Nederland promoot immigratie uit Afrika

Kabinet stemt kritiekloos in met Verklaring van Marrakesh

Vergadering Groep Rabat Proces te Marrakesh, 2 mei 2018

Titelfoto: Vergadering Groep Rabat Proces te Marrakesh, 2 mei 2018. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Dimitris Avramopoulos Website

Twaalf jaar geleden is de Europese Unie een intercontinentaal overleg over migratie begonnen met de Afrikaanse Unie. Dit proces is het Rabat-Proces gaan heten, naar de Marokkaanse stad waar dit overleg voor in 2006 voor de eerste keer plaatsvond.

Het had tot doel om de immigratie-belangen van landen aan beide kanten van de Middellandse Zee op de agenda te zetten en onderhandelbaar te maken. Het Rabat-Proces werd gezegend door de Europese Commissie en kreeg het mandaat om besluiten te nemen op het gebied van (im)migratie. Na dit overleg in Rabat volgden Parijs, Dakar en Rome. In rap tempo stapelden de rapporten en verklaringen zich op. Afgelopen 2 mei was het opnieuw de beurt aan Marokko om gastheer te spelen voor het Rabat-Proces.

Trouble in Paradise

Deze keer was in het zonnige Marrakesh echter sprake van een valse noot: de altijd illustere Hongaarse premier Orban gooide de kont tegen de krib en zorgde voor een klein schandaal met zijn weigering de Verklaring van Marrakesh te ondertekenen. De Belgische minister Reynders constateerde met spijt dat Hongarije zich steeds meer verwijdert van het Europese “communautaire aqcuis“. En waarom toch, immers: “…het Proces van Rabat van bij het begin gestoeld is op een gedeelde overtuiging van de positieve gevolgen van migratie op de ontwikkeling in zoverre het migratiebeleid goed beheerd wordt.”

Hongarije enige dissident

Bij monde van Péter Szijjàrtò, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, heeft Hongarije expliciet en gedetailleerd verklaard juist dit standpunt niet te onderschrijven.

Hongarije is niet gecharmeerd van de volgende zaken in de Verklaring van Marrakesh:

  • migratie beschrijven als positief fenomeen
  • het actief bevorderen van migratie
  • het niet meer kunnen differentiëren van migranten op basis van status

Het land vreest dat deze maatregelen juist een nieuwe migratiegolf aanmoedigen, in plaats van indammen. De Hongaarse regering windt er geen doekjes om en geeft zonder omhaal aan dat de EU de standpunten en posities van de Afrikaanse landen heeft overgenomen. De EU zou niet langer de belangen van haar burgers nastreven. Het Rabat-Proces gaat voorbij aan het oorspronkelijke mandaat.

PR-verklaring over migratie

De Verklaring van Marrakesh leest als een promotiepraatje over het positieve potentieel van migratie uit Afrika. Dit staat echter haaks op de feiten. Dr. Jan van de Beek heeft uitgebreid aangetoond dat niet-westerse migranten – vooral uit Afrika en de islamitische wereld – een onevenredige druk leggen op onze verzorgingsstaat. Gemiddeld genomen moet de Nederlandse burger structureel en voor langere tijd financieel bijspringen om een Afrikaanse migrant hier te mogen ontvangen.

De Afrikaanse migranten die aan de slag gaan concurreren vooral met lagergeschoolden en niet zozeer met academisch geschoolde Nederlanders. Dit maakt de economische onderklasse het kind van de rekening. Een schaduwkant van migratie die zelfs door Lodewijk Asscher wordt beaamd.

Mislukte integratie

Aangezien het Rabat-Proces vooral een feestje is van hoger opgeleiden, is het terecht om te stellen dat deze vorm van morele superioriteit ten koste gaat van de ander. En dan hebben we het niet eens gehad over de mislukte integratie. Gaan die nieuwe groepen Afrikanen, op magische wijze, opeens wel integreren in de Nederlandse samenleving? Zo niet, staan we dan willens en wetens toe dat de niet-geïntegreerde enclaves in onze samenleving steeds groter worden?

Overheveling van welvaart

De Marrakesh-verklaring steekt zwaar in op de ontwikkeling van Afrika. Hiermee hoopt men dat de push-factoren voor migratie verzwakken. Andere push-factoren zijn bijvoorbeeld oorlog en droogte. De verklaring rept zelfs over Klimaatverandering als push-factor, verwijzend naar de zogenaamde ‘klimaatvluchteling’. Het aanpakken van push-factoren vergt veel coördinatie, is qua uitkomst moeilijk voorspelbaar en kost veel geld. Vooral dat laatste wordt onderschat.

De EU beweegt zich intern al naar een transferunie, waarbij welvaart wordt overgeheveld van Noord-Europa naar Zuid-Europa. Met de plannen uit het Rabat-Proces ontstaat er nu ook een transferunie tussen Europa en Afrika, waarbij de overheveling van welvaart in dezelfde richting verloopt. Het gelijkheidsdenken gaat blijkbaar ook op voor landen onderling, kennelijk onder het motto: als we allemaal even arm zijn, dan is het ook goed.

Royale opvang

Als tegenhanger van deze push-factoren zijn er de pull-factoren. Hierbij moet vooral gedacht worden aan het minder interessant maken van het gastland voor de migrant. Een goed voorbeeld hiervan is het onlangs gewijzigde migratiebeleid van Denemarken. Het aanpakken van pull-factoren op kleine schaal heeft een relatief grote impact.

Verzet tegen de implementatie van ontmoedigende maatregelen zal vooral komen van de landen die deze maatregelen zelf niet implementeren. Maar zoals inbrekers het huis kiezen met de minste sloten, de meeste dure objecten en een verduisterde buitengevel, zo zullen migranten de landen kiezen waar zij royaal opgevangen worden en gunstige integratie-voorwaarden genieten. Een land als Hongarije is zich terdege bewust van deze logica.

Nederland tekent mee

EU-activiteiten met verstrekkende gevolgen gaan continu door, meestal opererend onder de radar. Enkel door het noeste graafwerk van Twitteraar Henk de Vries krijgt de Verklaring van Marrakesh op dit moment de aandacht die het verdient. Namens Nederland heeft VVD staatssecretaris van Justitie & Veiligheid Mark Harbers de verklaring ondertekend.

Noodrem

De zorgen en de vragen die Hongarije heeft zijn legitiem. Waarom heeft Nederland de positie van de Afrikaanse landen overgenomen? Waarom wordt migratie uit Afrika gezien als een positief fenomeen, ondanks overweldigend bewijs voor het tegendeel? Waarom zoveel focus op het aanpakken van de push-factoren en zo weinig op de pull-factoren?

Het Rabat-Proces is een zorgwekkend en machtig forum met een krachtig mandaat van de dagelijkse leiding van de EU, de Europese Commissie. Het heeft de potentie om onze levens radicaal te beïnvloeden.

Het wordt tijd dat de Haagse slapers ontwaken. Er moet een noodrem komen op het voortrazende Rabat-Proces.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
4 jaren geleden

Mijn bloed kookt als ik dit lees. En de kwaliteitscouranten hier in opdracht over zwijgen. Onze schijn-elite wil de Europese bevolking bewust omvolken en daarmee een brij aan analfabeten importeren. In welk verkiezingsprogramma kan ik dit terugvinden? En waarom is alleen Hongarije tegen? Ik dacht dat ze in Oostenrijk, Polen, Denemarken en Zwitserland inmiddels het licht hadden gezien en weten dat deze migratie kansloos en funest is. Voor onze kinderen zijn er geen woningen maar ongeschoolde Afrikanen zijn van harte welkom. Door u en ik betaald. Deze waanzin moet stoppen.

P. Puk
P. Puk
4 jaren geleden

Ja, ja, het wordt er steeds gezelliger op, maar we halen het zelf op onze nek.

Juanito
Juanito
4 jaren geleden

Islamitische en Afrikaanse landen zijn ook zo’n goed voorbeeld voor de opbouw van een samenleving en een economie. Een lichtend voorbeeld voor Europa ! Dom zeg, dat we dat nooit eerder gezien hebben.

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
4 jaren geleden

Uitsluitend boeren uit Zuid-Afrika die daar weg willen of moeten omdat ze anders de dood kunnen verwachten van de navolgers van winnie mandela en zo.

h.verhagen
h.verhagen
4 jaren geleden

de overheid bepaalt en de burger betaalt.

VAN CAMP DANIEL (@DEZOTTEVANCAMP)

Al goed dat zot zot zijn geen geen zeer doet zegt men in belgie”””

karton
karton
4 jaren geleden

Ik mag toch hopen d onze “deskundigen” alléén de z.g. zéér hoog opgeleide mensen naar NL laat overkomen ? Precies zoals is gebeurd met/bij de “vluchtelingen”. Nu las ik ergens dat het hoofdzakelijk om boeren zou gaan die hier zouden komen en dát terwijl échte NL-boeren min of meer gedwongen hun boerenbedrijf moeten beëindigen !

trackback

[…] het moment dat in Rome ook de discussie over het Global Compact on Migration, beter bekend als het Marrakesh-akkoord, is beslecht. De Lega was begin af aan fel tegen het akkoord, terwijl de Vijfsterrenbeweging zich […]

trackback

[…] ➡️ Lees ook de relevante OpinieZ-artikelen Heeft Nederland nog zeggenschap over omvang eigen bevolking?, VN publiceert juichrapport over de zegeningen van migratie en Nederland promoot immigratie uit Afrika. […]

trackback

[…] een migratiemiddel dat binnen de EU allang is ingezet, zoals recentelijk bleek in de zogenaamde Marrakech-verklaring. ‘Klimaatvluchtelingen’ krijgen de officiële status van vluchteling. Er moet gezorgd […]

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x