Hoe GroenLinks activisme Jodenhaat in de kaart weet te spelen

Herdenking Februaristaking afgelast door ultralinkse intimidatie

Niets is heilig voor de extremisten van ultralinks. Zo werd een herdenking van de Februaristaking afgeblazen, nadat Sabine Scharwachter, voormalig voorzitster van DWARS, Palestina-activisten had opgeroepen om daar ‘het Palestijns verzet’ te steunen. Weet ze eigenlijk wel iets van de geschiedenis van het Joodse volk? Het enge is dat Scharwachter met deze oproep ordinaire Jodenhaat propageert. En waar dat toe leidt, hebben we al op 7 oktober kunnen zien. Een column van Lettie Verburg.

Walgelijk. Dat was het eerste woord dat in me opkwam toen ik het las: Pro-Palestina demonstranten hadden het op 5 maart bestaan om het debat en het vragenuur in de Tweede Kamer te verstoren en hielden een sit-in bij de roltrap in de Statenpassage, terwijl ze scandeerden: “Nederland schande, bloed aan je handen”. De politie moest er aan te pas komen.

 

Niets heilig

De herdenking van oud-premier van Agt verstoren, stations blokkeren, en nu dit weer. Houdt dit abjecte gedrag dan nooit op? Nee, blijkbaar niet. Want voor de geborneerde extremisten van ultralinks is nu eenmaal niets heilig. Dat konden we zelfs voor de herdenking van de Februaristaking weer zien aan die tweet van zelfverklaard GroenLinkse partijtijger Sabine Scharwachter, waarin zij Palestina-activisten opriep om naar de herdenking te komen op 25 februari.

 

 

Geborneerd

Je kon erop wachten. Want voor de geborneerde extremisten van ultralinks is nu eenmaal niets heilig; dat konden we al zien toe ze de 4 mei-herdenking afdeden als racistisch en meer ‘inclusief’ wilden maken. Maar toch was ik verbijsterd toen ik die tweet van Sabine Scharwachter las, waarin zij Palestina-activisten opriep om naar de herdenking van de Februaristaking te komen op 25 februari.

De tweet wekt twijfels over de logica en historische kennis van de schrijfster. Want deze herdenking gaat over een opstand tegen de door de nazi’s gepleegde Jodenvervolging. Hoe ultralinks dit gebeuren denkt te verbinden met de Palestijnse activisten die de Joden óók van de kaart willen vegen, is mij een raadsel. En dappere dokwerkers? Het was veel breder dan dat; er namen kassières, brouwerijmedewerkers, tramconducteurs en duizenden ambtenaren deel aan de staking.

 

Sabine Scharwachter

Nu wist ik buiten de naam eigenlijk niets over de schrijfster van de tweet. Vergeeft u mij; ik probeer zinniger dingen te doen dan de oprispingen van ultralinks te volgen. Maar de website van GroenLinks vertelde het me allemaal. En ook daar: ik had het kunnen weten. Sabine Scharwachter is voormalig voorzitster van DWARS en studeert politicologie en geschiedenis met (uiteraard) de focus op het koloniale verleden en dekolonisatie. Ze wordt beschreven als een intersectioneel feminist, democratisch socialist en klimaatactivist.

Intersectionaliteit. Tjongejonge. Kruispuntdenken. Het in kaart brengen van de samenhang van diverse vormen van ongelijkheid en discriminatie. Door ultralinks gebruikt om iedereen die het waagt anders te denken, weg te zetten als racist. Dat was niet wat Kimberlé Crenshaw ermee bedoelde. En een democratisch socialist..? Kijkend naar de uitlatingen van Scharwachter in de media lijkt me de benaming niet juist, tenzij de woorden tot pejoratief worden verklaard. Want hoe democratisch is iemand die de “disruptieve acties” van XR op de snelwegen en de Palestinademonstraties bejubelt?

 

7 oktober 2023

Veelzeggend zijn ook haar reacties op de gebeurtenissen van 7 oktober 2023 in Gaza.
We weten inmiddels wat er die dag gebeurde. Althans, gedeeltelijk. Want er is al toegegeven: in het afgrijzen en de shock is verzuimd om vanaf het begin bewijs te verzamelen voor het documenteren van de gruwelen, waaraan Hamas zich die dag schuldig heeft gemaakt. Niettemin is er al een grote hoeveelheid beelden en getuigenissen, die melding maken van handelingen die zo afgrijselijk zijn, dat ik er hier niet over ga schrijven.

Jesse Klaver en Frans Timmermans namen meteen afstand en stelden dat een land zich mag verdedigen wanneer burgers worden aangevallen. Dat viel verkeerd bij onze intersectionaliste. “Geen enkele reflectie op de context van apartheid en koloniale bezetting”, jammerde ze op X. Tja, als je het begrip intersectionaliteit verkeerd gebruikt, krijg je dit soort wartaal. En ze mopperde dat Klaver “verdere geweldsescalatie door Israël” rechtvaardigde. Ik had nog niet besloten aan wie ik dit jaar de Gouden Gotspe zou uitreiken, maar hiermee bezorgt de keuze me geen moeite.

 

‘Genocide’

Waar ik wél moeite mee heb, is het feit dat de gruwelijke actie van Hamas in de media nauwelijks meer aandacht krijgt (het lijkt bijna op doodzwijgen), terwijl iedere actie van Israël om zich te verdedigen onder een vergrootglas wordt gelegd en bekritiseerd. Scharwachter klaagde op X:

 

Een ergerlijk staaltje omkering van de causaliteit, want het is Hamas dat (arme Palestijnse bevolking!) tussen de eigen burgers in gaat zitten en ze zo als menselijk schild gebruikt. Een pure oorlogsmisdaad en ultralinks zegt er niets van. Scharwachter pretendeert geschiedenis te studeren en betitelt Israël als “de kolonisator”. Dat roept de vraag op wat ze eigenlijk weet van de lange en bewogen geschiedenis van het Joodse volk.

 

Jodenvervolging

Zou ze iets weten over het oude Tienstammenrijk, de verwoesting van de Tempel en de Babylonische ballingschap, de vervolging van de Joden in de Romeinse tijd, de diaspora over heel Europa en de moordpartijen op Joden in de middeleeuwen door de kruisvaarders? Over de Jodenvervolging in de Europese landen in latere eeuwen? Hoe de Joden de schuld kregen van alle rampen, tot de uitbraak van de pest aan toe?

Zou ze het geschrift van Luther kennen: “Von den Juden und ihren Lügen“, waarin wordt voorgesteld om de Joden op te sluiten in werkkampen en hun synagogen plat te branden? Of de aanpak van koning Frederik de Grote van Pruisen, die de Joden indeelde in klassen: hoe rijker de Jood, des te meer burgerrechten kon hij kopen. Rijke Joden mochten zich naar de geldende mode kleden en scheren, maar toen een ‘gewone’ Jood verzocht zich te mogen scheren, was het antwoord: “de Jood moet mij en zijn baard ongemoeid laten”.

Zou ze de betekenis kennen van de kreet: “HEP HEP Jude” (Hierosolyma Est Perdita, oftewel: Jeruzalem is verloren), die geroepen werd tijdens de Judensturm van 1819 in Zuid-Duitsland en waarbij de toen tienjarige latere componist Felix Mendelssohn in zijn gezicht werd gespuugd door een Pruisische prins?

 

Joden in Europa

Het verhaal van de Joden in Europa is een ellenlange opsomming van vervolging, haat en onderdrukking. De Duits/Joodse minister Walther Rathenau verwoordde het als volgt:

“In de jeugd van een Duitse Jood komt er een pijnlijk moment, dat hij zich zijn hele verdere leven zal herinneren: als hij zich voor het eerst ten volle bewust wordt dat hij als tweederangs burger ter wereld is gekomen”.

Hij werd in 1922 door nationalisten vermoord. En we weten waar het in Duitsland op uitgedraaid is.

 

Staat Israël

Scharwachter moet het toch allemaal weten. Weten dat de staat Israël al sinds de stichting omgeven is door vijanden, die de vernietiging ervan nastreven. Ze moet toch ook de eindeloze lijst van aanslagen kennen die het land te verduren heeft gehad sinds de stichting. Ze moet toch ook weten van de stroom (soms duizenden) raketten die inmiddels vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd? Maar toch bestaat ze het om Israël te beschuldigen van genocide. Blijkbaar steekt ze van haar studie niet veel op.

Toegegeven: met de stichting van de staat werd de kiem gelegd voor een politieke Gordiaanse knoop, waar ook de Palestijnen in verstrikt zitten. Maar je draagt niet bij aan het ontwarren daarvan, wanneer je je zonder enige nuance opstelt achter Hamas: een terroristische organisatie, die niet alleen haar tegenstanders, maar in feite ook de mensen waarvoor ze pretendeert op te komen, vermoordt door ze als schild te gebruiken. Zou Scharwachter nu echt niet beseffen dat ze met haar uitlatingen ook de zaak van de Palestijnen schaadt? En dat ze op deze manier het Joodse volk, dat een geschiedenis van twee millennia van genocide en vervolging met zich meedraagt, het recht ontzegt op een klein plekje waar ze eindelijk niet meer bang hoeven te zijn om vermoord te worden. Waar het woord Jood geen scheldwoord is.

 

Hernieuwd antisemitisme

De oproep om de herdenking van de Februaristaking aan te grijpen om het Palestijnse verzet (lees: Hamas) te steunen, was niet slechts misplaatst, ze was perfide – en eng. Alsof de beul werd uitgenodigd om de herdenking te kapen die zijn slachtoffers memoreert.

Het resultaat: de herdenking in Amsterdam-West werd afgelast na een retweet van Scharwachters oproep door – tja, wie anders – Tofik Dibi; de organisatoren vreesden voor ongeregeldheden. De bijeenkomst op het Jonas Daniël Meijerplein ging wel door. En zo sprak burgemeester Halsema daar dus, terwijl twee van haar partijgenoten de andere herdenking hadden gesaboteerd. In aanwezigheid van een groep activisten met Palestinavlaggen. Ach ja, de plaats waar Joden weggevoerd werden, is natuurlijk een mooie locatie om tegen Joden te demonstreren.

Het enge is dat Scharwachter, door de oproep de herdenking te misbruiken voor het propageren van ordinaire Jodenhaat (want daar kwam het eigenlijk op neer), in feite een goedkeuring uitschrijft voor het hernieuwde antisemitisme dat, terug van nooit echt weg geweest, weer de kop op steekt.

En waar dat toe leidt, hebben we al op 7 oktober kunnen zien.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik moet ondanks alles een beetje lachen om de beschuldiging van Scharwachter dat de militaire operatie in Gaza zoals die zich nu afspeelt, ‘genocide’ zou zijn. Voor zover het woord ‘genocide’ van toepassing zou zijn, dan is het toch wel iets dat Hamas pleegt op zijn eigen bevolking, dus ‘autogenocide’. Want 75 % van de Gazanen steunt het Hamas-beleid, volgens een Amerikaans onderzoek. Want Hamas weet natuurlijk heel goed wat de consequentie is als je Israël aanvalt.
Dus een typisch geval van eigen schuld, dikke bult.
En dit terwijl Hamas in allerlei uitingen duidelijk heeft gemaakt de joden te willen vernietigen of minstens te verdrijven. Op de een of andere manier telt dat niet als genocide.
Als Israël echt genocide zou willen plegen in de Gaza-strook, dan zouden we daar heel andere taferelen zien.
Scharwachter heeft geschiedenis en politicologie gestudeerd aan een linkse universiteit en probeert nu haar politieke loopbaan op te starten en een links politicus heeft daarvoor nu eenmaal een groepje ‘achtergestelden’ nodig.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In Duitsland lijken ze nu eindelijk het licht te zien en worden de groene linksactivisten na de aanslag op de Tesla fabriek benoemd voor wat ze zijn: criminelen en terroristen.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De aanslag op de stroomvoorziening van Tesla was ‘anti-kapitalistisch’ en wordt vergeleken met de activiteiten van de RAF. In de TAZ werden de inmiddels bejaarde RAF leden beschreven als ‘onschuldige gepensioneerden’.
Het is moeilijk te bevatten hoe dit soort kranten nog durven vol te houden dat ze ‘objectief en onpartijdig’ zijn.
Artikel in de NZZ: “Linker Extremismus ist für die Demokratie genauso gefährlich wie rechter Extremismus”
Een zeker Lina E. behorend tot de ‘autonomen’ is tot 5 jaar veroordeeld omdat ze bij aanvallen op ‘extreem-rechtsen’ de botten van die mensen had gebroken, die ze vanwege hun politieke opvattingen tot mikpunt had gemaakt.
Na haar veroordeling in mei 2023 kon de TAZ het echter niet laten om een vergelijking te maken met rechts-extremisme, dat – je raadt het nooit – erger was en vaker voorkwam:
“Artikel :Urteil im Fall Lina E.
:Weit ausgeholt”

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De TAZ is een links blad dat tot 1991 een eenheidssalaris uitbetaalde en nog maar 60.000 lezers heeft. Een soort Trouw maar dan in Duitsland, niet te vergelijken met de FAZ. Vandaar de zeer gekleurde berichtgeving over de RAF.

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Rare vergelijking van dat TAZ met Trouw. Als zoon van een moeder die in WO-II de verzetskrant Trouw rondbracht voel ik me verplicht dit te zeggen.

Jve
Jve
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Rondbrengen kan ook als links georiënteerde

ermindewinkel
ermindewinkel
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Scharwachter zou er goed aan doen in de uitverkoop wat bruine hemdjes aan te schaffen. Dan vind zij beter aansluiting bij haar geestverwanten.

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Die Scharwachter heeft kennelijk geen hersens en blaat maar wat. Het is zo jammer dat het merendeel van de stemgerechtigden klakkeloos achter dergelijke lichtgewichten (zonder enig historisch besef) aanrent. Los daarvan heb ik nog nooit het antwoord gevonden op 1 simpele vraag: Hoe kon het dat het op 7 oktober zo gruwelijk mis ging?
Bijgedachten: waar was de verdediging van Israel? Waarom had niemand door/wilde niemand weten/werd onder de pet gehouden wat er te gebeuren stond? En kom nou niet aan met feestdag en zo, want het is nooit zo dat er dan niemand meer actief is. HOE kon het zo gruwelijk mis gaan?

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Elisabeth Schuller

Er zijn toch wel een aantal eenvoudige verklaringen voor ‘hoe het zo gruwelijk mis kon gaan.’
1) Israëlische inlichtingen diensten wisten wel dat Hamas bezig was met een grote operatie, maar niet precies wanneer die zou plaats vinden;
2) Het soort operatie dat Hamas plande, is makkelijk door te zetten omdat er geen hoogtechnologische middelen voor nodig zijn en er ook geen aangepaste verdediging tegen bestaat. De verdediging van Israël is afgestemd op raketten, vliegtuigen.
3) Op video’s laat Hamas zien dat ze de surveillance camera’s langs de grens heel snel uitschakelden. De Israëli’s vertrouwden op een muur met camera’s en hadden verder weinig bewaking op de grond. De muur kon makkelijk opgeblazen worden omdat de camera’s uitgeschakeld waren.
4) In dit stadium konden de teams van Hamas eigenlijk doen wat ze wilden zonder tegenstand te ontmoeten. Hanggliders zijn niet zichtbaar op de radar (ze zijn te klein en vliegen te laag).
Het is dus eigenlijk heel eenvoudig: omzeil de specifieke verdediging van de tegenstander. Dat noemt men asymmetrische oorlogvoering in het jargon.

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Beste André, uw argumentatie komt zeer overtuigd en overtuigend over. Laten we het over het gebruik van de quasi-vaktaal maar niet hebben, dit is geen semantische discussie. Als het dan zo eenvoudig is om Israel binnen te vallen, waarom is het dan niet eerder gebeurd. Er zijn verslagen over militairen die al een tijdje aan hun meerderen meldden dat er verdachte bewegingen waren gesignaleerd. Met hun ongerustheid is niets gedaan.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Elisabeth Schuller

Waarom het niet eerder is gebeurd:
1) voor de uitvoering van een dergelijk plan zijn een flink aantal mensen nodig, zowel training, voorbereiding, als het operationele deel. Dat kost veel tijd.
2) het juiste moment moet bepaald worden, zoals in dit geval een joodse feestdag, met een muziekfestival, en weinig militairen paraat die kunnen optreden als een aanval plaatsvindt.
3) er zijn in de afgelopen jaren wel pogingen geweest om de muur en surveillance van de grens te doorbreken, misschien waren dat manieren om in te schatten wat er nodig was voor een succesvolle operatie, zoals nu gebeurd is. Voor alles is er een eerste keer.

Elisabeth Schuller
Elisabeth Schuller
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Tijd lijkt me onzinnige verklaring, evenals mensen, training en voorbereiding. Tijd zat, mensen zat en genoeg tijd en mensen voor training. Het juiste moment: er zijn vele juiste momenten geweest. Blijft nog steeds de vraag onbeantwoord waarom de meerderen niets deden met meldingen van militairen die vóór 7 oktober verdachte activiteiten waarnamen.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Al onze regels zijn gebaseerd op de rationaliteit van de westerse cultuur, dat wil hier zeggen begrip voor geven en nemen, begrip voor andere opvattingen. In dit geval, je gaat niet demonstreren bij dodenherdenking of herdenking Februaristaking. Hoe moet dat met mensen die alleen nemen? Die de tegenstander verachtelijk vindt. Je zal dan regels moeten maken waardoor de herdenkers niet gestoord worden, in beide betekenissen, door mensen zonder het nodige respect.

Kees
Kees
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad walgelijk zoals die pro-Palestijnse en Israëlfobische activisten bezig zijn. Inmiddels protesteren zij ook tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzog bij de opening van het Nationale Holocaustmuseum.

Het is niet alleen een omkering van de causaliteit, wat we zien, maar een omkering van de feiten. De Palestijnen steunen Hamas, net zoals zij in de Tweede Wereldoorlog Hitler steunden in hun genocide. Maar als Joden zich verdedigen tegen genocide, dan noemen de Palestijnen en hun vriendjes dàt verdedigen genocide. Pure omkeertaal en leugens. En in dit geval: nieuw antisemitisme.

Rob
Rob
12 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Mw.Scharwachter is gewoon een alfavrouwtje die helemaal voor haar carriere gaat. Die ruilt haar ” idealen” over een paar jaar net zo makkelijk in voor wat gematigder standpunten als het in haar kraam te pas komt. Ja en daar past nu wat ongenuanceerde kletskoek bij en onruststoken.

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x