EU-migratietop: het Groot Niet-Vermakelijk Dweilorkest

Geen doorbraak, maar brevet van onvermogen

Werkdiner EU-raad over migratie (28 juni 2018).

Titelfoto: Werkdiner EU-raad over migratie (28 juni 2018). Bron: persdienst EU-Raad.

Om 4.34 uur afgelopen vrijdagmorgen kon bondskanselier Merkel tijdens de Europese top melden dat de poten onder haar troon voorlopig van een spalkje waren voorzien; er was een overeenkomst bereikt over het migratieprobleem. Uiteraard sprak ze van een gute Botschaft, een goed bericht.

Maar bij het lezen van de belangrijkste punten die besloten werden, doemt weer eens het visioen op van een clubje Europese bestuurders dat driftig aan het dweilen is met de kraan open. Wat werd er nu eigenlijk besloten? Voortaan zouden vluchtelingen die uit zee gered worden, ondergebracht kunnen worden in afgesloten opvangcentra in de EU, in landen die bereid zijn dergelijke centra te realiseren. Van daar uit zouden vluchtelingen verder verdeeld kunnen worden over de EU.

Opgesloten

Hierbij zijn wel een paar kanttekeningen te maken: ten eerste worden dan de vluchtelingen nog steeds in Europa binnengelaten, terwijl de bedoeling was om de toestroom te reduceren. Om te voorkomen dat ze uit de centra verdwijnen en in de illegaliteit duiken, zullen ze eenvoudigweg opgesloten moeten worden, alsof ze gevangenen zijn. Een discutabel plan, dat ongetwijfeld enorm politiek krakeel zal veroorzaken. En ten tweede zal deze maatregel potentiële migranten er niet van weerhouden om in de bootjes te stappen.

Voorts mogen we hopen dat in die kampen de migranten menswaardig opgevangen worden, en niet zoals in het Griekse Moria. De omstandigheden daar zijn al drie jaar een aanklacht tegen de menselijkheid; een schandvlek die allang opgedweild had moeten worden. Maar het Dweilorkest doet niets.

Duur

Verder bedacht het Dweilorkest dat er ook opvangcentra in landen buiten de EU opgezet kunnen worden in samenwerking met internationale organisaties als UNHCR. Als mogelijkheden werden Noord-Afrikaanse landen en Albanië genoemd. Echter, tot nu toe wijzen alle landen die genoemd werden, dit voorstel koeltjes af. En mocht dit plan ooit doorgaan, dan zal het de Europese belastingbetaler ongetwijfeld een stevige duit gaan kosten; dat wordt een heel dure dweil.

Nalatig

Opmerkelijk is verder de stelling dat migranten zich aan Europese regels moeten houden en niet zomaar van de ene staat naar de staat van hun keuze mogen reizen (secundaire migratie). Lidstaten moeten interne administratieve en wettelijke maatregelen nemen om dit tegen te gaan. Een merkwaardige uitspraak, want het gaat hier om regels die al jaren van kracht zijn maar dus niet uitgevoerd werden. In feite wordt hier door het Dweilorkest nog eens benadrukt dat Europa al jaren nalatig is bij het handhaven van de eigen regels en dat de dweil dus allang gehanteerd had moeten worden.

Schaakstukjes

Verdere besluiten: er komt meer bewaking aan de buitengrens van de EU, de financiële hulp aan Afrika wordt opgeschroefd en er is besloten om Turkije de tweede tranche uit de overeenkomst uit te betalen, drie miljard euro. Dit laatste was te verwachten, want de laatste maanden steeg het aantal migranten vanuit Turkije naar de Griekse eilanden aanzienlijk; de Turkse dictator heeft geld nodig en zet zo de zaak onder druk.

Wat dus pijnlijk duidelijk maakt: de vluchtelingen zijn in de Europese politiek allang gereduceerd tot schaakstukjes in het spel om de macht. En belanden bij het dweilen hulpeloos in de emmer.

De kraan dicht

De Europese bestuurders toonden zich allen uitermate tevreden over de overeenkomst. Maar lieten stuk voor stuk onvermeld dat veel van de genoemde maatregelen bij adequaat bestuur al jaren geleden genomen hadden moeten worden. En zo presenteerde het Groot Dweilorkest haar brevet van nalatigheid en onvermogen dus als ”doorbraak”.

En beseft blijkbaar nog steeds niet dat er een veel simpeler oplossing is dan al dat gedweil: gewoon de kraan dichtdraaien.

Lees andere actuele stukken over migratie op OpinieZ.com 

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden

Die Rutte heeft makkelijk lullen, als ’t over geld van anderen gaat !
Houdt de uit Afrika komende boten op de Midd.Zee tegen en stuur ze terug naar de haven van herkomst, of sleep ze terug ! Met de stand van de huidige technologie is ’t erg eenvoudig om te constateren waar en wanneer een schip de haven verlaat.
Er bevinden zich voldoende schepen in de Midd.Zee om e.e.a. te gaan regelen, maar nee, vergissing mijnerzijds, die schepen zijn er natuurlijk om de “vluchtelingen” z.s.m. af te zetten in de EU zodat hun werknemers, bijv. van Vluchtelingenwerk enz. enz. hun baantje kunnen blijven behouden.
De gehele EU is één grote verziekte instelling met alleen maar patiënten als “leiders”.

Marjo
Marjo
5 jaren geleden

Dat men nergens lezen kan dat Wilders dit al jaren geleden zei dat de grenzen dicht moeten, toen werd hij verketterd door heel politiek Den Haag. Was een racist maar blijkt nu wel dat deze man er toen al gelijk in had. Nu roepen ze dit zelf ineens?? Zo zie je maar een waardeloos kabinet er zit wat wel graag met de belasting centen van de burgers in Brussel mooi weer zit te spelen, maar om zelf eens de bezem door het land te halen en de burgers in Nederland te bevrijden van al die geimporteerde ellende ho maar. Alles wat naar Europa komt en er al zit zijn geen vluchtelingen maar terroristen criminelen en profiteurs ,die van te voren al goed ingelicht waren wat hun in Europa allemaal in de schoot geworpen gaat worden ,de echte vluchtelingen zitten te wachten om weer naar huis te kunnen keren in de opvangkampen bij hun buurlanden.

jungleelephant
jungleelephant
5 jaren geleden

Alle grenzen dicht en per omgaande alles dat kansloos en/of crimineel is uitzetten!Scheelt heel veel miljarden!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

We vallen natuurlijk in herhaling maar ik mis het terugkeervraagstuk (wanneer gaan er nou meer dan die anderhalve man en een paardenkop) en de toelatingsproblematiek (niet meer dan 3% van de aanvragers heeft werkelijk recht tot toelating). Verder staat is oorlog geen vluchtreden in het Vluchtelingenverdrag, dus het stoppen met subsidiaire bescherming moet de allerhoogste prioriteit krijgen. Eén van de problemen met democratie is dat er niemand werkelijk verantwoordelijk kan worden gehouden. Men wordt op zijn ergst weggestemd. Dat gebrek aan dreiging zou politici ertoe moeten kunnen verleiden om de juiste beslissingen te nemen. Maar door de ontwikkeling van een soort tunnelvisie wordt weggestemd worden plotseling een drama dat ten koste van alles vermeden zou moeten worden. We moeten één stap terug doen en weer de best mogelijke beslissingen gaan nemen, zonder al te veel politiek te bedrijven waardoor alle dingen waar het werkelijk om gaat tot “schaakstukjes in het spel om de macht” worden. Dit is de werkelijke reden waarom Forum voor Democratie zo heet: om er voor te zorgen dat we weer één stap terugdoen en geen zinloze overwegingen betrekken bij de democratische besluitvorming. Zie bijv. de enquete van De Hond waaruit blijkt dat de grote meerderheid van Nederlandse stemmers tegen opname van meer dan 2000 vluchtelingen/jaar is. Luisteren naar het volk is geen populisme. En als het dat wel is dan is het politici geraden ook. In ieder geval op dit dosser.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Goed stuk, alleen is het storend dat de termen vluchtelingen en migranten door elkaar worden gebruikt. Deze gelukszoekers zijn helemaal niet op de vlucht voor oorlog of geweld maar illegale (!) migranten op zoek naar gratis geld. Lieden die niets toevoegen aan ons land, behalve meer criminaliteit, geweld, overlast en uitkeringen. De EU moet wetten handhaven en ze tegenhouden. Ik kan ook niet zomaar Zwitserland of Amerika binnen wandelen omdat hier de mocro-maffia, met hun mislukte liquidaties, sproeiende AK-47’s, dagelijkse plofkraken en roofovervallen, de leefbaarheid voor mij en mijn gezin in dit land ernstig bedreigd. Opbokken!

Wouter Bos
Wouter Bos
5 jaren geleden

Deal EU blijkt trouwens ordinair nepnieuws: Oost Europa wil niets weten van terugnemen migranten

Rob Jacobs
Rob Jacobs
5 jaren geleden

Organisaties die bootvluchtingen op zee opvangen, zijn eigenlijk een onderdeel van een criminele organisatie, ze faciliteren de mensensmokkelaars, zorg dat ze niet meer in bootjes kunnen stappen

rob dekker
rob dekker
5 jaren geleden

ik ben alvast gevlucht uit nederland en woon nu in brazile, hier ben je een aantal maanden bezig om door de redtape heen te komen,geen hulpverleners, gratis rechtsbijstand ,behuizing en geld. hier moet je het zelf doen, daar wordt je sterk van plachtte mijn vader te zeggen. heerlijk om geen openbare uitingen v religie te zien, geen politiek correcte indoctrinatie te moeten aanhoren, en last but not least; werkelijk vrij te zijn om te doen en laten wat je wilt . eigenlijk wilde ik alleen maar laten weten dat ik alle bijdragen geweldig vind, geschreven door gedreven en intelligente mensen die hetzelfde zien als ik; de teloorgang v nederland. vr groet rob dekker

trackback

[…] ….lees verder […]

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x