De trukendoos van Boris Johnson

Constitutionele crisis in het Verenigd Koninkrijk

Titelfoto bij artikel Jan Gajentaan voor OpinieZ.com “De trukendoos van Boris Johnson”

Titelfoto: Boris Johnson. Screenshot Parliamentlive.tv. Publicatie op basis van citaatrecht ex. Art 15a Auteurswet.

Wat zich nu al drie jaar lang voor onze ogen ontwikkelt als de Brexit-soap, met net als vroeger Coronation Street iedere dag een aflevering vol bizarre taferelen, begint steeds meer te lijken op een grimmige thriller. Zo gooide Boris Johnson, die zelf twee keer de vorige Tory-partijleider May wegstemde, deze week 21 hondstrouwe parlementariërs uit de Conservative Party. De reden? Ze stemden tegen Johnson’s hoog riskante No Deal Brexit plannen.

 

De anti-No Deal motie werd aangenomen (327 stemmen voor, 299 tegen) dankzij de steun van rebellerende Tories zoals Nicholas Soames, kleinzoon van de door Johnson vereerde Churchill. Soames is niet tegen de Brexit, integendeel. Maar volgens Soames, die 37 jaar parlementariër was, is de partij onder Johnson en diens machtige spindoctor Dominic Cummings bezig te ontaarden in een No Deal sekte.

 

Meerderheid kwijt

Zo raakte Boris Johnson in twee voor hem catastrofaal verlopen dagen zijn politieke meerderheid kwijt, eerst al door een conservatieve parlementariër die uit gewetensnood overstapte naar LibDem, daarna door eigen toedoen, omdat hij de 21 “rebellen” uit de fractie zette. Daarbij wordt de kritiek in Conservatieve kringen op Johnson’s strategisch adviseur Dominic Cummings steeds luider. Cummings die eigenhandig Whatsapp-berichten controleert van stafleden van de ministers, ze naar believen ontslaat en onder politiebegeleiding wegstuurt als de inhoud hem niet bevalt, zoals Sonia Khan overkwam.

 

Geen verkiezingen in oktober

De reactie van Johnson, die het spel hoog speelt en zoals bekend de zittingen van het parlement van 10 september tot 14 oktober geschorst heeft, was het vragen om nieuwe verkiezingen op 15 oktober. Zijn gisteren daartoe ingediende motie haalde echter niet de vereiste tweederde meerderheid. Labour-leider Corbyn wil ook verkiezingen, maar wil eerst de anti-No Deal wetgeving implementeren. Vermoedelijk zal Corbyn alleen akkoord gaan met verkiezingen in november of later.

 

Trukendoos

Is de trukendoos van Boris Johnson daarmee leeg? Nee, zoals Romana Abels in Trouw uiteenzette hebben Johnson en Cummings deze situatie voorzien en min of meer uitgelokt. Een gelikte verkiezingscampagne ligt al klaar om bliksemsnel uitgerold te worden. Ook heeft de regering-Johnson al aangekondigd dat er een einde komt aan het bezuinigingsbeleid van May en Cameron, om de kiezers te verlokken. Maar Corbyn trapte niet in de val en wees snelle verkiezingen af.

Waarna Johnson klaarstond om de grap te maken en Corbyn uitmaakte voor “chlorinated chicken”, met chicken in de dubbele betekenis van lafaard.

 

Volgens Abels zit er behalve verkiezingen nog veel meer in de trukendoos van Johnson. Zo kan hij de anti-No Deal wetgeving saboteren en hij kan in Brussel een veto uitspreken tegen het uitstellen van de Brexit datum van 31 oktober, waardoor het VK alsnog in de No Deal Brexit situatie terecht komt, voor de verkiezingen. Het parlement zal vermoedelijk riposteren en dan midden of eind oktober een Motion of No Confidence uitspreken tegen Johnson.

 

Onbekend vaarwater

Daarmee komt de Britse constitutie, die eeuwenoud is en deels berust op ongeschreven wetten, in onbekend vaarwater. Wat zal er gebeuren als Johnson geen politieke meerderheid heeft, een Motion of No Confidence aan zijn broek krijgt, maar desalniettemin simpelweg weigert de anti-No Deal wetgeving van het parlement uit te voeren in Brussel? Het parlement zal dan ongetwijfeld in overleg treden met Brussel, maar kan natuurlijk niet zelf optreden als regering.

Wellicht zal het parlement vlak vóór 31 oktober een interim-premier benoemen, die in plaats van Johnson naar Brussel gaat om de Brexit uit te stellen tot 31 januari waarna er eerst verkiezingen zullen komen, maar dus niet zo snel als Johnson en Cummings zouden willen. Het is dan aan koningin Elizabeth, om een door het parlement naar voren geschoven interim-premier al dan niet te benoemen. Een cruciale rol dus voor de 93-jarige vorstin!

Overigens, om het nóg wat ingewikkelder te maken heeft Stephen Kinnock van Labour, één van de parlementariërs die zich verzetten tegen No Deal, ervoor gezorgd dat de cross-party Soft Brexit-variant die vlak voor het gedwongen vertrek van May was uitgedokterd alsnog in stemming wordt gebracht. Dat kan dus ook een optie zijn. Deze variant lijkt sterk op de door mij geprezen Norway Plus Brexit-variant.

 

Hete maand

Hoe het ook zij, nieuwe verkiezingen zullen er komen binnen enkele maanden. Die kunnen indirect gezien worden als een nieuw referendum over de Brexit. Of zal het de dekselse Boris Johnson en zijn sluwe spindoctor Dominic Cummings toch lukken nog vóór die verkiezingen een No Deal Brexit te forceren? Het wordt een hete maand oktober in het Verenigd Koninkrijk.

En dat heeft dit keer niets met veronderstelde klimaatopwarming te maken!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De westerse democratie is heel erg vergelijkbaar met de val van het romeinse rijk. Toen Julius Ceasar als sterke leider orde op zaken wilde stellen, werd hij vermoord door dezelfde machtsgeile senatoren, die juist de oorzaak waren van de poging van Ceasar om het machtscentrum te herstellen van fraude, decadentie en machtsmisbruik.

Wat we al een tijdje in NL voelen in nu in GB erg goed kunnen zien, is dat de machtshebbers, de zgn. ‘democratisch’ gekozen ‘volksvertegenwoordigers’, de uitslag van een echt democratisch referendum negeren en de uitslag jarenlang dwarsbomen. Net zoals élk referendum die over de EU ging genegeerd is door heel Europa.

De parlementariërs in GB spelen politiek over de hoofden van de bevolking en als er al sprake is van een chaos door de Brexit, dan is juist dit politieke spel de enige oorzaak waardoor de Britse economie stagneert en er niet adequate maatregelen genomen kunnen worden voor een EU-loze toekomst.

En intussen staan nog steeds hele hordes ‘barbaren’ aan onze grenzen te rammelen om onze beschaving te vernietigen zoals ze dat ook hebben gedaan in bijvoorbeeld Perzië, Afganistan, Timboektoe en Palmyra.

En wij? Wij slapen rustig verder, ons hoofd rustend op het dikke kussen van subsidies, toeslagen en aftrekposten, dromend over een maakbare samenleving van inclusiviteit, gelijkheid tussen culturen, de klimaatgekte en andere dubieuze sprookjes.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meneer Gajentaan lijkt niet te begrijpen dat het er in een democratie niet om draait wat het parlement wil maar wat het volk wil.
Dat zie je veel bij mensen die denken dat het volk enkel stemrecht heeft gekregen om “zij die het beter weten” van de benodigde legitimiteit te voorzien.
De “gekozen” elitocratie als opvolger van de aristocratie, waarbij er enkel “gekozen” mag worden uit goedgekeurde elitocraten.

En wat is er “hoog riskant” aan een No-deal Brexit dat niet “hoog riskant” is aan een No Brexit?
Realiteit is dat het Britse parlement enkel een Brexit wil “voor de bühne”, en achter die bühne moet het Britse koninkrijk braaf aan de Brusselse leiband blijven lopen.
Ze willen de democratische schijn overeind houden terwijl ze feitelijk al drie jaar hun achterste afvegen met het Brexit referendum.

Met andere woorden, het is een ondemocratisch zooitje dat enkel geïnteresseerd is in het vullen van de eigen zakken, en wat goed is voor de Britten interesseert ze geen zier.
Het zijn dus gewoon ordinaire landverraders.
Net als die mensen in Nederland die de feiten maar blijven negeren en maar door blijven drammen over de hervormbaarheid van de EU, terwijl de democratie in vrije val is en het land al om ons heen in elkaar begint te zakken.
Wie de schoen past trekke hem aan, meneer Gajentaan.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
+++++ !!!

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Brexit was het signaal dat de bevolking vond dat er niet meer naar hen geluisterd werd en dat ze nauwelijks nog invloed hadden.
Na 3 jaar traineren en ondermijnen door de overheid, komt Boris om het toch door te voeren en ook hij wordt weer geblokkeerd.

Wat zou de bevolking nu vinden van hun democratie? Is ie beter of slechter geworden sinds ze van zich hebben laten horen?

HuibvdM
HuibvdM
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU zit helemaal niet te wachten op No-Deal, en daarmee is (dreiging met) No-Deal effectief het enige middel om de EU in beweging te laten komen en te komen tot aanpassingen in de desastreuze overeenkomst van May die feitelijk GB tot een eeuwigdurende vazal van de EU maakt. Met de krankzinnige pogingen van de Remainers een No-Deal onmogelijk te maken, ontnemen ze de onderhandelaars het enige machtsmiddel waarmee ze de nodige veranderingen kunnen afdwingen, en waarmee ze dan uiteindelijk hun zin krijgen, en tegen de meerderheid in die voor een Brexit hebben gestemd, de Brexit hopen ongedaan te maken.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Brexit wijst op een gigantisch probleem. Delen van de wereld (continenten, regio’s, landen) groeien naar elkaar toe in een web van onderlinge afhankelijkheden, vormgegeven in allerlei losse verdragen, overeenkomsten, en instellingen. Maar wat betekent dat voor democratie? En vrijheid van meningsuiting en -vorming, ofwel de vrijheid om zelf te denken wat je denkt? Dit probleeem is een veelkoppig monster. De vraag hoe de wereld vrij, welvarend, en duurzaam te maken is nog lang niet beantwoord. Brexit is niet meer dan het topje van de ijsberg. Het web van onderlinge afhankelijkheden dreigt verstikkend te werken.

Cornelia
Cornelia
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

“Maar wat betekent dat voor democratie?”

Welke democratie? We hebben er niet voor gekozen en hebben niets te vertellen. De Hele EU heeft NIETS met democratie te maken.
Landelijk mag je een smaak kiezen, daarna komt het kartel in wisselende samenstelling die ongezien elke wet uit de EU goedkeurt. Al zouden we de wetten in mogen kijken, dan nog hebben wij er niets over te vertellen.
Onze vrijheid van meningsuiting wordt verkwanseld aan de islam en de social justice warriors van de marxistische partijen.
Bij de EU geldt, een wetje van hooguit een A4-tje, gevolgd door een boekwerk van regels en juridische maatregelen als je je niet aan dat A4-tje houdt of er vanaf wilt.
Nederland moet zo snel mogelijk uit de EU het is een parasiet die uiteindelijk alle inwoners leegzuigt.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

@ Cornelia.
U heeft volkomen gelijk. Democratie bestaat niet meer, het laatste restje democratie in ons landje is verdwenen met de komst van de EU. De bewijzen worden vrijwel dagelijks getoond. Zojuist hoorde ik weer dat “Brussel” heeft goedgekeurd dat op vliegveld Lelystad álle luchtvaartmaatschappijen toegang dienen te krijgen, dat was kennelijk ook de wens van de NL-“regering”.
Dus “Brussel” beslist, hetzelfde met de pensioenen in ons landje, ik durf te stellen dat over enkele jaren de NL-pensioenpotten onder “toezicht” komen te staan van de ECB; dan gaat óns pensioen één kant op……..naar ’t zuiden.
Het hoogtepunt van de idioterie van vandaag was het bericht dat de diverse meldkamers van het 112-ALARMNUMMER sterk verouderde ICT hebben en te weinig personeel, bij een stroomstoring, zoals onlangs, is dat nummer onbereikbaar. Zou je toch niet verwachten in een “RIJK en WELVAREND” landje als Nederland ?!
Wij worden al járen bedonderd door de Haagse Maffia. Komt de één of andere staatssecretaris ff vertellen dat vanaf 2022 (dus over 3 jaren !) geen belasting meer hoeft te worden betaald over spaargeld tot plm. € 400.000. De “overheid” heeft enkele juridische zaken verloren tegen de Bond van Belastingbetalers, en terecht natuurlijk. Deze staatssecr. deed het voorkomen alsof de “regering” iets goeds deed voor de bevolking, echter………diezelfde bevolking is al járen bedrogen m.b.t. rente op spaargeld, door de “regering”.
Wát een ziek landje !

Dries Bovenkamp
Dries Bovenkamp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Net of de zaken in Nederland anders zouden worden gespeeld. Traineren tot je (democratie) er dood bij neer valt. Mensen en partijen die zaken anders willen dan EU worden of vermoord of middels processen zoveel mogelijk tegen gewerkt.

Winters
Winters
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dries Bovenkamp

Helemaal mee eens. Het is walgelijk wat normaal denkende politici wordt aangedaan. We staan er bij en kijken er naar.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het referendum was nipt door de voorstanders van de Brexit gewonnen o.a. omdat velen daar niet aan meededen en daar wrikt de schoen. Een referendum dient dan ook verplicht te zijn om niet achteraf te kunnen protesteren voornamelijk door mensen die niet gestemd hebben. Op Zwitserland na blijkt Europa werking van de referenda niet machtig te zijn. Bij ons wordt het referendum afgeschaft als de machthebbers hun zin niet krijgen en in de VK wordt het enkel een element voor politieke machtsstrijd tussen links en rechts. Verenigd Koninkrijk blijkt niet zo verenigd als het woord suggereert. Het begint een zielige vertoning te worden door de oneindige uitstellen die nergens toe leiden. Want wat veranderd er over een paar maanden? Niets. Bedrijven die de VK nu verlaten zijn in mijn ogen meer bang voor een regering Corbyn dan een no deal Brexit.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Nipt of niet. De opkomst was voldoende en de referendumvraag was helder. Dus dan telt de meerderheid. Het is wel eens vaker nipt. Het dubbeltje-op-zijn-kant effect maakt het spannend en verrassend, maar daarom niet minder democratisch.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

BE!@ Technisch gesproken correct en democratisch maar toch blijft het telkens lastig. Een referendum buiten Zwitserland is geen gelopen race. In Zwitserland is het rustig na elke referendum terwijl hier zorgt het voor chaos en politieke ondemocratische aanpassingen achteraf.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Dat hier na elk referendum chaos en ondemocratische aanpassingen plaatsvinden, is het gevolg van de zittende “politici”, omdat het referendum niet aan hun verwachtingen heeft voldaan. Van een “ja” maken zij gewoon een “nee”, of er worden snel z.g. inlegvelletjes bijgevoegd.
Het meest schofterige wat de zittende “politici” hebben uitgevreten is……..een referendum onmogelijk maken zoals in NL is gebeurd door een vreselijke “mevrouw” die in iedere door haar gesproken zin het woord “democratie” gebruikt.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton@ De referendum is een machtige democratische middel om het volk te laten beetje meeregeren. Maar dan moet je democratie willen en voor het volk zijn. De enige die het kan is Zwitserland met de lange traditie en mensen die verantwoordelijkheid nemen. De schaarse referenda hier worden dan meer als protest gebruikt terwijl de Zwitsers echt voor iets bedachtzaam uitkomen en niet altijd zoals wij zouden verwachten als louter tegenstem.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
“De schaarse referenda hier worden dan meer als protest gebruikt”.
Dat is dan kennelijk de enige manier in ons landje om kenbaar te maken dat men ’t ergens NIET mee eens is. Om die reden is het referendum ook afgeschaft alhier; “den Haag’ is er héél erg bang voor. Dus………snel afschaffen dat democratisch handvat voor de bevolking.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Zwitserland mag je als referendumland volwassen noemen, een uitslag is gebaseerd op meedenken van de burger en dat kan beide kanten op. Hier is het maar als kans om tegen te zijn. Ook als wij nu referenda zouden krijgen duurt het nog lang voordat de burger het op juiste wijze gaat gebruiken. Maar het mag ook protest zijn het is tenslotte de stem van meeregerende volk. En dat is hier bij ons geen sprake van want wij mogen als burger niet meeregeren.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x