Migratietop EU: Rutte heeft sterke kaarten

Premier kan brugfunctie vervullen naar de lijn-Kurz

Mark Rutte op persconferentie 15 juni 2018

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van persconferentie Mark Rutte 15 juni 2018.

 

Soms moet je bereid zijn je mening aan te passen aan de hand van nieuwe informatie. Toen ik van de week de berichten doornam na Rutte’s “sollicitatiespeech”  bij het Europese parlement in Straatsburg, kon ik mijn irritatie niet onderdrukken. Ik moest denken aan recente EU-toppen waarbij Rutte als een koorknaapje aan de rok van Mutti Merkel hing. Maar een verslag van een interview met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz dat OpinieZ collega Freek van Beetz mij mailde, noopt me ertoe de zaak iets genuanceerder te bekijken.

Dit was mijn eerste reactie, kort na de “sollicitatiespeech van Rutte”:

Juist de uitspraak van Rutte dat hij “samen met Duitsland en Frankrijk” wil bemiddelen om de migratiecrisis in de EU tot een oplossing te brengen, plaatste hem in mijn ogen in het kamp Merkel-Macron en dus buiten het kamp Kurz-Orbán. Ik moest ook denken aan uitspraken bij een vorige EU-top van Rutte waarin hij schande sprak over Orbán die weigert de migratiequota van Brussel te accepteren.

Na lezing van het uitgebreide interview met Sebastian Kurz, tweette ik als volgt:

Eenheid in verscheidenheid

Kurz komt in het interview op voor premier Orbán (Hongarije) en de migratiekritische nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Salvini. Ook is bekend dat Kurz een uitstekend contact heeft met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer, die op ramkoers ligt met Merkel, omdat hij elders al geregistreerde asielzoekers wil gaan terugsturen bij de Duitse grens. Hoewel dat niet de lijn-Rutte lijkt te zijn, spreekt Kurz toch met veel lof over Rutte en diens visie op een EU die minder doet, maar wel beter. Kurz zegt dat we de verscheidenheid in Europa niet moeten onderdrukken door een geforceerd beleid vanuit Brussel, maar naar eenheid in verscheidenheid moeten streven. Orbán en Salvini horen net zo goed bij Europa als Macron of Rutte, meent Kurz.

De olifant die het zicht belemmert

Nu zijn de woorden visie en Rutte moeilijk te verenigen. In Nederland kennen we Rutte als een bij uitstek visieloze politicus, die trots is op zijn eigen visieloosheid. “Visie is een olifant die het zicht belemmert”, zei Rutte ooit bij de H.J Schoo-lezing. Wat de visie is van Kurz, weten we wél. Kurz wil een decentrale EU waarin natiestaten zelf over hun immigratie gaan, maar samenwerken in EU-verband als het gaat om het bewaken van de buitengrenzen. Kurz wijst erop dat ook de door het policor kamp als “anti-Europees” betitelde Orbán bereid is om in EU-verband te investeren in bewaking buitengrenzen.

EU-top 28 en 29 juni

Dit bewaken van de buitengrenzen en optuigen van Frontex om deze taak beter te vervullen (Kurz zegt in het interview dat we dat véél sneller moeten doen dan nu is voorzien) is een punt waar de EU-leiders het bij de komende EU-top van 28/29 juni over eens kunnen worden. Het grote verschilpunt is dat Merkel en Macron dit willen koppelen aan verplichte quota (verdeling van asielzoekers over de EU) terwijl Oostenrijk en de Visegrad landen daar mordicus tegen zijn.

Tot nu toe hebben Mark Rutte en de verantwoordelijke staatssecretaris Mark Harbers bij dit zeer principiële vraagstuk van verplichte migratiequota steeds Merkel en de EU gesteund. Het verbaast mij daarom dat Kurz zo veel vertrouwen toont in Rutte en hem lijkt aan te prijzen als mogelijke opvolger van Donald Tusk of Jean-Claude Juncker. Op de één of andere manier is Rutte erin geslaagd een goede relatie op te bouwen met Kurz.

Afscheid

De grote vraag is nu hoe de standpunten van Rutte zich de komende weken gaan ontwikkelen. De visieloosheid en het opportunisme van onze premier kunnen soms ook van pas komen. Zal het politieke dier Rutte bijtijds afstand nemen van de stervende zwaan Merkel die steeds meer weerzin opwekt met haar migratiewaanzin – ook in haar eigen Duitsland – en een draai maken richting Kurz?

Sterke kaarten

Rutte heeft sterke kaarten in handen. Hij heeft Nederland economisch goed uit de crisis geleid, al merken veel mensen daar weinig van als het gaat over koopkracht. Ook grote islamitische aanslagen zijn voorkomen in ons land, al is daar denk ik wel enig geluk voor nodig geweest (zo was de aanslag van Zaventem op 22 maart 2016, eigenlijk bedoeld voor Schiphol). Het politieke zondagskind Rutte heeft goede contacten met Brussel (Timmermans heeft zijn baantje aan Rutte te danken), met bondskanselier Merkel die hij min of meer redde bij de EU-Turkije-deal en met president Macron. Ook met de rijzende ster Sebastian Kurz, roulerend EU-voorzitter vanaf 1 juli en de hoop van Centraal- en Oost-Europa, kan Rutte het goed vinden.

Mister Tefal

Hoezeer het hoge Tefalgehalte van Mark Rutte mij ook tegen de borst stuit, ik moet toegeven dat hij door bijtijds aan te sluiten bij Kurz mogelijk een mooie Europese toekomst voor zich heeft gecreëerd. Rutte zal het spel de komende weken dan wel feilloos moeten spelen. Hij zal bijtijds afstand moeten nemen van Merkel en vooral van haar obsessieve wens, asielzoekers verplicht te verdelen over de EU. Dit heilloze plan – dat te vuur en te zwaard wordt verdedigd door de Europese Commissie – zal Europa splitsen in West en Oost. Het is de angel die Kurz hoopt te verwijderen.

Frontex

Door nauw samen te werken met Kurz en de lidstaten weer bevoegdheid te geven over hun eigen immigratiebeleid (zoals oorspronkelijk voorzien was in het Verdrag van Maastricht) kan Mark Rutte een scheuring van de EU helpen voorkomen en daarmee een mooie toekomst voor zichzelf in het Brusselse scheppen. Als Kurz gebruik wil maken van Rutte als een soort bindmiddel om de Oostenrijkse visie door te drukken (buitengrenzen bewaken, decentrale structuur EU), dan is dat misschien niet negatief.

In Nederland geloven wij Rutte niet meer zo, na al zijn gedraai en zijn vele valse beloftes. Kurz wil ik nog wel het voordeel van de twijfel geven. Maar waar het de EU betreft, heb ik wel geleerd niet meer te geloven. Mijn motto is daarom: eerst zien en dan geloven.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Der Ganzumsonst
Der Ganzumsonst
5 jaren geleden

Dat Rutte de heer Kurz in de luren heeft weten te leggen, wil niet zeggen dat je erbij moet gaan liggen.
Hoewel, je kunt het ook anders zien, als Kurz zijn opponent voor het uitkiezen heeft dan kiest hij voor een weekdier.
Ja, toen “Nederland uit de crises kwam” zat Rutte in het Torentje.
Correlatie is geen causaliteit. Rutte heeft slechts de lasten verhoogd om aan EU regels te voldoen. En nu het herstel dáár is gaat de welvaartsstijging volledig op aan bizar EU gerelateerd klimaatbeleid.

Jantje
Jantje
5 jaren geleden

Rutte zit bij mij in het rijtje Merkel, Marcon, Juncker, Tusk. Hij liegt en bedriegt.Hij gaat naar Bilderberg conferenties. Hij steunt zijn corrupte partijgenoten. Hij laat de massa immigratie zijn Goddeloze gruwelijke werk doen.
Geen aanslagen?
Ha, laat me niet lachen.
Je gelooft het verhaaltje van “lage suikerspiegel”?
Ik niet.
Het aantal schietpartijen is de laatste tijd ook afschrikwekkend hoog.
Aangiftes gedaan door Nederlanders worden niet in behandeling genomen.
Iftar maaltijden in het openbaar? Geen probleem.
Een bbq in het openbaar? Alleen als je levensmoe bent.
Het gaat maar door.
Rutte is in zoverre betrouwbaar dat hij op handen van de NWO is.

Carthago
Carthago
5 jaren geleden

Wishfull thinking .Een corrupte leugenaar zoals rutte hoort geen oplossingen aan te bieden .Bij z’n sollicitatie voor het EP was duidelijk dat het volkje waar hij premier van is , volgens hem makkelijk om de tuin te leiden is .Overigens de enige waarheid die hij ooit per ongeluk uitgesproken heeft.

Serge.
Serge.
5 jaren geleden

De enige reden dat Kurz onze Rut veren in zijn kont duwt, is dat hij een nog zwakkere ‘leider’ op de positie van Juncker/Tusk c.s. wil hebben.

Sjon van ’t Hof
5 jaren geleden

Ik heb Rutte op het migratiefront nog niet zien bewegen. Wat hij voor heeft is zijn hoge voorhoofd, ietwat professorale uiterlijk, joviale uitstraling, de kunst om met veel aplomb de meest onwenselijke voorstellen te verdedigen, en een schijnbaar onbegrensd geloof in eigen kunnen, ook al houdt dat ‘kunnen’ alleen met de korte termijn rekening. Kortom, Rutte is een korte-termijn bluffer. Daar trapt Kurz niet in. En Denemarken ook niet. Frankrijk doet alsof. Duitsland is verdeeld (op de bevolking na dan). Italianen zijn sjacheraars. Spanje doet als Frankrijk. De druk is hoog. Rutte kan het met zijn kunstjes niet oplossen. Dus dat wordt op zijn best een tijdelijke schijnoplossing en een nieuwe migratietop in het najaar. Of misschien niet in het najaar, maar volgend voorjaar. Dan zijn de ‘gunstige’ winterstatistieken weer beschikbaar. Cynisch? We zullen zien.

karton
karton
5 jaren geleden

Rutte heeft dapper meegeholpen om de EU te brengen in de deplorabele toestand, waarin het al enige tijd verkeert.
Nú wil hij plotseling , als een Dappere Dodo , de mede door hem gemaakte zéér grove fouten, gaan herstellen. Deze man kán niet anders als liegen en bedriegen , om die reden heeft hij een groot deel van z’n aanhang in NL verloren.
Hij is duidelijk op weg naar het zich verschaffen van een véél te hoog betaald baantje binnen de EU.
Trouwens , de gehele EU is m.i. een geldverslindende organisatie, zónder visie en met “vechtende” lidstaten. De gewone burger heeft tot nu toe het gelag betaald zónder er zelf ook maar iets mee op te schieten, ondanks het geblèr van de z.g. “leiders” dat alles crescendo zou gaan; als enige voordeel kan ik noemen, het betalen met één munt in, bijna, alle lidstaten, zelfs hierover bestaat onenigheid binnen de EU.
Voor mij is ’t een circus met alleen maar clowns in de piste.

trackback

[…] ik vorige week al betoogde zou Nederland en vooral premier Mark Rutte er goed aan doen zich aan te sluiten bij Kurz. De […]

trackback

[…] kan maken in de komende EU-migratietop en dat Mark Rutte de Oostenrijkse lijn zal steunen, zoals ik deze week bepleitte. Een heldere richting, in plaats van een eeuwige schuld&boete-kakafonie. Dat houdt in: EU […]

Bob Fleumer
Bob Fleumer
5 jaren geleden

Rutte mag sterke kaarten hebben, het jammere is dat Rutte zelf niet sterk is, de man is als een blad in de wind, heeft geen koers en bestemming, inderdaad rotzooit maar wat aan!

Marjo
Marjo
5 jaren geleden

Die kan men dan ook toevoegen aan de lijst van de schuldige ,die er voor gezorgd hebben dat de Europese bevolking straks geen toekomst meer heeft in Europa. Stelletje landverraders zijn het met het binnen halen van het terrorisme in Europa, het knechten en naar de afgrond brengen van de Europese bevolking. Als Rutte de mond open doet valt de ene na de andere leugen er uit, net als bij Merkel, Macron, en die andere malloten daar in Brussel, zolang ze maar kunnen teren op de belastingcenten van de Europese bevolking, en het naar terror landen kunnen weggeven. Triest maar waar wat ze van Europa gemaakt hebben. Voor mij de beste leiders van Europa zijn in die landen waar men eerlijk zegt, wij willen wel migranten in het land, zolang ze maar geen islamiet zijn want dan is van te voren al duidelijk wat er met je land gebeuren gaat. In Brussel zitten geen leiders maar waslappen en drankorgels van Merkel en consorten, daar kan Rutte zich bij aansluiten.

Kees van Mourik
Kees van Mourik
5 jaren geleden

“Soms moet je bereid zijn je mening aan te passen aan de hand van nieuwe informatie.”
Ik zou zeggen: daar moet je altíjd toe bereid zijn. Ook lijkt het mij wel goed om een niet al te stellige mening te hebben wanneer je reden hebt te vermoeden dat je niet volledig genoeg bent geïnformeerd. Overigens hoeft nieuwe informatie natuurlijk niet altijd van dien aard te zijn dat je aan de hand daarvan je mening zou moeten aanpassen. Maar het is nooit goed om in je mening te volharden ook al wijst nieuwe informatie er op dat je mening niet juist was.
Die verplichte immigratiequota zouden niet problematisch hoeven zijn als er binnen en tussen alle Europese landen consensus zou zijn dat de massale immigratie vanuit Afrika en/of vanuit islamitische landen ongewenst is en dat deze door een gezamenlijke inspanning zoveel mogelijk moet worden tegengegaan. Er is iets voor te zeggen dat wanneer alle Europese landen in min of meer gelijke mate profijt hebben van de Europese eenheid, die landen ook allemaal een min of meer gelijk aandeel van de immigratielast op zich nemen, op voorwaarde dat alles op alles wordt gezet om die immigratielast binnen voor iedereen aanvaardbare perken te houden. Probleem is dat die consensus er niet is of schijnt te zijn.. .

anton smit
5 jaren geleden

Mogelijke opvolger van Donald Tusk of van Jean-Claude Juncker? Maar Rutte heeft zojuist beweerd dat hij voor zichzelf geen EU-functie wil. En zonder visie heb je geen politiek einddoel. Waar sta je dan voor?

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x