Slavernij-excuses: het Narrenschip in vol bedrijf

De kiloknaller van politiek geblunder

Titelfoto bij artikel Slavernij-excuses: het Narrenschip in vol bedrijf Lettie verburg opiniez

Titelfoto: door Keepscases, CC BY-SA 3.0.

Nederland is rijk aan politieke blunders en schandalen, maar de kiloknaller is natuurlijk de kwestie van de excuses voor het slavernijverleden. Als een waar Schip der Dwazen (Plato) of Narrenschip maakte de Nederlandse staat betekenisloze excuses na jarenlang gedram van geldbeluste activisten uit de zwarte gemeenschap, die met kilo’s boter op hun hoofd het leed van hun voorouders exploiteren, schrijft Lettie Verburg.

Ik weet niet hoe het met u gesteld is, beste lezers, maar als ik de laatste jaren de politiek op het Nederlandse Schip van Staat aanschouw, word ik soms bevangen door verbijstering. Het vaartuig wekt bij mij gedachtenassociaties op met dat Schip der Dwazen dat Plato beschrijft in zijn Politeia (De Staat, boek 6). Een hulpeloos rondtollend bootje met een kapitein die niets ziet of hoort en een stel matrozen die ruzie maken omdat ze allemaal aan het roer willen staan terwijl ze daar niet voor geleerd hebben. En op degene die niet met hen is, schelden ze.

Hoe actueel kan een oud geschrift zijn…?

 

Narrenschip en Narragonia

De allegorie inspireerde velen, musici, schilders en schrijvers. Ik zal u niet lastig vallen met de viervoetige jamben waarin Sebastian Brant zijn satire Narrenschiff schreef (in 1498), maar de naam die hij verzon voor het land waar het schip op afvoer, lijkt me wel toepasselijk voor het Nederlandse politieke bestel: Narragonia. Bij het opnoemen van politieke blunders en schandalen hebben we in Nederland een luxeprobleem: het zijn er bijna te veel om uit te kiezen. Maar de kiloknaller is natuurlijk de kwestie van de excuses voor het slavernijverleden: het Narrenschip in vol bedrijf.

 

Selectieve compassie

Er wordt al jarenlang gezeurd om die excuses door allerlei schimmige belangenclubjes in de zwarte gemeenschap. Wat daarbij opvalt, is de selectieve compassie. Geen woord over de blanke slaven die door de Ottomanen in Noord-Afrika werden verkocht. Geen woord over de slavernij in de oostelijke koloniën of in hun eigen continent van herkomst Afrika. Dat maakt ook de werkelijke reden voor dat gezeur om excuses duidelijk: geld.

“Excuses alleen zijn niet genoeg”, zei het ‘spookstatenlid‘ Gideon Everduim na zijn theevisite op het Catshuis. Hij wilde een “levensloopverbeteringsregeling” voor de nazaten van de slaven. Voor zichzelf had hij die al opgetuigd middels etentjes, uitjes en een grote zak schepsnoep op rijkskosten, maar dat terzijde. Op het Narrenschip werd het maken van excuses altijd afgehouden. Maar toen Mark Rutte twee jaar geleden zei dat er geen excuses gemaakt zouden worden, konden we dus weten dat ze er wél zouden gaan komen, want zo werkt dat nu eenmaal bij Mark Rutte.

 

Klucht

Dit najaar lekte het dus uit. Want u weet toch dat het Schip van Staat het enige schip is dat van bovenaf lekt…? Ja hoor, de excuses zouden gemaakt worden. Op 19 december. Waarom opeens zo’n haast? Verwacht Rutte soms na de verkiezingen in maart niet genoeg steun meer vanuit zijn Narrenschip voor dit dwaze gebaar?

Vervolgens ontvouwde zich iets, waarvoor het woord klucht ontoereikend is. Alle “belangenorganisaties” gingen op hun achterste benen. De datum deugde niet, dat moest 1 juli volgend jaar worden (waar natuurlijk wel argumenten voor zijn). De clubjes voelden zich overvallen, het kwam allemaal te snel. “We zijn er nog niet klaar voor“, aldus Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Nadat ze er al decennia over bezig geweest waren…? Er werd weer iets opgelegd door de ‘witten’ (sic). En er werd naar het Narrenschip gewaarschuwd: zo bestond de kans dat de betrokkenen dit niet zouden nemen, en de excuses niet zouden aanvaarden.

Terstond kwamen mij de onsterfelijke woorden van Wammes Waggel uit Olie B. Bommel voor de geest: “Als je het niet neemt, dan laat je het maar staan”. Maar ja, wie ben ik…?

 

Leed exploiteren

De Belangenkabouters presenteerden vervolgens hijgend van geldzucht hun eisen. De NRCS eiste even een reparatiefonds van miljarden. De binnenlandse schuld van de Cariben en Suriname moest worden kwijtgescholden. Zwarte culturele instellingen en instituten moesten structureel gefinancierd gaan worden. Het gebruik van het woord ‘neger’ moest strafbaar gesteld worden. En – ja hoor, daar gáán we weer – Zwarte Piet moest uit het publieke domein verdwijnen. De coronaleningen aan de Cariben, meer dan een miljard euro, moesten kwijtgescholden.

De Belangenkabouters proberen dus het enorme leed van hun voorouders te exploiteren om voor zichzelf een nimmer opdrogende bron van inkomsten, voor nu en de toekomst, te creëren. Dat is stuitend en onethisch.

 

Absurd

Een normale regering zou dit absurde eisenpakket weggelachen hebben. Een normale regering zou nog eens benoemd hebben dat Nederland in 2010, toen de Nederlandse Antillen ophielden te bestaan, al een groot deel van de schulden en achterstallige betalingen heeft overgenomen om de eilanden een goede start te geven. Hetzelfde geldt voor Suriname: al in 1947 werd een welvaartsfonds opgericht en de totale begroting voor Suriname en de Antillen steeg tussen 1960 en 1975 van nog geen 20 miljoen naar 200 miljoen. Verder kreeg Suriname bij het zelfstandig worden 3,5 miljard gulden mee. Dat komt neer op 10.000 gulden per hoofd van de toenmalige bevolking; een mooi bedrag voor een levensloopverbeteringsregeling.

 

Herstelbetalingen

Ergo: de herstelbetalingen zijn al gedaan. Als de nazaten van de slaven nu nog in ellende verkeren, moet Suriname de oorzaak bij zichzelf zoeken. Een normale regering zou de geldbeluste Belangenkabouters dus koeltjes medegedeeld hebben dat Nederland nergens meer toe verplicht is. Maar dit is Narragonia. Dus alle matrozen van het Haagse Narrenschip schoten in een kramp en stortten zich collectief in langdurige gesprekken. Laat ’s lands problemen maar even wachten; we hebben nu iets anders aan ons hoofd.

Sigrid Kaag, die blijkbaar niets te doen had (…), ijlde naar Suriname om daar bij de beledigde regering “de plooien glad te strijken”. Dat het juist de minister van Financiën was die ging, doet het ergste vrezen want iedere plooi gaat plat als je er een zak geld op zet.

 

Zwarte bladzijden

Wat maakt deze excuses nu zo ridicuul? Even een stukje geschiedenis. Toen de Hollanders met hun ruilwaren als vuurwapens, alcoholica, metaalwaren en textiel in Afrika aankwamen, troffen ze een continent aan dat bol stond van slavernij. Rijke Afrikanen hadden honderden slaven. Slaven werden verhandeld via professioneel georganiseerde handelsroutes waarbij de contacten met de blanken verliepen via makelaars. En de Afrikanen bewaakten hun handelsbelangen scherp. Enkele Hollanders, die probeerden dat te omzeilen door een poging zelf goud te gaan winnen, werden “op een ellendige wijse gemassacreerd”.

Een illustratief cijfer: in de periode 1674-1740 werden er 190.477 slaven door de WIC naar de West getransporteerd (Den Heijer: Goud, Ivoor en Slaven, 1997). Maar ieder van die slaven was door zwarte slavenhalers tot slaaf gemaakt en aan de blanken verkocht. Blank en zwart schreven als handelspartners samen een van de zwartste bladzijden die de historie van de mensheid kent. En het heeft ook de Afrikanen geen windeieren gelegd; in de handel gingen miljoenenbedragen om.

 

Boter op je hoofd

Persoonlijk zou ik nooit anderen ter verantwoording durven roepen voor de wandaden van hun voorgeslacht wanneer ik wist dat mijn eigen voorouders net zo schuldig waren. Ook mensen tot slaaf maakten. Ook mensen onderwierpen aan immens leed. Ik zou bijvoorbeeld denken aan de twee miljoen slaven in Nigeria in 1900, toen Europa de slavernij al afgeschaft had. En ik zou me realiseren dat je, als je boter op je hoofd hebt, niet in de zon moet gaan lopen – en geen excuses van anderen eisen.
Maar nogmaals: wie ben ik…?

Op 19 december heeft een regering die mensen vertegenwoordigt die nooit slavenhandel hebben bedreven, excuses aangeboden aan mensen die nooit slaaf zijn geweest. Op zich is het goed dat de wandaden van de ‘witten’ in het verleden duidelijk worden benoemd; dit mag niet verzwegen worden. Echter, wat er op Afrikaanse bodem gebeurde, was net zo gruwelijk; waarom wordt het niet benoemd? Waarom spreken de nazaten van de slaven daar niet over? Het waren de Afrikanen zelf die zwarte slaven naar de ”door of no return” brachten.

 

Betekenisloos

Verder hadden verontschuldigingen voor het slavernijgebeuren in de breedst mogelijke zin uitgesproken moeten worden, aan allen die aan slavernij ten offer vielen. Dat gebeurde nu niet en dat maakt deze excuses betekenisloos.

Conclusie: ons kabinet heeft een actie gepleegd, een narrenschip waardig. Vooral de discutabele timing roept vragen op omtrent de achterliggende motieven van de stuntelende bemanning. Ach, Plato vergeleek de politici van zijn tijd al met de matrozen van zijn Schip der Dwazen.

Niets nieuws onder de zon dus. Maar helaas is op deze manier de geschiedenis géén recht gedaan.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk moeten we dus de vraag stellen waarom niemand met zijn vuist op tafel slaat en zegt: dat gaan we zo niet doen.
Argumenten genoeg zou ik zeggen.
Het gaat ook helemaal niet om excuses. Niemand zit daar op te wachten. Niemand heeft daar wat aan.
Neen, het is die zak geld. Dat doet wat.

Het ontbreekt ons aan mensen die met hun vuist op tafel slaan en nee durven te zeggen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Presentatrice Raisa Blommenstein van ON heeft dat wel recent met ferme taal op tv gedaan: Ik heb nooit slaven gehad en mijn voorouders ook niet. Die eisers zijn nooit slaaf geweest. Van mij geen cent. Anders wil ik eerst geld van de Romeinen, Spanjaarden en Fransen.

Johan Cramer
Johan Cramer
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte bezweert dat er geen excuses komen. Vervolgens komen er uitgebreide excuses. Rutte beweert dat er geen herstelbetalingen komen. Wat is het volgende hoofdstuk? Wat in hemelsnaam zit er in de ruggengraat van de politici die we uitgekozen hebben om ons te leiden? Vandaag in de krant: kerstgedachten van Rutte, die zich ergert omdat hem verweten wordt dat hij alleen het D66 programma uitvoert. Maar het is nog veel erger. Hij voert geen enkel programma uit. Hij waait principeloos met alle winden mee, voortdurend brandjes blussend, smoesjes verzinnend, omstandig kletsend en conflicten vermijdend. Een slappe dweil, klevend aan het pluche.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

Rutte is een pathologische leugenaar die geen onderscheid meer voelt tussen de waarheid en leugen.

Johan Cramer
Johan Cramer
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En wat ik ook nog even kwijt wil, waarom zet hij een komma achter dit hele 19 December excuusgezeik. Waarom niet gewoon: “En nu zetten we hier een punt achter en gaan we terug naar echte problemen die we vandaag de dag hebben”? Want die zijn er genoeg.

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

De komma is het opening voor de volgende leugen, wij zullen niet betalen. Natuurlijk zullen wij betalen. Ja is nee en nee is ja. Er komt nooit een punt achter tenzij iemand een punt achter Rutte zet.

Laatste aanpassing 11 maanden geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

Precies. Maar het geneuzel komt de WEF adepten heel goed uit. Ze willen zoveel mogelijk ophef van zaken in de marge, gulzig geholpen door de media. Doet zo lekker afleiden van enorme zaken die in de luwte (of in het geheim) gewoon doorgedrukt worden en waar we vaak pas van horen als het te laat is. En dat is ook precies de bedoeling. Zelfs de 2e Kamer wordt door niet of veel te laat informeren de facto buiten spel gezet, om over dwangstemmen maar niet te spreken.
We kunnen als volk al lang niet meer door gekozen volksvertegenwoordigers worden bestuurd. De roverheid kan ook eigenlijk nauwelijks (of niet) meer gecontroleerd worden.
Zoals @Wil schreef, zelfs de WOO wordt via het WEF omzeild.
Het is te erg voor woorden, dus kunnen woorden het tij ook niet meer keren.
Wie heeft in hemelsnaam een oplossing?
Want dit rariteitenkabinet móet weg. En wel zo spoedig mogelijk.

els
els
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

Het volgende hoofdstuk: Rutte (geen ruggengraat) beweert dat de wet om politieke partijen te kunnen verbieden, niet bedoeld is om FVD te elimineren.
Wordt vervolgd

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De bittere humor als basis voor dit artikel, prachtig geschreven. Is er eigenlijk iets veranderd sinds Plato, het lijkt er niet op. De permanente domheid hoort bij de mensheid en is er niet uit te krijgen, lijkt het. Bij deze domheid hoort ook het aangeprate huidige schuldgevoel die alleen de Calvinisten kennen. Dat ontketend een morele revolutie die moet zorgen dat er gen gekwetste mensen overblijven. Ook de inquisitie hield niet van humor die hun belachelijke gezag ondermijnde. Het moreel moet volgens de regels van bovenaf laatst zagen we dat bij de IS politie met hun straffen. De slavernij nazaten die hun voordeel ruiken vergeten dat in die tijden ook in Europa geen vrijheid was. Tot halverwege de 18de eeuw was een landarbeider eigendom van zijn heer en zijn slavenarbeid pas na 1848 in de ban is gedaan. Onze regering lijkt sprekend op de narrenschip van dit artikel. Met enkel een morele kompas sukkelen zij zonder enige visie op een catastrofale schipbreuk.

Dino51
Dino51
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als Calvinisten, want dat zijn wij Nederlanders, willen we de hele wereld redden en vergeet de klimaatreligie niet. Dat gaat bij ons Calvinisten erin als koek!

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Leven in schuld en boete is in mijn ogen geen bevrijding van het katholicisme.Ik heb geloof nooit begrepen dus begrijp ik die stap ook niet. Het lijkt op morele kastijding.

Laatste aanpassing 11 maanden geleden door Ni28
Bernardo A.
Bernardo A.
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Als Nederlanders met alle geweld Calvinist willen zijn moeten ze zondags maar weer naar de kerk gaan. Niet dat het daar allemaal koek & ei is, maar jezelf een soberder levensstijl toe-eigenen en de buitenwereld wat meer met rust laten zou ons land veel goed doen.

En om met de heer W. Waggel te spreken: Als je het niet neemt…. Laat het dan ook staan.

Andre
Andre
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het BNP per hoofd van de bevolking van Suriname is ongeveer $ 15.000.
De Surinamers zijn nazaten van stammen in Ghana.
Het BNP per hoofd van de bevolking van Ghana is ongeveer $ 4700.
Deze nazaten zijn dus aanzienlijk beter af. Eigenlijk zouden ze ons dankbaar moeten zijn.

Cornelia
Cornelia
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is allemaal in opdracht van de global elite, onze regering heeft helemaal niet de capaciteit om zulke dingen te bedenken en te regelen. Het is de macht achter de macht die gaan deze excuses gebruiken om weer een stukje globale marxistische nivellering door te drukken.
Dat het puur om geld gaat kun je al zien aan het feit dat ze onze fake-minister van financiën aka WEF-trekpop Kaag meegestuurd hebben.
Voor echte gemeende excuses zou je ook eerder Koning Willen Alexander met Maxima verwachten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Eens. Klein, strategisch gelegen NL is door een WEF-staatscoup ingenomen. Dat het bestuur (nou ja…) voortdurend pocht met een ‘koplopers’ positie zegt genoeg. We zijn gewoon een proeftuin. Vanuit hun standpunt gezien logisch: klein land, goede verbindingen voor de anywheres, WEF-links geïnfiltreerd in alle haarvaten van elk domein, dociele bevolking die zich alles laat welgevallen, opportunistische meelopers in de media, hangende oren naar dubieuze NGO’s, die het volk ook nog betaalt!, noem maar op….
Als we dit proces niet stoppen gaan we er aan.
Volgens Stanford voldoet de term POC (People Of Color) ook al niet meer.
Het moet BIPOC worden (Black-INDIGINOUS-People of color).
Dat Indiginous, dat intrigeert mij. Mijn familie is indiginous in NL.
Toegepast op NL, zou dat vlgs mij betekenen dat de autochtone blanke Nederlander het recht heeft het oorspronkelijke leefgebied te verdedigen, soort van First Nations Act?

Wil
Wil
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Grootste gedeelte van “onze” regering heeft hier banden mee (wef) …..zelfs ambtenaren……gebruiken een wef e mailadres om zo onder een woo onderzoek uit te komen…..e mail van wef valt namelijk niet onder een woo verzoek….

Dit geeft al aan …daar waar de leugens worden gemaakt…
Als je open bent als overheid…dan heb je niks te verbergen…is kaag een sinterklaas of een zwarte piet…uit de categorie “wie zijn deze mensen”

Het huidig politieke gedraai is daar een “slecht”voorbeeld van…..liegen is de leidende factor geworden…dankzij pinokia rutte

Een wet maken die het mogelijk maakt een politieke partij te kunnen verbieden…hoezo democratie?

De overheid ( coalitie) is nu al bezig om het zo te draaien dat er zo min mogelijk schade uit de provinciale verkiezingen gaat komen…..zoveel mogelijk verbieden…totalitair gedrag.

Zolang deze overheid blijft liegen is er veel ruimte voor multinationals… die bepalen immers het beleid…

Excuus door koninklijk huis zal dan ook een grote leugen zijn…..ook een partij die het handje ophoud…two to two…to the loo…toedeloo

Youp
Youp
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Slavernij is zo oud als de mensheid. Alle volken zijn slaaf geweest en alle volken hebben zelf slaven gehad. Bovendien zijn niet alle vormen van slavernij hetzelfde. Tegenwoordig werken we voor een salaris, maar dat salaris is niet altijd erg hoog waardoor je van loonslavernij kunt spreken. Aldous Huxley zei ooit dat de grote uitdaging voor de elite eruit bestaat hoe mensen hun slavernij te laten liefhebben. En dat is wat hij beschreven heeft in ‘Brave New World’. Hij beschrijft een samenleving waar WEF-discipelen van gecharmeerd zijn. Nu zijn de meest enthousiaste WEF-ers van allemaal excuses gaan aanbieden voor het slavernijverleden. Oh, ironie.

Yvonne
Yvonne
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik in de hele discussie mis is dat er maar een heel gering deel van de Nederlandse bevolking geprofiteerd heeft van de slavernij. Alleen de toenmalige elite heeft geprofiteerd. Dus de familie ,Oranje, de adel maar vooral de regenten families die het in Nederland voor het zeggen hadden. Zij waren het die plantages in Suriname in bezit hadden of hun geld belegden in die plantages. Dus geen belastinggeld naar wie dan ook. Ga het maar vorderen van diegenen die eraan verdiend hebben indertijd en het in hun erfenissen aan hun nazaten deden toekomen. En dat voor de familie Oranje ook nog eens belasting vrij.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het zijn geen narren, Letty, het zijn krankzinnige zeer gevaarlijke psychopaten

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Het zijn inderdaad geen narren. Het zijn m.i. ook geen psychopaten. Het zijn gewoon opportunistische intriganten, manipulatoren, machtswellustelingen, die middels het WEF een (voor de volkeren) dystopische wereldheerschappij nastreven. Zij hopen dan allemaal een baan als ‘commander’ (vrij naar de handmaid’s tale) met uiteraard alle emolumenten te kunnen bezetten.

Realist1966
Realist1966
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft 2 jaar geleden geroepen dat er geen excuses zouden worden aangeboden. Nog voor en na de excuses heeft hij geroepen dat er geen sprake zal zijn van herstelbetalingen. Ik hou mijn hart vast.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Narrenschepen plegen niet lang in de vaart te blijven.

Wil
Wil
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zo snel als mogelijk…laat dit schip onherstelbare averij oplopen

Wil
Wil
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Deze huidige politiek gaat ons naar een afgrond leiden…zonder bodem

Wil
Wil
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

rutte is een leugenaar…dat heeft hij allang meervoudig bewezen.
Pinokia zit er niet voor de nederlanders……iemand zonder actieve herinnering….zoals het uitkomt…rutte is een grote schande voor de nederlanders

Dino51
Dino51
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Chapeau voor de analyse en het narrenschip waar ik volledig achter sta. Stuur deze informatie naar de burelen in Den Haag met de hoop dat men inziet wat een onzinnig gedoe dit is. Ik vind verder dat de Molukse gemeenschap echte excuses verdient want zij en hun kinderen zijn nog onder ons!

Koos den Haan
Koos den Haan
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zeker waar, ze hebben het zelf gezegd. Wat dacht je van Arabieren die eeuwen blanke slaven en misschien nog, gehouden hebben, Het is van alle tijd, wie dat niet vindt heeft boter op z’n of haar hoofd.

Realist1966
Realist1966
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Koos den Haan

Die castreerden hun slaven standaard, er zijn dus geen zeurende nazaten.

Jos
Jos
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het zal helaas nogal een racistische aanpak benodiggen om dat ‘netjes’ af te handelen.

Ben je een volbloed blanke Nederlander dan betaal 100% mee.

Ben je een kind van 2 Antilliaanse/Surinaamse afstammelingen dan zit je voor 100% aan ontvangende kant.

Lastiger is het als je van gemengd bloed bent. Bij 50/50 krijg je maar de helft van het te ontvangen bedrag en voor je ander helft ben je historisch gezien mede verantwoord.

Nog lastiger is het als je 50/50 bent maar met 1 Nederlandse blanke ouder en 1 Amerikaanse zwarte ouder. We kunnen die Amerikaan niet verantwoordelijk houden voor ‘ons’ slavernijverleden.

Of beide ouders zwart, maar oorspronkelijk afkomstig uit de Ashanti hoek. Dan betaal je iets extra’s omdat je je eigen volk verkocht aan de blanken.

Misschien kunnen we het als volgt doen, wie volledig heeft bijgedragen aan de Nederlandse economie heeft waarschijnlijk geen trauma over gehouden aan het slavernij verleden van Nederland. Je hoeft dus niets te ontvangen.

Wie nog nooit iets positiefs heeft bijgedragen aan de Nederlandse samenleving is zeer waarschijnlijk, bewust of onbewust, nog steeds een 7de of 8st of 9de generatie erfelijk belast slachtoffer en verdient veeeeeel steun. Al heb ik soms het idee dat deze regeling al inwerking is.

J-P
J-P
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is gebeurd is gebeurd, wij kunnen niet terug blijven kijken wat onze voorouders hebben gedaan. Daar moet je mee leren leven. Wat men nu doet is de burger een poot uitdraaien door overal maar geld voor te laten betalen, want de burger draait er voorop doormiddel van belastingen te verhogen om het geld wat er voor het excuus wordt vrijgemaakt. Het hoort bij het verleden en daarmee af. Hoort bij je roets of je nou wil of niet. Kijk vooruit daar heb je mee aan

Gerrit Verboom
Gerrit Verboom
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Geeft goed weer de gevoelens die ik heb als ik naar het (niet) handelen van deze regering kijk.

cor
cor
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het hele excuses verhaal is een afleiding van onze overheid om maar niet te hoeven praten over de grotere problemen in Nederland zoals: energiearmoede, voedselarmoede, het stikstof probleem ( wat geen probleem is), de klimaathysterie, de toeslagenaffaire ( waar niemand het meer over heeft), het leugenachtige kabinet, de vaccinatieschade ( die ik direct ervaar doordat mijn vader hierdoor ernstig geraakt is), de oversterfte die steeds verder oploopt. En waarschijnlijk ben ik nog een paar vergeten. Het kabinet wil hier niet over praten doordat ze weten dat ze fout zitten maar dit nooit zullen toegeven. beste Denkers ik roep u op praat zoveel mogelijk over deze onderwerpen en bestook de MSM en de politiek met correcte vragen over deze onderwerpen.
Ik voorzie in januari weer een ander onderwerp wat niet de spreekwoordelijke olifant in de kamer is.

J-P
J-P
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  cor

Volledig mee eens

Bernardo A.
Bernardo A.
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals elke week deed ik ook gisteren weer boodschappen bij de Turkse winkel. Ik ontmoette er een neger, vriendelijke kerel die me sympathiek groette. Goed, je passeert elkaar, maar er zou een goede vriendschap uit kunnen voortkomen. Dan sta je als individuele mensen bij elkaar en dan komt het wel goed.

Alleen met alle gedram van KOZP, niet integrerende allochtonen, een veel te grote instroom van asielzoekers en nu weer dat gedrein over slavernijverleden (inderdaad, uiteraard om geld) zet je bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Diezelfde neger van gisteren, zou ik morgen als mijn vijand kunnen zien. Niet om hem als persoon, maar als (heel wel mogelijk ongewild) lid van een bevolkingsgroep die mijn oorspronkelijke bevolkingsgroep het leven zuur maakt.

Dat er in bevolkingsgroepen scherpslijpers zitten die de boel tegen elkaar op willen zetten heb je nou eenmaal. En het is aan de overheid, om dit in goede banen te leiden, in dit geval het gedrein over o.a. slavernijverleden in de kiem te smoren.
Het gevoerde beleid is niet anders te bestempelen als extreem wanbeleid. Zeer schadelijk voor de samenleving, die door haar enorme gedifferentieerde overbevolkingsdichtheid toch al kwetsbaarder wordt voor zulke tegenstellingen.

Peter
Peter
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De ooit grootste zeevarende natie, Nederland, is inmiddels gestrand.

Het hulpeloos rondtollend bootje met een kapitein die niets ziet of hoort en een stel matrozen die ruzie maken omdat ze allemaal aan het roer willen staan, terwijl ze daar niet voor geleerd hebben, hebben aan de wal een nieuwe arena bezet, vlakbij het strand van aankomst.
Het circus in het Binnenhof en de nabije gebouwen en paleizen.
Het is inmiddels door de bemanning uitgewoond en moet gerestaureerd worden.

Blijkt, ondanks dat het significante deel van het publiek deze dwazen meer dan zat is, dat ze gewoon doorgaan met de voorstelling in hun circus.

Toen er nog echte circussen rondtrokken door Europa werd na de laatste voorstelling de tent afgebroken, de dieren opgesloten en de spullen ingepakt om verder te gaan.
Laat het geen ‘never ending story’ zijn.

De vraag zou kunnen zijn wanneer hun laatste voorstelling is en of er nog een bootje beschikbaar kan komen waarmee ze op weg kunnen naar Narragonia.

Het COA schijnt goede connecties te hebben met scheepseigenaren die hun bootje voor een appel en een ei willen verkopen aan vluchtelingen.
Er schijnt nogal wat geld kwijt te zijn in de piste, zodat ze het bootje, graag inclusief een koninklijk verblijf, zelf kunnen betalen.

Wel voldoende afstand houden van de kust, ze hoeven zichzelf niet uit te zwaaien.

Op naar Narragonia, ergens in de Stille Oceaan.

(Doet meteen denken aan de film ‘Waterworld’ en een ronddobberend atol met een stel narren.

Els Schwencke
Els Schwencke
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Prima uitgelegd!

Martien de Wit
Martien de Wit
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een uitstekend artikel. Er is maar één conclusie: Rutte en Kaag moeten weg. Nu!

Rien E
Rien E
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De vraag die telkens bij mij boven komt drijven is : wat weten wef/kaag over rutte dat ze hem zijn vvd principes kunnen laten verkwanselen? Vooropgesteld de vvd is niet mijn partij, verre van, maar verbazing blijft. De metafoor narrenschip geeft het perfect weer. Ik ben een blanke man met een Curacaose vrouw en wat zij zegt is stop met zeuren en ga werken als er weer een klaagzang wordt opgedist

Jos
Jos
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vandaag, 11-1-2023 kunnen we lezen dat Harry (die van Me-again) Willem Alexanders prijst vanwege het erkennen van het slavernij verleden…
Die Harry begrijpt onze Willem wel.
Je profiteert als Koningshuis ver boven gemiddeld van de slavenhandel.
Laat een Minister President en/of Premier zijn excuses aanbieden namens alle Nederlanders. En vervolgens de belastingbetaler opdraaien voor de herstelbetalingen.
Zo blijf je als Koninghuis lekker buiten schot en kan je verder met politieke aspiraties bij het WEF.
Onder het motto; You commons will own nothing, but we Royals will be happy!

Laatste aanpassing 10 maanden geleden door Jos
Nyong
Nyong
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Das gans juust.
Den hollanders waren de van Gent en Loos voor het slaventransport. Had het hier al eens vermeld.
Dat die lui gewoon willen verdienen aan hun verre verre voorouders.

Ja en wat doen die “Klo%^%$zakkendragers” die betalen met het (gejatte) geld van hun eigen – nu armer wordende mensen-aan de donker huidigen.

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x