Dubieuze rol Duitsland bij onderhandelingen Irandeal

Keuze EU voor lijn-Obama inzake Iran is heilloos

President Trump tijdens zijn TV-speech over opzeggen Iran-deal

Titelfoto: President Trump tijdens zijn TV-speech over opzeggen Iran-deal – screenshot CNBC

Blijkens een interessant artikel in Die Welt vanochtend speelde Duitsland een nogal dubieuze rol bij onderhandelingen achter de schermen tussen de Verenigde Staten en de EU om tot een gezamenlijk standpunt te komen ten opzichte van de Irandeal.

Het gevolg van dit optreden van Angela Merkel en de huidige Europese Commissie die de lijn-Obama door willen zetten is niet alleen een breuk tussen VS en EU, maar ook het in de waagschaal stellen van de lange termijn veiligheid van Israël.

Terreursponsor

Natuurlijk weten we dat er heel veel is wat Trump (terecht) stoorde in de door Obama en de EU bekokstoofde Irandeal. Bepaalde wapenprogramma’s werden gewoon voortgezet, waaronder die van ballistische raketten. De miljarden dollars die naar Iran stroomden als gevolg van de Irandeal werden deels geïnvesteerd in het leger (+40% sinds de deal). Denk verder aan Iran’s agressieve rol in andere landen waaronder Syrië. Ook de repressie in eigen land nam niet af maar toe, de sponsoring van terreur over de hele wereld door Iran groeide en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Sunset Clause

Uit het artikel blijkt dat hierover achter de schermen druk is onderhandeld tussen VS en EU, met Macron als grote gangmaker. Klaarblijkelijk was men het voor 95% eens om nadere eisen te stellen aan Iran om de deal voort te zetten, maar ging het op één punt in het bijzonder fout. Met dus een dubieuze rol voor Duitsland. Het gaat om de zogenaamde Sunset Clausule die Iran in staat stelt na 2025 snel weer het nucleair programma te intensiveren en een atoomwapen te produceren. Trump wilde een aanpassing die dit onmogelijk maakt, met name Duitsland lag dwars volgens de door Die Welt geraadpleegde insiders.

Ambivalentie van Macron

Uit het artikel blijkt ook dat Macron er kennelijk iets genuanceerder in staat dan Merkel. De eerste tweet die Macron de wereld instuurde na het opzeggen van de Irandeal door Trump lijkt begripvol ten opzichte van president Trump:

De tweede tweet van Macron enkele minuten daarna veel afkeurender:

Duitsland en het Midden-Oosten

Als we er op reflecteren, heeft Duitsland op zijn zachtst gezegd historisch gezien een ongelukkige rol in het Midden-Oosten gespeeld. Al tijdens WO1 werd uit geopolitiek eigenbelang jihadisme gestimuleerd, onder invloed van de oriëntalist Max von Oppenheim. In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw zagen we een alliantie van islamisten en nazi’s, die blijkens recente research veel verder ging dan menigeen denkt. Na WO2 nam Duitsland de groot-moefti en nazi-aanhanger Al-Hoesseini in bescherming, zodat deze niet kon worden vervolgd als oorlogsmisdadiger. Zijn neef Arafat en diens opvolger als Palestijns leider Abbas werden beïnvloed door zijn antisemitisme.

Ge-Kaagificeerd

En nu zou het Duitsland met zijn uiterst gevoelige Holocaust-geschiedenis zijn dat dwarsligt wanneer het erom gaat de Irandeal zodanig te verbeteren, dat de lange termijn veiligheid van Israël gegarandeerd kan worden?  Nederland hobbelt (helaas ook als vanouds) braaf achter Duitsland aan, middels ons BuZa-duo Kaag en Blok. In mijn beleving een schande en een grote misstap van Stef Blok. Het doet vermoeden dat ons ministerie van Buitenlandse Zaken volledig ge-Kaagificeerd is:

Geïsoleerd

We moeten maar hopen dat het gezond verstand terugkeert in de EU en de Nederlandse politiek. Dat inzake Iran samengewerkt wordt met de regering van president Trump. Volgens een analyse die later vandaag op de site van Die Welt verscheen, zouden Theresa May en wellicht ook Macron daartoe bereid zijn. Merkel en de Europese Commissie staan dan geïsoleerd met hun willen voortzetten van de lijn-Obama inzake Iran.

Laat Nederland zich aansluiten bij de realisten in de EU en bij de Amerikaanse regering! Doel: Iran tot de orde te roepen middels een sterk verbeterde Irandeal en de veiligheid van Israël en de regio – ook voor de lange termijn – garanderen.

 

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden

Piet K.
Natuurlijk hebben onze kinderen óók mensenrechten !!
Maar U denkt toch niet dat mensen als Merkel, Rutte, Juncker enz. enz. daar ook maar één moment aan denken c.q. belangstelling voor hebben ? Het gaat genoemden, plus hun slinkende aanhang, alleen om macht en “aanzien” !
Van “enig leiderschap” is mij tot heden niet gebleken.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Zeker karton, maar je reactie hoort denk ik bij het vorige topic 🙂 Verder is het bespottelijk dat een activistische antisemiet als Kaag Minister van Buitenlandse Zaken is. Gelukkig heeft Israel vannacht de Iraanse brigades in Syrie klop gegeven. Dat land laat niet met zich sollen. En Merkel moet naar een gesticht of voor een tribunaal.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x