Het hardnekkige open grenzen-dogma van de EU

Toestroom kansloze asielmigranten gaat door

Foto:

Het houdt niet op en het gaat maar door: de toestroom van veelal kansloze asielmigranten. Met alle gevolgen van dien voor onze veiligheid en welvaart. De vruchteloze gesprekken daarover op EU-toppen en in ons eigen parlement komen altijd neer op ronddraaien in hetzelfde cirkeltje.

De mensen komen maar binnenwandelen en terugsturen gaat vaak niet meer: een land als Marokko wilde onze staatssecretaris Ankie Broekers-Knol daarover niet eens ontvangen. Al schijnt zij na een hoop miscommunicatie daar alsnog heen te gaan. Met laaggespannen verwachtingen.

 

De Vier Vrijheden

Is het echt zo ingewikkeld om de grens te bewaken, of is het eigenlijk heel eenvoudig, als de bestuurlijke elite maar eens bereid zou zijn een aantal heilig verklaarde EU-dogma’s ter discussie te stellen? Natuurlijk denk ik dan aan onze (half) open grenzen en de Vier Vrijheden (pillars) van de EU: het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal.

Hoezeer vooral het vrije verkeer van personen een geloofsartikel is geworden voor de EU-elite, bleek uit de hysterische toespraak in 2013 van toenmalig eurocommissaris Viviane Reding, die een antwoord gaf op pogingen van premier Cameron om voor het VK meer bevoegdheden te verkrijgen inzake immigratie. “Freedom of movement of people is non-negotiable” riep Reding schuimbekkend uit. De Britse bevolking trok haar conclusie en besloot drie jaar later bij het Brexit-referendum de EU te verlaten. De winnende slogan: Let’s take back control.

 

Gesloten cirkel

Zo lijken we wat betreft asiel- en immigratiebeleid  gevangen te zijn in een gesloten cirkel-systematiek, die door de elite niet meer uitgedaagd of ter discussie gesteld wordt. Al roept met name de VVD nog wel eens iets voor de bühne over opvang in de regio (Plan Azmani), de nepliberalen hebben geen flauw idee hoe ze dat handen en voeten moeten geven. Rutte c.s. tekenden blindelings voor het Akkoord van Marrakesh, door OpinieZ-collega Ger Struik het Capitulatieverdrag van Marrakesh genoemd, een verdrag dat de problematiek eerder lijkt te verergeren dan te verbeteren.

Kansloze asielzoekers uit Moldavië

Zo zagen we vorige week hoe bussen met kansloze asielzoekers uit Moldavië (waar helemaal geen oorlog is) de grens over reden (want hier is het beter, meldde één van de asielzoekers vrolijk) terwijl Erdoğan twee IS-vrouwen naar Schiphol stuurde, waarvan één zonder paspoort. Een luchtvaartmaatschappij die passagiers zonder paspoort weigert, is kennelijk ook al verleden tijd in ons open grenzen-walhalla.

 

Zullen we dan nooit meer onze immigratie onder controle krijgen? In 2016, op het hoogtepunt van de Merkeliaanse “wir schaffen das” waanzin, zei de Britse ontwikkelingseconoom Paul Collier een aantal interessante dingen hierover tegen Die Welt, in een interview waarin hij Merkel volledig met de grond gelijk maakte.

Collier: meer grensbewaking

Collier is vaker door mij aangehaald als een man die zinnige oplossingen heeft voor de vluchtelingen- en migratiecrisis, vooral door beter perspectief te bieden in de regio. Daar moet tegenover staan, dat de Europeanen weer hun grenzen bewaken. Dat is dan meteen de quid pro quo waarover coalities van diverse samenstelling (linkse én rechtse partijen) het eens zouden kunnen worden. Kort gezegd: meer grensbewaking en dus minder (asiel)immigratie voor rechts, meer hulp en perspectief in de regio voor links.

Collier zei in 2016 ook nog tegen Die Welt dat hij (als linkse intellectueel!) helemaal niet begreep, waarom er zo moeilijk wordt gedaan in de EU over grensbewaking.

Die Welt: Wenn es so einfach ist, warum streitet Europa dann über Grenzsicherung und Flüchtlingsobergrenzen?

Collier: Europa führt die völlig falsche Debatte. Die Europäische Union ist nicht zuständig für die Aufnahme der Flüchtlinge. Es ist aber sehr wohl zuständig dafür, seine eigenen Grenzen zu sichern, entweder gemeinschaftlich oder, wenn das nicht geht, dann eben jeder Einzelstaat für sich. Ich verstehe nicht, warum darüber überhaupt debattiert wird.

Starre houding

Ik denk, dat Collier het goed zag (en ziet). We zijn in een krankzinnige polarisatie terechtgekomen, waarbij een steeds groter deel van de bevolking ervan overtuigd is dat Nederland de EU (en dus de economisch voor ons zeer gunstige interne markt) moet verlaten, willen we ooit nog iets van grenscontrole (en dus grip op immigratie) kunnen doorvoeren. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat de op zich mooie Europese gedachte tot zo’n starre, dogmatische houding van de bestuurlijke elite heeft geleid, waardoor grote delen van de bevolking afhaken?

Pragmatische benadering

De EU is helemaal niet verantwoordelijk voor het hier opnemen van alle vluchtelingen van waar ook ter wereld, stelt professor Collier terecht. Wél is de EU verantwoordelijk  voor het bewaken van de eigen grenzen. De vraag of je dit bewaken van de grens nu Europees doet, of nationaal, of in een slimme combinatie van beide, zou pragmatisch benaderd moeten worden. Niet, zoals nu, op een dogmatische en verstarde wijze.

Als onze bestuurlijke elites dát nou eens zouden inzien, dan is er een wereld te winnen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je leest deze week in Duitsland ,dat er daar een migrant,moslim,woont in 2 woningen met 3 vrouwen en 13 kinderen ,[de volgende is onderweg]een toelage ontvangt van 3800 euro per maand,en geen slag werkt,moeten we niet boos zijn op die man ,maar op die hele klere bende in Brussel ,die ervoor zorgt dat zoiets kan gebeuren,een groter voorbeeld van dat dit nooit stand kan houden kan je niet krijgen,alles moet en zal kapot.
Zo snel mogelijk weg met die opvreters ,daar want ze doen niks en kunnen niks ,Het thema is klimaat, het land gaat echt niet kapot van een graadje meer ,maar van ambtenaren zonder verstand ,en daar zwijgen men in alle talen over .

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Peter, ik begrijp uw goede bedoeling, maar sta met diepe haat tegenover de moslim, de zoveelste die arrogant zeer bewust misbruik maakt van de ’tolerante’ Europese samenleving en ons uitlacht. Deze moslim en allen met hem die feitelijk illegaal in Europa wonen, is net zo schuldig als ‘Brussel’.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Helemaal mee eens Henk,en als je weet dat Marokko 40.000 ton hasj per jaar produceert ,is het meer het legaliseren van drugshandelaren en gelukszoekers in Nederland wat ze aan het doen zijn in Den Haag,dan de burgers beschermen ,zie de Mocro oorlogen ,ze schieten met automatische geweren,blazen om de haverklap een pinautomaat op ,lachen iedereen uit,roven heel het land leeg met drugsgeld,en komen overal mee weg .
Keihard aanpakken en eruit met familie en al ,alleen zo voorkom je een burgeroorlog .

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar komt dat dogma dan vandaan?

Ik denk dat er een zeer bewuste ideologie achter zit. En die is naar mijn mening tweeledig.

-links ziet de armoede en achterstand in de derde wereld als gevolg van kapitalistische uitbuiting en achterstelling. Hun armoede is dus onze schuld. Om dit te compenseren, te nivelleren, worden buitengrenzen open gehouden en uitgeprocedeerden niet terug gestuurd. Wij moeten zo onze welvaart delen en gelijk boete doen.
Die boete bestaat onder andere uit vernietiging van onze maatschappij en cultuur door massa immigratie. Onze cultuur moet kapot om plaats te maken voor een gemengde bevolking, die straks opgevoed kan worden volgens marxistische idealen. Hetzelfde gebeurde in de voormalige Sovjet Unie. Creatie van de ‘nieuwe mens’. Hier was ondermeer Stalin druk mee.

– de globalisten, dat zijn de grotere ondernemingen, willen vrije handel en hun producten laten produceren in lage lonen landen. Die tevens geen of weinig milieueisen stellen. Die producten moeten weer wereldwijd afgezet worden. Grenzen zijn daarbij obstakels. Maximale winst voor Unilever, Mercedes, Exxon enz. Massa immigratie maakt daarbij arbeid in het rijkere westen op termijn ook goedkoper. Door een vergroot werknemers areaal.

In die zin zijn ‘neo marxistisch’ links en ‘neo liberaal’ rechts bondgenoten geworden.
Dat zie je ook in de EU. Timmermans, Mogherini, Verhofstad, Juncker. Verschillende richtingen, dezelfde politieke koers; open grenzen.

Paul Visser
Paul Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Hiermee zijn twee hoofdfactoren wel genoemd. Maar ook het schuldgevoel in met name Duitsland en Nederland draagt bij aan het niet willen ingrijpen

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zo af en toe worden hier aan de landgrenzen controles uitgevoerd. De resultaten liegen er niet om. De vangsten zijn zeer hoog op Llerlei crimineel gebied.
Toch wordt die rioolput niet gedicht.
Ik kan niet anders dan vaststellen, dat het hier gaat om opzet door onze overheid, die willens en wetens ons land kapot wenst te maken. Of het zijn zulke enorme sukkels en dan is er hemaal geen redden meer aan.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Zoals Afshin Ellian in zijn digitale column in de Telegraaf zegt, ligt de schuld van de politieke situatie ook bij de kiezers die op de verkeerde partijen stemmen. En welke de verkeerde partijen zijn, weet ik zo langzamerhand wel.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Vergeet ook niet dat de 4de macht elke wankelmoedige poging tot resultaten saboteert.

jan
jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Star en dogmatisch in die zin dat het volstrekt onlogisch en irrationeel is voor welke sameleving dan ook om maar iedereen binnen te laten wandelen. Dan blijft er maar 1 logische conclusie over: het gaat om bewust “beleid”. Verdunning en omvolking, wenselijk vanuit een ultra-links, Trotskistisch perspectief (samen optrekkend met de fascisten van de Moslim Broederschap). We zijn weer terug in de twintiger jaren. Nog even, en de nieuwe Weimar republiek (EU) gaat in vlammen ten onder, de rest met zich meesleurend.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Europa wordt eenvoudigweg gechanteerd door ontwikkelingslanden zoals Khadaffi destijds op heeft gezinsspel. Maar Europa deed mee aan de dood van deze dictator omdat Europa nog steeds niet begrijpt dat moslimlanden met zoveel interne strijd strijd een harde hand nodig hebben. Wij zien wat de Arabische lente heeft voortgebracht, chaos en oorlogen met veel doden en nog meer migranten. Maar Khadaffi was een dictator en Europa denkt altijd dat democratie in de hele wereld toepasbaar is terwijl de islam alleen autocratie kent is leidend en dus geen scheiding van kerk en staat. De scheiding van kerk en staat wordt in Europa hard op proef gesteld en zoals wij kunnen merken steeds vager wordt. Ook het christendom gaat achteruit en wordt steeds meer verzwegen terwijl de islam niets in de weg wordt gelegd. Christelijke feesten worden nauwelijks meer genoemd en traditie’s worden ontwricht door de druk van de nieuwkomers en de slapheid van onze
politiek correcte overheden. Europa houdt op met bestaan en alle wereldse problematiek wordt hierheen geïmporteerd en dat heet ook globalisme. Wie het niet accepteert wordt veroordeeld. Ik spreek dan niet meer over migranten maar bezetters en collaborateurs want alleen bezetters afdwingen nieuwe regels met behulp van binnen uit. Als een zwerm sprinkhanen neerdalen zij hier om mee te profiteren van de door ons opgebouwde leefbare samenleving. Door domme mensen gekaapte Europa ziet dit als een verrijking ten koste van de orde en regels in eeuwen opgebouwd om een leefbare samenleving te creëren. Waanzin regeert in Europa onder de toeziend oog van de VN die de rechten van de mens voor een deel van de mensen toepast ten koste van de anderen. Een wereld zonder grenzen is goed alleen voor chaos en oorlogen.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je besluit om buitenlanders geen verblijfsvergunning te schenken en ze terug te sturen naar hun land van herkomst is het gewoon netjes om dit eventjes aan het betreffende land door te geven.
Dit is dan ten behoeve van dit land van herkomst, dus als dit land van herkomst daar dan vervolgens niet aan mee wenst te werken is dat, buiten nogal onbeschoft, gewoon hun eigen probleem.
Gewoon op het vliegtuig zetten die lui, het is ons probleem namelijk helemaal niet, de regering MAAKT er ons probleem van.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat er bij mij maar niet in wil, is de kortzichtigheid van politici. Niet_opgeleide mensen binnenlaten die geen kans maken op de arbeidsmarkt. Daardoor implodeert toch de economie. Hoe willen ze dan belasting heffen van niet werkenden.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wacht al jaren op een rationele verklaring waarom de grenzen volgens de EU niet bewaakt hoeven te worden tegen de onhoudbare massamigratie die in de toekomst nog veel grotere vormen zal aannemen. Europa, en zeker Noord-West Europa behoort met India en China tot de meest dichtbevolkte gebieden op aarde. In Duitsland is misschien nog plek, maar in Nederland zeker niet. En dan zwijgen we over de aanpassingsproblematiek.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed.
Intelligente mensen zat op de wereld, maar de EU bobo’s en ook onze politici raadplegen steeds de verkeerde ‘deskundigen’ de zogeheten ‘neppers’ zoals Leo Lucassen en nog zo wat van dat semi linkse spul.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

1. Zeer goede vraagstelling van de heer Jan Gajentaan. De antwoorden zijn relatief eenvoudig en ONevenredig ZORGwekkend.
Wanneer is de inundatie van grotendeels illegale import uit Afrika en MO op gang gekomen? Juist, toen grote bedrijven en deels ook MKB rond 1960 druk op de regering zetten om ‘gastarbeiders’ te laten. Triest genoeg heeft OOK het bedrijfsleven een paniek reactie. IEDERE keer als er we economische opgang hebben, zijn de personeels ‘kwalificaties’ van bedrijven lastiger in te kopen dan in tijden van laag conjunctuur. Hoewel NIET nodig, komen de gastarbeiders WEL. Een heel klein deel gaat na contract terug.
MAAR! Nadat de linkse politiek allerlei ‘rechten’ afdwong voor deze ‘zielige’ groep (die bakken geld naar Afrika en MO stuurden!!), hadden ze geen enkele reden meer terug te gaan. Links benadrukte OOK om hun (middel-eeuwse) cultuur vast te houden, en daarmee ontstond de situatie die we nu hebben.
Deze Afrikaans/MO/islamitische groep is zo groot geworden dat ze een kiezers groep van betekenis zijn geworden. Bij binnenkomst werden ze gepamperd door LINKS, dus stemmen ze links. Links weet steeds minder AUtochtone kiezers aan zich te binden, dus is de islamitische import op een schild gehesen en oa PvdA ‘Held’ Asscher heeft er in Amsterdam voor gezorgd dat moslims NIET aangepakt kunnen worden voor discriminatie.
VERVOLG IN 2.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook in Moldavië heeft men inmiddels kennis genomen van ons slappe beleid. Je kunt die mensen nauwelijks kwalijk nemen dat ze hun arme en corrupte landen willen verruillen voor rijke landen met een uitgebreid sociaal vangnet. Als je gelooft dat die open grenzen een ongelukje zijn, dan heb je het is mis. Het is onderdeel van een welbewuste strategie om de bevolking van de diverse landen te traumatiseren. De welbekende “problem, reaction, solution” strategie met als einddoel een Europese staat waarin eens souvereine landen niet meer zijn dan provincies met zeer beperkt zelfbestuur.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

De Moldaviërs gaan straks op onze kosten terug na een riante all-inclusive vakantie, gereviseerde gebitten, fysiek binnenstebuiten gekeerd en zonodig geopereerd, helemaal opgeknapt en voorzien van de nodige spullen en luxe-artikelen, een geldbedrag omdat de asielprocedure (lees vakantie) langer duurde dan verwacht, wellicht met een kleine opzoutpremie om in het thuisland weer een beetje op te starten. En uiteraard schaterlachend over de domheid van de mensen hier. Eenmaal thuis krijgt Nederland 5 sterren en komt de rest van het dorp ook vakantie houden. Helaas zijn het niet alleen de Moldaviërs, maar de halve wereld komt hier gratis vakantie vieren en velen zelfs levenslang….

Bidulle
Bidulle
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie de grenzen wil bewaken moet bereid zijn daartoe ALLE middelen te gebuiken. Zijn wij daartoe bereid?

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

2. Al vele jaren heeft het gehele linkse front in de gaten dat ze MET de moslims in Nederland verkiezingen kunnen winnen, zonder niet. De AUtochtoon begint zich steeds meer te ergeren aan de vele onaangepaste afrikanen en MO’ers en kiest dus andere partijen. Links heeft dus nog meer moslims nodig….. etc, etc. Daarnaast heeft links de media in bezit gekregen, ik denk grotendeels ‘per omgeluk’, rechts werkte hard om Nederland op te bouwen, links speelde de kaart ‘zinvol ‘zielige’ mensen helpen….. en kon dus de tijd nemen de media in bezit te nemen.
LINKS kan dus alle berichtgeving sturen.

Eigenlijk een veel groter probleem is de OVER-OVER-bevolking. De postzegel Nederland kan 9 miljoen mensen herbergen. 17 of nog meer miljoen is volkomen krankzinnig. Bij 9 miljoen inwoners hebben we een vanzelfsprekende biologische boerenstand en een redelijke hoeveelheid ECHTE natuur.

Mijn oplossing voor de OVERbevolking mag ik zelfs hier niet hardop uiten zonder een BAN, dus laat ik het erbij dat ik vrijwilliger ben in dunne lucht te verdwijnen…….

Sinds eind 2018 zie ik eindelijk in heel Europa politieke signalen waarvan ik denk dat die de komende 10 – 15 jaar leiden tot verlies van de linkse elite. Signalen die wijzen op paniek bij de linkse elite. De zwakste broeders daarin zijn Duitsland, Frankrijk, Nederland en Belgie. En dan heeft Vlaanderen laten zien meer lef te hebben dan de eerste 3.

Natuurlijk hoop ik stiekem op reacties…..!!

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is in het huwelijk met de EU als een mishandelde vrouw, die ondanks al haar blauwe plekken en gekneusde botten, maar blijft geloven in dat haar man ook goeie kanten heeft.
Op een gegeven moment moet je onderkennen dat je mishandeld wordt en dat je het toestaat. Tijd om voor jezelf te kiezen, hoe onzeker die toekomst ook is.
Nederland moet een echtscheiding regelen. Deze EU is niet meer de EU waar we ooit verliefd op werden.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Het open grenzen-dogma van de EU”?
De afgelopen maanden regelmatig diverse landgrenzen gepasseerd, bijna overal werd gecontroleerd, Zélfs Duitsland heeft de grenscontroles geïntensiveerd.
De enige VOLLEDIG OPEN-GRENS is de zuid-Europese grens; lijkt mij dan ook logisch dat de veerponten vanuit noord-Afrika én Turkije hier een aankomsthaven selecteren.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x