Het Decreto Salvini: hoe Italië de immigratie beteugelt
Ingrijpende wet aangenomen door Italiaans parlement
Titelfoto: Matteo Salvini. Screenshot YouTube-video, kanaal DiMartedi
De Italiaanse regering van de Lega en Vijfsterrenbeweging heeft gisteren een succes geboekt. Het Decreto Salvini – genoemd naar de charismatische, energieke vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini – is na een politiek machtswoord van de regering door de Italiaanse Senaat aangenomen. Met deze wet wordt de verkiezingsbelofte van de regeringscoalitie ingelost om de veiligheid van Italiaanse burgers te vergroten en de immigratie in te perken.
Het was tot op het laatst geen gelopen race. De regering moest de behandeling van de wet koppelen aan een motie van vertrouwen om met dit stevige machtsmiddel toch een meerderheid in beide Kamers te verkrijgen. Uiteindelijk werd het Decreto Salvini in de Senaat goedgekeurd met 163 stemmen voor en 59 tegen. In het Huis van Afgevaardigden was de stemverhouding 336 voor en 246 tegen. Een aantal senatoren van de Vijfsterrenbeweging moest op het laatste moment over de streep worden getrokken. Nu wacht begin december nog een formele bekrachtiging van de wet.
Marrakesh-akkoord
Het Decreto Salvini komt op het moment dat in Rome ook de discussie over het Global Compact on Migration, beter bekend als het Marrakesh-akkoord, is beslecht. De Lega was begin af aan fel tegen het akkoord, terwijl de Vijfsterrenbeweging zich nog lang over haar standpunt heeft beraden. De onafhankelijke minister van Buitenlandse Zaken Moavero Milanesi had zelfs al laten weten dat hij voorstander van het akkoord was.
Inmiddels heeft premier Conte – een partijloze wetenschapper, die zich tot dusver in dit dossier aardig op de vlakte had gehouden – gezegd dat hij niet naar Marrakesh gaat en de zaak verder aan het parlement overlaat. Salvini bracht zijn vreugde over de regeringsbeslissing op niet mis te verstane wijze onder woorden.
🔴L’Italia non firmerà la proposta Global Compact ONU sull'immigrazione e il governo non andrà alla riunione di Marrakesh. Avanti!#NoGlobalCompact pic.twitter.com/IicnI3j9bS
— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) November 28, 2018
Onverzettelijk
Zonder twijfel is Matteo Salvini op dit moment de populairste Italiaanse politicus, die ook in het buitenland in korte tijd indruk heeft gemaakt, vooral onder EU-critici. Hij heeft een onverzettelijke houding getoond tegenover het EU-migratiebeleid (hij sloot op eigen gezag de Italiaanse terroriale wateren en havens af voor migrantenboten) en is onverzoenlijk in het getouwtrek met de Europese Commissie over de Italiaanse begroting. De Lega staat in de nationale peilingen duidelijk bovenaan en de minister van Binnenlandse Zaken geniet het meeste vertrouwen van het publiek.
Veiligheid centraal
In de Italiaanse verkiezingscampagne zijn de burgers nogal wat beloften gedaan over veiligheid op straat en in huis en over inperking van de immigratiegolf. Ook in het regeerakkoord van Lega en Vijfsterrensterrenbeweging staan veiligheid en immigratie centraal. Met het Decreto wil Salvini tegemoet komen aan de grootste zorgen van de burgers.
De oppositie doet er natuurlijk alles aan om – soms in samenwerking met het overwegend links georienteerde openbaar ministerie – spaken in de wielen van de regeringscoalitie te steken. Tijdens de laatste stemming in de Senaat gisteren verzamelde zich buiten een conglomeraat van linkse demonstranten 👇🏽 die immigratie als een recht beschouwen.
Strengere immigratieregels
In juni kondigde Salvini al strengere immigratieregels aan: “De huidige praktijk heeft geleid tot het verlenen van een verblijfsvergunning aan een groot aantal mensen die, zelfs op basis van de Europese wetgeving inzake het recht op asiel, op dat moment geen toegang tot ons land hadden moeten krijgen op basis van de vereisten voor internationale bescherming en die nu op het grondgebied verblijven, moeizaam integreren met daaruit voortvloeiende sociale problemen die in het dagelijks leven ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen”.
Het Decreto Salvini bestaat uit 40 artikelen. De focus ligt op verbetering van de openbare veiligheid, snellere ontruiming van krakerspanden, meer middelen voor de overheid in de strijd tegen terrorisme en de georganiseerde misdaad en strengere regels voor immigranten. Wat dit laatste onderwerp betreft zijn de intrekking van de humanitaire bescherming van asielzoekers en de hervorming van het burgerschap de twee belangrijkste maatregelen in het voorstel.
Intrekking humanitaire bescherming
Momenteel kan de Italiaanse politie om humanitaire redenen een verblijfsvergunning aan buitenlandse burgers verlenen, bijvoorbeeld als mensen oorlogen of natuurrampen zijn ontvlucht. Humanitaire bescherming kan ook worden toegekend aan buitenlanders die niet kunnen worden uitgewezen omdat ze in hun thuisland vervolgd kunnen worden of het slachtoffer zijn van uitbuiting of mensenhandel.
Met het Salvini-decreet kan dit type verblijfsvergunning niet meer worden verleend. Er wordt een speciale verblijfsvergunning ingevoerd die alleen bedoeld is voor slachtoffers van geweld of ernstige arbeidsuitbuiting, voor degenen die urgente medische zorg nodig hebben of voor degenen die uit een land komen dat met een tijdelijke “natuurramp” te kampen heeft.
Repatrieringscentra
Op dit moment hoeven afgewezen immigranten die zijn ondergebracht in Italiaanse repatriëringcentra maximaal 90 dagen te wachten op uitzetting. Daarna kunnen ze via de juridische weg de uitzetting aanvechten. Het decreet verlengt deze termijn tot 180 dagen. Buitenlanders die wachten op repatriëring mogen ook op andere plaatsen worden vastgehouden.
Daarnaast worden subsidies aan gemeenten om vluchtelingen en immigranten te laten deelnemen aan vrijwillige repatriëringsprogramma’s afgeschaft en verschoven naar een nieuw Terugkeerfonds van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De handelingsvrijheid van gemeenten tegenover migranten – een doorn in het oog van de regering – wordt zo fors ingeperkt.
Weigering vluchtelingenstatus
Het decreet breidt de lijst uit van misdrijven waarvoor intrekking van de vluchtelingenstatus of van het recht op internationale bescherming geldt. Voor delicten zoals aanranding, productie en bezit van drugs, drugshandel, diefstal en afpersing, inbraak, bedreiging, geweld of verzet tegen een openbaar ambtenaar wordt de vluchtelingstatus ingetrokken.
Beperking vluchtelingenopvang
De huidige opvang van vluchtelingen geschiedt vooral door lokale overheden en instellingen, in samenwerking met vrijwilligersorganisaties. Zij verstrekken “bed en brood”, maar verschaffen ook juridische en sociale begeleiding en leveren individuele programma’s om sociaaleconomische integratie te bevorderen. Dit systeem wordt beperkt tot personen die al in het bezit zijn van een vluchtelingenstatus op basis van internationale verdragen en tot niet-begeleide buitenlandse minderjarigen.
Hervorming naturalisatie
Artikel 13 van het decreet bepaalt dat de verlening van het burgerschap aan nazaten van Italiaanse emigranten in het buitenland aan grenzen gebonden is en dat de verblijfsvoorwaarden voor aanvragers van burgerschap zowel voor huwelijk als voor verblijf worden verlengd. Het decreet maakt het ook mogelijk om het burgerschap in te trekken of te weigeren als personen zijn veroordeeld voor misdaden die verband houden met terrorisme.
Na het aannemen van zijn Decreto deed Salvini er op Twitter nog een mooi schepje bovenop. Italie is volgens hem te lang verrijkt met illegale immigranten. En dat Links nu geërgerd is en protesteert, zal hem een zorg zijn. De regering is immers nog maar net begonnen met het opruimen van de rampspoed van talloze linkse regeringen.
Troppi si sono arricchiti per troppo tempo con business dei clandestini. Con il #DecretoSalvini per i “finti buoni” dell’accoglienza la pacchia è finita. A sinistra si agitano e protestano? Bene. Abbiamo solo cominciato a rimediare al disastro causato al Paese dai loro governi. pic.twitter.com/dCX9J59rTf
— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) November 28, 2018
Polderpolitici
Het is duidelijk dat deze charismatische minister, vice-premier en politiek leider van de Lega niet om de hete brij heen draait. Zijn missie is Italië weer veilig te maken, ongecontroleerde immigratie te stoppen, Brussel terug in het hok te krijgen en de decennialange uitverkoop van zijn land door inhalige linkse en christendemocratische politici een halt toe te roepen. Van zijn bravoure en doortastende aanpak kunnen onze bangige en duikende polderpolitici nog veel leren.
Ik vrees echter dat in Nederland Rutteland een ferm immigratiebeleid in de zin van het Decreto Salvini ondenkbaar is. Onze premier gaat liever naar Marrakesh en tekent braaf bij het kruisje.
Houd Rutte weg uit Marrakesh! Hij gaat daar ons zelfbestuur versjacheren met een inlegvel.
— Theo Hiddema (@THiddema) November 27, 2018
Over de auteur

Recent gepubliceerd
Economie31 december 2020Nederland Coronacratie
Politiek Nederland1 januari 2020Van de hoofdredacteur: OpinieZ in 2020
Media23 oktober 2019Kajsa Ollongren: minister van Waarheid en Deugmedia
EU28 november 2018Het Decreto Salvini: hoe Italië de immigratie beteugelt
Als je gaat lopen demonstreren omdat je vind dat de hele derde wereld maar naar Europa moet mogen verhuizen, daar recht moet hebben op onderdak, recht moet hebben op medische zorg, en recht moet hebben op een uitkering, dan spoor je niet goed.
Als je vind dat het gastland zich maar aan de gasten moet aanpassen, zelfs als dit met grootschalige cultuur vernietiging, onveiligheid, en onvrijheid gepaard gaat, dan spoor je niet goed.
Als je vind dat een land zijn hele economie maar om zeep moet helpen om allerhande onbewezen “Hollywood” rampenscenario’s af te wenden, dan spoor je niet goed.
Als je vind dat je recht hebt op welvaart waar anderen hard voor gewerkt hebben, en dat je zelfs het recht hebt die welvaart uit te delen aan de rest van de wereld die daar, net als jij, niet voor gewerkt heeft, dan spoor je niet goed.
Als je vind dat mensen die het niet met jou eens zijn niet het recht hebben hun mening te verkondigen, dan spoor je niet goed.
Als je vind dat door asielzoekers verkrachte vrouwen hun mond maar moeten houden omdat dit anders zo slecht afstraalt op die asielzoekers, dan spoor je niet goed.
Zo kan ik nog wel even doorgaan, de 15 regels/200 woorden zullen echter inmiddels wel op zijn.
Maar ik denk dat de onderbouwing van de stelling dat links denkende mensen allemaal psychisch gestoord zijn en dringend psychiatrische hulp nodig hebben inmiddels wel geleverd is.
Praten met Links heeft veel weg van het schaken met een duif. Dat heeft immers net zo veel zin. De vogel gooit de stukken om, schuwt koning noch koningin, schijt vervolgens het hele speelveld onder, en loopt tot slot parmantig rond alsof hij/zij de partij gewonnen had.
Alles zo waar en realiteit wat je hier zegt.Misschien is Italy wel het enige land in Europa die aan hun eigen burgers denkt.Ze zijn lang genoeg gedwongen geworden door de EU om die bootjes maar aan land te halen, met alle gevolgen voor hun eigen burgers hierdoor.Goed dat Italy de EU de middel vinger laat.De EU is de schuldige dat het zo ellendig in Europa nu uitziet met de eigen burgers.Ze moesten een bom op dat parlement in Brussel laten vallen , maar dan wel met al die boosdoeners die Europa zo kapot gemaakt hebben en eigen burgers aan de bedelstaf gebracht hebben erin. .
Deze politicus komt z’n gedane beloften na ! En dát is iets wat wij in Nederland sinds lange tijd niet meer mogen meemaken ! Hoe men zo’n politicus ook noemen mag : populist o.i.d. maakt helemaal niks uit, liever een populist die z’n beloften nakomt als een windvaan / blaaskaak zoals Pinokkio, waar wij al jaren mee zitten opgescheept.
Deze Italiaan laat z’n land niet opvreten door z.g. “vluchtelingen” maar staat voor z’n landgenoten, evenals in de leiders in de Visegradlanden.
Daarmede vergeleken wonen wij in een armzalig landje met dito “leiders”.
Het draait allemaal om “een ferm immigratiebeleid”. Het Australische model is ons door Arnold Karskens al vaak genoeg voorgehouden als effectieve oplossing. De asielstroom is daar nagenoeg totaal opgedroogd. In Nederland zal dat allemaal niet snel gebeuren. Waarom niet mag Joost weten, de schade aan de samenleving, waaronder bijvoorbeeld de woningnood, is ernstig genoeg en de migratiebehoefte in de landen van herkomst zal de komende jaren alleen nog maar toenemen, met alle enorme gevolgen voor het nareizen vandien. Het is te hopen dat men in Spanje en Griekenland het voorbeeld van Italie snel navolgt. Als dat niet gebeurt, zal de grens toch op de een of andere manier dicht gehouden moeten gaan worden. Wat opvalt is dat de EU zich behoorlijk stil houdt over het nieuwe Italiaanse immigratiedecreet. Een dergelijk immigratiedecreet is vele malen effectiever dan een immigratiepact, zelfs al zou het er toe leiden dat sommige landen wat soepeler meewerken aan terugkeer van diegenen die geen enkele aanspraak zouden moeten kunnen maken op welke asielstatus ook. #makehollandniceagain