Waarheidsserum ontregelt EU-Top

Regeringsleiders begroeten elkaar op de EU-Top van 25 november 2018.

Titelfoto: Regeringsleiders begroeten elkaar op de EU-Top van 25 november 2018. Bron: beeldmateriaal Europese Raad.

 

Donderdag 13 en vrijdag 14 december 2018, de zoveelste EU-top in Brussel. Doordat mensen in gele hesjes een waarheidsserum naar binnen hebben gesmokkeld, spreken de regeringsleiders onderling voor het eerst de waarheid over zichzelf. Zullen zij dat ook eindelijk ook eens een keer doen tegenover de bevolking? Jan Gajentaan geeft zijn verbeelding de vrije hand met een inkijkje in het geweten van de regeringsleiders.

Zelfkastijding Merkel

Dat het een bijzondere EU-top zal worden blijkt al wanneer Angela Merkel als laatste van de regeringsleiders de vergaderzaal plechtig betreedt, gehuld in een monnikspij, zichzelf de rug geselend met een bos takken. De publieke spijtbetuiging waarmee Merkel de vergadering opent, is ronduit verbijsterend.

Wir haben das nicht geschafft

Wir haben das nicht geschafft” zegt Merkel deemoedig tegenover de verzamelde regeringsleiders. Ze spreekt van haar grote fout in 2015 door rücksichtlos de Duitse grens open te gooien, terwijl er nog allerlei mogelijkheden waren de vluchtelingen op te vangen aan de rand van het conflictgebied in Syrië. Het gevolg was een volledige sociale en politieke ontwrichting van haar land.

Kans gemist

Ook spreekt Merkel openhartig over haar grote fout in de eurocrisis. Juist toen de mogelijkheid zich voordeed Griekenland in ieder geval tijdelijk de eurozone te laten verlaten zodat het land langs natuurlijke weg kon herstellen (schuldafschrijving en devaluatie), luisterde zij niet naar haar minister van Financiën Schäuble, maar naar het Nederlandse landbouwingenieurtje Jeroen Dijsselbloem, die de eurozone per se bij elkaar wilde houden. “Hoe kon ik toch zo dom zijn om naar hém te luisteren”, zegt Merkel openhartig.

Daarna is het stil. Iedereen kijkt spontaan naar Macron, de geplaagde Franse president.

De fout van Macron

Merde alors” zegt de Fransman, die niet achter wil blijven qua openhartigheid. “Ook ik heb een grote fout gemaakt, hoewel ik er nog niet zo lang zit als die lieve Angela. Na mijn verrassende verkiezingsoverwinning was er steun onder de Fransen voor hervormingen. Burgers en bedrijven in mijn land zuchten al decennia onder een enorme belastingdruk, waardoor er veel te weinig over blijft aan bestedingsruimte voor de burgers. Wat was er eenvoudiger geweest om het vliegwiel van de economie weer op gang te brengen dan stevig bezuinigen op de collectieve uitgaven? Dat geld kun je terug geven aan burgers en bedrijven in de vorm van lastenverlichting”.

Megalomaan gedrag

“Had ik maar het goede voorbeeld gevolgd van onze collega Donald Trump aan de andere kant van de oceaan met zijn belastingverlaging” vervolgt de Franse president, die flink van het waarheidsserum gedronken heeft. “Maar nee, ik moest weer zo stom zijn om de lasten juist te verhogen en de gewone Fransman die toch al aan het einde van zijn Latijn is, nog eens te straffen met verhoogde benzineprijzen vanwege mijn klimaatplan”.

“Intussen irriteerde ik de bevolking door mijn megalomane gedrag en voortdurende gereis naar wereldleiders. Het gevolg was een opstand zoals we die niet meer hebben meegemaakt sinds mei 1968. In paniek hebben wij vorige week alle benzine- en dieselprijsverhogingen geschrapt en deze week het minimumloon verhoogd, maar die gele hesjes zijn voorlopig nog niet weg. Helaas zullen wij daarom in 2019 bij de begrotingsregels toch de Franse slag moeten hanteren”, besluit Macron zijn betoog. Na de laatste opmerking kijkt de Italiaanse premier Conte ineens een stuk vrolijker.

Rutte spreekt de waarheid

Terwijl de Franse president zich het zweet van het voorhoofd wist na deze bekentenis staat ineens Mark Rutte op, de door Merkel en Macron gedroomde opvolger van Donald Tusk. Ook Rutte heeft gedronken van het waarheidsserum dat de vergaderzaal in is gesmokkeld.

“Ik heb een bekentenis. Ik heb mijn eigen volk bedonderd”, zegt Rutte bedroefd. “Ik weet niet wat me bezielde. Ik denk dat ik de baan van Donald Tusk gewoon heel graag wilde. Van de paladijnen die mij omringen in de top van mijn eigen partij, de voorheen liberale VVD, heb ik al heel lang niets meer te duchten. Ik paaide de bevolking met stoere woorden voor de verkiezingen. “Rot op”, zei ik over islamitische vandalen en terroristen. Ik deed net of ik wel een robbertje wou vechten met Erdoğan. Het leverde me een bonus op van vijf extra zetels bij de laatste verkiezingen”, aldus de Nederlandse premier.

Schone schijn

“Maar dat was natuurlijk alleen maar schone schijn”, vervolgt Rutte. “Intussen was ik druk doende de laatste resten soevereiniteit van ons land over te dragen aan mijn toekomstige werkgever, de EU. Ik stemde in met de plannen van Macron en Merkel voor een Europees IMF en ook met het eurozone-budget en de transferunie van Macron, waarbij ik afsprak met Emmanuel en Angela dat ik voor de bühne eerst nog een beetje zou tegenspartelen.”

“Ook leverde ik ondersteuning bij het snode plan om het immigratiebeleid weg te halen bij de natiestaten. Ik steunde het Marrakesh-pact en het bijbehorende VN Vluchtelingen pact , vervolgt Rutte. Zo heb ik mijn eigen bevolking weer eens in het pact genaaid, net zoals Emmanuel en Angela hebben gedaan. Kritiek in het parlement was ik voor, dankzij mijn oude truc met het inlegvelletje”. Na deze woorden zakt Rutte bleek terug in zijn zetel.

Eerlijk zijn tegenover de bevolking?

Xavier Bettel, premier van Luxemburg, springt op en neemt het woord. “Mein lieber Gott, jullie zijn wel héél erg openhartig vandaag, Angela, Emmanuel en Mark! Maar wat nu, gaan we ook de waarheid spreken tegenover de bevolking? Gaan we toegeven dat de euro als eenheidsmunt mislukt is, omdat onze landen daarvoor te verschillend zijn?”

“Gaan we eerlijk zeggen dat onze grenzen bewaken de enige manier is om immigratie te controleren?”, vervolgt Bettel (Viktor Orbán kan een lachje niet onderdrukken). “Gaan we de bevolking uitleggen dat we zonder kernenergie onze klimaatdoelstellingen nooit kunnen behalen? Dat we miljoenen burgers over de armoedegrens duwen met onze zogenaamde klimaatmaatregelen? Dan geven we toe dat we jaren gelogen hebben!”

Brexit

Als op een afgesproken teken kijken de regeringsleiders naar EU-president Donald Tusk. “Ik heb een beter idee”, zegt deze. “We gaan het vandaag alleen maar over de Brexit hebben en de puinhoop die de Engelsen ervan gemaakt hebben. Dan valt die puinhoop van ons niet zo heel erg op!”.

Allen knikken instemmend, behalve Theresa May. Die staat op de gang bleekjes bij te komen van de stemming onder haar Conservatieve partijgenoten in het Britse parlement, die haar gisteravond bijna de kop had gekost. Ze realiseert zich dat de Conservatieve partij door haar weifelende optreden rijp voor implosie is, net zoals de Franse gevestigde partijen in elkaar stortten bij de opkomst van Macron.

Politici die de waarheid spreken: de werkelijkheid is natuurlijk anders. Een waarheidsserum bestaat niet. Het EU-circus trekt dus gewoon verder.

En de EU-leiders zullen vandaag en morgen weer als vanouds tegen u liegen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Achter elke genoemde fout gaat een grotere fout schuil. Achter Merkel’s ‘Wir schaffen das’ het geloof in de Arabische Lente en de hervormbaarheid van de Islam. Achter de ‘redding’ van Griekenland een geloof in (tijdige) economische en politieke convergentie. Achter Macron’s hervormingen een geloof dat Frankrijk’s grote bedrijven de internationale concurrentie aankunnen zonder door de belastingbetaler gefinancierde subsidies en enorme begrotingsoverschrijdingen. Het is een bevestiging van een problematische convergentie. Rutte’s stoere taal en inlegvelletjes maskeren alleen de problemen met kalifaatDENKende moslimbroeders, die in Nederland onder moslims in de meerderheid blijken te zijn. Door het volgen van de EU besluiten van Merkel en Macron zijn we de controle over de grootste verworvenheden van de na-oorlogse wederopbouw kwijt: er is weer woningnood, we raken onze sociale zekerheid kwijt, en de belastingdruk stijgt jaar na jaar. Een Europees IMF, een eurozone-budget en een transferunie vergroten slechts het concurrentie- en dus convergentieprobleem. Van de desastreuze Franse centralisatie in Parijs kunnen we leren dat meer centralisatie in Brussel slecht is voor de economie. De Britten hadden gelijk. Voor dat gelijk worden ze gekruisigd en gevierendeeld. Om te voorkomen dat andere EU staten zoals Nederland ook gaan morrelen aan de rampzalige afspraken. Zo werkt het echt niet.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtige column!
Onze democratie is afgeschaft, onze inspraak ontnomen, de bevolking is moe van de dagelijkse leugens van de Nederlandstalige EUSSR propaganda kanalen.
De enige manier die ons rest om ons ongenoegen over onze leiders te uiten is de straat op gaan in een geel hesje.
De straten kleuren geel van de hesjes, onze media laten alleen een handjevol randfiguren met gezichtsbedekking zien die plunderen en vernielen, op de -niet door de EUSSR gedomineerde zenders- zie je tienduizenden mensen in de straten en op de pleinen die allemaal dezelfde boodschap hebben. Ook is daar de boodschap dat het volk in opstand komt tegen de EUSSR. Weg dus met de leugenkanalen, de megalomane EUSSR, stop met verdunnen van onze bevolkingssamenstelling met mensen die er niet thuis horen en ONZE soevereiniteit terug naar ONZE landen.
Laat 2019 het jaar zijn waarin de Europese burgers afrekenen met de marxisten van de EU!

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is dat een grapje van dat EU-gespuis ?
Wie gelooft nou écht dat die gasten elkaar de waarheid over zichzelf zullen vertellen ?
De EU is één groot bevuild nest tot aan de nok gevuld met Pinokkio’s.
Liegen, bedriegen en graaien is hun lust én hun leven, voor de waarheid is er geen enkele plaats meer.

Fred
Fred
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Prachtig!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarheid en geweten zijn precies de twee dingen die huidige Europese regeerders missen. Zij zullen elkaar niet bekritiseren maar toejuichen. Voor ons rest de hoop dat niet alles oneindig duurt. Leuk verhaal, heer Gajentaan.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zouden ze door hebben dat we ze door hebben? Het is te hopen dat met de volgende verkiezingen deze regeringsleiders compleet afgebrand worden.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

@ Rob Esveldt.
Die gasten hebben helemaal niet door dat wij hen wél door hebben; daarvoor zijn ze véél te druk voor zichzelf bezig, bijv. met graaien en het bedenken van leugens.
Voor mij is het grootste deel van de z.g. “regeringsleiders” reeds lang tot aan de grond afgebrand.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, als dit toch ooit een keer waarheid kon worden.
Helaas is er in heel de wereld niet genoeg waarheidsserum om Rutte te laten bekennen dat hij ons genaaid heeft. Hij staat op en gaat naar bed met de dreunende mantra in zijn hoofd: “Het gaat goed met de economie…het gaat goed met de economie…het gaat goed met de economie…”

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze zitten gewoon met zijn allen op de rug van de spreekwoordelijke tijger, en eenieder die er af stapt wordt opgevreten.
Dat gaat natuurlijk net zo lang goed tot de inmiddels al aardig geïrriteerder tijger een keertje echt pissig wordt, en dan vliegen ze er allemaal af, en worden ze allemaal opgevreten.
Hup tijger…

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle respect voor Jan Gajentaan, maar over dit soort sprookjes ofwel luchtfietserij ben ik niet enthousiast, Sorry Jan.

jan
jan
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

als je een gezonde dosis humor en relativeringszin mist heb je op Opiniez niets te zoeken; of eerst een cursusje begrijpend lezen?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

@ jan.
Wat ben jij snel “op je teentjes getrapt”.
Gun een ander z’n eigen mening.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Satire en (zwarte) humor zijn grote wapens waar dictators bang voor zijn. Zoals ze van plan is geeft minister Ollongren straks voorlichting over nep nieuws. Eindelijk komen de politiek en de staatsmedia aan de beurt is de verwachting. Althans als je het humoristisch benaderd.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Ollongren zegt dat ze voorlichting gaat geven over nep-nieuws.
Ik weet zéker dat dit nep-nieuws is !

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x