Spreidingswet is dieptepunt in onze politieke geschiedenis

Open brief aan staatssecretaris Eric van der Burg

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. De ultieme rare sprong van het kabinet-Rutte 4 was het indienen van de zogenaamde spreidingswet om gemeenten te dwingen asielzoekers op te nemen. Voor iedereen is duidelijk dat Nederland niet van elastiek is en overlopen wordt door nieuwkomers, die we niets meer te bieden hebben. Wanneer dringt dit ook eens tot staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg door? Een open brief van Lettie Verburg.

Beste Eric,

Wij moeten eens praten. Ja, ik weet dat je tijd kostbaar is want jij bent een drukbezet man, maar ik vraag toch even je aandacht. Vandaag schoot me een variant op een gedicht van Marsman door de geest toen ik nog eens de tekst van de spreidingswet doorlas:

”denkend aan Holland
zie ik stromen migranten
traag door een boordevol laagland gaan”.

Want het worden er een beetje veel, nietwaar? Ik weet het, jouw credo is: ”hoe meer asielzoekers hoe beter”, maar wordt het niet tijd om eens na te gaan denken…?

Om te beginnen beaamde je recentelijk zelf al dat het niet allemaal asielzoekers zijn. ”Velen komen voor onze voorzieningen”. En die ”velen” presenteren zich nu aan onze grenzen in aantallen die niet meer te behappen zijn. Die kennen jouw credo namelijk ook. En geef ze dan eens ongelijk dat ze zich hier melden.

 

Slecht beleid

Je hebt het inmiddels toegegeven: er is slecht beleid gevoerd. Afgewezen asielzoekers worden niet uitgezet en de regering houdt zich niet meer aan de Dublinverordening. Dus asielzoekers worden niet teruggestuurd naar het land waar ze zich hadden moeten melden. De Conventie van Genève wordt niet nageleefd, maar – zoals Ahmed Aboutaleb mooi verwoordde – gebruikt als doorgeefluik voor miljoenen mensen. En Nederland verleent veel ruimhartiger asiel dan de omringende landen. ”We hebben het niet op orde”.

Het resultaat laat zich raden: een puinhoop. Het COA en de IND hobbelen krakend in hun voegen achter de feiten aan. En als zure kers op de taart komt daar nog bij dat er in Nederland geen huis meer te krijgen is, voor niemand. Statushouders kunnen dus niet doorstromen en het hele opvangsysteem zit hopeloos verstopt. Overal in het land begint dan ook gemor te ontstaan; burgers schrijven petities, lokale overheden schrijven brandbrieven en in je eigen VVD borrelt het al lang.

 

Kat in het nauw

Kortom: de staatssecretaris is een Kat In Het Nauw. En die maakt nu eenmaal rare sprongen. Begon het met het inzetten van lege kantoren en rijkspanden als opvangplaatsen, inmiddels zijn er grote tenten verrezen, liggen er cruiseschepen aan de kades en het COA huurt tientallen hotels; ik wil niet weten wat dat de belastingbetaler kost. Voorrang voor statushouders bij huisvesting en dat volle grasveld vorig jaar in Ter Apel waarmee de gemeenten tot medewerking gechanteerd werden, zullen we het daar maar even niet over hebben, Eric?

 

Spreidingswet

De ultieme Rare Sprong was natuurlijk het indienen van de wet ”gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen”. De spreidingswet. Een demagogische benaming, want er wordt niets mogelijk gemaakt. Jij gaat gemeenten gewoon dwingen. Het Rijk gaat iedere twee jaar vaststellen hoeveel opvangplaatsen gemeenten moeten leveren. Een bovengrens wordt daarbij niet genoemd; blijkbaar denk jij dat Nederland van elastiek is.

Het wetsontwerp wordt door alle partijen bekritiseerd: te ingewikkeld en het ingebouwde bonussysteem is pervers. Jij stelt de kritiek te begrijpen, maar voegt daar aan toe: ”ik heb liever een wet die door de Tweede en Eerste Kamer komt, dan een wet waarvan iedereen zegt: fantastisch, maar die niet door de Tweede Kamer komt”.

Besef je eigenlijk wat je daar zegt, Erik? Duidelijker kon je het niet verwoorden: voor jou en je kompanen in het kabinet is de burger er voor de politiek; de politiek is er niet (meer) voor de burger.

 

Dieptepunt

In feite is dit wetsontwerp een dieptepunt in de politieke geschiedenis. De asielpuinhoop is ontstaan omdat kabinet en parlement bestaande regels en verordeningen aan hun laars gelapt hebben. En met deze wet de gemeenten willen dwingen om die puinhoop op te lossen. Maar als onze eigen regering zich niet aan wetten en regels houdt, waarom zou de burger dat dan wél moeten doen? Waarom zouden wij dan een wet naleven die ons dwingt het falen van onze overheid op te lossen?
Het is maar een vraag, Eric.

 

De cijfers

En dan: iedereen die naar de aantallen asielzoekers die zich bij ons melden kijkt, begrijpt dat de wet het probleem niet op zal lossen. De cijfers zijn voldoende bekend, maar ik noem er één: het COA heeft becijferd 77.089 opvangplaatsen nodig te hebben op 1 januari 2024. De prognoses voor volgende jaren liggen nog hoger. Waar wil je zoveel plaatsen realiseren terwijl nu alles al uitpuilt..? Wellicht kun je in de marge nog wat plaatsen creëren met enig lateraal denken, maar wanneer je in alle hotels asielzoekers en statushouders hebt gezet zonder dat vooraf aan de burgemeester mede te delen, houdt het op. Ons aantal hotels is niet oneindig. Je zou natuurlijk evenementen kunnen verbieden, dat levert een paar terreinen op voor tenten. Je zou mensen de sport kunnen ontzeggen, dan heb je weer een paar sporthallen en velden erbij. Wanneer die ook vol zijn, komen de kippenhokken en de vuurtorens in beeld.

 

Bezit vorderen

Verder durf ik er een lief ding onder te verwedden dat jij en de andere kabinetsleden in de Trêveszaal al lang de mogelijkheid hebben besproken om bezit van particulieren te gaan vorderen. Dat jullie artikel 2c en 4 van de Wet verplaatsing bevolking hebben afgestoft, is niet voor niets. Juristen waarschuwen al dat de wet op deze manier oneigenlijk gebruikt gaat worden, want asielzoekers behoren (nog) niet tot de bevolking. En uiteraard is die wet bedoeld als instrument bij dreigende situaties en niet om een bestuurlijke puinhoop op te lossen, Eric.

Het Haarlems Dagblad plaatste een paar maanden terug een bericht dat een projectteam in Haarlemmermeer op zoek was naar panden van ondernemers en particulieren die geschikt zouden zijn voor het huisvesten van statushouders. In het geheim. Jij deed alsof je neus bloedde toen je daar vragen over kreeg, maar een krant zuigt zoiets natuurlijk niet uit zijn duim.

En o ja, in september belanden ook nog een paar duizend Oekraïners in de reguliere asielprocedure. Dan zullen hoogstwaarschijnlijk de dassenburchten er aan moeten geloven, maar dan zijn je opties toch echt verbruikt.

 

Het zal nooit genoeg zijn

Zie het onder ogen, Eric. In hoeveel bochten je je nog gaat wringen, ook al leg je het hele IJsselmeer vol met cruiseschepen, ook al dien je drie dwangwetten in en ga je mensen hun bezit afpakken, voor iedere tien nieuwe opvangplaatsen melden zich aan onze grenzen honderd mensen.

Wat je ook doet: het. zal. nooit. genoeg. zijn.

Bovendien zou je even verder moeten denken dan je neus lang is. De mensen die je nu binnenlaat, betreden een land dat overlopen wordt. De Duitse journalist Oskar Scholl-Latour schreef het ooit: ”Wer halb Kalkutta aufnimmt, rettet nicht Kalkutta, sondern der wird selbst Kalkutta”.

 

Geen huizen

Er is in Nederland geen huis meer te krijgen. En de nieuwe huizen van Hugo de Jonge blijven uiteraard luchtkastelen. Drinkwaterbedrijven waarschuwen al: bij verdere bevolkingstoename kunnen ze geen drinkwater meer voor iedereen garanderen. De ANWB waarschuwt voor een dreigend permanent verkeersinfarct, zowel op de weg als in het openbaar vervoer. Recreatiegebieden worden overstroomd. We komen om in de stikstofproblemen; nog meer mensen betekent nóg meer stikstof. Ruimte om te wonen, werken en recreëren? Hebben we niet meer. Kortom: Nederland heeft nieuwkomers niets meer te bieden. Wanneer je ze dan toch binnenlaat, handel je niet humaan, integendeel.

Toen mijn nicht twee jaar oud was, probeerde ze ooit een groot puzzelstuk in een klein gaatje te stoppen. Na vijf minuten draaien, passen en meten, blikte ze me ernstig aan en zei: ”Past niet”.

Soms is iets te groot om het ergens in te stoppen. Mijn nicht begreep dat al toen ze twee jaar was.

Nu jij nog, Eric.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
64 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
piet12345
piet12345
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In vrijwel alle westerse landen speelt dezelfde muziek. Als je nu nog steeds van mening bent dat hier geen groter plan achter zit dan, ach ja, laat maar, ga lekker anders stemmen dan komt alles goed. Zucht.

Dwaalgast
Dwaalgast
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Janmaat deugde niet, Verdonk deugde niet, Wilders deugt niet, Fortuijn deugde niet en Baudet deugt niet. Maar ze hadden/hebben het allemaal wel zien aankomen in tegenstelling tot de rest van de slaapzakken in tweede en eerste kamer.
En Omvolking is een giftig complotdenken volgens AIVD. En WEF bestaat ook niet, evenals Agenda 2050

Bert Panhuise
Bert Panhuise
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Die vd Burg met z’n vreemde lachje zei een paar jaar geleden: ”hoe meer asielzoekers hoe beter”, en toen Rutte dit hoorde dacht hij: “die man maak ik migratie-minister”..

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het echte probleem van de spreidingswet is dat de gemeentes verplicht zijn om asielzoekers op te nemen, ook als het niet uitkomt. Dus wat doen die gemeentes? die leggen die druk weer bij haar inwoners.
Er gaan serieus rare dingen gebeuren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nu is het nog zo dat de overheid er voor moet zorgen dat asielzoekers onderdak krijgen. Met de spreidingswet gaan de sluizen wijd open en moeten de gemeentes er voor opdraaien.
De overheid is dan van het probleem af.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Die gemeenten gaan met dat geld niet uitkomen en het geld bij de overheid is met de klimaat regelingen en de stikstof regelingen ver aan het opraken.
Oh ja, de overheid kan de belastingen nog verhogen.

Youp
Youp
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het mooie van de huidige tijd is dat we de contouren zien opdoemen van het plan wat achter beleid schuilt dat al decennia grenst aan krankzinnigheid. Je gaat die asielzoekers zelf moeten opnemen en onderhouden. Daarvoor is de Wet verplaatsing bevolking snel door de twee kamers gejast.

Nederlanders zullen wel niet vrolijk worden van het onderhouden en onderdak bieden aan wildvreemden zodat ze hun huis verkopen aan Blackrock en zelf gaan verhuizen naar een flatje.

Nu kun je zeggen dat dit wel erg cynisch gedacht is, maar je moet je verplaatsen in de academici die de opdracht krijgen een plan te maken om mensen uit hun huizen te jagen en in een flatje te duwen met minimale afmetingen zodat we allemaal bij elkaar wonen en beter gecontroleerd kunnen worden. Hoe doe je dat? Je maakt het wonen in je eigen huis zo onaangenaam en duur dat je geheel uit vrije wil opdondert. Alles beter dan dit.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Geniet van het leven zolang het nog kan.

Nyong
Nyong
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is goed bedoeld Anton. Maar ik kan niet van het leven genieten met de zorg en vooral de angst wat mijn kinderen en kleinkinderen nog te verduren krijgen. Qua leeftijd heb ik de gemiddelde waarde al enige jaren overschreden. Volgens Domkop66 ben ik dan al van nul en generlei waarde.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Nyong

Kleine troost van een ander ‘fossiel’:
De kleinkinderen groeien op met deze verdwaasde samenleving en alle nieuwigheden. Tegenwoordig kunnen de kleintjes b.v. al beter met de tablet en de mobiel overweg dan ik, haha. Gelukkig maar.
En wij ouderen zijn nog steeds van onschatbare waarde voor de samenleving. Alleen al als geldschieter, oppas en mantelzorger.
En tot slot kunnen we nog Soylent Green worden.
Of ben ik nu te cynisch?

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het antwoord op deze mooie brief is eigenlijk gisteren al gegeven. Rutte laat het kabinet niet vallen met als reden het oorlog in Oekraïne. Waar kan een oorlog niet goed voor zijn. Migratie stoppen met D66 en CU lukt nooit. Daar komt hoogstens een compromis in het kader van te weinig en te laat. Internationale verdragen zullen gebruikt worden als reden om niets te doen. En het zijn juist die verdragen die deze massamigratie op gang zetten.
Rutte had gisteren niets te melden behalve dat de Haagse ijscoman overleden is.
Met overigens alle respect voor de ijscoman.

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Ni28
Walter
Walter
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Versla de slang met zijn eigen gif, bij die Internationale verdragen is altijd wel een verzet te vinden ,hup een rechtsgang en het staat stil voor 10 jaar.
Dat met de ijscoman moest hij van zijn P.R opmerken om empathie te tonen.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Walter

Ja, inderdaad. Je moet het alleen willen en Rutte wil qua goedheid zijn persoon doen stijgen in internationale aanzien. Het land moet het alleen ontgelden. Zijn empathie is ook alleen functioneel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Nog zoiets. Net als Kaag loopt hij in de hele wereld te paraderen, maar de problemen in het eigen land oplossen? Niet belangrijk genoeg.
Vanochtend Dijkgraaf D66 bij WNL. Het ongemak straalde van de man af, hij had geen echt valide argumenten, en tegen de zinnige opmerkingen van Sjuul Paradijs was hij niet opgewassen.
Blabla over slavernij, een prijsje enz.
Hij blijft m.i. een sympathiek persoon, helaas bij de verkeerde partij.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik kan mij een uitzending met Dijkgraaf herinneren bij M. van Nieuwkerk waar hij zich zorgen maakte over de ontwikkelingen op Amerikaanse universiteiten, de hedendaagse woke.
Nu doet hij hier precies hetzelfde. Eenmaal in de politiek draaien zij 180 graden net een koel gezicht.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Gezien zijn zichtbare ongemak is hij niet gedraaid, maar heeft ‘de partij’ hem gedraaid.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dijkgraaf is een goede wetenschapper, denk ik, maar als politicus/minister is hij ver onder de maat. Hij heeft geen eigen mening meer.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat is een dingetje bij veel politieke partijen. Je moet ‘het smoel’ van de partij uit dragen anders…..

Simon
Simon
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

D66? landverraders, en wie met pek omgaat…..dijkgraaf

Henri
Henri
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rutte kent geen empathie, geen enkele. Deze narcist bij uitstek vindt het nodig om de familie van de onlangs overleden ijskraamuitbater op het Binnenhof – ene Moes – te condoleren. Dit deed Rutte met een uitgebreide twitter, die natuurlijk weer de nodige reacties ontlokten. Veel negatieve, maar ook positieve van mensen die hem nobel vinden of zoiets door medeleven te tonen aan de familie. Ik denk dat de familie een persoonlijk condoleancebericht meer op prijs zou hebben gesteld dan deze banale exercitie. Rutte wil maar één ding: zich profileren als de aardige goedlachse buurman, over de ruggen van eenieder die toevallig in zijn blikveld komt. Deze man is in alle opzichten schaamteloos en onscrupuleus.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De overheid kan dan wel particulieren gaan dwingen hun onroerend goed af te staan voor huisvesting van asielzoekers, maar de overheid kan die particulieren niet dwingen om voor die asielzoekers te zorgen.
Als de overheid dit wil gaan doen wordt het een enorme chaos. Ze raakt ieder overzicht kwijt, want wie woont waar en hoe onderhoudt ze die mensen? Overigens is er al een enorme chaos, maar dankzij onze NPO zijn de burgers zich dat nog niet echt bewust, blijkt wel uit het verhaal over dat ziekenhuis in Blaricum.
En het is nog maar juni 2023. Hoe zal het zijn in juni 2024?
Zijn er trouwens geen verkiezingen in 2024?

Joop Visser
Joop Visser
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De (medische) noodtoestand wordt uitgeroepen voor de volgende verkiezingen. Onderhabd weet ik hoe het werkt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Joop Visser

Er worden al enkele noodtoestanden in de week gelegd. Bovendien wil de WHO de macht om wereldwijd een (medische) noodtoestand af te kunnen roepen. Zelfs daar heb je dan als land geen enkele zeggenschap meer over en daarom moest ook die wet erdoorheen gejast. Parlement? Democratie?

MrPercussionPete
MrPercussionPete
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het asielbeleid van Rutte, Kaag en van der Burg kan wat mij betreft in één woord worden samengevat: Sabotage. Het is het opzettelijk ondermijnen en destabiliseren van de Nederlandse samenleving door het faciliteren van een ongecontroleerde en ongelimiteerde instroom van migranten. Hierdoor wordt de demografische samenstelling van het Nederlandse volk dusdanig veranderd dat er over pakweg 10 jaar helemaal geen sprake meer zal zijn van een Nederlands volk. Dit alles gebeurt uiteraard niet zomaar toevallig. Nationale volken behoren volgens de EU tot het verleden. Zij staan een verenigd Europa in de weg, en daarom wil de elite in Brussel, en dus ook hun zetbaas Rutte in Den Haag, daar vanaf. De beste manier daarvoor is, u raadt het al… Massa-immigratie.

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door MrPercussionPete
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Was het niet Timmermans die zich liet ontvallen dat wat hem betreft de natiestaten moesten verdwijnen?

Simon
Simon
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Frans zei ooit: “Diversity has to come”

Jolokia
Jolokia
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Daar is de EU lang heel duidelijk over. Dat wordt ook lekkerlijk gezegd. Vandaar dat het op grote schaal importeren van islam zo belangrijk is voor de globalistische elites. Zo hebben alle lidstaten alvast een gemeenschappelijke factor : Overal islam.

Winnie
Winnie
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

In de supermarkt wordt je tegenwoordig vaak al in het Engels aangesproken door het personeel. Dus over 10 jaar zal dit dan wel normaal zijn neem ik aan.

Eric
Eric
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De spreidingswet is onzin! Nederlandse gemeenten deden plenty aan opvang, AZC hier en AZC daar. Huisvesting door het gehele land, en zelfs op de Veluwe stonden tenten ter opvang van asielzoekers. Het is niet opeens een nijpend probleem dat is het al jaren en jaren! Generaal pardon op generaal pardon. En we weten allemaal welke ellende AZC’s met zich meebrachten en meebrengen. Maar in Den Haag het nieuwe toverwoord is spreidingswet. De wet die maakt dat de overheid even aanwijst dat willekeurige gemeente krijgt opgedrongen dat er asielzoekers in de gemeente moeten worden gehuisvest. En niemand is tegen ECHTE asielzoekers, maar wel tegen het grote aantal zgn asielzoekers die in het hele land de boel op stelten komen zetten. De overheid heeft bewezen laten zien dat plaatsen als Blaricum en Bloemendaal daar dus geen AZC te plaatsen, en dat zal ook niet gebeuren bij plaatsen waar bewoners gelijk in actie komen tegen de komst van een AZC. We hoeven al niet meer te dweilen, want het land is al overstroomt. En waar komt de enorme bevolkingsgroei vandaan? Uit het meer en meer toelaten van zgn asielzoekers. Ze komen wel alleen aan, maar vergeet niet er is ook nog familie in het land van herkomst die toch ook recht hebben om hier te komen wonen. Daar hoor je Eric van der Burg niet over. Het excuus is dat ze nodig zijn op de arbeidsmarkt, en ook dat is onzin. Want als dat zo is, dan zijn werkgevers toch niet tegen wat ze WEL zijn!

Marc Bouwman
Marc Bouwman
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Op dit moment ben ik voor een full stop: geen enkele asielzoeker er meer bij: zeker met een huizencrisis als dit en een stop op de bouw.

Belangrijker is echter dat vluchtelingen uit culturen die haaks staan op de westerse geen toegang krijgen. Zij kunnen eventueel wel financieel ondersteunt worden als zij opgevangen worden in de regio, zoals in Turkije bijvoorbeeld.

Maar allereerst dient Rutte het veld te ruimen. Persoonlijk vind ik dat er een strafrechtelijk onderzoek naar deze man dient te worden ingesteld, evenals naar het partijkartel.

Zo beschreef Paul Rosenmöller na de machinaties van Rutte cum suis via de radio de stemuitslag in de Eerste Kamer als volgt: de regeringscoalitie heeft er twee restzetels bij en komt uit op 24. Oppositiepartijen GroenLinks/ PvdA heeft er 14. Vervolgens telt hij beide op, komt uit op 38 zetels in de Eerste Kamer, en stelde “Dus wij hebben de meerderheid.”

Dus Rossenmoller beschrijft oppositiepartijen GL/ PvdA als deel van de regeringscoalitie. Hiermee is het gelijk van Baudet bevestigd: Nederland is overgeleverd aan een partijkartel.

Eric
Eric
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Fullstop is een stapje te ver, als iemand echt daadwerkelijk gevlucht is voor oorlogs geweld, dan kun je die nog overwegen om op te nemen. Uit een Afrikaans land met TE weinig opleiding dan gaat het dat niet worden. Om dat te bepalen is denk ik aan IND niet dat ik daar vertrouwen in heb, maar vooruit.

Opleiding te laag, dan kun je inderdaad terug sturen naar een land waar de vluchteling beter past. Maar Full stop ben ik zeker voor als persoon in kwestie even denkt hier een nieuw leven te kunnen opbouwen en niets toevoegd aan Nederland.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Voor toelating vind ik drie criteria van belang:

1. Is er ruimte of plaats in ons land: wordt de Nederlandse samenleving al dan niet geschaad?
2. Zoals je noemt het opleidingsniveau
2. Afkomstig uit culturen die wel/ niet strijdig zijn met de Nederlandse

Het eerste en laatste criterium vind ik het zwaarst wegen.

Ik ga voor full stop!

Joop Visser
Joop Visser
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Opleidigsniveau is irrelevant. Nog nooit zulke hoeveelheden hoog, hoger, hoogst opgeleiden zoveel domme beslissingen zien nemen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

In mijn ogen is een full stop geen stap te ver. Als mensen écht vluchten voor hun leven, zijn er genoeg andere landen met meer ruimte waar men naar toe kan. Dat hoeft geenszins uitsluitend NL te zijn. Waarom blijft men dit denken en propageren?
NL is vol. Overvol.

J-P
J-P
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een regel is: je moet die mensen niet hier naar toe halen, je moet ze daar laten, dat is de enigste manier om ze te helpen.

Youp
Youp
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Dat snappen ze bij de overheid ook wel. Het is natuurlijk vele malen goedkoper om mensen ter plekke te helpen dan ze eerst ergens anders heen te slepen waar alles vele malen duurder is. Je zou zelfs aparte vluchtelingensteden kunnen oprichten.

Maar daar gaat het dus niet om. Het gaat niet over zielige, arme mensen helpen. Het hierheen slepen van grote hoeveelheden kanslozen heeft daarmee een andere functie; want na zoveel jaren is het geen toeval meer of een vergissing. Bovendien gebeurt het in alle westerse landen. Je moet proberen te begrijpen/doorzien wat ze daarmee willen. Welk doel dient dat? En het is niet wat ze je vertellen op de televisie.

Snappie
Snappie
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Chaos om de massa met de massa te bestrijden
Zodra het volk in opstand komt worden de vluchtelingen aan hun lot overgelaten en grijpen wat ze kunnen bemachtigen.
Pure chaos om de Nederlandse bevolking kapot te trappen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Snappie

Dat is mijn nachtmerrie, dat we als volk uiteindelijk vechtend tegenover immigranten (het zijn voor een substantieel deel geen vluchtelingen) komen te staan, die wat gebruik van geweld betreft uit een wat andere cultuur komen. Hetgeen we al dagelijks in onze straten en wijken zien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Quote Bart Nijman:
Hier gaat het om cultuur, maar is ook van toepassing op het import-topic.

‘Inclusiviteits-ideologie is een krampachtige poging om de cultuursector tot een onmogelijk compromis tussen vrije kunst en scheppende voorwaarden te dwingen – en iedere polemische kritiek op die nonsens wordt natuurlijk weggewuifd als “rechtse praat van oude witte mannen”. Op die manier eindig je dus met een vier meter hoog standbeeld van een zwarte vrouw, die met een aanstootgevende onverschilligheid maar een gebalde vuist in de broekzak publieke ruimte opeist op een manier die iedere kritiek tot racisme reduceert.’

Jolokia
Jolokia
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

En die strijd gaan wij Westerlingen zeker verliezen.

J-P
J-P
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Kijk wat er met de toren van Babel gebeurde. Dat zegt genoeg. Leert men dan nooit

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor uw brief. Helaas gaat dit ook niet helpen. Inmiddels wil ruim 90% van NL dat de massa-immigratie stopt. Het rariteitenkabinet trekt zich daar echter niets van aan, zet integendeel steeds nog een extra tandje bij. Rutte heeft weer uitstel bedongen van zijn achterban op zijn niet waar gemaakte belofte de toestroom te zullen inperken ‘want we zitten in een oorlog…’ Nou, dat zou in ons eigen land wel eens bitter bewaarheid kunnen worden als de ‘asiel’ zaken zo blijven uitbreiden en tot dwangplaatsing leiden. Want we zijn in de kern een vredelievend landje, dociel zelfs, maar er worden steeds meer rode lijnen overschreden.
Rutte beweert op zijn klapveebijeenkomst dat HIJ de prijs voor een val van het kabinet niet laat gebeuren. Is hij tot alleenheerser benoemd of zo?
Ik spreek mensen, ook zéér meegaande en empathische linksige ouderen, die het zo zat zijn dat ze bereid zijn op de barricaden te gaan.
Helaas hebben veel groeperingen (Groningen, Toeslagen, Limburg, C-19) geprobeerd de barricaden te slechten.
U weet waar die groepen momenteel staan he?

Peter Terpstra
Peter Terpstra
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Om in Europa maar het braafste jongetje van de klas van juf van der Leyen en meester Timmermans te zijn kan IEDEREEN, ook personen uit veilige landen die in de asielprocedure dus volstrekt kansloos zijn, in Nederland asiel aanvragen en de asielprocedure bezetten incl. opvang en bjjbehorende vergoedingen. Waarom worden deze kanslozen direct aan de deur niet weggestuurd? Nee, gewoon binnenlaten is het credo van links NL, terwijl het juist deze kanslozen zijn die niets te verliezen hebben, die zich te buiten gaan aan asociaal gedrag, diefstallen, intimidaties, bedreigingen etc. Dus: de deur dicht voor deze lieden!

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter Terpstra

je ziet de filmpjes die bewakingscamera’s bij de mensen opnemen…… die lui lopen gewoon over je erf te zoeken naar een kans iets te jatten. je zag ze aan deuren voelen en aan autodeuren. Daar ga je niet rustig van slapen, bij het idee dat dit stelletje over je erf banjert.

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Marien
Marc Bouwman
Marc Bouwman
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte blijft kampioen in het tot stand brengen, dan wel op zijn beloop laten van rampen. Dat blijkt bijvoorbeeld op de manier waarop hij als leider van het kabinet prioriteiten stelt: migratie is kennelijk een onderwerp dat zo onbelangrijk is, dat het daarom maar aan de junior van de minister overgelaten kan worden. De staatssecretaris deed eerder als wethouder de uitspraak “Hoe meer asielzoekers, hoe beter”, waarmee hij zich bij voorbaat diskwalificeerde voor deze taak, al was het maar dat je niemand het lot van werkelijke asielzoekers toewenst.

Ten aanzien van de ongebreidelde instroom maakte Van der Burg twee weken geleden wel duidelijk dat de bottleneck ‘m kennelijk zit in ambtsberichten die vanuit Nederlandse ambassades in diverse landen naar Den Haag worden overgebracht. Kennelijk is het zo dat ambtsberichten zwaarder wegen dan beleid dat als doel heeft de instroom te beperken, en dat een rechter op basis daarvan oordeelt ten gunste van de persoon die uitgezet had moeten worden.

We kunnen natuurlijk het karakter van de D66-rechtspraak bespreken, van groter belang lijkt te achterhalen wat nu precies die juridische verhouding tussen beleid en ambtsberichten is en, als ambtsberichten inderdaad zwaarder te lijken wegen, hoe en door wie de gewichten van beide zo kan wijzigen dat het belang van de bevolking eindelijk prevaleert.

Mij lijkt toch dat het de regeringsleider is die bij het vaststellen van beleid zou moeten bepalen het gewicht van ambtsberichten bepaald. Een rechter kan alleen maar volgen. Dus de bal ligt bij Rutte.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Rutte is kampioen bij de neus nemen van de burger.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Tja de ChristenUnie………. een christelijke partij? Echt???????? Als je écht christelijk zou zijn dan zou je ook oog hebben voor de zwakkeren in de samenleving en dat heeft de ChristenUnie gewoon TOTAAL niet! Ze vullen hun zakken ten koste van de armen en daar houdt het mee op. Ze houden een politiek totaal corrupt kabinet in stand puur en alleen voor eigen gewin. Als je zo handelt als christen moet ik altijd denken aan het willens en wetens zondigen en dan heb ik het over de zonde tegen de Heilige Geest. Ik kan niet anders dan hier aan denken als ik naar de ChristenUnie kijk van een afstandje. Hoe eng ben je dan bezig als christelijke partij. Ik zou als partijlid én als kiezer van deze partij geen oog meer dicht doen en niet meer slapen als ik bezie wat ze allemaal op hun geweten hebben.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend onderbouwde column/brief. Ik heb al zo vaak gezegd ‘hoe groot denken ze in den Haag dat NL is?’. En waarom zouden wij die schaarse grond moeten delen met massa’s mensen die alleen maar komen om van ons systeem te profiteren. Het is godgeklaagd dat wij zoveel geld kwijt zijn aan dit migratie gedoe. Hoe komt het dat de ziektekostenpremie’s bijna niet meer te betalen zijn? Wij gebruiken wat medicatie waarbij we zo’n beetje elk jaar het eigen risico kwijt zijn. wij betalen samen 3600 euro aan ziektekostenverzekering als 2 gepensioneerden waarvan 1 alleen AOW en de ander pre pensioen. Dan komt daar nog 2 x 385 euro bij. Dat is 4200 euro voor 2 bejaarden. Schandelijk. Ja, ik snap dat een groot deel is om de ziektekosten voor asielzoeker gratis te kunnen aanbieden. Dat betalen de burgers van NL er gewoon bij. Maar er gaat dus meer dan 1 maandinkomen naar de ziektekostenverzekering voor ons beiden. Wij hebben ca 3000 euro samen, maar met alle kosten opgeteld, hoef je niet gek te doen . Geen toeslagen, dus hup alles van het netto inkomen af. Heb je nog geen woonlasten etc meegeteld.

AAA
AAA
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ziektekosten zijn denk ik vooral zo hoog vanwege een ziek ‘gezondheids’-systeem. Farmaceuten en medici strijken miljarden op met oneindige symtoombestrijding.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Ook. Het is allebei, want je kunt echt niet met droge ogen beweren dat elk jaar een middelgrote stad er bij geen invloed heeft op de (kosten voor) zorg die ook aan die ‘stad’ geleverd moet worden. En daar zij niet betalen doch krijgen, moeten diegenen die altijd betaald hebben nog wat meer gaan betalen en daarvoor steeds minder ‘krijgen’.

BigLJohn
BigLJohn
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze spreidingswet houdt ook in dat, als ze de – asielzoekers – nergens meer kwijt kunnen, bij de wet al is geregeld dat we onze huizen uitmoeten (eventueel met politiedwang) voor dat gespuis. Waarom neemt dan helemaal niemand actie tegen dat schorriemorrie wat daar in den Haag zit ? En waarom dan niet ? Rutte c.s. hadden allang levenslange gevangenisstraf moeten krijgen wegens landverraad. Omdat de meeste Nederlanders mietjes zijn die verkozen om in een LHBT en gay-pride wereld te leven in plaats van hun gezonde verstand te gebruiken.

Simon
Simon
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ze doen het met opzet, chaos creëren, dit kán geen toeval zijn.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Simon

Ik denk niet dat het opzet is. Panikerende mensen raken chaotisch. Maar ik ben het met u eens dat het geen toeval is in deze tijden. Het zijn gewoon de omstandigheden, de migratiecrisis, de energiecrisis, de huizencrisis, de oorlog. Het komt allemaal bij elkaar. Een gevolg van incompetent beleid van de afgelopen jaren.

Simon
Simon
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het hoort allemaal bij de kreet: Build back better en: You’l own nothing and you’l be happy. Het is geen toeval naar mijn mening.

Anneken
Anneken
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het is wel met opzet. Doel: ontwrichting van de maatschappij. Het werd duidelijk met dat corona-bedrog, die maatregelen waren zinloos en schadelijk. Die QR-code was verdeel en heers. Alles wat er gebeurt, die pandemiewet, de pensioenen, geen oplossing voor Groningen, die stomme sancties, de prikschadedoofpot, is tegen het belang van de bevolking.

Cees van Oost
Cees van Oost
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Op 20 maart 1969 hield spreker Dr. Richard L. Day een bijeenkomst in Pittsburg met 80-90 artsen, kort daarna nodigde hij een kleiner aantal wetenschappers uit die zeer hoge functies bekleedden in verschillende specialisme. Maar bij aanvang van de vergadering werd verteld dat men onder geen beding aantekeningen mocht maken omdat er veel geheime onderwerpen over ‘New World Order Agenda’ besproken werd. Ook bij deze bijeenkomst was Dr. Lawrence Dunegan aanwezig, wat hij daar hoorde was natuurlijk ongelooflijk, had thuis tegen beter weten in toch aantekeningen op papier en opnames op zijn taperecorder gemaakt, en nam hiermee een ​​groot risico dat hem misschien iets zou kunnen overkomen. In 1989 20 jaar later kort na de dood van Dr. Richard L. Day heeft Dr. Lawrence Dunegan een interview gegeven en is dat op tape gezet.
Conclusie: laat het even tot je doordringen al 54 jaar geleden in 1969, in die tijd klonk dat als science fiction, werd dit allemaal besproken en dat betekent dat veel jaren eerder deze plannen bedacht zijn. 34 Jaar geleden in 1989 was het interview van Dr. Lawrence Dunegan.
Deze Agenda wilde de globalistische elite eigenlijk stapgewijs uitrollen, omdat de laatste jaren meer mensen wakker werden, wordt het uitrollen van de Agenda in een stroomversnelling gezet, met alle gevolgen van dien die je nu met eigen ogen zag/ziet gebeuren met Covid-periode, Climate Change, en introductie van digitale CBDC-valuta die binnenkort in Europa geinplementeerd wordt. Als ook door de Nederlandse Regering zelf gecreeerde crisissen. Dus niets is toeval!
Het is ook niet zo vreemd dat buiten YouTube de MSM daar nooit aandacht aan besteed heeft, want die spelen het spel mee. Er zijn vier video’s op YouTube en een boek over deze Agenda verschenen.

Cees van Oost
Cees van Oost
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Restant van mijn eerder verstuurde reaktie.

Helaas zijn er maar weinig mensen hiervan op de hoogte.

De 4 tapes zijn op YouTube te vinden onder naam Dr. Richard Day. New Order of Barbarians – Tape 1 – 2 – 3 – 4 of onder de URL numbers. Tapes are in English.

Tape 1: https://youtu.be/kcGqkvjKCvA

Tape 2; https://youtu.be/WILcw6OlV1E

Tape 3: https://youtu.be/PMvTKMJPnGE

Tape 4: https://youtu.be/3FdvGFE1uaU

Hannah
Hannah
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom is het toch zo moeilijk voor onze linkse hoogopgeleide medemensen, de zelfbenoemde redders der aarde en het klimaat zoals ER, GroenLinks ,D66 en CU om te erkennen dat door de grote toevloed van emigranten de weinige natuur in Nederland onder druk komt te staan en
op den duur grotendeels zal verdwijnen. Iets dat deze natuurredders juist NIET willen laten gebeuren.
En volgens Rob Jetten moet Nederland een hoog geïndustrialiseerd land worden Een soort Berlijn aan de Rijn met hier en daar een parkje. Hoe kun je dit rijmen met zijn grote klimaatambities.
Woningen, wegen en windmolens zullen zoveel ruimte gaan opeisen dat er nog minder van de toch al schaarse natuur zal overblijven.
Waar huizen en wegen zijn kan niet een bloeiende natuur bestaan,
Een simpel rekensommetje toch?
Ik verlaag me niet graag tot hetzelfde niveau als sommige lieden uit het vorige artikel van Maaike van Charante. maar degenen die het nu nog niet begrepen hebben of niet willen begrijpen zou ik willen kwalificeren als domlinks ( als tegenhanger van domrechts) en hen willen adviseren om nog eens een paar bijlessen rekenen te nemen en ook een aardrijkskundelesje van Nederland om te ontdekken hoe klein dit land is en hoe groot de gevolgen zijn van de massale immigratie.
We zullen toch keuzes moeten maken om het land leefbaar te houden.
Het is een illusie om te denken dat de klimaatmaatregelen zullen werken als er nog veel meer inwoners. bij zullen komen Dweilen met de kraan open.
Nog afgezien van de immense problemen die op ons afkomen door de gevolgen van de grote bevolkingstoename.
Bedankt , Lettie Verburg voor uw artikel. Kan niet vaak genoeg verteld worden.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

ja, Hannah, dat onderschrijf ik helemaal. Vaker gezegd ‘hoe groot denken ze in den Haag dat Nederland is’ ?
Je ziet nu overal weilanden langs de snelwegen die vol gezet worden met hele velden zonnepanelen. Daaronder groeit niks meer. Dat zal de bio diversiteit ook niet ten goed komen, en inderdaad als er elk jaar een stad als Enschede of Eindhoven bijkomt aan mensen die hier mogen blijven, dan blijft er nog geen grassprietje natuur over.
Ik snap er werkelijk helemaal niets meer van. Waar zit bij onze bestuurders en politici het verstand?

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We kunnen wel steeds maar weer een beroep doen op de verstandelijke vermogens van de coalitieleden, maar dat blijkt dus niet te werken:
Corona “pandemie” met catastrofale maatregelen, klimaat “crisis”, asielcrisis, stikstof “crisis”, pensioenwet, etc…..
Hoe zou dat toch komen?
Zou het toch kwade opzet zijn!?
In de USA blijken inmiddels ruim 22 miljoen (!) illegalen te zijn, die krijgen allemaal automatisch normale burgerrechten, mogen allemaal stemmen.
Op de Democraten, zodat deze voor eeuwig en altijd aan de macht blijven.

Peter
Peter
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“De illusie van vrijheid zal blijven bestaan zolang het winstgevend is om de illusie voort te zetten. Op het punt waar de illusie te duur wordt om te onderhouden, wordt gewoon het het landschap neergehaald, worden de gordijnen teruggetrokken, worden de tafels en stoelen opzij geschoven wordt de bakstenen muur aan de achterkant van het theater zichtbaar.”
Frank Zappa

Jolokia
Jolokia
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit probleem zal niet worden opgelost zolang het COA over een blanco cheque met belastinggeld blijft beschikken. Overal waar met eindeloze hoeveelheden geld wordt gestrooid komen de snelle jongens als vliegen op de honingpot af. Er worden zeer lucratieve contracten gesloten, en de overheid is zo radeloos dat ze de verlangde prijzen gewoon maar betalen. Ten tweede mag je je de vraag stellen : Waarom tekenen onze politici toch zo gretig al die verdragen waarmee we ons alleen maar verplichtingen, verplichtingen die we gewoon niet kennen, op de hals halen ? Waarom zou je in hemelsnaam internationale verdragen ondertekenen die alleen maar nadelig voor je zijn, en in het beste geval vele, vele miljoenen, en eerder miljarden gaan kosten ? Ik kan alleen maar concluderen dat dit opzettelijk, welbewust beleid is. Men wil dit. Dit is geen toeval. Ik geloof dat gewoon niet.

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Jolokia
Gerit Kassies de Vries
Gerit Kassies de Vries
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zou er nog een tijd komen waarin we zeggen:
Rutte…Die kan ik me niet herinneren.

h. jonkers
h. jonkers
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Is het eerlijk dat tot nu toe opvangplaatsen voor immigranten door de landelijke overheid worden aangewezen, waarbij kleine gemeenschappen zoals Ter Apel worden opgezadeld met disproportionele aantallen asiel- en gelukzoekers? Nee!
Eerlijk is dat álle 342 gemeenten in ons land een proportioneel aantal statushouders opnemen die nu nog de azc’s bezet houden waardoor die geen immigranten kunnen herbergen van wie nog moet worden vastgesteld of zij recht hebben op asiel.
Ik heb het dus over statushouders, die over al onze gemeenten dienen te worden verspreid, niet over alle immigranten.
Als iedere gemeente verplicht wordt om per 1000 inwoners bijv. 2 statushouders fatsoenlijk onderdak te bieden dan houdt dat in over ons hele land verspreid
34000 statushouders aan een woning komen.
Maar dan moet vanaf nu wel onze grens hermetisch worden gesloten voor iedereen die niet als échte vluchteling (bijv. Oekraïner) aanklopt.
En iedereen die dan nog in een azc wordt/is ondergebracht, na vertrek daaruit van statushouders, en die na screening niet aan de eisen voor statushouder voldoet, moet worden uitgezet en niet als illegaal verdwijnen in de massa, zoals nu het geval is.
Echter: onze regering is A. Niet in staat onze landsgrens te sluiten vanwege verdragen uit het (verre) verleden en omdat zij aan de leiband van Brussel loopt en die band niet kan of wil verbreken, en B. Niet in staat om illegalen het land uit te zetten. Zelfs niet om Marokkaanse gelukzoekers terug te sturen naar hun land. Want dat land is blij dat het van deze lastposten af is en een terugstuurregeling met de Marokkaanse regering – lees koning – blijkt moeilijk te realiseren. Onze regering vreest repercussies. Welke dat zijn? Nou, Marokko zou ons de oorlog kunnen verklaren.

Geen ruimte voor meer

64
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen