Open brief aan Bij1 en Dipsaus

Paradoxen en racisme van de gekleurde onschuld

Titelfoto: Screenshot Dipsaus Podcast

🖊 Pamela Pinas

Dag Bij1 en Dipsaus,

Er moet mij iets van het hart dat al lange tijd als een snelkookpan op hoog vuur staat. Ik heb genoeg van alle ingrediënten die onze samenleving vergiftigen. Zaken als: in alles een probleem zien, identiteit belangrijker maken dan prestaties (identiteitspolitiek), klaagzucht, slachtofferschap, holle argumentatie en voortdurende polarisatie.

Jullie, beste Bij1’ers en Dipsaus’ers zijn de belichaming van deze giftige elementen en daarom schrijf ik jullie deze brief.

Slachtofferschap

Racisme en discriminatie bestaan en het is belangrijk om daarvoor passende oplossingen te bedenken. Die oplossingen zie ik bij jullie niet terug. Het lijkt erop dat jullie de problemen liever uitvergroten om je te wentelen in maximaal slachtofferschap. Wees eens eerlijk, komen jullie nu in actie voor mensen zoals ik of doen jullie het louter en alleen voor jezelf? Kritiek op jullie gedrag, uitspraken en standpunten wordt beloond met blokkeringen, of afgedaan als onterecht omdat de kritiek van ‘witte mannen’ kwam. Nu ben ik van mening dat geslacht en kleur in een discussie over wat moreel wel en niet acceptabel is er niet toe doen. Maar laat ik duidelijk zijn: deze brief bevat kritiek van een ‘gekleurde’ vrouw.

Klaagzang

Slachtofferschap is jullie tweede huid. Klagen over volksfeesten, standbeelden, straatnamen en instituties. Het zal en kan niets veranderen aan het koloniale verleden. Ook het tellen van de hoeveelheid ‘witten’ en ‘gekleurden’ op feesten en in organisaties heeft geen enkele meerwaarde. In het huidige Nederland is de bevolking dominant ‘wit’. Dus is het niet zo verwonderlijk dat er meestal meer ‘witte mensen’ aanwezig zullen zijn. Dat is niet racistisch, maar een gevolg van de huidige demografische indeling.

Dipsaus-podcast

In de met ons belastinggeld mogelijk gemaakte podcast Dipsaus – gemiddeld met niet meer dan welgeteld 70 luisteraars – hef jij, Anousha Nzume, klaagzangen aan over racistisch en patriarchaal Nederland. Op het boekenbal, waarvoor Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi en jij waren uitgenodigd, klagen jullie over de witheid van het feest en het feit dat de overleden ‘witte’ dichter Menno Wigman werd herdacht. Kom op dames, jullie moeten toch snappen dat dit niet chique is. Of zijn jullie echt zo schaamteloos?

Jullie vormen onderdeel van het publieke debat, worden overal uitgenodigd en gehoord en krijgen volop financiële en journalistieke steun. Bovendien weet Bij1 met slechts 6571 stemmen toch 1 hele zetel te bemachtigen in Amsterdam dankzij het fenomeen restzetels. Vanwaar die klaagzucht? Het witte privilege? Is er inmiddels geen sprake van gekleurd/zwart privilege?

Argumentatie

Weet je nog Sylvana dat je bij De Wereld Draait Door zei dat, wat politiegeweld betreft, de Verenigde Staten niet de maatstaf moeten zijn voor Nederland? Maar dit geldt kennelijk niet voor de argumentatie die in de Verenigde Staten wordt gebruikt als het gaat over de verhoudingen tussen ‘witte mensen’ en ‘gekleurde mensen’. Ik dacht dat jij niet deed aan ‘hokjes denken’. De argumenten die in de Verenigde Staten worden gebruikt kunnen niet klakkeloos toegepast worden op de Nederlandse samenleving. Nederland heeft een andere samenlevingsstructuur, een andere cultuur en een andere geschiedenis.

Kennelijk heb je het zo hoog in je bol dat je denkt dat je de eerste’vrouwelijke partijleider van kleur’ bent die een zetel krijgt. Heb je ook weleens gehoord van het Zaandamse gemeenteraadslid Juliëtte Rot? Die is al jaren hard aan het werk. Om nog maar te zwijgen over de onsmakelijke vergelijking die je probeert te maken tussen jezelf en Dr. Martin Luther King.

Gloria Wekker

Natuurlijk kom je niet helemaal zelf op al je argumenten. Die worden aangedragen door Gloria Wekker, voorzien van een ‘wetenschappelijk’ stempel. Beste mevrouw Wekker, als u echt wilt laten zien dat u de terechte winnaar bent van de Joke Smit-prijs, dan zult u toch eerst uw ‘proefschrift’ moeten herschrijven en onderzoek verrichten naar de werkelijke verhoudingen in Nederland. Hierbij maak ik, als mede-academica, even de kanttekening dat wetenschap bedrijven iets meer is dan het vergaren van louter emotionele argumenten op basis van een paar vage casestudies.

Inclusief

Jullie belangrijkste punt is het streven naar een gelijkwaardige samenleving die inclusief moet zijn. Een mooi gedachtegoed. Helaas werkt geen van jullie aan de verwezenlijking hiervan. Jullie luisteren niet naar politieke tegenstanders en willen niet met hen in gesprek. Bij1-lid Jazie Veldhuyzen verstoort liever een debat en mag dan vervolgens op Joop.nl de Social Justice Warrior uithangen. Goed gedaan Jazie, weer een stapje dichter bij die inclusieve samenleving.
Alle Opiniez-artikelen van Pamela Pinas

Bovendien vinden jullie allemaal dat Gloria Wekker 100% gelijk heeft als zij zegt dat ‘witten’ als racist worden geboren. Ik zou graag willen weten hoe dit bijdraagt aan een inclusieve samenleving en waar het wetenschappelijk bewijs is voor het ‘aangeboren racisme’ bij ‘witten’. Jullie weten immers als geen ander dat het toeschrijven van aangeboren kenmerken aan een groep mensen nogal gevoelig ligt.

Racistische trekjes

Ook cultuur zien jullie als een afgebakend goed. ‘Witten’ mogen zich vooral niet bemoeien met andere culturen. Doen zij dit wel dan noemen jullie dat stelen of toe-eigenen. Maar culturen zijn toch fluïde, constant onderhevig aan verandering en geen eigendom van een exclusief groepje mensen?

Jullie vertonen racistische trekjes, waarbij ‘witten’ slechts moeten incasseren en jullie vooral mogen uitdelen. Colored only? Behalve dan op liefdesgebied, want vies van ‘witte mannen’ zijn jullie niet. En dat komt best hypocriet over! Nu jij, Sylvana, in de Amsterdamse gemeenteraad komt, ben ik benieuwd hoe die inclusieve samenleving gestalte gaat krijgen.

Verdienmodel

Je handen wassen in gekleurde onschuld, je eeuwig profileren als slachtoffer, het levert een aardig verdienmodel op. Jullie zijn de koninginnen van het slachtofferschap en de polarisatie geworden. En ik ben jullie beu. Ik wil mij namelijk niet eeuwig profileren als slachtoffer en als historica wil ik leren van het verleden, niet erin blijven hangen.

Hier een suggestie van mijn kant:

Probeer de gedrevenheid en kracht van slaven-voorouders, die iedere dag moesten ploeteren voor een betere toekomst voor het nageslacht, te gebruiken als motivatie om te laten zien dat succes bereikt kan worden door hard te werken. En dat uiterlijke kenmerken je lot niet zullen bezegelen.

Groet,

Pamela Pinas

@drsphenomenal

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
76 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Trees
Trees
5 jaren geleden

Zo, dit kan ze in haar zak steken. Zo goed geschreven en beargumenteerd, Ik heb een paar jaar geleden ook een ”protestbrief” geschreven toen ze nog bij Denk zat. Ik voel me als Surinaamse Nederlander helemaal geen slachtoffer. Integendeel, ik voel me in Nederland helemaal thuis. Ik denk dat Sylvana denkt dat ze alle Surinaamse Nederlanders hier in Nederland op haar hand zal krijgen, niet door hetgeen waar ze voor staat maar puur vanwege ons ”afkomst”,
Ze zou eens goed moeten kijken naar de Surinaamse politiek waar het haat en nijd is onderling en hoe verdeeld de verschillende ”gekleurde” culturen momenteel daar zijn.

Een Nederlandse Surinamer.

Bart Devries
5 jaren geleden

wat mij het meeste stoort is dat prof wekker en mevrouw simons het steeds over anderen en witten hebben als ze het over het slavernijverleden hebben. Als volwaardig nederlanders die in nederland zijn opgegroeid zijn zij toch ook Nederlanders die profiteerden van de vergaarde rijkdommen. (huursubsidie, gezondheidszorg, kinderbijslag, scholing en een goed geoliede infrastructuur) het is ONS slavernijverleden beste mensen van Bij1. We zijn allemaal nederlanders die een slavernijverleden hebben. Dat houd niet op bij een huidskleur.

Susan
Susan
5 jaren geleden

IJzersterk, alles wat ik wilde toevoegen is al gezegd. Ik hoop dat u ook eens uitgenodigd wordt voor een gesprek op tv. Meer mensen moeten weten dat er ook een tegengeluid is.

Marcus Vertommen
Marcus Vertommen
5 jaren geleden

Mevrouw Pinas. Beschaving bestaat onder meer uit strijden tegen domheid, vooringenomenheid en stompzinnige zelfzucht. U bent een zeer beschaafde dame.

Louise
Louise
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcus Vertommen

Dat is nou evolutie, het lichaam en huidskleur passen zich aan de koude of warme omstandigheden aan. Wit om meer zon te vangen, zwart om je te beschermen tegen de zon. Vandaar dat veel donkere mensen hier depressief worden.

Herry Kleyn van Willigen
Herry Kleyn van Willigen
5 jaren geleden

Eindelijk genuanceerde stellingen. Wat een opluchting. Ik, witte man uit een oud Nederlands geslacht, heb sinds verleden jaar een gekleurde kleindochter van mijn geweldige schoondochter met Surinaamse wortels. De toename van types als Sylvana en de podia die ze maar steeds weer krijgen verontrust me enorm. Waarom zijn gekleurde mensen niet trots op wat hun voorouders en zijzelf hebben bereikt na alle ellende en onderdrukking. Gewoon goed werken en meedoen lost discriminatie vanzelf op. Dat heeft de geschiedenis toch voldoende bewezen? Waarom racisme zo opgestoken zodat mijn kleindochter straks nog harder moet werken?!

Marijn
Marijn
5 jaren geleden

Geweldig en eerlijk betoog van Pamela. Wat een kanjer ben je, daar kunnen azijnpissers als Sylvana Simons een voorbeeld aan nemen.

Maarten Verschure
Maarten Verschure
5 jaren geleden

Beste Pamela, Prachtige brief over deze gefrustreerde haatzaaiers, want dat zijn ze geworden. Ze vergiftigen Nederland met hun constante misbruik van het recht op vrije meningsuiting. Het is inderdaad een verdien model. Verdienen hoeft niet per se in geld te zijn, aandacht is ook wat waard.

Maria Gotte
Maria Gotte
5 jaren geleden

Eindelijk een intelligent iemand die durft!!! Chapeau mevrouw Pinas!

Catharina
Catharina
5 jaren geleden

Eindelijk eens een reactie van een dame die het er niet mee eens is, en zo zijn er velen, de zwijgende meerderheid. Super gedaan. Naast Sylvana heb je nog zielige dramaqueen: Anousha Nzume. Ik hoop van harte dat zij dit stuk leest en eens bij zichzelf te raden gaat.

Sandra
Sandra
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Catharina

Het is niet dat er zwijgende meerderheid zijn, maar er wordt ons als donkere types niets gevraagd , want dat vind de grote media ook niet intressant ; zij willen alleen haatdragende mensen in de media die de samenleving ontwrichten. Ik ben weleens geinterviewd op straat , met ongeveer een zelfde strekking; het werd niet uitgezonden het was niet wat ze wilde horen
men wilde de klagers laten zien. Bedankt Pamela voor je bijdrage; het is jammer dat je het dan alleen over de gevolgen hebt voor jongere / minimals hebt in de telegraaf; Er zijn ook ouderen die het met jouw eens zijn en ook voor hen heeft het gevolgen als het zo door gaat.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Prima beargumenteerd artikel. Bedenk wel, met die € 24.000+ subsidie wordt ieder week voor maar een half uurtje Dipsaus-podcast gemaakt. Waar niemand naar luistert maar een bedrag waar een (blanke) loodgieter een jaar voor moet werken. Het is hemeltergend. Syl is de volgende keer die zetel gewoon weer kwijt, hoop ik. Dat wordt niks.

B. Monkau
B. Monkau
5 jaren geleden

Geachte mevrouw Pinas,

In een ideale wereld loopt Sylvana rond met een blonde pruik om haar zwarte gezicht te camoufleren, en wordt ze toch serieus genomen. Zelfs als ze haar combattieve retoriek zou richten op DENK. Evenals Bij1 gefaciliteerd door de ‘duku/feti/matti/salon-socialistisch’ culturo’s, wier tentakels in alle Nederlandse instituties wortelschieten.

De circa 6500 kiezers die haar een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad gegund hebben, zijn blijkbaar onder de indruk van haar discriminatoir-racistisch requisitoir. Met haar calimero-achtig gedaas blameert ze haar kinderen die het resultaat zijn van haar amoureuze joint venture met een Germaan.

In het besef dat haar mediagenieke houdbaarheidsdatum geen verlenging verdient, probeert ze het in de politieke graaicultuur. Vanuit haar etnische achtergrond eeuwenlang gekneed om de schijn op te houden en de slavinnenkaart te spelen, zal ze van ver moeten komen om aanspraak te maken op een herverkiezing.

Dat zij en haar kornuiten niet thuis-geven bij aan hen gerichte commentaren, spruit voort uit de chronische betweterigheid van al dan niet hooggeschoolde lookalikes. Zo gevoelig als ze zijn voor vermeende ego-schade. Uiteraard, uitzonderingen daargelaten.

Ontstellend te ervaren hoezeer Bij 1 en Denk nog emanciperende stappen willen zetten. Ontevreden met de hun opleiding en status. Niet bereid om de hand in eigen boezem te steken. Geef ze een vinger, grote kans dat ze je hand afrukken. Zeker in een klimaat waar zo goed als alles door de vingers wordt gezien.

Waar is de gepredikte verbinding als dergelijke medelanders die stappen willen zetten door zich af te zetten [Coloured or Turkish only!]. Als het Nederlandse welzijnsconcept iets geaccentueerd heeft dan is het dat we meer bereiken met een constructieve dan met een strijdvaardige toon. Nazaten van kolonisten aan het kruis nagelen, helpt niemand een stap vooruit.

Ik ben Nederlander zonder mezelf zo te noemen. Omdat bij dat woord geen eenduidige associaties bestaan. Jawel, formeel! Als het erop aankomt, krijgen mensen met een accent of een kleurtje tot vervelens toe de vraag naar herkomst en remigratieplan. Geen ontwapenend en warm uitnodigend recept voor gelijkwaardigheid. De integratie-voortvarendheid is ook maar een archetype. Voor het oog wordt ‘vreemd fruit’ in een gouden schaal gelegd. Maar dan door afbreuk te doen aan ‘eigen fruit’. Sinds de opmerking van mevrouw Maxima lijken pseudowetenschappers, beleidsbepalers en hun media-iconen ‘vreemde vruchten’ hoger in te schatten dan ‘inlandse vruchten’. Bovendien de naïviteit dat er niks aan de hand is.

Er is nog veel verborgen onder de mantel van vleierige loyaliteit en slaafse onderdanigheid. Onze gezamenlijke menselijkheid moreel zwaarder doen wegen dan onze verschillende invulling daarvan, is hoewel utopisch het nastreven waard. “Kinderen van één Vader, reikt elkaar de hand!”

Hoogachtende groet,

B. Monkau te Middelburg

mrs
mrs
5 jaren geleden

Sylvana is een domme vrouw die de minderwaardigheidsgevoelens die sommige gekleurde medelanders helaas hebben, aanwakkert en misbruikt om er zelf beter van te worden. Ik vond het triest dat iemand als zij in de gemeenteraad van Amsterdam plaats zal nemen, maar inmiddels denk ik dat de gemeenteraad van Amsterdam haar wat volwassener zal maken. Althans, dat hoop ik, want ze richt op de manier waarop ze nu bezig is, schade bij velen aan.

HansFrancken
HansFrancken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geen van de mensen van kleur in mijn omgeving voelt zich op enigerlei wijze verbonden met de vooringenomen standpunten van Bij1. Sterker nog ze spreken zich er op gelijksoortige wijze als de schrijfster over uit. Hun achtergrond is divers, Antilliaans, Surinaams en Afrikaans , hun oordeel is hetzelfde. De wijze waarop schrijfster dit scherp en helder onder woorden heeft gebracht dwingt respect af.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Oh, en de Etrusken en Mesopotaniers hielden slaven. En de Moari. En de Egyptenaren, Grieken en de Romeinen. En de Maya’s en Azteken. De Ottomanen in Oost-Europa (Slavische volken) en de Ashanti-stammen in Afrika. Ook de Chinezen en de Indianen. De Portugezen, Fransen, Arabieren, Moren, Britten en Spanjaarden. De Barbaren roofden blanke slavinnen tot aan de kust van IJsland. Het zijn de Westerse kolonisators geweest die de slavernij hebben afgeschaft. In Mauritanië en Sudan bestaat nu nog steeds slavernij. En in Qatar. En 3 miljoen slaven in modern China. Geen idee waarom alleen wij daar ons dan schuldig over moeten voelen. Doe ik niet aan mee. Zoek maar een ander verdienmodel. Dat ligt in Ghana nogal gevoelig, als je opa nog slavenhouder was: https://www.volkskrant.nl/archief/afrikanen-beheersten-de-slavenhandel-in-het-binnenland~a595171/

Signa
Signa
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Hier was ik al bang voor. Piet Karbiet, slavernij is een feit en heeft geleid tot maatschappelijke chaos. Daar plukken wij als zwarte nazaten tot op heden de vruchten van. De witte wordt per definitie en dus automatisch erkend als Nederlander. Logisch. De zwarte moet dag na dag door een hoop hoepels heen, sneertjes aanhoren, neppe vmbo adviezen afwijzen en dan die psychologische oorlogsvoering elk jaar rond december. Mij als zwarte nadrukkelijk als hulpje blijven projecteren.

Ina
Ina
5 jaren geleden

Chapeau!

Leander
Leander
5 jaren geleden

Fantastisch geschreven stuk. Niet alleen qua inhoud maar ook met nodige pit en humor.

Annet
Annet
5 jaren geleden

Goed stuk! Verfrissend en goed beargumenteerd. Dank! U doet de zaak goed.

Agatha Boon
Agatha Boon
5 jaren geleden

Mevrouw Pinas legt de vinger op de zere plek: het gratuite geklaag van Gloria en Sylvana over ‘hoe slecht zijnbehandeld worden door witten’ wekt afschuw. Afschuw voel ik bij het vreeswekkende idee wat bij mij opkomt: dit soort vrouwen zal nooit tevreden zijn, zij hebben heimelijk een diepe drang in zich tot overheersen. Zij lijken minstens de koningin te willen zijn.

H. van Haren
H. van Haren
5 jaren geleden

Deze brief is mij uit het hart gegrepen. Het is overigens tekenend dat, ik beperk me even tot Simons, zij de discriminatie van niet-blanken/witten ten opzichte van anderen die niet zijn als zij, niet benoemen wil en als het over haar eerdere club, DENK gaat, weet zij plotseling ook van geen kwaad terwijl ze op de vleugels van DENK een baan in de politiek heeft weten te krijgen met als enig onderwerp discriminatie, discriminatie en discriminatie. Het is in de commentaren al eerder gezegd: De anti-discriminatie en gelijkheidsbeginselen zijn in Europa ontstaan en uitgedragen en geïmplementeerd in de samenleving. Laten dat nou net allemaal witte mannen en vrouwen zijn geweest die zich daarvoor ingespannen hebben!
Het is verrassend en enigszins beangstigend dat de groepen die dankzij die inspanningen kan delen in de geneugten en rechten van de Europese vrijheden en de goed georganiseerde rechtsstaten, in het zicht van de finish, hun uiterste best lijken te gaan doen om die verworvenheden onderuit te halen door, bijvoorbeeld, een vreemde mogendheid te bejubelen (DENK) of te doen alsof NL onleefbaar is vanwege de welig tierende discriminatie. Waarom blijven die mensen dan eigenlijk hier? In Quatar en Zuid-Afrika en Syrië, om maar eens een paar ‘heilstaten’ te noemen, is het dan toch veel aangenamer toeven? Kiezers van Bij1, (oh ja, hoe lang heeft het wel niet geduurd voordat Simons bereid was de gejatte naam Artikel1 op te geven?) zijn veelal gevoelig voor het ‘underdog’ principe dat Simons voor eigen gewin continue uitdraagt en versterkt maar ik kan voor deze kiezers nog enig begrip opbrengen. Maar diegenen die achter de ‘Fahne’ van DENK aanlopen moeten zich toch eens achter de oren krabben!

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
5 jaren geleden

Mevrouw Pinas wordt de hemel in geprezen. Begrijpelijk, maar zelf ziet zij dat helemaal niet zo. Zij vindt de wijze waarop zij denkt normaal. Bravo!!! Ik ben een gepensioneerd leraar van zuivere Westfriese afkomst en heb in mijn werkzame leven talloze jongeren van niet-Nederlandse afkomst les gegeven: Chinezen, Japanners, Vietnamezen, Indiërs, Molukkers, Turken, Egyptenaren, Marokkanen, Polen, Tsjechen, Engelsen, Schotten, Amerikanen, en Zuidamerikanen zoals o.a. Surinamers en Antillianen. Dat leverde nimmer problemen op! De verstandhouding met de leerlingen zelf en ook hun ouders was altijd uitstekend! Er waren echter wel twee uitzonderingen. We hadden soms problemen met een aantal gezinnen van wie de loyaliteit aan het land van afkomst groter was dan voor een aangenaam leven in ons land wenselijk was. Dat was een Turkse familie die mijn vrouwelijke collega’s niet serieus wenste te nemen en de schoolregels met voeten trad, omdat wij toch slechts ongelovige honden waren en twee Marokkaanse families die we altijd in de school moesten begeleiden, omdat ze elkaar anders in de haren vlogen. Ik kan dus uit eigen ervaring concluderen dat het best wel meeviel met de discriminatie op afkomst in ons land. Van een ander kaliber vind ik de discriminatie op seksuele voorkeur. Zelf heterofiel stoor ik mij mateloos aan discriminatie van homofiele mensen!

Dineke Luten
Dineke Luten
5 jaren geleden

Mw Pinas wat ben ik blij met uw brief, ik voel mij bijna vreemde in dit land, het wordt allemaal zo overtrokken door een paar lieden, dat je bijna moet schamen en automatisch al racist moet voelen dat je blank bent, ontzettend jammer dat er zo geluisterd wordt naar deze mensen…
Zoals bij het zwarte pieten gebeuren, ik heb nog nooit in die richting gedacht, had als kind ontzettend veel respect voor zwarte piet, door wat hij allemaal kon en nooit of te nimmer met minachting. Ik hoop van ganzer harte dat dit feest blijft zoals het altijd geweest is!
Wat ik van u lees in de Telegraaf over buurtgenoten, dan kan ik u melden, dat dat helaas niet alleen iets is voor de stad, maar ook geldt voor het platteland. Daar woon ikzelf, we wonen hier 30 jaar, de eerste 20 jaar was er veel betrokkenheid bij elkaar, maar de laatste jaren zie je dat enorm afnemen, men is niet meer op de omgeving(buren) gericht, maar op zichzelf, zelf denk ik dat dit ook een gevolg is dat er door beide partners gewerkt word, en dat men veel meer contact haalt uit social media helaas.
Het grappige is als je er met mensen over praat, denkt iedereen er gelijk over dat het jammer is dat het zo gaat, maar daarnaast blijkt het niet onomkeerbaar.
Maar ik ben superblij met uw brief!!

Jan Willem Janssen
Jan Willem Janssen
5 jaren geleden

Dank je Pamela voor jouw heldere betoog. Bij1 zou zich moeten realiseren hoe belachelijk zij zich maakt. Niet negeren, maar blijvend beargumenteren dat Sylvana’s houding niet klopt.

Henk Hofmeijer
Henk Hofmeijer
5 jaren geleden

Pamela, uitstekend geschreven artikel. Je bent mijn topper.

Marian Lamina
Marian Lamina
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Hofmeijer

Deze narcistische opportuniste vangt vast geld van één van de organisaties van Soros die erop gericht zijn de samenleving te ontwrichten. Van geld is deze peperduur geklede madam niet vies….

jordirotterdam
5 jaren geleden

Mevrouw Pinas.. wat een kanjer bent u!

Tonnie Buitink
Tonnie Buitink
5 jaren geleden

Heel goed neergezet.

Harry
Harry
5 jaren geleden

Goed stuk!

Als we toch van de geschiedenis moeten leren..dan heb ik dit ter overweging:

​​Zou Sylvana zich wel eens verdiept hebben in het verdwijnen van discriminatie? Na WW2 noemden we Duitsers nog meer dan 20 jaar “moffen”, goede Duitsers bestonden niet. Wat is er gebeurd? Hoeveel meldingen van discriminatie tegen Duitsers zijn er geweest of komen nog binnen? Enig idee waarom er iets is veranderd, Sylvana?

Mensen uit Nederlands-Indië noemden we “blauwen” en de wekelijkse Indische rijststafel in militaire dienst was de “blauwe hap”. Molukkers kaapten een trein, gijzelden een school en een Provinciehuis. Indonesiers en Molukkers werden zelfs soms de trein uitgezet. Hoe is het afgelopen? Zijn mensen met Indonesische achtergrond nu nog vaak slachtoffer van discriminatie? Hoe zit dat?

De eerste gastarbeiders uit Italie die in de Limburgse mijnen gingen werken. Oeps! Hou je dochters thuis! Hoe kijken we nu aan tegen Italianen?

Wie kent de eerste golf bootvluchtelingen nog (uit Vietnam).Hebben die veel last gehad van discriminatie?

En wat te zeggen van Japanners, toch ook een vijand uit WW2. Hoe staat het daarmee? Staan die nog hoog op de lijstjes van het meldpunt Discriminatie?

Kortom..het bestrijden van discriminatie zou eens kunnen beginnen met een studie naar het verdwijnen (!) van discriminatie.

Anderzijds ben ik me wel bewust dat met de komst van meer moslims het anti-semitisme en de homo-haat weer opleven. Doe er wat aan Sylvana!

Eva
Eva
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Harry

Je discrimineert zwarten nadrukkelijk en dan ga je janken dat ze er wat van zeggen?

Wat voor onzin is dat.

Jerry Bergmans
5 jaren geleden

geweldig artikel, vooral de laatste noot dat ze niet vies zijn van witte mannen . maar ook daarin discrimineren deze dames ze houden wel van witte mannen , maar alleen als ze genoeg geld hebben

Anna
Anna
5 jaren geleden

Heel toevallig heb ik bijna twee jaar te maken gehad met 24 uurs zorg voor mijn vader. In deze branche werkte slechts één blanke vrouw. de overigen kwamen uit Suriname of van de Antillen.
De helft van deze mede Nederlanders van over de plas voerden vaak discussies over het slavenverleden van hun ouders. Gek genoeg, werd er door hen beweerd dat ze hier werkten om de witte Nederlander een poot uit te draaien, veel te verdienen om snel van dat geld in hun deel van ons koninkrijk of Suriname van een rijke oude dag te kunnen gaan leven. Ze hadden dan ook een hele makkelijke baan: weggelopen uit de zorg, omdat ze tegen de Nederlandse regels aanliepen (Altijd gouden sieraden om/lange nagels/onverzorgd haar, maar als je er iets van zei waren hun tenen erg lang), werden ze ZZP. Een dag werken als 24 uurs zorg hield in: wakker worden, ontbijten, dan de patiënt eventueel zijn eten boven brengen, wassen was slechts maximaal 2 keer per week,(alle maaltijden en drankjes werden door mijn moeder klaargemaakt), en aanwezig zijn: in de overige tijd vinden ze het te veel om de slaapkamer schoon te maken, vaat in de vaatwasser te zetten, enz. Dat moest de thuiszorghulp maat doen. Tot overmaat van ramp werd er eten van mijn moeder gepakt en vonden ze dat mijn moeder A merk producten moest kopen. Ook is er in die tijd veel servies gesneuveld, een zilveren theelepel gebroken (is achter de fruitschasl terug gevonden), en als klap op de vuurpijl zijn er gouden sieraden, die mijn moeder vaak droeg en afdeed en verstopte, maar waar de 24 uurs zorg commentaar op had (wat mooi, echt 18 karaats, enz) verdwenen. Na aangifte heeft de politie ivm de privacy niet eens naar de vingerafdrukken op de sieradendoos gekeken. We hadden een vaste groep zorgverleners, dus kon er gewoon afgestreept worden. De hele periode dat ze in huis waren, ging het over de slechte nederlander, omdat we ze als slaven behandeld hebben.
Laten we eens een streep onder het verleden zetten en vooruit kijken, want de huidige generatie heeft niets te klagen. Wel moeten ze werken aan hun sociale vaardigheden, want en ook de waarden en normen in Europa respecteren. Ook viel op dat ze van de 8 uur per dag, slechts maximaal 2 uur wat deden. Velen vinden dat makkelijk verdienen is en dan op de laptop andere zaken doen. Actief werken was er niet echt bij. Ook als hun kinderen hun gedachtengang kopiëren en geen studie afmaken en thuis gaan zitten, ontstaan er vanzelf crimineeltjes, die ze zelf ook niet meer in de hand kunnen houden. (Als ik hun eigen verhalen geloven mag) Ze verdienden 300 euro bruto per dag. Wel veel voor 2 uur echt werken.
Dat ze hele dagen konden klagen over de Nederlanders, vond ik erg vervelend, maar er zijn weinig “witte” Nederlanders die dit werk doen. Uiteindelijk heb ik ze de Mond gesnoerd door hen te zeggen dat ze ondankbaar waren en door te vragen waarom ze in Nederland blijven, als het ze niet bevalt. Geld hadden ze al zat gezien hun vele gouden sieraden/tanden. Klagen lijkt in de aard van hen te zitten.
Dit is trouwens ook te herleiden uit projecten uit de ontwikkelingslanden. Er wordt geld gegeven door bv cordaid, maar werken hebben ze niet echt geleerd. Landbouw en veeteelt heeft dagelijks de aandacht van de eigenaar en zijn werknemers nodig, maar zo wordt dat in die landen niet gezien. Het belang wordt onderschat. Vreemd genoeg staan Nederlanders bekend als klagers, maar het zijn veelal degenen die in Nederland de kans hebben gekregen er een thuis op te bouwen. Daarom is het zo ondankbaar.
Wat betreft het verleden: we moeten het ook als zodanig zien. We kunnen het niet meer ongedaan maken. We moeten eigenlijk dankbaar zijn voor het verleden, want dat heeft er nu voor gezorgd waar we nu zijn en wat we niet meer willen. Het blijft een stukje geschiedenis. Wat betreft zwarte Piet. Dat er nu zoveel aandacht voor is, doet weer een nieuwe vraag rijzen: ze zijn al enige jaren geen slaven meer of zelfs nooit geweest. Waarom voelen ze zich zo aangesproken? Oude koeien bevorderen niet het zelfbeeld van de mens. Al helemaal niet die je zelf niet ervaren hebt. Daarom is het niet goed dat er zoveel aandacht uitgaat naar die periode van hun geschiedenis. Er moet wat veranderen en dat begint bij henzelf. Stimuleer je kind zoals het hoort, niet met ervaringen uit het verleden. Ze hebben juist succeservaringen nodig om positief in de maatschappij te staan. Hou op met klagen en kijk vooruit.

Eva
Eva
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Je gaat niet een paar ongeschoolde huisvrouwen die geen verpleegsters zijn, tot norm verheffen. Alsof zij typerend zijn voor Surinaamse vrouwen.

Ik kom uit Suriname en ben donker, maar ben integer. Geen haar ook op mijn hoofd dat eraan denkt om bij wildvreemden thuis te gaan werken.

Asher
Hoofdredactie
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eva

Discussie gesloten. Je standpunt is duidelijk.

Henkie
Henkie
5 jaren geleden

Applaus geweldig geschreven club BIJ1 profiteert wel van het witte geld wat ze krijgen om te bestaan.

Eva
Eva
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henkie

Ze zijn een Nederlandse partij.

Je gaat niet doen alsof het buitenlanders zijn en op bootje zijn gekomen.

Ik ben geen fan van Sylvana maar ze is democratisch gekozen en daar ga je niet over lopen sneren.

Lion
Lion
5 jaren geleden

Wat een goed beargumenteerd geschreven stuk. Ik heb er van genoten.

Evelien Grijmans
Evelien Grijmans
5 jaren geleden

Goed geschreven en begrijpelijke taal. Misschien een idee om dit voor te lezen bij populaire programma’s als DWDD of Pauw eens voor te lezen!
Ik ben een witte vrouw die donkerbruin kleurt in de zon. Help….wat ben ik dan….waar hoor ik bij!

Eva
Eva
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Evelien Grijmans

Evelien je weet heel goed dat je wit bent.

Je weet donders goed dat mensen met een kleurtje anders worden benaderd.

Er is altijd een vleugje onbehagen bij witte mensen als ze in de rij bij Albert Heijn een zwarte zien staan. Zelfs in hartje Amsterdam.

Wereldvreemd.

Gee
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eva

“Er is altijd een vleugje onbehagen bij witte mensen als ze in de rij bij AH een zwarte zien staan”. Dat is een aanname die je hier neerzet, een aanname die voortkomt uit je eigen racisme t.a.v. de blanke mens. Negatieve connotaties verbinden aan mensen met een bepaalde huidskleur is racisme.

Jannes
Jannes
5 jaren geleden

Gelukkig zitten er weinig mensen te wachten op het podcast braaksel van deze giftige slangen. Spijtig is wel dat de subsidie betaald wordt door werkend en weldenkend Nederland.

Robert B 🇮🇱 🇳🇱 (@18PigsDontFly)

Chapeau. Precies zoals het is. Probleem is dat die club niets van niemand aanneemt, behalve uit hun eigen gelederen. Maar misschien, heel misschien beginnen ze in te zien dat ze bepaald niet op een goede manier bezig zijn. Zoals Abe Lincoln zei: “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”

trackback

[…] imago aan om identiteitspolitiek te promoten en bonuspunten te scoren bij mensen met het vermeende slachtofferschap-syndroom. Een aantal dagen geleden bleek Nike met een nieuwe reclamecampagne te komen waar American Football […]

trackback

[…] aantal weken geleden publiceerde OpinieZ mijn open brief aan Bij1 en Dipsaus waarin ik liet zien dat slachtofferschap geen oplossing biedt in onze […]

arthur
arthur
5 jaren geleden

HAAAAALLLLLEEEEEEELLLLLUUUUUAAAAAA!!!!!!!!!
Eindelijk een NEDERLANDER die eens zegt hoe het is.
En voor alle azijnzeikers
Get a life
Het duurt maar 70 jaar!!!

Karin Peters
Karin Peters
5 jaren geleden

Zelfrespekt kan niemand je geven,maar kan ook niemand je afnemen.U lijkt mij een vrouw met zelfrespekt,dat bewijst U met deze brief.
Vriendelijke groet van Karin

Signa
Signa
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Karin Peters

Hier was ik al bang voor. Karin Peters, slavernij is een feit en heeft geleid tot maatschappelijke chaos. Daar plukken wij als zwarte nazaten tot op heden de vruchten van. De witte wordt oer definitie erkend als Nederlander. De zwarte moet door een hoop hoepels heen, sneertjes en psychologische oorlogsvoering elk jaar rond december. Mij als zwarte nadrukkelijk als hulpje blijven projecteren.

Johan de Graaf
5 jaren geleden

Dank je wel Pamela – voor het verfrissende stuk en daarmee (via via) het vinden van deze website. Erg prettig om te zien dat er een punt gemaakt wordt op basis van argumenten en een open vizier. Dit geeft me energie.

Josefiene
Josefiene
5 jaren geleden

Wat prachtig verwoord

Ines van Bokhoven
5 jaren geleden

Als Gloria Wekker eerlijk is, doet ze ook onderzoek naar het cultureel archief van zwarte mensen. Maar geen kip die met dat idee komt of haar erop aanspreekt. Wij voeden het slachtofferschap van velen, door het normaal te vinden dat er nu eenmaal slachtoffers zijn. Iemand persoonlijk verantwoordelijk stellen voor het eigen handelen hangt af van zieligheid, en zo mag Pechtold wel zeggen dat alle Russen incompetent zijn en hun eigen fouten niet recht weten te zetten – want Russen zijn een soort Europeanen, blank, superieur, en kunnen prima voor zichzelf opkomen – zo vindt de rechter in kwestie blijkbaar. Maar zeg hetzelfde over moslims, en ik zweer je dat diezelfde rechter gaat vinden dat het discriminatie is: moslims zijn immers mindere mensen, die je niet voor eigen handelen verantwoordelijk mag houden, die niet voor zichzelf op kunnen komen, en extra juridische bescherming nodig hebben.

Wij voeden slachtofferrschap met de ergste vormen van discriminatie die bestaan: betutteling, paternalisatie, zieligheidsstigma’s en neerbuigendheid. Niemand verwacht zelfs, komt zelfs op het idee, dat zwarte mensen, in geval van het gelijk van Wekker dat er werkelijk zoiets bestaat als een ‘cultureel archief’, dan dus ook een cultureel archief in het hoofd hebben. Gebaseerd op een combi, voor zover ik kan zien, van mensenhandel (de eerste historische vermeldingen van de zwarte slavenmarkt zijn van ergens in de 9e eeuw, en zwarte mensen, die nog steeds aan mensenhandel doen, hebben dus oneindig veel meer mensen verhandeld dan blanke, die maar korte tijd deel hebben genomen aan deze Afrikaanse markt) en slachtofferschap, omdat zwarte mensen nu eenmaal al eeuwenlang, tot de dag van vandaag handelen in elkaar, als het ware. Zo is veel van deze bevolking dus wel degelijk slachtoffer geweest van deze markt, en als slaaf geëindigd. (Overigens leverden voorgaande commentaren mij vrij vlot een ban op, op de FB-pagina’s van mevrouw Simons en Bij1 – men wil dit simpelweg niet weten, deze historische feiten en dit soort overwegingen.)
Het cultureel archief van deze mensen moet er dus vrij merkwaardig uitzien. Enerzijds een minachting voor de vrijheid van anderen, maar schreeuwen over de eigen vrijheid. Op mij komt het dom en egocentrisch over, qua cultureel archief. Maar terwijl ik het schrijf hoor ik hele koren alweer ‘Racisme!’ roepen, want men mag de balnke mens ontleden en onderzoeken op slechte eigenschappen – vanwege paternalisatie en betutteling mag dat dus bij de ‘zieligerds’ niet. Liever laten we hen in de eigen wanen van slachtofferschap, dan zijn ze goed te manipuleren.

Het zijn, van beide kanten, uitermate menselijke maar weinig productieve reflexen.

Eva
Eva
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ines van Bokhoven

Ik leef niet in Afrika. Gloria Wekker doet onderzoek naar de samenleving waarin wij wonen en werken.

En dat is Nederland. Dat is de context. Als zij een internationaal onderzoek doet verneem.je daar tzt de bevindingen over.

De eigen realiteit, hoe wij zwarten door de witte maatschappij worden weggezet, zeker elk jaar rond December… dat is in ieder geval al in kaart gebracht.

Arie
Arie
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ines van Bokhoven

@Eva,

Gloria Wekker heeft nooit echt onderzoek gedaan. Wetenschappelijk gezien is haar werk ten hoogste een 1aprilgrap, is ook op deze site al over geschreven. https://saltmines.nl/2017/12/19/gloria-wekker-ontmaskerd-haar-werk-blijkt-aantoonbare-nepwetenschap/

Wat december betreft, het grote probleem is niet het kinderfeest, waar allerlei extremisten nu zo hard tegen ageren. Op de Antillen en in Suriname wordt het kinderfeest wel gevierd, mèt zwarte Pieten.
Het probleem is dat alleen extremisten als genocide-ontkenner Sylvana; holocaust-nuanceerder Afriye; holocaust-bejubelaar Appa; hezbollah-lid Jahjah, Peter “provocerende cartoonisten verdienen een nekschot” R de Vries, knokploegleider Insayno en andere gekken de enigen zijn die op de NPO aan het woord komen over dit kinderfeest.

Zwarte Piet is niet racistisch, en is dat ook nooit geweest. Verdiep je in de geschiedenis van het huidige sinterklaasfeest;
– voor het eerst opgeschreven door Jan Schenkman, een tegenstander van de slavernij;
– gebaseerd op sint Nicolaas, beschermheilige van slaven;
– die zelfs na zijn dood nog een slaaf zou hebben bevrijd, de Ethiopiër Pitr (=Pieter, Piet);
– overigens ligt de oorsprong van het feest in heidense Germaanse rituelen die niks met slavernij of Afrikanen te maken hebben. De Germanen schminkten zich zwart in een tijd dat niemand hier ooit een neger had gezien. Dat is niet raar, juist universeel; overal ter wereld schminken mensen zich al duizenden jaren, in allerlei kleuren.

Esther
Esther
5 jaren geleden

Fijn om te lezen dat u er zo over denkt. Wij kwamen niet door die muur van stoïcijns slachtofferschap heen. Het bijkomende voordeel is dat ze het van u zullen moeten aannemen omdat u dezelfde afkomst heeft. Dat is dus een behoorlijk nadenkertje. Werd wel een keer tijd. Dankuwel.

Ger
Ger
5 jaren geleden

Headley Binderhagel in Nuth, marcouch, in medemblik een surinamer, er zijn al lang politici werkzaam

Erik
Erik
5 jaren geleden

Het is zo simpel: Erken het recht van ieder volk op een eigen land.
Ghana voor Ghanezen, Surname voor Surinamers, Turkije voor Turken, Rusland voor Russen, Duitsland voor Duitsers, etc..etc.. Multiculti werkt niet. Monoculturele natiestaten zijn een oase van rust en vrede.

Signa
Signa
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Erik

Wanneer ik als Nederlander geboren ben, net als mijn twee ouders en hun vier ouders, dan heb ik het RECHT mijn nationaliteit te HEBBEN.

Daar kan jij als witte niet aan tornen. Laat dat duidelijk zijn. Ben het voor 70 procent eens met P.Pinas.

Maar types als u willen mijn Nederlanderschap MISKENNEN. En dan is er stront aan de knikker.

ik kom niet uit een bootje.

Dirk Buningh
Dirk Buningh
5 jaren geleden

Pfffff…. twee opmerkingen.
was iedereen maar kleurenblind. Zou een hoop racisme schelen.
En…
Op het strand is geen discriminatie. Iedereen is bruin of wil het worden…❤

walther haaswijk
walther haaswijk
5 jaren geleden

Goede tekst en blij met dit meer neutrale geluid. Jammer van de suggestie aan het slot. Dit komt op mij over als een luchtkasteel:
“Probeer de gedrevenheid en kracht van slaven-voorouders, die iedere dag moesten ploeteren voor een betere toekomst voor het nageslacht, te gebruiken als motivatie om te laten zien dat succes bereikt kan worden door hard te werken. En dat uiterlijke kenmerken je lot niet zullen bezegelen.”

Ik betwijfel de juistheid van deze bewering. Los daarvan onderschrijf ik dit tegengeluid van harte.

Kees Dekker
Kees Dekker
5 jaren geleden

Heb vanuit het verre Frankrijk uw uitstekende, ( en zo juiste… ) artikel gelezen, Bravo !
Gelukkig zijn er andere stemmen, dan de ‘haatstemmen’, dank u voor het artikel !!

Kunta Kinte
Kunta Kinte
5 jaren geleden

Nou gewoon ter verbreding van het zicht, lees onderstaande eens, geschreven door .. iemand die het kennelijk kan weten.

http://www.nieuws-suriname.nl/surinamers-zijn-lui-en-komen-geen-stap-verder/

Eva
Eva
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kunta Kinte

Walther Haaswijk.
Dat mijn voorouders (plantageslaven en huisslaven) hebben geploeterd is een feit.

Dat kan je niet onder de mat schuiven en even in twijfel proberen trekken.

Wat schofterig!!!
Weet je hoeveel LEED er is geweest. En niet eens zo gek lang geleden.

Ikzelf ben geboren toen Suriname nog een kolonie was. Het zou te ver voeren om de akeligheid van het slavernijverleden hier in detail te belichten..

Eva
Eva
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kunta Kinte

DAT IS EEN ARTIKEL OVER SURINAMERS DIE IN SURINAME WONEN.

DAT ZIJN GEEN EU INGEZETENEN DID WATERSCHAPSBELASTING MOETEN BETALEN.

Mohammed Ali
Mohammed Ali
5 jaren geleden

Een heel goed verhaal; de schrijfster slaat de spijker op zijn kop. Ik ben een 74-jarige witte man, die al ruim 35 jaar gekleurd leeft. Ik heb daardoor een heldere kijk gekregen op deze problemen.

Byron
Byron
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Mohammed Ali

Zo profiteren de blanke ook van “zwart” geld .. denk je echt dat goede doelen bestaan om mensen te helpen tis een verdien model .. Afrika blijft arm terwijl Dubai binnen een paar jaar op is gebouwd tot wat het nu is .. Afrika moeten de blanken arm houden anders verdienen ze er niks aan.. af en toe een waterput aan leggen school hier en een school daar ziekenhuizen bouwen is meer zodat ze mensen kunnen lokken. Want kijk naar de jaar salarissen van alle bekende goede doelen die ze betalen aan directeuren. En elke week weer reclame maken

Farmaceutische industrie is natuurlijk blij met Afrika net als andere zogenaamde goede doelen

Maar wat ik wil zeggen is iedereen profiteert van elkaar de ene doet het beter dan de ander

Joestes
Joestes
5 jaren geleden

Prima stuk! Nu zal je wel over je heen krijgen dat je verwerkt te ‘wit’ bent, maar daar moet je je gewoon niks van aan trekken!

Petra DeBoer
Petra DeBoer
5 jaren geleden

Goed stuk en als aanvulling: Er bestaan geen verschillende menselijke rassen en dus kan er ook geen racisme bestaan. Elk mens word blank geboren en pas later krijgen mensen hun eventuele kleurtje. Iedereen heeft dan ook blanke voetzolen en een blanke binnenkant van de handen. Ik walg van die vreselijke rassenleer die Hitler aanhing want alle mensen zijn gelijk. Bij1 doet hetzelfde als Hitler door de ene mens beter te achten dan de andere. Natuurlijk zijn er etnische verschillen zoals de huidskleur, de ogenleden zoals bij Eskimo’s, het haar e.d. maar we delen voor het grootste gedeelte hetzelfde DNA.

Claudia
Claudia
5 jaren geleden

👍

Arie
Arie
5 jaren geleden

Goed stuk, maar zal niet gelezen worden door de extremisten in kwestie.

Ik vraag me trouwens af of ik als witte man ook 24.000 euro subsidie kan krijgen voor een podcast waarin ik ga klagen over het schrijnende tekort aan blanke reggae artiesten. Met name op Jamaica.
Misschien wordt ik daarmee wel uitgenodigd op een Jamaicaans reggae bal. En dan kijken wat er gebeurt als ik daar een beetje respectloos ga podcasten over lokale dichters Peter Tosh of Bob Marley. Dat ik ze, net als dipsaus, aanval op hun huidskleur…

Ik zal maar niet ingaan op de precieze woordkeus van dipsaus. Maar dat zou niet geaccepteerd worden; niet in Nederland, en zeker niet op Jamaica.

Eva
Eva
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Die mensen van Dipsaus zijn Nederlanders. De Staat heeft ook subsidie gehad, een miljoen of zo. Je weet wel, De Staat? Witte jongens muziekband? Je kan niet op Jamaica gaan lullen want je bent geen Jamaicaan.

Arie
Arie
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@Eva,

De mensen van dipsaus zeggen openlijk Nederlanders te haten.
Dus nee ze zijn geen Nederlanders.

De vergelijking met de Staat gaat bovendien niet op, die zijn namelijk wèl actief. Dipsaus kreeg heel veel geld voor een paar uur dom lullen voor een tiental “volgers”. De Staat maakt al tientallen jaren muziek, heeft tientallen platen gemaakt, ontelbaar veel optredens gegeven, etc. Overigens wijs ik elke vorm van subsidie voor “kunst” af, ook voor de Staat, want verstrekking is meestal het gevolg van vriendjespolitiek. Maar de vergelijking gaat dus volkomen mank.
Net als je waardeoordeel “witte jongens”; waarom vind jij huidskleur toch zo belangrijk?
Kijk, racisten als Sylvana en dipsaus zijn er heel eerlijk over dat hun huidskleur hun enige talent is. Zij vinden dat racisme hun enige mogelijke verdienmodel is omdat ze verder niks kunnen. Maar jij doet steeds alsof je ietsje minder racistisch bent dan Gloria Wekker en Jean Marie le Pen; waarom verdiep je je dan in de huidskleur van de muzikanten van de Staat?

En terug naar Jamaica, je mist dus de point. Nederland geeft subsidie aan mensen die Nederlanders haten en zelfs dode Nederlanders nog schofferen om hun huidskleur; op Jamaica is dat ondenkbaar. En zelfs in Nederland krijg je eerder gevangenisstraf dan subsidie als je Peter Tosh vanwege zijn huidskleur schoffeert.
Maar dipsaus doet dat gewoon.
En maar janken dat ze “gediscrimineerd” worden door hun extreme gebrek aan talent.

Anton Haksteeg
Anton Haksteeg
5 jaren geleden

Ik ben een witte man die dank zij dit soort “mensen” (nou ja) steeds meer begin te begrijpen waarom ik nooit op deze figuren kan stemmen of naar luisteren

Aka Ojii
Aka Ojii
5 jaren geleden

Dit is nou 100% wasberen gedrag. Precies wat de witte suprematisten willen horen van een gekleurde(?) vrouw. Natuurlijk krijg je veel bijval wat had je anders verwacht als je hun historisch opgebouwde standpunten klakkeloos overneemt. Zelfs typisch Amerikaanse begrippen neem je klakkeloos over (lees: social justice warrior) terwijl je dat volgens jou niet zondemeer gedaan kon worden. Je noemt grote Nederlandse problemen als racisme en discriminatie in een poep en een scheet op en gaat vervolgens door met je rechtse gebrabbel. Zo gaat dat nu al een paar 100 jaar. Alle punten die je aanhaalt zijn exact de punten die al eeuwen lang voor witte mensen golden echter dan vanuit hun wereld machtspositie. Tot aan de jaren ’70 openlijk. En veel minder openlijk letterlijk t/m het moment dat je jezelf, middels deze klaagbrief, als dolk opwierp voor witte suprematisten. Nou gefeliciteerd Pamela, je bent aangenomen…

Arie
Arie
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Aka Ojii

@Aka Ojii,

Kun je ook concreet aangeven waar Pamela ongelijk heeft, en waarom?
Niet?

Wil je geloven dat me dat helemaal niet verbaast?
Ik ben nog nooit een diversiteitsdrammer tegen gekomen die in staat was om iets zinnigs te melden. Zowel de ouderwetse rode khmer, als de tegenwoordige isis-jugend bestond / bestaat uit schreeuwerts die geen enkel inhoudelijk debat aan kunnen. Ze praten in holle slogans, die eind jaren ’60 al achterhaald waren. En iedereen die daar doorheen prikt wordt overschreeuwd; aangeklaagd; bedreigd; of erger.

Je plaatst iemand die je niet kent in een hokje; een hokje van andere mensen waar je ook niks van afweet. Je lanceert een reeks aannames en vooroordelen over wildvreemden die je op geen enkele manier kunt onderbouwen. En het gekke is, je wéét dat je niks kunt onderbouwen. Daarom probeer je het niet eens.

Eva
Eva
5 jaren geleden

Dit soort artikels wordt door witten aangegrepen om zich vrij te pleiten. Terwijl ze dondersgoed weten dat ze zwarten structureel tekort doen. Ik vind Sylvana bits en onsympathiek. Heb niet op haar gestemd, niet bij de landelijke en niet bij de recente raadsverkiezingen. Feit is wel dat gros van wit Nederland zich inbeeldt superieur te zijn aan de rest. Daar hoef ik social media uitingen alleen maar als voorbeeld toe aan te halen. Als je op FB een kanttekening plaatst, wordt je als.zwarte kapot gestalkt en door een hele groep aangevallen. Het is een sektarische meute die redeneert dat zij de enige Nederlanders zijn. Helaas zegt de Wet anders.

Gilbert
Gilbert
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eva

Ik vind het jammer om te horen dat u zo over onze samenleving denkt. Ik ben een “witte”Nederlander” en kan mij niet in uw verhaal vinden. Ik heb me nog nooit superieur gevoeld over een persoon met een ander kleurtje, ik vind het zelfs een beetje raar dat we nu praten over “witte” en “gekleurde” mensen. Dat u zegt dat we een sektarische meute zijn, genaturaliseerd u dus iedere “witte”Nederlander. Niet alle “witte Nederlander” stalkt u op Facebook, er zullen altijd een paar racistische mensen rond lopen, maar de meerderheid is dat niet.
Waarin voelt u zich te kort gedaan en wat zou u graag willen zien dat we veranderen?

76
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x