Narcostaat Nederland krijgt ruim baan

Overheid meer bezig met diversiteitsquota dan met drugsmafia

Titelfoto bij artikel Tanya Hoogwerf op OpinieZ.com “Narcostaat Nederland krijgt ruim baan”

Titelfoto: Screenshot website Gemeente Amsterdam. Publicatie op basis van citaatrecht
ex. Art 15a Auteurswet.

Hij heeft het echt gezegd: “We moeten cocaïnegebruikers een spiegel voorhouden”. Aldus minister van Justitie Grapperhaus in reactie op het meer dan ontluisterende rapport De Achterkant van Amsterdam, geschreven door hoogleraar Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp.

 

Het rapport beschrijft de ongekende omvang van de drugscriminaliteit die de hoofdstad teistert en het falen van de overheid om deze de kop in te drukken. Het optreden van de overheid is bijna net zo stuitend naïef als het landelijke potje van 100 miljoen euro dat is vrijgemaakt om criminele ondermijning tegen te gaan. Een doekje voor het bloeden en een poging om daadkrachtig over te komen als crimefighters, terwijl je gevangen zit in de wurggreep van een groene coalitie die veel liever investeert in duurzame sprookjes.

 

Drugseconomie

Het onderzoek laat zien dat er alleen al in Amsterdam zo’n zes miljard omgaat in de drugseconomie. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de 18 miljard die gemoeid zijn met de productie van synthetische drugs in Nederland, zoals uit eerder onderzoek is gebleken. Tel daarbij op dat al is aangetoond dat de omvang van de wiethandel in een stad als Tilburg vergelijkbaar is met de totale gemeentebegroting en je weet dat we dweilen met de kraan wagenwijd open.

Nederland is een narcostaat aan het worden en in die narcostaat gaat krankzinnig veel geld om. En als het om geld gaat, komen er belangen om de hoek kijken. Waar de gemiddelde CEO van een corporate al bereid is om mensen het mes op de keel te zetten om winstmarges en hun bedrijfsvoering te optimaliseren, is het in de wereld van drugs niet anders. Het gaat er alleen een tikkie grover aan toe.

 

Geweld

Met de groei van de belangen groeit ook het geweld. En dat zien we iedere dag opnieuw. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in bijvoorbeeld Rotterdam neemt het geweld op straat toe. Van aanslagen op shishalounges, liquidaties op klaarlichte dag, Kalasjnikovs die worden leeggeschoten in een woonwijk en drugslaboratoria die zich in diezelfde woonwijken bevinden. De drugseconomie groeit en komt daarmee steeds dichterbij.

 

Florerende onderwereld

Net als in een groeiend bonafide bedrijf is ook in een florerende onderwereld behoefte aan meer mankracht. Dat maakt dat kinderen zo jong als 12 jaar, die nog niet aan te pakken zijn via het strafrecht, douaniers en moeders worden ingezet om de toko te laten functioneren. Het is al geen uitzondering meer dat complete families leven van de drugshandel. Dat ze daarbij hoogstwaarschijnlijk ook nog gretig gebruikmaken van de verzorgingsstaat in de vorm van een uitkering en toeslagen laat ik nog maar even in het midden – over ondermijning gesproken.

De criminele wereld komt steeds verder de bovenwereld binnen en vormt daarmee een parallelle samenleving die schijnbaar ongestoord kan groeien en bloeien.

 

Politie wegbezuinigd

Wat is het antwoord van de overheid tot zo ver geweest? Laten we beginnen met het rigoureus snijden in politiecapaciteit: wegbezuinigen van aanwezigheid in de wijken, waar dus enorm veel kennis verloren gaat, en niet investeren in benodigde kennis en kunde van de politieorganisatie. We zijn meer bezig met diversiteitsquota dan met het werven van de hard nodige recherchecapaciteit en financiële specialisten.

We zijn druk bezig met het realiseren van wietproeven en, als het aan onze progressieve vrienden ligt, het normaliseren van het gebruik van synthetische drugs. Het aanpakken van kopstukken die de criminele organisaties aansturen hangt er echter een beetje bij.

 

Op de plank

We gaan na een megafout van Justitie wél met alle benodigde middelen een coffeeshophouder uit Thailand halen, terwijl in diezelfde week bekend wordt dat er talloze zedenzaken onbehandeld op de plank blijven liggen.  Zedenzaken die ook gaan over bijvoorbeeld mensenhandel, waarvan we weten dat die soms hand in hand gaat met drugscriminaliteit. Weer een schakel dus die we ongemoeid laten. En intussen blijft de draak steeds meer koppen krijgen.

 

Spiegel

Als er dus een spiegel voorgehouden moet worden, is het aan beleidsmakers die ons willen laten denken dat we er wel komen als we bij festivals borden neerplempen die mensen waarschuwen voor de schaduwkanten van drugs. Ministers die cokegebruikers aanspreken op hun gedrag. Dezelfde minister die ons wil laten geloven dat een extra bedrag van € 100 miljoen op een totale begroting van Veiligheid en Justitie (die al kleiner is dan de miljarden die in de drugseconomie omgaan) genoeg is om het monster te temmen.

Dezelfde minister die dus voor het gemak even vergeet dat zeker tachtig procent van wat er in Nederland geproduceerd wordt naar het buitenland verdwijnt en dat er met de aanpak van Nederlandse gebruikers dus geen deuk in het spreekwoordelijke pakje boter wordt geslagen.

 

Tegenoffensief

We moeten weten waar we het exact over hebben en daarom zijn onderzoeken zoals het rapport van Tops en Tromp ook zo enorm belangrijk. We moeten helder hebben waar we tegen strijden om te kunnen beoordelen of we überhaupt bezig zijn met een serieus tegenoffensief, of dat onze overheid slechts een onschuldig keffertje is dat het denkt te kunnen opnemen tegen een pitbull.

Waar is de minister die met de vuist op tafel slaat en zorgt voor voldoende capaciteit, kennis en kunde om daadwerkelijk achter de kopstukken van de organisaties aan te gaan in plaats van nèt voldoende middelen vrij te maken om de voetsoldaatjes van de straat te plukken, terwijl de leiders zich een breuk lachen, nippend aan de champagne in Dubai en Marbella?

We hebben visie en daadkracht nodig. Een overheid die zichzelf een spiegel voorhoudt, inziet wat dit land is aangedaan en met een mea culpa en opgestroopte mouwen aan het werk gaat, voordat de achterkant van Nederland definitief de voorkant is geworden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang je druk bent met rechtzaken tegen Wilders voor een uitspraak voor minder,en tegen blokeerFriezen ,wangslijm afnemen en vervolgen,lachen die drugscriminelen zich de ballen uit hun broek ,gevels opblazen ,met minimale straffen,bij een zeer kleine pakkans,we zijn een lachertje in de wereld geworden ,we zouden blij moeten zijn dat Putin in Rusland aan de macht is,wat denk je wat er gebeurd als vandaar ook nog een invasie deze kant op komt ,OM was met Demmink al een bende,en alles wat erna gekomen is komt uit dezelfde vriendenkliek .Geen bezem , maar een grote shovel hebben we nodig om de rotzooi op te ruimen .

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Tanya voor deze column.
Waar betalen wij belasting voor?
Even een klein stukje uit de lesbrief van de belastingdienst: Mensen willen zich veilig voelen. We hebben regels gemaakt om er voor te zorgen dat niemand aan je spullen zit of je op een andere manier bedreigt.
Als dat toch gebeurt komt de politie in actie.
En als iemand iets doet wat strafbaar is moet hij voor de rechter verschijnen.
EN DAT BETALEN WE UIT DE BELASTINGEN.
En nu vraag ik mij af of wij waar krijgen voor ons geld………echt niet! wie beschermt mijn kleinkinderen? Moeten wij met zijn alle geen aanklacht indienen tegen deze falende regering en bestuurders door NIET optreden zijn burgers in gevaar brengt!

Thomas
Thomas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan me een grijs verleden herinneren waarin het bezit van drugs voor eigen gebruik streng werd aangepakt. Sindsdien is er een situatie ontstaan waarin de gebruiker, van heroïnejunk en speedfreak tot quasi-relaxte wietroker en cocaïnesnuivende notabele, geen straf meer hoeft te vrezen zolang hij (het is meestal een hij) alleen afnemer is en zich niet in de handel begeeft. Drugscriminaliteit kan alleen bestaan als er drugshandel en -productie is, en die kunnen alleen bestaan als er vraag is naar drugs. De wortel van het probleem is dus de vraagzijde van de markt. Beide kanten van het probleem moeten worden aangepakt: aanbod én vraag. In werkelijkheid zien we een overheid die alleen de producenten en handelaren (enigszins) aanpakt, maar een verregaande tolerantie aan de dag legt tegenover de gebruiker van verdovende middelen. Het gedoogbeleid inzake hasj- en wietconsumptie (productie en groothandel strafbaar, persoonlijk gebruik toegestaan) is een absurd uitvloeisel van deze eenzijdigheid. Misschien speelt hier een rol dat het aantal drugsgebruikers in de politiek, het bestuur, de rechterlijke macht en de advocatuur sterk is gegroeid.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Amsterdamse burgemeester bewijst dat onze wetenschap grotendeels gepolitiseerd is. Als een criminoloog misdaad gedoogd om linkse politiek te kunnen voeren heeft deze in ieder geval voor niets gestudeerd. Wat vast staat is dat Amsterdam een succesvolle strijd kan voeren met Napoli en Medellin in om de eervolle eerste plaats. Misdaad houdt van links. Een van de dromen van links, als wij lief tegen de misdadigers zijn houden zij mee vanzelf op. En drugsgebruikers ook, je hoeft ze maar alleen op de kopie te aaien. Het roken wordt verboden en voorzien van vreselijke plaatjes maar staats drugs gepropaggert want die moeten concurreren met die van de criminelen. Ben benieuwd naar de eerste hasj symposium.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Die is er al heel lang; de jaarlijkse Canabis Cup in Paradiso. Komen veel Amerikanen.

Demanpieter
Demanpieter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi Amsterdam is verziekt door zwakbegaafde noord-afrikaanse drugscriminelen.In Rotterdam vind een proces plaats tegen psychopaten met haatdoctrine jegens christenen.In Utrecht heeft een rotzak mensen vermoord omwille van zijn islamitisch waandenkbeeld, en Baudet moet zich verantwoorden voor links NPO-geteisem vanwege het feit dat hij een creatieve boekhouder genaamd Otten eruit geflikkerd heeft!! MONDO BIZARRO!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De overheid hecht erg aan het narratief dat er geen probleem is met criminaliteit. Dat scheelt een hoop gevangeniscapaciteit. En gevangenen zijn duur. Dus dat scheelt weer een hoop geld. Toch geef ik op een briefje dat die modellen niet kloppen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het ontbreekt er nog aan, dat die criminelen een eigen nacro-CAO opstellen. Compleet met nacro-pensioenfonds en een nacro-zorgverzekering voor alle deelnemers aan die CAO.

Met een speciale afdeling van FNV-nacro.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Tanya
Een falende overheid die laat gebeuren dat vele burgers waar onder jonge kinderen verslaaft raken en waar meer psychiatrische ziekten drug gerelateerd zijn en al die afkick klinieken die handen vol geld kost in de zorg!
En dan kan je wel zeggen eigen keus door jongeren maar het wordt ze gewoon aan geboden op school! Het stikt van de rotzooi.
Wij betalen belasting voor onze veiligheid!!
Overheid verwaarloost zijn burgers het uit zoeken of dit strafbaar is lijkt mij een goeie zaak.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

@ Nenne.
De belasting die wij betalen zou eigenlijk voor onze veiligheid bestemd moeten zijn, ZOU !!!!! Ook u weet inmiddels wel hoe ’t met onze veiligheid gesteld is, toch ? We zullen dat voor onszelf moeten regelen, want de door ons betaalde belasting heeft een geheel andere bestemming. Gaat o.a. naar de Palestijnen via Quag, of naar een “democratie Festival” via Ollongren. Of naar de EU via “den Haag”, of naar Amsterdam om het daar nog enigszins bewoonbaar te houden of weer bewoonbaar te maken.
Ónze veiligheid ?? Kunnen we naar fluiten; ik heb het voor m’n gezin en mij zélf geregeld.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die spiegel heeft de cocaïnegebruiker niet nodig, daar maakt hij de lijntjes op. Houd onze bestuurders die spiegel maar voor, zien ze misschien die grote betonnen plaat voor hun hoofd zitten.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De cocaïnegebruikers een spiegel voorhouden ?? Deze man is, evenals het merendeel van de rest van deze “regering”, stapelgek geworden !! Deze zg “minister” moet zichzelf eens een spiegel voorhouden, hij zou zich kapot schrikken van wat hij alsdán zou zien. Het roepen van “minder, minder, minder Marokkanen” heeft bij deze schertsfiguur een véél hogere prioriteit !.
Wiet telen onder toezicht van de “overheid” en het roken daarvan “gewoon” toestaan terwijl het roken van tabak bijna 100 % verboden is in dit dictatoriaal geleide landje ?! (ik ben een niet-roker).
Zal wel een kwestie van geld zijn, accijnzen op tabak gaat minder binnenkomen zal dan wel via de wiet moeten worden gecompenseerd.
En dát in een “rijk” landje !

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tanya moet in de landelijke politiek gaan. Bij Forum als minister of zo.

Asher
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Een functie als minister voor Forum wordt lastig aangezien Forum niet in de regering zit. Gezien de huidige politieke verhoudingen is het ook niet erg waarschijnlijk dat Forum na de volgende verkiezingen tot een regeringscoalitie toetreedt.

Ruud Beijer
Ruud Beijer
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De koffieshop eigenaar zit onschuldig vast. Een grove schande.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ruud Beijer

Wat bedoelt u met deze 9 woorden? Als u een antwoord teveel moeite vind, OF ik me vreselijk vergis en deze reactie uiterst sarcastisch bedoeld is, lees ik dat graag. De koffieshop eigenaar zou ik graag waar hij nu zit, opgehangen zien.

H.Visser
H.Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geloof niet dan onze overheid blind is. Ze weten heel goed wat er speelt in NL. Het rapport destijds van de commissie Van Traa in 1996 sprak al boekdelen over de invloed van de drugshandel o.a. in Amsterdam en de betrokkenheid van o.a. Turken en Marokkanen hierin. Het feit dat men dit gewoon laat verslonzen zegt iets van de toekomstverwachtingen van onze bestuurders. Ik denk dat men de geesten der burgers gewillig wil maken om uiteindelijk in te stemmen met een social creditsysteem zoals dat nu in China bijna is voltooid. Big Brother upgrade 2.0. Alle problemen opgelost en hebben ze uiteindelijk alle controle.

Daniel
Daniel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Overigens ben ik het op zich wel met Grapperhaus eens dat de gebruiker een spiegel mag worden voorgehouden. Die zou ervan doordrongen moeten zijn dat er met zijn gebruik zware criminaliteit – tot moorden aan toe – gepaard gaat. Niet dat daarmee het probleem is opgelost, maar het mag best gezegd worden.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daniel

@ Daniel.
Het voorhouden van spiegels aan gebruikers is wéér eens zo’n “uitspraak” van een figuurtje die geheel buiten de werkelijkheid leeft; het heeft n.l. geen enkele zin om dat te doen, die gebruikers zitten op een geheel andere “level” dan de normaal denkende mens. Je zou dan ook dronken chauffeurs, fraudeurs, inbrekers en méér van dat tuig een spiegel kunnen voorhouden, heeft geen zin. Onze “regering” zou een spiegel moeten worden voorgehouden om ze te tonen wat zij zoal hebben verzuimd en/of verkeerd hebben opgepakt waardoor 100-duizenden NL’ers in armoede moeten leven, op Voedselbanken zijn aangewezen enz. enz.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x