Oost-Europa laat zich niet door de EU disciplineren

Allergie voor autoritaire superbureaucratie

Conferentie Visegradlanden en Oostenrijk over migratie (28 juni 2018).

Titelfoto: Conferentie Visegradlanden en Oostenrijk over migratie (28 juni 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Euronews

Het zijn verwarde tijden. Trump deed Europa aan en liet journalisten, duiders en analytici in verbijstering achter. Hij zou zich door Poetin volledig hebben laten inpakken, maar de eerste berichten uit het tweegesprek lijken die gemakzuchtige journalistieke karikatuur behoorlijk te weerspreken.

Onze geo-politieke analisten hebben het er maar moeilijk mee. De één (Charles Groenhuijsen) slaat zich op de knieën van dolle pret (kassa!, die deugtafels bij de publieke omroep) en voorspelt Trump’s afgang. Rob de Wijk, die Trump maar niet kan begrijpen en daar ook geen poging toe doet, (want ‘verdienmodel’ nietwaar), ging uit pure wanhoop maar even met vakantie. “Europese leiders pijnigen hun hersens over de vraag hoe hiermee (met Trump en diens beleid met betrekking tot de EU en de NAVO – FvB) om te gaan. Ik doe dat ook. Als ik iets heb bedacht, hoort u dat eind augustus, na de zomerstop.”

Trollenlegers

Zijn kompaan Arend Jan Boekestijn probeert het ook te vatten: Trump en Poetin willen de macht van de EU breken: “Russische trollenlegers staan klaar om verdeeldheid in Europa en elders over de islam en immigratie aan te wakkeren”, schrijft hij, kennelijk geïnfecteerd door de gebakken lucht die in de NRC-keuken wordt gebrouwen. Maar hij ziet gelukkig nog lichtpuntjes (ja lezers: dr. Clavan is niet dood, hij leeft!). Wellicht komt er in de VS een tegenbeweging op gang die Trump in het gareel weet te krijgen en is het misschien toch nog te vroeg om de ondergang van Europa aan te kondigen. “Het is niet onmogelijk dat de EU er uiteindelijk in slaagt om de euro te stabiliseren, de immigratie te reguleren, Brexit te verwerken en Oost-Europa te disciplineren. Ik sluit ook niet uit dat de Europeanen er genoeg van krijgen dat buitenlandse mogendheden de verdeeldheid aanwakkeren”.

Discipline

“Oost-Europa disciplineren”, ja, het staat er echt: landen die zich decennia lang de grillen van Moskou moesten laten welgevallen, zouden nu door Brussel tot de orde moeten worden geroepen en gedisciplineerd! Je moet het maar durven bedenken! De voormalige vazalstaten van het Kremlin die eindelijk bevrijd zijn uit de klemmende omhelzing van hun Russische kameraden, willen nu eindelijk de vruchten plukken van hun herwonnen vrijheid. En dan zouden ze nu gedisciplineerd moeten worden, want Trump????

EU-superbureaucratie

Deze landen hebben bewust gekozen voor het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO. Ze zochten aansluiting bij het Westen om te kunnen profiteren van de vrijheid, de nieuwe, vrije markten en voor bescherming tegen mogelijke dreigingen vanuit het Oosten. Ze kennen immers hun pappenheimers. Maar ze voelen er weinig voor die herwonnen soevereiniteit in te leveren aan de grillen van de EU-superbureaucratie met federale aspiraties.
Ik schreef daar al eerder over en citeerde in dit verband de Tsjechische oud- premier en oud-president Vaclav Klaus: “due to our EU membership – (we are) once again masterminded from abroad and that our sovereignty is again considerably constrained. This is what we in the moment of the fall of communism didn´t expect”.

Boekestijn

De Tsjechische premier Andrej Babiš, die net een nieuw minderheidskabinet vormde, sprak zich opnieuw uit voor hervorming van de Europese Unie en drong aan op het terugbrengen van bevoegdheden van Brussel naar de nationale hoofdsteden. Daar riep hij ook toe op na zijn verkiezingszege in oktober, afgelopen jaar en opnieuw bekritiseerde hij de EU-aanpak van de migrantencrisis: “onwerkbaar”. “Europa is nog niet verloren als iedereen zijn gezond verstand laat zegevieren”, schrijft Boekestijn, “in de huidige internationale context is meer Europese samenwerking de enige optie.”

Strafexpeditie

Juist de afgelopen week nam het Bulgaarse parlement voltallig (!) een motie aan, waarin de regering van dat land werd verboden om afspraken te maken met andere EU-lidstaten over het terugnemen van asielmigranten. Krijgt ook Bulgarije, met als Polen en Hongarije, straks te maken met een strafexpeditie vanuit Brussel? Gaat Frans Timmermans nu ook Sofia de wacht aanzeggen? Hij zal het er nog druk mee krijgen, want ook Tsjechië is niet voornemens zich door Brussel te laten ringeloren, pardon: “disciplineren”.

Nee, Boekestijn en De Wijk: Europa heeft Trump niet nodig om verdeeldheid te zaaien. Dat doen ze in Brussel zelf wel.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

En dan zijn nog immer van die lieden die met droge ogen roepen dat de EU al 70 jaar voor vrede en veiligheid heeft gezorgd. Hoeveel geschiedsvervalsing wil je hebben? Onze enige hoop ligt in Oost-Europa.

Henny Keur
Henny Keur
5 jaren geleden

Scherpe analyse. Ik sla graag de geschiedenis na, om een beter beeld van het heden en de toekomstige ontwikkelingen te verkrijgen. Welnu, die geschiedenis leert mij, dat er nog nooit een verenigd europa tot stand is gekomen. De volkeren zijn gewoonweg te grillig. Zelfs per land zijn de verschillen zo divers, dat wij in Nederland met haar drie oorsprongsculturen, Fries, Germaans en Bataafs, al een onoverbrugbaar verschil van karakter hebben. Hierbij laat ik de kleinere opsplitsingen nog maar buiten beschouwing, hoewel een klein voorbeeld duidelijkheid verschaft. Noem Twente de Achterhoek, dan zal ik aangeven, dat ik een Twentenaar ben. Uiteraard kan ik uitstekend door één deur met een Achterhoeker, maar noem me niet zo, want ik ben het niet. In mijn werkzame leven had ik er veel plezier in om op de werkvloer Amsterdam als Rotterdam-Moord te betitelen en was ik in Rotterdam, dan noemde ik dat Amsterdam-Zuid. Dat vond men niet leuk. Dus een verenigd Europa is een utopie. Straks zullen zij samen met Rusland en ook China gezamelijk optreden naar het Midden Oosten, waar de laatste veldslag, het Armageddon, zal worden uitgevochten.
Wie goed oplet, ziet de ontwikkelingen nu al die richting opgaan.

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

Dr. Clavan, alias AJB:
“Wellicht komt er in de VS een tegenbeweging op gang die Trump in het gareel weet te krijgen en is het misschien toch nog te vroeg om de ondergang van Europa aan te kondigen. “Het is niet onmogelijk dat de EU er uiteindelijk in slaagt om de euro te stabiliseren, de immigratie te reguleren, Brexit te verwerken en Oost-Europa te disciplineren. Ik sluit ook niet uit dat de Europeanen er genoeg van krijgen dat buitenlandse mogendheden de verdeeldheid aanwakkeren”.

Ik heb lang niet zo gelachen….

Dit is toch wel een fraai staaltje tunnel-wensdenken, van elke logica gespeend, echt eentje om in te lijsten voor het museum van de sprookjes. Wat een grappige “duiders” hebben wij toch in Nederland.

En dan lees ik zijn presentatie op de site van de Universiteit Utrecht:
“Wetenschappelijke expertises – Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Europese Integratie, Defensie, Ontwikkelingshulp.”

Mijn God, geeft hij daar ook nog colleges?

ni28
ni28
5 jaren geleden

Oost Europese landen ervaren de gelijkenissen tussen Moskou en Brussel al zijn die niet helemaal vergelijkbaar. Nog! Dat is na viertig langen jaren communisme onverteerbaar en tegelijk iets wat voor het westen als onbekend fenomeen ook onbegrijpelijk kan lijken. Want, samen met het goede en het kwade. Maar zij gaan voor hun cultuur en het westen gooit intussen eigen cultuur weg. Dat is ook een vorm van bezetting en dat willen zij niet opnieuw beleven. Er wordt gemakshalve vergeten dat er in Tsjechië en Slowakije b.v. half miljoen voornamelijk Oekrainer’s al zijn en dat zijn ook migranten. Je zou hier liever ook Oekraïners moeten wensen dan de altijd lastige Islamieten. Het lijkt in deze net of de wijsheid echt uit het Oosten kwam.

karton
karton
5 jaren geleden

Proberen om een (oost Europees) land in het EU-keurslijf te dwingen heeft m.i. niets met “disciplineren” te maken, maar álles met het “opleggen van een dictatuur”, aan die landen.
Juist die landen die járenlang onder een dictatuur hebben geleden en hebben moeten leven, weten wat dát betekent. Begrijpelijk dat zij niet onder de EU-dictatuur hun pas verworven vrijheden wensen op te geven.

trackback

[…] in de Europese Unie vorm moeten geven. Daar passen geen directieven uit Brussel bij, zoals ik al eerder […]

Anton
Anton
5 jaren geleden

Dit is een voorstel dat op tafel ligt. Misschien laten landen zich lijmen voor geld om vluchtelingen op te nemen.
https://www.nu.nl/bootvluchtelingen/5380526/eu-lidstaten-krijgen-6000-euro-per-migrant-opgenomen-wordt.html

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x