Hilversum is rigged, make Dutch TV great again!

De verkiezing van Trump heeft glashelder aangetoond dat de Nederlandse media de weg kwijt zijn. Door de geïndoctrineerde berichtgeving van de NOS werd Trump een jaar lang de grond ingeboord en bij de deugtafel van Pauw wist iedere tafelgast te vertellen hoe fout de Amerikaanse kiezer denkt.

Deze zelfbenoemde experts weten namelijk alles beter. Ook bij RTLSoros was de berichtgeving gekleurd. Onafhankelijk zoals ze het zelf noemen. Maar kunnen vooringenomen journalisten eigenlijk objectief nieuws maken? De gemiddelde Nederlander is geschokt. Trump is verkozen. Huh, hoe kan dit?

Eerlijk
Er ontstaat maatschappelijke onrust door onzekerheid. Het gevolg is een behoefte naar eerlijker nieuws. Iedereen wil goed geïnformeerd worden. Het is veel te makkelijk om dan maar een Nederlandse Foxnews te wensen, want daar prikt iedereen door de rechtse retoriek heen. En als je goed doorvraagt is de behoefte niet zozeer om alleen maar een rechts geluid te horen. We willen gebalanceerde informatie tot ons krijgen, waarbij er een veelheid aan (internationale) beelden, zoals links, rechts, populistisch en elitair wordt gegeven.

Tegenstand
Het is gezond in een democratie om tegenstand te organiseren. Dit gaat tegen de natuur in van de politiek. Politici denken in macht en invloed en de partijen willen de berichtgeving kunnen sturen. De relatie is incestueus geworden en de checks and balances zijn zoekgeraakt. Het resultaat is een symbiose van objectieve, kritische inhoud met keiharde partijpropaganda. Zo zaten tijdens de vier zondagen in oktober respectievelijk Samsom, Van Dam, Plasterk en Dijsselbloem als PVDA-leden aan de tafel in Buitenhof. Duidelijker kan je het niet krijgen. Iets breder, ook in de rechtspraak (Wildersproces), dienen de media een veel kritischer tegengeluid te laten horen om eenzijdigheid tegen te gaan.

Linkse media
Het is tekenend dat Geert Wilders bij geen enkel praatprogramma aanwezig wil zijn. Niet omdat hij het platform en het bijbehorende publiek niet zou willen, maar omdat de media geen objectief kanaal vormen. Objectiviteit betekent niet bleekheid, het moet kritisch zijn. Maar wel op een volwassen manier, zonder de Hilversumse politiek-correcte vooringenomenheid. De media kiezen positie in het politieke spectrum. Als er een eerlijk programma zou zijn waarin Wilders een uur lang kan uitleggen waarom de islamisering van Nederland geen goed idee is, zou hij dit aanbod zeker aannemen. En Nederland wil dit horen.

Formats
Dat er behoefte is aan een objectieve zender waar een eerlijk geluid klinkt, blijkt uit de vele reacties die ik kreeg op een tweet wat voor televisieformats er zouden moeten worden ontwikkeld voor deze nieuwe commerciële zender. Het format “Oplossing gezocht” werd voorgesteld. Dit programma bespreekt een actueel politiek vraagstuk en zoekt daarin met deskundigen naar een oplossing, ondersteund door feiten.

Er is behoefte aan een oprechte talkshow, bijvoorbeeld geleid door Wierd Duk of Theodor Holman. Ook is er behoefte aan een uur lang diepte-interview, net als bijvoorbeeld Anne Will op zondagavond, op de Duitse ARD. Harald Doornbos kan dan een gast zijn die uitlegt hoe het echt zit in het Midden-Oosten. De vergelijking met Café Weltschmerz, een sterk groeiende internetzender, wordt gemaakt.

Trots
Wat ook opvalt is de behoefte om welbespraakte, onbekende Nederlanders aan het woord te laten over de actualiteit als tegenhanger van het “Gesprek met de Minister-President”, om zo de mening van het volk ook uitgezonden te krijgen. Een ander format dat wordt voorgesteld, is “Nederlands Trots”, waarin Nederlandse helden, wetenschappers, het waterbeheer en succesvolle bedrijven worden belicht. Ook wordt er veel gesproken over een positieve manier van berichtgeving, weg met de zuurheid.

Revolutie bij SBS6
Het is zeer kostbaar om een nieuwe televisiezender te beginnen. Vandaar dat het de kortste klap is om het verliesgevende SBS6 om te gaan bouwen tot een winstmachine. Dit vereist maar weinig leiderschap van de eigenaren Sanoma (nu.nl) en Talpa (John de Mol), want het doormodderen met slap gekopieerde formats van SorosRTL kan ook niet langer.

Een turnaround is nodig voor de zender en de behoefte onder de bevolking is groot. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat steeds meer mensen naar “Goedemorgen Nederland” van het rechtse WNL kijken in plaats van in te schakelen op RTL-ochtendnieuws.

Het is alleen de vraag of John de Mol genoeg ballen heeft om deze politiek-incorrecte beslissing te nemen. Doet hij het niet, dan doe ik hierbij de voorspelling dat een andere ondernemer in dit gat stapt en het medialandschap voorgoed gaat veranderen. Binnen een jaar. Nederland is propagandamoe.

===============================================================
Foto: Media park, Hilversum.jpg by Marco Raaphorst is licensed under CC BY 2.0
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.