Waarom Italië NGO-schepen met illegale immigranten de toegang weigert

Nieuwe populistische regering gooit roer radicaal om

Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken van Italië.

Titelfoto: Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken van Italië. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Matteo Salvini

Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken van Italië. Op 10 juni j.l. besloot Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken van de gloednieuwe Italiaanse regering, de havens van het land te sluiten voor de Waterman, de Lifeline en alle NGO-schepen die hun Afrikaanse menselijke vrachten daarheen wilden brengen.

Wie daadwerkelijk migranten ophaalt uit hun lekkende boten voor de Afrikaanse kust, wordt van nu af aan door de Italiaanse regering vriendelijk verzocht om hen naar de dichtstbijzijnde veilige haven Tunis of La Valletta (Malta) te brengen. Of naar een andere haven. Of om te wachten op de komst van de Libische kustwacht, die de migranten zal inschepen en naar terug Tripoli zal brengen.

Reisfaciliteiten

De oude gebruikelijke route van het NGO-schip Waterman, dat zijn lading Afrikanen had opgehaald in de buurt van de Libische kust, ging van daar naar een van de vele havens van Zuid-Italië. Gedurende de afgelopen twee jaar heeft dit voormalige Duitse kustwachtschip reisfaciliteiten geleverd aan meer dan 10.000 illegale immigranten. Een soortgelijke “humanitaire” taak verrichtte de Lifeline, behorend tot een Duitse NGO en opererend onder de Nederlandse vlag.

NGO-schepen

NGO-schepen maken deel uit van een veelsoortige vloot die betrokken is bij de zogenaamde “reddingsoperaties” in het centrale deel van de Middellandse Zee. Andere schepen behoren tot de Italiaanse kustwacht, de Italiaanse marine, de Libische kustwacht. Er zijn ook vrachtschepen bij betrokken, militaire schepen van andere Europese landen, Amerikaanse marineschepen, privézeilboten, jachten en vissersvaartuigen. Op de grenzen van de Libische territoriale wateren is het zeetransport nooit zo intensief geweest als in de afgelopen vijf jaar. Als je de onderliggende oorzaak van dit fenomeen wil kennen, “volg dan gewoon de geldstroom”, legt de hoofdaanklager van Catania, Carmelo Zuccaro, duidelijk uit.

Verdrinking

Sloepen gemaakt in China, gevuld met migranten door mensenhandelaars, varen een paar mijl uit de Afrikaanse kust in de richting van schepen die op afroep aan komen varen en precies op de goede plaats verankeren, ergens aan de horizon. Soms slaan de overbelaste sloepen om of breken ze in twee delen. Het Amerikaanse marineschip Trenton redde 40 migranten in de tweede week van juni, maar minstens 12 mensen kwamen om.

De meeste passagiers zien de zee voor het eerst in hun leven en kunnen niet zwemmen. De verdrinkingssterfte onder migranten in de Middellandse Zee is dit jaar al de 1000 gepasseerd. De jaarlijkse aantallen van dergelijke slachtoffers zijn ondraaglijk hoog. Hoe meer schepen aan de horizon wachten, hoe meer Afrikanen de overtocht ondernemen en hoe meer er sterven. Tijdens het topjaar 2016 verdwenen ongeveer 5000 migranten in de golven.

Scrupuleloos

Alleen linkse bloedende harten zijn van mening dat er meer reddingsschepen nodig zijn om ‘levens te redden’. Trouw aan hun globalistische visie negeert links de Australische immigratiebenadering, die sinds 2014 talloze Indonesische levens van verdrinking heeft gered in zowel de Timorzee als de Arafurazee. Links geeft geld aan Artsen Zonder Grenzen om atletische jonge mannen te “redden van honger en oorlog” die wachten op een ritje over zee.

Carmelo Zuccaro concludeerde op basis van belangrijke en consistente onderzoek dat “NGO’s een essentieel onderdeel vormen van een diepgaand verkeerd systeem, dat de toegangsdeur tot Europa biedt aan mensenhandelaars die scrupuleloze criminelen zijn”.

Hotspot

Op dit moment ontvangt geen enkel Europees land de Lifeline en zijn menselijke lading. Spanje en Frankrijk beschuldigen Italië van “egoïsme” en “anti-europeisme”, omdat Italië uiteindelijk het einde van illegale immigratie durft te benoemen, nadat het dit fenomeen meerdere jaren heeft doorstaan. Giuseppe Conte, premier van Italië, heeft Malta, Frankrijk, Spanje en andere EU-landen gevraagd om de Afrikaanse immigratielast te delen.

De terughoudendheid over dit onderwerp biedt Italië de mogelijkheid aan de EU-genoten duidelijk te maken dat er veel misgaat in de kwestie van het managen van de EU-immigratie en dat de Dublin III-overeenkomst opnieuw moet worden besproken. Omdat Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk hun grenzen voor immigranten sluiten, weigert Italië een gigantisch ‘hotspot’-opvangcentrum te worden van Afrikaanse migranten die niemand anders in Europa wil.

Verdwijnen

De doorlichtingsprocedures die nodig zijn om te beslissen welke migranten wel en geen vluchteling zijn, nemen in Italië gemiddeld twee en een half jaar in beslag. Van de 100 asielaanvragen krijgen er slechts 7 uiteindelijk de status van vluchteling. UNHCR, ICRC, Amnesty International houden de asielaanvragen nauwlettend in de gaten, een leger van adviseurs en advocaten helpen de nieuwkomers met het papierwerk, de uitzettingsprocedures zijn gecompliceerd en ondertussen zijn veel immigranten gewoon bezig “te verdwijnen”, om vervolgens weer op te duiken in een ander Europees land. Naar schatting heeft Italië ongeveer 500.000 illegale inwoners.

Duistere praktijken

De Lifeline is op weg gegaan naar Malta, in de hoop daar te worden toegelaten. Italië dreigde het schip te confisqueren en de bemanning te arresteren zodra het de territoriale wateren van het land binnenkomt. De Nederlandse autoriteiten ontkennen dat de Lifeline in Nederland is geregistreerd en weigeren terecht de Lifeline aan te laten leggen. Wat is de Lifeline anders dan een piratenschip dat een vlag gebruikt en betrokken is bij duistere praktijken tussen Afrika en Europa? De Waterman bracht zijn 629 migranten naar Valencia tijdens een cruise opgevrolijkt door muziek en dans, en keerde terug om te navigeren in de buurt van de Libische kust, wachtend op de volgende lading rubberboten die door de maffia van mensenhandelaren werd gestuurd.

Nieuw Italiaans beleid

De geelgroene Italiaanse regering, ontstaan uit een programmaovereenkomst tussen de Vijfsterrenbeweging (M5S) en Lega, is vastbesloten om de wil van de meerderheid van de Italianen te respecteren, zoals tot uitdrukking kwam in de nationale verkiezingen op 4 maart.

Falend links

De moeilijke stellingname van premier Giuseppe Conte, minister van Transport Danilo Toninelli en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini over illegale immigratie, was de afgelopen zeven jaar nooit zichtbaar bij de linkse regeringen van Monti-Letta-Renzi en Gentiloni. Met name Renzi gaf Italië de schuld van slecht prestaties bij het verwelkomen van migranten, in vergelijking met Duitsland. Vanuit zijn oppositiebank geeft hij nu de schuld aan de regering vanwege het gebrek aan financiële middelen om zijn beleid uit te voeren: programma’s ter stimulering van de Italiaanse arbeidsmarkt en ter vermindering van de werkloosheid. Toen Renzi de macht overnam, besteedde hij enorm veel geld van belastingbetalers aan de opvang van werkloze migranten in hotels, doof voor de zorgen van veel Italianen.

Mislukte bezuinigingen

Maar immigratie is niet het enige probleem van de “populistische” regering van Italië.

De huidige belabberde economie van Italië wordt gezien als het resultaat van een zevenjarig beleid van bezuinigingen en belastingverhogingen. Voormalige regeringen volgden blindelings de aanbevelingen van de Trojka (EU Commissie, ECB, IMF) in de hoop economische groei te bereiken en de enorme overheidsschuld van het land te verminderen. In 2011 bestond deze laatste uit 1900 miljard € (120% schuld/bbp). In maart 2018 overschreed de overheidsschuld 2300 miljard € (132% schuld/bbp). Het bezuinigingsbeleid bleek volledig te zijn mislukt.

Verder heeft Italië onlangs een ander negatief record gebroken: meer dan 5 miljoen inwoners proberen te overleven in absolute armoede-omstandigheden. Dat betekent geen fatsoenlijk voedsel, onvoldoende huisvesting, slechte kleding, ontoegankelijke communicatie en transport, onbetaalbaar onderwijs en gezondheidszorg. De meesten wonen in het zuiden en 32% van hen zijn buitenlanders.

Eurosceptisch

Het duurde bijna drie maanden om de huidige regering te vormen. Uiteindelijk moest president Mattarella ermee instemmen, nadat hij had vastgesteld dat zijn favoriete kandidaat, Cottarelli, niet op parlementaire steun kon rekenen en alle andere pogingen ook mislukten. De president aanvaardde Paolo Savona als minister van Europese Zaken, nadat hij zijn benoeming tot minister van Economie had geweigerd. Deze briljante professor in de economie bekleedde belangrijke posities in voormalige regeringen in de jaren negentig. Hij staat bekend om zijn eurosceptische opvattingen en was in 1992 tegen het Verdrag van Maastricht. Hij merkt op hoe Brussel een Berlijnse afdeling is geworden, zoals zijn woorden verduidelijken:

“Tijdens het nazisme promootte Walther Funk Duitsland als het belangrijkste economische land en stelde voor dat alle andere valuta zich zouden gedragen als de Reichsmark.” De rest van de Europese landen, inclusief Italië, moesten allemaal de industrie laten vallen en zich bezighouden met landbouw of toerisme, ten voordele van de Duitsers. Vandaag is een mechanisme uitgevonden dat EU wordt genoemd en dat dezelfde effecten zonder militaire kracht met zich meebrengt.”

Het volk in de steek gelaten

Het eerste artikel van de Italiaanse grondwet luidt: “Italië is een republiek gebaseerd op arbeid en soevereiniteit behoort toe aan het volk”.

De Italianen zagen hun banen verdwijnen als gevolg van een krimpende economie, globalisering en politiek wanbeheer. Soevereiniteit werd weggegeven aan Brussel en men vroeg zich af of met “volk” Italianen werden bedoeld of buitenlanders. De Partito Democratico, erfgenaam van de Italiaanse Communistische Partij, deed alles wat ze konden om de arbeidersklasse en de middenklasse in de steek te laten. Hun pro-EU-vertegenwoordigers leken meer geïnteresseerd in mensenrechtenkwesties, gendergelijkheid, gay pride, liberalisering van drugs en immigratie.

Politieke verschuiving

Italianen maakten zich in plaats daarvan zorgen over de werkloosheid, de veiligheid, het stedelijk verval, de belastingdruk en de toekomst van hun kinderen. Al deze factoren werpen licht op de politieke verschuiving in Italië. Lokale verkiezingen in juni getuigden van de alomtegenwoordige opmars van M5S en Lega, vooral de laatste. In opiniepeilingen bereikt Lega momenteel 30%. Bolwerken in traditioneel rood Toscane, zoals Massa en Siena werden ingenomen. Enkele jaren geleden vertegenwoordigde de Lega in Pisa 0.3%, vandaag 25%.

Italianen eerst

De “Veranderingsregering” wil de verkiezingsslogan van Matteo Salvini volgen: Prima gli italiani!” (Italianen eerst!). Net als Trump wil hij het land beschermen tegen de hebzucht van de markt, excessen van globalisering en linkse onrust. Immigratie heeft een betere regulering nodig, de belastingen moeten worden verlaagd, de Italiaanse cultuur, waarden en identiteit worden hersteld. De zogenaamde populistische golf uit Amerika en Visegrad rolt door Italië, dat geen overheid meer wil die zich onderwerpt aan Merkel, Juncker en Macron.

De ongeautoriseerde toegang van twee schepen vol migranten doet de fundamenten van de Europese Unie wankelen.

Oorspronkelijk verschenen op 28 juni 2018 als THE AQUARIUS AND LIFELINE CRUISES MEET THE ITALIAN POPULIST WAVE op lindecentecritico.blogspot.it. Met toestemming van de auteur uit het Engels vertaald door Asher.

Over de auteur

Eric Jan Kamp
Woont en werkt als arts in Italië. Eigenaar van lindecentecritico.blogspot.it met Maria Clelia Mollica

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Juanito
Juanito
5 jaren geleden

Het enige waar ik verbaasd over ben is dat het nog zo lang heeft geduurd voordat de burgers reageren met ander stemgedrag. Hoe groot moet de rotzooi en het wanbeheer van je land zijn? Wachten tot de zittende lamzakkenkliek eindelijk eens met een daadkrachtige aanpak komt, is al jaren zinloos gebleken. De lamzakken politiek is vooral bezig met het vullen van eigen zakken en het bevoordelen van vriendjes en vriendinnetjes.

karton
karton
5 jaren geleden

Het wankelen van de fundamenten onder de Europese Unie kan, wat mij betreft, niet ernstig genoeg worden.
Zelfs zó ernstig dat het hele circus ineen klapt.
Hoe eerder hoe beter.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Het water staat de Italianen tot aan de lippen, dus reageren ze nu wel. De tragiek is dat dit allemaal voorspelbaar was. Sommigen zijn al sinds het begin van de 90er jaren bezig hun zorgen over migratie en de dominantie van de Duitse industrie voor het voetlicht te brengen. Wat we de laaste jaren zien is een verband tussen die twee (migratie en Duitse industrie) dat wordt aangejaagd door de Chinese bedreiging, want China doet met de wereld wat Duitsland met Europa doet. Beide gebruiken handelsovereenkomsten, en dan met name vrijhandel, om dat te realiseren, de een via de EU (Brussel) en de ander via de WTO (Geneve). Nederland met haar op export gerichte landbouw en dergelijke verdient daar ook een mooie cent aan, dus feitelijk zijn wij een deelstaat van Duitsland. Al die projecten komen voort uit de Amerikaanse werelddominantie van vlak voor en vooral na de Tweede Wereldoorlog. Kolonien weg, poorten voor Amerikaanse bedrijven open. Japan is ook in dat gat gesprongen en daarna de Aziatische tijgers, inclusief Hong Kong en Singapore. Kortom, dit zijn langlopende processen. Af en toe reageert een landje, als Italie. De grote problemen worden niet onderkend. De reden is natuurlijk dat de oplossing allesbehalve eenvoudig is. Twee dingen zijn duidelijk: we kunnen niet doorgaan met ons economisch te laten leegzuigen, onze kennisvoorsprong over te hevelen, en onze samenlevingen te laten ontwrichten. Trump heeft het precies bij het juiste eind. Probleem is natuurlijk dat we de pull factor wel zouden kunnen beheersen (betere handelsdeals, bestraffing van diefstal van intellectueel eigendom, grenzen dicht voor migranten, met name uit islamitische landen), maar niet de push factor (zwakke economieen wereldwijd, bijv. West Afrika, Griekenland, Italie; bevolkingsexplosies in combinatie met slecht bestuur, bijv. West Afrika, Pakistan, Bangladesh). Sinds ‘grenzen aan de groei’, nu bijna een halve eeuw geleden, zijn we bar weinig opgeschoten. Het is alle hens aan dek. Nederland doet erg braaf, maar levert geen significante bijdrage aan de oplossing van de problematiek. De bevolking door laten groeien naar 18-20 miljoen inwoners is in ieder geval een heel erg slecht idee. Dus grenzen dicht. Wat de Duitse industrie (en dus Merkel en Junckers) daar ook van mogen vinden.

ni28
ni28
5 jaren geleden

Europa is al lange tijd gekenmerkt door foute keuzes en zeeën van verloren tijd voordat men daar achter komt. De komst van Salvini en Kurz is mogelijk een moment van kentering in Europa. Namelijk de wereldproblematiek te beoordelen vanuit de Europese blik en geen ander. Exporteer je democratie niet naar de hele wereld maar doe alles om je eigen democratie te behouden. Linkse utopieën moet je maar links laten liggen die hebben ons al teveel gekost. Tijd, geld en eigen cultuur.

Ahava
Ahava
5 jaren geleden

Ergens moet de Victorie (= teloorgang EU) beginnen. Dan maar in Italië. Stop de moslimport, omwille van vele duizenden plus mijn vijf prachtige kleindochters.

Marjo
Marjo
5 jaren geleden

Merkel kan met haar nep oplossingen tijdelijk haar kop redden. Als het zo gaat als gisteren bekent werd duurt dit hele nep circus van haar niet lang. Ze wil mensen terug sturen naar Oostenrijk en Italy,en Griekenland, als dat gebeurd sluit Oostenrijk gelijk de grenzen naar dat land en Italy zal het zelfde doen. Ze moesten Merkel gelijk op een boot naar Syrie sturen, haar op een kanon binden en afschieten zodat de ellende wat ze voor heel Europa bezorgt heeft gerechtvaardigd wordt voor de Europese burgers. Hoop dat wat men EU nog durft te noemen heel snel als een zeepbel uit elkaar spat. Kan niet wachten tot dit snel zal gaan gebeuren en de schuldigen hiervoor veroordeeld gaan worden, en niet zoals het altijd bij hun gaat dat ze vrij uit gaan. Criminelen dienen berecht te worden en Merkel en consorten zijn de grootste mensen handelaars in de geschiedenis geworden. En dit alles ten koste van eigen burgers om de pluche onder de kont te behouden.

jungleelephant
jungleelephant
5 jaren geleden

En helemaal terecht!

Daoed
Daoed
5 jaren geleden

De overheid van Italië begrijpt eindelijk hoe je menselijk leed kunt beperken en mensenhandelaren hun inkomsten ontneemt. Wanneer stoppen de andere Europese landen met deze hypocriete ‘hulpverlening’?

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Prima, dus als een democratisch gekozen regering de wens van de meerderheid van een volk uitvoert noemen we dat “populisme”. Prima, dan ben ik maar een populist, maar wel een linkse populist. In de betekenis van een rechtvaardig en betaalbaar sociaal systeem, betaalbare zorg, geen kartels van verzekeraars en banken, betaalbare woningen voor mijn kinderen, geen uitwassen van kapitalisme, veilige pensioenen, directe democratie en geen illegale immigratie van kansloze analfabeten. En zeker geen ondemocratisch gedrocht als de EU die volken de wil oplegt. Ik denk dat Dijsselbloem (PvdA) deze zomer maar beter niet naar Italie op vakantie moet gaan. Of Griekenland.

trackback

[…] Salvini wilde de EU en de publieke opinie bewust maken van het probleem van illegale immigratie, en om de feiten onder ogen te zien, zoals de plechtige belofte om “de verantwoordelijkheid […]

bep geurtsen
bep geurtsen
5 jaren geleden

inderdaad terecht

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x