Labour splijt door eigen geïnstitutionaliseerde antisemitisme

Partijtop treedt nauwelijks op tegen anti-Joodse incidenten

Persconferentie van de 7 Labour parlementariërs die afsplitsen van de partij vanwege antisemitisme (18 februari 2019).

Titelfoto: Persconferentie van de 7 Labour-parlementariërs die afsplitsen van de partij vanwege antisemitisme (18 februari 2019). Screenshot YouTube-video, kanaal The Sun

 

Te midden van Brexit-perikelen in het Britse parlement die de situatie steeds onoverzichtelijker maken, kwam vanochtend de schokkende mededeling op een persconferentie. Zeven parlementariërs van Labour verlaten hun partij. Reden: het onverholen en geïnstitutionaliseerde antisemitisme in de partij en de de facto weigering van de top (lees: Jeremy Corbyn) ertegen op te treden.

Joodse sociaal-democraten geïntimideerd

Luister naar de woorden van Luciana Berger, één van de parlementariërs die nu breekt met Labour. ‘Niet wij zijn veranderd maar de partij waar we ons altijd met hart en ziel voor hebben ingezet,’ is hun betoog. Berger vertelt hoe Joodse partijleden geschoffeerd en geïntimideerd worden.

 

Natuurlijk wisten we al langer dat het antisemitisme oprukt binnen Labour. OpinieZ heeft daar al diverse artikelen aan gewijd. Toch is het schokkend als je het zo weer hoort.

Oprukkend antisemitisme

Het is moeilijk om dit niet te zien in het kader van het in heel Europa oprukkende antisemitisme. Over Frankrijk hebben we het eerder gehad. Na tien antisemitische moorden resp. aanslagen vanuit islamitische hoek en een protestpamflet daarover van 250 prominente Fransen begin 2018, is de situatie daar alleen maar erger geworden.

De Franse overheid registreerde in 2018 een stijging van het aantal antisemitische incidenten met maar liefst 74% in 2018. Het erge is dat het antisemitisme zich enorm snel lijkt te verspreiden: je ziet het nu niet alleen onder islamisten, maar ook onder extreem-links, extreem-rechts en in zogenaamd keurige burgerlijke kringen. Vaak stiekem en verborgen, maar steeds meer gewoon openlijk.

Dit weekend nog waren er stuitende beelden in omloop, waarop te zien is dat de Franse filosoof van Pools-Joodse afkomst Alain Finkielkraut belaagd wordt door een agressieve horde ‘gele hesjes’, vermoedelijk een gecombineerde groep van islamisten en extreemlinkse ‘antifascisten’.

 

Ook in Duitsland zien we een toename van het antisemitisme. En waar niet eigenlijk.
De Verenigde Staten lijken er ook niet aan te ontkomen.

 

Wrang daglicht

Dit alles plaatst de besluitvorming van het congres van GroenLinks afgelopen weekend, waar de vernietiging van de staat Israël op de agenda werd gezet alsof het niets was, in een bijzonder wrang daglicht.

 

Corbyn

Wat betreft het Verenigd Koninkrijk, is het nu aan de Labour-top om eindelijk orde op zaken te stellen en door hard optreden tegen iedere vorm van antisemitisme in de eigen gelederen te redden wat er nog te redden valt van de eigen geloofwaardigheid. De vraag is natuurlijk of Jeremy Corbyn na alles wat er (niet) is gebeurd onder zijn leiding, daartoe in staat moet worden geacht.

Intussen besloot de PvdA in Nederland afgelopen vrijdag plotseling de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) te aanvaarden, na maanden van treuzelen. Wellicht was men op de hoogte van de op handen zijnde breuk binnen Labour en wil de partij een signaal afgeven?

Erg sterk komt de actie van Asscher niet over, na zoveel maanden getwijfel. Bovendien toonde Asscher zich erg timide toen hij Corbyn had uitgenodigd naar Nederland te komen.

 

Net als iedere weldenkende burger in dit land – Joods of niet-Joods – vraag ik me af waar dit heen gaat. De westerse wereld is ziek, doodziek. De zekerheid waarmee wij zijn opgegroeid als na-oorlogse generaties – dít mag nooit meer gebeuren – lijkt te wankelen en om te vallen. Dat omvallen gaat veel sneller dan we geneigd waren te denken.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

comite 4 en 5 mei dit jaar maar de herdenking overslaan dan? Of zouden ze nou nog aandacht aan het huidige anti semitisme durven besteden? Of wordt dat verboden door GL ? GL gaat dus in de sporen van A.H uit de dertiger jaren van de vorige eeuw als ik het goed begrijp.
Hopelijk is onze koning dan eens niet hypocriet en besteedt hij hier aandacht aan in zijn eerstvolgende speech (als hij lef heeft, tenminste)

quall22
quall22
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

als hij lef heeft. Maar dat heeft hij niet

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Joden in Israël zijn omringd door Arabische vijanden en in Europa begint het op hetzelfde te lijken. Tel daarbij diverse extremistische groeperingen van links en rechts en het wordt hier voor de Joden weer onleefbaar. Ook de politiek kiest openlijk voor de Palestijnen en eigenlijk de moslims boven de Joden en dat maakt de deur open voor haat.

Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar komt dat antisemitisme toch vandaan. En dan bedoel ik nu niet de islam want dat is obvious. Waar komt dat latente antisemitisme vandaan. Waarom was het voor Nederlanders tijdens de twee wereldoorlog prima om Joden in huis te nemen voor veel geld. Waarom werden Joden en masse verraden. Waarom vonden Joden na de oorlog hun hele huisraad terug in huizen van hun toenmalige dorpsgenoten en vond iedereen dat oke.

Misschien wel de grootste reden waarom ik PVV stem. Zij zijn de enige die zich volledig achter Israël scharen en de enige die volledig tegen antisemitisme en racisme in welke vorm dan ook zijn. Zij zijn tegen mensen die hier antisemitisme en racisme, fascisme introduceren en daar ruim baan voor krijgen.

Misschien praat ik teveel voor de PVV, maar dit is waarom ik die partij nooit en te nimmer zal af vallen. Zij begrijpen wat belangrijk is in een harmonieuze samenleving en niet alleen op dit vlak.
De vraag is of we dat ooit nog zullen bereiken.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jeremy Corbyn pist zo ongeveer Jodenhaat, die gaat echt het virulente antisemitisme binnen Labour niet aan de kaak stellen.
En verder heeft het socialisme wereldwijd sowieso in 1948 zeer duidelijk voor de Islam/Arabieren gekozen, en tegen de Joden/Israël.
Dat ze sindsdien net doen of Israël haat iets anders is als Joden haat, en dat hun antisemitisme daarom geen antisemitisme is, dat is gewoon pure volksverlakkerij.
Links is al sinds haar ontstaan, tezamen me hun Islam broeders, de drijvende kracht achter het wereldwijde antisemitisme.
Het is links dat tezamen met de Arabieren de VN inmiddels tot een rabiaat Joden hatend instituut heeft omgevormd.
Voeg daar het al deccenia lang massaal door links in west Europa importeren van Joden hatend Moslim volk aan toe en het wordt duidelijk hoe hypokriet al die socialisten die nu zogenaamd afstand nemen van het groeiende antisemitisme binnen Europa wel niet zijn.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schuld ligt in mijn ogen bij de MSM, die stelselmatig doen alsof de enige democratie in het Midden Oosten dagelijks “oorlogsmisdaden” begaat tegen genocide predikende kindermoordenaars. Terwijl de werkelijkheid is dat het IDF zorgvuldiger is dan welk leger ter wereld ook. Zou Turkije of zelfs de VS “roof knocks” gebruiken tegen terroristen?
Welnee. Google het woord maar eens op youtube; er is maar één land dat op die manier tracht burgerslachtoffers te mijden.

In sommige religies, zoals islam en socialisme, geldt jodenhaat als een essentieel onderdeel van het geloof. Maar dat het antisemitisme ook buiten die religies flink toeneemt geeft aan dat het probleem veel groter is.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Het socialisme controleert de MSM.
En wie de MSM controleert bepaald de publieke opinie.
Dat is tevens de achilleshiel van de democratie.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Op Gatestone instituut stond er deze week een heel verhaal over hoe het werkelijk is met de palestijnen. Tegenwoordig sturen ze hun vrouwen en kinderen naar de grens om te provoceren en stenen en ander gevaarlijk materiaal te gooien naar de Israëlische grensposten om te proberen door de grensovergangen te komen om de weg vrij te maken voor de Palestijnse terroristen. Als Israel zich gaat verdedigen hier tegen komt wereldwijd het leugenachtige verhaal dat Israel de vrouwen en kinderen in Palestina aanvallen, wat dus gelogen is.Dat de Palestijnen hun vrouwen en kinderen als schild gebruiken om hun terroristische aanslagen op Israel te plegen lees en hoor je nooit iets over in het nieuws. Dat zo n partij als Labour ook al zo extreem als de GroenLinks partij in Nederland is verwonderd mij niet.Misschien dat de EU hiermee toch wel behoorlijk door de mand is gevallen en hun opzet wat de bedoelingen van Europa zijn duidelijk is nu .Snelle islamitiseren van de EU voor heel Europa,zodat de joodse burgers en alle Europese burgers die het er niet mee eens zijn uitgeroeid kunnen worden.Net als ze in 40-45 gedaan hebben.Maar nu geen Hitler maar Islamieten.

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

wat betekent MSM ;

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ed Philipse sr.

Mainstream Media: de gevestigde pers

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben de connectie tussen de rabiate islam en furieus communistisch of socialistisch links al vaak voorbij zien komen in de afgelopen eeuw. De connectie is begrijpelijk als de strijd tegen het kapitalistische imperialisme je belangrijkste bestaansgrond is. Als je daarentegen van mening bent dat kapitalisme, met name in haar getemperde vorm, de mensheid ongelooflijk veel goeds heeft gebracht dan is er ruimte voor een meer afgewogen oordeel over zowel islam als links. Dan zal blijken dat een gematigde, Wim Kok-achtige variant van de sociaal-democratie heel goed aan een win-win samenspel met het kapitalisme kan bijdragen. Dan zal ook blijken dat bij nadere beschouwing de bijdrage van de islam historisch gezien nihil of negatief is met maar weinig vooruitzicht op verbetering in de nabije of verre toekomst. Islamo-linkse politiek is een schoolvoorbeeld van een historische vergissing in de gedaante van schijnbaar politiek opportunisme. Interessant misschien voor blinde machtspolitici en islamistische kalifaatdenkers, maar verwerpelijk voor de rest van de wereld. En ten diepste verachtelijk als daarvoor de joodse bevolking van de staat Israel naar de slachtbank geleid moet worden.

demanpietewr
demanpietewr
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Opvallend is dat de NOS alleen spreekt over de Brexit, en de jodenhaat onderbelicht laat

Marc
Marc
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie het anti semitisme met de vaart van een komeet in onze maatschappij toenemen. Logisch, als vooraanstaande vertegenwoordigers van onze politieke elite de Palastijnen en Arabische bodgenoten al jaren ondersteunen, om het nimmer aflatende schuldmodel op Israël af te vuren. Ze worden al voor oorlogsmisdadigeres uitgemaakt, om je rot te lachen.

Onze minister van Buitenlandse zaken zou eens goed de geschiedinis van de joden van na de 2de wereldoorlog moeten bestuderen, dat is volgens mij nog nooit gebeurd laat staan begrepen, GL ook graag terug naar de schoolbanken aub. Nederlandse politiek is in mijn ogen, luisteren naar de hardst schreeuwende minderheid. Te zielig voor woorden!
Groen Links SCHAAM JE….. je verdient het niet om ons te vertegenwoordigen.

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen