Links Rotterdam hakt in op koloniaal verleden

Maar aan moderne slavernij wordt niets gedaan

Foto:

Rotterdam zat in het verleden ’tot over de oren’ in de slavernij en daarom is er nu racisme. Zo ongeveer luidt de voorspelbare conclusie van een recent gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd op verzoek van de linkse partijen in de gemeenteraad. Dus moeten er excuses en een museum komen. Tegelijkertijd worden de slachtoffers van moderne slavernij aan hun lot overgelaten: meisjes en vrouwen die tot prostitutie worden gedwongen. Tanya Hoogwerf klaagt aan.

In Rotterdam verscheen dit weekend een onderzoek naar het koloniale verleden van de stad. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een motie uit 2017 van de gemeenteraadsfracties van PvdA, D66, NIDA, SP, GroenLinks en de PvdD. Ofwel links, linkser en uiterst links Rotterdam. De motie riep op tot een publieksvriendelijke publicatie, waarmee het koloniale en slavernijverleden voor het onderwijs toegankelijk worden. Kostenplaatje: ruim € 220.000,–. Het mag wat kosten om in drie, ja maar liefst drie, boeken op te schrijven wat iedereen al wist: Rotterdam heeft een geschiedenis waarvan slavernij inderdaad onderdeel is geweest.

 

Racisme

Volgens de onderzoekers zaten we zelfs ‘tot over de oren’ in de slavernij en volgens de initiatiefnemer, de PvdA, is dat de oorzaak voor het huidige racisme in Rotterdam. Problematisch is dat dit discours gretig wordt overgenomen door het stadsbestuur. De wethouder maakt het onderdeel van de aanpak van discriminatie en racisme, de burgemeester pleit voor excuses van het kabinet en daarnaast voor een museum over het slavernijverleden, dan wel graag vergelijkbaar met het Joods Historisch Museum.

Je doet tegenwoordig, geloof ik, echt niet meer mee in de antiracismebeweging als je niet minimaal het vergelijk hebt gemaakt tussen de slavernij en de Holocaust.

Deze ontwikkeling is niet uniek voor Rotterdam. In Amsterdam speelt een soortgelijke discussie na een vergelijkbaar onderzoek. Door de G4-gemeenten wordt tegelijkertijd een onderzoek gefinancierd naar institutioneel racisme. Zowel Rotterdam als Amsterdam hebben zich al opgeworpen als pilotgemeente om eigen handelen te onderzoeken op mogelijk institutioneel racisme. De toon is gezet, de stemming is bepaald.

We blijven het beschuldigende vingertje krijgen en het stickertje ‘racist’ en al het beleidsmatige handelen wordt daar vervolgens door bepaald.

 

Spruitjeslucht

Rotterdam is een havenstad. Een internationale handelsstad bij uitstek. Als de linkse partijen een positieve bril opzetten is dat de oorsprong van de multiculturele smeltkroes Rotterdam. De stad waar 174 nationaliteiten in pais en vree samen zijn gekomen en waar de immigratie alleen maar toegevoegde waarde heeft geleverd, want we eten toch gezamenlijk tajine op gezellige, gesubsidieerde buurtbijeenkomsten. De boze, blanke burger die kritiek heeft op het mislukken van de integratie wordt weggezet als bekrompen en bang en terugverlangend naar spruitjeslucht in het portiek.

 

Handelsverleden

Tja. En nu is het handelsverleden dus opeens de bron van alle kwaad. De eeuwenoude oorzaak van racisme en uitsluiting in het hier en nu. De katalysator van pijn en een gevoel van er niet bij horen. We worden met zijn allen moreel teruggeworpen in de VOC-tijd en collectief verantwoordelijk gehouden voor de excessen van toen. Vooral ook niet bezien vanuit de context van die tijd, maar volledig één op één vertaald naar nu, alsof een vergelijkbare situatie zich ooit weer voor zou kunnen doen, op wat voor manier dan ook. Natuurlijk niet.

Ja, discriminatie komt nog steeds voor en is verwerpelijk. En dus niet voor niets verboden volgens de wet en de Grondwet. Alleen dát al is zo’n wezenlijk verschil met de mentaliteit en perceptie van vroeger, dat we met zekerheid kunnen stellen dat het verleden van toen nooit meer een onderdeel zal zijn van de geschiedenis die we nu met elkaar schrijven, en gelukkig maar.

Maar waar BLM-activisten en beleidsmakers in hun kielzog moord en brand schreeuwen als het gaat om de misdaden van toen, blijft het angstig stil als het gaat om het aanpakken van de excessen die zich juist wél nu voordoen.

 

Moderne slavernij

Er is ook in Nederland sprake van moderne slavernij in de vorm van meisjes en vrouwen die worden gedwongen tot prostitutie. We kennen het vaak onder de noemer mensenhandel of meisjes die het slachtoffer zijn geworden van loverboys, maar feitelijk draait het om dwang en uitbuiting en is het dus niets meer en niets minder dan slavernij.

Met dank aan een uitgekleed politieapparaat en een zedenafdeling die het werk al helemaal niet meer aankan, zijn deze slachtoffers vaak aan hun lot overgelaten, laat staan dat er sprake is van vervolging van de mannen die hun het leven onmogelijk hebben gemaakt. Als we dan toch excuses aan gaan bieden, zullen we dan daar eens beginnen?

 

Dit land zucht inderdaad wel onder het verleden. Nederland is er ijzersterk in geworden om, onder het juk van een ongepast schuldgevoel, zonder een strobreed in de weg te leggen ruim baan te geven aan immigratie. Met alle gevolgen van dien.

Kritiek op de multiculturele samenleving is nooit mogelijk geweest. Niet op de instroom of beperking daarvan. Niet op de uitwerking van immigratie op wijken of steden en al helemaal niet op de invloed op onze normen en waarden en manier van samenleven.

 

Aanslag

En waar heeft ons dat gebracht? Het is, zelfs na een keiharde aanslag op onze vrijheid van meningsuiting, onmogelijk geworden om die waarde, zo’n ontzettende belangrijke pijler onder onze samenleving, te verdedigen en te handhaven. Juist daar waar onze toekomst hiervan doordrenkt zou moeten zijn, binnen het onderwijs.

We hebben deze week in Rotterdam kunnen zien dat het tonen van een cartoon niet meer mogelijk is zonder gekwetste lange tenen en zelfs dreigementen, met als resultaat dat het gewenste doel is bereikt en de cartoon is verwijderd.

 

Als we het dan toch gaan hebben over discriminatie en uitsluiting, laten we dit dan ook meenemen in dat debat, voordat we onder het mom van inclusie boven alles tegelijkertijd alles verkwanselen wat ons ooit lief is geweest.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
61 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wacht nog steeds op een vergoeding vanuit Spanje en óók nog één vanuit Frankrijk. Één van mijn voorvaderen is gesneuveld voor “koning & vaderland” tijdens de 80-jarige oorlog en een andere dappere voorvader sneuvelde tijdens de Franse bezetting o.l.v. de broer van Napoleon.
Ik heb aan beide zware verliezen een reusachtig trauma overgehouden, ik barst af en toe zomaar in tranen uit, óók als ik ergens op straat loop of fiets ! Bepaalde werkzaamheden kan ik ook al niet meer uitvoeren ! ’t Is verschrikkelijk met mij ! Dus Spaanse en Franse regering : kom eens over de brug met die genoegdoening !!

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Mijn voorvaderen komen uit den Briel en hebben zeer moeten lijden onder Alva. Ook ik barst zomaar in tranen uit en dit trauma draagt onze familie al eeuwen met zich mee. Kan ik effe vangen?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

@ Gussel. Ik sta volledig achter of naast u (wat u maar wenst) omdat ik hetzelfde voel als u en uw zwaar getroffen familie. Ik wens u sterkte in uw strijd !

Bennie
Bennie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Goh, wat ben ik blij, dat ik niet de enige ben, die nog zwaar lijdt onder de Spaanse en Franse overheersing. Zeker nu deze landen het gore lef hebben ons weer te bestelen van onze zuurverdiende centjes.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

@ Gussel. Was ik ff vergeten , sorry. U kunt niet mee delen in de opbrengst van het smartengeld omdat uw voorvaderen de bril van Alva hebben verduisterd. Sorry hoor , ‘t spijt me oprecht.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Nou, en ik dan? Ik heb Joods, Indisch, Frans en zelfs Belgisch bloed in mijn aderen! U moest eens wten hoe getraumatiseerd ik me door het leven moet sjokken. Zal ik mijn bankrekeningnummer er gelijk maar bijzetten?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

@ Willemijn . Bent u wél Nederlander ? Anders mag u niet meedoen !!

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Haha, jawel hoor. Tenminste…..mag je je Nederlander noemen als in de stamboom van je moeder tot de 17e eeuw slechts Hollands bloed te vinden is? En ja, mijn vaders stamboom vertoont wel veel mixjes, maar pas vanaf circa 1750 zijn voorvaderen gevallen op het vrouwelijk schoon van niet-Nederlanders. Wel in Nederland blijven wonen en baren, dus valt het allemaal wel mee, toch? Ik ben een echte Rotterdamse, maar woon nu wel in Duitsland. Mag ik nu toch nog meedoen??

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

@ Willemijn.
Omdat u Rotterdamse bent maar óók nog eens in Duitsland woont mag u meedoen ! (Ik kom nét vanuit Duitsland Nederland ingereden , ff tanken en andere inkopen gedaan) had verwacht dat geen enkele NL’ er daar te vinden zou zijn i.v.m. corona, maar nog steeds hetzelfde beeld als 3 maanden geleden ! Maar ú mag blijven meedoen !!

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Dank u wel karton, mijn dag kan niet meer stuk. Maar eh….als ik u nu vertel dat één van mijn voorvaderen in de Ark van Noach zat…….. mag ik dan nóg meedoen en een schadevergoeding vragen? U moest eens weten hoe erg dat was, opgesloten op een bootje tussen al die beesten…..

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

@ Willemijn. Wat fijn dat ik iemand een prettige dag heb bezorgd ! Als uw voorvader op die Ark van Noach werkzaam was , mag ik toch hopen dat hij NIET de stuurman was. Die boot belandde toch op een berg ergens in Turkije , was ‘t niet de berg Arrarat ?
Weest gerust Willemijn : u heeft uw loyaliteit voldoende duidelijk gemaakt !!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

kan je nog wel gaan tanken? Ik denk steeds dat ze me zullen terugsturen…. (bij Kranenburg)

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien. Wij hadden geen enkel probleem. Bij de grensovergang Winterswijk – Oeding.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Is de overgang naar Kranenburg/Kleve open voor Nederlanders zonder problemen dan? Ik moet nog nodig naar Kleve.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28. Bij de grens Winterswijk – Oeding geen problemen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ik zal maar zwijgen over de ellende van de dertigjarige oorlog die mijn voorouders moesten doorstaan. Naar mij zullen ze toch niet luisteren want Europa was toen blank.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Gezien worden iets gedaan te hebben. Gehoord worden iets gedacht te hebben. Maakt niet uit wat het kost en of het zinnig is. Mijn verwonderde ongeloof transiteert naar opstandige onpasselijkheid.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn voorstel: laat het verleden rusten. We kunnen de toekomst veranderen, maar het verleden is voorbij.
Wees flink en aanvaard dat niet alles in het verleden perfect was en houd vooral op naar het verleden te kijken met de normen van nu.
Probeer liever moslims te leren dat zij ten minste net zoveel respect moeten hebben voor onze vrijheid van meningsuiting inclusief spotprenten als dat zij respect verlangen voor hun profeet.
Als ze geen respect kunnen hebben voor onze VvMeningsuiting dan staat het ze vrij om dit land te verlaten en terug te keren naar een willekeurige islamitische dictatuur.

Pank Vale
Pank Vale
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik neem aan dat je laatste zin een grapje is!?

Puck van der Land
Puck van der Land
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pank Vale

Nee, dat terugkeren naar de cultuur van oorsprong, islamitisch of anderszins, als het hier niet goed genoeg is voor de klagers over de Nederlandse cultuur, dat terugkeren is een vrije keus. Niemand wordt gedwongen te vertrekken, maar wanneer het hier zo slecht is als al die klagers beweren, ga dan weg, ga terug en hervindt daar je geloof, je zelf vertrouwen en help het land dat je verlaten hebt, mee opbouwen volgens je eigen ideeën of cultuur.

HenkyPanky
HenkyPanky
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Puck van der Land

Beste Puck. Enig idee waarom deze Islamieten in Nederland zijn? Hier kunnen zij namelijk doen wat in hun eigen land verboden is. Hetzelfde geld voor andere buitenlanders (binnen gesmokkeld door NGO’s). De belasting betaler is de pineut. Ik zie regelmatig rubberbootjes aanspoelen op de Spaanse kust. Zelden blijft er iemand op het schiereiland. Ze (hoofdzakelijk jonge mannen) vervolgen hun weg naar Nederland. Naar een land dat teveel geld en huizen heeft.
Voor mij is de oplossing heel simpel. Zodra een crimineel opgepakt wordt, direct uitzetten, incl. hun opvoeders. (papa, mama, opa, oma, ooms en tantes). Doe dat één keer en ik verzeker je dat het een stuk rustiger gaat worden. Nogmaals, uit vrije wil vertrekt er geen hond.

Puck van der Land
Puck van der Land
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HenkyPanky

Klopt, ze gaan niet zomaar uit zichzelf weg, uit Nederland, want de overheid pampert ze aan alle kanten. In Spanje krijgen die aangespoelde overlevenden, hoogstens wat te eten en droge kleren, maar geen maandenlange ondersteuning. Daarom gaan de meeste gelukzoekers door naar boven, Nederland of Engeland. En wie steunt goddomme toch die overheid? Wie kiest er straks weer voor een Rutte of een andere praatjesmaker die de heleboel uitverkoopt? Dat doet een flink deel van de Nederlandse bevolking. Die krijgt wat ze verdient: een grote rotzooi.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Puck van der Land

Zou ik toch graag aan toe willen voegen: niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Dus weiger je je aan te passen aan de normen en waarden van het land waar je zoveel profijt van hebt, dan is er maar één antwoord: wegwezen!

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pank Vale

Nee geen grapje. Voor moslims zijn de landen van herkomst geen dictatuur zoals wij dat opvatten. Het zijn juist landen waar ze zich vrij voelen omdat ze daar moslim in een volledig geislamiseerde omgeving kunnen zijn.
Vrijheid zoals wij dat kennen in Europa heeft geen enkele betekenis voor moslims, is alleen maar lastig. Ze zullen daarom ook nooit vrijheid van meningsuiting respecteren. Alleen al het bestaan van niet-moslims is een belediging voor moslims. Het begint met een cartoon, en het zal steeds een stapje verder gaan, net zolang totdat ze hun omgeving geïslamiseerd hebben.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pank Vale

Vrijwillig ha ha laat me niet lachen, dit is alleen nog maar met harde hand mogelijk , als de eigen burgers de ogen eindelijk open gegaan zijn, en wat er dan komt weet iedereen nu toch al dit kan niet uitblijven.

HenkyPanky
HenkyPanky
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pank Vale

Aan de negatieve reacties te oordelen, hebben zich inmiddels 9 Islamieten gemeld om vrijwillig het land te verlaten.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlanders zijn inmiddels de slaven van de allochtonen,die jammeren en klagen,maar hebben subsidie ,allerlij sociale voordelen ,werken doen er weinig,met crimineel gedrag staan ze bovenaan.Zichzelf slaven noemen,maar ondertussen zijn het de grootste luibakken die er bestaan ,en alleen maar op geld en gewin uit .

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Ze krijgen hier alle kansen om zich te ontwikkelen en een bestaan op te bouwen. De belastingbetaler zorgt dat dit wordt gefinancierd. We hebben zo dus al genoeg gecompenseerd voor ons slavenverleden.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

ja en stammen ook nog af van Afrikaanse slavenhandelaren, maar DAT zal wel niet uit het ‘onderzoek’ zijn gekomen.

M.W. de Leeuw
M.W. de Leeuw
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In 1600 – 1700 werd de kust van NW Afrika onveilig gemaakt door Algerijnse en Marokkaanse piraten. Wanneer zij een Nederlands koopvaardijschip hadden veroverd, voerden zij de Nederlandse bemanning af als slaven. Wij hadden toen admiraal De Ruyter, die het af en toe lukte om deze blanke slaven te bevrijden. Geweldig. De zeerovers die hij gevangen had hing hij op aan de mast Hij toonde ze om in de Algerijnse of Marokkaanse haven even heen en weer te varen voordat hij de touwen doorsneed en de lijken in de haven dropten. Geweldig. Het maken van excuses zoals hierboven genoemd vind ik belachelijk. Wat hebben wij er mee te maken, wat er toen is gebeurd. Ik ben nog voor 1/16 van Franse afkomst, dus dat deel telt niet mee. Verder waren mijn voorouders boeren of ambachtslieden, dus ook geen rede voor excuses. Als er dan toch excuses gemaakt moeten worden (buiten mijn toestemming), dan gelijktijdig met excuses van Marokko en Algerije.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  M.W. de Leeuw

Vergeet niet het NL-Britse bombardement op Algiers in 1816. Zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bombardementen_op_Algiers

“Hoewel er meerdere keren acties werden ondernomen door verscheidene Europese en Amerikaanse marines om de Barbarijse piraterij tegen Europa door de Barbarijse staten de kop in te drukken, was de specifieke opdracht de christelijke slaven te bevrijden en het tot slaaf maken van Europeanen te stoppen. In dat opzicht was de actie deels een succes, omdat de Dey van Algiers duizend slaven liet gaan na het bombardement en een verdrag tegen de slavernij van Europeanen tekende. “

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  M.W. de Leeuw

Blanke slaven tellen niet mee alleen gekleurde slaven mogen klagen, dat weet u toch?

HenkyPanky
HenkyPanky
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dus als ik het goed begrijp hoesten de fractieleden van PvdA, D66, NIDA, SP, GroenLinks en de PvdD, De € 220.000,00 uit eigen zak op? Of zijn de Nederlandse slaven (belastingbetalers) weer de klos.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HenkyPanky

Links deugen gaat altijd op andermans rekening.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Tanya voor deze colmn.
Ik ben zeer ingenomen dat je de landelijke politiek ingaat!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

gaat ze landelijke politiek in? Wat goed. Had ik nog niet gehoord.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zouden ze echt iets aan institutioneel racisme willen doen, dan zouden ze de invloed van INTERSECTIONALISME en CRITICAL THEORY onmiddellijk moeten stoppen.

Echter de beweging zoals hierboven beschreven volgt juist uit beide gedachtenstromingen.

Termen als “positieve discriminatie”, “diversiteit en inclusiviteit” vertegenwoordigen acties die onze overheden ondernemen om ongrondwettelijk te discrimeren op basis van huidskleur en geslacht.

Echter, die linkse lieden praten het goed dat ze ongrondwettelijk bezig zijn omdat ze vinden dat het voor een goed doel is.

Ik wacht nog steeds op de eerste advocaat die de overheid aanklaagt wegens het schenden van de grondwet.

“Positieve discriminatie” wordt al meer dan 20 jaar bedreven, in eerste instantie om vrouwen te bevoordelen. Een hedendaagse variant van hetzelfde principe zijn de opgelegde quotas.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

En dat terwijl discriminatie nooit positief kan zijn.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“Positieve discriminatie” is een ander woord voor “privileges verlenen” en is wel degelijk positief voor degene die er voordeel van trekt.

Het is alleen tegen de wet.

Kassa
Kassa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat is dan wel weer leuk. Als burgemeester van Rotterdam zal de Marokkaan Aboutaleb dan wel excuses moeten maken voor het Rotterdams slavernijverleden.
Leuke bijkomstigheid is ook, dat de grootste slavenhandelaren die in de tussenhandel tussen Afrikaanse stamhoofden en de slavenkopers de Arabieren waren.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kassa

Zo krijgt hij dus nog toekenning voor wat zijn volk als barbaren hebben gedaan in het verleden, en zie het dan maar als bonus voor wat zijn volk nu allemaal uitvreet in ons oh zo mooie land. Heb die man nooit vertrouwd dit kan ook niet want hij is Islamiet en tegen alle ongelovige honden zoals zijn ideologie voorschrijft.

Jospot
Jospot
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeet niet dat het een winstgevend verdienmodel is voor velen. Zoals gebruikelijk verklaart dat veel als het om deugenarij gaat.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer gaan we afstammelingen van de Nederlandse bevolking, die in die tijd onder zeer erbarmelijke omstandigheden leefde compenseren?

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Nooit, zover ik ingelicht ben door mijn fam, heeft mijn opa in een werkkamp in Duitsland gezeten, pas na de bevrijding terug gekeerd, en zo kapot dat hij in dat zelfde jaar nog is overleden. Mijn vader heeft dit als kind allemaal meegemaakt. Er is nooit een vergoeding gekomen ,niet van Nederland, en ook niet van Duitsland.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Luisteren en handelen naar feitenarme narratieven met destructieve boodschappen is zonde van tijd en moeite.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fantastisch artikel, alle 5 sterren waard.

Het Hollandse (VOC en WIC) slavernijverleden wordt tegenwoordig zwaar overdreven en uit de context gerukt. Ja, er zijn vreselijke plaatjes over volgepakte trans-Atlantische slavenschepen, waarbij er velen omkwamen. En over zware straffen voor slaven, zoals een slavin hangend aan een boom…
Niemand vraagt zich af waarom die afbeeldingen bestaan. Omdat de tekenaar het ook in die tijd al extreem vond misschien?

Wat zijn de feiten? Hollanders verzorgden slechts 6% van de trans-Atlantische slaventransporten. Rond 1800 was de situatie van slaven op de katoenplantages in de VS al beter dan die van verse Europese immigranten in New York, volgens prof. Emmer.

En over de slavernij in Zuid-Afrika bestaan nog meer sprookjes. Nooit is daar echte slavernij geweest. Van de inheemse KoiSan al helemaal niet. Wel werden er door de VOC ‘koelies’ uit India en Java ingevoerd. Niet als echte slaven, wel vermoedelijk misleid door te hoge verwachtingen. Geen enkel verschil met onze al dan niet illegale buitenlandse arbeiders in de kassen van het Westland of elders.

Tanya heeft groot gelijk. Onterechte krokodillentranen van politiek-correcte gemeenteraden over het verleden, terwijl ze blind zijn voor door hen gestimuleerde of althans gedoogde en volledig vergelijkbare situaties in het heden.
Nog los van de vraag hoe erg dat nu is. iedereen werkt hier vrijwillig. Elke ontevreden arbeider mag weglopen, en terug naar Polen of veel verder.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door J. de Ruiter
Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er worden in gewoon minderjarige meisjes als kindbruidjes het land ingevlogen uit Syrie, voor oudere mannen. Laat NIDA daar eens over beginnen. Walgelijk.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit kan de grootste hypocrisie van onze tijd genoemd worden, de onophoudelijke gezeur over het slavernijverleden en de koloniale tijden. De huidige slavernij gedreven vooral in landen van de meeste huidige klagers wordt doodgezwegen omdat dit vooral moslimlanden betreft. En juist deze mensen koloniseren nu Europa en stellen als vluchtelingen te hoge eisen aan hun gastlanden gepaard zelfs met levensbedreigende
geweld tegen de autochtone bevolking. Omgekeerde wereld waar de autochtone bevolking zich naar de allochtone moet schikken. De laatste ontwikkelingen laten zien het enorme fout die Europa maakte door massaal vluchtelingen uit dit soort landen op te nemen. Europa is verziekt en mag zich geen veilig werelddeel meer noemen. Wij zakken naar niveau van een onveilige derde wereld land die juist ontvlucht wordt door mensen die dezelfde onveiligheid met zich binnenbrengt. Elke gekozen leider in moslimlanden is een dictator geworden maar men vraagt zich niet af waarom. Bij onrusten zal Europa ook dictatoriaal worden maar dan helaas naar de autochtone bevolking toe.
Zolang men zich laat leiden door de door bedenkelijke lieden gekaapte Verenigde Naties, veranderd er niets. En de ontwikkelingen zijn niet goed. Mocht nu president Trump verliezen zullen de schurkenlanden met hun vluchtelingen en de politiek correcte Brussel alleen maar blij zijn. Macron blaft op moment maar hij doet het niet voor een spiegel.
De gedachte dat wij verkocht of weggegeven zijn wordt steeds grimmiger naarmate de Europese multiculturele LAT relatie steeds sterker wordt.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit gaat niet over slavernij of racisme. Dit gaat alleen maar over geld. Easy money. Flink jammeren en dan cashen. En links gaat de financiele overdrachten faciliteren.

Waar we het dan ook eens hoognodig over moeten hebben is hoe links getransformeerd is tot een gigantische criminele organisatie. Nu, in de VS, wordt op grote schaal verkiezingsfraude gepleegd. Daarvoor mochten we jarenlang tegen journalistieke fraude aankijken waar principieel aan valse en verdraaide berichtgeving wordt gedaan. De democratische uithangborden zijn criminele families als de Bidens, de Clintons of de Obama’s. De eerste vanwege machtsmisbruik als vice-president ten faveure van zijn zoon en zichzelf. De tweede vanwege corruptie: flink geld storten in de Clinton Foundation waarna Billary hun netwerk in beweging zetten en na afloop een krankzinnig hoog bedrag krijgen uitbetaald voor een speech, wat weinig anders kan zijn dan een afbetaling. De derde omdat hij niet in de VS geboren is en nooit president had mogen worden. Dat is dan in de VS, het machtigste land ter wereld. Hier in Europa is het waarschijnlijk nog veel erger.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Daar ben ik inmiddels ook van overtuigd, zeker na wat Biden zei dat ze door moeten gaan met tellen het systeem schijnt te werken waren zijn woorden, duidelijker kan hij niet zijn toch. De corruptie druipt eraf bij de Democraten in de VS .Het woord Democraat al ,dat ze dat nog durven te gebruiken.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Het feit alleen al dat de man op het schild gehesen wordt. Hij is 77 en dementeert. Maar hij doet precies wat zijn umfeld hem in zijn oor fluistert. In die zin is hij de ideale stroman voor ’the deep state’ en tegelijkertijd een belediging voor de kiezer. Wie stemt er nu op zo’n man. Hij heeft niets te vertellen, geen verhaal, zit al 30 jaar in het politieke systeem. Je krijgt dus meer van hetzelfde: meer oorlogen, meer vriendendiensten voor Wallstreet, meer identity politics. Alleen als je enige motivatie Trump-haat is, kun je voor zo’n systeemfossiel stemmen. Trouwens, niet dat ze veel alternatieven hebben bij de democraten. Bernie Sanders is 79, Nancy Pelosi is 80, Michael Bloomberg is 78 en Elizabeth Warren wordt 71. Geen doorstroming dus. Allemaal vastgeroeste plucheklevers.

Na deze verkiezingen, als je het zo wilt noemen, kan de democratie begraven worden. Niemand is nog te vertrouwen, ook al wint Trump de aangekondigde rechtzaken.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Youp
marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind dat ze die 220.000 euro beter kunnen gebruiken voor een heel stevig hek om Rotterdam zo dat die hele linkse rattenclub er niet meer uit kan. Na een tijd zullen ze vanzelf wel gaan merken wat ze dan bereikt hebben met hun idiote onderneming wat ze van plan waren. Het werkt racisme in de hand?? wat een onzin zeg, Links Rotterdam heeft het racisme tegen de eigen burgers massaal geimporteerd door al die rommel het land en stad binnen te halen. Als er al racisme is in Nederland dan is het wel tegen over de eigen burgers in Nederland, zeker niet tegenover de import .Voor die gaan alle deuren open en ze worden al jaren in de watten gelegd door links. LINKS moet zich diep schamen met hun verraad tegenover de eigen Nederlandse burger. Ze buigen schijnbaar nu al voor het Islam terroristen door voor geimporteerde snotneuzen te buigen. Deze stad is een schande voor het ooit zo mooie Nederland, en behoord inmiddels tot een van de vele ontstane zandbaksteden in Nederland.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Weet je wat zo erg is marjo012? Ik moet je op zoveel punten gelijk geven!
Maar….. ik ben geboren en getogen in Rotterdam, heb er gestudeerd en gewerkt en me sterk ingezet voor het welzijn van anderen. Ik ben opgegroeid -letterlijk- in de puinhopen die de oorlog daar had veroorzaakt. Zowel de Duitsers als de Geallieerden hebben hun bommen daar laten vallen. Ik heb meegemaakt hoe de stad weer verrees, hoe die weer werd opgebouwd en ik werd trots, héél trots op mijn prachtige Rotterdam. En langzamerhand kwam het gevoel van onbehagen. Ik werkte in het centrum van de stad en kon op een gegeven moment bepaalde straten, pal om de hoek, niet meer als vrouw alleen betreden. Ik werd daar een paar keer zelfs gedwongen als een straatvechter de testosteronbommen van me af te trappen. In een paar winkels weigerde het winkelmeisje Nederlands met me te spreken, of misschien kon ze het niet. Een gehoofddoekte vrouw bood aan voor me te vertalen. Lief bedoeld, maar vertalen!!!! in mijn eigen Nederlandse Rotterdam??? Al die dingen bij elkaar openden mijn ogen en ik zag de verloedering, voelde de dreiging. Links ben ik nooit geweest en ik heb gezien welke elementen de stad naar de verdoemenis hielpen. Leefbaar Rotterdam is de enige partij die het tij zou kunnen keren, maar dat kunnen ze niet alleen.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Zo herkenbaar Willemijn, ben geboren en opgegroeid in Rotterdam.
Niet lullen, maar poetsen en de schouders eronder dat is/was in mijn tijd altijd het motto. Veel Rotterdammers zijn vertrokken uit hun stad, omdat deze zo onherkenbaar veranderde en/of niet meer veilig is. Ook ik ben al heel veel jaren geleden vertrokken naar Drenthe.

Thomas
Thomas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie voortdurend zeurt over Zwarte Piet en Witte de With, over een slavernijverleden dat grotendeels al meer dan twee eeuwen achter ons ligt, die heeft blijkbaar een gebrek aan werkelijke, actuele misstanden om over te zeuren. Men zal in weinig landen zo weinig racisme aantreffen als in Nederland. Het luidst is nog de stem van het anti-blanke racisme.
Modieus na-apen van een radicale minderheid in Amerika, meer is het niet. Het echte probleem is dat een groot deel van onze politici, ambtenaren, leerkrachten en, niet te vergeten, de media, meedoet aan deze onzin. Men durft er geen kritiek op te leveren, bang om voor racist te worden uitgemaakt. Het partijtje BIJ1 wist, notabene in Amsterdam, met moeite één restzetel in de gemeenteraad te halen. De mensen die in Nederland het goede voorbeeld zouden moeten geven laten zich inpakken door een kleine groep extremisten.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan dus enorm giftig worden over het gedram vanuit een hoek aangaande onderdrukking. Om te beginnen zijn mijn voorouders in deze streek waarin ik woon enorm uitgebuit op de landerijen en in de fabrieken van de decadente zogenaamde beter gestelden. In het koloniaal verleden was het ook nog eens zo dat er in de streken waar de slaven vandaan kwamen niet iedereen slaaf was, als u begrijpt wat ik bedoel. Wanneer is het genoeg en wordt een mens geacht verantwoordelijk te zijn voor zijn/haar eigen keuzes en fouten? Ik kots letterlijk op types die het nodig vinden terug in de tijd te gaan om eigen falen onder weg te stoppen.
Iedere toekomst is een keuze en heeft werkelijk niets met het verleden te maken.

Thomas
Thomas
3 jaren geleden

Naast Amsterdam, Middelburg en Hoorn speelde Rotterdam ook een rol. Maar het blijft onzinnig om de Rotterdammers van nu daarop aan te spreken.

Wim
Wim
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Ach de geschiedenisboeken kunnen er niet zover naast zitten. In die context kwam de engelse vloot voor dordrecht.

Hoezo rotterdam?

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De slavernij werd omstreeks 1860 afgeschaft, maar de transatlantische slavenhandel werd bij koninklijk besluit in 1814 beëindigd. Altijd handig om de zaken wel binnen hun proporties te bekijken. In 1814 stelde de Rotterdamse haven weinig voor. Rotterdam ligt (over het water) ca. 30 km van de zee en het transport moest over de Oude Maas en kwam pas tot bloei met de ontwikkeling van de industriële revolutie in Duitsland, 2e helft 19e eeuw.

Het gebeurde praktisch allemaal in Amsterdam. De Amsterdammers hebben ervan geprofiteerd en hebben de rest van Nederland niet in die winsten laten delen. Logischerwijze hoeft de rest van Nederland dan ook niet in de schaamte over die slavernij te delen.

Overigens opmerkelijk dat Nida zich met het slavernijverleden bemoeit. Want de vergeleken bij de rol van de islam in de slavernij is de rol van de Nederlanders marginaal te noemen.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Terechte relativering. Ter aanvulling: in de gebieden waar de Engelsen het voor het zeggen hadden (waaronder toen Zuid-Afrika), werd de slavenhandel al in 1806/1807 afgeschaft.

In de begintijd van de ‘Hollandse’ slavenhandel speelde niet alleen Amsterdam maar ook Middelburg een rol. Maar het was een business voor enkele rijke reders en handelaren (en overzeese plantage-eigenaren). Het gewone volk in Nederland had er niets mee te maken, wist er weinig of niets vanaf, en werd er zeker niet rijk door.
Bij mijn voorouders zitten naar mijn beste weten geen reders etc. Ik voel dan ook totaal niet aangesproken door de onzinnige kritiek van Nida e.d.

Theo
Theo
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk Tanya. Bedankt hiervoor. Succes met het debat.

61
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x