Trump slaat establishment knock-out

Donald Trump wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Om half vier vannacht Nederlandse tijd sloegen de prognoses om in Hillary Clintons nadeel. De NY Times meldde om negen uur vanochtend dat Trump 279 kiesmannen had verzameld, waarmee zijn verkiezingsoverwinning een feit was.

Adrenaline
Wat een dag! Een lange dag. Ik werd wakker om 5 uur van onze huilende dochter. Vier tandjes die doorkomen. Ze is als enige van ons gezin Amerikaans staatsburger. Toen ze haar flesje op had, bleef ik wakker. Een kleine scheut adrenaline door mijn lijf. Het gevoel van de WK finale van Oranje in Zuid-Afrika. Vandaag is het dan zover: de Amerikaanse Verkiezingsdag! Zou Trump winnen of toch Clinton?

Uitslag
Zo’n twintig uur nadat ik opstond was het duidelijk, Trump wordt de 45e president van Amerika. Iets minder bekend, maar misschien nog wel belangrijker: ook het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn voor de Republikeinen. Dit betekent de totale macht over de politieke besluitvorming. En dat is goed nieuws. Op deze manier kan al het beleid dat verkeerd is (Obamacare) worden hersteld en de muur bij Mexico worden gebouwd.

MSM falen
Het is overduidelijk dat de prognoses fout zaten. Het is nog meer overduidelijk dat de media compleet fout zaten. Wellicht zelfs bewust fout. Niet alleen de Amerikaanse media, maar ook media in Nederland. En laten we nu maar even heel duidelijk zijn. De NOS heeft de hele verkiezingen fout gezeten. Ook SorosRTL moet in de hoek staan. Jeroen Pauw dient in het openbaar excuses aan te bieden. De Wereld Draait Door moet op zwart voor een week. De hele Amerikaanse staf van de nieuwsstations moet opstappen. Allemaal naar huis. Weg met hun zieke campagnepraatjes! Het is nu tijd om goed schoonmaak te houden. Het faillissement van objectieve media. Bah. Welke excuses er ook gaan komen, ik spuug er op.

Establishment
Hoe heeft dit nou kunnen gebeuren? Het simpele antwoord is dat Trump de middenklasse en arbeiders in hun hart heeft geraakt. Het grote antwoord is dat ideologie dood is en mensen alleen maar zoeken naar transparantie en authenticiteit. Hillary is niet oprecht. Rutte ook niet. Pechtold nog minder. Buma draait ook in het Oekraïnedebat. Kiezers zoeken wereldwijd naar verandering op dit punt. Mensen zoeken naar eigenheid en eerlijkheid. De stemmers willen een sterke overheid die opstaat tegen de grote bedrijven. We willen koopkracht en een rustig leven. Geen lege praatjes over internationale belangen. Het establishment is uitgespeeld. En het is tijd de vooral voor zichzelf zorgende elite snel te vervangen door intelligente mensen die weten wat mensen beweegt. Politici die voelsprieten hebben in de samenleving. Die de taal van de straat spreken.

Het middenveld
Het echte gevecht heeft plaatsgevonden in het brede midden. De radicale Democraten hebben op Hillary gestemd, de radicale Republikeinen hebben op Donald gestemd. Het midden was onzeker en tot de laatste dag hebben vele mensen gewacht. Uit eerste rapportages blijkt dat uiteindelijk 69% van de brede middenklasse voor Trump ging. Waarschijnlijk is de driver hiervan “verandering”. Let’s give it a try. Eigenlijk heeft Trump “change, we can” opnieuw gematerialiseerd. Zo wist bijvoorbeeld Trump in Michigan onder vakbondsleden een 49% verandering te bewerkstelligen. Deze arbeiders, de echte middenklasse, hebben het gevecht gewonnen. Ook heeft Trump de zwevende kiezer (10-12%) uiteindelijk weten te bereiken, geholpen door Wikileaks en de FBI. Hillary is niet populair. Mensen houden van Trumps toewijding aan het land, zijn vele speeches en hoge energieniveau.

Gevolgen
Het is veel te vroeg om alle gevolgen van deze verkiezingsoverwinning duidelijk voor ogen te hebben. Dit duurt maanden en waarschijnlijk zal deze historische avond verfilmd worden. Maar het mandaat is duidelijk. Het volk heeft gewonnen van de elite. Het volk heeft gewonnen van het establishment. Globalisme wordt vervangen door protectionisme. Een nieuwe vorm van westers leiderschap is opgestaan. En daarmee komt een zware last op de schouders van Trump te liggen om dit vorm te geven. Niet alleen voor Amerika, maar voor de totale westerse beschaving.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

1 Reactie
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] het bijstellen van beleid op delen om meer draagvlak te verwerven. Zoals ik op 9 november 2016 al schreef toen Trump verkozen was: “Het volk heeft gewonnen van de elite. Het volk heeft gewonnen van […]