Gaat het wel goed met de anti-racisten van Nederland Wordt Beter?

Een blijk van belangstelling met koloniale groeten

Video KOZP 2016

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van Video KOZP 2016, kanaal Nederland Wordt Beter

Aan de Stichting Nederland Wordt Beter/KOZP.

Lieve NWB-ertjes, Hoe gaat het met jullie? Ik maak me namelijk een beetje zorgen. Jullie hebben natuurlijk in Dokkum heerlijk al die witten achteraan in de rij kunnen zetten en gebruik kunnen maken van je “grondrecht” om te demonstreren, maar dat is inmiddels alweer zes maanden geleden.

Jullie leveren hier en daar van die mooie lespakketjes af waar zwart op wit (oei, mag ik dat zo wel zeggen?) in staat hoe racistisch Zwarte Piet is. En op 15 juni was natuurlijk de regiezitting van de rechtbank tegen de blokkeerders van de A7.

Maar aan dat alles hebben jullie natuurlijk niet echt een dagtaak. En het duurt nog tot september voor de pepernoten weer in de winkels liggen, dus de mogelijkheid bestaat dat jullie van de zomer in een zwart gat (oei, doe ik het weer) gaan vallen.

Maar dat hoeft niet, lieve NWB-ertjes.

Sylvana

Als ik om me heen kijk, zie ik mooie taken waar jullie je aan kunnen wijden. Dan wel even een tip: ik zou als ik jullie was Sylvana niet meer betrekken bij het nastreven van jullie nobele doelen. Jullie weten inmiddels ook wat ze destijds heeft gezegd he? Haar huidskleur had alleen maar in haar voordeel gewerkt. Dus als ze nu tegen racisme fulmineert, liegt ze dat ze zwart ziet (oeps, weer een). Zo’n harde waarheid draagt niet bij aan jullie verlichte boodschap.

Omkatten

Jullie hebben al hard gewerkt aan het om- en afkatten van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Zo goed: Ik weet nu tenminste dat ik, ook terwijl ik mij daar in de verste verte niet van bewust ben, racistisch ben en doordrenkt van koloniaal dédain. Ik ben zo blij dat jullie me dat uitgelegd hebben; het heeft mijn leven een extra dimensie verschaft. Verander verder gerust alle straatnamen die jullie tere zieltjes kwetsen; zolang de postcode niet verandert, maakt het Post NL niet uit, hoor.

En ik heb nog wel een zwarte lijst ( o sorrrry) voor jullie van dingen in onze taal en cultuur die nodig moeten veranderen. Neem nou dat kaartspelletje bijvoorbeeld. Zwartepieten.(De naam alleen al; schandalig, niet?) Wordt gespeeld met 30 kaarten en één zwartepietkaart. Degene die als laatste die kaart overhoudt, is de zwartepiet -en verliest. Is er een zuiverder staaltje wit dédain denkbaar?

Doe er iets aan, NWBertjes.

Discriminatoir

Uiteraard zitten er nog een hoop discriminatoire uitdrukkingen in onze taal waar jullie je tegen kunnen weren. Uitdrukkingen als het “zwarte schaap”, een “zwarte dag” en “zwart geld”, “op zwart zaad zitten”; het kan allemaal écht niet meer. En Gloria Wekker heeft zelf ondervonden hoe racistisch de term ”zwart rijden ” uitpakt; ze werd gewoon aangehouden toen ze zelf een keer zonder betalen meereed en vervolgens de politieagenten voor ‘fascisten’ uitmaakte. Schandalig. Die ”witte” donderdag van de christenen, en die uitdrukking ”wit voetje halen”. Sjongejonge. En dan die uitdrukking ”zwart geld witwassen”; hoe zit het daarmee? laten jullie je wijsheid er maar eens over schijnen.

White Supremacy

Verder kunnen jullie je deze zomer natuurlijk inzetten voor een kleurrijke samenleving door te ijveren voor het verbieden van zwart-wit foto’s. Maar mijn gouden tip voor jullie is de volgende: boek een reisje naar Amerika met zijn allen. En ga daar iets doen aan het feit dat het hoogste regeringsgebouw daar het Witte Huis heet – en nog wit van kleur is ook. Schandelijker staaltje white supremacy is er toch niet?

Op de barricaden, NWB-ertjes!. Ook hier wel even een tip; in Amerika zal men waarschijnlijk niet bereid zijn om drie ton te spenderen aan jullie bescherming, dus neem een doosje pleisters mee.

Block

Ik heb me wel eens in de discussie op jullie Facebookpagina’s gemengd. En er prompt een paar scheldwoorden bijgeleerd. Zo verrijkend voor mijn vocabulaire; ik ben jullie nog altijd dankbaar. Uiteraard werd ik al snel geblockt, met het argument ”dat mijn domheid geen ondergrens kende”. Jullie roepen dat je altijd open staat voor dialoog, en vervolgens worden diegenen die dat proberen consequent geblokkeerd. Ik begrijp dat hoor. Jullie hebben nu eenmaal een zelfbedachte missie te vervullen.

Mandela

Maar weten jullie: dom als ik ben, heb ik ooit een paar interviews met Nelson Mandela gelezen en bekeken. Jullie weten hopelijk nog wie hij was? Dat was de man die na 27 jaar politieke gevangenschap geen wraak of rancune ventileerde toen hij vrijkwam. Die vond dat mensen moesten kijken naar hetgeen hen bond, inplaats van naar datgene wat hen verdeelde. Die NOOIT blanken uitmaakte voor witte kolonialen, hoewel hij daar ongetwijfeld meer aanleiding toe had dan jullie; zijn huidskleur had in Afrika namelijk niét in zijn voordeel gewerkt.

Dialoog

Mandela behandelde iedereen met hetzelfde respect en zou zeker nooit “witten” achteraan hebben gezet. Die nooit zeurde over het slavernijverleden. Die eerlijk bekende dat hij in zijn jonge jaren arrogant was. En daardoor steeds vijanden maakte. En die zei dat je altijd met je tegenstander moest gaan praten, hoezeer je ook de pest aan hem had. “Want” zei hij “dan wordt hij je medewerker’”. Die nooit mensen blokkeerde of uitschold. En niet alleen met de mond beleed dat hij de dialoog zocht, maar dat ook echt deed.

Onbegrijpelijk, hè? Wat een domme man. Gelukkig pakken julie het beter aan.

Met koloniale groeten. Lettie.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden

Ik mis nog het woord “zwartmaken”. Onlangs heeft dit woord een sympathisant van de door u beschreven groep gebruikt. Ik heb hem op aangesproken maar kreeg geen antwoord. Een eigen wapen kan zich tegen je keren, dacht ik toen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

We weten allemaal dat het hele Nederland Wordt Beter gedoe niets meer is dan de import van de uitgekouwde zwartenproblematiek uit de Verenigde Staten. De vraag is dus in hoeverre die VS problematiek gerechtvaardigd is. Voor zover ik me over die vraag een goede mening kan vormen, zo op 4000 km afstand, lijkt het me dat de meningen verdeeld zijn. Er zijn voor zover ik het kan bekjken voldoende mogelijkheden om vooruit te komen zonder zwarte piet als blackface af te schilderen. Zoek een ander probleem waar meer eer aan te behalen is. Een ernstig probleem dat ons verenigt in plaats van een nietig probleem dat ons verdeelt en waarvan de zogenaamde oplossing meer kapot maakt dan ons lief is.

Juanito
Juanito
4 jaren geleden

Elk artikel aan die aandachtshoeren besteedt, is er een te veel.

Willem M. den Heijer
Willem M. den Heijer
4 jaren geleden

Ik heb je column met brede belangstelling en uiteindelijk met vermaak gelezen. Overigens begrijp ik niet waarom Mandela door iedereen zo bejubeld wordt. In 1994 gaf Mandela (Xhosa-stam) het bevel om tijdens een demonstratie van 200.000 Inkatha-sympathisanten bij het hoofdkwartier van het ANC te schieten wanneer dat nodig was. Meer dan 150 doden was het resultaat van het bevel van Mandela. Voornamelijk zwarten die het niet eens waren met het ANC. De doodseskaders van het ANC (gesponsord door oud-minister Jan Pronk, Jeroen Krabbe, Bas de Gaay Fortman, Freek de Jonge en nog een hele rij linkse rakkers die tegen apartheid waren maar tegelijkertijd een totalitair regime als het ANC doodknuffelden) maaiden eerder al Zoeloe-activisten met messen en sabels neer om protesten van tegenstanders van het ANC in de kiem te smoren. Vlak nadat Mandela in 1990 vrijkwam was er sprake van een staking in Zuid-Afrika. ANC-aanhangers vermoordden in de eerste vier maanden van 1990 zo’n 1400 tegenstanders van het ANC. De jaren daarna vonden er duizenden martelingen, verkrachtingen en moorden (dragen van een autoband die in brand wordt gestoken) plaats onder toeziend oog van Mandela die lid was van een communistische partij waarvan de militante leden in de toenmalige DDR en de USSR werden opgeleid. Kortom, Mandela had ook nog een andere kant, waar niet graag over gepubliceerd wordt

Arie
Arie
4 jaren geleden

Dat al deze anti-kinderfeest-activisten radicale racisten zijn, daar is iedereen het over eens.

Toch vraag ik me af of ze hun eigen donkere huidskleur niet veel méér haten dan die van autochtone Europeanen. Voor mensen die claimen dat hun huidskleur hun enige talent is moet het toch pijnlijk zijn dat ze al hun opleidingen, uitkeringen en subsidies danken aan die gehate blanke Europeanen. Dat die zogenaamde blanke “onderdrukkers” hen feitelijk geen haarbreed in de weg leggen. Integendeel; dat die blanke “racisten” hen in de Main Stream Media bejubelen en zelfs betalen voor domme foldertjes over hoe oerslecht blanke mensen wel niet zijn. Foldertjes die we zouden verbieden als ze over mensen van kleur zouden gaan.
Uitgerangeerde ex-BN-ertjes als Anna Steijn en Sylvana Simons maken een comeback dankzij hun rabiate racisme, fopwetenschapper Gloria Wekker maakte daar zelfs een soort “studie” van.

En wij, geboren “white supremacists”, pikken dat allemaal. De ongecontroleerde massa-immigratie ging zelfs gepaard met extreme stijgingen in criminaliteit, (seksueel) geweld en terrorisme. Toch roept niemand op om immigranten collectief te straffen, ook Wilders niet. Het zijn juist gesubsidieerde autochtonenhaters als “platfom slavernijverleden” en “comité NL ereschulden” die vinden dat *we* collectief gestraft moeten worden voor misdaden;
– gepleegd door *voorouders*;
– van *sommige* Nederlanders.

Het haten van blanken is dan ook vooral een verdienmodel.
Hamvraag is dus; wie zijn er nou de grootste idioten?
De geïmporteerde ruziezoekers die alsmaar bijten in de handen die hen toch wel voeden?
Of de subsidieverstrekkers, die dat irritante gedrag al decennialang geldelijk belonen?
Buiten de EU, VS en Canada is er geen land ter wereld waar pissen over de gastheer wordt gedoogd en gewaardeerd, laat staan gesubsidieerd. Misschien is dit nou eens één dingetje waarin het Westen een voorbeeld kan nemen aan de rest van de wereld.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Wat verwacht je ook van mensen die te dom zijn om te begrijpen dat zwarte Piet niets te maken heeft met het Amerikaanse blackface fenomeen, en dat het woord “neger” de Nederlandse vertaling is van het Amerikaanse “negro”, en niet van het Amerikaanse scheldwoord “nigger”, wat naar het Nederlandse scheldwoord “nikker” vertaald.

Marjo
Marjo
4 jaren geleden

Volgens mij zijn ze zelf niet zo blij met hun kleur, gezien de tekst op de T shirt Stop Blackface. Schijnbaar vinden ze zelf hiermee dat het moet stoppen met al die zwarte gezichten in het witte Nederland. Daar weet ik dan wel een oplossing voor en zou hun graag tegemoet komen hiermee. Stelletje zielige figuren toch.

jan
jan
4 jaren geleden

Een heel leuk en vermakelijk stuk, maar ik ben wel bang dat je die luitjes op ideeën brengt.

karton
karton
4 jaren geleden

@ ni28.
Ik ga m’n zwarte geld z.s.m. wit-wassen !!
Ja ja, ik ben me d’r één, een échte racist !!!

Jack Smits
4 jaren geleden

Volgens mij doet hiidskleur er helemaal niet toe. Als je 1 paspoort hebt, werkt woont en leeft in Nederland heeft die kleur er niets van doen. Ben je een klaploper en fanatiek niet werker en illegaal dan mag je van mij opgepakt worden, vastgezet tot uitzetting. Niet uit te zetten? Lekker blijven zitten. Dan is de maatschappij beveiligt tegen illegale criminelen. En ben ik daarom rascist? Sowat? Dan ben ik maar rascist. Geldt trouwens ook voor notoire autochtone beroepswerkklozen. Omlaag met die uitkeringen. Men gaat niet werken daar men honderden euro’s minder krijgen! Lees, krijgen niet verdienen

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x