Leiding Politie buigt voor onterecht racismeverwijt

Motie van wantrouwen tegen eigen personeel

 

Al jarenlang zijn we verwikkeld in discussies over het vermeende “institutioneel racistische karakter” van de politie, veelal geïnstigeerd door bijvoorbeeld de islamitische activisten van DENK of door extreemlinkse clubs als Kick Out Zwarte Piet. De diender op straat kan daarbij niet rekenen op steun vanuit de politieorganisatie. Juist vanuit de eigen gelederen krijgen ze een gigantische motie van wantrouwen.

 

In recente berichtgeving door NRC schetst een vertrekkend politieadviseur die zichzelf heeft gebombardeerd tot klokkenluider een politieorganisatie die compleet doordrenkt zou zijn van racisme en discriminatie, waar geen vrouw of homo zich veilig kan voelen.

Vertrouwen

Hoe anders is de realiteit als je meedraait op een dienst en ziet in welke sfeer er gewerkt wordt. Hoe zwaar het op straat kan zijn en hoe snel het uit de hand kan lopen. Wie heb je dan om op terug te vallen? Juist, je collega naast of achter je. En dat schept een band die wij niet kennen en die je in een normaal beroep ook weinig tegen zult komen. Je vertrouwt je collega letterlijk met je leven en dat zal je moeten doen, waarbij op dat moment volstrekt niet relevant is of hij (of zij) homo of hetero, gekleurd is of niet. Waar het om gaat is dat iemand zijn of haar werk doet.

Harde woorden

Laten we niet naïef zijn en veronderstellen dat discriminatie binnen de politie niet voorkomt. Het politieapparaat is een afspiegeling van de maatschappij en ook in die organisatie kan dus worden gediscrimineerd. Ik kan me verder voorstellen dat er af en toe harde woorden vallen. Maar mag het alsjeblieft, als je een meisje van straat moet halen dat is uitgebuit door een Marokkaanse loverboy en kapot is gemaakt door jarenlange gewelddadige verkrachtingen. Of als je bij het volgende slachtoffer van een liquidatie staat, waar de Mocro Maffia of Caloh Wagoh weleens mee te maken kan hebben. Het zal ongetwijfeld gebeuren, maar dat wil niet zeggen dat het apparaat van top tot teen verrot is en institutioneel racistisch.

Politietop

Wat verbijsterend is, is de reactie vanuit de top. Er wordt geen persbericht uitgedaan met onvoorwaardelijke steun voor de mensen binnen de organisatie, maar juist weer de nadruk gelegd op de wenselijkheid van het realiseren van meer diversiteit. Er wordt niet benadrukt hoe professioneel de agenten zijn, hoe goed zij zijn getraind en hoe hoog het gemiddelde vertrouwen in de politie is. Niets daarvan, slechts bij de NOS een reactie over het herkennen van een zeer groot aantal punten zoals geschetst in de brief. Later wel afgezwakt met de nuancering dat regelrechte discriminatie of pesterij weinig voorkomt, maar de toon is al gezet.

Diversiteitsdenken

Eveneens bij het NOS-journaal mag een diversiteitsadviseur preken voor eigen parochie en dus pleiten voor meer diversiteitsdenken binnen de organisatie. Weg met de blanke heteroman en vooruit met de vrouwen, moslims en allochtonen, dan krijgen we het lek vast boven. Ik blijf het zeggen: racisme is uitgaan van het onvermogen om je te kunnen verplaatsen in een ander als je niet exact uit dezelfde koker bent gekomen. Racisme is het uitgaan van het onvermogen van de blanke man om goed en verbindend op te kunnen treden binnen een multiculti achterstandswijk. Daarmee doe je al die goedwillende mannen en vrouwen die iedere dag weer hun nek uitsteken veel en veel tekort.

Verzieken

Waar is de topman of topvrouw die aangeeft dat er al jaren geïnvesteerd is in meer diversiteit – ook juist aan de top – dat de quota redelijk gehaald worden en dat Roze in Blauw, het netwerk voor homoseksuelen binnen de politie, uitstekend functioneert? De politieleiding is te druk met het napraten van de linkse activisten die vertellen dat haar organisatie en haar mensen niet deugen. Dezelfde activisten die continu op zoek zijn naar nieuwe manieren om het maatschappelijk debat te verzieken, met als dieptepunten de discussie over de hoofddoek binnen de politie en het aflopen van een eindeloze reeks iftars.

Binnen de drang naar meer diversiteit is blijkbaar alles geoorloofd en mag alles uit de kast getrokken worden, zelfs als het je eigen mensen beschadigt.

Weerwoord

Juist als er een groot maatschappelijk belang is bij het geven van een weerwoord aan de Social Justice Warriors die blijven benadrukken hoe de politie er niet voor iedereen is en stelselmatig discrimineert en etnisch profileert, moeten we als één man achter de organisatie blijven staan. We hebben de mensen die staan voor onze veiligheid keihard nodig, ze verdienen onze steun en geen mes in de rug.

Ze verdienen een top die zich keihard uitspreekt tegen de harde bezuinigingen die Grapperhaus weer wil doorvoeren. Een top die inziet dat het vanwege dat klimaat noodzakelijk is om te investeren in een korps, waar kwaliteit en waardering daarvan voorop staan en waar je geboren bent net zo relevant is als het hoort te zijn: niet dus.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om te beginnen ode politie is een ordehandhaver, die pet past ons niet allemaal en de politie hoeft onze vriend niet te zijn. Links vond dat allemaal al twee decennia eerder en je ziet wat het heeft gebracht. Geen respect voor politie, zelfs kleine snotaapjes lachen openlijk de politie uit, is dat wat wij willen? Politie is vaak machteloos tegen de criminelen want die worden te goed door de wet beschermd, zie wat rechters doen. Een misdadiger blijft een misdadiger. En een activist een activist. Ongeveer hetzelfde niveau, vind ik. Het is links die activisme steunt en samen willen zij watjes op straat die een oog blijven dichtknijpen vooral in allochtone wijken. Van de politiepet moeten zij allebei afblijven, anders blijft het onbegonnen werk. De leiding hoort achter hun mensen te staan en niet de politiek paaien.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ga het toch wat anders zien.
Ik ga mij steeds meer, een ongewenste gast in eigen land voelen, terwijl ik toch al ruim 80 jaar geleden hier geboren ben.
Voorbeeld van gister, wachtkamer Dokter, 5 personen aanwezig, 4 duidelijk herkenbare Incl hoofddoek en ik.
De taal was voor mij, tijdens het wachten niet aangepast, het was gewoon TURKS.
Vandaag op het schoolplein, als oppas Opa ff het kleinkind opgehaald, de regels in het
School reglement schrijven voor, in de school en op het schoolplein spreken we Nederlands.
Ik versta ze als rasechte Nederlander niet.

Jaak Peeters
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We laten ons langzaam maar zeker islamiseren. Inderdaad.

Ruud
Ruud
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tanya, wederom een zeer goed artikel van jouw hand! 1000x chapeau!!

Anna
Anna
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja als je als politie een afspiegeling moet zijn van de maatschappij; dan haal je ook binnen wat er in de maatschappij rondloopt.

Hallo Politie wanneer kunnen we jullie weer vertrouwen…… met andere worden wanneer worden jullie weer eens echt dienaars van de niet corrupte mensen….. Kan dat nog of is jullie afspiegeling zover doorgedraaid dat de “ niet geïntegreerden “ ook deel uitmaken van jullie corps.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

@ Anna.
De politie een afspiegeling van de maatschappij ?
Dat is weer zo’n leuze die wordt geuit maar een ieder weet dat dat niet bestaat. Hebt u bijv. wel eens een lesbische negerin in een rolstoel bij de politie gezien ? Ik maak één en ander met opzet belachelijk omdat mij de teloorgang van het instituut “politie” aan ’t hart gaat; hoofdzakelijk veroorzaakt door de nietsnutten, die zich “de leiding” mogen noemen, gesteund door de verantwoordelijke “politici”.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat u hier leest is toch zeker geen nieuws meer ? Sinds de toestroom van allochtonen bij de politie is het totale karakter van dat instituut veranderd. Toen bleek dat tijdens de opleiding bijna álle allochtonen afvielen wegens gebrek aan IQ en geen beheersing van de NL-taal werd besloten om de toelatingseisen te verlagen.
Het gevolg ? Thans zichtbaar !
Mij is niet duidelijk of bij dit verwijt door de “leiding” óók BOA’s zijn inbegrepen. Héél af en toe zie je zo’n BOA ergens lopen of fietsen, ze lopen er als arme sloebers bij (ik denk dat de meeste BOA’s zich verstoppen tijdens werktijd, want je ziet ze bijna nooit !). De gehele “politie-opleiding” is zo veranderd ten faveure van de allochtonen dat er in feite géén échte politie meer bestaat. Een maand op straat als BOA, dan weer een maandje met een politie-agent mee op pad, dan weer een maandje BOA enz. enz. en dát járen lang. “Vroeger” waren adspiranten 1 jaar intern op een politieschool met ’s avonds verplichte studie, toen werden er agenten “afgeleverd”. Nu lopen er velen in een soortement van trainingspak, zónder pet of wat dan ook, langs de weg, en dát wil respect “afdwingen”?
Ik heb geen enkel vertrouwen en/of respect voor de NL-politie, een héél enkele uitzondering daargelaten.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is waanzin om te stellen dat de politie een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. Steken we dan ook criminelen in het blauw? Nee dus.
Of je het wilt of niet, Nederland is een boreaal blank land met een westerse cultuur en een van oorsprong christelijk pakket aan normen waarden. Daarin past ook dat iedereen, die deel uit wilt maken van de maatschappij altijd welkom is. Zelfs de meest verstokte nationalist zal dit beamen.

Bij de politie is dus best ruimte voor een agent M/V met een kleurtje, met een ander idee over seksuele omgang en met een ander geloof. Dit alles natuurlijk wel mits zij zich confirmeren aan de Nederlandse wet, de Nederlandse regels omtrent houding en gedrag en de Nederlandse regels over het dragen van het uniform.
Elke uitzondering kan niet worden getolereerd als zijnde afbreuk doen aan het gezag dat de politie als ordehandhaver dient uit te stralen.

Dan over het vermeend institutioneel racisme binnen de Politie. Nederland is een rechtstaat en willekeur bij opsporing is bij wet verboden. Om willekeur te voorkomen worden profielen aangemaakt die gebaseerd zijn op ervaringscijfers, zodat de kans van slagen groot genoeg is om de gevolgen van de misdaad sneller en effectiever aan te pakken. Dat bij het profileren in Nederland daarbij met name lichtgetintiërs naar boven komen drijven heeft niks te maken met ethnisch profileren, maar met de bittere werkelijkheid. Als ik ben gebeten door een zwarte bouvier, dan ga ik ook niet op zoek naar een witte poedel om het een schop te geven.

Dus hou eens op met het knechten van onze ordehandhavers. We zullen ze nog zo hard nodig hebben. Vervang liever de policor politietop door echte agenten.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

@ Sabreur.
“De politietop vervangen door échte agenten” ? Dat kan niet meer, Sabreur, want échte agenten bestaan bijna niet meer in Nederland.
“We zullen ze nog zo hard nodig hebben” zegt u.
De politie is er niet 100 % meer voor de bevolking maar om de “elite” te beschermen.
Ik kom uit die politie-wereld en weet er IETS van.
De bevolking wordt een rad voor ogen gedraaid.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vestig even de aandacht op het feit dat uitdrukkingen als ‘kankermongolen’ of ‘pauper-allochtonen’ moeilijk als discriminerend of racistisch kunnen worden aangemerkt. Kankermongool is al sinds jaar en dag een normale Rotterdamse uitdrukking en sommige allochtonen vallen nu eenmaal in de categorie van “arme personen”.

Anthony
Anthony
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Goh, dat er nog mensen in nederland zijn die man en paard durven noemen en de waarheid durven te vertellen! Ben werkelijk benieuwd, hoe lang nog!Maar Petje af, voor die dame Tanya!!

Ruud
Ruud
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tanya, jouw zoveelste uitmuntend goede artikel! 1000x chapeau!!

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

goed artikel.
Ik heb al eerder gezegd dat de politie mensen over het algemeen een lintje verdienen (niet diegenen met een snelheidsflitser natuurlijk)
maar ik denk dat ze dagelijks VEEL lelijke woorden en agressiviteit naar het hoofd gesmeten krijgen en als je als agent in bepaalde culturen of in bepaalde sociale zwakkere milieu’s ook van autochtone allooi dingen moet aanpakken, nou dat moet je soms wel schelden om het aan te kunnen.
ja, zo’n commissaris staat daar ver vandaan. Weet hij veel. In zijn tijd als beginnend agent waren de mensen wellicht nog gezeglijker.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
De meeste leidinggevenden bij de politie zijn NIET óóit begonnen als agent in een korps en weten derhalve niet heel veel van de gebeurtenissen waarvoor een agent komt te staan. Veel leidinggevenden zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, waar zij bijv. als manager werkzaam waren; door personeelsgebrek kon “bijna iedereen” als zij-instromer zónder politie-opleiding, bij de politie terecht, óók als leidinggevende.
In de jaren ’90 is de teloorgang van de politie op grote schaal begonnen. Er werden brieven rondgestuurd door leidinggevenden aan agenten dat zij toch vooral integer dienden te zijn (en terecht !) vele van die leidinggevenden waren zélf de grootste viespeuken in het korps; ZIJ zagen en gebruikten agentes als prooi én jachttrofee.
Ik zou zeggen : Breek me de bek niet open !!

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb een vraag aan Tanya: denk je dan dat er helemaal niets aan de hand is? Dat Carel Broers ongelijk heeft? Zelfs als hij maar een beetje gelijk heeft, is dit iets om serieus te nemen. Als er bijvoorbeeld een vrouw bij de politie is die klaagt over sexuele intimidatie, dan is een reactie van “onvoorwaardelijke steun aan de mensen binnen de organisatie” het ergste wat de politietop kan doen. Want dan neem je de klacht niet serieus.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

zal best voorkomen. Ze zegt ook niet dat het er NIET is. Maar zo heel erg als die klokkenluider aan heeft gegeven, is het vast niet.
en ik geloof zeker dat de agenten vaak voor rotte vis worden uitgemaakt, dus dat je dan terugscheldt, vind ik vrij normaal.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen