Nederland wordt van jou niet beter, Jerry Afriyie

Titelfoto: Jerry Afriyie – screenshot RTV Dordrecht

Beste Jerry

Op 19 april maakte het Openbaar Ministerie haar beslissing bekend: de mensen die in december de A7 naar Joure hebben geblokkeerd om een anti-Zwarte-Piet demonstratie in Dokkum te verhinderen, worden vervolgd. Uiteraard genereerde dat bij jou, oprichter en boegbeeld van de Zwarte-Piethatende stichting “Nederland Wordt Beter” grote instemming en vreugde.

“Karma voor de wegblokkeerders. Moge gerechtigheid geschieden!” juichte je op Twitter. Eigenlijk was het niet juist dat je hier het woord karma gebruikte. Strikt genomen betekent karma gewoon “handeling”. In feite had je het woord vipãka (gevolg) moeten gebruiken. Want de actie op de A7 was een gevolg. En wel op een handeling van jou. Je ging namelijk naar Dokkum om politiek te bedrijven voor de neus van kleine kinderen. Dat is karma van het laagste soort, Jerry.

Morele maat

En de actie van je opponenten was daar het logische gevolg van. Met je gejuich op Twitter toonde je dus weer duidelijk aan dat het je ontbreekt aan zelfreflectie. Dat jij niet inziet dat abject gedrag reacties oproept en zo als boemerang kan werken. Integendeel; jij boekt die reacties in als onrecht naar jouw persoon; het is altijd de schuld van die anderen. Jij neemt dagelijks de Nederlandse samenleving de morele maat, maar legt nooit een kritische meetlat langs jezelf.

Homofoob

Zo deed je recentelijk de wereld een bekentenis. Je onthulde een tijdje terug dat je homofoob bent. Is dat even nieuws. De activist, dichter, die zichzelf tooit met het poëtische alias Kno’Ledge Cesare, vindt homo’s vies. De zelfverklaarde anti-racisme- apostel voelt afschuw bij het idee dat twee mensen van gelijk geslacht verliefd op elkaar kunnen worden. Maar tegelijkertijd stelde je, dat je probeert om die haat te overwinnen. Op zich siert deze handelwijze je. Als bij iemand het besef doorbreekt dat hij gebukt gaat onder een bekrompen vooroordeel, dan is dat een stap in de goede richting. Maar bij het beschouwen van je andere uitspraken en handelingen wordt duidelijk dat je op het punt van vooroordelen bevechten nog een lange weg te gaan hebt.

Stelselmatige schoffering

“Je kan niet onrecht jegens jezelf veroordelen en je met dezelfde mond schuldig maken aan onrecht tegen anderen”, stelde je. Maar laat dat nou precies zijn wat jij en de jouwen dagelijks doen. Nederlanders vieren Sinterklaas met de figuur van Zwarte Piet erbij. Dat doen ze al heel lang. En bij die Zwarte Piet hebben ze totaal geen racistische connotaties, Jerry. Die hebben jij en de jouwen bedacht. Nederlanders DENKEN niet eens aan het Afroide ras als ze het heerlijk avondje vieren met Zwarte Piet; hij is gewoon een mythische figuur die bij Sinterklaas hoort. En nu zouden volgens jou al die Nederlanders, die gewone, tolerante, niet-discriminerende mensen, opeens racisten zijn? Dat zijn ze niet.

Jij doet ze onrecht aan wanneer je ze daarvan beticht. Ze laten zich dat dan ook niet aanpraten. Nu niet en ook niet over twintig jaar. Leg me eens uit, Jerry: hoe kun je stellen dat je verscheidenheid omarmt, terwijl je een hele bevolkingsgroep stelselmatig schoffeert omdat die een beetje anders denkt dan jij? Je beweerde “dat we een inclusief Nederland niet exclusief kunnen maken voor mensen die dezelfde levensovertuiging hebben als wij.” Dat zijn prachtige woorden. Maar je handelt er niet naar. Iedereen die niet precies volgens jouw levensovertuiging denkt en handelt, wordt in feite gedemoniseerd.

White privilege

Je hebt de mond vol over white privilege, institutioneel racisme en “witten” die jou en de jouwen zouden onderdrukken. Maar in Dokkum werden de “witten”, die je nota bene kwamen ondersteunen, in een bijrol gezet. “Achteraan met jullie. Het gaat om ons.” Over onderdrukken gesproken. Op een dergelijke abjecte handelwijze is maar één woord van toepassing: racisme. Zie het onder ogen, Jerry. Je bezondigt je zelf aan alles wat je je opponenten verwijt.

Je kunt wel prachtige woorden schrijven over een inclusieve samenleving, maar in de praktijk ben je gewoon een discriminerende racist die de “witte” bevolkingsgroep denigreert en probeert te vertrappen. Je kunt in een gedicht wel schrijven “bespaar ons de haat die door ons heen schijn”, maar zelf sta je bol van haat. Je stelt dat je homohaat ontstond door de indoctrinatie die je onderging op school en in de kerk; aangeleerd zou zijn. Het was wéér de schuld van die anderen. Weer dat gebrek aan zelfreflectie. Want al die Nederlanders die jij verkettert, zijn ten offer gevallen aan dezelfde school en kerk. En er niet uit gekomen met homofobie.

Kijk in de spiegel

Misschien moet je dan toch nog eens in de spiegel kijken voor je school en kerk iets verwijt. Vandaar deze boodschap aan jou: het vechten tegen je afkeer van homo’s is een eerste stap. Prima. Nu de rest nog. Vecht net zo lang tot je die Nederlandse “witten” (het woord alleen doet al pijn!) óók kunt zien zoals ze zijn: gewoon fatsoenlijk, over het algemeen tolerant (op die enkele rotte appel na, maar die zit in ieder volk en/of ras wel; ook in het jouwe) en NIET racistisch of vervuld van koloniaal dédain naar jou en de jouwen.

Maak jezelf vrij van haat, vooroordelen en je eigen racisme. Je zei dat je doorgaat ”tot Nederland het begrijpt”. Ga eens door tot je het zélf begrijpt. Over twintig jaar zul je Nederland dankbaar zijn.

Met groeten, Lettie.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden

Nederland zal van figuurtjes als Jerry A. alleen maar nóg meer “in opstand” komen tegen acties zoals mede door hem werden ontketend, o.a. in Dokkum.
De rechters die tot vervolging van de stil staande automobilisten overgaan wacht slechts hoon.
Trouwens : wat kan een automobilist er aan doen als z’n auto plots de geest geeft op een snelweg ?

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden

Die Jerry Afriyie is geen echte Nederlander en dient te verdwijnen. “Mensen” (??) die typisch Nederlandse kinderfeestjes verstoren zijn geen Nederlanders en dat gaat dan met een bus van Amsterdam naar Dokkum. als dat geen criminele opruiende actie is met voorbedachte rade dan weet ik het niet meer. Daar voor moeten die lui allemaal gestraft worden dat zou rechtspraak zijn. Ja ik kan me die actie van de Kon. Marine nog goed herinneren ik was toen net enkele jaren uit de Marine waar ik, met plezier, mijn dienstplicht had vervuld en was er trots op dat zij deden wat de politie had moeten doen tegen dat schuim van de richel dat het Nationaal Monument wilde bezetten.

Arie
Arie
5 jaren geleden

Beste Pearly,

Ik let altijd goed op. Ik noemde zowel Suriname als de Antillen, maar 1 filmpje leek me genoeg. Enfin, speciaal voor jou; hier de intocht in Paramaribo (Suriname).
https://www.youtube.com/watch?v=JZYoFzjh47I

Je hebt wel gelijk dat kleine groepjes fascistische schreeuwers niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname en op de Antillen de meerderheid van normale mensen overschreeuwen. Maar het feit dat fascistische schreeuwers vaker gelijk *krijgen*, betekent niet dat ze ook feitelijk gelijk *hebben*.

Het feit dat Zwarte Piet nooit een probleem was in die landen, is een sterke aanwijzing dat dat kinderfeest nooit racistisch werd gevonden. Logisch; omdat het ook geen racistisch feest was, of is. Ook in de Bijlmer is niet iedereen zo extreem onbelezen als extremisten als Afriyie altijd beweren
https://www.youtube.com/watch?v=2zIw_820acM

Dat de fascisten het hardste schreeuwen verandert niks aan de feiten. Daarom gaat deze “discussie” nooit over de werkelijke ontstaansgeschiedenis van dit kinderfeest Ook jij gaat niet in op de controleerbare feiten die ik noemde.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Die meneer kan beter zijn pijlen richten op de Ashanti-stammen in Ghana, die zijn voorouders tot slaaf maakten en verkochten aan de hoogste bieder. https://www.volkskrant.nl/archief/afrikanen-beheersten-de-slavenhandel-in-het-binnenland~a595171/

Arie
Arie
5 jaren geleden

Het Sinterklaasfeest wordt ook in Suriname en op de Antillen gevierd, mèt Zwarte Pieten.
https://www.youtube.com/watch?v=jERXmmrY8HE
Waarom weet bijna niemand dat?

Het probleem is niet dat die Afriyie een racistische, onbelezen narcist is.
Het probleem is dat op de Main Stream Media alleen racistische, onbelezen narcisten over dit onderwerp mogen meepraten.

Het Sinterklaasfeest is niet racistisch, en is ook nooit racistisch geweest. De huidige vorm is opgeschreven door ene Jan Schenkman, een tegenstander van de slavernij. De Sint-figuur in het verhaal is Sint Nicolaas; beschermheilige van de slaven. Deze heilig verklaarde bisschop zou zelfs na zijn dood nog een slaaf hebben bevrijd, namelijk de Ethiopiër Pitr (= Pieter, Piet). Gaan we nog verder terug in de tijd, dan zien we dat het huidige kinderfeest is samengesteld uit Germaanse heidense rituelen, die niks met racisme, slavernij of Afrikanen te maken hebben. Toen de Germanen gekerstend werden, werden Germaanse feesten aangepast aan het christendom.

In de verhalen over Wodan nam sint Nicolaas vaak Wodans rol over. Zo was er “de wilde heir”, een bovennatuurlijk fenomeen waarbij een stoet doden door de lucht raasde. Aanvankelijk aangevoerd door een Germaanse god of godin, meestal Wodan; later leidt sint Nicolaas die stoet. Mensen moesten die stoet mijden, omdat ze konden worden ontvoerd (naar Spanje?). Wodan liet zich informeren door 2 zwarte raven, Hugin (geheugen) en Munin (mening). Wodan was de god van de dichtkust en het runenschrift; maar ook van de woede, zie zijn naam. Fanatieke Wodanvereerders zoals de berserkers (“to go berserk”) schminkten zich zwart voor de strijd, om te lijken op de doden van de wilde heir en zo onsterfelijk te worden.
Hele boeken zijn hierover geschreven, maar 5 minuten info op de NPO?
Vergeet het maar.

hidde nota (@hitje89)
5 jaren geleden

Uit het hart gegrepen dit artikel. Stoor mij al jaren aan dit figuur.

MS
MS
5 jaren geleden

als Boeddhist heb ik geleerd dat Karma de wet van oorzaak en gevolg betekent.

C. F. J. Ooijevaar
C. F. J. Ooijevaar
5 jaren geleden

Natuurlijk begrijp ik die rechters wel. Zij moeten uitspraak doen naar de letter van de wet. Maar keer op keer krijgen agressors daarmee het gelijk aan hun kant. Dat resulteerde al in de blokkade van Dokkum. Maar als de daders van die actie , waar het hele volk achter stond, worden veroordeeld, wordt het respect voor justitie telkens minder en groeit de haat van de bevolking en niet alleen de “witten” tegen de heer Jerry Afriyie, maar ook van actievoerders tot er uiteindelijk wordt overgegaan tot eigenrechting. Ik denk nog aan een actie van personeel van de Kon. Marine bij het Centraal Station in Amsterdam in het verleden. Dat mag natuurlijk niet ……….. maar hun echtgenoten, verloofden en vriendinnen werden nooit meer lastiggevallen. De kruik gaat zo lang te water tot hij barst!

Leonie
Leonie
5 jaren geleden

Fantastisch genuanceerd verwoord! Helemaal mee eens!

Trix Berger
Trix Berger
5 jaren geleden

Geweldig geschreven, meneer heeft niet door dat mensen die totaal niet racistisch denken, nu toch anders gaan denken….Hij geeft in feite meer stemmen aan Wilders.
Men heeft genoeg van dit gejammer.En wat heeft de doorsnee Nederlander met de slavernij te maken…? Die moet hij in de rijen zoeken van de oud-rijken en het zogenaamde blauwebloed…
Die hebben zich eraan verrijkt…De doorsnee Nederlander leefde ook in diepe armoe en waren ook niks anders als slaven van de elite!

trackback

[…] Onbegrijpelijk, hè? Wat een domme man. Gelukkig pakken julie het beter aan. […]

Pearly
Pearly
5 jaren geleden

Beste …
Het sinterklaasfeest is allang afgeschaft in Suriname. Als, je goed had opgelet is jou link een filmpje opgenomen op curaçao, waar ze het tot nu toe nog steeds vieren. Maar ook daar zijn ze bezig om het te veranderen. Vandaar ook de pieten in alle kleuren

hidde nota (@hitje89)
5 jaren geleden

Volgens ingewijden waren zijn voorouders de handelaren

C. F. J. Ooijevaar
C. F. J. Ooijevaar
5 jaren geleden

Alleen graag mijn laatste reactie plaatsen a.u.b.

C. F. J. Ooijevaar
C. F. J. Ooijevaar
5 jaren geleden

De Beatles zongen het al: Lettie be! 🙂

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x