Opvang in de regio – is dat zo’n gek idee?

Frits Bolkestein stelde het 25 geleden al voor

Syrisch vluchtelingenkamp in Turkije.

Titelfoto: Syrisch vluchtelingenkamp in Turkije. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Al Jazeera English

Het is al bijna 25 jaar geleden. Op  zondagavond 13 maart 1994, tijdens een uitzending van Brandpunt, ontvouwde toenmalig VVD-leider Frits Bolkestein zijn plan. Opvang van asielzoekers moest voortaan in de regio gebeuren, per continent. Europese asielzoekers in Europa opvangen, Afrikaanse in Afrika, enzovoorts. Alleen zo kon de asiel-exodus onder controle worden gebracht, aldus de Bolk.

Teruggefloten

Nederland was te klein. Een lawine van kritiek en hysterische demonisering (ja, ook toen al) barstte los. Niet alleen de linkse oppositie was hoogst verontwaardigd, ook Bolkestein’s eigen VVD-fractie was in alle staten. Niet voor niets sprak voormalig VVD parlementariër Ayaan Hirsi Ali ooit over de VVD-fractie als “a room full of children with one wise man, Frits Bolkestein”. In het wekelijkse fractieoverleg kreeg Bolkestein het zwaar te verduren vanwege zijn asielplan.

De krantenkoppen waren duidelijk, enkele dagen na de Brandpunt-uitzending.

Bolkestein door eigen fractie teruggefloten

Spindoctors

Ook de spindoctors waren 25 jaar geleden al oppermachtig in de VVD. Bolkestein’s eigen woordvoerder in 1994, Clemens Cornielje, haalde de woorden van zijn politiek leider volledig onderuit. Bolkestein had het zo niet bedoeld. Opvang in de regio was een doel, maar natuurlijk alleen op vrijwillige basis, in door de EU gefinancierde opvangkampen, oreerde Cornielje. Ook de oorzaken van conflicten moesten bestreden worden. Tot het zo ver was, waren vluchtelingen uit de hele wereld hier welkom. Ook voor de VVD!

Als je die teksten leest van 25 jaar geleden word je als rechts denkende realo niet vrolijk. Wat zijn we in 25 jaar opgeschoten? Helemaal niets! Dezelfde vage discussies over opvang van asielzoekers en oorzaken van migratiebewegingen, dezelfde open grenzen, dezelfde West-Europese welvaart als magneet voor miljoenen ontheemden, vervolgden, gelukszoekers en wat dies meer zij.

Demoniseringsmachine

De demoniseringsmachine die we ook nu elke avond op volle toeren zien draaien in programma’s als Pauw, Nieuwsuur of Jinek was toen al op gang gebracht. Jan Nico Scholten, toenmalig voorzitter van Vluchtelingenwerk, noemde Bolkestein in 1994 “eng nationalistisch”. Volgens Scholten was het pleidooi van Bolkestein voor opvang in de eigen regio een variant op de “eigen volk eerst” ideologie van extreemrechts. Discussie gesloten. De asielindustrie (waaronder dus ook Scholten) voer er wel bij!

Gedachtegoed Paul Collier

Toch is het idee van opvang van vluchtelingen en ontheemden (in de praktijk is dat onderscheid moeilijk te maken) in de regio (per continent) helemaal niet zo’n gekke gedachte. Ook de vrij “linkse” Britse ontwikkelingseconoom Paul Collier pleit daar al jaren voor. Volgens Collier zorgt het op gang houden van de asielzoekerstroom richting Europa niet alleen voor ontwrichting bij ons, maar ook in de landen van herkomst. Zo is vanuit Syrië een groot deel van de mensen met een hogere opleiding vertrokken naar het Westen. De meesten zullen niet terugkeren. Hoe bouw je dat land dan weer op?

Bovendien, zo argumenteerde Collier al in 2013, worden de meeste vluchtelingen toch al opgevangen in de regio. De 5 tot 10% van de vluchtelingen die aankomen in West-Europa souperen honderden miljarden euro’s aan kosten op. Een groot deel van hen blijft hangen in bijstands- en subsidieafhankelijkheid. Door hun grote afstand tot de arbeidsmarkt raken velen geïsoleerd, waardoor het risico op radicalisering groter wordt.

De achterblijvers in de regio daarentegen – de echte armen volgens Collier – komen er bekaaid vanaf. Voor hen zijn nauwelijks voorzieningen. Economische activiteiten in de opvangkampen, waar de Britse professor al jaren hartstochtelijk voor pleit, vinden nauwelijks plaats. Inmiddels is wel een succesvolle pilot opgestart vanuit Jordanië.

Perspectief

Wel beschouwd is er zowel vanuit “rechts” perspectief (nadruk op behoud van onze eigen veiligheid en welvaart) als vanuit “links” perspectief (nadruk op betere kansen voor mensen in ontwikkelingslanden) veel voor te zeggen om vluchtelingenopvang per continent te organiseren. Enige uitzondering zou dan zijn: etnische groepen die over een heel continent worden vervolgd, zoals de Europese Joden voor WO2. Maar van etnische vervolging op continentale schaal is mij op dit moment niets bekend. Hooguit zouden daarvoor in aanmerking komen christenen en Joden, die momenteel in vrijwel de hele islamitische wereld vervolgd worden.

Emo-factor

Het is vreemd dat een rationele discussie over het onderwerp opvang in de regio nog altijd lastig is. We worden geconfronteerd met heftige beelden zoals die van het Syrische jongetje Aylan dat aanspoelde op een Turks strand, om ons gemoed en schuldgevoel maximaal te bewerken. Wat er meestal niet bij verteld wordt is dat juist het half open laten van de Europese grenzen en het grote verschil tussen de opvang in de regio en die in landen als Duitsland of Nederland, de oorzaak zijn van deze wanhoopspogingen van mensen. Zij riskeren de verdrinkingsdood van henzelf en hun kinderen massaal om het westerse Walhalla te bereiken. Om er uiteindelijk achter te komen dat het tegenvalt…

Kakafonie

Misschien is er nu een momentum om een systeem van opvang in de regio eindelijk door te voeren. De komende roulerend voorzitter van de EU, Sebastian Kurz, heeft al zijn kaarten daarop gezet. Hij wordt gesteund door een “as van willigen” waaronder de CSU in Duitsland (#teamSeehofer), Italië, Denemarken en de Visegrad groep. Maar mijn vrees is dat het heldere geluid van Kurz ten onder zal gaan in de Merkeliaanse EU-kakafonie, net zoals het heldere geluid van Bolkestein een kwart eeuw geleden ten onder ging in onze vaderlandse demoniseringsdraaikolk.

Merkel houdt veranderingen tegen

Merkel heeft al laten weten dat zij er niet over peinst om “echte vluchtelingen” terug te sturen. Zij mikt erop dat de asielzoekers verdeeld worden over de EU. Seehofer wil ze terugsturen bij de Duitse grens. Italië vindt ook dat ze er teveel hebben, maar asielzoekers die vanuit Italië naar Duitsland zijn getrokken willen de Italianen begrijpelijkerwijs niet terug hebben. Kortom, de bekende EU-Merkel-mist en warboel, wollig aan elkaar gepraat door de Duitse bondskanselier die geobsedeerd lijkt door haar christelijke schuldbesef.

Hard hoofd

Ik heb er dan ook een hard hoofd in. Maar laten we hopen dat Sebastian Kurz stappen kan maken in de komende EU-migratietop en dat Mark Rutte de Oostenrijkse lijn zal steunen, zoals ik deze week bepleitte. Een heldere richting, in plaats van een eeuwige schuld&boete-kakafonie. Dat houdt in: EU buitengrenzen bewaken met een Sovereign Borders beleid, geen asielaanvragen van buiten Europa meer in behandeling nemen en investeren in een betere opvang in de regio. Het is niet zo moeilijk!

Bolkestein wist het al in 1994. De VVD en hun spindoctors toen nog niet. De rest van de politieke partijen al helemaal niet. In dit opzicht is de VVD van nu net zo onbetrouwbaar als 25 jaar geleden. De ene dag stoere praatjes voor de bühne, de andere dag spinnen de VVD-spindoctors weer hun Merkeliaanse prietpraat. Inmiddels hebben we in Nederland PVV en FvD, die gelukkig wél helder zijn in dit opzicht. Wanneer volgt de rest?

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] over de migratiecrisis haal ik vaak de Britse ontwikkelingseconoom Paul Collier aan. Net als Frits Bolkestein in 1994 pleit Collier al jaren en sinds ver vóór de huidige migratiecrisis voor opvang in de eigen regio. […]

trackback

[…] ….lees verder […]

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Het lovenswaardige stuk van Gajentaan eindigt met de vraag: Wanneer volgt de rest? En hij heeft het dan voornamelijk over het overnemen van het gedachtengoed van de PVV en het FvD door de VVD. Met behulp van allerlei vergelijkingen (historisch, geografisch, economisch, cultureel) wordt de mythe van de geweldige voordelen van migratie in stand gehouden door linkse, midden, en rechtse partijen. Ondertussen is de meerderheid van de bevolking in Noord-West Europa (waar alle migratie naar toe gaat) er helemaal klaar mee. Iedereen ziet de nadelen en die zijn niet gering en doen het ergste vrezen voor de toekomst. Er is maar weinig bewijs dat de grote meerderheid van autochtone bewoners ook maar enig nut van migratie ondervindt. De situatie wordt nog verergerd door het ‘groene gevaar’ (de islam), het ‘gele gevaar’ (china) en het ‘zwarte gevaar’ (valt deels samen met het groene gevaar). Volgens Paul Collier komt er pas een einde aan de waanzin bij de Europese grenzen als linkse partijen het gedachtengoed van de PVV en het FvD overnemen. We hebben Lodewijk Asscher afgelopen week zien schutteren bij Jinek na zijn bezoek in Denemarken en het is wel duidelijk dat de PvdA het licht nog niet gezien heeft. Ook bij GL dringt het nog niet erg door dat als Nederland nog voller wordt dit ecologisch rampzalige gevolgen heeft. In Noord-West Europa gaan we na twee eeuwen eindelijk door de derde demografische transitie. Dat moeten we koesteren. Het is de redding van de planeet en een lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld. Vijftig jaar geleden, met 3 miljard inwoners, waren de problemen waartoe overbevolking zou leiden al duidelijk. We stevenen inmiddels af op het drie of viervoudige. Begrens Europa! Al is het maar als signaal om de rest van de wereld iets cruciaals duidelijk te maken.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Bij Mekka in Saoudie-Arabie staat een enorm kamp met luxe tenten inclusief airco 361 dagen per jaar leeg. Daar kunnen miljoenen vluchtelingen in. Enige beperking is dat alleen moslims toegang hebben maar dat lijkt mij een niet zo’n ding in die regio:

https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/01/geen-vluchtelingen-in-luxe-tenten-saoedi-arabie

Juanito
Juanito
4 jaren geleden

Hieronder een veelzeggend filmpje waarom de massa immigratie uit derde wereld landen een grote leugen is van de promotors ervan.

https://youtu.be/LPjzfGChGlE

Juanito
Juanito
4 jaren geleden

Met de politieke kliek die in Nederland en de EU aan het (schrik)bewind is, zijn veranderingen, zoals hier wordt voorgespiegeld niet aan de orde.

De regels van logica, oorzaak-gevolg relaties, zelfstandig nadenken en redeneren, het is na 50-60 jaar ideologische verdwazing niet/nauwelijks nog aanwezig bij de kliek die aan de touwtjes trekt.

Pas als de eigen posities bedreigd worden, zal men gaan schuiven, hoewel ik daar ook niet helemaal zeker van ben. De rotting zit heel erg diep bij de merkels, ruttes, juncker, ed. van deze wereld.

Stagnatie is een kenmerkend herkenningspunt geworden in de EU en de landen in West Europa.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden

Kijk voor de grap Wim Kan’ s eindejaarsconferentie 1984 en daarna vraag je je af ‘waarom is er nog een regering? er is niets veranderd’.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x