezen. Je kunt hoogstens de gerenommeerde partijen dwars zitten met een stem voor FvD of PVV maar dat zal hun niet stoppen om de uitslag net zo lang te manipuleren totdat zij het gewenste resultaat krijgen. Dat hebben wij bij de gemeentelijke verkiezingen reeds gezien. De kiezer is maar een nuttige idioot.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geloof niet in de uitvoerbaarheid van hetgeen Jan Gajentaan voorstelt of in ieder geval graag zou zien gebeuren. Dat zou hervorming van de EU betekenen in de tegengestelde richting van waar merkel en macron ons via de demagogie (zoals AH dat ooit deed) speeches van Guy Verhofstadt op wil sturen.
Of Nexit. Ook dat heeft geen kans zolang wij een beroeps leugenaar als MP hebben. Als IK de kans zou krijgen aan Nederland uit te leggen waarom een Nexit goed is, is meer dan 60% van Nederland voor.
Mijn verwachting is dat er in kleine stapjes de komende jaren steeds meer verzet ontstaat tegen de EU in meerdere landen (Duitsland is al een islamitische DDR geworden, de meeste Duitsers durven zelfs niet stiekem op de AfD te stemmen. CDU probeert de groenen links voorbij te marcheren, incl berufs verbot en censuur op alles wat AfD sympathie toont).
Op dit moment lijkt de Economisch linkse RN enige kans te hebben Frankrijk op een andere koers te brengen.
Gezien de leegloop van de 5Sterren wat niet naar de PD gaat, lijken de kansen voor de LEGA in Italie te blijven, ik kan me verkiezingen in 2021 voorstellen.
Een meerlandse implosie binnen de EU lijkt het meest kansrijke. Het lastigste blijft dat de EU blijk heeft gegeven iedere vorm van corruptie normaal te vinden om de eigen baantjes in stand te houden. Daarom ook is een implosie nodig.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Cafe Weltschmerz behandelt de situatie van de Deutsche Bank en de besluitvorming van de EU. Dat faillissement van die Deutsche bank is een kwestie van tijd. Dat wil zeggen, het moment waarop die bank haar faillissement aanvraagt, want failliet is die bank al lang.

Als je dat youtubefilmpje volgt, dan kan je op je vingers natellen dat zelfs lokale raadsleden van de middenpartijen politie-bescherming nodig hebben.
Reëel risico is, dat Nederland voor 100 miljard belastinggeld het schip ingaat bij dat faillissement.
Dat wordt ook meteen het ultieme moment, dat de EU uit elkaar klapt.

https://www.youtube.com/watch?v=5He-opu-nFk
Volg het. 40 minuten taaie stof en huiver. Op het einde gaat het over de besluitvorming in de EU en dan kan zelfs de grootste idioot snappen, dat dit Europese gedrocht niet hervormd kàn worden, maar dat ontmanteling nog de enige optie is.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Aan komende woensdag de uitspraak Geert Wilders.
Wacht met spanning af wat de rol van de toen minister van J V Opstelten was en Rutte zijn rol.
Mogelijk een breuk kabinet!
En hopelijk een mokerslag voor links.
En stopt het demoniseren van Wilders en Baudet.
Ja je moet je ergens aan vast houden.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Ik hoop dat dit kabinet valt en dat de verantwoordelijken met pek en veren weg worden gejaagd. Zeker die jetten mag wel een toontje lager. Kneuzende nerd, vind ik dat.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Wat de uitspraak ook is, er ligt zoveel bewijs dat alle MP’s EN Min v J’s die aan het bewind waren vanaf een half jaar voor start proces, zeer waarschijnlijk schuldig zijn, dat iedere andere uitspraak dan Wilders volledig vrijspreken, weer een zware inbreuk op de trias politica is door OM en rechters.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onze politici leveren niet omdat Europa niet levert. Europa levert niet omdat het zich laat meeslepen door Duitsland. Duitsland lever niet omdat het zich laat meeslepen door van de werkelijkheid losgezongen Macron en De Groenen. Europa levert ook niet omdat het doordraaft op een vast idee: eenwording tot welvaart door gemeenschappelijke handel en rechtsorde. De restrictieve versie van die eenwording raakt steeds verder uit beeld. Aanwijsbare oorzaken zijn de Euro, verdragen als het Lissabonverdrag, maar ook bureaucratische onwil om bij te sturen. Bestaande verdragen,zoals het na-oorlogse vluchtelingenverdrag uit 1951, en veranderende internationale omstandigheden (opkomst totalitair China, implosie islamitische Midden-Oosten, opkomst fundamentalistische Islam in Afrika en elders) laten de boel verder in de soep lopen. Het terugdraaien van wat overduidelijk niet goed gaat is achteraf onmogelijk. Zo heeft Nederland zich in het pak laten naaien terwijl een andere, kleine economie als Denemarken net op tijd op de rem is gaan staan. Nederland laat teveel de oren hangen naar Duitsland dat zelf losgeslagen is, zie boven. Het benoemen van deze feiten, zowel naar Duitsland als naar de EU, is noodzakelijk om te voorkomen dat het nog erger wordt, of anders over een paar jaar helemaal nog veel erger wordt. Politici worden daar niet populair van. Maar het is cruciaal onderdeel van het heruitvinden van het midden zoals Gajentaan het noemt.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het heel aardig eens met Gajentaan en ben daarom FVD lid. Om wat rechts van het midden uit te komen moeten we na de afgelopen Rutte-jaren op allerlei gebied een heel stuk richting (zogenaamd ‘rechts’) realisme. Nexit komt er pas na een referendum. Kun je nagaan hoe waarschijnlijk dat is…

piet12345
piet12345
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je zou maar geloven dat iemand uit de politiek de beloofde messias is. Alle structuren afbreken (daar zijn we toch al mee bezig), terug naar de tekentafel en opnieuw beginnen. Indien je echt hardleers bent kun je natuurlijk ook gaan stemmen; zucht.

Eddie
Eddie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is geen woord Chinees aan dit uitstekende artikel. Ik zie het echter somber in, immers, dat kamerbrede initiatief om uit de impasse te geraken, moet binnen een jaar zijn beslag krijgen, vóór de verkiezingen. Dat zie ik niet gebeuren op deze korte termijn. Gecombineerd met mijn gevoel dat deze kamerverkiezingen weleens onze laatste kans kunnen zijn om onze souvereiniteit te behouden, voor zover die überhaupt nog bestaat, loopt het m.i. uit op chaos en uiteindelijk misschien erger, rekening houdend met immigratie van “fout” volk. Helaas, meer kan ik er niet van maken, hoewel ik uiteraard niet hoop op een dergelijk scenario.

Henk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, kan mij hier helemaal in vinden!

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nix tegen Jan Gajentaan. Zijn geuite wens is een uitstekend idee.
Effectief kan hij echter net zo goed betogen dat roken degelijk wel moet mogen, maar dat sigaretten minder ongezond moeten worden.

We hadden een goed functionerend midden in de politiek. Maar gaandeweg liet dat midden de bevolking vallen om vervolgens ons land aan de EU over te dragen.
En aan migranten, die wel zwaar in de minderheid zijn, maar op hoge toon van ons afdwingen dat wij onze cultuur afbreken en onze geschiedenis herschrijven. In ons nadeel uiteraard.

De EU, die rechten teruggeeft aan natiestaten is ondenkbaar. Als de Brexit ons wel íets geleerd heeft is het dat wel. Wat de EU in haar klauwen heeft laat ze nooit meer los.
Ook de Brexit zal de laatste ontsnapping uit de EU zijn. Hans Brusselmans heeft de Brexit onderschat, dat laat die niet nog een keer gebeuren.

Dat er bij middenpartijen hier en daar nog wel een heldere ziel rondloopt die af en toe iets zinnigs zegt (maar altijd tekent bij het kruisje van de partij en dus ongeloofwaardig is) doet er weinig aan af.
De middenpartijen hebben het midden stukgemaakt.

Dries Bovenkamp
Dries Bovenkamp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het hier zo mee eens. Maar dat midden? Je kunt ook zeggen dat dit midden in het verleden te ver naar links is gaan hangen. NIET naar rechts. Voor mij is dit het probleem. Ben oorlogskind en heb dus al de nodige partijen en al hun idealen meegemaakt. De VVD van nu is totaal anders dan die van Prof. Oud. Wat me vooral tegenstaat, is dat, juist als men regeert, wie dan ook, er zelden een constant beleid is. Er wordt gesjoemeld. Rekening houden met wat China wil, Brussel wil en we moeten VS niet tegen de haren strijken. Kortom, de kool en geit sparen lijkt ‘menselijk’, maar het geeft op de lange duur meer ellende. Klein voorbeeld is het van gas los en stikstof beleid. Nergens op gebaseerd, toch ineens komt het als donderslag uit heldere hemel op ons af. De wil van enkelen wordt opgelegd aan 17 miljoen.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een ongelofelijke naïviteit. Alle seinen staan op rood wat de gewenste hervorming betreft. De EU wil gaan hervormen maar dan zodanig dat een land er niet meer uit kan stappen doordat dan al zoveel is overgedragen dat de EU ons bij de ballen heeft.

Door mensen als Jan Gajentaan die constant op twee benen hinken en geen beslissing durven te nemen zal ons land een gevangene worden van de EU. Dit zijn zachte heelmeester die stinkende wonden gaan veroorzaken.

Merkel verwijderd de Duitse vlag van het toneel en Engeland mag haar vlag niet tonen bij haar afscheid. Alleen dat al spreekt boekdelen.

En als je kijkt wat voor mensen eraan de top van de EU zitten zijn dat stuk voor stuk extreem linkse mensen tot rasechte communisten aan toe.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

PVV en FvD zijn momenteel de enigen die lijken te begrijpen wat de EU en massaimmigratie betekenen voor onze toekomst, onze vrijheid en onze welvaart. En ik geloof niet dat zij in de meerderheid zullen komen voordat het zo fout gaat dat het gros van de mensen het zal inzien.

Positieve mensen doen net alsof alles zo fantastisch is nu, maar ik ben opgegroeid in een tijd waarin een moord met een pistool wereldnieuws was in NL. Tegenwoordig steken kleine kinderen mensen lek en onthoofden criminelen hun tegenstanders, als ze al niet met uzis door woonwijken heenrijden. Er is duidelijk iets veranderd.

Nederlanders stemmen massaal op een PvdA-er in de EU, “omdat het een nederlander is”.. men begrijpt gewoonweg niet wat de consequenties zijn van keuzes.

Hetzelfde geldt voor de EU superstaat en wereldwijd “klimaat”beleid. Klinkt leuk vanuit een bepaald perspectief, maar men beseft niet dat onze welvaart daardoor wordt genivelleerd over heel de wereld. “Onze welvaart” in de zin van de welvaart van de middenklasse. Overheidsuitgaven zullen niet omlaag gaan, maar omhoog, dus het geld moet weer van de bevolking komen. Niet de toplaag, want die kunnen vluchten met kapitaal, ook niet van de onderklasse want die wordt gecompenseert, dus wederom van de middenklasse. Die bestaat dus niet meer over een tijdje.

Men zegt wel dat wanneer je de geschiedenis van de mens bekijkt, er duidelijk een opgaande lijn zichtbaar is. Alles wordt dus altijd beter is de conclusie. Men vergeet alleen voor het gemak dat het geen rechte opgaande lijn is. Voor die van ons verder omhoog gaat, ben ik bang dat we nu eerst een periode van neergaande lijn zullen meemaken. Over 500 jaar is dat een statistische blip, maar vooralsnog moeten wij er doorheen.

Mike Brandenburg
Mike Brandenburg
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Naief gebrabbel van iemand die nog steeds niet door heeft dat de nooit de.nedoeling was, als een samenwerkingsverband, maar altijd al een nieuwe Sovjet Unie Het diep was waarin alles qordt opgeslokt en totalitair worst geregeerd. Enkel zij die in een droom wereld leven denken dat er iets hervormd kan worden. Gekozennleidersbwas en is niet de bedoeling, de staatspartij die alle Eurofiele politieke partij. Beheerst is alles bepalend. De Euro faalt zoals vooraf al aangekondigd door de economen die niet het Socialisme aanhangen, en al hun voorspellingen zij. Tot op heden perfecte in, detail uitgekomen. Indien we er niet uitstappen zal dit enkelaar leiden tot extreme armoe en een compleet verlies van welvaart. Enbuiteraard C, pleet overheersing en de bekende socialistische stijl van Adolf en Mussolini tot Stalin en Mao.

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x