Grimmige sfeer rondom demonisering Baudet

Deugend Nederland in diepe crisis

Grimmige sfeer rondom demonisering Baudet Robert bor opiniez

Titelfoto unsplash.com (CC0)

 

“Een spook waart door Nederland – het spook van het vermeende fascisme. Alle machten van het oude Deugsysteem hebben zich tot een heilige drijfjacht tegen dit spook verbonden, BIJ1 en GroenLinks, progressief en conservatief, leeghoofdige BN’ers en journalisten met oninteressante meningen, uitgerangeerde cabaretiers en hysterische columnisten.”

Als Forum voor Democratie een nieuw manifest zou schrijven, dan zou dit zowaar de openingszin kunnen zijn. Na de verkiezingsoverwinning van afgelopen woensdag, is heel Deugend Nederland in een diepe psychische crisis geraakt. Het internet ontplofte met talloze angstuitingen over het nakende fascisme.

 

Meltdown

Joshua Livestro, hoofdredacteur van Jalta, eiste een “heldere strategie van confrontatie en uitsluiting” tegen het extreemrechtse gevaar. Volkskrant-columnist Asha ten Broeke declameerde “de fascisten hebben gewonnen”. Haar Volkskrant-collega Aaf Brandt Corstius zag vooral een verkrachter die Nederland als een willoze vrouw overmande. Politiek commentator Kees Boonman zag sterke parallellen met de jaren ’30.

NRC-verslaggever Tom Jan Meeus plaatst een artikel geïllustreerd met een Baudet in nazi-uniform. De al decennia niet meer grappige cabaretier Freek de Jonge presteert het zelfs om de opening van het Boekenbal te verstoren, door schreeuwend een gezamenlijke verklaring van schrijvers en kunstenaars over Forum van Democratie te eisen.

 

Hyperinflatie

De term fascist is sinds donderdagochtend aan hyperinflatie onderhevig en niemand lijkt nog te weten wat het nou betekent.

Op het hoofdkwartier van BIJ1 besloot men na 35 jaar de moord op Kerwin Duinmeijer alsnog in de schoenen van Baudet te schuiven. Kerwin werd in 1983 vermoord, het geboortejaar van Thierry Baudet, tevens een jaar dat bijna dichter bij de Tweede Wereldoorlog dan bij 2019 ligt. Zover moest terug worden gegraven om een racistische moord te vinden.

Universiteitsdocent geesteswetenschapper Corné Hanssen vroeg zich zelfs hardop af waar Volkert was. Voor wie dat nog niet duidelijk is, Volkert van der Graaf is de moordenaar van Pim Fortuyn. Een overduidelijke oproep tot moord dus. Inmiddels heeft de Universiteit van Utrecht de docent geschorst.

 

Demoniseren

Als Opiniez-debuut heb ik ooit een demoniseringsdrieluik (deel I, II en III) geschreven. Later heb ik laten zien hoe dat in het grotere plaatje van het Deugsysteem past. Eén van de concrete casussen die ik onder de loep heb genomen was die van Thierry Baudet. Naar aanleiding van een bijeenkomst van de jongerenorganisatie van FvD werd hij beticht van twee zaken: hij zou de Übermensch verheerlijken en alleenheerser willen zijn. Dat laatste frame komt overigens ook weer terug in de column van Asha ten Broeke.

Beide frames heb ik weten te ontkrachten door het aanwezige video-materiaal aandachtig te bestuderen. De ‘absolute heerser’-opmerking was overduidelijk een grap en dat zie en hoor je ook als je de video bekijkt. Het Übermensch-verhaal betrof een bijzonder interessante interactie tussen een vraagsteller en Baudet over het werk van Nietschze. Dat interesseert demoniseerders geen zier, want zij horen enkel wat ze willen horen (Übermensch = nazi) en wat ze nodig hebben om de politicus zwart te maken.

 

Boreaal

Een veel aangehaald artikel om het gevaar van Baudet te duiden is dat van journalist Marijn Kruk. Hij stelt in de Correspondent dat de term ‘boreaal’ een nazi-term is. Frank van Dorp rekent af met de boterzachte aantijgingen en het moreel verbinden van Baudet aan allerlei foute types (guilt by association). Hij toont aan dat er niets mis is met de term boreaal, dat nazi’s hem zelf niet gebruiken en dat alleen de oud-leider van Front National, Jean-Marie le Pen, de term een keer bezigde.

 

Methodiek

De manier waarop Baudet wordt aangepakt is iedere keer hetzelfde:

  1. ga met de vlooienkam door zijn uitspraken
  2. verwijder alle context
  3. bewijs gebruik van ‘foute woorden’
  4. bewijs omgang met ‘foute mensen’
  5. circuleer het bewijs door het media-systeem
  6. maak de mensen bang

En dat de mensen bang zijn, is evident. De internet-meltdown bewijst in voldoende mate dat de angst niet geveinsd is. Mensen geloven daadwerkelijk dat de fascisten op het punt staan om de macht te grijpen in Nederland. En dat is waar het gevaarlijk wordt.

 

Dodelijke sfeer

We hebben dit gecreëerde klimaat al eerder gezien, opgeroepen door mensen zoals GroenLinkser Paul Rosenmöller (“Pim Fortuyn is niet gewoon rechts, maar extreem rechts.”), PvdA’er Marcel van Dam (“U bent een buitengewoon minderwaardig mens”) en D66’er Thom de Graaf (“nieuw is het niet en fris al helemaal niet”). De door hen opgeroepen sfeer bouwde op naar een dodelijke ontknoping. In maart 2002 krijgt Pim Fortuyn drie poeptaarten in zijn gezicht. Twee maanden later, op 6 mei 2002, wordt de aanstormende LPF-politicus Pim Fortuyn in het Mediapark in Hilversum vermoord door Volkert van der Graaf.

 

Maatschappelijke klimaatverandering

Het is niet voor niets dat de broer van Pim Fortuyn, Simon, oproept te stoppen met het demoniseren. Ook Andries Knevel ziet weinig goeds in de vergelijkingen met de jaren ’30 en doet een beroep op mensen om die vergelijking te staken. Zij hebben gelijk. De vergelijkingen zijn onjuist, oneerlijk en er ontstaat net zo’n duistere sfeer als eerder rondom Pim Fortuyn.

Politiek, media en de kunstwereld kunnen niet langer onschuld claimen. Eén ieder van hen die meedoet aan het tot stand brengen van een klimaat waarin geweld gedoogd wordt, is moreel mede-aansprakelijk voor de mogelijke afschuwelijke gevolgen daarvan.

Het demoniseren dient per direct te stoppen. Er is inmiddels genoeg leergeld betaald.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
L.G.K.
L.G.K.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En waar blijft Rutte, Buma, Segers om dit te stoppen? Wordt het niet eens tijd om hun verantwoording te nemen om deze democratisch gekozen partij te gaan beschermen? Vooral Rutte is oorverdovend stil. Hij moet nu opstaan en deze krankzinnige hetze een halt toe roepen. Ik zie echt gebeuren wat er met Fortuyn is gebeurd.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  L.G.K.

Rutte telt in stilte zijn zegeningen. Doorgaan over links kost hem de partij en over rechts de regering. Gelukkig voor hem en niet voor ons is het iemand die geen principes kent en de enige die telt is hij zelf. Dit versnelt zijn gang naar Brussel, denk ik.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het rijtje van leeghoofden mis ik nog de naam van Rossum. Maar die zal de doorbraak van FvD vast zien als een kort incident die vooral geen aandacht waard is net als de verkiezing van Trump. Al deze mensen hebben mond vol van democratie maar bestrijden deze omdat de invulling hun niet past. Demoniseren en uitsluiten en desnoods oude moordenaars op vrije voeten oproepen om orde te maken dat past hun beter. Dictatoriale trekken in naam van democratie worden door de burger niet meer zomaar geslikt. Het duurt lang maar de ogen gaan toch eens open. En al die “vaderlanders” die eigen cultuur verloochenen en de burger mee opzadelen en deze uitspraken uitkotsen zijn de zielige hulpjes en medeschuldigen van de potentiële moordenaar van Baudet net zoals van Pim Fortuyn. Dat zijn de echte vijanden van het volk. Mensen zijn net wakker geworden en hopelijk sukkelen zij niet weer in een diepe slaap zoals voorheen.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Ik begrijp het best, maar je mag Van Rossum niet verwijten om datgene wat hij niet heeft gezegd of geschreven!

Van Oosten
Van Oosten
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Van Rossum was een van de eersten om na de uitslag zich uitermate negatief uit te laten over Baudet.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Van Oosten

ja, die linkse betweter denkt de wijsheid in pacht te hebben. Rare man.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, zo kennen wij Nederland weer. Hoe haal je het in je hoofd om verkiezingen te winnen, wanneer je niet links bent! Zo iemand dient per omgaande te worden uitgeschakeld, toch, Kok en Melkert? Dat dat ook fysiek gebeurde door een doorgedraaide fan van jullie; viel je wel rauw op je dak. De onschuld zelve zaten jullie op prominente plaatsen in de kerk tijdens de uitvaartdienst, maar verlieten de kerk uit voorzorg toch maar aan de achterzijde. Enfin, we zijn nu gewaarschuwd!!! Wellicht krijgt Thierry nu wèl de bescherming die Pim werd onthouden. Ik ben trots op ons land, maar walg van de moorden op Willem de Zwijger (PhilipsII), de gebroeders De Witt (prinsgezinden), Michiel De Ruijter (prinsgezinden) en Pim Fortuijn (links Nederland met voorop de PvdA). Dat moet stoppen!

(Overigens heeft de PvdA haar les geleerd en is weer respectabel)

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Michiel de Ruyter vermoord? Die sneuvelde in de strijd tegen de Fransen in 1674.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Jawel Frans B. Dat klopt helemaal, maar hij was erop uitgestuurd door de Staten Generaal met een veel te kleine vloot, zodat de kans groot was dat hij niet meer zou terugkomen, hetgeen ook geschiedde!

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Ik had al verwacht dat dat antwoord zou komen, maar dat noem ik geen moord, hooguit dood door schuld. Er zijn in de militaire geschiedenis tenslotte gevallen bekend van een kleine legermacht die een meerderheid wist tegen te houden. Maar dat Staten hier een dubieuze rol hebben gespeeld, ja dat is waar.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Er is slechts sprake van “dood door schuld” als je in redelijkheid had kunnen weten dat er een onaanvaardbaar groot risico was genomen.
In het geval van Michiel de Ruyter was het de bedoeling van de Staten Generaal, dat Michiel de Ruyter definitief uitgeschakeld zou worden. Waarschijnlijk door de dood.

Hoewel er een “bescheiden risico” was, dat hij zou winnen achtte de Staten Generaal die optie zeer onwaarschijnlijk.

Het besluit van de Saten Generaal stond dus gelijk aan moord.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Kreeg wel een onmogelijke opdracht die gedoemd was om te mislukken.
Je kan spreken van berekent afrekenen!!

Bosgeus
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Tegenstanders van Prinsgezinden hebben onze republiek vernietigd en ons land doen bezetten door Frankrijk in 1795. Pim Fortuyn zou niet eens ambtenaar mogen worden in Nederland, tot aan de inval van Frankrijk, want was papist. De vergelijking snijden echt hout, agitatie jegens prinsgezinden is eenzijdig, beschuldigen van een onschuldige partij.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bosgeus

Bosgeus, kijk nog eens in je geschiedenisboek. De regering van Johan de Witt was een successtory. Die “onschuldige” partij slachtte op gruwelijke wijze de gebroeders De Witt af voor de Gevangen Poort in Den Haag.

Robina Vogel
Redacteur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal, maar ik ben bang dat het eerst nog erger moet worden voordat de rede (noodgedwongen) terugkeert. Interessant is overigens dat Baudet niet gedemoniseerd wordt door hem voor een ‘klimaatontkenner’ uit te maken. Dat jaagt blijkbaar te weinig angst aan of vinden ze het zelf een te zwak verwijt? Misschien komt dat alleen maar omdat ‘fascist’ en ‘racist’ met hun twee lettergrepen makkelijker te scanderen zijn dan ‘klimaatontkenner’. Maar wat niet is kan nog komen, ‘klimaatfascist’ of ‘-racist’?

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robina Vogel

Het woord “klimaatontkenner” is door domme mensen verzonnen. Wie kan nu klimaat ontkennen? Alleen iemand die het weer ook ontkent. Iemand dus die er niets van weet maar waarschijnlijk de grootste mond trekt.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Ja, Thierry is meer een klimaatmaatregelenontkenner. Stel je voor dat je dat woord kunt maken met Scrabble!😉

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Iedereen begrijpt wel hoe die worden ontstaan maar juist in zo geval van veel twijfel zou je dingen correct moeten noemen als je iemand wil overtuigen. Met onzinnige worden lukt het zeker niet.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nu de rode loper uitrollen voor een politieke moordenaar, en straks weer “geschokt” zijn en schijnheilig vooraan in de kerk zitten.
En hé, ze zijn er toch na de moord op Fortuyn ook mee weg gekomen?
Kan allemaal in deze bananenrepubliek…

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat links hier doet in samenwerking met de fascisten antifa is een kopie van het geen gaande is in Amerika met de democraten en in een iets mindere mate met de liberalen. Luister goed naar wat deze centrumlinkse journalist Tim Pool daarover te zeggen heeft. Links gedraagt zich als emotionele kinderen, die zeer gevaarlijk kunnen worden. https://www.youtube.com/watch?v=nFolTohO58A&feature=youtu.be&t=813

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je kunt oproepen tot je een ons weegt. Demoniseren is wat links doet. Reputatieschade, deplatformen, zwarte lijsten, gaslighten en zelfs geweldpleging.
Iemand sociaal beschadigen is voor hen een sociale aangelegenheid, waarbij ze zelf punten kunnen scoren door mee te doen met de pile-on.
Dat dat fout is praten ze goed door het slachtoffer te demoniseren.
Links is zo illiberaal als je maar zijn kunt.
Maar hen manen tot redelijkheid is zoiets als vragen aan een vos om geen kippen meer te eten, of aan een vis of hij niet meer wil zwemmen.
Noodzaak tot redelijkheid komt pas wanneer de linkse kerk minder invloedrijk is. Politiek is maar 1 pijler, publieke en gesubsidieerde functies zijn waar ze hegemonie hebben. Wiens brood men eet…

SvP
SvP
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ongelofelijk hoe onze monden gesnoerd worden door de Nederlandse gevestigde media en de politiek. Door Baudet weg te zetten als fascist, probeert men ons te typeren als rechtse extremisten. Ook komt het leven van Baudet hiermee in gevaar. Ik vind dat wij dit niet mogen laten gebeuren en vraag me elke dag af hoe wij dat kunnen tegenhouden. In ieder geval door politiek nederland dit keer wel verantwoordelijk te houden als Baudet daadwerkelijk iets overkomt, wat ik natuurlijk niet hoop. Bij de moord op meneer Fortuyn is Den Haag er te makkelijk vanaf gekomen. De rust is na een tijdje gewoon weer wedergekeerd. Laten we niet vergeten dat er ook toen veel politici waren die Fortuyn de dood in hebben gepraat. En laten we het allemaal op een nette manier opnemen tegen het extreem linkse verbond en een (gezonde) vuist maken.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  SvP

@ SvP.
Ook ik ben vóór een (gezonde) vuist maken; echter……hoe vaak is al niet gebleken dat dát geen enkele effect heeft.
Veelal ben ik óók vóór het z.g. “oog om oog, tand om tand”; dus zoals de NL-regering deed tijdens de treinkapingen.
Daarna werden de “aanhangers” van die moordpartijen in Drenthe helemaal rustig.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook als niet FvD stemmer, of juist als niet FvD stemmer, kan ik het hier alleen maar mee eens zijn. Verwijzingen naar de Nazi’s zijn altijd een zwaktebod.
PS: die NRC cartoon waarnaar gelinkt wordt, doet me eerder denken aan Charlie Chaplin in The Great Dictator waarin hij speelt met een wereldbol.

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

En naar wie verwees de Great Dictator van Chaplin? Juist.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Dat is natuurlijk waar, maar ik wou het gewoon even melden. En in het artikel maakt Tom Jan Meeuws geen vergelijking met de Nazi’s. Maar het is inderdaad nogal dubieus, om dat woord nog maar eens een keertje te gebruiken.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ZEER juist, deze column. Linkse mensen zijn agressief en oneerlijk over het algemeen. En ze deinzen kennelijk niet terug voor moord of het aanzetten tot geweld en mogelijk moord. Ik vind dat de overheid veel harder moet ingrijpen. Er is geen ENKEL verband met uitspraken die doen denken aan de jaren 30 of aan de opkomst van extreem rechts of Nazi vergelijkingen. NIETS van wat Baudet zegt lijkt er ook maar in de verste verte op. Dat links hem toch dit soort insinuaties doet toekomen is alleen maar demoniseren op grond van leugens. Ik had Kees Boonman hoger in geschat. Jammer dat hij door het ijs is gezakt met zijn opmerking.
Belachelijk en zeer verwerpelijk. Ik wil dat de overheid optreedt. Rutte is erg slap. We weten allemaal hoe onnozel Kok en de Vries stonden te kijken toen Pim was vermoord. Ze wisten dat ze de sfeer mede geschapen hadden. Lafhalzen en nu dus WEER.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x