Kurz sleutelspeler op informele EU-migratietop

Test voor de uitdager van Merkel en Macron

Sebastian Kurz en Angela Merkel op persconferentie 12 juni 2018

Titelfoto: Sebastian Kurz en Angela Merkel op persconferentie 12 juni 2018. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Phoenix

Vandaag vindt er een informele EU-top plaats ter voorbereiding van de officiële bijeenkomst op 28 en 29 juni in Brussel. Alles staat in het teken van de migratiecrisis. Europa lijkt meer verdeeld dan ooit. Eén man, Oostenrijks jonge premier en rijzende ster Sebastian Kurz, heeft sterke kaarten in handen en lijkt op dit moment de as Merkel & Macron te overvleugelen. Vanaf 1 juli a.s. is Oostenrijk roulerend EU-voorzitter. Wat wil Kurz bereiken?

Zoals ik vorige week al betoogde zou Nederland en vooral premier Mark Rutte er goed aan doen zich aan te sluiten bij Kurz. De heilloze weg van Merkel en Macron moet snel worden verlaten. Deze willen de EU-migratiepoorten wijd open laten staan en opname van migranten door de lidstaten forceren via een systeem van migrantenquota, afgedwongen door de EU met sancties. Tot nu toe wordt dit idee volledig gesteund door premier Rutte en verantwoordelijk staatssecretaris Harbers. Kurz is er faliekant tegen.

Heilloze weg

Het is volstrekt duidelijk dat dit een heilloze weg is. De vier Visegrad-landen hebben al laten weten dat ze hier niets voor voelen en boycotten om die reden de informele top. Intussen heeft Merkel te maken met een opstand in eigen gelederen waar de Beierse coalitiepartner CSU zich volledig aansluit bij Kurz. Merkel wordt zelfs geweerd door de zusterpartij tijdens bijeenkomsten voor verkiezingen in Beieren.

In Duitsland wordt er nu op gespeculeerd dat Merkel de CSU zal inruilen voor de Groenen, maar daarmee zullen haar problemen alleen maar verergeren. Te denken valt aan een Alleingang van Beieren en verdere groei van extreemrechts in Duitsland. Maar – belangrijker nog – ook een scheuring binnen de EU doordat Oost- en Centraal Europa Merkel’s lijn niet meer volgen  Vroeg of laat zal ook de CDU-partijtop haar niet meer steunen en dan is het over en uit voor Merkel.

Wat wil Kurz?

Bij een bijeenkomst niet lang geleden heeft Sebastian Kurz helder uiteengezet wat zijn doelen zijn tijdens het EU-voorzitterschap van Oostenrijk in het komende half jaar.

Met het laatste punt wordt bedoeld dat Kurz naar een decentrale EU wil, waar rekening wordt gehouden met álle landen. Niet een EU waar twee landen (de facto Frankrijk en Duitsland) met hulp van “Brussel” bepalen wat goed is voor de anderen. Kurz is dus de uitdager van het duo Merkel&Macron. Een interessante ontwikkeling waarop Nederland (dat traditioneel achter Duitsland aanloopt) zich moet bezinnen.

Terug naar het Verdrag van Maastricht

Ironisch genoeg voert de lijn van Sebastian Kurz terug naar het Verdrag van Maastricht uit 1992. Toen was immers voorzien dat landen zélf verantwoordelijk bleven voor hun eigen immigratiebeleid. In latere verdragen (Amsterdam, Nice, Lissabon) zijn die bevoegdheden grotendeels overdragen aan de EU. Kurz wil dat terugdraaien, maar voorziet wel in de grote leemte van het Verdrag van Maastricht: het bewaken van de EU-buitengrenzen.

Als het aan Kurz ligt wordt Frontex binnen enkele maanden dusdanig militair opgetuigd dat de Middellandse Zee gecontroleerd wordt en smokkelboten met illegale migranten zonder pardon teruggesleept worden naar hetzij de plaats van vertrek, hetzij naar opvangcentra buiten de EU. Als deze lijn strikt wordt gevolgd, zal het geruzie tussen de EU-lidstaten en het geschuif met migranten binnen enkele maanden opgelost zijn.

No bail out

Ook economisch en monetair gezien sluit Kurz aan bij de gedachten van het Verdrag van Maastricht (no bail out). Hij verzet zich tegen de opdoemende transferunie en is daarmee een natuurlijke partner voor Nederland. Oostenrijk is dan ook mede-ondertekenaar van de brief die onze minister van Financiën Wopke Hoekstra stuurde naar Brussel, waarin hij zich verzet tegen de plannen van Macron voor een eurozone-begroting.

Kortom, het zijn interessante tijden. Ik ben erg benieuwd of Mark Rutte vandaag en ook bij de officiële EU-top later deze week aansluit bij de heldere, “Nederlandse” koers van Sebastian Kurz of dat Rutte in het voetspoor blijft van de verdwaasde Angela Merkel.

We gaan het zien!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden

@Quall2.
Ik verwacht dat Rutte, zoals altijd, als een braaf kwispelend schoothondje, áchter Merkel en Macron blijft aanhuppelen. Ik kan mij niet herinneren dat deze man óóit heeft uitgeblonken in een sterke, eigen mening. In mijn ogen is ’t een meeloper v.d. ergste soort; het zou óók nog maar zó kunnen, dat hij, als hij merkt dat Kurz gaat “winnen”, hij zich ogenblikkelijk achter Kurz schaart.
De man is volkomen onbetrouwbaar, dat blijkt al jaren.
Maar misschien levert hem juist die karaktertrek een véél te goed betaalde baan in de EU op.

jan missoul
jan missoul
5 jaren geleden

Hopelijk kan Kurz de as Merkel-Macron breken. Ik heb echt geen zin in hun Europa.

Marjo
Marjo
5 jaren geleden

Bijna zou men zich als Nederlander schamen gaan dat zo n waslap en schoothondje als Rutte ons land vertegenwoordigd. (Och wat heet vertegenwoordigd bedoel verder naar de afgrond helpt met zijn kwakkel beleid).Het wordt tijd dat de veroorzakers zoals Merkel en Macron en nog wat van die figuren ter verantwoording worden geroepen wat ze de burgers in heel Europa aangedaan hebben met al die criminelen import naar Europa te sluizen. Inplaats van een sterk Europa is de opzet vanaf het begin geweest het versnelde islamitiseren van Europa. Op deze manier is het makkelijker voor de islamieten om van binnen uit straks de macht over te nemen. Dank merkel Macron Haar vriend Soros en ons schoothondje Rutte en nog een paar van die Europese zogenaamde leiders. Mijn petje af voor die landen die keihard zeggen het is genoeg geweest er komen er geen meer binnen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Ooit was er inderdaad een Europese Unie waarin alle aangesloten landen een stem hadden. Vandaag de dag zijn we overgeleverd aan de grillen van een knettergekke Duitse en Macron. Verschrikkelijk. Dit heeft niks meer met democratie te maken. Grenzen dicht. Nu!

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

Mark Rutte wil vooral haar toekomstige carrière veiligstellen. Welke positie zij daarbij kiest of zal kiezen is van ondergeschikt belang. Gewoon dat, wat het beste uitkomt.

Quall2
Quall2
5 jaren geleden

Ik heb geen angst dat Rutte niet op tijd van zijde wisselt. Daar is hij een meester in

Vincent v d Berg
Vincent v d Berg
5 jaren geleden

Het zijn de nadagen van Merkel,en die kwamen eerder dan ik ooit had verwacht.

jungleelephant
jungleelephant
5 jaren geleden

Rutte kiest altijd de verkeerde weg:aard van het beest!

Der Ganzumsonst
Der Ganzumsonst
5 jaren geleden

“….verdere groei van extreemrechts in Duitsland. ” Dat zal de AfD zijn.
Nee, dan de “heldere, “Nederlandse” koers van” “extreemrechts” in Oostenrijk.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Op militarisering van Frontex en het uitsluiten van een eurozone-begroting, transferunie en eerdere afspraken over no-bailout valt niets af te dingen. Dan blijft in ieder geval de Europese concurrentiekracht min of meer in stand. Blijven natuurlijk de heikele punten van de euro, bevolkingspolitiek op lange termijn in Europa, de gigantische wereldvluchtelingenproblematiek die er over enkele decennia zit aan te komen. Maar oplossing van dat soort problemen komt niet dichterbij door het geschipper van Merkel en Macron. Die laatste moet de boel in Frankrijk op orde brengen in plaats van kortzichtig te gehoorzamen aan de eeuwenoude reflexen van Frankrijk First (denk aan bijvoorbeeld Colbert in de 17e eeuw etc.).

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Veel van de problemen tussen EU landen komen voort uit uiteenlopende behoeften (bijv. aan arbeidskrachten), verschillende inschattingen van ontwikkelingen (bijv. van de voorspoedige integratie van immigranten of de voordelen van globalisering), de wenselijkheid of mogelijkheid om enkele decennia dan wel een eeuw vooruit te kijken (bijv. demografie, klimaat, economie), verschillen in de neiging om voorzichtigheid te betrachten of lering uit de geschiedenis te trekken (verwarring politieke vluchtelingenproblematiek met genocidale uitroeiingsprogramma’s). Deze problemen worden vaak los van elkaar beschouwd, waardoor de rest onderbelichtIk blijft. Dit leidt tot beleid zonder goede rechtvaardigingsgrond. Ik zou willen pleiten voor meer voorzichtigheid en minder ideologie, of dit nu om linkse klimaathitserij en welkomstpolitiek gaat of om rechtse doorgeschoten globalisering, die goed lijkt vanuit het perspectief van individuele bedrijven, maar waardoor de EU als geheel verzwakt.

Serge.
Serge.
5 jaren geleden

Nou Jan,
vandaag, 25-06, heb je je antwoord gekregen. Teflon Markie blijft braaf achter Merkel lopen.
Mark loopt regelrecht zijn eigen politieke graf in. Wat de afgelopen 8 jaar al 50 x had kunnen en minsten 25 x had moeten, gebeuren.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x