Sinterklaas-journaal faalt hopeloos

Beschamend gekluns met alternatieve Pieten

Foto: Traditionele aankomst van Sinterklaas met Zwarte Pieten.

Acht jaar geleden is het nu dat Quinsy Gario zijn actie “Zwarte Piet is racisme” lanceerde, met hulp van TV-programma’s als Pauw & Witteman. Zelf zal hij het misschien zien als een groot succes, want Zwarte Piet is vanaf dit jaar verdreven door de herkenbare Roetveegpiet, zowel bij het richtinggevende Sinterklaasjournaal, als bij de meeste intochten in de grote steden.

Polarisatie

De polarisatie is afgelopen jaren alleen maar groter geworden, waarbij de extremen aan beide kanten verharden. Bij de anti-Pieten zien we Black Panther-achtige figuren op agressieve wijze het kinder- en familiefeest verstoren, terwijl ondernemers die niet aan hun wensen voldoen geïntimideerd worden. Maar ook aan de andere kant neemt de agressie toe, zo bleek vorig jaar bij een demonstratie van scheldende pro-Pieters in Eindhoven, of onlangs bij het luidruchtig verstoren van een KOZP-congres.

Is dit het einde van het ooit zo vrolijke en verbindende typisch-Hollandse familiefeest? Velen zijn de discussies zat en de elkaar venijnig bestrijdende Facebook-groepen vermijden we maar een tijdje. Want voor je het weet ben je de helft van je vrienden en familie kwijt door zinloos geruzie. De nieuwe Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal en de daaraan gekoppelde landelijke intocht zetten de toon voor het debat. Met weinig succes, want de kijkcijfers zijn behoorlijk gedaald sinds de Roetveegpieten hun intrede hebben gedaan. Als je op Twitter de discussies onder de hashtag #Sinterklaasjournaal een beetje volgt, zie je dat de kijkers volledig verdeeld zijn.

De progressieve kijkers roemen veelal de “briljante” verhaallijnen van het kinderprogramma van de NTR, vinden de parodie op de boze blanke man door Youp van ’t Hek als Piet Zwart “geniaal” en beschrijven in tweets hun kinderen die dolgelukkig van het Sinterklaasjournaal genieten en volgens hen ZP helemaal niet missen.

De pro-Pieters oftewel het meer conservatief ingestelde volksdeel, vindt het Sinterklaasjournaal over het algemeen maar niets. Zij haken al af bij het zien van de onooglijke Roetveegpieten, die er uitzien als niet al te gezonde lieden met een vlekkerige ziekte onder de leden. De meeste van hen stemmen dan ook snel af op alternatieve Sinterklaasjournaals met “echte Pieten”, zoals die van Emmen.

Mislukt

Hoe je het ook wendt of keert, het doel van een met publiek geld gefinancierd kinderprogramma dat verslag doet van een eeuwenoude nationale traditie, kan natuurlijk niet zijn om een groot deel van de bevolking tegen zich in het harnas te jagen. Zo verandert er ook niets, lijkt mij. Als het al de bedoeling is van de redactie van het Sinterklaasjournaal om bruggen te slaan, is die poging mislukt.

Dit is extra wrang als we bedenken dat de NTR (fusie van NPS, Teleac en RVU) de ”landelijke intocht” min of meer gekaapt heeft van het organiserende comité ICA in Amsterdam, waar voorheen de grote nationale intocht plaatsvond. Jarenlang was de NTS daar een welkome gast zonder een cent te hoeven betalen aan ICA of gemeente Amsterdam, totdat de NTS in 1964 op het laatste moment met een eigen intocht kwam in Hoorn. De Amsterdammers waren verbijsterd; de landelijke intocht was geboren.

Een oude kwestie die verder van weinig belang is, ik haal het alleen aan om duidelijk te maken dat de NTR niet over een intellectueel eigendom beschikt in deze. Alles wat ze gedaan hebben de afgelopen decennia, inclusief de verhaallijnen van de intocht die dreigt te mislukken omdat er iets ontbreekt (de boot, de staf van Sinterklaas of het paard) werden al uitgevoerd in de jaren vijftig door het ICA om de intocht wat spannender te maken. De publieke omroep heeft niets zelf bedacht en er in essentie weinig aan toegevoegd.

Nostalgie

Ze hebben het wel mooi gedaan natuurlijk bij de publieke omroep, de intocht verslaan, en velen denken met nostalgie terug aan de Bram van der Vlugt als Televisiesinterklaas, of het olijke commentaar van Aart Staartjes. Maar toen de publieke omroep wérkelijk voor een uitdaging werd gesteld en ze iets moesten verzinnen om twee tegengestelde kampen te verzoenen – Pro-Pieters en Anti-Pieters – bleek hun creatieve armoede. Want een herkenbare buurjongen of oom met wat roetstreepjes als Roetveegpiet is toch een waardeloze invulling van een prachtige traditie die gebaseerd is op een oeroude maskerade: de roetvermomming.

Roetvermomming

Een roetvermomming die in de loop der eeuwen stand heeft gehouden, maar vaak van vorm veranderde. Zie de bijzondere documentaires van Arnold-Jan Scheer, zoals Wild Geraas. De tragiek van het geheel schuilt hem misschien erin dat de onderwijzer Jan Schenkman in 1850 met zijn “Moorse page” op de proppen kwam als helper van Sint, vermoedelijk niet met racistische bijbedoelingen (Schenkman was lid van een sociëteit die tegen de slavernij ageerde) maar meer omdat hij het feest wilde stileren en een zeker cachet wou geven. Deze goed bedoelde inventie dreigt nu fataal uit te pakken.

Geen verband met Blackface

Door de tussenkomst van Schenkman – die ook nog het lied “Zie ginds komt de stoomboot” schreef – is onze Zwarte Piet vanuit de verte gaan lijken op de Amerikaanse Blackface. Je kunt een miljoen keer uitleggen dat het er niets mee te maken heeft, maar in een wereld die beheerst wordt door identiteitsdenken ziet een ieder wat hij of zij wil zien. Daarom hebben veel mensen van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst geen prettig gevoel bij Zwarte Piet. Ook als ze geen extremisten zijn. Daarentegen zien veel autochtone Nederlanders een dierbare traditie, die ze nooit als racistisch hebben beschouwd, naar de gallemiezen gaan. Uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers.

Betere oplossingen

Had het Sinterklaasjournaal het beter kunnen doen? Ik denk het wel. Door niet te kiezen voor één kamp. Door Zwarte Piet niet af te schaffen, maar hem te veranderen in een nog steeds mysterieus, maar intelligent en zelfstandig wezen. Want vreemd genoeg zijn de Pieten van de NTR de laatste jaren alleen maar dommer geworden, terwijl ik ze mij van vroeger herinner als mysterieuze, grappige, poetsen bakkende, maar toch ook indrukwekkende en een beetje stoere wezens. Bij het Sinterklaasjournaal zijn ze verworden tot sukkels.

Alternatieve Pieten

Daarnaast had het Sinterklaasjournaal – ik probeer het objectief te benaderen – alternatieve Pieten kunnen bedenken. Dat hebben ze ook geprobeerd, denk aan de Vergeetpiet, de Kookpiet of de Proefpiet – we zelfs een stroopwafelpiet gezien – maar geen van die Pieten werd creatief en dramaturgisch ontwikkeld als een waardige opvolger of tenminste concurrent van het origineel. Was dat wél gelukt, in de vorm van een geheel geschminkte (dus niet herkenbare), spannende, mysterieuze nieuwe helper van de Sint, dan hadden we nu tenminste iets te kiezen gehad. Dit zou ook een Roetveeg- of Schoorsteenpiet kunnen zijn, maar dan helemaal geschminkt, waardoor de maskerade intact blijft.

Sprookje ontmaskerd

Dan zouden intocht comités of scholen hun feest kunnen aanpassen aan de wensen van de bezoekers, met op de ene plaats wat meer van de originele en op de andere plaats meer alternatieve pieten, al zul je nooit iedereen helemaal tevreden kunnen stellen. Maar nu wordt de meerderheid van de bevolking die nog steeds hun kleine kinderen laat geloven in een sprookje, ermee geconfronteerd dat dit sprookje genadeloos ontmaskerd wordt op TV. Iets waar de meeste ouders toch liever zelf over gaan. En zeker geen rol is voor de publieke omroep, dunkt mij.

Uit het laatste onderzoek van EenVandaag blijkt dan ook, dat de steun voor de Roetveegpiet sinds 2017 afkabbelt. Dit jaar wil 26 procent van de geenqueteerden dat het uiterlijk van Zwarte Piet wordt aangepast en is 71 procent hier tegen. Vorig jaar was dat nog respectievelijk 28 en 68 procent, aldus EenVandaag. De steun voor de roetveegpiet neemt dus af.

De tegenstellingen verscherpen zich en een werkbaar alternatief voor Zwarte Piet is er nog steeds niet. Het Sinterklaasjournaal heeft gefaald.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
39 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Don Tessers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie een akelige ontwikkeling ontstaan in mijn vaderland, dat er steeds meer landverraders zichtbaar worden. Vlak na de oorlog werden zulke lieden direct opgepakt. Tegenwoordig worden zij gesubsidieerd door dit sloopkabinet en hebben ze vrij spel om het land nog verder kapot te maken.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De roetveegoplossing blijkt niet te werken. Ondertussen is de kloof tussen pro- en anti-ZP is niet meer te dichten. Politici gebruiken de controverse als podium. Paternotte: rechtsstaatverhaal (recht op demonstratie van KOZP, dat iedereen die het niet met ze eens is – 75% van de Nederlanders – als racisten afschildert), PvdD: verdediging dierenrechtenactivistenterreur, PvdA: meer blauw op straat, PVV: iedereen is hypocriete leugenaar. Dat laatste lijkt te kloppen want de ongefundeerde hyperbool wordt door links (D66, PvdD, SP, PvdA) kwistig gehanteerd. Kortom, iedereen heeft er belang bij dat de kloof nog lang blijft bestaan. Aandacht gegarandeerd, ook voor KOZP. Stoppen met drammen of waardig negeren van het gedram zit er dus niet in. Een oplossing is er ook niet meer, gezien de hersenloze polarisatie van de samenleving, behalve misschien door het cynische verdienmodel van KOZP te beeindigen. Immers, KOZP vernietigt een prachtig volksfeest om een schandelijk identiteitspolitiek gemotiveerd voorlichtingsprogramma (Nederlanders zijn racisten) uit te venten. Dus #rotopKOZP

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ik zie allen een zwarte Piet en een ongewassen Piet.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

KOZP en haar aanhangers kunnen niet tot betere inzichten komen t.a.v. Zwarte Piet, want dan zouden ze geen platform meer hebben en zou niemand nog naar ze luisteren. Het is een val waar met geen redelijkheid uit te komen is. Datzelfde geldt voor veel andere complexe dossiers die zich opstapelen en waarvan mettertijd de enorme consequenties zich zullen openbaren, inclusief de klimaat- en stikstofhysterie, de voortdenderende soevereiniteitsoverdracht (aan de EU, dus aan Macron en Merkel dan wel aan de meerderheid van zuidelijke netto ontvangers), de massamigratie enz. En de dikastocratie niet te vergeten. Zo hangt alles samen. Dat verklaart wel de polarisatie in de samenleving en het cordon sanitaire. Het wachten is op de terugkeer van de redelijkheid. Maar daar zijn deze dossiers helaas immuun voor.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

De kloof tussen voor en tegen zwarte Piet is dan ook van bovenaf opgelegd. Het Sinterklaasfeest is nooit racistisch geweest, en werd ook nooit als racistisch ervaren. Op de Antillen wordt Sanikolas nog steeds gevierd, mèt zwarte Pieten.

Moet je nagaan. Zo’n 15 jaar geleden begon een non-discussie over de mijter; dat kruis zou “kwetsend” zijn voor bevolkingsgroepen die alle christenen willen uitroeien. Omdat dat argument niet zo aansloeg, werd er maar een raciaal conflict van gemaakt. Daarbij kregen extremisten als kozp alle ruimte op de NPO en de meeste MSM, maar tegengeluiden zoals van Scheerman werden nooit gehoord.
https://www.wildgeraasdefilm.nl/

We worden tegen elkaar opgezet door onze eigen overheid, nota bene over de hoofden van kinderen. Wie nog twijfelt aan de slechte bedoelingen van “onze” overheid is feitelijk wilsonbekwaam.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, het leuke en spannende zat hem inderdaad om het totaal onherkenbaar maken van Sint en Piet, zodat je niet ome Jan of de buurman zou herkennen als kind.
Maar dat snapt links kennelijk niet meer en de nieuwe getinte Nederlander deels ook niet. Gek wel dat we gisteren en leuke gezellige Surinamer of Antilliaan zagen (ik ken zijn oorsprong niet) die met zelfspot zegt, ‘hier komt de enige, echte zwarte Piet’ en die dan ook nog donkerder geschminkt wordt om het nog wat meer spooky te maken en met verve een vrolijke Zwarte Piet neerzet. Compliment voor deze prachtige, gezellig ogende man. De Antillianen staan hier duidelijk wel wat anders in. We hoorden ook een juf op Curacao die beslist zei dat Zwarte Piet echt zwart geschminkt moet zijn. Want natuurlijk mag ‘ie daar ook niet worden herkend als de buurman of de vader van een klasgenootje.
Duidelijk uitgelegd waar de Anti Pieten FOUT zitten. Ze smeren ons ‘racisme’ aan en dat is vals.

Frank
Frank
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Mijn moeder vertelde dat ze in de jaren 50 de zwarte uitwisselingsstudent wit schilderden. Zwarte Piet kon niet in zijn eigen kleur rond lopen.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frank

@Marien,

Op de Antillen is Sanikolas nog echt een kinderfeest, in Suriname minder. Een vriend van me woonde een tijdje op de Antillen, en maakte daar mee dat Sinterklaas wit geverfd werd.
Hij heeft daar (uiteraard) geen klacht tegen ingediend.

Volgens mij kan elke kleur verf de buurman onherkenbaar vermommen. Zeker in combinatie met valse baard en mijter, of pruik en exotisch kostuum.
Op de Antillen lopen ook wel blauwe en rode Pieten rond, maar dat is meer om het kleurrijk te maken, niet vanwege Politiek Corrupt gedoe.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Sinterklaas journaal van dit jaar is persoonlijk gemaakt voor de leden van KOZP bende. Je moet je eenmaal naar de bevelen van je bezetters schikken.En dat doet onze overheid altijd graag.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, het begon als activisme waarbij de hele bevolking werd beschuldigd van racisme. Niet vreemd dat je daarmee kwaad bloed zet.

In het begin probeer je nog uit te leggen dat het niet als racisme bedoeld is, maar een paar jaar later begrijp je dat het de activisten nooit om redelijkheid te doen was. Hun doel was de wereld aanpassen naar wat zij wenselijk achten.
Links activisme dus. Opleggen, niet praten. Vandaar ook dat de linkse media ieder jaar een podium voor ze klaarzette en hun geluid versterkte.

Ik ben er helemaal klaar mee. Ik verdedig niet meer en leg niet meer uit. Sinterklaas is onze traditie en iedereen die het daar niet mee eens is, respecteert onze cultuur en erfgoed niet. Het zijn zij die onverdraagzaam en intolerant zijn. En dat was het laatste wat ik ooit nog van plan ben te zeggen over dit geneuzel.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan Gajentaan, U doet een keurig neutraal verslag van de laffe aanval op onze Sinterklaas en ZWARTE PIET KINDERFeest traditie.
Daarbij vergeet u een aantal belangrijke elementen. Als zelfs EENvandaag moet bekennen dat ruim 75 % van Nederland ZWARTE PIET wil, dan had u gerust ZELF kunnen interpreteren dat kennelijk vrijwel de gehele Nederlandse bevolking ZWARTE Piet wil. Daarnaast is de NPO (NOS journaal) zich kapot geschrokken dat hun eigen enquete onder kinderen opleverde dat 87 % van de kinderen ZWARTE Piet wil en NIET roetpiet. Dat is niet in een uitzending bekend gemaakt en staat slechts op de website.
Tenslotte MIS ik uw observatie dat KOZP vrijwel zeker ZELF de ‘aanvallers’ heeft georganiseerd.
Naar mijn stellige overtuiging zult u nog meer belangstelling krijgen als u dergelijke waarschijnlijkheden WEL hier vermeld. DIT zijn gegevens die de NPO doodzwijgt.

Paul
Paul
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Ik vind die 87% nergens. Jij hebt naar eigen zeggen de webpagina. Gaarne een URL. Groet, Paul.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

Paul, ik ben helaas digitaal heel erg onhandig. Ik moet bekennen dat ik zelfs niet meer weet of ik over deze enquete las op Veren of Lood of TPO, om er 2 te noemen. Misschien was het ‘stond op site NOS’. Ik heb zelf niet op de NPO of NOS site gekeken. Gezien de uitkomst zou ik verwachten dat de NOS de uitslag van de enquete zo kort mogelijk heeft laten staan.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul
Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

Paul, ik heb een volledige reactie geplaatst, ik lees jouw reactie dezer dagen? Voor alle duidelijkheid, ik ben een ZWARTE Piet, blijf dat en stel dat KOZP naar Boko Haram gebied moet worden afgevoerd. Die laten geen spaan van hun ‘eigen’ mensen heel……..

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

https://nos.nl/artikel/567287-kinderen-willen-piet-behouden.html

Bij deze, binnen 3 minuten gevonden. Dat had jij natuurlijk ook kunnen doen.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@Henk,

Ik geloof niet dat kozp die aanval zelf georganiseerd heeft. Het is vrij logisch dat een piepkleine minderheid die al jarenlang geweld gebruikt om haar dictatoriale zin door te drammen, ooit een keer met tegengeweld te maken krijgt.

Verder ben ik het helemaal met je eens, NPO en overheid subsidiëren de haat die ons volk nu splijt. Uiteindelijk verliezen we allemaal; niet alleen de kinderen.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Mijn zoektocht op internet en twitter gister en vandaag levert op dat het vrijwel zeker is dat KOZP de aanval zelf in scene heeft gezet. Ik vergeet altijd weer de details te noteren, dus waar ik de gegevens heb gevonden kan ik steeds niet recapituleren.
KOZP toont zich kind-vijandig en dus zou je inderdaad tegengas kunnen verwachten.
Bedenk wel dat KOZP vrijwel geen invloed heeft kunnen bewerken op de mening van de BURGER. Het zijn uitsluitend ‘bestuurders’ die bang zijn voor de ergste relschoppers van linkse signatuur, en dus voorbij gaan aan mening van de eerlijke Nederlandse burger.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Feit is, dat er ondanks alle smartphones geen enkele opname is van dit incident. Feit is, dat buren niets van deze zaak hebben gemerkt. Feit is, dat het politierapport inhoudelijk ook niets weergeeft. Feit is, dat die actievoerders niet in de zaal binnen zijn geweest. Feit is, dat er 4 arrestaties zijn verricht, maar dat de verdachten niet iets ten laste is gelegd.
Feit is, dat het breed uitmeten van de conclusie -racisme- uit is gebleven.

Feit is, dat vooral KOZP belanghebbende is bij deze actie.

Ik vind jouw reactie goed gemotiveerd en het lijkt mij een kwestie van tijd te zijn, dat de vlam daadwerkelijk in de pan slaat.

Maar afgaande op de feiten lijkt mij dit heel sterk een false flag te zijn.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een overheid in een democratie dient zich helemaal niet te bemoeien met een kinderfeest. Al helemaal niet in de prive-sfeer. De NPO kiest partij. Zolang zij weigeren de onafhankelijke documentaire Wild Geraas uit te zit zenden zijn ze een propagandamiddel van een activistische minderheid. In 2007 heb ik nog met 2 pikzwarte Pieten Sinterklaas gespeeld op scholen in de Bijlmermeer, inclusief een islamitische basisschool. Alle kindertjes zaten daar klaar met een kruis op hun mijter. Dat was toen allemaal (nog) geen enkel probleem. Van de directeur kregen we de enkel het verzoek snoep niet op de grond te strooien maar op de tafels te leggen. Een kwart van de kinderen kreeg thuis namelijk geen ontbijt …

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet.
Het aantal kinderen dat thuis géén ontbijt krijgt is sinds uw “Sint & Piet-optreden” drastisch gestegen. Zoiets gebeurt alleen in een z.g. “rijk” land.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Piet Karbiet@ Sinds Rutte jaren geleden “sympathiek”opmerkte dat Zwarte Piet zwart is dat het de zaak is voor de samenleving en niet de politiek wordt er vanuit alle instanties aan gewerkt om de Zwarte Piet uit te bannen. De instanties zijn niet door de burger maar van bovenaf gestuurd dus de politiek doet sindsdien niets anders dan Zwarte Piet uit te bannen om voor de activisten te kruipen.

Paul
Paul
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is de drive van KOZP? Bij haar zwarte leden een verlaagd raciaal zelfbeeld dat hen hypergevoelig maakt voor alle zwarte cultuuruitingen door blanken, de groep waar zij raciaal gezien jaloers op zijn (wat zij uiteraard nooit toe zullen geven). Kwestie van projectie. Zelfs het woord neger (gewoon zwart, van niger uit het Latijn) ligt te gevoelig. Ligt het woord blank gevoelig bij blanken? Nee, want: een stérk raciaal zelfbeeld. Dit negatieve zelfbeeld wordt nog versterkt, omdat deze negers in een dominant blank land wonen. Wat ook verklaart waarom negers in zwarte culturen géén probleem hebben met Zwarte Piet. De andere helft van KOZP wordt gevormd door linkse mensen die negers nog zielig vinden. Schandelijk natuurlijk, want er scheelt niets aan negers. Be proud. Black is beautiful. Nu, een hongerige vriend geef je geen vis (zwarte Piet weg doen) maar een hengel (‘werk aan je raciaal zelfbeeld en je zult zien dat jouw probleem met Piet over is’). Hetzelfde zie ik als homo bij homo’s die niet werkelijk hun geaardheid hebben geaccepteerd en dus lijden aan een verlaagd sexueel zelfbeeld. Zij voelen zich onprettig bij Prides, vinden een travestiet of een leernicht een karikatuur, waar die mensen gewoon zichzelf zijn. En zijn altijd straight-acting. Zwarte Piet wegdoen gaat dus niets brengen. Van racisme is ook geen sprake. En een zichzelf respecterend volk buigt ook niet voor onzin, in de vorm van racisme-waan bijvoorbeeld. Tot slot: waar Piet in het verleden ook voor werd aangezien, hij is wat het volk zegt dát hij nu is:geen neger, maar een clowneske roetfiguur.

h.keur
h.keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook in de provincie, zoals de rest van Nederland buiten de randstad genoemd wordt moet Zwarte Piet racistisch heten en herinneren aan slavernij. Noem mij buiten de randstad één slavendrijver, die gekleurde mensen onwaardig behandelde. Twentse textielarbeiders werden wel als slaven behandeld nog geen honderd jaar geleden. En nu moeten wij, die daarvan afstammen en de laatste restanten aan nog de lijve ondervonden hebben ons laten gezeggen, dat wij racistisch zijn? Hoepel heel rap op uit de provincie. Lees een fatsoenlijk geschiedenisboek en ga aan het werk i.p.v. alleen te profiteren en te verzieken, door Nederlanders tegen elkaar op te zetten.
Rutte was het toch, die zei, dat het geen zaak van de politiek was? Het wordt hoog tijd dat hij in de zak gaat vanwege het liegen. Racisme is onderscheid maken in waardigheid, maar waarom bestaat het liedje ‘Sinterklaas kapoentje’ nog steeds. De goedheilig man als gecastreerd konijn toe te zingen, met de schimmel tussen de benen. Dat moet dan ook veranderd worden. Die arme blanke goedheiligman zo te bejegenen. Da’s pas rasisme.
Ooit protest daartegen gemerkt?
Welnee, weten die kinderen veel, wat een kapoentje is, om over de schimmel maar helemaal te zwijgen.
Gezellig Sinterklaas en Zwarte Pietfeest gewenst voor alle kinderen.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn maar weinig Antillianen die zich aan Sinterklaas storen. Op de Antillen wordt Sanikolas nog gewoon gevierd; mèt zwarte Pieten.

Toen de black supremacists van kozp onlangs naar de Antillen reisden om de discussie daar op te starten, kregen ze nog geen hondehok vol.

In theorie heb ik niks tegen gele Pieten of paarse Pieten. De kinderen maakt het niet uit dus mij ook niet. Maar ik wordt bloedlink van de door racistische extremisten aangewakkerde Pietdiscussie. Omdat de “klachten” zijn gebaseerd op leugens over racisme en slavernij; het huidige feest was nooit racistisch bedoeld. Integendeel; kinderboekenschrijver Jan Schenkman was tegen slavernij, en Sint Nikolaas is de beschermheilige van de slaven.

Juist de tegenstanders van zwarte Piet blijken stuk voor stuk extremisten zoals isis-aanhanger van Doorn, hezbollah-terrorist Jahjah, stalinist Bergman en de DENK-leugens verdedigende Peter Rdogan de Vries.

En zo wordt een ooit verbindend kinderfeest een splijtzwam in onze samenleving. Overigens zijn niet alleen voorstanders van slavernij en genocide tegen zwarte Piet; ook de door antisemitische dictaturen geleide VN roepen vanaf afstand dat alles dat zij niet snappen “racisme” is. Terwijl diezelfde VN het Perzische broertje van zwarte Piet Hadji Firoez tot “beschermde traditie” verklaarden…
https://www.ad.nl/binnenland/iraanse-zwarte-piet-wordt-wel-beschermd-door-de-vn~a21e1e8f/

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Arie, heel vervelend, uw melding dat het de kinderen niets uit maakt is bewezen ONjuist. Kinderen in Nederland willen, bewezen, Zwarte Piet. Natuurlijk kunt u net die 10 – 15 % kinderen hebben getroffen die daarin niet uitgesproken zijn, de overgrote meerderheid van de Nederlandse kinderen vinden alleen Zwarte Piet echt. Het hele anti-Zwarte Piet verhaal is van A tot Z een grote leugen. Ik herhaal, Nederlandse kinderen willen Zwarte Piet, niet een roetveeg of andere kleur.
Of bent u bang voor de vraag van altijd liegende links extremisten wat uw info bron is? Ik niet, en reken maar dat de meesten zwijgen als je ze toevoegt ‘zoek dat zelf maar eens op’……..

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@Henk,

Waar is uw bron dat 85 tot 90 procent van de kinderen per se een zwarte Piet wil?
Zelfs onder volwassen Nederlanders is dat “maar” 71 procent, zie bovenstaand artikel.

Linksextremisten zijn per definitie altijd leugenaars. Maar “zoek dat zelf maar eens op” is een drogreden waar ik doorgaans ook niet op in ga. Als jij met cijfers smijt moet jij die cijfers kunnen verantwoorden, niet ik. Ik ga jouw huiswerk niet doen.

Basale logica zegt namelijk dat kinderen die nog maar net komen kijken geen idee hebben van de traditie van zwarte Piet. Wij weten hoe Sinterklaas in onze jeugd gevierd werd, en we kunnen zelfs opzoeken hoe het feest de eeuwen daarvoor werd gevierd. Voor kleine kinderen is het vooral een nieuwe en spannende ervaring.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Arie, Ik zwerf, zoek, lees, op het internet. Ik verwacht van mede-lezers op sites als OpinieZ begrip dat ik vaak niet weet waar ik een bepaalde enquete las. Bent u dat met mij oneens, is dat uw probleem. Ik meen dat ik in een tweet in de marge van Veren of Lood las over deze enquete. De uitkomst ligt voor de hand, in mijn logica is een ZWARTE Piet voor kinderen veel spannender dan een direct herkenbare nep-piet. Overigens als ik de enquete maak en houdt over het Sinterklaas feest, komt daar uit dat meer dan 90 % van de volwassenen in Nederland voorkeur hebben voor ZWARTE Piet. Geleerd tijdens mijn HEAO-CE in 1985, toen HBO nog een ECHTE studie was.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@Henk,

Ik vraag echt niet iedereen altijd direct om bronnen.
Maar U stelt dat mijn bewering “bewezen ONjuist is”.
Dan mag ik best om dat bewijs vragen.
Bij mijn weten zijn hier namelijk geen enquêtes over gehouden onder kinderen. Gelukkig maar, want dat zou ook vrij immoreel zijn, en onbetrouwbaar bovendien.

En terug naar logica; uw en mijn logica is niet dezelfde als die van een kind. Kinderen hebben nog geen historisch of cultureel besef. En de spanning zit hem niet alleen in zwarte Piet; maar net zo goed in de witte Sinterklaas. En in het schoentjes zetten, samen zingen, cadeautjes en warme chocolademelk.
Trouwens, andere verkleedpartijtjes zoals Carnaval en Halloween zijn net zo spannend, zonder zwarte Piet.

Nogmaals, ik walg van kozp en trawanten. Als die hufters per katapult ons land uit gezet worden trek ik een fles dure champagne open. Maar voor de meeste kinderen is het hele feestje zelf veel belangrijker dan een detail als de traditionele kleur van Piet.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Arie, we zouden weleens kiezer kunnen zijn van dezelfde partij maar over de houding van het kind over Zwarte Piet worden u en ik het niet eens. Ik herhaal 1 punt uit mijn vorige reactie, ik meen op veren of lood 1 of 2 weken geleden een tweet te hebben gelezen waarin de uitslag van een enquete (NPO) onder kinderen (leeftijd weet ik niet)was dat die voor 87 % willen dat Zwarte Piet blijft. Als u van een dergelijke info niet had geweten waar u deze had gelezen, had ik u bedankt en dankbaar van het gegeven gebruik gemaakt. Aangezien de NPO EN extreem links is en kind-vijandig, kan ik me niet voorstellen dat die enquete nog bij de NPO te vinden is. Ik blijf het nadrukkelijk ONeens met uw standpunt over kinderen tov Zwarte Piet.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Mening kunnen verschillen, daar is niks mis mee.
En in grote lijnen zijn we het inderdaad eens.

Let wel op dat tweets per definitie geen bron zijn, want relatief vaak onbetrouwbaar. Daar komt bij dat enquêtes onder kinderen nooit betrouwbaar zijn, omdat die;
– zelf nog te weinig afweten van besproken onderwerpen;
– daarom vaak sociaal wenselijke antwoorden geven;
– zie Greta Thunberg en de klimaatkalifaat spijbelaars.

Overigens zijn zelfs enquêtes onder volwassenen geen sluitend bewijs. Kleine verschillen in bijvoorbeeld vraagstelling of doelgroep kunnen enorme verschillen opleveren. Ook een recente gebeurtenis kan invloed hebben, bijvoorbeeld vlak na een aanslag zal de afkeer van de islam even omhoog schieten.

HPax
HPax
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Sint Nicolaas Feest (SNF) zoals dat AD 2019 in Nederland nog wordt gevierd, is een variant en een puzzle-stukje van een pan-Europese mythe. Het wordt in een deel van Vlaanderen gevierd, in Frankrijk neemt Pére Fouettard de plaats in van onze Zwarte Piet, In de USA zijn de Kerstman en St. Nicolaas met elkaar versmolten. En zo is er meer en anders. Archaïsch als het is, wordt het Verhaal & Spel niet helemaal gekend, maar wel zo beleefd. Wat kan. Leerde Marx ook niet dat mensen (de) Geschiedenis maken, maar dat niet weten?

Het SNF-Nederland vertegenwoordigt een levende Traditie, in deze tijd in het schuim van antiracistisch branding verzeild geraakt. Van deze legende markeer ik het feit dat het een shibboletfunctie vervult. Hoe je erover denkt, bepaalt wie je nationaal bent en waar je staat, en ook bijvoorbeeld of je in Nederland geïntegreerd bent. Niet dat ik op die integratie sta. Neen. Dat gehengel ernaar van Overheidswege is walgelijk.

Het beste is nu, en wetenschappelijk die Mythe op te graven en structureel als een Geheel te leren kennen. Misschien zullen we dan beter weten wie wij echt zijn. Ik hoop dat het Nederlandse Ministerie van Cultuur er geld voor uittrekt en een team van antropologen het Europese veld instuurt. Noem het een EU project, wat het is.

PS. In 2008 zette een nieuw te stichten politieke partij Het Sint Nicolaasfeest als een te beschermen traditie op haar agenda. Voor 11 november 2008 is in een Eindhovens museum een openbaar debat gepland over ‘zwarte piet als mogelijk racistisch fenomeen’. Initiatiefnemers zijn buitenlanders, onder wie kunstenaressen. In dezelfde periode blijkt uit een enquête dat het St. Nicolaasfeest de meest aangehangen NL traditie is.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inplaats van dat de overheid hier gericht een einde aan maakt, blijkt dat ze het schijnbaar inderdaad willen dat dit gejammer van de ongewenste import blijft bestaan. Voor mij is het inmiddels echt wel ongewenste import geworden, ze komen naar Nederland profiteren overal van ook al hebben ze er in mijn ogen geen recht op, en maken tevens de tradities kapot van het gastland wat hun opgenomen heeft. Je moet maar durven zulke brutaliteit. En dan vinden ze het nog gek dat ze inmiddels uitgekots worden, je gaat vanzelf de import wel haten zoals hun zich in ons land opstellen. Gewoon terug gaan naar land van herkomst vind ik als je je niet thuis voelt en niet aanpassen wil in het gastland wat je opgenomen heeft. Blijkbaar tonen hun zo hun dankbaarheid na dat ze hier zijn gekomen, om kinderen in Nederland hun traditionele sinterklaas feest nog kapot te maken.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is inderdaad volkomen belachelijk geworden. En dat terwijl de oplossing van het probleem zo simpel is. Maak Piet gewoon echt zwart. Roetzwart. Gitzwart. Dan is er geen connectie meer met donkere mensen en kan het feest gewoon blijven zoals het is. Laten de pro-Pieters erkennen dat er inderdaad elementen aan ZP zitten die gekleurde Nederlanders dwars zitten en laten de anti-Pieters erkennen dat ze niet een heel land hun wil kunnen opdringen. Misschien dat we dan ergens komen. Maar ik ben bang dat mensen, links of rechts, niet meer geïnteresseerd zijn in oplossingen, maar alleen nog in het eigen gelijk van de hoge hoge daken schreeuwen.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Waarom iets toegeven dat gewoon niet waar is?
Niemand stoorde zich ooit aan Sinterklaas en zwarte Piet, tot de NPO een kleine groep extremisten alle zendtijd gaf; en elke nuance censureerde of anders “racisme” noemde.

En ondertussen wordt op de Antillen wel gewoon Sanikolas gevierd, mèt zwarte Pieten.

En van mij mogen Pieten best geel of paars zijn, want die kinderen maakt dat niet uit. En het is een kinderfeest, voor àlle kinderen.
Maar de racisme-discussie die een kleine groep black supremacists ons opdringt is niet alleen maar een extreem kwaadaardige leugen. Er wordt letterlijk aangezet tot geweld tussen kinderen.

Dieper kan je niet zakken. Zelfs in de linkse kerk zitten volgens mij vele tientallen mensen die raciaal geweld tegen kinderen afwijzen.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Frans B, de enige reden dat KOZP op max vermogen probeert er een racistische kwestie van te maken, is omdat 2 nigerianen in de gaten kregen dat ze zich dik konden laten betalen uit subsidie regelingen. GL en D66 heeft hen de weg gewezen. Uw voorstel is goed bedoeld maar uiterst naief. Realiseert u zich dat deze sujetten 0,1 a 0,2 % van de Nederlandse bevolking als sympathisant hebben? Feitelijk capituleert u voor 20 relschoppers. Als IK de enquete maak, zal blijken dat niet 65 – 85 %, maar bijna 99 % van Nederland ZWARTE Piet wil. Als u de cijfers VOOR Zwarte Piet niet kent, zal ik ze graag bij dit artikel herhalen.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De hele pietendiscussie is falikant uit de klauwen gelopen.
Vergeet niet dat we het hier hebben over een kinderfeestje en niet over een links dan wel rechts of pro en contra.
Zou het niet gewoon beter zijn om die hele pro en contra Piet clubs lekker de Mookerhei op sturen en daar hun onenigheid uitvechten met of zonder knuppels en ondertussen de kinderen gewoon met rust laat

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik niet zo goed begrijp is dit:
Een vrij groot aantal donkere mensen besluit om zich –ongevraagd– in Nederland te vestigen. Je emigreert naar een ander land, met voor,-en nadelen.

De voordelen -vooral welvaart- worden intensief genoten. De nadelen, zoals o.a. Zwarte Piet vinden ze hinderlijk.

Die donkere mensen zijn ongevraagd naar Nederland verhuisd, ze vormen een minderheid in Nederland en vervolgens eist een aantal van hen, luidkeels, dat de oorspronkelijke Nederlanders hun gewoonten maar moeten aanpassen aan die van de nieuwe, donkere minderheid.

Misschien begrijp ik het niet goed, maar dit is toch werkelijk het toppunt van absurdisme.

Jan Paparazzi
Jan Paparazzi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Recent heb ik Wild Geraas gezien en dit heeft mij gesterkt in de opvatting dat zwarte piet van origine een Germaans boeman figuur is. Desondanks heeft die boeman figuur zich vermengd met een aantal stereotype kenmerken die aan de zwarte bevolking wordt toegedicht. Kenmerken die je vroeger in de Sjors en Sjimmie zag, zoals grote rode lippen, gouden oorringen en kroeshaar. Volgens mij zou je dit makkelijk kunnen oplossen door zwarte piet zwart te laten, maar deze kenmerken weg te laten net zoals met Sjimmie gebeurd is in de jaren ’70. Op deze manier blijft zwarte piet herkenbaar en vervult hij zijn van oudsher toebedeelde rol als boeman en je neemt de tegenstanders van zwarte piet de wind uit de zeilen door het wegnemen van deze kenmerken. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

39
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x