Wow, Brexit!

Het Leave-kamp heeft het Britse in/out-referendum gewonnen en het Verenigd Koninkrijk zal de EU gaan verlaten. Brexit!

Volgens de BBC hebben de mensen in Londen en in Schotland overwegend pro-Remain gestemd, maar waren het Noord-Engeland en ook de overige delen van Engeland die uiteindelijk de doorslag gaven in de overwinning (ca. 52 om 48%) van Leave. Het Pond daalde vanochtend tot het laagste niveau sinds 1985 als onmiddellijke reactie.

Bremain
Het is kwart over zes in de ochtend als ik dit stuk begin te schrijven, een historische ochtend zoals dat heet. Een kop dampende warme koffie staat voor me en ik probeer het nieuws op me in te laten werken. De redactie van OpinieZ vroeg mij om m’n licht hierover te laten schijnen. Vanwege mijn talenten als voorspeller kan het niet zijn geweest, want ik had, net als de meeste analisten en opinieleiders in het VK overigens, mijn kaarten gezet op #Bremain. Zelfs Nigel Farage leek gisteravond te berusten in een nipte overwinning van de Remainers volgens de opiniepolls. De werkelijkheid is anders gebleken.

Eliteproject
Op de eerste plaats mijn gelukwensen voor Nigel Farage, Boris Johnson en alle andere Britten die zich uit vrijheids- en vaderlandsliefde hebben ingezet voor de Brexit. Het is volkomen begrijpelijk dat zij zich hebben afgewend van deze EU, die sinds de jaren negentig – Fortuyn schreef er al in 1997 over in zijn boek Zielloos Europa– verworden is tot een eliteproject, zonder gevoel voor of voeling met gewone burgers.

EU-Grondwet
Het omzeilen van het referendum tegen de EU-Grondwet in 2005 in Frankrijk en Nederland middels het Verdrag van Lissabon, was in dat opzicht veelzeggend. In die wij-weten-het-beter-mentaliteit volhardde de EU, in veel gevallen met met steun van de nationale elites overigens, ondanks alle scheuren die er in het juichende verhaal van Vrede-en-Welvaart-dankzij-de-EU kwamen.

Euro
Zo maakte de Eurocrisis vanaf 2009 duidelijk dat de eurozone van 19 landen helemaal niet geschikt is voor één munt en geleid heeft tot een schuldenberg en zeepbellen in vastgoed en aandelenmarkten, tot aanhoudende recessie en massa-werkloosheid in Zuid-Europa en een aanslag op de koopkracht en dus op de binnenlandse economie in Noord-Europa. De EU-elite zette het europroject gewoon door.

Schengen
Ook zagen we vanaf 2015 de rampzalige gevolgen van het afschaffen van de binnengrenzen via Schengen zonder daarvoor in de plaats een adequate bewaking van de buitengrenzen te organiseren. De EU-grensbewakingsdienst Frontex is niet meer dan een veredelde veerdienst; gisteren werden er nog 5000 migranten van hun rubberbootjes voor de kust van Libië gehesen en naar Italië getransporteerd.

Frontex krijgt nu meer bevoegdheden, maar dat houdt vooral in dat ze naar eigen believen vingerafdrukmachines mogen plaatsen in de lidstaten. De EU zal de massa-immigratie en omvolking dus nog meer ter hand nemen. Ondanks de toenemende weerzin daartegen van de Europese burgers, zet de EU-elite het omvolkingsproject gewoon door.

Tirade
Dit EU-migratiebeleid, waardoor mensen uit armere EU-landen vrije vestiging hebben gekregen en daarmee de lonen van al aanwezige inwoners onder druk zetten – terwijl die wél hun hogere woon- en sociale lasten moeten ophoesten wat steeds meer mensen niet meer kunnen – heeft waarschijnlijk de doorslag gegeven bij de keuze van het Britse volk voor de Brexit. Iedereen zal zich nog de historische tirade van toenmalig eurocommissaris Viviane Reding (een jaar of twee geleden) herinneren, die schuimbekkend aan David Cameron duidelijk maakte dat Freedom of movement for people heilig en niet-onderhandelbaar was voor de EU.

Het zijn niet-gekozen ambtenaren met allerlei eigen belangetjes zoals Viviane Reding, die het Verenigd Koninkrijk uit de EU hebben gedreven.

Mixed feelings
Hoewel ik de beweegredenen van de Britten om deze EU te verlaten helemaal snap, een EU die zich steeds meer ontwikkelt tot een dictatoriale superstaat in plaats van een samenwerkingsverband van soevereine staten, heb ik toch mixed feelings over de Brexit.

Nederland kent geen bindend referendum en is bovendien als euroland meer verknoopt met de EU dan het Verenigd Koninkrijk, dat niet alleen buiten de eurozone maar ook buiten de Schengenzone is gebleven en dus makkelijker kan uitstappen. Nederland zit voorlopig nog in de door Duitsland en Frankrijk gedomineerde EU en zal de vrijheidslievende Britten node missen bij het afremmen van de centralisatietendens in de EU.

Straffen
Vermoedelijk zullen Duitsland en Frankrijk nu geneigd zijn stappen te zetten richting verdere integratie van de EU. Ook zullen ze geneigd zijn het VK te “straffen” voor de Brexit door hun toegang tot de interne markt zo moeilijk mogelijk te maken in de onderhandelingen die zullen volgen. De mogelijke recessie in het VK en de uittocht van multinationals en banken die zal volgen, zal de EU gebruiken om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen voor de andere EU landen.

En dan is er nog een heel ander, misschien wel groter probleem voor de Britse regering: de Schotten willen helemaal niet uit de EU en zullen zich mogelijk gaan afscheiden, waardoor balkanisering dreigt van het Verenigd Koninkrijk.

Cameron
Overigens heeft Nigel Farage vanochtend David Cameron opgeroepen zijn positie als premier op te geven als gevolg van de referendumuitslag, terwijl Boris Johnson hem juist heeft gevraagd om te blijven. Er zit dus ook nog een mogelijk politiek staartje aan deze uitslag. Hoewel ik de beweegredenen van de Britten om uit deze EU te stappen volledig begrijp, had ik ze om bovengenoemde redenen liever erbij gehouden.

We zullen zeker woelige tijden tegemoet gaan. De Brexit kan ook tot gevolg hebben dat meerdere landen de EU en/of eurozone gaan verlaten, hoewel ik die kans op dit moment niet zo heel hoog acht. Het is nu te vroeg om daar veel over te zeggen. Zeker is alleen dat we met het Britse referendum en de keuze van het Britse volk voor een Brexit een historisch moment hebben meegemaakt!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] trekken. Enige bescheidenheid en zeker introspectie zou hen sieren. Want zoals Jan Gajentaan ook al schreef: deze Brexit is met name veroorzaakt door het gedrag van ongekozen Brusselse BetuttelBobo’s die […]

bari1951
7 jaren geleden

Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.

mdcleaver
7 jaren geleden

De VK valt uit elkaar en arme Britten hebben gezorgd dat ze nog armer worden. Jammer genoeg luisteren meer mensen naar Rupert Murdoch en The Sun dan naar hun gekozen politici.

Asher
Hoofdredactie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  mdcleaver

Sore loser syndrome

Arie
Arie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  mdcleaver

???
Hoe kom je daar nu bij?
De Britten hebben juist gestemd tégen de door de EU opgelegde verarmingsprogramma’s.

Natuurlijk heeft de EU daarop gedreigd om de armoede in Engeland te vergroten en Engeland te overspoelen met jihadisten uit Calais. Bondgenoten bedreigen elkaar altijd volgens de EU, die ook stelt dat vrijheid een nog groter gevaar vormt voor de corrupte EU-dictaturen dan democratie. Aan de andere kant is de EU nog nooit ergens in geslaagd. Ik geloof niet dat de EU nu ineens wèl ergens in zou slagen, uit frustratie dat er een nettobetaler wegvalt.

Uiteindelijk gaat het de ongekozen EU-politici slechts ten dele om de verarming, bureaucratisering en islamisering van Europa. Hun belangrijkste doel is zelfverrijking. Dus als er in Engeland geld te verdienen valt zullen ze daar gewoon geld blijven verdienen. Precies zoals ze nu ook al doen met IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x