Aan Zijne Deugheid Anton Kok, chef Openbare Bibliotheken

Onaanvaardbaar staaltje cancelcultuur

Hallo Anton,

Hoe gaat het met je? Je mailbox al ontploft? Je telefoon gesmolten? Al je communicatiekanalen zullen deze dagen ongetwijfeld roodgloeiend staan van de boze reacties op je besluit om boeken met Zwarte Piet uit de bibliotheken te verwijderen. Niet iedereen is daar blij mee en dat is nog maar zacht uitgedrukt.

Mochten Nederlanders nog niet weten wie je was: nu weten ze het wél. Op de site van de VOB (waar staat dat trouwens voor? Verban Onwelgevallige Boeken?) word jij genoemd als interim-directeur, die als opdracht heeft: ”het creëren van de randvoorwaarden om zijn aanbevelingen uit 2019 te kunnen uitvoeren.”

Het komt me voor dat jij je van die opdracht kwijt met de genadeloze voortvarendheid van een Jan Pieterszoon Coen: ”ende dispereert niet.. daer can in den bibliotheek wat groots verricht worden!” Wat een daadkracht. Al die racistische boeken met Zwarte Piet erin: weg ermee. ”Het is goed dat bibliotheken hun verantwoordelijkheid nemen. Zwarte Piet is wat mij betreft in strijd met de goede zeden”.

 

Mythisch

Waarschijnlijk trek jij je er in je gedrevenheid niets van aan, maar meer dan de helft van Nederland deelt die mening niet. Die beschouwen Zwarte Piet als een mythische figuur zonder enige link naar het Afroïde ras. Zelfs Anton-Karel-Willem-Anton-Simon-Isaac (ja inderdaad, die kopschoppende rapper Akwasi) kwam zowaar tot dit inzicht toen hij een proces aan zijn broek dreigde te krijgen (…). Dat doet bij mij de vraag rijzen wat het met jouw inzichten zou doen als we jou eens een proces over je handelwijze en uitlatingen zouden aandoen, maar dat terzijde.

Veel Nederlanders zouden jou ongetwijfeld graag voor de rechtbank zien na je uitlatingen in de pers. Jouw verlichte beleid wordt in den lande niet overal gewaardeerd, dat is duidelijk. Het komt me voor dat je er nog wel het een en ander over uit te leggen hebt. Jij zou ons bijvoorbeeld eens duidelijk kunnen maken hoe een bibliotheek ‘haar verantwoordelijkheid neemt’ wanneer zij de mening van meer dan de helft van de bevolking negeert. Volgens jou ”past dat bij de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Bibliotheken bewegen daarin mee.”

 

“Meebewegen”

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat bibliotheken niet moeten meebewegen met maatschappelijke oprispingen, maar pal moeten staan voor het Vrije Woord.

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat in een democratie de meerderheid niet genegeerd en weg gecensureerd mag worden.

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat Sinterklaas vieren met een mythische figuur, zonder enige connotatie te maken naar het Africoïde ras, niets te maken heeft met het echte racisme dat in Nederland, ook door KOZP en consorten, gepraktiseerd wordt.

Blijkbaar had ik dat allemaal mis. Nee, het is allemaal de schuld van Zwarte Piet en de boeken met Zwarte Piet moeten verwijderd worden, want boeken dienen te worden verwijderd ‘als ze in strijd zijn met de goede zeden’.
Stond er ook in je opdracht als interim dat jij wel even voor heel Nederland mag bepalen wat die goede zeden zijn? Ik heb het er niet zien staan.

Stond er ook in je opdracht dat jij een meerderheid in Nederland mag afdoen als een ‘smaldeel’ dat niet het beleid kan bepalen? Ik heb namelijk altijd geleerd dat een smaldeel een klein deel van iets is en niet de meerderheid. Ik begrijp dat het je heilige gedrevenheid is, die je tot deze uitspraak brengt, maar demagogie werkt op de lange termijn niet, Anton. Daar moet je toch een beetje mee oppassen.

 

Pure censuur

Stond er ook in je opdracht dat je het vieren van Sinterklaas met Zwarte Piet mag gelijkstellen aan het savoureren van fascisme? Uit het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders wil dat Zwarte Piet zwart blijft. Jij vond dat geen reden om de boeken te handhaven, want ‘sommigen zien fascisme ook zitten’. Sorry dat ik het zeg Anton, maar dat was geen handige uitspraak.

Ik ben niet zo erudiet, maar heb toevallig wel een klein beetje geschiedenisonderwijs genoten. Ook over de dertiger jaren van de vorige eeuw. Weet je daar iets van? Over die regimes in Duitsland en Italië die, net als jij nu doet, fatsoenlijke mensen met een afwijkende mening demoniseerden en een maatschappelijk platform ontnamen? Die, net als jij nu doet, onwelgevallige boeken verboden? Pure censuur bedreven, net als jij nu doet. Uiteindelijk openlijk, maar in het begin heimelijk, net als jij nu doet; de bibliotheken zijn al in stilte bezig de boeken te verwijderen.

Ken je de dichter Heinrich Heine? Die deed ooit een profetische uitspraak:”Dort wo man Bucher verbrennt,verbrennt man auch am Ende MenschenJe kunt deze uitspraak ook toepassen op jouw handelen. Denk daar maar eens over na.

En ook over deze: “Every record has been destroyed or falsified, every book rewritten, every painting repainted, every statue and street building has been renamed, every date has been altered”. Uiteraard: 1984 van George Orwell. Dat profetische boek, dat haarfijn schetst waar cancelcultuur toe leidt.

Cancelcultuur

Want het spijt me om je idealisme te moeten affakkelen, Anton, maar met het verwijderen van de boeken over Zwarte Piet geef jij mede vorm aan een nieuw stukje cancelcultuur. Aan een nieuw stukje fascisme. Jij mag dat ‘logisch’ en ‘passend bij de tijdgeest’ vinden, de meerderheid in Nederland heeft daar een gezondere opvatting over. Trouwens, wat gaat het volgende worden dat ten offer valt aan jouw Deugdrang? Ik houd mijn hart vast voor Jip en Janneke, want die worden altijd afgebeeld als zwarte silhouetjes….

 

Verder zou ik zeggen: bezin je nog eens op je opdracht. Je wordt als interim verondersteld randvoorwaarden te scheppen voor toekomstig beleid. Maar wanneer jij een heel smaldeel – pardon, een meerderheid! – verklaart tot racisten met een affiniteit voor fascisme, ga je ver over de rand heen. Je wordt gepresenteerd als een ”ervaren interim-bestuurder in een breed maatschappelijk veld”. Echter, op deze manier profileer je je alleen maar als een extremistische fanaticus in een maatschappelijk veldje met de oppervlakte van een postzegel.

 

Neo-fascisme

Niettemin moet ik dit betoog eindigen met een compliment.

We kennen de geschiedenis van Duitsland in de dertiger jaren. Na zijn machtsovername in 1933 riep Hitler een ‘verordening voor de bescherming van volk en staat’ uit. Hij kondigde aan dat hij ‘gevaarlijk materiaal’ in beslag ging nemen. Boeken van grote schrijvers als Mann, Remarque, Zweig en Feuchtwanger werden door het naziregime op een hoop gegooid en verbrand.

Jij pakt het anders aan. Jij laat de entartete boeken die je verbiedt, niet verbranden. Nee, ze worden verkocht. Blijkbaar druist dàt niet in tegen de ‘goede zeden’ die jij pretendeert voor te staan.En daarmee introduceer je in het neo-fascisme een volstrekt nieuw element: Hollandse Koopmansgeest.

Jij lardeert je ideologie met een financieel aspect. Abjecte zaken mogen geld opbrengen. Sjonge, dat is nog eens principieel en baanbrekend denken. Mijn complimenten daarvoor.

Maar voor de rest van je handelwijze ken ik je de Deugtrofee toe. En aangezien het woord deugen in de huidige ‘maatschappelijke ontwikkelingen’ tot pejoratief is verworden, zul je begrijpen dat dat geen compliment is.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pedro dos
pedro dos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

TOP Lettie, top!
Daar zit geen woord Spaans bij.
Scherp en helder verwoord.
Wat ik mij zelf wel altijd afvraag bij dit soort onderwerpen is hoe het toch kan zijn dat dit soort “verlichte geesten” überhaupt op zulke posities terecht zijn gekomen. OK, het antwoord weet ik al, maar dan moeten we de schuld toch ook grotendeels bij ons zelf, de weldenkende meerderheid van het volk, neerleggen, want wij hebben dit onder onze ogen laten gebeuren en laten het nog steeds gebeuren. We zien het, we kijken toe en we doen niets…waarom is dat eigenlijk? Misschien omdat het ons nog steeds te goed gaat, misschien omdat we de ernst van deze ontwikkelingen onderschatten en verkeerd inschatten of misschien omdat we denken dat het wel overwaait. Nu, één ding staat wel vast, het waait niet over, het gaat niet weg, niet vanzelf, daar moeten “we” wel wat aan doen! Misschien eens in beweging en in actie komen en dan meer dan alleen scherpe stukjes schrijven, maar daadwerkelijk actie ondernemen!
Vraag tot slot: hoe komen we van dit soort mensen als genoemde Kok af? Wie het weet mag het zeggen. Liefst opzouten zonder bonus of oprotpremie, in het opstrijken daarvan zijn die interims altijd heel sterk, en dan liefst niet meer op eenzelfde soort functie laten terugkeren. Misschien kan hij nog kaartjesknipper worden bij één of ander historisch museum. Misschien…

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Volgens mij heben we het inderdaad nog steeds te goed en hebben al een uitlaatklep voor onze verontwaardiging door middel van de sociale media. Daarbij is Nederland van oudsher geen demonstratie land. Kijk om ons heen in Europa. Daar komen de mensen veel sneller op het demonstratie been. Nederlanders zijn een gezagsgetrouw volk en dat komt weer door het gereformeerde geloof wat vroeger staatsgodsdienst was.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Nederlanders zijn makke schaapjes bedoel je toch,en alles wat hier binnengekomen is maakt daar ruimschots misbruik van toch.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Klopt helemaal; ik wilde het wat nuanceren. Er wordt zeker 100% misbruik van gemaakt. Maar dat wordt ook zwaar ondersteund en aangemoedigd door links Nederland.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Hoe komen we er van af? ik zou het wel weten en er is in Nederland zelfs een politieke partij die in 2002 er weinig moeite mee had, om dit soort problemen wat niet in het politiek correcte straatje past op te lossen toch.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

“Vraag tot slot: hoe komen we van dit soort mensen als genoemde Kok af? Wie het weet mag het zeggen”
Zolang ongeveer 60 tot 70 procent van de Nederlanders stemt op kartelpartijen, zal er niets veranderen. Deze 70 % is kennelijk apathisch, verdiept zich niet in achtergrond van gebeurtenissen, wil gewoon altijd bij de meerderheid horen, beseft niet dat de overheid er zou moeten zijn voor hem in plaats van andersom. Deze Nederlanders zien politiek alleen maar als het kenbaar maken van goede bedoelingen. Ze roepen hun noodlot over zichzelf af. Daarom kunnen mensen als Anton Kok lekker hun gang gaan, ze weten maar al te goed dat het zo werkt.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Kort gezegd. We hebben het nog steeds te goed. Het zal het grootste deel van die 70% worst wezen. Welvaart maakt lui.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Welvaart maakt ook decadent. Als ik zo In mijn omgeving kijk dan valt het op dat veel mensen het allemaal niet interesseert , ze houden zich liever bezig met hun volgende vakantiebestemming.

Anders
Anders
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

‘…maar dan moeten we de schuld toch ook grotendeels bij ons zelf, de weldenkende meerderheid van het volk, neerleggen, want wij hebben dit onder onze ogen laten gebeuren en laten het nog steeds gebeuren.’

Je gaat er aan voorbij dat de meerderheid niet baantjes verdeeld. Dat is voorbehouden aan de linkse elite, politiek en media. Als rechtgeaard mens kom je hier echt niet tussen. Dat wij moeten opstaan ben ik zeker met eens. En wel NU, voordat we volledig ingekapseld zijn door de tirannie van de huidige machtshebbers.

Anders
Anders
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Ps. Medestanders vind je pas als je je uitspreekt. We zijn geïsoleerd door de maatregelen en krijgen eenzijdige berichtgeving door. Ik merk dat veel mensen twijfelen, bang om een afwijkende mening te hebben, bang voor afwijzing en om voor complotgekkie te worden uitgemaakt. Als ze merken dat ze niet alleen zijn in hun twijfel kunnen we ze over de streep trekken, wakker maken. Dit sterkt het ons allemaal, dus spreek je uit en help de olievlek verspreiden.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een geweldige analyse! Dank Letty! Sluit natuurlijk helemaal aan bij het gigantische protest door alle partijen in de 2e Kamer, toch?………O nee, sorry, dát is wat ik hoopte. En wat hoorde ik? Een oorverdovende stilte.
Hoe is het toch mogelijk dat én de politiek, én allerlei besturen, hoge ambtenaren, leidinggevenden, etc.etc. en masse op hun buik gaan liggen voor een kleine groep nep-Nederlanders, allemaal import met een kleurtje. Hier staat mijn verstand bij stil. Denk je dat, nadat al die akwasi-ellende en die Pietentrappers hun zin hebben gekregen, het weer rustig wordt in Nederland? Nee hoor, dit is het begin van het einde. Het einde wordt ingezet door te buigen voor een een klein aantal schreeuwende handophoudende dictators, die niets meer of minder willen dan ons mooie Nederland te vertrappen. En was het vroeger zo, dat de minderheid zich (min of meer) schikte naar de meerderheid, tegenwoordig is het helemaal omgekeerd, mits er maar sprak is van een andere afkomst. Iedereen, die géén Nederlander is maar doorgaans wél een dubbel paspoort heeft, is véél meer waard dan de hardwerkende échte Nederlanders met één paspoort. En ze nemen géén genoegen met het heden, zelfs ONS verleden, ONZE tradities, waar zij geen barst mee te maken hebben en nooit de moeite hebben genomen die te léren kennen, zelfs dát wordt van ons afgenomen. En dit is voor een groot deel te danken aan de politici, de media, de bestuurders, en al die andere lui die niet horen, niet zien en niet voelen.
Een land dat zijn geschiedenis vervalst, heeft geen toekomst.
Vaarwel, mooi Nederland………RIP.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

dank u voor uw perfecte column Lettie , wat ik me afvraag hoe zo iemand als Kok op een dergelijk belangrijke plaats te recht komt , via GroenLinks relaties ?!

edward
edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met veel plezier gelezen uw stuk, alhoewel het onderwerp verre van grappig is.
We leven in een nare tijd waarin dit soort types steeds meer de overhand krijgen in de msm en publieke functies, zum kotzen.
Links laat steeds meer haar fascistische masker zien.
Het zou mooi zijn als dit soort functies worden bekleed door mensen die hun politieke agenda thuis laten en een goede basis van de geschiedenis op hun cv hebben staan, daar schort het bij dit sujet helaas aan.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens de website van de Vereniging Openbare Bibliotheken (die overigens deels in het engels gesteld is) is het een vereniging die ‘demand-driven’ is en de belangen van 6 miljoen gebruikers behartigt, waarvan ruim de helft betalend lid is.
Dan vraag ik me af: is het zuiveren van entartete literatuur gebaseerd op een peiling onder de 6 miljoen gebruikers? Zijn er vele duizenden verzoeken binnengekomen via bibliotheken wanneer het nu eens afgelopen is met die entartete literatuur?
Want in het artikel is sprake dat Wim Kok ‘aanbevelingen voor 2019’ uitvoert. Van wie komen die aanbevelingen?
Ik lees daar niets over op de website en ook niet in de media. Ik vermoed dan ook dat de kruistocht tegen foute boeken voornamelijk uitgaat van volkscommissaris Wim Kok en een kleine kring rondom hem, die regelmatig contact heeft met kartelpolitici.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En gaan die 6 miljoen gebruikers nu protesteren of demonstreren? Een referendum onder de lezers was toch wel het minste wat een bibliotheekbestuur had moeten doen. O néé, wat dom van me! Referenda mogen niet meer van miss ollongren en de rest van de regering zwijgt als het graf. Het graf dat zij nu graven om alle ‘entartete’ boeken in te kunnen begraven……. Want reken maaar dat er nog veel meer zullen volgen, het blijft echt niet bij onze kindervriend Zw@rte P..t……..

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

in de bibliotheken is het % niet-blanken gestegen naar 51 % , of zo , vandaar

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  s.f.hoekstra

kan ik me niet voorstellen. Lezen is meer iets voor autochtone Nederlanders.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  s.f.hoekstra

In de grote steden vermoedelijk. De allochtone jeugd. Maar die komen niet om te lezen maar om zonder wakend oog te flirten en te keten. Daarom ben ik in Den Haag die vroeger zo heerlijke hoofd bibliotheek ontvlucht.

Jan van Dijk
Jan van Dijk
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

En om via de computer lekker anoniem dreig- en scheldmailtjes te versturen. Zodat de dader niet getraceerd kan worden.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Zie momenteel ook Jip en Janneke door de PvdA

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Correctie: 2 x Wim Kok moet zijn Anton Kok.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zou er een verschil zijn?

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In een korte reactie zegt de Vereniging van Bibliotheken dat iedere bieb zelf mag bepalen wat er in de schappen staat. Als een soort pleister op de wonde stelt men : Bij de KB wordt alles wat in Nederland wordt gepubliceerd, bewaard en is opvraagbaar. Beetje een dooddoener dat laatste.
Zelf denk ik dat de meeste bibliotheken ook naar links overhellen. Uit die richting zijn toch de broodnodige subsidies te verwachten.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Applaus wat een geweldig artikel! Precies zoals het is. Niets meer aan toe te voegen!!
Jip en Janneke zijn op Facebook al ter discussie door een benepen PvdA mevrouw. “Man/vrouw verhouding is niet meer van deze tijd”, dus hup de beuk erin. Jip en Janneke zijn dus de volgende slachtoffers van de moderne boekverbranders.
Maar daarmee wis je niets uit. Daarmee sluit je alleen maar uit.
Het Vrije Woord sluit je daarmee uit.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Netty
marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Het gaat zelfs de tweede kamer niet snel genoeg om dit land precies zo te omvormen zoals de import het graag heeft .Hoe ziek ben je dan als land toch. De eigen indentiteit word totaal de grond in gedrukt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is Anton Kok een fascist of communist? Het maakt niet uit want beiden bedienen zich van censuur die beide dictatoriale ideologieën eigen is. Mensen, wordt wakker, het komt steeds dichterbij. Het volk bepaalt haar cultuur en niet de politiek. Politici verdwijnen en dat is niet erg maar als je je eigen cultuur weggeeft gaat je geest dood. Wil je een geesteloze zombie worden? Voorzover de hersenspoeling zich nog niet in vergevorderde stadium bevindt heb je het nog in de hand. Wat nu gaande is mag een ideologische machtsgreep heten.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
G.K. Verboom
G.K. Verboom
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een goed verhaal. Maar zou Anton Kok het ook lezen, of hoort dat bij hem tot “de verboden literatuur”?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  G.K. Verboom

Dat zal minister Ollongren straks regelen onder het motto van desinformatie.

HenkyPanky
HenkyPanky
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

KOZP uit Nederland verwijderen (terug afzender), dan kunnen de boeken weer netjes op de plank bij de Bib.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HenkyPanky

Deze terroristen organisatie hoort zowiezo niet in Nederland thuis. Nu lijkt het er op dat de regering dat wel goedkeurt en mototclubs via de overheid wel kan verbieden. Men zou in opstand moeten komen tegen dit soort besluiten. Ben geen fan van motorclubs maar zeker niet van geimporteerde terroristen clubs want dat is KOPZP

Berend
Berend
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HenkyPanky

Verplicht leesvoer voor KOZP’ers het artikel “Zwarte Piet was nooit een slaaf ” van Arnold-Jan Scheer in HPde Tijd van deze maand. Zeer verhelderend. Gaat een wereld voor ze open.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Berend

Ja? Zou dat écht zo zijn? Zo zou het moeten zijn, maar ik ben bang dat hier weer een zelfde ontkenning op volgt als bv. op de Holocaust. Die smeerlappen van KOZP durven zelfs te zeggen dat de slavernij erger was dan de Jodenvervolging en genocide.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niets verbaast mij meer in deze tijd waarin het drek van onze samenleving steeds vaker de aandacht trekt en krijgt met de walgelijke producten van hun verziekte geest.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De boeken worden niet verbrand zoals tijdens de Hitler regime. Massaal aanvraag van deze boeken is misschien een idee voor de leden van de bibliotheek. Tenminste als zij niet vinden dat ze het nog goed hebben.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Massaal opzeggen van het lidmaatschap zou een beter protest zijn tegen de bibliotheken.Laat ze maar failliet gaan en geen cent overheidssteun meer dan.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Het probleem zit hem in het massaal. Gebeurd niet ook omdat men dan ook bij andere boeken niet meer komt. Daarom vond ik verhoogde interesse in ZP boeken meer werkbaar. Maar het inkomen van Anton Kok verkleinen zou mooi zijn.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Nederlandse Sint Nicolaasfeest lijkt een van de varianten waarin die traditie zich in nog veel meer Europese (Westerse) landen voordoet. Neem de USA Kerstman, Père Fouettard in Frankrijk, Zwarte Piet hier. De functies van belonen en straffen (van kinderen) zijn in de eerste figuur verenigd.

Een vergelijkende studie door een antropoloog in de stijl – en met kennis van Lévi-Strauss´ mythologische studies ondernomen, zou een volledige, nu nog tamelijk obscure, maar nog levende Mythe aan het licht kunnen brengen die een Europese oer-beschaving representeert.

Blijk van het bestaan van een bijzonder onderdeel van de Europese cultuur kan onze EU ten goede komen. Haar een noodzakelijke identiteit bezorgen, waartoe de economie waarin zij zich zo verstrikt heeft niet bij machte is. Een structuralistisch-vergelijkende benadering van het SNF is dan wel vereist.

In 2008 zette een nieuw te stichten politieke partij het Sint Nicolaasfeest als een te beschermen traditie op haar agenda. Voor 11 november 2008 is in een Eindhovens museum een openbaar debat gepland over ‘zwarte piet als mogelijk racistisch fenomeen’. Initiatiefnemers zijn buitenlanders, onder wie kunstenaressen. In dezelfde periode blijkt uit een enquête dat het St. Nicolaasfeest (SNF) de meest aangehangen NL traditie is

Ofschoon in het SNF kinderen centraal staan, is het toch geen kinderfeestje, maar wat Marcel Mauss zou noemen ‘un fait social total.’ Abolitionistische aanvallen erop zijn als verraderlijk te veroordelen en als Nederland-vijandig te beoordelen.

Karel Vreeburg
Karel Vreeburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je kan alle bibliotheken verbranden, leegroven. meeste van die boeken zijn ook in particuliere handen die de erfenis van de schrijvende wereld behouden, beschermen, wat eigenlijk de taak zou moeten zijn van de openbare bibliotheken. De Bibliotheek is ons erfgoed, daar mag niets, niets aan veranderd worden. Dat is een deel van onze geschiedenis, goed of kwaad.

Friburch
Friburch
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb mijn bibliotheekabonnement opgezegd, als we dat allemaal doen piepen ze wel anders

Lucas Helmer
Lucas Helmer
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het was een vreugde dit te mogen lezen. Chapeau!

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x