Vakbeweging moet banden aanhalen met rechts

Migratie- en klimaatbeleid vervreemden de achterban

Titelfoto artikel Rutger van den Noort op OpinieZ.com “Vakbeweging moet banden aanhalen met rechts”

Titelfoto: Demonstratie FNV voor behoud pensioenstelsel. “Actie van het FNV voor behoud pensioenstelsel” by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0

Als je de doorsnee Nederlander vraagt welke politieke kleur vakbonden hebben, dan antwoorden ze volmondig “links”. Traditioneel zijn er sterke verbanden met bijvoorbeeld PvdA, SP en (voorgangers van) GroenLinks. Het CDA, D66 en de VVD stonden traditioneel bekend als hoeders van het “grootkapitaal”. Heel overzichtelijk. Er zijn echter voldoende signalen om aan te nemen dat deze verhouding aan het kantelen is.

Wisseling

In de jaren zestig waren werkgevers overwegend rechts van snit. Daarom kwamen de maatschappijkritiek en de oppositie door de vakbeweging toen vooral van links. Nu worden politiek, wetenschap en media gedomineerd door het linkse gedachtengoed. Het complete bedrijfsleven is doordrongen van progressiviteit. Zakelijke performance is ondergeschikt gemaakt aan diversiteit en inclusiviteit en in jaarverslagen is het eigenlijk vies om te melden dat je heel veel winst hebt gemaakt.

Je kan maar beter minder winst maken en lekker gescoord hebben op sociale en klimaatdoelstellingen. Functioneringsgesprekken worden steeds vaker afgeschaft en elkaar duidelijk vertellen hoe de wereld in elkaar zit en wat er verwacht wordt van mensen is al snel kwetsend. Bij het aannamebeleid ben je als “witte man” in het nadeel, ook al ben je een topper. Multinationals zijn veelal grote deugbedrijven.

Gevolgen

En doordat deze linkse wind ook steeds vaker waait in de top van het hoofdkantoor, gaan de onderhandelingen met de vakbeweging ook over linkse thema’s. Waar het vroeger voor 80% over salaris ging en de rest over opleiding, doorstroming en sociale regelingen, loopt de vakbeweging thans helemaal mee in de verhaallijn van de linkse bestuurders. Logischerwijs verdwijnt de discussie over CAO-verhogingen daarmee naar de achtergrond. En voilà: de lonen stijgen veel minder hard dan de bedrijfswinsten en de koopkracht staat al jaren stil.

Overgelopen

Vanuit het oogpunt van de vakbeweging lijkt er een totale verlamming te zijn opgetreden. Men denkt zelf niet meer na en blijft de aloude lijnen volgen via de linkse politiek, terwijl hun leden lijden onder deze strategie. Dit, terwijl electorale onderzoeken uitwijzen dat de achterban van de SP grotendeels naar de PVV is overgelopen. Meer recent blijken veel arbeiders op Forum te stemmen. Het is dus onbegrijpelijk dat de top van de FNV en de CNV daarvan de consequenties niet doorziet. Sterker nog, de FNV distantieerde zich zelfs van Thierry Baudet, die rondliep in een FNV-hesje.

Migranten

Het theoretische verhaal waarom de vakbeweging tegenwoordig eigenlijk beter een team kan vormen met rechts, laat zich makkelijk uittekenen. Allereerst zorgen linkse partijen voor veel immigranten die banen in beslag nemen van de achterban.

Het instemmen met het pact van Marrakech en het aanmoedigen van open grenzen binnen de EU hebben een tweeledig effect: allereerst ontstaat er een grotere pool van werknemers (aanbod stijgt) hetgeen een prijsdrukkend effect heeft op de factor arbeid. Daarnaast raakt de instroom uit deze landen doorgaans de onderkant van de arbeidsmarkt extra hard. Dus zowel de kwaliteit als de hoeveelheid van de instroom heeft negatieve gevolgen voor de achterban van de vakbeweging.

Verder gaat de vakbeweging volledig mee in de klimaatgekte. Meer investeringen in klimaat betekent minder investeringen in personeel, want een euro kan maar één keer worden uitgegeven. Daarnaast worden werknemers ook privé nog keihard geconfronteerd met kosten rondom klimaat, waardoor de koopkracht afneemt.

Pensioenen

Op het gebied van de pensioenleeftijd is de SP alleen heel duidelijk op links (65 jaar), de PvdA en GroenLinks zijn vaag. Op rechts is het duidelijker: 50Plus & PVV willen 65 jaar en het standpunt van Forum voor Democratie ligt op 66 jaar, maar voor zware beroepen na 40 dienstjaren. Dus zowel op immigratie, klimaat als pensioenen en koopkracht zou het huwelijk tussen rechts en de vakbeweging veel logischer zijn dan het huwelijk met links.

Denemarken

Een interessante ontwikkeling op dit terrein viel te zien in Denemarken, waar links de immigratieagenda van rechts eigenlijk heeft gekopieerd en daardoor de verkiezingen won. Het huwelijk tussen links en de vakbeweging daar is dus hernieuwd.

Voorlopig is er echter nog geen spoor van een draai bij de PvdA te bekennen op dit terrein. Ook zijn wellicht de linkse partijen in Nederland opnieuw afgeschrikt voor deze route na het slecht ontvangen Brusselmans-filmpje van de SP, waarbij vergeefs werd geprobeerd de verloren gegane arbeidersstem terug te winnen.

En dus valt er maar één simpele conclusie te trekken: de vakbeweging moet scheiden van links en de banden aanhalen met rechts. Doen ze dit niet, dan gaan ze ten onder met links of ontstaat er een nieuwe concurrerende rechtse vakbeweging die wél opkomt voor de werknemers.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vakbeweging is rood en moet rood blijven, vindt de top en distantieert zich dus van een grote deel van zijn eigen achterban. Wim Kok heeft zich op een andere wijze van zijn achterban gedistantieerd en dat moet hem veel pijn gedaan hebben naar zijn eigen worden. Beide verraden hun achterban, de ene door links te blijven en de andere door rechts te worden. Ook neemt de top van de vakbeweging de brave standpunt over migratie en klimaatbeleid over om politiek correct te blijven. Als iedereen mee eens is over alle opgedrongen zaken is er geen discussie meer nodig. De vakbeweging vertolkt de wil van de algemeen aangenomen beleid en biedt dus niets nieuws aan zijn leden.
Migratie en klimaatbeleid werken beide ten kosten van de arbeider zelf. De werkgever wil goedkope arbeidskrachten en de import van laag opgeleiden migranten vervangt de beter opgeleide Nederlandse werknemer. De globalisering maakt eigen arbeidersklasse kapot. Hetzelfde geldt voor door migratie geïmporteerde goedkope arbeidskrachten voor zover zij überhaupt ooit gaan werken. In de bouw verstaan zij elkaar al niet. De onlangs hier bejubelde pensioenakkoord is niets meer dan lichte verzachting en korte uitstel van dezelfde omstandigheden met nog minder zekerheid. De reeds als winnaar gemerkte gepensioneerde werknemer die denkt nu wel gecompenseerd te worden door indexatie moet nog afwachten hoe de fonds gaat draaien. Zijn vastgestelde zekere inkomen van vroeger is niet meer gegarandeerd en dus kan hij in slechte jaren toch nog gekort worden. En wij zijn nog niet klaar met Europese regels die onze pensioenen verder zullen afromen door verkeerde solidariteit. Wij bouwen hier solidariteit af maar op Europees niveau zal die doorwerken. Dat heet dan dubbel gepakt.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jarenlang lid geweest van het NVV, als werknemer was het bijna een verplichting tegenover je collega’s, die ook lid waren van een Bond en voor het inwisselen van de vakantiebonnen was het ook handig.
Later is het een club geworden, die hom nog kuit was.
De bonden vervreemden van de werknemers op de vloer.
Zij (de Bonden) bleven gesprekspartners voor werkgevers, maar vlgs mij vergaten zij hun doelstelling tav de leden.
De bonden zijn nu, gewoon onderdeel van het Linkse Kartel.
En de Bestuursleden, wachten op een goed betaald baantje, vanuit het Linkse Kartel.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze (de bestuurders althans) worden pas rechts als ze na hun nomenklatura tijd een commissariaat aangeboden krijgen bij een grootbedrijf wat ze hebben gematst (Kok, iemand?)

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutger van den Noort, kijk ik naar je foto dan ben je relatief jong EN schijnbaar niet geinfecteerd door het groen links virus terwijl je hoger onderwijs volgde?? Ik ben, 57 jaar jong, nog een half jaar naar HEAO Amsterdam geweest waar ik stilzwijgend werd afgemaakt omdat ik zei rechts VVD’er te zijn (nu FvD, zeg ik overal hardop) ….
Je artikel met plezier gelezen. 1 vraagteken, ik ben hard anti-CAO. Alle bedrijven tot 100 werknemers (ik heb er 600 gesproken) willen zelf bepalen wie ze hoe betalen. Evt kan de OR een rol spelen voor een groter aantal werknemers die alle in de productie hetzelfde werk doen.
Heel stiekem, tegen beter weten in, hoop ik op een antwoord……

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vakbonden ?
Ik heb er schoon genoeg van, ben eruit gestapt toen ik, als werkende, in de gaten kreeg dat zij voor de gepensioneerde leden, helemaal niets deden. Door eruit te stappen heb ik weliswaar de gepensioneerden óók niet geholpen, maar wel mijn verbolgenheid getoond naar de vakbond.
Als is één en ander goed begrijp worden de thans gepensioneerden van het voorliggende “pensioenakkoord” niets wijzer.
Ik las onlangs over de pensioenen van Calpam (gas), daar wordt/werd goed gepresteerd; hierover schreef ik een brief aan het ABP, met de vraag waarom het ABP geen échte deskundigen van Calpam in dienst kon nemen. Kreeg een ellenlange uiteenzetting van het ABP thuis gestuurd, niet te begrijpen, maar het slot was dat zij géén Calpam-pensioen-deskundigen in dienst zouden gaan nemen.
De pensioenpotten moeten intact blijven om te kunnen worden overgeleverd aan de EU, dat is de reden voor het al jarenlang verlagen/bevriezen van de pensioenen, althans……..dat is mijn mening.

nou en!!
nou en!!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

waarheid als een koe!!!!

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vakbeweging is zeer dictatoriaal opgebouwd. Komt NIET op voor de leden. Als het eigen baantje en bestaansrecht maar gewaarborgd zijn.
De beweging van Baudet komt VEEL meer op voor de arbeiders en voor de onderkant van de samenleving. Ook de PVV. Hoop dat de SP ook eens verstand gaat gebruiken en zich bij PVV en FvD aansluit. Samen een groot realo-politiek blok. Afstappen van links rechts gedachte.
Eigenlijk is regressief links een vreselijk ontwikkeling. D66 noemt zichzelf links maar is net als de VVD een recht elitaire partij. WAT ze ook van zich zelf denken, het klopt niet. Het zijn rechtse ballen die zich links noemen. Verraderlijker kan eigenlijk bijna niet. Geldt ook voor Groen Links. Noemen zich links maar hebben goed betaalde banen en vaak dure huizen in buitengebied OF de grachtengordel.

nou en!!
nou en!!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

de sp heeft zichzelf met het timmermans filmpje uit de gratie van de heersende klasse geplaatst (ja maar er wordt op de man gespeeld,jaaa…..nou en???)en zal opnieuw moeten opstarten en hoewel ik zelf fvd stem heb ik hier wel respect voor

nou en!!
nou en!!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik heb een beetje het idee dat rechts en links dogma,s zijn die de elite ons voorhoudt daar trapt de vakbond dus ook in.het gaat hier meer om onder en boven.arbeiders onder elite boven,dus zou het politiek correcte denken en handelen van een vakbond losgelaten moeten worden en kiezen voor onder om dat daar de doelgroep(de arbeider)huist,dit gaat natuurlijk nooit gebeuren omdat de vakbond zichzelf,net als politieke partijen.genesteld heeft in een neoliberale corpocratie waar rutte en de bende van nijpels de kapotgelobbyde EU scepter zwaaien

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, die stelling is ABSOLUUT waar.

Siep
Siep
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, ik moet denken aan het interview met Coos Huijsen in de VK van afgelopen zaterdag, waarin hij de PvdA-elite van goed opgeleiden verwijt sinds jaar en dag vol dedain op het werkvolk neer te kijken en zich volkomen los van de oorspronkelijke basis gemaakt heeft.
Hetzelfde zie je ook bij de vakbonden die zich met linkse intellectuele elite verbonden voelt vanuit dezelfde arrogantie.
Ben in ieder geval zover dat ik mijn lidmaatschap van de FNV vorige week opgezegd heb.

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x