Er moet een bestuurlijk Deltaplan komen
Het spektakel in de straten van Zaanstad, is op veel plaatsen in Nederland een vertrouwd ritueel. Steeds vaker wint de straat het van de staat. Terwijl de staat al tientallen jaren thee drinkt, commissies samenstelt en archiefkasten volstapelt met plannen van aanpak, vullen onze straten zich met ’ongepolijste diamanten’.
Wie deze onbegrepen edelstenen in scholen, dorpen en steden gadeslaat kan de overeenkomst in woord, gebaar en gedrag niet ontgaan: minachting. Pure minachting. Minachting voor onze samenleving en iedere vorm van gezag.
Wanbeleid
Alle grote problemen van deze tijd worden veroorzaakt of versterkt door ongrijpbaar wanbeleid. Zowel op lokaal, nationaal als EU-niveau. Zonder drastisch ingrijpen leidt deze ondemocratische bestuurswijze onherroepelijk tot maatschappelijke onrust en volksopstand. Een revolutionaire toestand die gezien het onvoorspelbare verloop voorkomen moet worden.
Incompetent
Onze overheidsbestuurslagen zitten boordevol incompetente functionarissen. Bestuurders die in het bedrijfsleven acuut zouden mislukken. Mensen die hun functie en promoties niet danken aan kennis, inzicht en daadkracht maar aan de baantjescarroussel van hun partij. Deze ambtelijke-bestuurscultuur is volledig naar binnen gericht. In hun wereld staan de interne problematiek en het functioneren centraal. De burger die men dient is een abstractie geworden. Een wezen dat men alleen uit beleidsnota’s kent.
Bestuursomslag
Het bedrijfsleven is naar buiten gericht. Alles draait om klantgerichte oplossingen. Slecht functionerende bedrijfsonderdelen worden geliquideerd of vervangen door efficiëntere varianten. Een bedrijf geleid door overheidsbestuur zou op iedere markt het loodje leggen. Gelukkig kent ons land genoeg gezond verstand, dat bereid is de overheid te helpen met de onvermijdelijke bestuursomslag.
Vernieuwing
Bestuurlijke vernieuwing moet hét thema worden van de komende verkiezingen. Zouden Nederlanders in staat zijn geweest hun eigen bestuurders te kiezen dan had niemand ooit gehoord van PvdA-burgemeester Geke Faber. Dan bestond er geen kloof tussen de elite en het volk. De grootste tegenstander van bestuurlijke vernieuwing is bestuurspartij PvdA. Toen Pim Fortuyn furore maakte met columns en boeken over bestuurshervorming werd de schrijver bij monde van toenmalig PvdA-icoon Marcel van Dam kaltgestellt met de woorden: “Uw boekjes bevatten nog voor geen gulden aan informatie” en “U bent een buitengewoon minderwaardig mens”.
Deltaplan
Bestuursbonzen als Melkert, De Graaf en Rosenmöller c.s. zagen door de vernieuwingsdrift van Fortuyn alle zekerheden van hun bestaanswereld wankelen. Vijftien jaar na de brute moord op Fortuyn zijn zijn bestuursschetsen nog springlevend. Ze vormen een uitgangspunt voor een bestuurlijk Deltaplan. De bestuurlijke dijken staan inmiddels op springen.
Van de linkse partijen hoeven we niets te verwachten. Van het voorzichtige CDA evenmin. Van de VVD, die burgemeester Faber laat zitten, shariapolitie door Den Haag laat patrouilleren en gekozen burgemeesters en referenda afwijst, ook niets. D66 was ooit dé partij voor bestuurlijke vernieuwing. Nu het zelf deel uitmaakt van de bestuurlijke macht is het gedaan met het jeugdige veranderingselan.
Resten de SGP, 50+, VNL en de PVV. De laatste deed onlangs een voorstel voor volksraadpleging naar Zwitsers model; een goed begin, maar bij lange na geen bestuursrevolutie.
Gezag
Maak korte metten met álle overbodige bestuurslagen en -organen. Schaf indirecte verkiezingen af. Geef burgers een volwaardige stem. Herstel het gezag op school en straat. Vervang op alle niveaus de fabeltjes van de Fabers door het lef van Juliëtte Rot en de helderheid van Harrie van der Laan.
Haagse politieke plannenmakers zouden er goed aan doen zich deze winter te buigen over een rigoureus ontworpen, bestuurlijk Deltaplan. Uit landsbelang of welbegrepen eigenbelang.
Want de geschiedenis leert dat bestuurders die hun volk voortdurend bedriegen, negeren en heimelijk verachten, uiteindelijk worden afgezet. Goedschiks of kwaadschiks.
Foto: rtvnh.nl
Over de auteur

- Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen
[…] is, zoals ik in 2016 schreef, een bestuurlijk deltaplan nodig. Anno 2018 liggen de oplossingen voor de […]
[…] Joost Niemoller “Dit land is van ons! We moeten het heroveren”. Collega Uri van As schreef deze ochtend dat “bestuurders die hun volk voortdurend bedriegen, negeren en heimelijk […]