Parliament slaat Boris Johnson wapens uit handen
Premier Brexit-doolhof ingestuurd

Titelfoto: Boris Johnson. Screenshot Parliamentlive.tv. Publicatie op basis van citaatrecht ex. Art 15a Auteurswet.
Afgelopen nacht is niet de vereiste tweederde meerderheid in het Britse parlement gehaald voor het voorstel van premier Boris Johnson voor vervroegde verkiezingen. Een blokkerende minderheid van Labour, Liberaal-Democraten, Schotse nationalisten en een aantal Conservatieve dissidenten in het Britse Lagerhuis stemde tegen. Het parlement ligt nu tot 14 oktober stil.
Dit is de meest recente, maar zeker niet de laatste zet in een spectaculair schaakspel tussen Boris Johnson en zijn tegenstanders in de Commons over Brexit. Met het opnieuw verwerpen van vervroegde verkiezingen lijkt het parlement definitief de premier te hebben verslagen, maar toch moet hij nog niet als uitgeschakeld worden beschouwd. Hoewel alle links-globalistische media, ook in Nederland, de man als clown en kamikazepiloot afschilderen, heeft hij een duidelijke Brexit-strategie gekozen. De tegenkrachten zijn echter groot.
Boris Johnson fails in his bid to call an early General Election. The result of the Commons vote was 293 to 46. https://t.co/zhhbOWjMhn
— The Telegraph (@Telegraph) September 9, 2019
Ontwerp-akkoord May
De Britse kiezer heeft drie jaar geleden in een referendum voor Brexit gestemd. Johnson’s voorgangster, Theresa May, wilde geen echte Brexit en heeft vanaf het begin aangestuurd op een hechte band van het Verenigd Koninkrijk (VK) met de EU. Het ontwerp-akkoord dat zij met de EU bereikte leverde volgens veel Brexiteers geen echte onafhankelijkheid van Brussel op. Daar kwam bij dat de Back Stop – de vereiste grenscontrole tussen EU-lid Ierland en Brits Noord-Ierland – het VK mogelijk voor onbepaalde tijd onder het EU-handelsregime bracht. Dit pakket heeft het Lagerhuis drie keer weggestemd, wat premier May uiteindelijk de kop kostte.
Opvolger Boris Johnson heeft benadrukt uiterlijk op 31 oktober de EU te verlaten, ‘do or die’. Hij vond kennelijk dat zolang het VK zich zo afhankelijk maakte van de EU er door Brussel geen concessies zouden worden gedaan. Dat bleek ook uit de houding van de EU: “We wachten op voorstellen van het VK om de ontwerp-overeenkomst te veranderen, maar we accepteren geen echte wijzigingen”, aldus vrij vertaald onze premier Rutte.
Pokerspeler
Niet verrassend zit er dus geen schot in de onderhandeling met de EU. Een No Deal Brexit op de deadline 31 oktober komt al snel dichterbij. Dat leek Johnson, zoals een goed pokerspeler betaamt, koud te laten. Hij heeft gezegd vertrouwen te hebben in het vermogen van het VK om te floreren, zelfs na een eventuele No Deal Brexit. Met die troef achter de hand durft hij de onderhandelingen met de EU aan. Ook als die doorlopen tot 12 uur middernacht op 31 oktober. Ervaren onderhandelaars weten immers dat echte concessies pas op het allerlaatste moment worden gedaan. Onder druk wordt alles vloeibaar.
Verplicht uitstel
Een veelkleurige meerderheid in het Britse Lagerhuis bleek echter minder stalen zenuwen te hebben. De meesten van hen zijn tegen een niet-zachte Brexit of zelfs geheel tegen een Brexit. Zij hebben daarom vorige week een wet aangenomen die een No Deal Brexit onmogelijk maakt. Die dwingt Johnsdon door te onderhandelen tot er overeenstemming is tussen het VK en de EU. Bovendien moet hij de EU uiterlijk 31 oktober 2019 om een aantal maanden uitstel vragen. Johnson heeft gezegd dat die verplichting de onderhandelingspositie van het VK torpedeert en – geheel in zijn stijl – dat hij liever dood in een greppel ligt dan dat hij de EU om meer “zinloos uitstel” vraagt.
DUDE
Boris ziet zich als de chirurg die de stinkende wond van zachte heelmeester May moet genezen. De situatie is nijpend, De Britse kiezer is het besluiteloze gedoe in het parlement beu, het bedrijfsleven wil weten waar het aan toe is en pro-Brexit politici willen beginnen met de opbouw van een onafhankelijk VK. Daarom vatte Johnson zijn programma samen met de kreet, DUDE (vrij vertaalt gabber, gozer): Deliver (Brexit), Unite (partij en land), Defeat (Labour), Energize (de samenleving).
Verkiezingen
In reactie op de hem door het Lagerhuis opgelegde onderhandelingsdwang heeft de premier vorige week zijn plan B gelanceerd: vervroegde verkiezingen, vóór de Europese Raad (ER) van 17 oktober. Johnson wil de ontstane patstelling aan de kiezer voorleggen. Hij verwacht te kunnen winnen om met een nieuwe meerderheid zijn plannen alsnog te verwezenlijken. Immers, als hij na verkiezingen een loyale Conservatieve meerderheid achter zich krijgt kan hij de wet die tegen zijn zin is aangenomen nog op tijd onschadelijk maken. De stemming van vannacht heeft ook dat onmogelijk gemaakt. Johnson’s argumenten voor het voorleggen van de kwestie aan de kiezer blijven echter ook na 31 oktober onverminderd geldig.
Corbyn
Zijn opponent is Labour-partijleider Jeremy Corbyn; overtuigd marxist en antisemiet. De controverses rond hem, ook binnen de achterban van Labour, maken dat veel progressieve kiezers zich wel twee keer zullen bedenken alvorens Corbyn op het schild van premier te hijsen. De aan elite-instituten Eton en Oxford opgeleide Johnson wordt paradoxaal genoeg volgens peilingen het meer als ‘man van het volk’ gezien dan Corbyn. BoJo zegt in feite: stem op Johnson en je krijgt Brexit, stem op iemand anders (wie dan ook) en je krijgt Corbyn.
Een riskante koers. Er zijn conservatieve kiezers die fel tegen een No Deal Brexit zijn. Zij zullen daarom niet Conservatief stemmen maar bijvoorbeeld op LibDem. Er zijn kiezers die er niet aan moeten denken Corbyn als premier te krijgen. Zij zullen strategisch een stem uitbrengen die de meeste kans biedt dat te voorkomen; op Johnson dus. Het risico op een No Deal Brexit nemen zij daarbij voor lief.
Peilingen
De Conservatieven staan in de laatste peilingen ruim 10 procentpunten voor op Labour, op ca. 35%. Onder normale omstandigheden zou dat een krappe meerderheid in het Lagerhuis moeten opleveren. Vandaar ook dat Johnson de ruim 20 dissidenten uit de fractie heeft verwijderd. Zij zullen bij de volgende verkiezingen geen Conservatief kandidaat meer zijn. Bij zo’n kleine meerderheid kan Johnson zich geen afvalligen permitteren.
Het ziet er nu naar uit dat deze slimme strategie maar gedeeltelijk gaat werken. Labour heeft steeds op nieuwe verkiezingen aangedrongen. Maar toen Johnson ze vorige week voorstelde, zei Corbyn Nee. Hij is opzettelijk vaag over Brexit, omdat zijn achterban ongeveer 35/65 verdeeld is. Eerst moest het verbod op No Deal Brexit zijn aangenomen. En nu dat het geval is wil Corbyn heel opportunistisch alleen verkiezingen ná 31 oktober. Kennelijk is hij niet gerust op de uitslag en wil voorkomen dat Johnson voor 31 oktober een nieuw mandaat krijgt.
Uitsteldwang
Na de stemming van vannacht kan Corbyn dus met zijn nieuwe voorwaarde voorkomen dat Johnson op tijd zijn hoofdbelofte uitvoert. Het wordt zo wel overduidelijk dat het de oppositie is – en niet Johnson – die geen vertrouwen in de kiezer heeft. En dat niet de premier, maar de oppositie verantwoordelijk is voor het nieuwe uitstel van Brexit. Om te onderstrepen dat hij daartoe gedwongen wordt, heeft Johnson nu gezegd alle wettelijke mogelijkheden te onderzoeken om onder de uitsteldwang uit te komen. Het is duidelijk dat hij in een doolhof zit waarvan de uitgang nauwelijks te vinden is.
Get ready for the #Brexit week ahead with V17 of the #BrexitDiagram
— Jon Worth (@jonworth) September 8, 2019
Headline numbers: chances of a General Election dropping a fraction (7% GE on 15 Oct, 72% 29 Oct or later), as chances Johnson sees it through as Prime Minister until 17 Oct are also slipping pic.twitter.com/DhwsoOt2wY
Of Johnson’s onverzettelijke houding hem de verkiezingswinst oplevert en hoe de Brexit gaat uitpakken kan nog steeds niemand met zekerheid voorspellen. De thriller is nog niet afgelopen.
Over de auteur

Recent gepubliceerd
EU30 juli 2023Waarom Spanje geen rechtse regering krijgt
Media10 juli 2021Aanslag op Peter R. de Vries wordt gespind als aanval op persvrijheid
EU4 juli 2021Wat betreft de EU en immigratie zijn de verkeerde afslagen genomen
Politiek Nederland13 maart 2021Kritiek Omtzigt op de “Haagse Kliek”: hoe nu verder?
Het is ongelooflijk. Een parlement dat er alles aan doet om de democratie af te schaffen en zich vrijwillig aan een dictatuur van de Fransen te onderwerpen. Het lijkt Nederland wel. Prima richtinggevende analyse overigens
Ik begrijp dat de Britse politiek heel veel lijkt op die in Nederland, n.l. : NIET uitvoeren wat de bevolking wenst. In Engeland was een referendum dat aangaf : BREXIT. Waarom het extreem-linkse gespuis o.l.v. Corbyn, dat niet wenst uit te voeren, zal wel buiten mijn gezichtsveld liggen, ik vermoed echter dat het linkse volk NIET wenst dat een besluit van het volk (referendum) zal worden uitgevoerd, in linkse kringen heet dát nu : DEMOCRATIE. Wat er ook gebeurt in GB, ik hoop van harte dat een BREXIT doorgaat, het liefst gevolgd door een NEXIT.
Bedenk voortaan: élk mens die zegt dat hij het beste met je voorheeft en je daarom voorschrijft wat je moet doen, bereikt in elk geval één ding als je die voorschriften opvolgt: macht over jou. Of zijn aanwijzingen het gewenste effect hebben – dat is een stuk minder zeker.
Links = machtsbelust.
@ P.
Ik bedenk dit niet voortaan, ik doe dat n.l. al jááááren aan de hand van voorbeelden in ons omringende landen maar ook n.a.v. voorbeelden in eigen land.
Er hoeft maar een regeringsleider tegen gevraagd uitstel te stemmen en de harde Brexit gaat gebeuren. De EU is echter zo’n machtsapparaat dat dat land,zeg Tsjechie, tot in lengte van jaren door de overige lidstaten gepijnigd zal worden. Dus hoewel best een land tegen zal willen stemmen, doet dat het niet uit vrees voor de onoverzienbare consequenties. Zo werkt de EU, afdwingen van de macht van de globalisten.
Dat is wel een idee! Even bellen met Orban, dát moet Johnson doen!
Dat zou je zeggen, maar gegeven de macht van globalisten in de EU, telt Orban zijn knopen en brandt hij zijn vingers liever niet. Als hij het met de Visigradlanden zou doen, vermindert hij de straf. Maar nogmaals, het is het diplomatieke apparaat, ook van NL, dat de druk op de ketel houdt om niet tegemoet te komen aan VK. En daar zit het probleem dat wij hebben met de EU.
Er zijn genoeg EU landen die sowieso al in Brussel op de shit-list staan.
Als ik Orban was zou ik eens naar Sargentini lachen en vervolgens mijn veto torpedo lanceren.
Voor wat hoort wat tenslotte…
Kan hij doen. Bedenk echter dat alle oostelijke landen baat hebben bij de EU. Ze zitten er niet toevallig bij.
-omdat ze nog steeds bang zijn voor Russische invloed.
-omdat ze veel geld krijgen hun achterstallig onderhoud te repareren, na 50 jaar communisme. .
-omdat hun burgers in het westen kunnen werken en deviezen mee naar huis brengen.
The DUDE will prevail. Het besef is doorgedrongen in het Verenigd Koninkrijk dat een EU volgens franse centralistische regels niet werkt. Kijk naar Frankrijk. Overal gekozen burgemeesters met als enige politieke keuze het bepalen van de vorm van de lantarenpalen in de gemeente. Nergens ter wereld is er dan ook een grotere diversiteit aan lantarenpalen dan in Frankrijk. De EU is bezig op gelijke wijze Europa en dus alle Europese landen dicht te regelen. Ongetwijfeld bestaat er al een standaard waaraan lantarenpalen moeten voldoen. Er is een citaat van Kant (waarvan ik de oorsprong niet heb kunnen achterhalen) dat luidt: “We are not rich by what we possess but by what we can do without.” Iets dergelijks zou het motto van de EU moeten zijn: “De mate van goed bestuur hangt niet af van de mate van vastgelegde wetgeving, maar van de mate van vrijheid die het iedereen verschaft.” Er is sprake van een verziekte bestuurscultuur als regeringen en parlementen denken dat hun enige taak is het voorleggen en goedkeuren van steeds maar meer wetgeving. De wereld is te ingewikkeld om dicht te regelen. Dood door regelzucht dreigt. Ontregelen is belangrijker dan Barnier, Macron en Merkel denken. Johnson ziet dat haarscherp. Daarnaast spelen er natuurlijk allerlei belangen om de dynamiek van het geheel aan de gang te houden. De fransen hebben de meeste ervaring om binnen een verziekte bestuurscultuur hun eigen belangen te laten prevaleren. Daarom houden ze van de EU. Ook al hebben ze er uiteindelijk niets aan. Maar ja, “Après nous le déluge” en de rest (bijv. Nederland) kan doodvallen.
Dit soort heldere uiteenzettingen zijn een zeldzaamheid geworden. Vroeger hoorde je zoiets in een paar zinnen uit de mond van ‘onze correspondent uit Londen’ bij het NOS journaal. Maar dat is verworden tot een combi tussen de achterpagina van de Privé (mona’s Brievenrubriek) en de Pravda.
Ondertussen is onze rechterlijke macht ook al tot filiaal van Rutte’s KGB geworden. Ik las in mijn jeugd Solzjenitsyn. Ik vond het adembenemend wat daar beschreven werd.
Inmiddels wordt mij de adem daadwerkelijk benomen in deze onze maatschappij. Ik stik!
@ P.
Om u de adem te laten benemen hoeft u voortaan géén Solzjenitsyn meer te lezen, af en toe een dagblad en een keer het NOP-journaal en u krijgt hetzelfde gevoel als na het boek van Solzjenitsyn.
Mooi overzicht van George van Bergen. Wat de oppositie nu eigenlijk naar toe werkt is een grote afhankelijkheid van Brussel zonder eigen stem. Van de regen in de drup wordt van de drup in de regen. Eigenlijk wil de oppositie helemaal niet weg uit de EU en dit is de wijze om van de referendumuitslag onderuit te komen. Het volk is al lang murw geslagen die zal alles goed vinden als het maar afgelopen is.Jammer voor Johnson die als onderhandelaar die geen opstelling van een dienaar van de EU speelt zoals May deed. Heel kwalijke ontwikkeling zeker als Corbyn de uit elkaar vallende Conservatieve partij gaat vervangen als regeringsleider wat niet onmogelijk is. Dan wordt de vlucht van het bedrijfsleven pas echt op gang gezet. De EU is natuurlijk blij met deze ontwikkeling omdat alle eventuele EU-exiteers nu twee keer gaan nadenken over hun plannen. De VK geeft nu een voorbeeld van hoe het niet moet en laat vooral
zien de enorme verdeeldheid in het land. Dit is een veel groter probleem dan een No deal Brexit op zich. Het beste zou zijn als de EU nu geen uitstel meer geeft zoals zij lieten doorschemeren maar het is een spel waarbij ook de EU liever geen no deal Brexit heeft en daar ziet Johnson kansen. In die zin is het jammer dat Johnson zo tegengewerkt wordt zelfs door eigen mensen die deze kans niet willen inzien. Hij kan het best nu stijve poot blijven houden en pokeren tot het einde, welke dan ook.
Heb meer het idee dat Brussel aan verschillende lui een grote zak met geld hebben gegeven om hun poot stijf te houden ,eens komt dit boven water ,geld gaat voor landsbelangen ,daar zitten we hier ook vol mee ,en dat gaat overal zo.
@ Peter.
Inderdaad, “eens komt dit boven water”; echter………de verantwoordelijken handelden “naar beste weten en kennis van DIE tijd”, altijd dezelfde dooddoener. De aanstichters van alle kwaad hoeven zich nóóit te verantwoorden, want “zij wisten niet beter”. Dat soort volk is zó doortrapt gemeen, maar óók nog eens uitermate laf. (in zuid-Amerika gaat men op een geheel andere wijze met dat soort om, én terecht : zij verkwanselen geld van de bevolking !)