EU bepaalt wat Nederland in de VN over Israël stemt

Kabinet negeert opnieuw Kamermotie Van der Staaij c.s.

Foto: VN Algemene vergadering - UN CC0

Op 19 november j.l. publiceerde OpinieZ mijn eerste verslag over de continuering van het Nederlandse anti-Israël stemgedrag in de VN door ons nieuwe kabinet Rutte III. Ondanks de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer hiermee te stoppen, zoals vastgelegd in de motie Staaij/Wilders/Baudet, stemde ons land op 10 november opnieuw acht keer voor, één keer blanco en nul keer tegen bij de start van een nieuwe vloedgolf van anti-
Israël resoluties in de VN.

Dit stemgedrag is, zoals sommigen denken, geen vergissing begaan tijdens de wisseling van de wacht op het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar staand beleid.

Nieuwe resoluties

Afgelopen donderdag 30 november lieten onze VN-ambtenaren in New York voor de tweede keer zien dat zij hun stemgedrag niet zullen veranderen. In de Algemene Vergadering werden zes nieuwe anti-Israël resoluties aangenomen, ingediend door landen als Qatar, Syrië en Cuba. Nederland stemde drie keer voor, drie keer blanco en nul keer tegen. Het betreft resoluties waarin de VN vijftig jaar ‘Israëlische bezetting’ en de zogeheten Nakba diep betreurt, Israëlische ’terreuracties’ tegen de Palestijnse bevolking veroordeelt en de Tempelberg in Jeruzalem ontdoet van zijn Joodse betekenis.

Hysterie

Ook een door Noord-Korea en Syrië ingediende resolutie waarin Israël opgeroepen wordt de Golanhoogte ‘terug te geven’ aan het regime van massamoordenaar Assad, werd in het Walhallah van het internationale recht aangenomen. Deze anti-Israël hysterie in de Algemene Vergadering werd de Britse VN-delegatie te veel: kijk en luister.

Links

Aangezien het ambtenarenapparaat van ons ministerie van Buitenlandse Zaken voornamelijk bestaat uit mensen met linkse of extreemlinkse opvattingen (PvdA t/m Groenlinks) zult u in de BuZa-gelederen geen twijfel aantreffen over de eigen anti-Israël koers en pro-Palestijnse voorkeuren. Of onze VN-delegatie nu aangestuurd wordt door PvdA-minister Koenders of VVD-minister Zijlstra, het lijkt voor onze BuZa-ambtenaren niets uit te maken. De opvallende tegenstem van de Britse VN-delegatie, het land dat zich op dit moment ontworstelt aan het juk van de EU, laat zien dat we het antwoord voor ons hardnekkige anti-Israël stemgedrag en het negeren van de Kamermotie moeten zoeken in Brussel.

EU bepaalt

In Brussel worden de hoofdlijnen, koers en kaders van het EU-buitenlandbeleid bepaald. De EU-belangen staan daarbij voorop. Het verklaart de metamorfose van onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra van criticus naar pleitbezorger van de EU. Den Haag mag uitsluitend binnen de afgesproken lijnen en op gezette tijden een vakje oranje kleuren. BuZa reist rond met ons koningshuis, DJ’s en sporters op zoek naar handel en participeert in projecten die goed zijn voor de marketing van ons land als een inclusieve en diverse deugdemocratie.

Eensgezind stemmen

De EU beschikt over een eigen VN-vertegenwoordiging. Zij ziet er naar eigen zeggen op toe dat alle EU-landen in de VN met één mond spreken en met één vinger op de stemknop drukken. Het leeuwendeel van de VN-resoluties laat zien dat alle EU-leden dat ook braaf doen. De EU is net als het OIC (het blok van islamitische landen waarmee wij regelmatig samenwerken) een toonbeeld van eensgezind stemmen. Ons VN-stemgedrag wordt door Brussel gedicteerd. De uitgangspunten van het beleid liggen vast.

Nederlandse BuZa-ambtenaren treden in de VN op als spreekbuis van de EU, zoals hier bij de stemverklaring van een anti-Israël resolutie in de Wereld Gezondheidsraad.

Mogherini

Stel dat een minister van Buitenlandse Zaken de wens van de Tweede Kamer respecteert en ons anti-Israël stemgedrag in de VN aanpakt en wijzigt. Dan komt hij of zij onmiddellijk in aanvaring met de VN-ambtenaren van de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie Federica Mogherini. Zou zo’n daadkrachtige minister toch doorzetten, dan kost het ons land ‘politiek kapitaal’ en wordt ons afwijkende stemgedrag door de EU ‘verrekend’ op andere politieke dossiers.

Soevereiniteit

Nederland mag in 2018 een jaartje bijschuiven aan de VN-Veiligheidsraad tafel. Het was koddig om te zien hoe allerlei linkse Kamerleden in het eerste Kamerdebat met minister Zijlstra aandrongen op een echt Nederlands geluid in de Veiligheidsraad en daartoe voorstellen deden om ‘dit’ te bepleiten, ‘dat’ te doen en ‘zus en zo’ in te brengen. Alsof ons land in de VN een andere buitenlandagenda zou kunnen uitvoeren dan die van de EU. Het toont de naïviteit van de volksvertegenwoordiger die het versterken van de EU een goed idee vindt, maar raar opkijkt wanneer hij geconfronteerd wordt met de consequentie: het verlies van soevereiniteit.

Schizofreen

En zo ontstaat de schizofrene situatie dat de politiek in eigen land het ene standpunt inneemt en ons ambtenarenapparaat in het buitenland het andere. Ons land handelt in de internationale gremia zoals de EU dat wenst. Er zijn nogal wat politici die dit donders goed weten, maar hun kiezers voorhouden dat dit niet zo is. Zij verkondigen politieke praatjes voor het gewin en de bühne. Want wat er ook aan buitenlands beleid wordt beloofd en afgesproken in Den Haag, Brussel is en blijft de baas.

Joël Voordewind van regeringspartij de ChristenUnie liet weten dat hij een verklaring eist van minister Zijlstra over ons stemgedrag in de VN en het negeren van een wens van de Tweede Kamer.

Ontstemd

Ook de SGP, de PVV en andere andere Kamerleden zijn ontstemd over de gang van zaken. Hoe het antwoord van minister Zijlstra zal luiden werd duidelijk in een Twitter-reactie van de VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke die een kritische tweet van Leon de Winter over ons stemgedrag in de VN te lijf ging met een flinke kwast morele hoogglans.

“De meeste VN-resoluties zijn ‘onschuldig’”, beweert Ten Broeke met droge ogen en “in zulke gevallen kiest Nederland voor EU-consensus”. Wie de moeite neemt de laatste vijftien resoluties te lezen begrijpt dat de typering ‘onschuldig’ een groteske ontkenning is van de inhoud, het karakter en de effecten van de resolutieteksten. Bovendien zijn er geen “in zulke gevallen”, daar de EU “in alle gevallen” consensus eist.

UNESCO

Trots wijst Ten Broeke in zijn tweet op de Nederlandse tegenstem bij de Tempelberg-resolutie in de UNESCO. Het VVD-Kamerlid vergeet te vermelden dat àlle aanwezige EU-landen tegenstemden nadat de EU onder zware politieke druk van Israël en andere Westerse landen overstag ging. De ‘dapperheid’ bleek van korte duur. Afgelopen week stemde Nederland weer vrolijk mee met de Arabische landen en vonden we het een prima idee om de Tempelberg ‘Haram al-Sharif’ te noemen.

Stemmingsuitslag VN Jeruzalem-resolutie

Hetze

Ten Broekes aanname dat Israël dit gedrag van Nederland in de VN wèl weet te appreciëren is stuitend en pijnlijk. Hoe doof moet je zijn om de luide kritiek vanuit Israël op de voortdurende stroom anti-Israël resoluties in de VN niet te horen? Of denkt Ten Broeke dat Israëlische regeringsleiders en VN-vertegenwoordigers overdrijven? Misschien kan de VVD-buitenlandwoordvoerder nog eens bellen met Jeruzalem en de Israëlische regering overtuigen van het onschuldige karakter van de anti-Israël hetze in de VN?

EU-oekazes

Het is zeker waar dat er in Israël vrijwel niemand meer te vinden is die de oekazes, de labeldrift en de vermaningen van de EU nog serieus neemt. In tegenstelling tot hun Nederlandse collega’s ontgaat het Israëlische politici niet dat niet alleen onze linkse partijen, maar ook het CDA (EVP) en de VVD (Alde groep) in het Euro-parlement voortdurend meestemmen met anti-Israël voorstellen en maatregelen. Op de website Votewatch kunt u zelf het stemgedrag van iedere Nederlandse Euro-parlementariër in kaart brengen.

In Israël is men zich terdege bewust van het oude antisemitische karakter van het Europese continent dat nieuw leven is ingeblazen door antisemitisme van linkse en islamitische zijde en van sommige kerkelijke organisaties. Het zal geen verwondering wekken dat de morele praatjes van Euro-politici in Jeruzalem met spot en schouderophalen worden ontvangen. Anders dan als gokkers op de verkeerde paarden spelen deze Europese moraalridders in Israël en de regio geen rol van betekenis meer.

Kwaadaardig

Ondertussen stemt Nederland hardnekkig mee met een nieuwe golf van kwaadaardige VN-resoluties. Dat er sinds het aantreden van Donald Trump een nieuwe wind waait en ons stemgedrag op termijn de belangen van ons land ernstig zal schaden, lijken weinigen te beseffen. Verandering valt niet te verwachten. Ons stemgedrag staat al ruim van tevoren vast. De komende weken zal Nederland bij twintig anti-Israël resoluties vijftien keer hebben voorgestemd, vijf keer blanco en nul keer tegen.

Zijlstra

Het zou kunnen dat minister Halbe Zijlstra nog iets anders te melden heeft dan zijn partijgenoot Han ten Broeke. En dat aangenomen Kamermoties voor deze minister iets meer voorstellen dan lokale folklore. Maar daarvoor is het wel zaak om de minister voor tekst en uitleg naar de Kamer te roepen. En vanaf nu het gedrag van onze ambtenaren in het buitenland nauwgezet te controleren en te evalueren.

Voortgaan op de oude voet leidt tot verder verlies van onze soevereiniteit en ondermijning van het gezag en de geloofwaardigheid van ons eigen parlement.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] en ambtenaren met vlijt en overgave uitvoeren. Maar wel in het geniep. Het ondoorzichtige stemgedrag van ons land in de VN spreekt wat dat betreft boekdelen. Het is een troebele gang van zaken […]

trackback

[…] bizar de opvattingen zijn die op ons BuZa-ministerie leven. In zijn antwoord op Kamervragen n.a.v. één van de voorgaande VN-stemgedrag artikelen op OpinieZ, schrijft Halbe: “Internationaalrechtelijke […]

trackback

[…] instructies uit Brussel. BuZa fungeert in de Veiligheidsraad en andere internationale gremia als spreekbuis voor de EU. Dat geven ze ook openlijk toe. In ons parlement is op een paar PVV’ers na, niemand te vinden […]

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x