Rechter Kavanaugh weerstaat zijn Democratische demonen

Democraten lijken hun hand te hebben overspeeld

Rechter Kavanaugh bij de aankondiging van zijn kandidatuur door president Trump (9 juli 2018)

Titelfoto: Rechter Kavanaugh bij de aankondiging van zijn kandidatuur door president Trump (9 juli 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van video The White House (CC0)

“Iemand moest Joseph K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads had gedaan, werd hij op een morgen gearresteerd”. Zo begint één van de beroemdste verhalen uit de wereldliteratuur: “Het Proces” van Franz Kafka.

Daar moest ik aan denken toen de benoemingsprocedure van rechter Brett Kavanaugh tot lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof afgleed naar een politiek getint strafproces, met trekken van een heksenjacht. Kavanaugh werd zonder overtuigend bewijs door een posse van politici, media en activisten in staat van beschuldiging gesteld en ongeschikt bevonden voor de functie.

Absurd tafereel

Terwijl Joseph K. verstrikt raakte in een rechtssysteem waarin elke ontlastend bewijs zich op een absurde wijze tegen hem keerde, moest Rechter K. zich in zijn sollicitatiegesprek teweer stellen tegen aantijgingen die hem bij voorbaat tot verdachte veroordeelde en waartegen zijn – bij vlagen emotionele – weerwoord in dit #metoo-tijdperk werd weggehoond.

Weliswaar werd Rechter K. niet gearresteerd, maar het verloop van de hoorzitting zou toch vooral aanhangers van ordentelijke, democratische procedures, te denken moet geven. De geloofwaardigheid van de politiek en de media heeft opnieuw een behoorlijke knauw gekregen. De indrukwekkende stemverklaring van senator Susan Collins trok mij over de streep. Zie voor enkele korte, kenmerkende passages: vanaf 25. min. en vanaf 32. Min. )

 

Beroepsprotesteerders

Nadat President Trump op 9 juli de voordracht van Brett Kavanaugh bekend maakte, kwamen tal van belangengroepen in het geweer en tekenden protest aan, sommigen zelfs bij voorbaat, zonder dat de naam van de kandidaat al officieel bekend was gemaakt. Want ja, een kandidaat van Trump, die kan natuurlijk nooit deugen, moest de achterliggende gedachte zijn van deze – vooral Democratische – beroepsprotesteerders.

De benoeming van de vorige kandidaat van Trump voor een vacante plek in het Hooggerechtshof, Neil Gorsuch, verliep ook al niet zonder slag of stoot. De obstructie van de Democratische leden van de Senaatscommissie die de voordracht aan de Senaat moet voorleggen, sneuvelde. Ook bij de voordracht van Kavanaugh liepen de Democraten te hoop tegen deze als uiterst conservatief afgeschilderde rechter. Iemand die overigens in de jaren voorafgaand aan deze benoemingsprocedure een respectabele reputatie had opgebouwd en als jurist in brede kringen werd gerespecteerd.

 

Waar staat trouwens voorgeschreven dat een rechter van progressieve snit zou moeten zijn? Wij kennen ook in Nederland progressieve rechters die in het rechtsgevoel van velen een spoor van vernieling hebben achtergelaten.

Onappetijtelijk steekspel

Met deze benoeming van Rechter Kavanaugh zullen de conservatief geachte rechters in dat Hooggerechtshof over een meerderheid gaan beschikken. Maar ja, “Elections have consequences….” schreef een Amerikaanse vriend mij. Toch probeerden de Democratische tegenstanders uit alle macht een spaak in het wiel te steken. Met de tussentijdse verkiezingen voor de deur roken zij een kans: die verkiezingen leveren immers meestal voor de zittende partij verlies op en, zo was de gedachte, zou na die verkiezingen, een democratische meerderheid de benoeming van Rechter K. nog kunnen afwenden. Dus werd ingezet op vertraging van de benoemingsprocedure.

Daar zijn we getuige van geweest. Kennelijk waren er weinig bezwaren van inhoudelijk-juridische aard tegen Rechter K. te vinden en dus werd een vertrouwelijk (!) toegestuurde brief van een vrouw, Christine Blasey Ford, die beweerde dat zij ruim dertig jaar geleden, als 15-jarige teener, door de toen 17 jarige Brett Kavanaugh zou zijn aangerand, tegen haar nadrukkelijke wil, onderwerp van een onappetijtelijk openbaar steekspel.

Verondersteld wangedrag

Alhoewel na aanvankelijk zes en uiteindelijk zeven FBI-onderzoeken geen steekhoudend en overtuigend bewijs tegen Rechter K. kon worden geleverd, bleven de Democratische senatoren en (laten we niet vergeten) de grotendeels Democratisch gezinde media, speuren naar bronnen en feiten waarmee de reputatie van de rechter zou kunnen worden verwoest. Journalisten openden de jacht op oude schoolgenoten en medestudenten om in het drinkgedrag, de grootspraak en brallerigheid in de jeugdjaren van rechter K., bewijzen te vinden voor het veronderstelde wangedrag.

Veel leverde dat niet op. Ja, hij hield van een stevig glas bier en van feestjes, maar een alles overtuigend bewijs voor misdragingen tegen vrouwelijke medestudenten kon niet worden aangedragen en overlegd. Uiteindelijk stemde de Senaat met een kleine meerderheid (50-48) in met de benoeming van Kavanaugh.

 

Onschuldig, tenzij…

In een rechtsstaat geldt nog steeds (en moet gelden) dat men onschuldig is tot dat schuld bewezen is. Emotie en passie mogen een rechtvaardige en eerlijke rechtsgang niet in de weg staan en het klimaat vergiftigen. Daarvan hebben we beschamende, soms stuitende beelden gezien.

De #metoo-beweging komt terecht op voor slachtoffers van seksueel geweld waarover veel te lang een verstikkende deken van zwijgen lag. Maar in de ‘zaak Rechter K.’ lijken de rumoerige demonstranten hun compassie met de slachtoffers te hebben overschreeuwd en hun hand overspeeld.

Gaan de Democraten met een gerust hart de ‘Midterms’ tegemoet? De voortekenen lijken voor hen in ieder geval ongunstig.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
libroleona
5 jaren geleden

Uitstekend artikel van Frank van Beetz. Een genoegen om te lezen dat er in de VS nog genoeg mensen wonen die nadenken en niet mee gaan in de hetzes tegen personen die van de republikeinse partij zijn. De ontwikkelingen die Geerten Waling beschrijft over de social justice warriors op de Amerikaanse universiteiten zijn heel verontrustend. En zo als de
#Me too overwaaide uit de VS naar Nederland, zo blijkt ook de UvA in Amsterdam met het policor virus te zijn geïnfecteerd. Daarom is dit artikel zo belangrijk. Wellicht een begin van een ommekeer waarin emotie en passie in het maatschappelijke bestel niet de boventoon zullen voeren. Bedankt meneer Van Beetz.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Wat BegrensEuropa! zegt. De hypocriete metoo-beweging gaat vol op het orgel bij gevierde actrices uit Hollywood maar geen woord over de honderden meisjes die in de UK tientallen jaren zijn verkracht, bedwelmd, mishandeld, bedreigd, verkocht en zelfs vermoord door Pakistaanse moslims. En waar de politie, pers (“Asians men”) en hulpverlening geen hand uitstaken, uit angst voor beschuldigingen van racisme. Misselijkmakende linkse hypocrisie. De slachtoffers waren allemaal blanke meisjes uit achterstandswijken, die tellen blijkbaar niet mee volgens de feministen 3.0. En serial rapist Clinton is heilig. Snapt u het nog?

VarAway
VarAway
5 jaren geleden

Uitstekend relaas.
Tip nog even aan hoe mevr. ” Dr ” Ford heeft zitten liegen dat ze een ons weegt.
Normaal sta ik achter vrouwen welke onheus of handtastelijk worden bejegend.
Aanranding is nog veel erger natuurlijk.
Maar ze was ernstig vaag met alles.
Ook liegen onder ede is streng strafbaar in de VS.
Vliegangst? Wat een giller, ze vloog op vakantie naar C.Rica, Oceanië, etc.,
maar moest nu de tijd drong met de auto van Cal. naar Washington rijden…
De relatie met haar oude vriendin en ex FBI jurist moet ook worden onderzocht.
De verklaring van haar ex vriend mbt tot polygraaf test spreekt ook boekdelen.

Hier is een respectabele rechter en publique afgebrand in het bijzijn van zijn gezin.
Schandalig. Ook het achterhouden van de reeds in juli ontvangen brief van Ford door
Senator Feinstein spreekt boekdelen. Men heeft genoeg tijd gehad om de zaak voor
de 7de! keer door de FBI te laten onderzoeken.

Het was een voorop gezet plan en karaktermoord op rechter K. door de Democrats.
Men wilde, kost wat kost, de aanstelling en stemming tot over de Midterms tillen op
6 november. Hopende dat zij dan de meerderheid in het Congress zouden hebben.

Hun partij heet de Democrat Party, niet de Democratic Party, overigens…..
Zij waren ook de slavenhouders in hoofdzaak, dat waren niet de Republikeinen.
Vandaar de bloedige burgeroorlog o.a.

Frans
Frans
5 jaren geleden

Het zijn de nieuwe “feministen” die hun linkse agenda pushen over de rug van hun mede vrouwen.
In Zweden zetten deze “feministen” door “asielzoekers” aangerande en verkrachte vrouwen onder druk om geen aangifte te doen.
En in de VS gebruiken “feministen” juist (valse) aangiftes van aanranding en verkrachting om hun politieke tegenstanders kalt te stellen.
Verkrachters zijn walgelijke mensen, maar mensen die anderen valselijk van verkrachting beshuldigen, en echte verkrachters beschermen, zijn nog veel walgelijker.

Frans
Frans
5 jaren geleden

In de VS slaat links al sinds de verloren verkiezingen als een dolleman om zich heen, linkse mensen kunnen namelijk niet tegen hun verlies, en het doel heiligt voor hen alle middelen.
En dus word er volledig ongegeneerd gelogen, bedrogen en gemanipuleerd, dat het een lieve lust is. Waarbij dan opvalt dat een flink deel van het linkse kiezerspubliek hier volstrekt maling aan blijkt te hebben, het is allemaal voor “de goede zaak” tenslotte.
Al voor de verkiezingen zei men in de VS; “Het probleem is niet dat Hillary Clinton een liegende misdadiger is, het probleem is dat dit voor het linkse kiezerspubliek niks uitmaakt.”
Zowel de linkse kerk als haar gelovigen zijn moreel failliet, deze kerk dient dus, net als die kerk met brulapen in plaats van klokken, afgebroken te worden, en de gelovigen heropgevoed.

marjo012
marjo012
5 jaren geleden

Het trieste van al deze MToo shit is dat vrouwen die het echt gebeurd hier weer de dupe van gaan worden in de toekomst.Want wie geloofd hun nog.Ik heb twijfels in heel veel gevallen die ineens in de media komen.Ik vind het schandelijk dat vrouwen zich door de democraten zo laten gebruiken om iemand zo onderuit te gaan halen.Hoe dom ben je dan wel als vrouw niet en ze hebben totaal geen eigenwaarde blijkt wel.

Frans
Frans
5 jaren geleden

@ LibroLeona
De meeste Nederlandse universiteiten zijn policor bolwerken, en al heel lang, enkel bij de UvA is de linkse beerput inmiddels zo vol dat deze overloopt en de stank zich vrijelijk door de openbare ruimte begint te verspreiden.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

De #metoo beweging heeft nut. Er zit wel een enorme onevenwichtigheid in door allerlei belangen en ideologische agenda’s, waar de grote meerderheid geen enkele boodschap aan heeft. Hierdoor raakt het verwikkeld in vier valstrikken, even los van de vraag of de aanklachten bewezen kunnen worden of waarschijnlijk kunnen worden geacht: 1. golddiggers (Ronaldo, Weinstein); 2. politiek (Kavanaugh); 3. persoonlijke afrekeningen (Pechtold); 4. virulent antiblank gedachtengoed dat met name gericht is tegen blanke mannen (Ronaldo, Kavanaugh, Pechtold, Weinstein etc.). Ik heb nog weinig gehoord van #metoo activisten over geruchtmakende verkrachtingszaken zoals als die zich in het Verenigd Koninkrijk (Rotherham), Nederland en Duitsland met niet-blanke mannen hebben voorgedaan de afgelopen paar jaar en soms zelfs decennia. In bewegingen gaat heel veel schuil zonder dat iemand verantwoording hoeft af te leggen. Dat geldt voor #metoo net zo goed als voor antifa. Het is de combinatie van niet-verantwoording, onbalans en grote persoonlijke schade die om bezinning vraagt bij #metoo-isten. Als dat ze niet interesseert dan is dat een goede aanleiding om aan te dringen op het afzwakken van deze en gelijksoortige bewegingen.

W. Theunisse
W. Theunisse
5 jaren geleden

Het is grappig om te lezen dat de democraten in hun eigen zwaard gevallen zijn.

trackback

[…] stopte Anthony Kennedy als rechter en Trump nomineerde vervolgens de 53-jarige Brett Kavanaugh. Het ontluisterende moddergevecht waarin de Confirmation Hearings zijn uitgemond, laat ik rusten. Kavanaugh passeerde uiteindelijk de […]

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x